abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_120902724
28-12-2012

Archeologen vinden beelden in tempel uit de tijd van koning Salomo



Net buiten Jeruzalem hebben archeologen beelden en potten van mensen en paarden gevonden in een 2.750 jaar oude tempel. Mogelijk geven deze beelden een uniek inkijkje in de geloofsbelevenis van mensen in het koninkrijk Juda.

Het koninkrijk Juda was een natie, gevormd door de Israëlistische stammen Juda, Simeon en Benjamin. Juda bestond van 922 voor Christus tot het jaar 586 voor Christus. De hoofdstad was Jeruzalem. Tijdens de geschiedenis van Juda heersten er diverse godsdiensten in de natie, maar uiteindelijk herrees er een nieuw volk: het Joodse volk. En indirect bracht Juda dus ook het christendom voort. Veel van de gebeurtenissen in Juda staan beschreven in de Bijbel, zoals hoe Uzzia de tiende koning wordt (I Koningen 14:22) en de scheuring van het rijk (I Koningen 12).

Koning Salomo
Archeologische vondsten uit de tijd van Juda zijn erg belangrijk. Deze vondsten zorgen ervoor dat we meer leren over de roerige tijd van Juda, toen verschillende godsdiensten werden gepraktiseerd en gevormd. De onderzoekers vermoeden dat de objecten uit het tijdperk van de eerste tempel stammen. Volgens de Bijbel werd deze tempel in de tiende eeuw voor Christus door koning Salomo gebouwd.

Goddelijke aanwezigheid
De tempel van Tel Motza – waarin de objecten zijn gevonden – is een massief complex. “Aan de oostkant bevindt zich een brede ingang”, vertellen archeologen Anna Eirikh, Hamoudi Khalaily en Shua Kisilevitz in een verklaring. “Dit is gebruikelijk voor hoe tempels in die tijd werden gebouwd. Hierdoor wordt een object in de tempel als eerste verlicht wanneer de zon opkomt. Dit symboliseert de goddelijke aanwezigheid.”

Foto’s
In de tempel vonden de onderzoekers een altaar. Ook troffen zij aardewerk en beelden aan, die gebruikt werden in rituelen. Voorbeelden zijn kelken, beelden van hoofden en beelden van paarden in harnassen. Hieronder foto’s van de desbetreffende objecten.





(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121100870
02-01-2013

Bloed in pompoen is van Lodewijk XVI

Het bloed op een in een oude sierpompoen bewaard stuk stof is van Lodewijk XVI.


Foto: Getty Images

Dat zeggen wetenschappers die een DNA-monster op de stof hebben geanalyseerd en vergeleken met DNA van de Franse koning Hendrik IV.

Hun bevindingen zijn woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Forensic Science International.

Lodewijk XVI is in de mannelijke lijn een directe afstammeling van Hendrik IV, van elkaar gescheiden door zeven generaties en anderhalve eeuw. In 2010 werd vastgesteld dat een gemummificeerd hoofd dat al grote gelijkenis vertoonde met portretten van de vroegere koning inderdaad van Hendrik is

Pompoen

DNA van dit hoofd is gebruikt om te onderzoeken of het DNA-materiaal op de stof in de sierpompoen eveneens van koninklijke bloede is. Een zeer zeldzame genetische eigenschap in het DNA van Hendrik werd ook aangetroffen in het DNA van het bloed.

De kans dat de twee monsters toebehoren aan twee mannelijke verwanten achten de wetenschappers zo groot, dat zij concluderen dat het in het ene geval inderdaad om Hendrik IV en in het andere om Lodewijk XVI gaat.

Lodewijk vond in januari 1793 op de Place de la Révolution onder de guillotine zijn einde. Naar verluidt doopten veel toeschouwers na de onthoofding hun zakdoeken in het bloed dat uit het ontzielde lichaam gutste.

Op die manier kunnen de bloedvlekken op de in de pompoen gevonden prop stof verklaard worden.

Door: Novum

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121140784
03-01-2013

Israël onthult eeuwenoude Afghaanse manuscripten


© afp.

In Israël zijn Hebreeuwse manuscripten onthuld die werden gevonden in een bolwerk van de taliban in het noorden van Afghanistan. Het is het eerste tastbare bewijs dat een joodse gemeenschap duizend jaar geleden in dat deel van Afghanistan woonde.

De collectie, die in handen is van het Israëlisch Nationaal Museum, bevat onder meer bijbelse commentaren, brieven en financiële gegevens. Volgens onderzoekers, die spreken van de Afghaanse Genizah, gaat het om de waardevolste partij manuscripten sinds de vondst van de Caďro Genizah, die ruim honderd jaar geleden werd gevonden in een synagoge in Egypte.

Opslagruimte
Genizah is het Hebreeuwse woord voor een opslagruimte naast een synagoge of joodse begraafplaats, waar Hebreeuwse boeken en papieren worden bewaard. Volgens de joodse wetten is het verboden schrijfsels weg te gooien waar de formele naam van God in staat. Daarom worden deze schrijfsels doorgaans opgeslagen of begraven.

11de eeuw
De Afghaanse collectie biedt een unieke kijk in het leven van joden die in de elfde eeuw in het toenmalige Perzië woonden. Doordat de papieren lange tijd in een droge grot lagen, zijn ze goed bewaard gebleven.

Volgens Haggai Ben-Shammai van het museum bevatten de documenten duidelijk herkenbare joodse namen en wordt er melding gemaakt van commerciële activiteiten langs de Zijderoute, die Europa met het Oosten verbond. "Dit is de eerste keer dat we een grote verzameling manuscripten hebben die de cultuur van de joden die daar woonden vertegenwoordigen. Tot vandaag hadden we hier niets over".


© afp.


© ap.


© ap.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121141063
03-01-2013

Romeinen in Noord-Duitsland?

Steeds vaker vinden archeologen ten oosten van de Rijn in Duitsland restanten van Romeinse militaire nederzettingen. Dat duidt erop dat de Romeinen buiten de Limes, de versterkte grens van hun rijk, veel actiever waren dan gedacht.


Monument voor de Germaanse held Arminius (Hermann) in het Teutoburgerwoud vlakbij Detmold.
wikimedia commons

Een levensgroot monument ter ere van de Germaanse held Arminius, in het Duits bekend als Hermann, reikt tot hoog boven de bomen van het Teutoburgerwoud. In dat Noord-Duitse bos versloeg Hermann en zijn alliantie van Germaanse stammen in het jaar 9 na Christus een groot Romeins legioen onder aanvoering van generaal Drusus. Na de nederlaag in het Teutoburgerwoud gaven de Romeinen hun pogingen om Germanië te veroveren op en trokken ze zich terug ten westen van de rivier de Rijn. Die rivier werd toen de Limes, de zwaarbewaakte noordgrens van het Romeinse Rijk.

