quote:Op maandag 2 juni 2014 14:00 schreef larry_flynt het volgende:
Het bier wat ik met vrienden heb gemaakt is super zuur geworden
Toevallig hoef ik alleen maar te quoten.quote:
Hetzelfde geldt trouwens voor exploderende flessen. De kans dat je een "zwakke" fles hebt is zo klein, zeker als je flessen hergebruikt van industriele producenten.quote:Op maandag 2 juni 2014 19:01 schreef BartNH het volgende:
[..]
[..]
Toevallig hoef ik alleen maar te quoten.
Als bier zuur is heb je ergens een infectie opgelopen. Dat kan tijdens het koelen al zijn gebeurt of in je gistvat (lagervat). Met name kraantjes en andere moeilijk bereikbare hoekjes zijn verdacht.
Voor je aan een nieuwe batch begint dus alles tot in den treure ontsmetten.
Ik maak me eigenlijk veel meer zorgen over oxidatie dan over infectie. Ook voor overhevelen geldt, zolang het maar schoon is Mijn voornaamste reden voor extra overhevelen is bier dat zo helder mogelijk is zonder filtratie.quote:Op maandag 2 juni 2014 19:36 schreef BartNH het volgende:
Ik stop mijn bier in gebruikte beugelflessen. Per flesje een mini suikerklontje van 3.1 gram geeft een mooie 6.5 g/l aan suiker. Het enige risico is dat ik een keer twee klontjes in een flesje doe maar dat is me tot nog toe niet overkomen. Het een keer extra overhevelen in een bottelvat geeft ook weer meer kans op infectie, ik bottel rechtstreeks uit het gistvat.
Wat me wel een paar flesjes heeft gekost is ze te vol doen. Als er geen of nauwelijks vrije ruimte is boven het bier dan breekt de bodem uit het flesje, dus geen explosie maar gewoon een mooie breuk vlak bij de bodem en dus een leeg flesje.
BTW: (te) veel ruimte boven het bier geeft niet meer kans op ploffen maar maakt de plof wel ernstiger met veel meer glas wat sneller in de rondte vliegt. 1 a 2 cm hou ik aan dus.
Infecties heb ik gelukkig nog niet gehad, tenminste niet een hele batch. Wel eens een flesje blond die fris zuur smaakte als enige flesje in dat krat....
Een infectie zal meestal je bier totaal ondrinkbaar maken zoals Larry heeft ontdekt. Oxidatie heeft iets negatieve invloed op je smaak heb ik van horen zeggen. geen idee waar ik op moet letten om oxidatie te proeven. Het makkelijkste middel tegen oxidatie is snel opdrinken... Die extra keer hevelen zal ook weer extra zuurstof in je bier brengen.quote:Op maandag 2 juni 2014 20:03 schreef Dauthi het volgende:
[..]
Ik maak me eigenlijk veel meer zorgen over oxidatie dan over infectie. Ook voor overhevelen geldt, zolang het maar schoon is Mijn voornaamste reden voor extra overhevelen is bier dat zo helder mogelijk is zonder filtratie.
Voor mij is Sierra Nevada de standaard als het gaat om herfermentering op fles, je ziet op zijn hoogst een ring van bezinksel meer niet.
Ik heb nog nooit een infectie gehad, ik brouw in me keuken met behulp van me oven, ik koel in me badkuip. 0 infecties Schoonmaak valt eigenlijk altijd mee, het is een emmer omspoelen en voor gebruik "sanitizen". Zelfde voor slangen en kraantjes, alles goed doorspoelen, zorgen dat het droog is en voor gebruik weer reinigen.quote:Op maandag 2 juni 2014 22:31 schreef BartNH het volgende:
[..]
Een infectie zal meestal je bier totaal ondrinkbaar maken zoals Larry heeft ontdekt. Oxidatie heeft iets negatieve invloed op je smaak heb ik van horen zeggen. geen idee waar ik op moet letten om oxidatie te proeven. Het makkelijkste middel tegen oxidatie is snel opdrinken... Die extra keer hevelen zal ook weer extra zuurstof in je bier brengen.
Wat ik eerder deed om gist te lozen was tegen het eind van de vergisting overhevelen naar een beter passende mandfles, dan heb je ook nog maar een klein oppervlak aan de lucht en omdat er nog vergisting is zit er vrij vlot weer een dekentje co2 op. Daarmee was ik een hoop gist kwijt. Ik ben daar mee gestopt omdat het m.i. voor de smaak niet helpt en het is wel weer extra schoonmaakwerk. Voor minder gist in de flesjes doe ik veel langer uitgisten (+ maand) en het gistvat een week voor het botellen al hoger klaar zetten zodat het niet meer hoeft te bewegen.
Brouwen doe ik anderhalf jaar, 30 batches tot nog toe. Blond, Weizen en dit voorjaar twee keer pils. Die pils moet ik nog optimaliseren, Blond en Weizen durf ik wel aan anderen voor te zetten.
