abonnement bol.com Unibet Coolblue
  maandag 17 september 2012 @ 20:15:53 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116905004
Hier verder dus, deel 26 alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven.

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 17 september 2012 @ 20:19:35 #2
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116905256
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2012 18:49 schreef louter_genieten het volgende:
Kan je ingemaakte citroenen in een (toekomstige kruidenbitter) fles jenever doen?
Ja, dat kan, maar mijn ervaring is dat gewone citroenen het wit de boel bitter maakt. Citroenen dun schillen met een dunschiller werkt beter, maar je hebt wel onbehandelde citroenen nodig. En zelfs biologische citroenen zijn tegenwoordig vaak ook behandeld. De winkelier zal dit bestrijden maar heb het al vaak op de doos zien staan, Schale nicht zum Verzehr geeignet, de schil is niet geschikt om te consumeren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_116923057
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2012 15:37 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dus toch gewoon geschift ;)
Ja inderdaad ;) maar het zag er niet zo uit voor dat de vloeistof de koelkast in ging. Maar het is opgelost, vond het al zo zonde van de druivenpitolie
  dinsdag 18 september 2012 @ 09:27:42 #4
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116923855
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 08:33 schreef HerrPiet het volgende:

[..]

Ja inderdaad ;) maar het zag er niet zo uit voor dat de vloeistof de koelkast in ging. Maar het is opgelost, vond het al zo zonde van de druivenpitolie
Gisterenavond even geprobeerd, maar vond ook de druivenpitolie slecht emulgeren. Als ik goegel op grapeseed oil en mayonaise lees ik dat meer mensen er problemen mee hebben.
Wellicht ligt dit aan de samenstelling van de olie. (verzuren)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_116932145
Ik gebruik Vandemoortele culinaire olie voor mayonaise, en een volledig ei, omdat ik het met de mixer maak. Ik heb daar zelfs al een filmpje van gemaakt, omdat niemand mij wou geloven hoe gemakkelijk dat gaat :). Die olie smaakt ook minder sterk door dan vele andere soorten olie, want een mayonaise met oliesmaak vind ik eigenlijk gruwelijk.
  dinsdag 18 september 2012 @ 13:52:11 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116932325
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 13:48 schreef Aiesj het volgende:
Ik gebruik Vandemoortele culinaire olie voor mayonaise, en een volledig ei, omdat ik het met de mixer maak. Ik heb daar zelfs al een filmpje van gemaakt, omdat niemand mij wou geloven hoe gemakkelijk dat gaat :). Die olie smaakt ook minder sterk door dan vele andere soorten olie, want een mayonaise met oliesmaak vind ik eigenlijk gruwelijk.
quote:
Evenwichtige mix van zonnebloem-, koolzaad-, druivenpit- en maīsolie.
http://www.vandemoortele.(...)/culinaire-olie.aspx

Arachide olie is smaakneutraal
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 18 september 2012 @ 13:54:27 #7
91830 MaximusTG
pi_116932415
Vind het toch altijd gewoon het lekkerst met idd arachide- of zonnebloemolie, mosterd, citroensap en dooier..
  Moderator dinsdag 18 september 2012 @ 13:59:10 #8
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_116932646
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 13:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

[..]

http://www.vandemoortele.(...)/culinaire-olie.aspx

Arachide olie is smaakneutraal
Is saffloerolie (distel) geschikt eigenlijk? Ik heb nog een paar flessen staan.
Ik hoor trouwens vaak uit de culinaire hoek dat druivenpitolie het beste zou zijn, heb ik ook staan, maar nooit eerder mayo mee gemaakt.
Ik heb ook nog koolzaadolie, maar daar vind ik een te sterke smaak aan zitten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 18 september 2012 @ 13:59:59 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116932688
Noem het Culinair of Culiness, en het verkoopt.
Mijn advies is altijd, koop de echte producten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 18 september 2012 @ 14:04:19 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116932882
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 13:59 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Is saffloerolie (distel) geschikt eigenlijk? Ik heb nog een paar flessen staan.
Ik hoor trouwens vaak uit de culinaire hoek dat druivenpitolie het beste zou zijn, heb ik ook staan, maar nooit eerder mayo mee gemaakt.
Ik heb ook nog koolzaadolie, maar daar vind ik een te sterke smaak aan zitten.
Saffloerolie wordt geraffineerd om de smaak er af te krijgen, is een goedkope olie die vooral in de margarine-industrie wordt gebruikt. Gebruik het niet om te braden, daar is het niet voor geschikt. Heb het nooit echt als culinair gezien eigenlijk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator dinsdag 18 september 2012 @ 14:09:57 #11
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_116933108
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 14:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Saffloerolie wordt geraffineerd om de smaak er af te krijgen, is een goedkope olie die vooral in de margarine-industrie wordt gebruikt. Gebruik het niet om te braden, daar is het niet voor geschikt. Heb het nooit echt als culinair gezien eigenlijk.
Die ik heb staan is niet goedkoop, al zegt dat ook niet altijd alles natuurlijk:

Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 20 september 2012 @ 15:33:59 #12
259233 GimmeGore
Dat is mevrouw Gore voor jou!
pi_117026034
Piet, heb je een lekker recept voor spitskool? Mijn vriend bracht spitskool mee, maar ik heb geen idee wat ik er mee moet en ik zie door de bomen het bos niet meer (qua recepten)
Ik weet dat mijn moeder vroeger kerrie en rozijnen er doorheen deed, maar dat vond ik niet geweldig (en mijn vriend lust geen rozijnen)
Niet al te ingewikkeld graag, zo'n keukenprinses ben ik niet :')
  donderdag 20 september 2012 @ 16:03:23 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117027193
Wat dacht je van koolsla?
Je snijdt de kool aan dunne reepjes en per kilo kool 1 theelepel zout en 2 a 3 eetlepels suiker er door husselen.
Stevig doorkneden tot het sap er uit loopt.
Afsmaken met azijn en olie
Dit is de basis, na 12-24 uur is hij nog lekkerder, blijft zeker een week goed in de koeling. Je kan naar smaak ook wortelrasp, paprikareepjes of ui snippers toevoegen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117157976
Piet, help!

Ik heb deze uiensoep gemaakt. Omdat de uien niet bruin werden heb ik bij de tweede keer sudderen (op wat hoger vuur) de boel een paar minuten langer op laten staan. Niet te lang, want vorige keer werd de boel zoet. Maar nu dus ook! Het is een vrij waterige en zoete boel geworden. Enig idee wat ik er nog aan kan doen? Na een paar uur van het gas af is de smaak wel wat bij getrokken trouwens.
Spoilers!
  zondag 23 september 2012 @ 17:51:51 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117158958
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 17:28 schreef Lucky_Strike het volgende:
Piet, help!

Ik heb deze uiensoep gemaakt. Omdat de uien niet bruin werden heb ik bij de tweede keer sudderen (op wat hoger vuur) de boel een paar minuten langer op laten staan. Niet te lang, want vorige keer werd de boel zoet. Maar nu dus ook! Het is een vrij waterige en zoete boel geworden. Enig idee wat ik er nog aan kan doen? Na een paar uur van het gas af is de smaak wel wat bij getrokken trouwens.
Uien zijn vrij zoet als je ze lang en langzaam gaart, maar waterigheid komt omdat je bouillon niet sterk genoeg is. Je kan hem wat inkoken, wat soyasaus toevoegen (geen zoete) of wat maggi.

[ Bericht 3% gewijzigd door Pietverdriet op 23-09-2012 18:05:41 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117161495
quote:
1s.gif Op zondag 23 september 2012 17:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Uien zijn vrij zoet als je ze lang en langzaam gaart, maar waterigheid komt omdat je bouillon niet sterk genoeg is. Je kan hem wat inkoken, wat soyasaus toevoegen (geen zoete) of wat maggi.
Bedankt voor je soyasaus tip! 1,5 Eetlepel haalde de soep echt op. Ik moet nog steeds op zoek naar een beter recept want dit was 'm niet helemaal maar ik heb toch lekker gegeten. Vooral omdat de croutons met gruyere heel goed gelukt waren.

Helaas heb ik geen geld, tijd en plek in de vriezer om een goede bouillon te maken maar twee maggi runderblokjes zijn toch ook geen goed idee. Misschien eens een potje fond kopen.

Hoe zou ik trouwens een niet zoete uiensoep maken?
Spoilers!
  zondag 23 september 2012 @ 18:52:34 #17
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117161622
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 17:28 schreef Lucky_Strike het volgende:
Omdat de uien niet bruin werden heb ik bij de tweede keer sudderen (op wat hoger vuur) de boel een paar minuten langer op laten staan. Niet te lang, want vorige keer werd de boel zoet. Maar nu dus ook!
Maar wat ik mij dan afvraag, werd het dan bij "de tweede keer" (?) wel "dark golden, sticky and caramelised"? Of bleef het een bleke boel?
  zondag 23 september 2012 @ 18:55:46 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117161763
quote:
1s.gif Op zondag 23 september 2012 18:49 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Bedankt voor je soyasaus tip! 1,5 Eetlepel haalde de soep echt op. Ik moet nog steeds op zoek naar een beter recept want dit was 'm niet helemaal maar ik heb toch lekker gegeten. Vooral omdat de croutons met gruyere heel goed gelukt waren.

Helaas heb ik geen geld, tijd en plek in de vriezer om een goede bouillon te maken maar twee maggi runderblokjes zijn toch ook geen goed idee. Misschien eens een potje fond kopen.

Hoe zou ik trouwens een niet zoete uiensoep maken?
Je kan toch een runderbouillon maken en daarna direct een uiensoep van maken?
Wat voor een uien gebruik je? Ik bedoel, uien smaken met het garen wel zoetig, maar niet echt zoet. Je doet er toch geen suiker bij? Sommige mensen doen dit voor het carameliseren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117164854
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 18:52 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Maar wat ik mij dan afvraag, werd het dan bij "de tweede keer" (?) wel "dark golden, sticky and caramelised"? Of bleef het een bleke boel?
Nee dat werd het niet :( Ik was bang dat het te zoet zou worden omdat het al zo lang op stond. Maar door het gebrek aan kleur op de uien, was de soep ook net zo donker als ik gewild had. Als ik naar Masterchef Australia kijk hebben ze het vaak over 'depth of flavour'. Dat is duideljk wat ik nu miste.
Spoilers!
pi_117165053
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 18:55 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je kan toch een runderbouillon maken en daarna direct een uiensoep van maken?
Wat voor een uien gebruik je? Ik bedoel, uien smaken met het garen wel zoetig, maar niet echt zoet. Je doet er toch geen suiker bij? Sommige mensen doen dit voor het carameliseren.
Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Bouillon maken is naar mijn idee iets dat je in een grote hoeveelheid doet ofzo :D

Ik heb gewoon gele uien gekocht. Van de week in de aanbieding bij Lidl, 5 kilo voor 1.19. En hell no, ik heb er geen suiker door gedaan! Het was ook niet mierzoet ofzo maar toch net wat too much.
Spoilers!
  zondag 23 september 2012 @ 20:08:36 #21
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117165247
Het geheim zit 'm echt in dat carameliseren. Dus een volgende keer moet je echt gewoon niet verder gaan voordat je uien bruin en sticky en gebakken zijn. Gewoon dat vuur hoger zetten en erbij blijven. En niet bang zijn. Als je erbij blijft kan het niet mis gaan, maar dat carameliseren maakt echt 100% het verschil.

Ik had het een tijdje terug bij een ander recept. Daarvoor moest ik uien ook echt flink laten carameleren en ik was eigenlijk alleen maar gewend ze te laten zweten. Maar als je ze echt zodanig bakt dat ze echt bruin worden, dan zijn ze al heerlijk op zichzelf. Ik kan me bijna voorstellen dat ze dan alleen met wat water al lekker zouden zijn! Dus ook met bouillon van bouillonblokjes.

En ja, het wordt dan wel zoet, maar niet alleen maar zoet. Het wordt ook hartig. Dus echt, volgende keer gewoon geen mietje zijn en hoppa, carameliseren die hap! ;-)
pi_117165557
Ga ik doen!

Ik heb trouwens vandaag je site gebruikt om een boodschappenlijst voor de Chinese boot in Rotterdam te maken, super handig!
Spoilers!
pi_117165568
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyčre...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
pi_117165647
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Jagärtrut het volgende:
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyčre...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
klinkt heerlijk :9
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_117165672
Duh, laurierblad. Natuurlijk *insert headbangsmiley
Spoilers!
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')