Het monument voor Hermann is opgericht in 1875, enkele jaren na de stichting van het Duitse Keizerrijk. Een nationalistisch verhaal over een Germaanse held die eeuwen geleden al een stel Romeinen het land uitjoeg en de Germanen onafhankelijk maakte van het Romeinse juk kwam dus wel goed uit. Sommige archeologen vragen zich dan ook af af of er niet teveel betekenis is gehecht aan de roemruchte veldslag.

De laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzingen opgegraven dat de Romeinen ook na de Slag in het Teutoburgerwoud gewoon aanwezig bleven ten oosten van de Rijn. Dat men bij bijvoorbeeld wraakexpedities veel verder kwam dan gedacht bleek in 2008 toen een Romeins slagveld werd gevonden op de Harzhorn, ruim 200 kilometer van de Rijn. Recentelijk zijn er meer aanwijzingen gekomen voor Romeinse aanwezigheid in Duitsland, zelfs na het ontstaan van de Limes.

[img] http://www.kennislink.nl/system/files/000/162/181/small/4590196_2695895_highRes_maxh_480_maxw_480_fwbschlachtharzhorn.jpg.jpg?1357219487[/img]
Locatie van Romeins slagveld bij de Harzhorn, ruim 125 kilometer van de Limes.

Houten torens
In 2011 ontdekten archeologen in de buurt van de stad Göttingen op bijna 200 kilometer van de Rijn, zes kleine Romeinse militaire bases. Het gaat om versterkte houten torens die tijdens veldtochten gebruikt werden om berichten door te geven. Volgens Duitse archeologen zijn ze vermoedelijk in de eerste of tweede eeuw gebouwd. Dus tot ver na de Slag bij het Teutoburgerwoud en nadat de Romeinen zich achter de Rijn zouden hebben teruggetrokken.

Volgens oudhistoricus Jona Lendering is het feit dat deze torens gebouwd werden een aanwijzing dat de Romeinen zich in de Germaanse gebieden bleven roeren. Bovendien lijken ze een soort semi-permanent karakter te hebben; ze werden vermoedelijk bij meer dan één campagne gebruikt.

“Deze vondst wijst er bovendien op dat de Romeinen het gebied rond Göttingen veilig achtten. Ze lieten de torens daar immers staan wanneer ze zich weer terugtrokken naar de Rijn. Als ze dat al deden, want niets sluit uit dat er in dit gebied nog eens een volwaardige militaire basis wordt gevonden en dat er een moment is geweest waarop men heeft overwogen de gebieden te heroveren., zegt Lendering”

Maar zo’n spectaculaire vondst is bij Göttingen nog niet gedaan. Afgelopen jaar ontdekten archeologen tijdens de bouw van een spoorbrug bij het Duitse dorpje Limburg wel restanten van een zo’n soort grote Romeinse legerbasis. Limburg ligt ongeveer 35 kilometer ten noorden van de Rijn, twee flinke dagmarsen in de Romeinse tijd. De legerplaats was zo’n veertien hectare groot en bood plaats aan zeker 3000 soldaten.


Kunstenaars-impressie van een veldslag tussen Romeinen en Germanen diep in het huidige Duitsland.

Het probleem is dat het op dit moment voor de archeologen moeilijk is om vast te stellen hoe oud de ontdekte legerbasis bij Limburg precies is. Er zijn wel delen van “amfora’s”: – kruiken waarin onder andere wijn werd bewaard – gevonden van een type dat in de Augusteďsche periode (ca. 63 v. Chr – ca. 14 n. Chr) werd gebruikt. De kenmerkende rand van deze amfora’s, die gebruikt kan worden voor nauwkeurigere datering, ontbreekt echter. Of de basis na de Romeinse nederlaag in het Teutoburgerwoud direct ontruimd is of later nog gebruikt werd om verloren gebieden op de Germanen te heroveren, is nog niet met zekerheid te zeggen.

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121141098
03-01-2013

Resten van Carin Göring eindelijk geďdentificeerd



Wetenschappers zijn er eindelijk in geslaagd om de vermeende resten van Carin Göring die al in 1991 werden teruggevonden, te identificeren. De resten blijken inderdaad toe te behoren aan Carin Göring, de vrouw van de bekende nazileider Hermann Göring.

Carin Göring (op de foto hierboven, links) stierf in 1931, waarop ze in Stockholm begraven werd. In 1934 besloot haar man Hermann Göring haar resten weer op te graven en zijn vrouw bij zijn buitenverblijf net buiten Berlijn ter ruste te leggen. Het buitenverblijf werd na de oorlog vernietigd en niemand wist wat er met de resten van Carin Göring gebeurd was.


Hermann Göring hertrouwde na de dood van Carin met Emmy Sonneman. Foto: Lothar Schaack (via Wikimedia Commons).

Resten
In 1951 werden nabij het verblijf echter botten teruggevonden waarvan mensen vermoedden dat ze aan Carin Göring toebehoorden. De resten werden gecremeerd en de as werd in Zweden begraven. In 1991 vonden schatzoekers nabij het verblijf echter opnieuw een kist met stoffelijke resten terug die eveneens wel eens van Carin Göring konden zijn.

Zoon
Wetenschappers van de Uppsala Universitet in Zweden hebben die resten nu bestudeerd. De botten blijken toe te behoren aan een volwassene en DNA-analyse wijst erop dat het om een vrouw gaat. De onderzoekers vergeleken het DNA ook met het DNA van Carins zoon. Daaruit bleek dat de botten inderdaad hoogstwaarschijnlijk aan de moeder van de jongen toebehoorden.

Al met al leverde het onderzoek voldoende bewijs op om vast te stellen dat dit inderdaad de stoffelijke resten van Carin Göring zijn. De resten zijn inmiddels opnieuw begraven.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121301052
07-01-2013

2.000 jaar oud oogmedicijn gevonden in scheepswrak


© thinkstock.

Italiaanse onderzoekers hebben in een scheepswrak een medicijn gevonden dat meer dan 2.000 jaar oud is. Vermoedelijk gaat het om een geneesmiddel voor de ogen, melden onderzoekers aan de Universiteit van Pisa in de publicatie van de Amerikaanse Academie van Wetenschappen PNAS.

Het middel werd gevonden in het wrak van het schip Relitto del Pozzino dat voor de Toscaanse kust in het westen van Italië ligt. Het grijze preparaat is ongeveer twee centimeter dik en heeft een doorsnede van vier centimeter.

Analyse van de vorm en samenstelling van het medicijn doet vermoeden dat het gaat om een medicijn voor de ogen. De onderzoekers denken dat het werd aangebracht in het ooglid.

Het medicijn bestaat voor een groot deel uit zink, maar bevat ook sporen van ijzeroxide, bijenwas en hars. Meer dan de helft van de ingrediënten is plantaardig.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121383523
09-01-2013

Meer dan 300 prehistorische beeldjes ontdekt in Griekenland



Archeologen hebben nabij het Griekse dorpje Neo Monastri een bijzondere vondst gedaan. Ze vonden er meer dan 300 kleibeeldjes uit de prehistorie terug. De meer dan 7000 jaar oude beeldjes geven ons een goed beeld van hoe de mensen zichzelf toen zagen.

De archeologen deden hun ontdekking op een plek die aangeduid wordt als Koutroulou Magoula. In de periode tussen 5800 en 5300 voor Christus leefden hier enkele honderden mensen. “Het waren boeren die gedomesticeerde dieren hielden, gereedschappen van vuursteen en lavaglas gebruikten en contacten hadden met nederzettingen in het nabijgelegen gebied,” vertelt onderzoeker Yannis Hamilakis. “De constructie van delen van deze nederzetting suggereert dat ze als gemeenschap samenwerkten, bijvoorbeeld om de sloten rondom hun huizen te graven.”


Eén van de teruggevonden beeldjes. Dit is een kruising tussen een mens en een vogel. Foto: Universiteit van Southampton.

Cultuur
De onderzoekers vonden de beeldjes over heel Koutroulou Magoula terug. Waarschijnlijk deden de beeldjes niet alleen als versiering dienst, maar reflecteerden ze ook de cultuur en identiteit van de gemeenschap.

Grote diversiteit
De vondst is in meerdere opzichten bijzonder. Zo zijn er in een relatief klein gebied in het zuidoosten van Europa nog maar zelden zoveel beeldjes aangetroffen. Maar ook qua beeltenissen onderscheiden de beeldjes zich van andere vondsten. “We dachten altijd dat zulke beeldjes typisch gebruikt werden om vrouwen af te beelden, maar onze vondst is iets diverser.” Zo zijn er beeldjes van mannen en vrouwen aangetroffen. Ook zijn beeldjes teruggevonden die geen geslacht lijken te hebben of een kruising zijn tussen een beeltenis van een dier en een mens.

De onderzoekers gaan de beeldjes nu verder analyseren. “Het bestuderen van deze beeldjes is nog veel werk, maar ze zouden in staat moeten zijn om ons een enorme hoeveelheid informatie te geven over hoe neolithische mensen het menselijk lichaam, hun eigen geslacht, sociale identiteit en ervaringen interpreteerden.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121424176
10-01-2013

Overblijfselen van gekleurde fresco's ontdekt in Colosseum



Tijdens werken aan het Colosseum in Rome werden onlangs overblijfselen ontdekt van gekleurde fresco's. Dat meldt de directrice van het monument. De vondst suggereert dat het monument kleurrijk versierd was ten tijde van de gladiatorengevechten.

"We hebben sporen gevonden van blauwe, rode en groene versieringen", aldus directrice Rossella Rea. De overblijfselen, die "enkele vierkante meter groot zijn", werden ontdekt in een afgesloten galerij tussen het tweede en het derde niveau van het Colosseum.

"Naast de gekleurde fresco's vonden we ook inscripties uit de zeventiende eeuw en handtekeningen van toeschouwers en reizigers", voegt een van de restaurateurs nog toe.

"We hopen dat we nog meer ontdekkingen kunnen doen, maar alles zal afhangen van de fondsen die we ontvangen om de werken verder te zetten", besluit Rossella Rea.

De galerij waar de fresco's ontdekt werden, zal volgende zomer toegankelijk zijn voor het publiek.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121424202
10-01-2013

Chileense archeologen willen af van Dakar-rally


"Elke keer als er zo'n archeologische plaats vernield wordt, is het alsof er een boek verbrand wordt." © belga.

Archeologen, milieuactivisten en de Nationale Monumentenraad van Chili willen af van de Dakar-rally. De race, die momenteel wordt gereden, gaat door een gebied met een rijk archeologisch en natuurlijk erfgoed.

Volgens critici hebben de vorige vier rally's in Zuid-Amerika meer dan 200 archeologisch belangrijke plaatsen in Chili vernield. Het gaat onder meer om geogliefen - in de aarde getekende figuren op heuvels en vlakten - die worden bestudeerd door wetenschappers, om Incapaden en restanten van bewoning.

"Elke keer als er zo'n plaats vernield wordt, is het alsof er een boek verbrand wordt", zegt archeoloog Paola Gonzalez. "Het gaat hier om ons begrip van de prehistorie. In Chili hebben we maar 500 jaar geschiedenis geschreven vastgelegd. De andere 20.000 jaar kunnen we alleen begrijpen door overblijfselen uit die tijd te bestuderen."

"Blatante leugen"
De 43ste editie van de Dakar-rally, die oorspronkelijk werd gereden tussen Parijs en de hoofdstad van Senegal, is uit veiligheidsoverwegingen verplaatst naar Latijns-Amerika. Op 5 januari ging de race met 3000 deelnemers uit 53 landen van start in Peru. Aan de race doen 459 voertuigen mee: 189 motorfietsen, 155 auto's, 75 trucks en 40 quads.

Etienne Lavigne, de directeur van de Dakar-rally, zei voor aanvang van de race dat de organisatie alle nodige maatregelen heeft genomen om het milieu te beschermen en schade aan archeologisch erfgoed te voorkomen in de drie landen die meedoen. Naast Chili zijn dat Peru en Argentinië. Het Nationale Instituut voor Sport, de organisator van de rally in Chili, zegt dat de route niet langs "archeologische resten" voert. Het College van Archeologen noemt dat echter een "blatante leugen".

Strafbaar
De Nationale Monumentenraad (CMN) van Chili heeft inmiddels officieel bezwaar aangetekend bij de overheid. Luis Mariano Rendón, coördinator van Ecologische Actie, zegt dat zowel justitie als de overheid de andere kant opkijken terwijl er erfgoed vernield wordt. De vernieling van monumentaal erfgoed is strafbaar in Chili.

"Sommige mensen denken ook dat er niets is in de woestijn. Maar in veel woestijnen zijn extreem kwetsbare levensvormen te vinden, zoals in de Atacamawoestijn, de droogste woestijn in de wereld", zegt Rendón. Behalve dat de rally schade aanricht aan de natuur en het erfgoed, wordt ook nog eens het gebruik van auto's aangemoedigd, zegt hij.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121424355
10-01-2013

Drieduizend jaar oude graven gevonden in Egypte

Italiaanse archeologen hebben in de Egyptische stad Luxor drieduizend jaar oude graftombes opgegraven.


Foto: AFP

De graven lagen onder de dodentempel van koning Amenhotep II, op de westoever van de Nijl. Dat heeft het Egyptische ministerie van oudheden gezegd.

In de graven werden resten van houten sarcofagen en menselijke botten aangetroffen. Ook lagen er grafvazen waarin de lever, longen, maag en darmen van de overledene werden bewaard.

Ze waren versierd met afbeeldingen van de vier zonen van de god Horus - figuren die de ziel van de overledene zouden helpen bij zijn tocht naar het hiernamaals.

Amenhotep II was de zevende farao van de achttiende dynastie en regeerde van 1427 tot en met 1401 voor Christus.

Door: Novum

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121424411
10-01-2013

Teotihuacanen groeven doden op en voorzagen ze van make-up



Archeologen hebben in graven in de oude Mexicaanse stad Teotihuacán sporen van cosmetica teruggevonden. Alles wijst erop dat de inwoners van de stad hun belangrijke doden nog regelmatig eerden door ze van nieuwe make-up te voorzien.

De onderzoekers bestudeerden pigmenten die in urnen, afkomstig uit graven in Teotihuacán, werden aangetroffen. De structuur van de pigmenten wijst er op dat het om make-up gaat. “Onze conclusie luidt dat het restanten van cosmetica zijn die gebruikt werden tijdens rituelen die na de begrafenis volgden,” vertelt onderzoeker María Teresa Domenech Carbo. De urnen waar de make-up in is teruggevonden stammen uit de periode tussen 200 en 500 na Christus. “In die periode was het heel gebruikelijk om overleden hoge edelen regelmatig te gedenken.”

Ritueel
Het is niet ongebruikelijk dat make-up in oude graven wordt teruggevonden. Zo zijn ook in Egypte regelmatig graven met daarin make-up aangetroffen. De oude Egyptenaren kregen echter cosmetica mee die ook in het dagelijks leven werd gebruikt en die ze in het hiernamaals opnieuw konden benutten. Dat was bij de Teotihuacanen niet het geval, zo benadrukken de onderzoekers. De cosmetica die in de graven is aangetroffen, mist namelijk een belangrijk bestanddeel: het stofje dat ervoor zorgt dat make-up aan het gezicht blijft ‘plakken’. Dat wijst erop dat deze cosmetica niet in het dagelijks leven werd gebruikt en enkel voor rituele doeleinden werd ontwikkeld en gebruikt.


Links een potje met cosmetica. Rechts: organisch materiaal dat tussen de pigmenten werd aangetroffen. Foto’s: Journal of Archaeological Science 39 (2012) 1043-1062.

Opnieuw versierd
Maar hoe zagen die rituelen er dan uit? De Teotihuacanen begroeven hun overledenen niet op een begraafplaats buiten de stad, maar juist midden in de stad, onder de vloer in huizen. En ook na de begrafenis kwamen belangrijke overledenen nog regelmatig in het middelpunt van de belangstelling staan. “De priester ging dan naar het huis (waar de overledene begraven lag, red.) en bewees de overledene in aanwezigheid van de familie eer. De priester gebruikte daarbij cosmetica: het maakte deel uit van het ritueel.” In de graven zijn ook kooldeeltjes teruggevonden. “We denken dat aromatische materialen verbrand werden en dat de priester delen van het lichaam met deze pigmenten schilderde. Daarnaast is het aannemelijk dat het lichaam (van de overledene) werd verplaatst en ook opnieuw werd versierd.”

Adel
De onderzoekers benadrukken in het blad Journal of Archaeological Science dat deze rituelen alleen waren weggelegd voor belangrijke mensen. “Tenzij de persoon heel belangrijk was voor de samenleving werd deze niet met cosmetische producten begraven. De overledene moet een belangrijke positie in de samenleving hebben gehad, bijvoorbeeld als koning, prins of hoge edele.”

De samenstelling van de cosmetica vertelt ons niet alleen meer over de rituelen van de inwoners van Teotihuacán. Ook kunnen we meer te weten komen over de handel die deze mensen dreven. Zo zijn in de make-up stoffen aangetroffen die niet in de buurt van de stad voorkomen en dus geďmporteerd moeten zijn. Het bewijst dat de inwoners van de stad veelvuldig handel dreven.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121452337
quote:
Polderselectie nog altijd trauma

Toegevoegd: vrijdag 11 jan 2013, 08:00
Update: vrijdag 11 jan 2013, 11:13
Door redacteur Lambert Teuwissen

Eva Vriend kent de vooroordelen over Flevoland. "Op die kale vlakte gebeurt toch niks. Geef maar snel een dot gas op de A6. En als je in Almere een huis koopt, dan is dat omdat je Amsterdam niet kunt betalen", somt ze meewarig op.

Maar vlak na de drooglegging werden de IJsselmeerpolders gezien als een Hollands paradijs. Over de strenge selectieprocedure voor de moderne Adams en Eva's schreef Vriend 'Het Nieuwe Land'.

De vraag naar het nieuwe land was enorm, schrijft Vriend, zelf kleindochter van een van de gelukkigen. "Als je hiernaartoe kon verhuizen, dan ha
http://nos.nl/artikel/460(...)g-altijd-trauma.html
pi_121535862
13-01-2013

'Inwoners van Pompeii plasten op eerste verdieping'

De inwoners van de Romeinse stad Pompeii konden ook in hoger gelegen huizen gebruik maken van toiletten, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Verticale buizen in Pompeii die leiden naar de bovenverdiepingen van ruďnes suggereren dat de stad een relatief geavanceerd rioleringssysteem had.

Door de buizenstelsels konden de inwoners van de stad waarschijnlijk de ontlasting afvoeren uit toiletten in hoger gelegen woningen.



Dat hebben archeologen van de Universiteit van Missouri verklaard op een bijeenkomst van het Archeological Institute of America in Seattle.

Vergaan

De wetenschappers brachten alle overblijfselen van toiletten in kaart in Pompeii. Ze ontdekten dat er slechts in 43 procent van alle gebouwen een plek op de begane grond was waar de bewoners hun behoefte konden doen.

In de overige ruďnes werden geen toiletten gevonden. Wel stuitten de wetenschappers daar op verticale buizenstelsels. De meeste van die buizen (286) leidden naar bovenverdiepingen die inmiddels waren vergaan. Maar in sommige gevallen bleken de buizen nog aangesloten op de ruďnes van toiletten in bovenwoningen.

"We hebben 23 toiletten gevonden op een eerste verdieping die nog verbonden waren met verticale pijpen", verklaart hoofdonderzoekster Kate Trusler op nieuwssite LiveScience.

Darmparasieten

In de verticale buizenstelsels zijn door andere onderzoekers al eerder sporen van ontlasting en darmparasieten aangetroffen.

Volgens Trusler schetst het geavanceerde rioleringssysteem in Pompeii een goed beeld van de stedelijke ontwikkeling in de Romeinse tijd. De bovenverdiepingen met toiletten bevinden zich vooral in ruďnes waarin vermoedelijk winkels waren gevestigd.

"De sanitaire voorzieningen vertellen ons veel over wat mensen deden op de verdiepingen boven de kleine winkels", aldus de archeologe. "Waarschijnlijk woonden ze er."

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 14 januari 2013 @ 19:37:40 #114
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_121559956
Jongste geredde Schindler overleden

LOS ANGELES - De jongste overlevende van de 1100 Joden die door de Duitse industrieel Oskar Schindler uit handen van de nazi's werd gehouden, is in de Verenigde Staten overleden. Dat meldden Amerikaanse media maandag.

De man, Leon Leyson, kreeg tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn familie een schuilplek in een fabriek van Schindler in Krakau. Hij was 13 jaar en moest op een krukje staan om bij de machines te komen.

Na de oorlog begon Leyson een nieuw leven in Los Angeles, waar hij afgelopen weekeinde op 83-jarige leeftijd overleed. Hij gaf 39 jaar les aan een middelbare school.

Leyson sprak zelden over zijn verleden, totdat de film Schindler's List van Steven Spielberg uitkwam in 1993. Pas daarna, bijna 50 jaar na de oorlog, gaf hij onder meer lezingen over de Jodenvervolging en de daden van Schindler, die zijn beschermeling 'kleine Leyson' noemde.

Schindler (1908-1974) nam na de Duitse invasie van Polen in 1939 een emailfabriek over in Krakau, om er winst uit te halen. Hij liet er Joodse dwangarbeiders werken. Later deed hij veel om de Joden die in zijn fabriek werkten te beschermen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ler_overleden__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_121580699
14-01-2013

Jongste door Schindler geredde jood overleden


Leon Leyson kreeg tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn familie een schuilplek in een fabriek van Schindler in Krakau. © photo news.


(HLN)

[ Bericht 37% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 16-01-2013 02:14:34 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 15 januari 2013 @ 09:51:27 #116
310170 kawa4
gratis is goed!!!!
pi_121582246
had van de week nog de documantaire Voices from the List
gezien, daar spreekt deze man ook in.
( erg goede/aangrijpende documantaire btw)
mee bekant vangde gin haas.
pi_121583193
quote:
De Europeanen waren niet de eerste buitenlanders die Australië bezochten. Indiërs zouden 4000 jaar geleden al voet hebben gezet op het eiland. Daarop wijst een studie van Max-Planck-instituut voor Evolutionaire Theorie in Leipzig. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift PNAS van de Amerikaanse Nationale Academie van Wetenschappen.
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)kers-Australie.dhtml

Maar ook Indiërs waren niet de eerste buitenlanders in Australië. Dat waren Aboriginals.
Zo'n 40.000 jaar terug
pi_121614960
Ik zal het hier ook maar posten voor de volledigheid:
De Vlaamse overheid heeft beslist om in 2015 geen project te organiseren rond de 200ste verjaardag van de Slag bij Waterloo, dit in tegenstelling tot de overheid van Wallonië (Waterloo ligt in Wallonië, bij de grens met Vlaanderen)
http://www.archeonet.be/?p=28807
quote:
“Vlaanderen wil Slag van Waterloo dan toch niet herdenken”

Vlaanderen zal geen traject opzetten rond de herdenking van de slag van Waterloo in 2015. In de commissie onroerend erfgoed van het Vlaams Parlement werd hierover deze week een voorstel van resolutie van Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk Van Mechelen weggestemd. Van Mechelen spreekt over een gemiste kans: “Nochtans beschikken we in Vlaanderen over een aantal aantrekkelijke sites, die bezocht kunnen worden in aansluiting op een bezoek aan het slagveld van Waterloo. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het Fort Napoleon in Oostende en het Koninklijk Paleis op de Antwerpse Meir.”

Op 8 juni 1815 werd het Franse leger van Keizer Napoleon verslagen door een Geallieerd coalitieleger. “Ongetwijfeld zal de 200-jarige herdenking heel wat belangstelling met zich meebrengen,” aldus Van Mechelen. “De Waalse gewestregering trok liefst 40 miljoen euro uit voor de herinrichting van het slagveld en voor de verdere toeristische ontsluiting ervan. In april 2011 liet Vlaams minister Geert Bourgeois in een persbericht weten dat hij afspraken had gemaakt met zijn Waalse collega om ook Vlaanderen te betrekken bij de herdenking. Beide ministers en hun administraties zouden geregeld overleg hebben en voorstellen uitwerken.”

“De resolutie die in de commissie door de meerderheidspartijen werd weggestemd had als enige bedoeling om ervoor te zorgen dat er effectief werk wordt gemaakt van zo’n traject”, zegt Van Mechelen in een persmededeling. “De ervaring met de voorbereidingen rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog tonen aan dat dergelijke zaken heel wat voorbereiding vragen. In de week dat Vlaams minister Geert Bourgeois nog de resultaten van een studie voorstelde, waarin werd gewezen op het economische belang van de toeristische sector, zou je verwachten dat iedereen dit voorstel zou steunen. Zeker ook omdat we in Vlaanderen met bijvoorbeeld het Fort Napoleon in Oostende en het Koninklijk Paleis op de Antwerpse Meir over een aantal aantrekkelijke sites beschikken die in aansluiting op een bezoek aan het slagveld kunnen worden bezocht. Als je weet dat men mikt op 500.000 bezoekers per jaar is het potentieel onmiddellijk duidelijk,” vervolgt de vroegere erfgoedminister.

Van Mechelen: “Ik was dan ook zeer verwonderd dat de meerderheid dit voorstel van resolutie niet wou steunen. Blijkbaar is er sinds de aankondiging van april 2011 niets gebeurd en wordt vanuit die optiek het belang van de herdenking in vraag gesteld. Iedereen met enig historisch besef weet echter dat niet alleen binnen Europa maar mondiaal 200 jaar Waterloo op heel wat belangstelling zal kunnen rekenen. Het blijft ook eigenaardig vast te stellen dat partijen die het steeds over transfers hebben, nu geen gebruik willen maken van de mogelijkheid om ook in Vlaanderen een toeristisch en economisch graantje mee te pikken van de investeringen van de Waalse overheid.”
pi_121624464
15-01-2013

4000 jaar oude stenen van sjamaan teruggevonden



Archeologen hebben in Panama 4000 jaar oude stenen ontdekt die ooit toebehoord hebben aan een sjamaan. De vondst is bijzonder: het is het oudste bewijs van sjamanistische praktijken in het zuidelijke deel van Centraal-Amerika.

De onderzoekers deden hun ontdekking nabij Boquete, een klein stadje nabij de grens met Costa Rica. In totaal vonden de archeologen twaalf stenen terug.

Leeftijd
Onder de stenen lag houtskool die na koolstofdatering 4800 jaar oud bleek te zijn. In dezelfde laag als waarin de stenen werden teruggevonden, troffen wetenschappers ook houtskool aan. Deze zou 4000 jaar oud zijn. De archeologen gaan er daarom vanuit dat ook de stenen hier 4000 jaar geleden werden neergelegd. “Er is geen bewijs dat suggereert dat iemand een gat heeft gegraven en de stenen op een later tijdstip heeft begraven,” vertelt onderzoeker Ruth Dickau, van de universiteit van Exeter. “Het feit dat de stenen in een strakke stapel zijn teruggevonden wijst erop dat ze hoogstwaarschijnlijk in een zakje of mandje zaten.” Dat zakje of mandje is vergaan.


western Panama / DOI 10.1007/s12520-012-0112-5." width="600" height="750" class="size-full wp-image-78869" /> De twaalf stenen (met verschillende aanzichten). Afbeelding: A 4,000-year-old shaman’s stone cache at Casita de Piedra,
western Panama / DOI 10.1007/s12520-012-0112-5.

Bijzondere stenen
Maar hoe weten de archeologen nu dat deze stenen aan een sjamaan of genezer hebben toebehoord? Ze baseren die conclusie onder meer op de samenstelling van de stapel stenen. De stapel bestaat namelijk uit uiteenlopende soorten stenen die stuk voor stuk bijzonder zijn om te zien. “Een fascinerend aspect van deze vondst is dat dit geen gewone stenen, maar stenen en kristallen zijn die over het algemeen geassocieerd worden met voorraden goud in Panama en Centraal Amerika,” vertelt geoloog Stewart Redwood. Bij de stenen zijn echter geen gouden objecten teruggevonden. “En er is geen bewijs dat deze stenen tijdens de zoektocht naar goud verzameld werden, aangezien de stapel stenen 2000 jaar ouder is dan de eerste gouden objecten uit Panama. De verzamelaar van deze stenen had klaarblijkelijk wel oog voor ongebruikelijke stenen en kristallen die een speciale betekenis hadden die wij nu niet meer kunnen achterhalen.”

Bovendien weten we dat sjamanen werkzaam onder inheemse groepen die nabij de vindplaats van de stenen, leefden, stenen gebruikten tijdens hun rituelen. Dat schrijven de onderzoekers in hun paper. Met name stenen met een kristalstructuur werden veel gebruikt: ze worden in veel verhalen van deze inheemse volken in verband gebracht met transformerende gebeurtenissen en ervaringen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121668798
16-01-2013

Eerste grote beschaving van Europa was zeker niet vredelievend



De Minoďsche beschaving die zo’n 5500 tot 3300 jaar geleden over onder meer Kreta heerste, was niet zo vredelievend als veel mensen denken. Wetenschappers hebben overtuigend bewijs gevonden dat oorlogen en geweld een centrale rol in de Minoďsche samenleving hadden.

We weten nog niet zo heel lang van het bestaan van de Minoďsche beschaving af. Pas iets meer dan een eeuw geleden ontdekten we deze indrukwekkende beschaving uit de Bronstijd. “Deze werd beschouwd als een voornamelijk vredelievende beschaving,” weet onderzoeker Barry Molloy. En zo ontstond het beeld van een samenleving die niets van oorlogen moest hebben en die geweld meed. Recentelijk onderzoek heeft dat beeld wel een beetje bijgesteld. “Maar het blijft op de achtergrond hangen en komt nog verrassend vaak terug in moderne teksten,” weet Molloy.

Divers
Een goede reden om eens uit te zoeken hoe wijdverbreid geweld nu werkelijk in de samenleving was. Molloy ging op zoek en zijn resultaten zijn verrassend. Geweld blijkt een centrale rol in de Minoďsche beschaving te hebben gespeeld en op verrassend veel plaatsen in de samenleving terug te komen. “Het onderzoek laat zien dat de activiteiten van krijgers heel divers waren: van publiekelijke activiteiten zoals stiersprongen (een krijger springt over een stier, grijpt de hoorns, waarop de stier de krijger een zwaai geeft en de krijger met een fraai acrobatisch trucje (bijvoorbeeld een salto) weer op de grond belandt, red.), bokswedstrijden, worstelen, jagen, vechten en duelleren.” Ideologieën uit de oorlogskunst bleken ook door te dringen in de religie, kunst, handel en industrie van de Minoďsche beschaving.


Een afbeelding van een stiersprong. De afbeelding werd teruggevonden in een paleis uit de tijd van de Minoďsche beschaving. Afbeelding: ChrisO (via Wikimedia Commons).

Inspiratiebron
De manier waarop de Minoďsche beschaving met oorlogen en geweld omging, diende zelfs als een inspiratiebron. Bijvoorbeeld voor de Myceense beschaving: deze nam bijvoorbeeld de wapens van de Minoďsche beschaving over. “Sterker nog: we moeten naar Kreta kijken wanneer we de oorsprong van de wapens die Europa tot de Middeleeuwen domineerden, willen achterhalen.” Zwaarden, strijdbijlen, speren en waarschijnlijk ook harnassen: de ideeën voor deze wapens en beschermende materialen ontstonden in Kreta.

Graven
Ook in archeologische vondsten uit het oude Kreta vond Molloy genoeg bewijzen terug dat de oude beschaving veel met geweld bezig was. Wapens en elementen uit de krijgscultuur zijn onder meer teruggevonden in graven en op heilige plekken.

Het onderzoek van Molloy onderscheidt zich van eerdere onderzoeken, doordat hij de oorlog als een sociaal proces beschouwt. Hij kijkt naar de infrastructuur en psychologische steun die de Minoďsche beschaving moest leveren om oorlog mogelijk te maken. Hierdoor krijgen we volgens Molloy een veel beter beeld van de rol die oorlogen in de beschaving speelden. “De sociale en institutionele componenten van oorlog hebben invloed op het patroon van nederzettingen, de exploitatie van landschappen, handelsnetwerken, religieuze gebruiken, kunst, het bestuur en nog veel meer. De oorlog was indirect een constante factor die het leven van mensen in prehistorisch Kreta vorm gaf. Het begrijpen van de sociale aspecten die oorlogen buiten het krijgsveld om, hadden is van essentieel belang willen we begrijpen hoe de elite de economie, religie en geweld gebruikten om hun wereld te controleren.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 17 januari 2013 @ 10:54:29 #121
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_121671991
Diplomatiek overleg: overdracht graf Comenius aan Tsjechië

NAARDEN - Er is diplomatiek overleg gaande over het graf van de zeventiende-eeuwse theoloog Jan Amos Comenius. Dat bevestigt een woordvoerster van Binnenlandse Zaken. De Nederlandse overheid onderzoekt of het mausoleum in Naarden kan worden overgedragen aan Tsjechië.

De Nederlandse regering wil een groot aantal rijksmonumenten, waaronder de kapel waarin Comenius ligt, afstoten. De meeste monumenten, waarin geen rijksdiensten zijn ondergebracht, worden aangeboden aan gemeenten of provincies. Vanwege het bijzondere karakter van de vroegere kapel in Naarden gaat deze niet in de ’openbare verkoop’.

Het bestuur van het Comenius Museum en Mausoleum in Naarden reageert geschrokken. Voorzitter Hans van Oostveen had een meer prudente houding van de regering verwacht. Zij zegt: ,,Je kunt het mausoleum niet zo maar over de schutting gooien.’’

Bron: http://www.gooieneemlande(...)an-Tsjechie?lref=sll
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_121754632
07-12-2012

Parijs door de eeuwen heen in een virtuele realiteit



Op oude schilderijen en in documenten lijkt de Bastille ten tijde van de Franse Revolutie groot, stevig en imposant te zijn geweest. Recent onderzoek wijst echter uit dat de Bastille helemaal niet het imposante fort was, zoals altijd werd aangenomen. Dit bleek bij een omvangrijk project van Dassault Systems en het Carnavalet museum over de historie van Parijs, waarin Parijs door de eeuwen heen in een virtuele realiteit tot leven komt.

Van origine is Dassault Systems een Frans softwarebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van Virtual Reality en 3D-software voor de technische markt. In Nederland wordt de software bijvoorbeeld gebruikt door Fokker voor JSF-vliegtuigonderdelen, maar ook door het National Aerospace Laboratory of the Netherlands (NLR) en Dutch Space voor innovaties in de ruimtevaart. Met de slogan ‘Passion for Innovation’ richtte het zich met name op die sectoren, maar hier kwam begin 21e eeuw verandering in.

Het idee ontstond dat Virtual Reality ook gebruikt moest worden in bredere zin. Zodoende besloot het Franse concern om nieuwe velden aan te boren, zoals de culturele sector en het onderwijs, zodat de innovatie in dienst kon worden gesteld en toonbaar gemaakt aan het brede publiek. Ze zien het zelf als hun ‘Social mission to invest in culture’. Met het oog op cultuur en geschiedenis werd in 2005 een project gelanceerd in samenwerking met Harvard university. Het idee was de piramides in Egypte op schaal te reconstrueren. Het project werd in 2012 uitgebreid van één piramide naar alle piramides in Giza.

Dit project was succesvol en werd in de universitaire wereld positief ontvangen. Zo bleek het ideaal gebruikt te kunnen worden bij colleges. In navolging van dit project ontstond ook een samenwerking met de Paris City Council en het Carnavalet museum over de historie van Parijs. Er werd een project opgezet om Parijs door de eeuwen heen in 3D te tonen.



‘Similate history’ en ‘making history visual’ waren de slogans. Historici, archeologen en architecten werkten samen aan het omvangrijke project om het historische Parijs tot leven te wekken in een 3D systeem. Ze lichtten een aantal periodes uit, zoals: Parijs in de periode van de Romeinen, Parijs in de middeleeuwen, Parijs ten tijde van de Franse Revolutie en ten tijde van de Wereldtentoonstelling met de bouw van de Eifeltoren aan het begin van de 20e eeuw.

Uit die periodes werden de belangrijkste monumenten uit Parijs en de directe omgeving onderzocht, zoals het Louvre, de Bastille, de Notre Dame en de Eiffeltoren. De gebouwen werden met een nauwkeurige precisie gereconstrueerd. Zo werd er bijvoorbeeld meer dan een dag uitgetrokken om de vlaggen bij de Wereldtentoonstelling in de juiste setting en met de juiste kleuren te kunnen weergeven in de software. “Brazilië had bijvoorbeeld precies op de dag van de opening een nieuwe vlag geďntroduceerd”, vertelt Jean-Marc Leri, Directeur van het Carnavalet Museum, “dit soort aspecten werden gedurende het project nauwkeurig onderzocht met behulp van oude stadsplattegronden en archiefstukken, waarna het werd geďmplementeerd in het project.”



“Zo bleek de Bastille na dit onderzoek, veel kleiner te zijn dan aanvankelijk werd gedacht en was het vervolgens inderdaad begrijpelijk dat de Bastille bij de Franse Revolutie zo makkelijk werd geconfisqueerd. Het is een goede manier om wetenschap te bevorderen. Het verandert je beeld over een bepaalde gebeurtenis. Ook voor mij kreeg de Franse Revolutie nu een geheel nieuwe werkelijkheid”, aldus Leri.

De historische en educatieve 3D-ervaring ‘Paris. The Great Saga’; is een reis in de tijd langs een groot aantal monumentale gebouwen en rijke historie van Parijs, om het ontstaan en de bloei van deze wereldstad levensecht virtueel te kunnen beleven. Het multimediaproject Paris 3D bestaat onder meer uit een documentaire serie, uitgezonden door Planet +, een boek, een DVD en een gratis iTunes App.



(isgeschiedenis.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121757853
_O_

in Utrecht zijn ze iets soortgelijks aan het ontwikkelen met enkele bekende bouwwerken zoals de Dom http://www.bouwdomtoren.nl (vooralsnog wordt dat alleen in boekvorm uitgebracht)
pi_121798073
quote:
America's Bismarck: How Lincoln Created Industrial America by Martin Sieff

Everyone thinks they know who Abraham Lincoln is, but even after the new Steven Spielberg movie few Americans know about the full range of activities Lincoln commanded. He not only held the nation together, but he also set it onto the path of industrialization. Lincoln was America's Bismarck — and then some.

Abraham Lincoln was the real architect of the unprecedented global colossus of Industrial America. He pushed through and shaped the laws that allowed industrial and financial corporations to organize on an unprecedented scale. He provided them with more security from interference by government than private enterprise had ever before enjoyed in human history.
Lincoln held the United States together through an unprecedented shedding of blood. Then he tied it together with literal bonds of steel. He pushed through financial incentives for private companies to build railroads that united the continent. This made continental-scale trade possible for the very first time.

European countries did not offer anything comparable to the financial and land grants Lincoln offered the new railroad corporations. It took Russia nearly 40 more years to build its first transcontinental railroad. Lincoln gave the United States a 40-year head start on Russia.

Lincoln believed in industry over agriculture. He also believed in the primacy of manufacturing over the mining and basic commodities sectors in order to strengthen the future economy of America. He encouraged technological innovation, invention and the practical application of science to business and war in every way he could.

In his four short years as president (Lincoln was elected twice but was assassinated at the beginning of his second term), he transformed the Union from a huge agricultural "empire of liberty," half dependent on slave labor, into the world's industrial giant.

We think of Lincoln as a saintly hero — a gentle beloved male version of Mother Teresa in the White House. This vision of Lincoln is a relatively modern one, owing a great deal to Carl Sandburg. But Sandburg was a terrible historian and a shameless hagiographer. He distorted the real life of a great American leader to produce a childish caricature of reality.

Hailing from Chicago, Sandburg found his true calling as a highly touted biographer of Lincoln. He painted Lincoln as a suffering saint of the prairie. Subsequently, it has been difficult for ordinary Americans to think of the Great Liberal Emancipator in any other way.

Sandburg's achievement was extraordinary. Even after 80 years, the image he painted of Lincoln continues to define him for the American public. His clichés still blot out the lessons to be learned from the continuing flood of genuinely first-class scholarship about Lincoln's life.

Steven Spielberg's Oscar-nominated movie does much to provide a far more realistic and nuanced portrait of Lincoln, the wily politician, the caring man — and the human being riddled by doubt.

But even with that major refinement in our understanding of the 16th President of the United States, the real Lincoln still continues to hide in plain sight from the American people. This development would have given him wry satisfaction.

The real Lincoln was no Suffering Servant of Isaiah 53. He suffered, but not as a servant. He was not religious in any conventional sense.

Lincoln's skepticism was well known in his home community in Springfield, Illinois. In 1846, he turned up at one Sunday morning church meeting to campaign for support in his first election to Congress (and the only one he ever won.) The clergyman holding the meeting was fulminating on the horrors of the fires of Hell that awaited unbelievers.

Seeing Lincoln, whose skepticism he knew well, the minister asked, "And where do you think you're going, Mr. Lincoln?" "I don't know where you're going, Reverend," Lincoln replied. "But I'm going to Congress."

Lincoln was passionate in his genuine abhorrence of chattel slavery, but he was no pacifist. He wasn't gentle in his conduct of the national affairs of the United States. He also wasn't into forgiveness of those who crossed him or failed him. Although he issued many pardons, he also approved military executions of deserters from the Union Army.

There was no disagreement between Lincoln and the Radical Republicans in Congress over the need to impose a harsh peace over the conquered South in 1865. His proposed peace behind his soft words was as harsh as theirs.

"Blood and Iron"

We all know who Abraham Lincoln was. But what was his significance to American history?

What was Abraham Lincoln? He was America's Bismarck. Otto von Bismarck, chancellor of Prussia, Lincoln's exact contemporary, won the respect and fear of the world because he fought and won three wars to create the new German Empire.

He boasted that he would unify Germany and impose his will on it by "blood and iron." And he did.

Lincoln reunited America just as Bismarck united Germany. But Lincoln's achievement was on an incomparably greater, far more terrible scale. More than three times the number of soldiers was killed in the U.S. Civil War than in the 1870-71 Franco-Prussian War.

Total fatalities in the war between Prussia and France were almost 185,000. Some 650,000 soldiers died in the Civil War. Lincoln also built up America as a far greater industrialized nation than Germany became in Europe.

Lincoln had a vision of a better America that would emerge from the war. Had he lived, Lincoln would have rejoiced in the rise of American industry. If Lincoln had lived to retire from the presidency in 1869, he might have sat on the boards of Union Pacific, Standard Oil or Carnegie Steel.

To prove this, we only have to look at what Lincoln did for a living.

Abraham Lincoln was a lawyer. But he was no simple, poor, champion of the "Forgotten Man," the way legendary movie director John Ford portrayed him in "Young Mr. Lincoln" in 1939. That movie, starring Henry Fonda as the young Abe, is still watched today. It embraced Carl Sandburg's picture of Lincoln.

The real Abraham Lincoln — that is, the real unknown Lincoln — was a very different kind of man. He was a respected appeals lawyer, a lawyer for the railroad and other enterprises, and became wealthy doing so.

But in 1854, he chose to speak out against the extension of slavery through the Kansas-Nebraska Act. Though unsuccessful in his subsequent bid for a U.S. Senate seat, he had acquired the taste for politics. He went on to change the nation — socially, politically and economically.
http://www.theglobalist.com/storyid.aspx?StoryId=9874
pi_121924407
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 januari 2013 12:12 schreef zakjapannertje het volgende:
_O_

in Utrecht zijn ze iets soortgelijks aan het ontwikkelen met enkele bekende bouwwerken zoals de Dom http://www.bouwdomtoren.nl (vooralsnog wordt dat alleen in boekvorm uitgebracht)
Super, daar had ik nog niks van meegekregen
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')