Goed! Hoe langer je wort ''stil'' ligt hoe groter de kans op infecties etc... Ik zou zelf al na 24 uur zonder activiteit extra gist toevoegen.quote:Op donderdag 22 mei 2014 13:10 schreef devzero het volgende:
[..]
Een week Wat vind je dan van het advies dat je af en toe wel eens leest dat als je fermentatie na 2 dagen nog niet op gang is gekomen, je extra gist moet toevoegen?
Sorry! Ik heb er serieus overheen gelezen!quote:Op maandag 2 juni 2014 23:51 schreef mckroket het volgende:
Met alle respect, maar dit is een forum. We vragen elkaar dingen en vertellen elkaar dingen. Nu heb ik op vragen van jou (qwea) gereageerd en heb ik zelf vragen gesteld aan jou. Ik heb 0,0 respons gehad. Terwijl ik eerder nog een vraag van je heb beantwoord, met een vraag erin om je beter te helpen, maar weer geen antwoord. Dan vraag ik me af waarom je hier iets meldt of uberhaupt iets vraagt? Aangezien je toch geen response geeft...
Dus...nog een poging. wat heb je gemaakt? Waaruit heb je dit gemaakt( compleet zelf, mout extract of blikbrouwsel)? Wat was je begin en eind sg ivm de 2% alcohol die je noemde? Waarom heb je later extra suiker in de gisttank gedaan?
Mijn ervaring is dat bij korrelgist meestal binnen twaalf uur fatsoenlijk beweging is waar te nemen. Een enkele keer duurt het langer. Als na een volle dag het waterslot niet beweegd dan vermoed ik een lek en maak ik het vat voorzichtig open om te zien of er iets van schuimvorming is. Zo ja dan is er nix aan de hand behalve dan dat het waterslot geen info geeft. Met name de emmers uit de starterspakketten zijn berucht vanwege het lekken.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 02:59 schreef BenD het volgende:
[..]
Goed! Hoe langer je wort ''stil'' ligt hoe groter de kans op infecties etc... Ik zou zelf al na 24 uur zonder activiteit extra gist toevoegen.
maar nu weet je je suiker waardes niet, dus je weet niet of het bier echt is uit gegist of dat er een andere reden is dat het niet meer gist (bijv temp).quote:Op dinsdag 3 juni 2014 07:56 schreef Qwea het volgende:
[..]
Sorry! Ik heb er serieus overheen gelezen!
Ik heb bier gemaakt Nee grapje. Ik heb zo'n kit van bulldog gehaald en daaruit heb ik het gemaakt. Hamer of thor met eigen toevoegingen (andere hop, ander gist, ect). Nou, domme koe heeft dat dus niet opgemeten in het begin, mijn SG Maar er zit echt meer dan 2% alcohol in want dat proef je gewoon.
Heb er extra suiker in gedaan omdat ik hem te snel uitgegist vond, plus ik wat meer alcohol wilde. En ik was erg benieuwd wat het zou doen.
Tijdens het bottlen heb ik ook nog een klein beter suiker in de fles gedaan. Hij moet nog 2 weken staan sowieso, maar rechtstreeks vanuit het vat was hij goed te doen.
Klopt. En ik had het kunnen laten staan, maar dan? Dan wist ik ook de suiker waardes niet. Of had ik die nog kunnen bepalen? Snap ook niet hoe ik dat kon vergetenquote:Op dinsdag 3 juni 2014 12:23 schreef mckroket het volgende:
[..]
maar nu weet je je suiker waardes niet, dus je weet niet of het bier echt is uit gegist of dat er een andere reden is dat het niet meer gist (bijv temp).
Flessen staan nog chill op zolder niks te doen. Over 4 dagen moet ik ze verplaatsen naar een kouder iets.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 13:34 schreef mckroket het volgende:
risico wat je nu hebt is dat je miss te veel suikers in je fles hebt zitten waardoor ze barsten tijdens de lager/hergist tijd.
Als de waarde niet meer veranderd gedurende een paar dagen. Eenvoudiger is om te zien of er nog activiteit in het waterslot zit. Zelf hou ik gewoon minimaal twee weken aan bij een bovengister, bij ondergister een maand. Om die reden heb ik wel meerdere gistvaten nodig als ik een voorraadje wil opbouwen (voor de zomer).quote:Op dinsdag 3 juni 2014 22:54 schreef mckroket het volgende:
maar hoe weet je trouwens of je bent uitvergist?
Ik ga dat ook maar eens gebruiken Ben serieus benieuwd of ik knappers krijg.quote:Op woensdag 4 juni 2014 14:22 schreef BartNH het volgende:
[..]
Als de waarde niet meer veranderd gedurende een paar dagen. Eenvoudiger is om te zien of er nog activiteit in het waterslot zit. Zelf hou ik gewoon minimaal twee weken aan bij een bovengister, bij ondergister een maand. Om die reden heb ik wel meerdere gistvaten nodig als ik een voorraadje wil opbouwen (voor de zomer).
Logboek deed ik eerst in kladblok, inmiddels gebruik ik Brouwhulp. Daar zitten allerlei rekentools in en ook de voorraadadministratie.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |