abonnement Unibet Coolblue
pi_117692610
quote:
0s.gif Op zondag 7 oktober 2012 12:42 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik heb ze wel eens in van die potjes gezien, huisjes erbij voor de presentatie. Die knoflook en kruidenboter kan ook het probleem niet zijn, hoewel het daar vooral van moet komen. Ik vind het wel een lekker hapje, maar heel bijzonder zijn de slakken op zich niet.

Kikkerbilletjes geldt eigenlijk een beetje hetzelfde voor. Het heeft een beetje dezelfde aantrekkingskracht als een stapel kippepootjes of vleugels, het smaakt wel beter en verfijnder, maar ook weer niet zo dat je er heel ingewikkeld over moet doen en er hele kleine haute cuisinehapjes van moet maken.
Klopt, het is weinig bijzonders. Maar van een bordje slakken met verse knoflookboter en peterselie, en vooral een stuk goed wit stokbrood om te de gesmolten boter mee te deppen kan ik echt genieten! Helaas heb ik vaak genoeg meegemaakt dat (franse) restaurants het flink weten te verprutsen :N
pi_117789674
Om maar even bij de onooglijke weekdieren te blijven. Ik had 2 kilo mosselen gekocht en toen zegde mijn bezoek af. Nou heb ik wel eens aanzienlijk meer dan 2 kilo mosselen gegeten, maar daar had ik toen niet zoveel zin in. Dus ik de helft perfect gekookt en de ander helft bewaard.

Maar die andere helft doet het nu niet meer, terwijl de tht nog 3 dagen telt. Ik denk er zit toch zuurstof bij in, dus zo beschermd kan die verpakkingsatmosfeer niet zijn.

Mijn vraag is dus, hoe komt het dat ze defect raken? En hoe kan ik mosselen een paar dagen bewaren na opening. Ze zijn immers met 10 minuutjes wel ongeveer klaar, dus prima dagelijkse kost. En vers zijn ze altijd, maar ik snap niet waarom ze ineens doodgaan als je de verpakking opent.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_117789785
Denk dat dat weinig met het openen van de zak te maken heeft maar meer met het feit dat het een levend organisme is dat gewoon doodgaat.
pi_117793016
Het was wel even googlen, maar traditioneel worden ze ook wel eens strak in jute verpakt, zodat ze kunnen ademen maar niet open kunnen gaan. Want als ze opengaan lopen ze leeg, en ze kunnen niet goed zonder water.

Ook in die bakken zitten ze altijd strak ingepakt, en de kans dat een mossel die open in de verpakking zit weggegooid moet worden zal dan ook groter zijn, vandaar dat mensen dat doen waarschijnlijk. Zo begrijp ik het althans.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  dinsdag 9 oktober 2012 @ 22:45:12 #230
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117796786
Tsja, mij lijkt het nogal logisch dat ze uit hun verpakking een andere houdbaarheidsdatum hebben dan in hun verpakking:

"Bij mosselen verpakt onder beschermende atmosfeer wordt de lucht in de verpakking vervangen door zuurstof en stikstof. Door deze handeling behouden de mosselen langer hun versheid zonder aan kwaliteit in te boeten."

Ik zou zelf gewoon alle mosselen bereiden en dan degenen die je niet opeet uit hun schelp bewaren en dan een dag (of 2 of 3 dagen) later opbakken of zo. In ieder geval gegaard gaan ze weer wat langer mee.
  woensdag 10 oktober 2012 @ 06:46:15 #231
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117803288
Je kan mosselen controleren of ze nog leven. Als de mossel stevig dichtzit is hij okay, als hij openstaat en je tikt er op met een mes, en hij gaat dicht, leeft ie nog, blijft ie open staan, issie dood.
Ik controleer zo altijd iedere mossel 2 keer.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117804398
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2012 22:45 schreef RobinOok het volgende:
Tsja, mij lijkt het nogal logisch dat ze uit hun verpakking een andere houdbaarheidsdatum hebben dan in hun verpakking:

"Bij mosselen verpakt onder beschermende atmosfeer wordt de lucht in de verpakking vervangen door zuurstof en stikstof. Door deze handeling behouden de mosselen langer hun versheid zonder aan kwaliteit in te boeten."
Ik heb een vegetarier er ook wel eens van proberen te overtuigen dat het eigenlijk een soort vlezige zeeplanten zijn, maar ondanks de vegetatieve leefwijze gaat er in tegenstelling tot planten toch echt zuurstof in en komt er kooldioxide uit. Als je dan zorgt voor meer zuurstof en minder kooldioxide in hun verpakking dan kunnen ze ongetwijfeld langer overleven en dus vers blijven. Het is een kwestie van leven of dood, dus de normale regels over bederf gaan niet op. De beschermende atmosfeer betekent normaal gesproken dan ook geen zuurstof, want dat reageert met het levensmiddel. Zodra de verpakking open is zouden ze voldoende zuurstof moeten krijgen en dan zou het niet zoveel uit hoeven maken of de verpakking geopend is.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 10 oktober 2012 @ 09:30:05 #233
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_117804792
Hier worden ze in netjes op ijs verkocht, dus ik denk dat de verpakking inderdaad niet zoveel uitmaakt. Maar goed, ik zou ze dus lekker allemaal koken.
Siesta & Fiesta!
  woensdag 10 oktober 2012 @ 09:32:24 #234
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117804849
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 09:30 schreef Bramito het volgende:
Hier worden ze in netjes op ijs verkocht, dus ik denk dat de verpakking inderdaad niet zoveel uitmaakt. Maar goed, ik zou ze dus lekker allemaal koken.
Zoals gezegd, ik controleer ze allemaal altijd 2 keer of ze nog leven, of de schelp niet kapot is, etc.
Heb zo al menig ton mosselen verwerk tot maaltijden en nooit een zieke gehad.
Ik eet trouwens ook eigenlijk nooit mosselen in restaurants
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 10 oktober 2012 @ 09:36:09 #235
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_117804922
Als ze leven zijn ze goed, daar heb je helemaal gelijk in. Ik eet ze eigenlijk ook nooit in restaurants. Veel te gezellig om ze thuis te eten.
Siesta & Fiesta!
pi_117805279
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 09:30 schreef Bramito het volgende:
Hier worden ze in netjes op ijs verkocht, dus ik denk dat de verpakking inderdaad niet zoveel uitmaakt. Maar goed, ik zou ze dus lekker allemaal koken.
Als ik een levende kip koop om zelf thuis te slachten dan lijkt het me ook geen aanprijzing dat de verkoper hem in de koeling heeft bewaard. Ik kan me best voorstellen dat mosselen achteruit gaan door gebrek aan vers zeewater met voeding, maar dan maakt op ijs liggen ook niet uit. Het lijkt me onzin om het als dooie vis te bewaren.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 10 oktober 2012 @ 09:58:41 #237
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117805428
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 09:52 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Als ik een levende kip koop om zelf thuis te slachten dan lijkt het me ook geen aanprijzing dat de verkoper hem in de koeling heeft bewaard. Ik kan me best voorstellen dat mosselen achteruit gaan door gebrek aan vers zeewater met voeding, maar dan maakt op ijs liggen ook niet uit. Het lijkt me onzin om het als dooie vis te bewaren.
Als je ze op ijs legt gaat hun metabolisme sterk vertraagd, doe je met oesters ook
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 10 oktober 2012 @ 10:38:10 #238
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_117806396
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 09:52 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Als ik een levende kip koop om zelf thuis te slachten dan lijkt het me ook geen aanprijzing dat de verkoper hem in de koeling heeft bewaard. Ik kan me best voorstellen dat mosselen achteruit gaan door gebrek aan vers zeewater met voeding, maar dan maakt op ijs liggen ook niet uit. Het lijkt me onzin om het als dooie vis te bewaren.
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt. Wil je nou zeggen dat ze mosselen niet gekoeld zouden moeten bewaren?
Siesta & Fiesta!
pi_117806675
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 10:38 schreef Bramito het volgende:

[..]

Ik snap niet helemaal wat je bedoelt. Wil je nou zeggen dat ze mosselen niet gekoeld zouden moeten bewaren?
Op ijs bewaren is heel goed voor het conserveren van dooie vis, en daarmee niet per se goed voor het in leven houden van deze schelpdieren. Dat lijkt mij veel belangrijker dan andere achteruitgang. Dan kan dat helpen via het vertragen van het metabolisme waardoor ze langzamer doodgaan, prima, maar als ze uitdrogen en daardoor dood gaan heb je daar niet zoveel aan lijkt me. Toch?

Ik had de rest van de bak mosselen in de koelkast bewaard, maar toch gingen ze veel sneller dood. Dan vind ik het idee dat je ze zo moet inpakken dat ze geen ruimte hebben om open te gaan en hun vocht niet kunnen verliezen logisch.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 10 oktober 2012 @ 10:57:19 #240
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117806859
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 10:49 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Op ijs bewaren is heel goed voor het conserveren van dooie vis, en daarmee niet per se goed voor het in leven houden van deze schelpdieren. Dat lijkt mij veel belangrijker dan andere achteruitgang. Dan kan dat helpen via het vertragen van het metabolisme waardoor ze langzamer doodgaan, prima, maar als ze uitdrogen en daardoor dood gaan heb je daar niet zoveel aan lijkt me. Toch?

Ik had de rest van de bak mosselen in de koelkast bewaard, maar toch gingen ze veel sneller dood. Dan vind ik het idee dat je ze zo moet inpakken dat ze geen ruimte hebben om open te gaan en hun vocht niet kunnen verliezen logisch.
Ik maakte in de keuken altijd zeewater (kraanwater met 350 gram zeezout per 10 Liter) en zette ze daarin in de koeling.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 10 oktober 2012 @ 11:31:00 #241
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_117807916
Door dit topic krijg ik enorme zin in mossels :P Deze week maar eens langs Den Oever rijden...
  woensdag 10 oktober 2012 @ 11:32:57 #242
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_117807973
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 10:49 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Op ijs bewaren is heel goed voor het conserveren van dooie vis, en daarmee niet per se goed voor het in leven houden van deze schelpdieren. Dat lijkt mij veel belangrijker dan andere achteruitgang. Dan kan dat helpen via het vertragen van het metabolisme waardoor ze langzamer doodgaan, prima, maar als ze uitdrogen en daardoor dood gaan heb je daar niet zoveel aan lijkt me. Toch?

Ik had de rest van de bak mosselen in de koelkast bewaard, maar toch gingen ze veel sneller dood. Dan vind ik het idee dat je ze zo moet inpakken dat ze geen ruimte hebben om open te gaan en hun vocht niet kunnen verliezen logisch.
Oefff, geen idee... Hier liggen ook de krabben, kreeften en andere schelpdieren levend op ijs, dus het zal wel mee vallen denk ik dan.
Siesta & Fiesta!
  woensdag 10 oktober 2012 @ 11:35:25 #243
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_117808044
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 11:31 schreef Erasmo het volgende:
Door dit topic krijg ik enorme zin in mossels :P Deze week maar eens langs Den Oever rijden...
Ik heb ze vrijdag nog gegeten :9 :6
Wat ik niet begrijp is waarom ze hier in Spanje zoveel goedkoper zijn. Ik betaalde 1,70¤ per kilo.
Siesta & Fiesta!
pi_117808692
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 10:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik maakte in de keuken altijd zeewater (kraanwater met 350 gram zeezout per 10 Liter) en zette ze daarin in de koeling.
Dat bedoelde ik eigenlijk, zo'n benadering vanuit hoe het werkt. Waardoor gaan ze dood en hoe blijven ze in leven en in goede gezondheid.

Worden ze daar ook zilter van trouwens? Ik heb ook wel eens van die Franse gele mosselen gehad, die waren wat zilter en dat vind ik lekker.

quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 11:35 schreef Bramito het volgende:

[..]

Ik heb ze vrijdag nog gegeten :9 :6
Wat ik niet begrijp is waarom ze hier in Spanje zoveel goedkoper zijn. Ik betaalde 1,70¤ per kilo.
Het prijsniveau in Spanje lijkt me sowieso wat lager, zeker in deze tijden.

Ik vind het ook een lekkernij, maar we hebben hier de Zeeuwse mosselen en daar is een beperkte aanvoer van terwijl ze als iets heel bijzonders worden gepresenteerd. In Belgie is het echt een happening rond augustus, dat is natuurlijk fantastisch voor de prijs als in al die cafes tegelijk mensen zitten te wachten op een pannetje mosselen. Ook wil iedereen om onduidelijke redenen de grootste, waardoor er ook weer kunstmatige schaarste is.

Doe mij maar die kleintjes, heb je tijdens het eten vaker het genoegen van een mossel pakken en opeten. Wel zijn die natuurlijk ook goedkoper omdat een groter deel van de kilo uit schelp bestaat.

quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 11:32 schreef Bramito het volgende:

[..]

Oefff, geen idee... Hier liggen ook de krabben, kreeften en andere schelpdieren levend op ijs, dus het zal wel mee vallen denk ik dan.
Ja, maar die kunnen niet opengaan en hun vocht verliezen denk ik.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 10 oktober 2012 @ 14:55:48 #245
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_117814537
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 11:55 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]
Het prijsniveau in Spanje lijkt me sowieso wat lager, zeker in deze tijden.

[..]
Ja ok, maar mij ouders hadden het over 8¤ de kg, Vond ik nogal fors.

quote:
Ja, maar die kunnen niet opengaan en hun vocht verliezen denk ik.
Krab en Kreeft niet, andere schelpdieren dan weer we, maar ok, je punt is duidelijk.
Siesta & Fiesta!
pi_117815201
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 14:55 schreef Bramito het volgende:

[..]

Ja ok, maar mij ouders hadden het over 8¤ de kg, Vond ik nogal fors.
Dat lijkt me een normale prijs voor één bak van 2 kilo jumbo's of imperiaals in het hoogseizoen. Zoiets zijn ze in de appie meen ik. Die ik afgelopen week had kwamen van de Hema voor iets van 4 euro voor 2 kilo. 2 euro de kilo is niet duur voor een dier, zeg dat je de helft of een kwart aan vlees overhoudt, dan is het nog spotgoedkoop eigenlijk.

quote:
Krab en Kreeft niet, andere schelpdieren dan weer we, maar ok, je punt is duidelijk.
Ik wil altijd graag weten hoe dingen werken, gewoon uit nieuwsgierigheid maar ook omdat je het dan kunt manipuleren. Ik weet nu meer dan gisteren, genoeg om eens wat uit te proberen, en ook dankzij jouw input.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 10 oktober 2012 @ 15:17:59 #247
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_117815331
Ah ok, dan is het gewoon dezelfde prijs.
Siesta & Fiesta!
  woensdag 10 oktober 2012 @ 17:53:31 #248
73207 phluphy
Lief vriendje...
pi_117821547
Piet, ik kreeg van de buurvrouw zelfgemaakte quittengelee. Ze is er erg trots op (haar eerste keer) dus ik wil het de best mogelijke bestemming geven. Wat adviseer je? Ik ken zelf alleen de smeer-het-op-je-kaiserbrödchen-variant. Lekker, natuurlijk, maar misschien weet jij een meer "verfijnde" bestemming?
... ♥ ik mis je ♥
  woensdag 10 oktober 2012 @ 18:44:44 #249
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_117823305
Bij kaas en in de sla, zo kom ik het nog wel eens tegen.
Siesta & Fiesta!
  woensdag 10 oktober 2012 @ 19:05:47 #250
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117824104
Bij de kaas idd, of met suiker en volvette 10% vet turkse yoghurt in de ijsmachiene? Harde wenerdeeg maken, tot een dikke worst rollen en die in de koelkast zetten, dan aan dunne plakjes snijden, theelepel jam erop en dichtslaan, insmeren met ei en bakken. Gevulde koekjes!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')