abonnement Unibet Coolblue
pi_122818953
12-02-2013

Was Nefertiti dan toch de moeder van Toetanchamon?



DNA-onderzoek leek de laatste jaren eindelijk duidelijkheid te brengen: Toetanchamon was de zoon van Achnaton en zijn zus. Maar een Franse Egyptoloog komt nu met een andere theorie: niet de zus van Achnaton, maar Nefertiti was de moeder van farao Toetanchamon.

Helemaal nieuw is het idee dat Nefertiti de moeder van Toetanchamon was, niet. We weten namelijk reeds dat Achnaton en Nefertiti met elkaar getrouwd waren en zes dochters hadden. Lang dachten onderzoekers dan ook dat Toetanchamon een kind van Nefertiti was. Maar recent DNA-onderzoek veranderde dat beeld, omdat het erop wees dat de vader en moeder van Toetanchamon broer en zus waren. Aangezien Achnaton en Nefertiti neef en nicht van elkaar waren, leek daarmee uitgesloten dat Toetanchamon de zoon van Nefertiti was. Maar egyptoloog Marc Gabolde denkt nu dat we Nefertiti te snel als moeder van Toetanchamon hebben uitgesloten. Dat vertelde hij tijdens een bijeenkomst in het Science Center van Harvard. Zijn interpretatie van het DNA-materiaal dat de laatste jaren verzameld en geanalyseerd werd, is heel anders, maar daarom niet per se minder overtuigend.

Broer en zus
Uit DNA-onderzoek werd de laatste jaren duidelijk dat Toetanchamon de zoon van Achnaton was. Ook wees het DNA van de jong gestorven farao erop dat zijn moeder – waarvan we de naam niet weten – nauw verwant was aan Achnaton. De onderzoekers concludeerden daarop dat Achnaton en Toetanchamons moeder broer en zus waren.

Neef en nicht
Gabolde beet zich nog eens in de stamboom van Toetanchamon vast. Ook bestudeerde hij het DNA-materiaal. Zo ontdekte hij dat het DNA-materiaal er inderdaad op wijst dat Achnaton en de moeder van Toetanchamon aan elkaar verwant waren. En hoewel onderzoekers eerder met zekerheid vaststelden dat de twee broer en zus waren, is Gabolde daar niet van overtuigd. Hij ontdekte dat er nog een familieverband is dat in ditzelfde DNA-resultaat kan resulteren. Het DNA-resultaat treedt namelijk ook op wanneer neven en nichten drie generaties op rij met elkaar trouwen. “Een gevolg daarvan is dat het DNA van de derde generatie neven en nichten lijkt op het DNA van een broer en zus.”

“Ik denk dat Toetanchamon de zoon van Achnaton en Nefertiti was en dat Achnaton en Nefertiti neef en nicht waren,” vertelde Gabolde zijn toehoorders op Harvard. Het lijkt erop dat we Nefertiti te snel hebben afgeschreven. Of we daar ooit nog helemaal zekerheid over krijgen? De tijd zal het leren!

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122830064
13-02-2013

The biggest trade deal in history

The European Union and the US will begin formal talks on a free-trade agreement, paving the way for the biggest trade deal in history.

European Commission President Jose Manuel Barroso made the joint announcement following President Barack Obama's State of the Union address.

A deal would bring down trading barriers between the two biggest economies in the world.

EU-US trade is worth around 455bn euros (£393bn; $613bn) a year.

Mr Obama announced US support for talks as part of his annual address to Congress on Tuesday, saying a free-trade deal would "boost American exports, support American jobs and level the playing field in the growing markets of Asia".

In a joint statement, US and EU leaders said trade between the US and EU supported millions of jobs on both sides of the Atlantic.

"We are committed to making this relationship an even stronger driver of our prosperity," the statement said.

The EU estimates that a "comprehensive and ambitious agreement" will boost annual GDP growth by 0.5%.

BBC
pi_122905541
14-02-2013

Laatste overlevende 'voorproever' bevestigt: "Hitler was vegetariër"



Margot Woelk (95) is wellicht de laatste overlevende van een team jonge vrouwen dat Hitler inlijfde om zijn eten te testen en zo zijn risico op vergiftiging te minimaliseren. Woelk doorbreekt een decennialange stilte en onthult nu details over Hitler in The Times.


Margot Woelk was twee jaar lang de voorproefster van Hitler om er zeker van te zijn dat hij niet vergiftigd zou worden.

Elke dag tussen elf en twaalf uur 's middags moest Woelk het eten van de Führer proeven voordat zijn maaltijd naar zijn Wolvennest werd gebracht. Er moest telkens een uur zitten tussen het tijdstip waarop het voedsel was getest en het moment waarop Hitler begon te eten. Zo zouden de effecten van eventueel gif in zijn eten bij de voorproevers duidelijk worden.

"Ook geen vis"
"Alles was vegetarisch, heerlijk verse zaken, van asperges tot paprika's en bonen, opgediend met rijst en salades. Alles lag op één bord, zoals het ook voor hem werd geserveerd. Vlees was er niet en ik herinner me ook geen vis".

"Uiteraard was ik bang. Mocht zijn eten vergiftigd geweest zijn, ik zat hier niet meer. We werden gedwongen zijn eten te proeven, we hadden geen keuze".

Bratwurst
Het verhaal van Woelk bevestigt wat al lang aangenomen werd, namelijk dat Hitler vegetariër was. Toch wordt vaak gesuggereerd dat hij geen vegetariër was in de moderne zin van het woord, hij lustte namelijk af en toe wel een Bratwurst. Of, zoals Jeroen Meus ons leerde, een gebakken forel.

Gevlucht
Woelk werd aangesteld als voorproever van Hitler nadat haar man naar het front was vertrokken. Aanvankelijk mocht ze van de SS bij haar schoonmoeder blijven wonen, maar na een aanslag op Hitler in juli 1944 werd ze gedwongen in een schoolgebouw vlak bij Hitlers hoofdkwartier in te trekken. Nadat Hitler zijn Wolvennest had verlaten en de Russen het hadden veroverd, vluchtte ze. Een nazi-officier hielp haar naar Berlijn terug te keren. Volgens de bejaarde vrouw verdwenen de andere voorproefsters, allemaal jonge vrouwen, toen de Russen arriveerden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122906026
14-02-2013

Peru ontdekt oude tempel

Archeologen hebben in Peru de resten gevonden van een tempel die mogelijk vijfduizend jaar oud is.


Foto: ANP

Dat heeft het Peruaanse ministerie van cultuur bekendgemaakt. De resten werden gevonden bij het archeologische complex El Paraíso ten noorden van de hoofdstad Lima.

Geschat wordt dat de tempel werd gebouwd rond drieduizend voor Christus. Als die datering klopt, gaat het om een van de oudste overgeleverde gebouwen ter wereld, ouder dan de meeste eerdere opgravingen in Peru of de piramides in Egypte.

Vuurtempel

De afmetingen van de tempel, die de Vuurtempel is gedoopt, zijn met een kleine zeven bij acht meter bescheiden. De enige toegang is met een breedte van 48 centimeter zo beperkt dat er slechts een persoon tegelijk naar binnen kan.

Binnen in het bouwwerk bevindt zich de plek waar ceremonieel vuur werd gestookt en offers werden gebracht. De stenen muren zijn bedekt met gele klei, waar sporen op zijn gevonden van rode verf.

Inheemse beschaving

De vondst is volgens het Peruaanse ministerie van groot belang, omdat er nu belangrijk bewijs is dat de regio rond Lima een belangrijk centrum van de inheemse beschaving was.

Daarnaast getuigt het complex bij El Paraiso, dat bestaat uit tien gebouwen verspreid over vijftig hectare, van een veel grotere schaal van contact en handel tussen de verschillenden Peruaanse samenlevingen uit die tijd.

Toerisme

Het terrein bij El Paraiso werd al in 1965 ontdekt. Het onderzoek bij de tempel begon half december. De werkzaamheden maken deel uit van een investering van omgerekend 1,3 miljoen euro om de monumenten de komende vijf jaar te restaureren en klaar te maken voor toerisme.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122942913
15-02-2013

Louvre geeft door nazi's geroofde kunst terug aan nabestaanden Joden


'De verleiding van de Heilige Antonius' van de Italiaanse kunstenaar Sebastiano Ricci is één van de vier schilderijen die in het Louvre hangen. © ap.

Frankrijk geeft zeven door de nazi's geroofde schilderijen terug aan nabestaanden van de vroegere Joodse eigenaren.

Daaronder zijn vier kunstwerken die in het museum het Louvre in Parijs hangen, waaronder 'De verleiding van de heilige Antonius' van de Italiaanse kunstenaar Sebastiano Ricci (1659-1734) en een portret van de Venetiaan Pietro Longhi (1702-1785).

Zes van de zeven kunstwerken waren eigendom van Richard Neumann, een Oostenrijkse Jood, die ze ver onder de waarde aan de nazi's verkocht om uit Frankrijk weg te kunnen komen.

Het zevende schilderij was van een Joodse bankier in Praag gestolen. Alle schilderijen zouden worden tentoongesteld in een kunsthal die Adolf Hitler in de Oostenrijkse stad Linz wilde laten bouwen.


'Saint Francois de Paule' van Francessco Fontebasso (1707 - 1769) © ap.


'Miracle de la Saint Eloi' van Gaetano Gandolfi San Matteo della Decima (1734-1802). © ap.


'Portret van Bartolomeo Ferracina' van Pietro Longhi (1702 - 1785). © ap.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 16 februari 2013 @ 11:16:11 #157
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_122944437
Ridder Militaire Willems-Orde Hakkenberg overleden

15 februari 2013, 20.51 uur

Ridder Militaire Willems-Orde Giovanni Narcis Hakkenberg is vandaag op 89-jarige leeftijd in Ede overleden. De oud-marinier ontving de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding voor zijn daden tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië.



Hakkenberg trad buitengewoon doortastend op toen hij als tijdelijk aangesteld sergeant van de mariniers in 1948 en 1949 diende bij de Mariniersbrigade op Oost-Java. Voor zijn heldendaden benoemde Koningin Juliana hem in 1951 tot Ridder Militaire Willemsorde vierde klasse.

Strijd met guerilla

Gedreven door rechtvaardigheidsgevoel en liefde voor Indonesië ging de marinier in kleine groepjes op pad. Hij bond de strijd aan met bendes en guerrillastrijders. Als detachementcommandant was hij bij veel belangrijke acties betrokken, zowel tegen opstandelingen als tegen het nieuw opgerichte Indonesische leger, de Tenara Nasionaal Indonesia (TNI).

Eenmaal sloeg hem de schrik om het hart. Op 25 oktober 1948 wilde hij in een kampong in Djakarta samen met anderen een TNI-groep overrompelen. Hij rekende op zo’n 6 tegenstanders, maar het bleken er 40. Met moed en overredingskracht bracht hij de actie alsnog tot een goed einde. Hakkenberg ontving de Militaire Willems-Orde (MWO) voor onder meer 5 van dit soort acties.

Werken aan Birma-spoorlijn

De in Soerabaja geboren Hakkenberg meldde zich in 1941 in Indië aan bij de marine om in Europa tegen de Duitsers te vechten. Na zijn opleiding bleek hij echter nodig in eigen land. De dreiging van de Japanners was inmiddels te groot. Toen Nederlands-Indië in 1941 capituleerde kwam Hakkenberg in krijgsgevangenschap. Hij werkte onder meer aan de beruchte Birma-spoorweg in Thailand. Aan het eind van de oorlog woog hij nauwelijks 40 kilo.

Hakkenberg bleef bij de marine. Na de onafhankelijkheid van Indonesië diende hij op diverse posten, voordat hij in Java bij de Mariniersbrigade in actie kwam. De Ridder MWO verliet in 1974 als kapitein het Korps Mariniers.

Vaak onderscheiden

Hakkenberg kreeg in zijn loopbaan veel onderscheidingen. Behalve de Militaire Willems-Orde Ridder vierde klasse, ontving hij de eremedaille in goud in de Orde van Oranje-Nassau, het Oorlogsherinneringskruis (2 gespen), het Ereteken voor Orde en Vrede en het Nieuw-Guinea Herinneringskruis. Zweden onderscheidde hem met de Orde van het Zwaard.

Er zijn nu nog 5 levende Ridders MWO. De Engelsman Ken Mayhew (1917), Edward Fulmer uit de Verenigde Staten (1919) en de Nederlanders Albert Hoeben (1920), Cornelis van den Hoek (1921) en de enige actief dienende militair kapitein Marco Kroon (1970).

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)Hakkenberg_overleden
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 19 februari 2013 @ 16:59:25 #158
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_123078923
Middeleeuws schip gevonden in Utrecht
Nederland • Geplaatst door Redactie op 19-02-2013 @ 16:18


Bij graafwerkzaamheden in het centrum van Utrecht zijn resten aangetroffen van een middeleeuws schip. Het gaat om een zogeheten rivieraak van zo'n acht meter lang en tweeënhalve meter breed. Het houten schip stamt uit de periode tussen 500 en 1000 na Christus, maakte de gemeente Utrecht dinsdag bekend.

De resten werden gevonden bij het graven van een nieuw riool aan de Catharijnesingel. Het schip ligt in een oude restgeul van de Rijn. Het schip werd in het verleden in meerdere delen gesneden doordat op de locatie damwanden werden geplaatst. "De rivieraak kan daarom niet meer in één stuk uit de bouwput worden gehaald", licht een gemeentezegsvrouw toe.

Archeologen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed onderzoeken het schip dinsdag. Woensdag wordt de boot in zijn geheel verwijderd. "Het schip wordt nu opgemeten, er worden tekeningen gemaakt en er worden monsters genomen. Het schip in zijn geheel tentoonstellen zit er naar alle waarschijnlijkheid niet in", aldus de woordvoerder.

In de Utrechtse binnenstad zijn eerder soortgelijke schepen gevonden. Dat gebeurde onder meer in een oude bedding van de Vecht en op verschillende locaties in de Vinex-wijk Leidsche Rijn. De vondst levert volgens de gemeente geen vertraging op voor de bouwwerkzaamheden op de Catharijnesingel.

Bron: Middeleeuws schip gevonden in Utrecht
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Admin woensdag 20 februari 2013 @ 15:05:56 #159
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_123118870
Beleef de Februaristaking van 1941 'live' op Facebook

Nederland in de oorlog doet dagelijks verslag vanuit bezet Nederland. Met 'live updates' op Facebook brengen we breaking news van 72 jaar geleden. Wat nu het nieuws beheerst, zijn de roerige februaridagen van 1941. De Februaristaking kondigt zich aan in de berichten. Voor je ogen zie je het verzet groeien en de opstand ontstaan.

Februari 1941 is een roerige maand. Toenemend antisemitisch geweld, vechtpartijen in Amsterdam, de afgrendeling van de Jodenhoek, de oprichting van de Joodse Raad, Joden en niet-Joden die zich verenigen in knokploegen – de spanning is om te snijden, Nederland is een tikkende tijdbom. Hoe lang gaat dit nog goed? Volg de ontwikkelingen in realtime op de Facebookpagina van Nederland in de oorlog

“Nederland in de oorlog maakt optimaal gebruik van social media (‘realtime’ contentprikkels) om op een beknopte en visueel aantrekkelijke manier een stukje historisch bewustzijn te creëren.”
— Bas Gezelle (initiatiefnemer Nederland in de oorlog)

Nederland in de oorlog doet 'live' verslag vanuit bezet Nederland in de Tweede Wereldoorlog. We willen mensen prikkelen met de actualiteit van vroeger, versteld doen staan van gebeurtenissen die vandaag exact 72 jaar geleden plaatsvonden. De tijdslijn van Facebook biedt een prachtige mogelijkheid om alle gebeurtenissen in chronologische volgorde te presenteren. In woord en beeld, op de dag nauwkeurig. Met Facebook, maar ook Twitter, bereiken we vrienden en volgers in hun eigen belevingswereld. Temidden van alle huis-tuin-en-keuken-berichtjes en onzintweets valt Nederland in de oorlog op met opmerkelijk, relevant en vaak schokkend nieuws. Een mooi perspectief.

https://www.facebook.com/nederlandindeoorlog
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
  woensdag 20 februari 2013 @ 17:39:56 #160
310170 kawa4
gratis is goed!!!!
pi_123125141
Meteen toegevoegd.
Zeer intressant dit.
quote:
0s.gif Op woensdag 20 februari 2013 15:05 schreef yvonne het volgende:
Beleef de Februaristaking van 1941 'live' op Facebook

Nederland in de oorlog doet dagelijks verslag vanuit bezet Nederland. Met 'live updates' op Facebook brengen we breaking news van 72 jaar geleden. Wat nu het nieuws beheerst, zijn de roerige februaridagen van 1941. De Februaristaking kondigt zich aan in de berichten. Voor je ogen zie je het verzet groeien en de opstand ontstaan.

Februari 1941 is een roerige maand. Toenemend antisemitisch geweld, vechtpartijen in Amsterdam, de afgrendeling van de Jodenhoek, de oprichting van de Joodse Raad, Joden en niet-Joden die zich verenigen in knokploegen – de spanning is om te snijden, Nederland is een tikkende tijdbom. Hoe lang gaat dit nog goed? Volg de ontwikkelingen in realtime op de Facebookpagina van Nederland in de oorlog

“Nederland in de oorlog maakt optimaal gebruik van social media (‘realtime’ contentprikkels) om op een beknopte en visueel aantrekkelijke manier een stukje historisch bewustzijn te creëren.”
— Bas Gezelle (initiatiefnemer Nederland in de oorlog)

Nederland in de oorlog doet 'live' verslag vanuit bezet Nederland in de Tweede Wereldoorlog. We willen mensen prikkelen met de actualiteit van vroeger, versteld doen staan van gebeurtenissen die vandaag exact 72 jaar geleden plaatsvonden. De tijdslijn van Facebook biedt een prachtige mogelijkheid om alle gebeurtenissen in chronologische volgorde te presenteren. In woord en beeld, op de dag nauwkeurig. Met Facebook, maar ook Twitter, bereiken we vrienden en volgers in hun eigen belevingswereld. Temidden van alle huis-tuin-en-keuken-berichtjes en onzintweets valt Nederland in de oorlog op met opmerkelijk, relevant en vaak schokkend nieuws. Een mooi perspectief.

https://www.facebook.com/nederlandindeoorlog
mee bekant vangde gin haas.
pi_123150691
20-02-2013

Belgische archeologen ontdekken graf van minister onder Ramses II


Archeologische site in Luxor waar het graf van Khay werd opgegraven © epa.

Belgische archeologen hebben in Egypte het graf van vizier Khay ontdekt, die onder farao Ramses II ongeveer vijftien jaar lang gediend zou hebben. Een deel van het ongeveer 3.200 jaar oude graf is een ondertussen grotendeels vervallen piramide in lemen baksteen. De piramide was vijftien meter breed, meldde het Egyptische bestuur voor Oudheid.

Volgens berekeningen van de archeologen was de piramide oorspronkelijk vijftien meter hoog. Het graf werd in Sheikh Abd el-Qurna, in de omgeving van Luxor, blootgelegd. In het graf werd een reliëf ontdekt dat de vizier afbeeldt terwijl hij een godheid huldigt. Over het leven en werk van deze belangrijke hofbeambte, van wie ook al standbeelden opgegraven werden, hadden egyptologen al enige kennis. Waar zijn graf lag, was tot dusver echter onbekend.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123150742
20-02-2013

Historische Google Maps: vergelijk het Brussel van 1930 met nu


De huidige redactie van De Morgen in 1930 en 2012. © http://www.gis.irisnet.be/bruciel/#.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een website gemaakt waarop u heel eenvoudig luchtfoto's uit 1930, 1953, 1971, 2004 en 2012 met elkaar kunt vergelijken. De foto's uit de jaren dertig werden genomen om nieuwe wegen aan te leggen. Volgens de VRT verdwenen ze daarna decennialang in de kelders van een Brussels ministerie. De foto's van 2012 komen van Google Earth.

Het is volgens de VRT ook de bedoeling om de kaart aan te vullen met historische postkaartjes, zodat de stad ook bekeken kan worden op de manier waarop we dat meer gewend zijn. Wanneer dat zal gebeuren, is niet bekend.


De Heizel in 1930 en in 2012. © http://www.gis.irisnet.be/bruciel/.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 22 februari 2013 @ 17:18:12 #163
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_123211796
Munten uit 16e eeuw gevonden in oude schoen

ROTTERDAM - Maar liefst 477 zilveren munten hebben ruim 400 jaar onder de grond gelegen in een oude schoen achter het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb onthulde vrijdag tijdens een werkbezoek aan de opgravingswerkzaamheden deze bijzondere archeologische vondst, verricht door archeologen van het gemeentelijk Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR).

De huidige waarde van de munten is volgens de archeologen moeilijk in te schatten, maar ze denken dat het gaat om vele duizenden euro's. Het geld is gevonden in de bouwput van het toekomstige Timmerhuis aan het Rodezand, waar het voormalige stadskantoor stond.

„Zo'n schatvondst is zeldzaam. Nooit eerder vonden archeologen munten in een schoen. De oudste munt komt uit 1472, de jongste uit 1592. In of kort na 1592 is de schoen met munten verstopt, waarschijnlijk onder de vloer van een huis. Het was de tijd van de Tachtigjarige Oorlog met Spanje (1568-1648). De eigenaar heeft zijn kapitaal mogelijk verborgen in afwachting van rustigere tijden. Maar het kan ook een manier zijn geweest om spaargeld te bewaren”, aldus een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ten_in_schoen__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_123233389
22-02-2013

Nederlandse archeologen vinden munten uit 16e eeuw in oude schoen


Rotterdams burgemeester Aboutaleb. © epa.

Maar liefst 477 zilveren munten hebben ruim 400 jaar onder de grond gelegen in een oude schoen achter het Rotterdamse stadhuis in Nederland. Burgemeester Ahmed Aboutaleb onthulde vandaag tijdens een werkbezoek aan de opgravingswerkzaamheden de bijzondere archeologische vondst, verricht door archeologen van het gemeentelijk Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR).

De huidige waarde van de munten is volgens de archeologen moeilijk in te schatten, maar ze denken dat het gaat om vele duizenden euro's. Het geld is gevonden in de bouwput van het toekomstige Timmerhuis aan het Rodezand, waar het voormalige stadskantoor stond.

"Zo'n schatvondst is zeldzaam. Nooit eerder vonden archeologen munten in een schoen. De oudste munt komt uit 1472, de jongste uit 1592. In of kort na 1592 is de schoen met munten verstopt, waarschijnlijk onder de vloer van een huis", aldus een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

"Het was de tijd van de Tachtigjarige Oorlog met Spanje (1568-1648). De eigenaar heeft zijn kapitaal mogelijk verborgen in afwachting van rustigere tijden. Maar het kan ook een manier zijn geweest om spaargeld te bewaren."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123356933
25-02-2013

Onbekende soldaat uit Eerste Wereldoorlog krijgt laatste rustplaats in Mesen

In Mesen is een onbekende Nieuw-Zeelandse soldaat opnieuw begraven, die overleed tijdens de Eerste Wereldoorlog. De herbegrafenis werd bijgewoond door tal van internationale delegaties. De anonieme soldaat overleed in 1917, maar werd pas vorig jaar gevonden. Het is de tweede Nieuw-Zeelandse soldaat op amper een jaar tijd die een definitieve rustplaats krijgt op het Ridge British Cemetery.

De Nieuw-Zeelandse delegatie was het grootst, met onder meer de ambassadeur in België Paula Wilson en het hoofd van Defensie, luitenant-generaal Rhys Jones. Beiden bedankten de stad Mesen en Vlaanderen uitvoerig om de herinnering aan hun soldaten levendig te houden.

Nieuw-Zeeland werd in de Eerste Wereldoorlog procentueel gezien het zwaarst getroffen. Zes procent van de bevolking stierf, raakte zwaargewond of vermist. De meeste slachtoffers vielen tijdens de slag van Mesen en Passendale in 1917.

Last Post
De Nieuw-Zeelanders legden een eerste krans neer bij het herdenkingsmonument. Daarna volgden kransen van een Franse, Duitse en Zuid-Afrikaanse delegatie, en van de burgemeesters van Ieper, Zonnebeke, Komen en Mesen. Ook de Last Post bracht hulde.

De stoffelijke resten van de soldaat werden in april 2012 opgegraven. Aan de hand van uniform en insignes kon met zekerheid worden vastgesteld dat het om een Nieuw-Zeelander ging, maar de identiteit bleef verder onbekend. De soldaat werd begraven naast een landgenoot die vorig jaar in februari een laatste rustplaats kreeg.

De kans dat er binnenkort nog Nieuw-Zeelandse lichamen opduiken in Mesen is gering, want de menselijke resten werden gevonden tijdens werkzaamheden aan het waternet en die zijn inmiddels afgerond.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123446422
27-02-2013

Wanneer schreef Homerus zijn Ilias en Odyssee?



We kennen ze allemaal: de meesterwerken van Homerus, de Ilias en de Odyssee. Maar wanneer schreef de grote schrijver deze nu? Een nieuw onderzoek heeft de werken zeer nauwkeurig gedateerd. Homerus zou ze omstreeks 762 voor Christus op papier hebben gezet.

En daarmee onderschrijft het onderzoek wat historici al lang vermoeden. Namelijk dat Homerus zijn meesterstukken ergens in de achtste eeuw voor Christus schreef.

Dateren
Maar hoe kwamen de onderzoekers op dit precieze jaartal uit? Ze vergeleken daarvoor de taal die Homerus in zijn Ilias gebruikt met het moderne Grieks en de taal van de Hettieten (een uitgestorven taal die tussen 1200 en 1600 voor Christus gesproken werd). De onderzoekers keken welke woorden in de werken van Homerus en in het moderne Grieks en de taal van de Hettieten terugkwamen. Vervolgens namen ze ook onze kennis omtrent de snelheid waarmee verschillende woorden veranderen, in hun analyse mee.

Resultaat
Het onderzoek levert overtuigende resultaten op. De wetenschappers zijn voor 95 procent zeker dat Homerus zijn meesterwerken tussen 376 en 1157 voor Christus schreef. Ze schatten dat het tijdperk waarin de werken tot stand kwamen ergens in het midden van die periode ligt: rond 762 voor Christus.

“Onze analyse van de Ilias is niet ingegeven door historische, archeologische of culturele informatie, maar door een statistische analyse van gedeelde vocabulaire tussen drie talen en de snelheid waarmee woorden in Indo-Europese talen vervangen worden,” vertelt onderzoeker Mark Pagel. “De uitkomst van ons onderzoek laat zien hoe we taal, net als genen, kunnen gebruiken om meer te weten te komen over vraagstukken in de geschiedkunde, archeologie en antropologie.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 28 februari 2013 @ 10:57:15 #167
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_123447616
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2013 10:21 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Het onderzoek levert overtuigende resultaten op. De wetenschappers zijn voor 95 procent zeker dat Homerus zijn meesterwerken tussen 376 en 1157 voor Christus schreef.
Dus er is 5% kans dat Homerus zijn Ilias schreef voordat de Trojaanse oorlog plaatsvond, of pas ergens na de tijd van Plato? Dat is een heel nieuw inzicht!
pi_123528683
01-02-2013

Brieven Einstein brengen bijna 9.000 euro op


© ap.

Vier net ontdekte brieven van de natuurkundige Albert Einstein hebben op een Britse veiling omgerekend bijna 9.000 euro opgebracht. Dat is meer dan het dubbele dan waarop was gerekend. Dat schreef de Britse krant The Guardian.

De brieven, die dateren van 1954, gingen naar drie verschillende bieders, een uit de Verenigde Staten en twee uit Groot-Brittannië. De Nobelprijswinnaar prijst in zijn brieven de socialistische filosoof Corliss Lamont, die werd belaagd vanwege zijn volgens senator Joseph McCarthy "on-Amerikaanse" uitspraken.

Lamont had gezegd dat de VS in contact moesten blijven met de Sovjet-Unie. McCarthy voerde een kruistocht tegen communisten en vermeende linkse figuren in de jaren 50. Lamont verscheen voor de commissie van McCarthy en weigerde daar antwoord te geven op de vragen. In een van de geveilde brieven zei Einstein dat Lamont "het land een belangrijke dienst had bewezen".

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123530002
Bruce Reynolds, het brein achter de beruchte treinroof van 1963, is overleden op 81-jarige leeftijd. Dat heeft zijn zoon laten weten, schreef The Guardian donderdag. Reynolds was al langer ziek.

In augustus 1963 overviel een groep professionele criminelen een posttrein, waarmee ze 2,6 miljoen Britse pond buitmaakten. Dat zou nu ongeveer 30 miljoen pond (34,8 miljoen euro) waard zijn. Reynolds ontvluchtte het land en dook onder in Mexico en Canada met zijn vrouw en zoon.

Toen hij in 1968 terugkeerde naar Groot-Brittannië, werd hij opgepakt en veroordeeld tot 25 jaar cel. Reynolds schreef een autobiografie in 1995: The Autobiography of a Thief.

De overvallers, die bijna allemaal zijn gepakt, werden beroemd door de legendarische treinroof. Ze kregen straffen van ongeveer 30 jaar cel. Dat waren toen straffen van recordhoogte. De zware straffen moesten romantische ideeën over waaghalzerij in de kiem smoren, vond de toenmalige rechter. Ook vond hij de hoge straffen gerechtvaardigd vanwege de schaamteloosheid van de overvallers.

Veel overvallers zijn inmiddels overleden. Een van de beroemdste rovers, Ronnie Biggs, leeft nog. Biggs werd veroordeeld tot 30 jaar cel, maar hij ontsnapte uit de gevangenis en vluchtte naar Brazilië. In 2001 keerde hij vrijwillig terug. Hij werd in 2009 vrijgelaten. Sindsdien leeft de treinrover, wiens gezondheid erg slecht is, in een verpleeghuis. Ook hij schreef zijn memoires.
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)olds-overleden.dhtml
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 3 maart 2013 @ 02:42:22 #170
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_123561894
Nazikampen en getto's in Europa in kaart gebracht: aantallen 'ongelofelijk hoog'

Onderzoekers van het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum zijn tot de conclusie gekomen dat er tussen 1933 en 1945 meer dan 40.000 nazikampen en getto's in Europa waren. Dat is veel meer dan historici tot nu dachten.

Het cijfer is zoveel hoger, dat zelfs andere experts niet zeker wisten of ze het wel goed hadden gehoord toen de onderzoekers hun bevindingen presenteerden, schrijft de New York Times. 'We wisten al hoe vreselijk het leven in de kampen en de getto's was', zegt Hartmut Berghoff, directeur van het Duits Historisch Instituut, in een interview, 'maar deze aantallen zijn ongelofelijk.'

De leiders van het project, Geoffrey Megargee and Martin Dean, hebben de duizenden plekken in kaart gebracht in een encyclopedie die wordt gepubliceerd door het Holocaust Museum. In elk deel hiervan, komen er duizenden plaatsen aan de orde. Op deze manier worden 'de omstandigheden waaronder mensen leefden en werkten, de activiteiten van de joodse raden, de joodse reactie op de vervolging, demografische veranderen en details van de liquidaties van de getto's' uitgebreid in beeld worden gebracht.

Werkkampen
De kampen zijn niet alleen centra waar mensen werden vermoord zoals in Auschwitz gebeurde, maar ook werkkampen waar gevangenen wapens moesten maken en centra waar zwangere vrouwen gedwongen werden een abortus te ondergaan of waar babies na de geboorte werden vermoord. Er waren ook bordelen, waar vrouwen gedwongen werden seks te hebben met Duitse militairen.

De concentratiekampen en de bekendere getto's zoals die van Warschau vormen slechts een fractie van het hele netwerk dat nazi-Duitsland in Europa had, zo wordt door het onderzoek op pijnlijke wijze duidelijk. Megargee en Dean schatten dat vijftien tot twintig miljoen mensen om het leven zijn gekomen of gevangen zijn gehouden op de plaatsen die zij hebben geïdentificeerd.

Het bestaan van deze kampen en getto's was in de regio's zelf wel bekend, maar deze data is niet eerder naast elkaar gelegd.

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/45(...)elofelijk-hoog.dhtml
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  zondag 3 maart 2013 @ 23:40:37 #171
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_123600374
Het NYT artikel:

The Holocaust Just Got More Shocking
THIRTEEN years ago, researchers at the United States Holocaust Memorial Museum began the grim task of documenting all the ghettos, slave labor sites, concentration camps and killing factories that the Nazis set up throughout Europe.

What they have found so far has shocked even scholars steeped in the history of the Holocaust.

The researchers have cataloged some 42,500 Nazi ghettos and camps throughout Europe, spanning German-controlled areas from France to Russia and Germany itself, during Hitler’s reign of brutality from 1933 to 1945.

The figure is so staggering that even fellow Holocaust scholars had to make sure they had heard it correctly when the lead researchers previewed their findings at an academic forum in late January at the German Historical Institute in Washington.

“The numbers are so much higher than what we originally thought,” Hartmut Berghoff, director of the institute, said in an interview after learning of the new data.

“We knew before how horrible life in the camps and ghettos was,” he said, “but the numbers are unbelievable.”

The documented camps include not only “killing centers” but also thousands of forced labor camps, where prisoners manufactured war supplies; prisoner-of-war camps; sites euphemistically named “care” centers, where pregnant women were forced to have abortions or their babies were killed after birth; and brothels, where women were coerced into having sex with German military personnel.

Auschwitz and a handful of other concentration camps have come to symbolize the Nazi killing machine in the public consciousness. Likewise, the Nazi system for imprisoning Jewish families in hometown ghettos has become associated with a single site — the Warsaw Ghetto, famous for the 1943 uprising. But these sites, infamous though they are, represent only a minuscule fraction of the entire German network, the new research makes painfully clear.

The maps the researchers have created to identify the camps and ghettos turn wide sections of wartime Europe into black clusters of death, torture and slavery — centered in Germany and Poland, but reaching in all directions.

The lead editors on the project, Geoffrey Megargee and Martin Dean, estimate that 15 million to 20 million people died or were imprisoned in the sites that they have identified as part of a multivolume encyclopedia. (The Holocaust museum has published the first two, with five more planned by 2025.)

The existence of many individual camps and ghettos was previously known only on a fragmented, region-by-region basis. But the researchers, using data from some 400 contributors, have been documenting the entire scale for the first time, studying where they were located, how they were run, and what their purpose was.

The brutal experience of Henry Greenbaum, an 84-year-old Holocaust survivor who lives outside Washington, typifies the wide range of Nazi sites.

When Mr. Greenbaum, a volunteer at the Holocaust museum, tells visitors today about his wartime odyssey, listeners inevitably focus on his confinement of months at Auschwitz, the most notorious of all the camps.

But the images of the other camps where the Nazis imprisoned him are ingrained in his memory as deeply as the concentration camp number — A188991 — tattooed on his left forearm.

In an interview, he ticked off the locations in rapid fire, the details still vivid.

First came the Starachowice ghetto in his hometown in Poland, where the Germans herded his family and other local Jews in 1940, when he was just 12.

Next came a slave labor camp with six-foot-high fences outside the town, where he and a sister were moved while the rest of the family was sent to die at Treblinka. After his regular work shift at a factory, the Germans would force him and other prisoners to dig trenches that were used for dumping the bodies of victims. He was sent to Auschwitz, then removed to work at a chemical manufacturing plant in Poland known as Buna Monowitz, where he and some 50 other prisoners who had been held at the main camp at Auschwitz were taken to manufacture rubber and synthetic oil. And last was another slave labor camp at Flossenbürg, near the Czech border, where food was so scarce that the weight on his 5-foot-8-inch frame fell away to less than 100 pounds.

By the age of 17, Mr. Greenbaum had been enslaved in five camps in five years, and was on his way to a sixth, when American soldiers freed him in 1945. “Nobody even knows about these places,” Mr. Greenbaum said. “Everything should be documented. That’s very important. We try to tell the youngsters so that they know, and they’ll remember.”

The research could have legal implications as well by helping a small number of survivors document their continuing claims over unpaid insurance policies, looted property, seized land and other financial matters.

“HOW many claims have been rejected because the victims were in a camp that we didn’t even know about?” asked Sam Dubbin, a Florida lawyer who represents a group of survivors who are seeking to bring claims against European insurance companies.

Dr. Megargee, the lead researcher, said the project was changing the understanding among Holocaust scholars of how the camps and ghettos evolved.

As early as 1933, at the start of Hitler’s reign, the Third Reich established about 110 camps specifically designed to imprison some 10,000 political opponents and others, the researchers found. As Germany invaded and began occupying European neighbors, the use of camps and ghettos was expanded to confine and sometimes kill not only Jews but also homosexuals, Gypsies, Poles, Russians and many other ethnic groups in Eastern Europe. The camps and ghettos varied enormously in their mission, organization and size, depending on the Nazis’ needs, the researchers have found.

The biggest site identified is the infamous Warsaw Ghetto, which held about 500,000 people at its height. But as few as a dozen prisoners worked at one of the smallest camps, the München-Schwabing site in Germany. Small groups of prisoners were sent there from the Dachau concentration camp under armed guard. They were reportedly whipped and ordered to do manual labor at the home of a fervent Nazi patron known as “Sister Pia,” cleaning her house, tending her garden and even building children’s toys for her.

When the research began in 2000, Dr. Megargee said he expected to find perhaps 7,000 Nazi camps and ghettos, based on postwar estimates. But the numbers kept climbing — first to 11,500, then 20,000, then 30,000, and now 42,500.

The numbers astound: 30,000 slave labor camps; 1,150 Jewish ghettos; 980 concentration camps; 1,000 prisoner-of-war camps; 500 brothels filled with sex slaves; and thousands of other camps used for euthanizing the elderly and infirm, performing forced abortions, “Germanizing” prisoners or transporting victims to killing centers.

In Berlin alone, researchers have documented some 3,000 camps and so-called Jew houses, while Hamburg held 1,300 sites.

Dr. Dean, a co-researcher, said the findings left no doubt in his mind that many German citizens, despite the frequent claims of ignorance after the war, must have known about the widespread existence of the Nazi camps at the time.

“You literally could not go anywhere in Germany without running into forced labor camps, P.O.W. camps, concentration camps,” he said. “They were everywhere.”

Eric Lichtblau is a reporter for The New York Times in Washington and a visiting fellow at the United States Holocaust Memorial Museum.



bron
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 4 maart 2013 @ 05:22:39 #172
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_123605315
Treinritten Sobibor na 70 jaar herdacht

70 jaar geleden vertrok de eerste treinrit vanuit Westerbork naar het concentratiekamp Sobibor. Maandag start daarom het Herinneringsjaar 2013 van de Stichting Sobibor met een bijeenkomst op de Universiteit van Amsterdam (UvA).
In 1943 maakten ruim 34.000 Joodse mannen, vrouwen en kinderen uit Nederland de gedwongen reis naar Oost-Polen. Op een enkeling na werden zij in binnen 5 maanden tijd allemaal vermoord.

In de aula van de UvA begint om 13 uur een lezing van Jules Schelvis, de enige overlevende van het 14e transport naar Sobibor en oprichter van de stichting. Hij schreef onlangs het boek 'Er reed een trein naar Sobibor', waarin hij voor het eerst zijn verhaal deed over het transport. Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, reikt het eerste exemplaar van de Herinneringsbox uit, een document over de geschiedenis van Sobibor. Kamerkoor Ad Parnassum brengt het muziekstuk De Trein naar Sobibor van Mathieu Dijker ten gehore.

Tot 20 juli 2013 organiseert de Stichting Sobibor verscheidene bijeenkomsten op of rond de transportdata van 1943.

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)-jaar-herdacht.dhtml
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_123734404
16-02-2013

15 meter lange replica van boot uit Bronzen Tijd te water gelaten


© afp.

Britse archeologen laten vandaag de eerste levensgrote replica van een boot uit de Bronzen Tijd te water. Ze hopen zo meer te weten komen over de zeevaart uit die tijd.

Het vaartuig, dat 15 meter lang is, werd zo'n 4000 jaar geleden gebruikt om het Kanaal over te steken. De boot wordt vanmiddag te water gelaten in Falmouth Cornwall met 18 mensen aan boord. Ze gebruiken enkel peddels, die in de Bronzen Tijd ook gebruikt werden.

Overzeese handel
"We hopen dat het project een reeks belangrijke vragen zal beantwoorden over hoe Britten uit de Bronzen Tijd hun overzeese handel organiseerden", zegt hoofdarcheoloog Robert Van de Noort, tevens professor aan de universiteit van Exeter.

Gisteren tijdens de voorbereidingen bleek dat de grootste uitdaging van het team archeologen het verjagen van meeuwen wordt. Die pikken de erg belangrijke mos en het schapenvet weg, dat gebruikt wordt om de boot waterdicht te maken.

Vracht
De boot wordt zowel in het water als met een computersysteem getest. De onderzoekers zijn benieuwd hoeveel vracht de boot kan dragen, maar ook hoe stabiel, snel en beweeglijk ze is en hoe goed ze kan varen in wilde wateren.

Volgens Europese studies stond Groot-Brittannië aan de top als het op boten bouwen aankwam. Daarom is het ook waarschijnlijk dat daar een nieuw type boot uitgevonden werd, die veel sterker en stabieler was dan haar voorgangers. Omdat de nieuwe boot tot 30 personen kon vervoeren, is het mogelijk dat ze niet enkel voor handel werd gebruikt, maar ook voor militaire doeleinden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123778254
07-03-2013

Zelfs de machtigste en rijkste Egyptenaren hadden bijzonder slechte gezondheid



Niet alleen de gewone oude Egyptenaren, maar ook de rijke, machtige inwoners van Egypte hadden een verbazingwekkend slechte gezondheid en stierven jong. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Wetenschappers bestudeerden een tombe op zo’n 1000 kilometer afstand van Caïro. De tombe kwam tussen 1939 en 1760 voor Christus tot stand en doet dienst als de laatste rustplaats voor hoogwaardigheidsbekleders uit de regio. In de tombe troffen de onderzoekers meer dan 200 skeletten en mummies aan.

Gouverneurs
De onderzoekers bestudeerden de stoffelijke resten en konden zo conclusies trekken over de levensstijl en gezondheid van de overledenen. “De resten laten zien dat de algemene populatie en de gouverneurs – de hoogste sociale klasse – in omstandigheden leefden waarin hun gezondheid bijzonder kwetsbaar was,” vertelt onderzoeker Miguel Botella Lopez.


Stoffelijke resten die in de tombe zijn teruggevonden. Foto: Universiteit van Granada.

Problemen
De oude Egyptenaren hadden met tal van problemen te maken, zo stellen de onderzoekers. Onder meer ondervoeding en maag- en darmproblemen door het drinken uit de vervuilde Nijl. De levensverwachting was beperkt: mensen werden zelden dertig jaar oud. In de tombe vonden de onderzoekers heel veel stoffelijke resten terug van mensen die tussen de zeventien en 25 jaar oud waren toen ze stierven. Ook hebben de onderzoekers veel resten van kinderen teruggevonden.

Het onderzoek wijst erop dat de hoogste sociale klasse in slechtere omstandigheden leefde dan gedacht. Ook de gouverneurs en hun familie vielen ten prooi aan infectieziekten. En ook deze rijke en machtige families leden honger, aten ongezond en stierven jong.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123819929
08-03-2013

Grafkelder met kisten gevonden in Mechelse kathedraal


© photo news.

Bij opgravingen in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal, het eerste archeologisch onderzoek ooit in het gebouw, is een grafkelder opgedoken met daarin twee kisten. Op de muren staan bovendien (overlijdens)data en een doodshoofd geschilderd. Aan wie het graf toebehoorde, blijft voorlopig een raadsel.

In februari startte de provincie Antwerpen met instandhoudingswerken in de kathedraal, om verder verval van het interieur tegen te gaan. Daarbij worden onder meer de verzakte vloeren van drie koorkappellen aangepakt. De provincie maakt van de gelegenheid gebruik om er voor het eerst archeologisch onderzoek uit te voeren, en dat heeft intussen al tot enig resultaat geleid.

"We zijn al snel op het gewelf van een grafkelder gestoten", zegt projectleider Amke Maes. "Jammer genoeg is de opening slechts 30 op 30 centimeter groot en kunnen we er dus niet in. Wel hebben we gezien dat er twee kisten liggen en er muurschilderingen zijn aangebracht."

Volgens de aantekeningen zijn de begraven personen overleden in 1621. Het is voorlopig echter niet mogelijk om daar zekerheid over te krijgen, en ook de identiteit van de lichamen blijft vooralsnog een geheim. "De afspraak is dat we archeologische vondsten die niet bedreigd zijn, onaangeroerd laten liggen", zegt Maes. "Uitgebreid DNA-onderzoek en dergelijke kan later nog altijd gebeuren, daar is het nu niet de conjunctuur voor."

Dat er graven teruggevonden worden in een kathedraal is niet uitzonderlijk. De grafkelder wijst er evenwel op dat het allicht om een erg rijke familie ging.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')