abonnement Unibet Coolblue
  maandag 2 juni 2014 @ 13:18:56 #176
37887 Dauthi
Progressive
pi_140629745
Hier een link voor in de openingspost:
http://www.howtobrew.com/intro.html
Voordat je iets gaat brouwen, lees dat boek en zorg je dat je het brouwproces begrijpt.

Het belangrijkste is de schoonmaak ;)
A pound of flesh, to be by him cut off Nearest the merchant's heart. -- Shakespeare :P
pi_140630949
Het bier wat ik met vrienden heb gemaakt is super zuur geworden :'(
  maandag 2 juni 2014 @ 19:01:32 #178
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_140640415
quote:
0s.gif Op maandag 2 juni 2014 14:00 schreef larry_flynt het volgende:
Het bier wat ik met vrienden heb gemaakt is super zuur geworden :'(
quote:
0s.gif Op maandag 2 juni 2014 13:18 schreef Dauthi het volgende:

Het belangrijkste is de schoonmaak ;)
Toevallig hoef ik alleen maar te quoten.

Als bier zuur is heb je ergens een infectie opgelopen. Dat kan tijdens het koelen al zijn gebeurt of in je gistvat (lagervat). Met name kraantjes en andere moeilijk bereikbare hoekjes zijn verdacht.

Voor je aan een nieuwe batch begint dus alles tot in den treure ontsmetten.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
  maandag 2 juni 2014 @ 19:20:57 #179
37887 Dauthi
Progressive
pi_140641246
quote:
0s.gif Op maandag 2 juni 2014 19:01 schreef BartNH het volgende:

[..]

[..]

Toevallig hoef ik alleen maar te quoten.

Als bier zuur is heb je ergens een infectie opgelopen. Dat kan tijdens het koelen al zijn gebeurt of in je gistvat (lagervat). Met name kraantjes en andere moeilijk bereikbare hoekjes zijn verdacht.

Voor je aan een nieuwe batch begint dus alles tot in den treure ontsmetten.
Hetzelfde geldt trouwens voor exploderende flessen. De kans dat je een "zwakke" fles hebt is zo klein, zeker als je flessen hergebruikt van industriele producenten.
Of de kroonkurk zat er niet goed op, dat kan natuurlijk ook.
Of je hebt teveel suiker in je flesje gedaan, vandaar is het ook beter om een bottel emmer te gebruiken en daar al het bier in een keer te mengen met al het suiker voor de batch.
Want de kans dat een fles onder normale omstandigheden breekt is zo ontzettend klein, dat je fout beter bij jezelf kan zoeken :)
A pound of flesh, to be by him cut off Nearest the merchant's heart. -- Shakespeare :P
  maandag 2 juni 2014 @ 19:36:19 #180
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_140641941
Ik stop mijn bier in gebruikte beugelflessen. Per flesje een mini suikerklontje van 3.1 gram geeft een mooie 6.5 g/l aan suiker. Het enige risico is dat ik een keer twee klontjes in een flesje doe maar dat is me tot nog toe niet overkomen. Het een keer extra overhevelen in een bottelvat geeft ook weer meer kans op infectie, ik bottel rechtstreeks uit het gistvat.

Wat me wel een paar flesjes heeft gekost is ze te vol doen. Als er geen of nauwelijks vrije ruimte is boven het bier dan breekt de bodem uit het flesje, dus geen explosie maar gewoon een mooie breuk vlak bij de bodem en dus een leeg flesje.
BTW: (te) veel ruimte boven het bier geeft niet meer kans op ploffen maar maakt de plof wel ernstiger met veel meer glas wat sneller in de rondte vliegt. 1 a 2 cm hou ik aan dus.

Infecties heb ik gelukkig nog niet gehad, tenminste niet een hele batch. Wel eens een flesje blond die fris zuur smaakte als enige flesje in dat krat....
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
pi_140642996
Ja wij kunnen alles weg gooien :(
  maandag 2 juni 2014 @ 20:03:17 #182
37887 Dauthi
Progressive
pi_140643102
quote:
0s.gif Op maandag 2 juni 2014 19:36 schreef BartNH het volgende:
Ik stop mijn bier in gebruikte beugelflessen. Per flesje een mini suikerklontje van 3.1 gram geeft een mooie 6.5 g/l aan suiker. Het enige risico is dat ik een keer twee klontjes in een flesje doe maar dat is me tot nog toe niet overkomen. Het een keer extra overhevelen in een bottelvat geeft ook weer meer kans op infectie, ik bottel rechtstreeks uit het gistvat.

Wat me wel een paar flesjes heeft gekost is ze te vol doen. Als er geen of nauwelijks vrije ruimte is boven het bier dan breekt de bodem uit het flesje, dus geen explosie maar gewoon een mooie breuk vlak bij de bodem en dus een leeg flesje.
BTW: (te) veel ruimte boven het bier geeft niet meer kans op ploffen maar maakt de plof wel ernstiger met veel meer glas wat sneller in de rondte vliegt. 1 a 2 cm hou ik aan dus.

Infecties heb ik gelukkig nog niet gehad, tenminste niet een hele batch. Wel eens een flesje blond die fris zuur smaakte als enige flesje in dat krat....
Ik maak me eigenlijk veel meer zorgen over oxidatie dan over infectie. Ook voor overhevelen geldt, zolang het maar schoon is ;) Mijn voornaamste reden voor extra overhevelen is bier dat zo helder mogelijk is zonder filtratie.
Voor mij is Sierra Nevada de standaard als het gaat om herfermentering op fles, je ziet op zijn hoogst een ring van bezinksel meer niet.
A pound of flesh, to be by him cut off Nearest the merchant's heart. -- Shakespeare :P
  maandag 2 juni 2014 @ 22:31:59 #183
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_140651048
quote:
0s.gif Op maandag 2 juni 2014 20:03 schreef Dauthi het volgende:

[..]

Ik maak me eigenlijk veel meer zorgen over oxidatie dan over infectie. Ook voor overhevelen geldt, zolang het maar schoon is ;) Mijn voornaamste reden voor extra overhevelen is bier dat zo helder mogelijk is zonder filtratie.
Voor mij is Sierra Nevada de standaard als het gaat om herfermentering op fles, je ziet op zijn hoogst een ring van bezinksel meer niet.
Een infectie zal meestal je bier totaal ondrinkbaar maken zoals Larry heeft ontdekt. Oxidatie heeft iets negatieve invloed op je smaak heb ik van horen zeggen. geen idee waar ik op moet letten om oxidatie te proeven. Het makkelijkste middel tegen oxidatie is snel opdrinken... Die extra keer hevelen zal ook weer extra zuurstof in je bier brengen.

Wat ik eerder deed om gist te lozen was tegen het eind van de vergisting overhevelen naar een beter passende mandfles, dan heb je ook nog maar een klein oppervlak aan de lucht en omdat er nog vergisting is zit er vrij vlot weer een dekentje co2 op. Daarmee was ik een hoop gist kwijt. Ik ben daar mee gestopt omdat het m.i. voor de smaak niet helpt en het is wel weer extra schoonmaakwerk. Voor minder gist in de flesjes doe ik veel langer uitgisten (+ maand) en het gistvat een week voor het botellen al hoger klaar zetten zodat het niet meer hoeft te bewegen.

Brouwen doe ik anderhalf jaar, 30 batches tot nog toe. Blond, Weizen en dit voorjaar twee keer pils. Die pils moet ik nog optimaliseren, Blond en Weizen durf ik wel aan anderen voor te zetten.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
  maandag 2 juni 2014 @ 23:01:32 #184
37887 Dauthi
Progressive
pi_140652533
quote:
0s.gif Op maandag 2 juni 2014 22:31 schreef BartNH het volgende:

[..]

Een infectie zal meestal je bier totaal ondrinkbaar maken zoals Larry heeft ontdekt. Oxidatie heeft iets negatieve invloed op je smaak heb ik van horen zeggen. geen idee waar ik op moet letten om oxidatie te proeven. Het makkelijkste middel tegen oxidatie is snel opdrinken... Die extra keer hevelen zal ook weer extra zuurstof in je bier brengen.

Wat ik eerder deed om gist te lozen was tegen het eind van de vergisting overhevelen naar een beter passende mandfles, dan heb je ook nog maar een klein oppervlak aan de lucht en omdat er nog vergisting is zit er vrij vlot weer een dekentje co2 op. Daarmee was ik een hoop gist kwijt. Ik ben daar mee gestopt omdat het m.i. voor de smaak niet helpt en het is wel weer extra schoonmaakwerk. Voor minder gist in de flesjes doe ik veel langer uitgisten (+ maand) en het gistvat een week voor het botellen al hoger klaar zetten zodat het niet meer hoeft te bewegen.

Brouwen doe ik anderhalf jaar, 30 batches tot nog toe. Blond, Weizen en dit voorjaar twee keer pils. Die pils moet ik nog optimaliseren, Blond en Weizen durf ik wel aan anderen voor te zetten.
Ik heb nog nooit een infectie gehad, ik brouw in me keuken met behulp van me oven, ik koel in me badkuip. 0 infecties :) Schoonmaak valt eigenlijk altijd mee, het is een emmer omspoelen en voor gebruik "sanitizen". Zelfde voor slangen en kraantjes, alles goed doorspoelen, zorgen dat het droog is en voor gebruik weer reinigen.
Ik bottel ook wanneer het is uitgegist, ik blijf niet langer wachten, dus overhevelen is wat dat betreft prima. Ik brouw ook voornamelijk Pale Ales, en IPA's, en laat het het liefst zo koel mogelijk fermenteren zodat de smaak zo schoon mogelijk blijft.
En zo lang bier in de fles zit oxideert (het moet aan zuurstof blootstaan) het niet meer, het transformeert nog wel dat komt o.a. door het gist. Die transformatie is wel leuk om bij te houden en te bekijken, hoe sterker het bier hoe beter het oud kan worden en er ook profijt aan heeft. Bijvoorbeeld DogfishHead's 120min IPA, wordt juist door hen geadviseerd om te laten liggen.
A pound of flesh, to be by him cut off Nearest the merchant's heart. -- Shakespeare :P
  maandag 2 juni 2014 @ 23:12:48 #185
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_140653230
Zo, net gebottled. 2,5e krat. \O/
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_140655090
Met alle respect, maar dit is een forum. We vragen elkaar dingen en vertellen elkaar dingen. Nu heb ik op vragen van jou (qwea) gereageerd en heb ik zelf vragen gesteld aan jou. Ik heb 0,0 respons gehad. Terwijl ik eerder nog een vraag van je heb beantwoord, met een vraag erin om je beter te helpen, maar weer geen antwoord. Dan vraag ik me af waarom je hier iets meldt of uberhaupt iets vraagt? Aangezien je toch geen response geeft...
Dus...nog een poging. wat heb je gemaakt? Waaruit heb je dit gemaakt( compleet zelf, mout extract of blikbrouwsel)? Wat was je begin en eind sg ivm de 2% alcohol die je noemde? Waarom heb je later extra suiker in de gisttank gedaan?
  dinsdag 3 juni 2014 @ 02:59:33 #187
369821 BenD
in Canada
pi_140658397
quote:
14s.gif Op donderdag 22 mei 2014 13:10 schreef devzero het volgende:

[..]

Een week :o Wat vind je dan van het advies dat je af en toe wel eens leest dat als je fermentatie na 2 dagen nog niet op gang is gekomen, je extra gist moet toevoegen?
Goed! Hoe langer je wort ''stil'' ligt hoe groter de kans op infecties etc... Ik zou zelf al na 24 uur zonder activiteit extra gist toevoegen.
  dinsdag 3 juni 2014 @ 07:56:04 #188
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_140659065
quote:
1s.gif Op maandag 2 juni 2014 23:51 schreef mckroket het volgende:
Met alle respect, maar dit is een forum. We vragen elkaar dingen en vertellen elkaar dingen. Nu heb ik op vragen van jou (qwea) gereageerd en heb ik zelf vragen gesteld aan jou. Ik heb 0,0 respons gehad. Terwijl ik eerder nog een vraag van je heb beantwoord, met een vraag erin om je beter te helpen, maar weer geen antwoord. Dan vraag ik me af waarom je hier iets meldt of uberhaupt iets vraagt? Aangezien je toch geen response geeft...
Dus...nog een poging. wat heb je gemaakt? Waaruit heb je dit gemaakt( compleet zelf, mout extract of blikbrouwsel)? Wat was je begin en eind sg ivm de 2% alcohol die je noemde? Waarom heb je later extra suiker in de gisttank gedaan?
Sorry! Ik heb er serieus overheen gelezen!

Ik heb bier gemaakt ;) Nee grapje. Ik heb zo'n kit van bulldog gehaald en daaruit heb ik het gemaakt. Hamer of thor met eigen toevoegingen (andere hop, ander gist, ect). Nou, domme koe heeft dat dus niet opgemeten in het begin, mijn SG :') Maar er zit echt meer dan 2% alcohol in want dat proef je gewoon.

Heb er extra suiker in gedaan omdat ik hem te snel uitgegist vond, plus ik wat meer alcohol wilde. En ik was erg benieuwd wat het zou doen.

Tijdens het bottlen heb ik ook nog een klein beter suiker in de fles gedaan. Hij moet nog 2 weken staan sowieso, maar rechtstreeks vanuit het vat was hij goed te doen.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  dinsdag 3 juni 2014 @ 08:33:38 #189
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_140659472
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 juni 2014 02:59 schreef BenD het volgende:

[..]

Goed! Hoe langer je wort ''stil'' ligt hoe groter de kans op infecties etc... Ik zou zelf al na 24 uur zonder activiteit extra gist toevoegen.
Mijn ervaring is dat bij korrelgist meestal binnen twaalf uur fatsoenlijk beweging is waar te nemen. Een enkele keer duurt het langer. Als na een volle dag het waterslot niet beweegd dan vermoed ik een lek en maak ik het vat voorzichtig open om te zien of er iets van schuimvorming is. Zo ja dan is er nix aan de hand behalve dan dat het waterslot geen info geeft. Met name de emmers uit de starterspakketten zijn berucht vanwege het lekken.

Vergisten doe ik op twintig graden in een oude koelkast. Ondergisters (pils) op twaalf graden maar die ga ik eens een paar graden lager proberen (in de winter).

Mijn brouwbijbel is "Verander water in bier".
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
pi_140664422
quote:
14s.gif Op dinsdag 3 juni 2014 07:56 schreef Qwea het volgende:

[..]

Sorry! Ik heb er serieus overheen gelezen!

Ik heb bier gemaakt ;) Nee grapje. Ik heb zo'n kit van bulldog gehaald en daaruit heb ik het gemaakt. Hamer of thor met eigen toevoegingen (andere hop, ander gist, ect). Nou, domme koe heeft dat dus niet opgemeten in het begin, mijn SG :') Maar er zit echt meer dan 2% alcohol in want dat proef je gewoon.

Heb er extra suiker in gedaan omdat ik hem te snel uitgegist vond, plus ik wat meer alcohol wilde. En ik was erg benieuwd wat het zou doen.

Tijdens het bottlen heb ik ook nog een klein beter suiker in de fles gedaan. Hij moet nog 2 weken staan sowieso, maar rechtstreeks vanuit het vat was hij goed te doen.
maar nu weet je je suiker waardes niet, dus je weet niet of het bier echt is uit gegist of dat er een andere reden is dat het niet meer gist (bijv temp).
pi_140664772
het lijkt me trouwens wel kicken om deze te maken:
http://coopers.com.au/#/d(...)sian-imperial-stout/
  dinsdag 3 juni 2014 @ 12:57:20 #192
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_140665226
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 juni 2014 12:23 schreef mckroket het volgende:

[..]

maar nu weet je je suiker waardes niet, dus je weet niet of het bier echt is uit gegist of dat er een andere reden is dat het niet meer gist (bijv temp).
Klopt. En ik had het kunnen laten staan, maar dan? Dan wist ik ook de suiker waardes niet. Of had ik die nog kunnen bepalen? Snap ook niet hoe ik dat kon vergeten :')
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_140666204
risico wat je nu hebt is dat je miss te veel suikers in je fles hebt zitten waardoor ze barsten tijdens de lager/hergist tijd.
  dinsdag 3 juni 2014 @ 13:50:28 #194
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_140666692
Als ik het goed lees heeft Qwea dus een kit gebruikt en aan het eind van de vergisting suiker toegevoegd en die ook laten uitvergisten. Vervolgens gewoon gebotteld met aanbevolen hoeveelheid bottelsuiker.

Als dit klopt dan is er geen enkel (extra) gevaar voor ploffende flessen. Er is al volledige vergisting geweest voor het de fles in ging.
edit: 31 mei extra suiker en 2 juni op fles is echt veel te kort. Zet dat krat maar in bad of zo met een oude deken erover heen. Grote kans dat het mis gaat. Of openen en wegspoelen. Openen en opnieuw uit laten gisten kan ook maar of dat nog wat wordt???

Ik vraag me ook af wat het idee is achter een kit te gebruiken en dan ongeveer alles uit de gebruiksaanwijzing te wijzigen. Andere gist, andere hop en veel meer suiker. Door de extra suiker zal de hoeveelheid alcohol in onbalans zijn met de smaak. Maar wie weet, wordt het je lekkerste biertje ooit.

Houden jullie ook een logboek bij wat je doet?

[ Bericht 15% gewijzigd door BartNH op 03-06-2014 14:01:55 ]
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
pi_140688369
ik heb wel een excel bestandje waar ik inzet hoe en wat, met de formules erin van de vergistingsgraad en het alcohol gehalte.
maar heb pas 2 keer bier gemaakt met blik (eigenlijk 3x want heb een halve batch gedryhopped).

maar hoe weet je trouwens of je bent uitvergist? sommige bieren zijn klaar bij sg 1006, andere bij 1012 en andere nog hoger. de vergistingsgraad kan je uitrekenen maar deze is toch nooit hetzelfde? bijv. als je een vergistingsgraad van 87% hebt maar je SG is 1015, is het dan ver klaar? ligt ook aan de gist neem ik aan?
  woensdag 4 juni 2014 @ 11:36:50 #196
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_140700558
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 juni 2014 13:34 schreef mckroket het volgende:
risico wat je nu hebt is dat je miss te veel suikers in je fles hebt zitten waardoor ze barsten tijdens de lager/hergist tijd.
Flessen staan nog chill op zolder niks te doen. Over 4 dagen moet ik ze verplaatsen naar een kouder iets.

Deken erover heen is wel slim ja, heb ik geen rondspringend glas.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  woensdag 4 juni 2014 @ 11:41:09 #197
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_140700686
Even gekeken, flessen zien er vooralsnog prima uit.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  woensdag 4 juni 2014 @ 14:22:39 #198
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_140705213
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 juni 2014 22:54 schreef mckroket het volgende:
maar hoe weet je trouwens of je bent uitvergist?
Als de waarde niet meer veranderd gedurende een paar dagen. Eenvoudiger is om te zien of er nog activiteit in het waterslot zit. Zelf hou ik gewoon minimaal twee weken aan bij een bovengister, bij ondergister een maand. Om die reden heb ik wel meerdere gistvaten nodig als ik een voorraadje wil opbouwen (voor de zomer).

Logboek deed ik eerst in kladblok, inmiddels gebruik ik Brouwhulp. Daar zitten allerlei rekentools in en ook de voorraadadministratie.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
pi_140706293
nou ja ik had dus een keer dat de waardes gelijk bleven. maar het was aan de koude kant, 16 graden. dus ik vertrouwde het niet en heb het warmer gezet, en ja hoor, weer gisten en het zakte nog 5 punten (van 1013 tot 1008). anders had ik nu klappers gehad.
  woensdag 4 juni 2014 @ 15:11:38 #200
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_140706618
quote:
0s.gif Op woensdag 4 juni 2014 14:22 schreef BartNH het volgende:

[..]

Als de waarde niet meer veranderd gedurende een paar dagen. Eenvoudiger is om te zien of er nog activiteit in het waterslot zit. Zelf hou ik gewoon minimaal twee weken aan bij een bovengister, bij ondergister een maand. Om die reden heb ik wel meerdere gistvaten nodig als ik een voorraadje wil opbouwen (voor de zomer).

Logboek deed ik eerst in kladblok, inmiddels gebruik ik Brouwhulp. Daar zitten allerlei rekentools in en ook de voorraadadministratie.
Ik ga dat ook maar eens gebruiken :Y Ben serieus benieuwd of ik knappers krijg.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')