Klopt, het is weinig bijzonders. Maar van een bordje slakken met verse knoflookboter en peterselie, en vooral een stuk goed wit stokbrood om te de gesmolten boter mee te deppen kan ik echt genieten! Helaas heb ik vaak genoeg meegemaakt dat (franse) restaurants het flink weten te verprutsenquote:Op zondag 7 oktober 2012 12:42 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik heb ze wel eens in van die potjes gezien, huisjes erbij voor de presentatie. Die knoflook en kruidenboter kan ook het probleem niet zijn, hoewel het daar vooral van moet komen. Ik vind het wel een lekker hapje, maar heel bijzonder zijn de slakken op zich niet.
Kikkerbilletjes geldt eigenlijk een beetje hetzelfde voor. Het heeft een beetje dezelfde aantrekkingskracht als een stapel kippepootjes of vleugels, het smaakt wel beter en verfijnder, maar ook weer niet zo dat je er heel ingewikkeld over moet doen en er hele kleine haute cuisinehapjes van moet maken.
Ik heb een vegetarier er ook wel eens van proberen te overtuigen dat het eigenlijk een soort vlezige zeeplanten zijn, maar ondanks de vegetatieve leefwijze gaat er in tegenstelling tot planten toch echt zuurstof in en komt er kooldioxide uit. Als je dan zorgt voor meer zuurstof en minder kooldioxide in hun verpakking dan kunnen ze ongetwijfeld langer overleven en dus vers blijven. Het is een kwestie van leven of dood, dus de normale regels over bederf gaan niet op. De beschermende atmosfeer betekent normaal gesproken dan ook geen zuurstof, want dat reageert met het levensmiddel. Zodra de verpakking open is zouden ze voldoende zuurstof moeten krijgen en dan zou het niet zoveel uit hoeven maken of de verpakking geopend is.quote:Op dinsdag 9 oktober 2012 22:45 schreef RobinOok het volgende:
Tsja, mij lijkt het nogal logisch dat ze uit hun verpakking een andere houdbaarheidsdatum hebben dan in hun verpakking:
"Bij mosselen verpakt onder beschermende atmosfeer wordt de lucht in de verpakking vervangen door zuurstof en stikstof. Door deze handeling behouden de mosselen langer hun versheid zonder aan kwaliteit in te boeten."
Zoals gezegd, ik controleer ze allemaal altijd 2 keer of ze nog leven, of de schelp niet kapot is, etc.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 09:30 schreef Bramito het volgende:
Hier worden ze in netjes op ijs verkocht, dus ik denk dat de verpakking inderdaad niet zoveel uitmaakt. Maar goed, ik zou ze dus lekker allemaal koken.
Als ik een levende kip koop om zelf thuis te slachten dan lijkt het me ook geen aanprijzing dat de verkoper hem in de koeling heeft bewaard. Ik kan me best voorstellen dat mosselen achteruit gaan door gebrek aan vers zeewater met voeding, maar dan maakt op ijs liggen ook niet uit. Het lijkt me onzin om het als dooie vis te bewaren.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 09:30 schreef Bramito het volgende:
Hier worden ze in netjes op ijs verkocht, dus ik denk dat de verpakking inderdaad niet zoveel uitmaakt. Maar goed, ik zou ze dus lekker allemaal koken.
Als je ze op ijs legt gaat hun metabolisme sterk vertraagd, doe je met oesters ookquote:Op woensdag 10 oktober 2012 09:52 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Als ik een levende kip koop om zelf thuis te slachten dan lijkt het me ook geen aanprijzing dat de verkoper hem in de koeling heeft bewaard. Ik kan me best voorstellen dat mosselen achteruit gaan door gebrek aan vers zeewater met voeding, maar dan maakt op ijs liggen ook niet uit. Het lijkt me onzin om het als dooie vis te bewaren.
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt. Wil je nou zeggen dat ze mosselen niet gekoeld zouden moeten bewaren?quote:Op woensdag 10 oktober 2012 09:52 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Als ik een levende kip koop om zelf thuis te slachten dan lijkt het me ook geen aanprijzing dat de verkoper hem in de koeling heeft bewaard. Ik kan me best voorstellen dat mosselen achteruit gaan door gebrek aan vers zeewater met voeding, maar dan maakt op ijs liggen ook niet uit. Het lijkt me onzin om het als dooie vis te bewaren.
Op ijs bewaren is heel goed voor het conserveren van dooie vis, en daarmee niet per se goed voor het in leven houden van deze schelpdieren. Dat lijkt mij veel belangrijker dan andere achteruitgang. Dan kan dat helpen via het vertragen van het metabolisme waardoor ze langzamer doodgaan, prima, maar als ze uitdrogen en daardoor dood gaan heb je daar niet zoveel aan lijkt me. Toch?quote:Op woensdag 10 oktober 2012 10:38 schreef Bramito het volgende:
[..]
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt. Wil je nou zeggen dat ze mosselen niet gekoeld zouden moeten bewaren?
Ik maakte in de keuken altijd zeewater (kraanwater met 350 gram zeezout per 10 Liter) en zette ze daarin in de koeling.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 10:49 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Op ijs bewaren is heel goed voor het conserveren van dooie vis, en daarmee niet per se goed voor het in leven houden van deze schelpdieren. Dat lijkt mij veel belangrijker dan andere achteruitgang. Dan kan dat helpen via het vertragen van het metabolisme waardoor ze langzamer doodgaan, prima, maar als ze uitdrogen en daardoor dood gaan heb je daar niet zoveel aan lijkt me. Toch?
Ik had de rest van de bak mosselen in de koelkast bewaard, maar toch gingen ze veel sneller dood. Dan vind ik het idee dat je ze zo moet inpakken dat ze geen ruimte hebben om open te gaan en hun vocht niet kunnen verliezen logisch.
Oefff, geen idee... Hier liggen ook de krabben, kreeften en andere schelpdieren levend op ijs, dus het zal wel mee vallen denk ik dan.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 10:49 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Op ijs bewaren is heel goed voor het conserveren van dooie vis, en daarmee niet per se goed voor het in leven houden van deze schelpdieren. Dat lijkt mij veel belangrijker dan andere achteruitgang. Dan kan dat helpen via het vertragen van het metabolisme waardoor ze langzamer doodgaan, prima, maar als ze uitdrogen en daardoor dood gaan heb je daar niet zoveel aan lijkt me. Toch?
Ik had de rest van de bak mosselen in de koelkast bewaard, maar toch gingen ze veel sneller dood. Dan vind ik het idee dat je ze zo moet inpakken dat ze geen ruimte hebben om open te gaan en hun vocht niet kunnen verliezen logisch.
Ik heb ze vrijdag nog gegetenquote:Op woensdag 10 oktober 2012 11:31 schreef Erasmo het volgende:
Door dit topic krijg ik enorme zin in mossels Deze week maar eens langs Den Oever rijden...
Dat bedoelde ik eigenlijk, zo'n benadering vanuit hoe het werkt. Waardoor gaan ze dood en hoe blijven ze in leven en in goede gezondheid.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 10:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik maakte in de keuken altijd zeewater (kraanwater met 350 gram zeezout per 10 Liter) en zette ze daarin in de koeling.
Het prijsniveau in Spanje lijkt me sowieso wat lager, zeker in deze tijden.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 11:35 schreef Bramito het volgende:
[..]
Ik heb ze vrijdag nog gegeten
Wat ik niet begrijp is waarom ze hier in Spanje zoveel goedkoper zijn. Ik betaalde 1,70¤ per kilo.
Ja, maar die kunnen niet opengaan en hun vocht verliezen denk ik.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 11:32 schreef Bramito het volgende:
[..]
Oefff, geen idee... Hier liggen ook de krabben, kreeften en andere schelpdieren levend op ijs, dus het zal wel mee vallen denk ik dan.
Ja ok, maar mij ouders hadden het over 8¤ de kg, Vond ik nogal fors.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 11:55 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het prijsniveau in Spanje lijkt me sowieso wat lager, zeker in deze tijden.
[..]
Krab en Kreeft niet, andere schelpdieren dan weer we, maar ok, je punt is duidelijk.quote:Ja, maar die kunnen niet opengaan en hun vocht verliezen denk ik.
Dat lijkt me een normale prijs voor één bak van 2 kilo jumbo's of imperiaals in het hoogseizoen. Zoiets zijn ze in de appie meen ik. Die ik afgelopen week had kwamen van de Hema voor iets van 4 euro voor 2 kilo. 2 euro de kilo is niet duur voor een dier, zeg dat je de helft of een kwart aan vlees overhoudt, dan is het nog spotgoedkoop eigenlijk.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 14:55 schreef Bramito het volgende:
[..]
Ja ok, maar mij ouders hadden het over 8¤ de kg, Vond ik nogal fors.
Ik wil altijd graag weten hoe dingen werken, gewoon uit nieuwsgierigheid maar ook omdat je het dan kunt manipuleren. Ik weet nu meer dan gisteren, genoeg om eens wat uit te proberen, en ook dankzij jouw input.quote:Krab en Kreeft niet, andere schelpdieren dan weer we, maar ok, je punt is duidelijk.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |