abonnement Unibet Coolblue
pi_142862986
sluiten je flessen goed af?
Is je bier helder?
ruikt het normaal aka niet zuur?
heb je suiker gemeten voor toevoegen, suiker? Zo ja was je sg wat je verwachtte?
  dinsdag 29 juli 2014 @ 21:44:49 #206
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_142863386
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 21:35 schreef Oceanonix het volgende:
sluiten je flessen goed af?
Jup!
quote:
Is je bier helder?
Jup. Op de bodem ligt bezinksel, maar das normaal

quote:
ruikt het normaal aka niet zuur?
Jup
quote:
heb je suiker gemeten voor toevoegen, suiker? Zo ja was je sg wat je verwachtte?
Nope ;( vergeten :X
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  dinsdag 29 juli 2014 @ 21:45:38 #207
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_142863423
ooh en ik heb er zelfs nog schuimkraag verbeteraar bijgeflikkerd, juist omdat ik de vorige x ook al geen kraag had.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_142864233
Daar zou ik zeker in het begin niet mee starten. Beter de boel onder controle krijgen dan direct naar noodmiddelen grijpen.

Ik heb de bijbel erbij gepakt. De oorzaak kan ook te veel suiker zijn dan krijg je minder eiwitten voor de schuimkraag. Je krijgt dan wel meer alcohol maar dus geen schuimkraag.
het maisschema kan ook te lang geweest, dan mis je die eiwitten ook.

hou je strak aan het recept, koel zo snel mogelijk terug. En stop met middeltjes wat eigenlijk lapmiddelen zijn.
  dinsdag 29 juli 2014 @ 22:01:45 #209
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_142864286
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 22:00 schreef Oceanonix het volgende:
Daar zou ik zeker in het begin niet mee starten. Beter de boel onder controle krijgen dan direct naar noodmiddelen grijpen.

Ik heb de bijbel erbij gepakt. De oorzaak kan ook te veel suiker zijn dan krijg je minder eiwitten voor de schuimkraag. Je krijgt dan wel meer alcohol maar dus geen schuimkraag.
het maisschema kan ook te lang geweest, dan mis je die eiwitten ook.

hou je strak aan het recept, koel zo snel mogelijk terug. En stop met middeltjes wat eigenlijk lapmiddelen zijn.
Oke, maar dat is voor het schuim, en het koolzuur dan? Heb jij daar nog tips voor? En welke bijbel heb je?
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_142864762
Verander water naar bier, die is te koop bij de brouwmarkt.
Geen schuim en koolzuur gaan hand in hand. Je hebt waarschijnlijk maar 1 oorzaak waardoor je nu appelsap hebt die naar bier smaakt.

Mijn moeilijkheid zat vooral in het koelen dat duurde te lang met de kans dat ik een besmetting kreeg.

In jouw geval moet je blijven meten. En niet een extra schepje suiker erbij doen omdat je dan meer alcohol denkt te krijgen. Volg het recept. Meer suiker kan blijkbaar 2 problemen veroorzaken. Ik had een batch met te veel suiker bij het bottelen waardoor het openen alleen nog in de tuin mag......
Meten na na afkoelen, voor vergisting. Meten na vergisting. In het recept staat waar je op uit moet komen. Ben je er nog niet bij de vergisting zet de batch dan rustig terug en kijk na een dag of wat weer en meet dan opnieuw.
  dinsdag 29 juli 2014 @ 22:19:05 #211
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_142865038
Goed. Boekje maar eens kopen en poging 3 dan maar eens doen. 3x is scheepsrecht dan maar.

Thnx voor je reply!
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_144110480
Ik ben een tijdje geleden ook met brouwen begonnen en mijn 1e projectje is af.
En redelijk geslaagd ook :) Nu ga ik voor een moeilijker te maken biertje
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_144111256
Dit weekend voor het eerst geen kit gedaan, maar een all-grain recept van internet geplukt en dat gebrouwd. Omdat dit mijn eerste all-grain brouwsel is, heb ik een simpele IPA gedaan (vrnl 2-row graan en wat munich malt&crystal 60 malt. Hops: centennial en cascade voor dry-hopping). Wel leuk om eens te doen, maar wel gedoe met zoveel graan en sparging (eh uitspoelen?).
  zondag 7 september 2014 @ 02:34:37 #214
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144264801
quote:
De kans dat mannen die hun eigen bier brouwen ook de ELLE lezen is natuurlijk levensgroot :')
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  Moderator zondag 7 september 2014 @ 09:17:06 #216
257132 crew  Awsom
pi_144264912
Tvp

Heb ook wel eens gekeken naar zelf whisket stoken maar daar moet je rekening houden met alcoholvergiftiging waar ik niet zo'n zin in heb. Heb je dat hier ook? :P
  zondag 7 september 2014 @ 09:27:12 #217
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_144265032
Nope.
  zondag 7 september 2014 @ 14:29:39 #218
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144271287
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 09:04 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

De kans dat mannen die hun eigen bier brouwen ook de ELLE lezen is natuurlijk levensgroot :')
Klopt maar dan weten de vrouwen wat ze hun man moeten geven voor hun verjaardag ;)
pi_144271478
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 14:29 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Klopt maar dan weten de vrouwen wat ze hun man moeten geven voor hun verjaardag ;)
Het liefste een moutpakket oid. Ik ga ook wekelijks naar Bier&Zo voor allerlei speciaalbieren, maar die kosten minstens ¤2,- per flesje.

Een van de redenen dat ik mijn eigen bier brouw (het is natuurlijk vooral leuk) zijn de kosten. Ik verkoop de helft zodat ik de andere helft gratis op kan drinken.

Anyway, brouw jij zelf ook? Zo nee, geen behoefte aan?
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  zondag 7 september 2014 @ 14:54:41 #220
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144272150
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 14:35 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Het liefste een moutpakket oid. Ik ga ook wekelijks naar Bier&Zo voor allerlei speciaalbieren, maar die kosten minstens ¤2,- per flesje.

Een van de redenen dat ik mijn eigen bier brouw (het is natuurlijk vooral leuk) zijn de kosten. Ik verkoop de helft zodat ik de andere helft gratis op kan drinken.

Anyway, brouw jij zelf ook? Zo nee, geen behoefte aan?
Ik brouw zelf niet maar diverse vrienden van me brouwen... een daarvan is met 2 andere vrienden destijds de Rooie Dop begonnen (tegenwoordig doet ie het in z'n eentje).
En in een kringetje rond hem zitten een hoop vrienden die ook begonnen zijn en best flink experimenteren met eigen bieren samenstellen.
Krijg ook best veel mee over bierfestivals en samenwerkingen met andere brouwerijen.. 'White Whale' bijvoorbeeld of 'de Passie'.
Rooie Dop is laatst ook nog samen met een groep andere Nederlandse brouwers (Oersoep oa.) naar Portland geweest voor een bierfestival daar, daar hebben ze ook weer een bier gebrouwen die uiteindelijk ook weer in een kleine oplage naar Nederland komt.

Ben zelf ook niet eens een bierdrinker, ik hou meer van rum..
Maar ik hou wel van de ambacht van het brouwen en hoe mensen ermee bezig zijn, 't is relatief makkelijk om zelf je eigen bieren te brouwen en die smaken meestal een stuk beter dan wat er uit een fabriek komt.
Wat de Rooie Dop betreft vind ik het ook erg tof dat 3 vrienden van me hun hobby groter hebben weten te maken door ketels te huren (alleen jammer dat er 2 gestopt zijn).
Hoe tof is het om te kunnen zeggen dat je eigenaar bent van een bierbrouwerij! ^O^

En ik vind het ook tof dat er steeds meer van dat soort brouwerijen komen, sommigen zelfs met eigen koperen ketels, anderen die weer ketels huren.. maar je kan er wel een hoop mee en je kan het ook redelijk makkelijk professioneel aanpakken..


Ik wet overigens van Bert's Bierhuis in Utrecht (biltstraat) dat die ook ketels zou gaan installeren die men kan huren.
Vanaf 100 liter geloof ik
  donderdag 11 september 2014 @ 20:00:06 #221
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144431677
Voor de liefhebbers van goede speciaalbieren is er morgen in Utrecht een fundraiser/proef-avond bij de Rooie Dop aan de Oudergracht a/d werf 5.
Bieren:
• (- A very limited amount of Grain and Grape (collab we did with Buxton Brewery Company/Oersoep). We want this to be shared as much as possible.
• - (Hopefully) A limited amount of Rooie Dop Briket, smoked session IPA. Collab with Marc Brak from Podje Bier.
• - Little Dump strawberry porter (collab we did with Buxton/Oersoep).
• - De Molen Bitch Black Saison
• - Brouwerij de Molen Braggot Brett Honey B.A., special on the awesome brett fest, a braggot (honey mead) barrel aged on Wild Turkey and Bordeaux barrels with brett. Lagered with pine honey.
• - Kaapse brouwers Carrie IPA
• - Nøgne Ø # 100 imperial IPA)
https://www.facebook.com/(...)d_story_type=regular

Zoals ik hierboven al zei, ik heb er geen verstand van maar bovenstaand lijstje lijkt me in elk geval niet verkeerd :)
pi_144781616
Hallo brouwers!

Ik ben zelf een beetje aan het experimenteren met gemberbier (meer champagne/ciderachtig dan bier..) op het moment. Nu eerst een klein beetje om te kijken hoe dat wil (0,6 liter) en als dat bevalt wil ik een startset van 25 liter bestellen bij brouwmarkt.

Wat ik mij vooral afvroeg, is de gisting op fles (koolzuurontwikkeling). Nu zit het in een champagnefles met plastic champagnekurk en een kroonnetje wat ik nog had. Maar kan ik het straks ook met bierflesjes met kroonkurken doen, of knallen dan de kroonkurken er af? :)
pi_144950548
quote:
3s.gif Op maandag 22 september 2014 10:19 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Hallo brouwers!

Ik ben zelf een beetje aan het experimenteren met gemberbier (meer champagne/ciderachtig dan bier..) op het moment. Nu eerst een klein beetje om te kijken hoe dat wil (0,6 liter) en als dat bevalt wil ik een startset van 25 liter bestellen bij brouwmarkt.

Wat ik mij vooral afvroeg, is de gisting op fles (koolzuurontwikkeling). Nu zit het in een champagnefles met plastic champagnekurk en een kroonnetje wat ik nog had. Maar kan ik het straks ook met bierflesjes met kroonkurken doen, of knallen dan de kroonkurken er af? :)
Als je je aan de voorschriften houdt zou dat geen problemen moeten geven. Ik heb net een partij bier gebrouwen en in beugelflesjes gebotteld. Die zijn ook gewoon luchtdicht en degene die ik tot de rand had gevuld hadden iets teveel druk. Als ik zo'n flesje opende dan schuimde het iets over en bij 1 flesje had ik zelfs dat de beugel door de druk loskwam.

Dus niet meer suiker gebruiken dan voorgeschreven, vooral wat betreft de nagisting op de fles, en niet de fles tot de rand vullen.
En beugelflessen zijn het makkelijkste voor bier en zien er ook het beste uit.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_144984218
quote:
3s.gif Op maandag 22 september 2014 10:19 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Hallo brouwers!

Ik ben zelf een beetje aan het experimenteren met gemberbier (meer champagne/ciderachtig dan bier..) op het moment. Nu eerst een klein beetje om te kijken hoe dat wil (0,6 liter) en als dat bevalt wil ik een startset van 25 liter bestellen bij brouwmarkt.

Wat ik mij vooral afvroeg, is de gisting op fles (koolzuurontwikkeling). Nu zit het in een champagnefles met plastic champagnekurk en een kroonnetje wat ik nog had. Maar kan ik het straks ook met bierflesjes met kroonkurken doen, of knallen dan de kroonkurken er af? :)
Gisteren zelf ook een kleine batch (4l) gemaakt en die staat nu in een kleine carboy te bubbelen. Wat voor gist heb je gebruikt (ik heb een zakje champagne gist erin gegooid)?

De gember was erg vers/jong en gekocht op een 'farmers' market.
pi_144984516
quote:
14s.gif Op zondag 28 september 2014 16:08 schreef devzero het volgende:

[..]

Gisteren zelf ook een kleine batch (4l) gemaakt en die staat nu in een kleine carboy te bubbelen. Wat voor gist heb je gebruikt (ik heb een zakje champagne gist erin gegooid)?

De gember was erg vers/jong en gekocht op een 'farmers' market.
Eerste poging broodgist. Crosspost met slowchat topic:

quote:
14s.gif Op zaterdag 27 september 2014 00:05 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Vandaag mijn eerste brouwpoging opengemaakt. Gemberbier. Kleine hoeveelheid (+/- 600ml). Had het in een lege champagne/ciderfles gedaan, en de champagnekurk (plastic) hergebruikt, kroon er omheen gevouwen.

Ik maakte mij wat zorgen of er wel genoeg koolzuurontwikkeling was na het bottelen.

Eerder vanavond de kroon doorgeknipt (Zat nogal strak). Toen deze door was een enorme knal, een vlek op het plafond van de kroon en de kunststof kurk, en ik had nog maar 150ml gemberbier over :')

Er was dus CO2 genoeg.
Nu een poging aan het doen door gember met rozijnen te laten fermenteren. Niet helemaal overtuigd van deze methode, maar we gaan het zien. Ik kan er anders altijd nog gist bij doen.
pi_145025216
quote:
2s.gif Op zondag 28 september 2014 16:17 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Nu een poging aan het doen door gember met rozijnen te laten fermenteren. Niet helemaal overtuigd van deze methode, maar we gaan het zien. Ik kan er anders altijd nog gist bij doen.
Ik neem aan dat je de rozijnen gebruikt voor de wilde gist. Het kan werken, maar het blijft afwachten. Daarom had ik champagne gist gebuikt (met een beetje gistvoeding omdat ik dacht dat alleen suiker niet voldoende zou zijn).

Die "explosie" is waarschijnlijk omdat je te lang hebt gewacht en de vergisting te lang hebt laten doorgaan; waarschijnlijk had je al na een dag de fles in de koelkast moeten zetten. Bij mij heb ik na 2 dagen nog steeds elke seconde een "blup" in mijn waterslot, dus er wordt voldoende co2 geproduceerd. Waarschijnlijk bottel ik ergens volgende week in standaard bierflesjes waarbij ik nog wat glucose toevoeg voor de 2de vergisting.
pi_145039412
quote:
14s.gif Op maandag 29 september 2014 17:29 schreef devzero het volgende:

[..]

Ik neem aan dat je de rozijnen gebruikt voor de wilde gist. Het kan werken, maar het blijft afwachten. Daarom had ik champagne gist gebuikt (met een beetje gistvoeding omdat ik dacht dat alleen suiker niet voldoende zou zijn).

Die "explosie" is waarschijnlijk omdat je te lang hebt gewacht en de vergisting te lang hebt laten doorgaan; waarschijnlijk had je al na een dag de fles in de koelkast moeten zetten. Bij mij heb ik na 2 dagen nog steeds elke seconde een "blup" in mijn waterslot, dus er wordt voldoende co2 geproduceerd. Waarschijnlijk bottel ik ergens volgende week in standaard bierflesjes waarbij ik nog wat glucose toevoeg voor de 2de vergisting.
In totaal had het een week gestaan, waarvan 5 dagen afgesloten (champagnekurk) en 1 gekoeld :) Dat ga ik nu anders doen ja :') (en in een plastic 5-literflacon).
  woensdag 1 oktober 2014 @ 00:11:01 #228
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_145078671

http://dossierhop.nl/

[ Bericht 4% gewijzigd door SiGNe op 01-10-2014 00:24:47 ]
pi_146138481
Ik heb een aantal decoratieve bananen planten in mijn tuin en de (rode) vruchten zijn rijp. Ik heb nog een zakje champagne gist liggen en dacht er aan om een bananen "bier" te maken. Heeft iemand ervaring met bananenbier? Bv, hoeveel suiker toevoegen...

De bananen smaken als "echte" bananen, maar er zitten erg veel zaden in, dus daarom wil ik iets creatiefs met ze doen.
pi_146138557
quote:
2s.gif Op maandag 29 september 2014 23:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
In totaal had het een week gestaan, waarvan 5 dagen afgesloten (champagnekurk) en 1 gekoeld :) Dat ga ik nu anders doen ja :') (en in een plastic 5-literflacon).
Mijn gemberbier was een leuk experiment en het smaakt lekker. Na 2 weken fermenteren, in flessen gedaan met een beetje 'priming' suiker en dat heeft na 2 weken voldoende kookzuur geproduceerd. Alleen is het totaal niet zoet (niet dat ik dat erg vind), dus goede hoop voor mijn volgende "bier" experiment: bananenbier,

En voor het geval het mislukt, ik heb nu een stout bubbelen die ik over een week op de fles ga zetten.
  woensdag 19 november 2014 @ 01:22:02 #231
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146797079
Kick. Kerst staat voor de deur. Wie kan mij een starterskit aanraden, in eerste instantie denk ik dat mijn lief zou beginnen met normaal pils. Hij drinkt doorgaans Budweiser of Stella.

En daarna geef ik hem de opdracht om een blonde Leffe te brouwen :9~ maar dat kan wachten.
Resistance is futile.
pi_146798842
quote:
6s.gif Op woensdag 19 november 2014 01:22 schreef Seven. het volgende:
Kick. Kerst staat voor de deur. Wie kan mij een starterskit aanraden, in eerste instantie denk ik dat mijn lief zou beginnen met normaal pils. Hij drinkt doorgaans Budweiser of Stella.

En daarna geef ik hem de opdracht om een blonde Leffe te brouwen :9~ maar dat kan wachten.
wat is je basiskennis?
1 heb nog nooit bier gebrouwen, geen idee wat ik moet doen
2 heb al wel eens meegekeken
  woensdag 19 november 2014 @ 09:11:16 #233
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_146799738
quote:
6s.gif Op woensdag 19 november 2014 01:22 schreef Seven. het volgende:
starterskit
Dan hangt het er nog van af of het proberen is of al vrij zeker dat je verder gaat met de hobby.

Er zijn starterkits in de handel waarmee je prima uit de voeten mee kan met blikbrouwen. Zo ben ik ook begonnen. Echter zijn bijna alle onderdelen binnen een jaar vervangen door wat anders.

Minimaal nodig heb je:
- Een blik bierextract
- Gist emmer of vat met waterslot
- desinfectans voor dat vat
- hevelslang, voedselveilig!
- lege flesjes (met beugel is makkelijker)

Om het resultaat te verbeteren is het raadzaam de gisting op een constante temperatuur te houden.

Oja, pils is juist veel lastiger om lekker te krijgen dan een blonde. Ik zou dus gaan voor een blonde of zo iets.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
  woensdag 19 november 2014 @ 23:10:23 #234
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146827611
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 07:44 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

wat is je basiskennis?
1 heb nog nooit bier gebrouwen, geen idee wat ik moet doen
2 heb al wel eens meegekeken
1!
Resistance is futile.
  woensdag 19 november 2014 @ 23:12:01 #235
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146827681
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 09:11 schreef BartNH het volgende:

[..]

Dan hangt het er nog van af of het proberen is of al vrij zeker dat je verder gaat met de hobby.

Er zijn starterkits in de handel waarmee je prima uit de voeten mee kan met blikbrouwen. Zo ben ik ook begonnen. Echter zijn bijna alle onderdelen binnen een jaar vervangen door wat anders.

Minimaal nodig heb je:
- Een blik bierextract
- Gist emmer of vat met waterslot
- desinfectans voor dat vat
- hevelslang, voedselveilig!
- lege flesjes (met beugel is makkelijker)

Om het resultaat te verbeteren is het raadzaam de gisting op een constante temperatuur te houden.

Oja, pils is juist veel lastiger om lekker te krijgen dan een blonde. Ik zou dus gaan voor een blonde of zo iets.
Excellent, dankjewel.

En waar koopt men die starterskit? Ik ben op amazon UK aan het neuzen want we wonen in Engeland, maar er is behoorlijk veel keus en die kerel van me is nogal kieskeurig.
Resistance is futile.
  donderdag 20 november 2014 @ 11:08:49 #236
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_146836045
quote:
7s.gif Op woensdag 19 november 2014 23:12 schreef Seven. het volgende:

[..]

Excellent, dankjewel.

En waar koopt men die starterskit? Ik ben op amazon UK aan het neuzen want we wonen in Engeland, maar er is behoorlijk veel keus en die kerel van me is nogal kieskeurig.
Afhankelijk van waar je woont.
http://www.vanderkooyjubbega.nl/
http://www.brouwmarkt.nl/
https://www.brouwland.com
en vele andere (kleinere) verdeelpunten.

Eerst eens proberen met een blik heb je een hoop minder spullen nodig. Feitelijk doe je dan alleen de laatste fases van het proces. Wil je daarna uitbreiden naar 'het echte werk' dan moet je redelijk investeren in apparatuur:
- schroot molen
- maispan/vat
- filters maken/kopen
- kook ketel
- koeler
- diverse meet en regel spullen.
Het lastige maar ook leuke is dat je alles op diverse manieren kan oplossen. Er zijn bouwers en er zijn brouwers. Sommige mensen hebben er lol in om voor duizenden euro's te klussen en dan twee keer per jaar te brouwen... Je kan met een beetje improviseren ook voor een paar honderd euro apparatuur elke twee weken een paar kratjes speciaal bier produceren.

Hou maar in gedachten dat zelf brouwen een kostbare manier is om goedkoop bier te produceren. Die Leffe-achtige van jou kost aan grondstoffen iets drie a vier euro per krat. (kan wel duurder).

edit: sorry, dat Engeland zie ik nu pas.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
  donderdag 20 november 2014 @ 11:21:07 #237
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_146836328
Nog ff aankoop tips:

- Een blik bierextract - website of lokale brouwwinkel
- Gist emmer of vat - Curtec vat in watersport winkel of zo, let wel op voedsel veilig.
- waterslot - website of lokale brouwwinkel. Latex 'handschoen' met spelden prikje kan desnoods ook :-)
- desinfectans voor dat vat - veel schoonmaakmiddelen voldoen maar mag niet desinfecterend genoemd worden. Let wel op reukstoffen. Starsan is populair.
- hevelslang, voedselveilig! - siloconen. Of pvc maar dan niet voor warm gebruik.
- lege flesjes (met beugel is makkelijker) - supermarkt en dan eerst een vrolijk weekend hebben.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
  donderdag 20 november 2014 @ 22:40:11 #238
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146856059
^O^ thanks!
Resistance is futile.
  zaterdag 22 november 2014 @ 13:40:22 #239
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146896749
Starterskit met veel goeie recensies (wel prijzig, 65 GBP)



Ingredientenpakket, help! Welke biertjes zijn makkelijk om mee te beginnen?
Resistance is futile.
pi_146901205
quote:
7s.gif Op zaterdag 22 november 2014 13:40 schreef Seven. het volgende:
Starterskit met veel goeie recensies (wel prijzig, 65 GBP)



Ingredientenpakket, help! Welke biertjes zijn makkelijk om mee te beginnen?
Gewone pilsener.

Houd trouwens goed rekening met de temperatuur als je gaat brouwen. Bij mij staat mijn volgende project nog even in de wacht omdat het buiten te koud is en ik in de schuur brouw. Vanaf het voorjaar mag het weer.

Gelukkig heb ik nog zo'n 35 liter zelfgebrouwen bier in de voorraadkast staan ;)
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  maandag 24 november 2014 @ 09:01:21 #241
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_146947193
quote:
7s.gif Op zaterdag 22 november 2014 13:40 schreef Seven. het volgende:
Starterskit met veel goeie recensies (wel prijzig, 65 GBP)



Ingredientenpakket, help! Welke biertjes zijn makkelijk om mee te beginnen?
Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.

Nogmaals, pils moet je op lagere temperatuur vergisten en is lastig om de smaak goed te krijgen. Blond is makkelijker.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
  maandag 24 november 2014 @ 23:33:32 #242
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146974785
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 09:01 schreef BartNH het volgende:
Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.

Nogmaals, pils moet je op lagere temperatuur vergisten en is lastig om de smaak goed te krijgen. Blond is makkelijker.
Ik kijk nog even verder.
Resistance is futile.
  dinsdag 25 november 2014 @ 09:55:47 #243
419174 BartNH
30 jaar na 1984?
pi_146980221
Even wat links naar een willekeurige shop in UK

http://www.brewstore.co.u(...)-30-litre-2361-p.asp

http://www.brewstore.co.uk/plastic-u-bend-1413-p.asp (26") en een voedselveilige slang van dezelfde diameter

http://www.brewstore.co.uk/brewferm---belgian-beer-kits-64-c.asp

http://www.brewstore.co.uk/12-thermometer-1380-p.asp

Het enige wat ik in die shop absoluut mis is schoonmaak /desinfectie spul.

http://www.the-home-brew-(...)7g.html#.VHRA8YuG8qQ

Bovenstaande is ongeveer wat je moet kopen. Daarnaast heb je ook een maatbeker en mogelijk een keuken weegschaalt nodig (suiker afwegen). Een lepel met lange steel voor roeren. De Starsan ga je verdunnen en o.a. toepassen met een schone plantenspuit of zo iets. Die mag je dus ook ergens kopen.

Bij elkaar heb je dan een setje voor veel minder geld en met een redelijke kans dat je de onderdelen niet na twee keer gebruiken ga vervangen.

Als je besluit op het echte werk over te stappen "full grain" dan wordt de investering wel even behoorlijk.

Wat de smaak erg ten goede komt is vergisten bij een zeer stabiele temperatuur 19 of 20 graden C. Een van je eerst volgende projecten is dan een klimaat kast bouwen van een oude koelkast scoren en en een stc-1000 plus verwarmingsmatje. Voor nu zou ik een donker hoekje in huis zoeken met een stabiele temperatuur rond de twintig graden. Donker maken door afdekken met een deken werkt natuurlijk prima.
crowdfundingpolicy: Mijn spaargeld mag kansen bieden aan anderen, niet ze in de afgrond duwen.
pi_146996738
Die investering heb ik zojuist gedaan. *O* *O* *O* *O*

Brouwketel, moutmolen, filter en mouten gekocht. Nu wachten op de pakketbezorger. :%
  donderdag 11 december 2014 @ 17:25:49 #245
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_147487795
Voor de liefhebbers zijn er zondag bij de Beertemple zeer speciale bieren te vinden (max. 10 fusten in Nederland), de brouwers zijn er dan ook bij: https://www.facebook.com/(...)d_story_type=regular

En morgen is er weer een "fundraiser" avond (vanaf 20:00 op de oudegracht a/d werf 5) bij de Rooie Dop in Utrecht, ook daar zijn weer erg speciale bieren te vinden.
  dinsdag 20 januari 2015 @ 22:06:01 #246
277627 Seven.
We are Borg.
pi_148890818
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 09:01 schreef BartNH het volgende:

Wat ik bedoelde is dat je uit dit pakket (als je verder gaat) waarschijnlijk over een jaar slechts nog een paar dingen gebruikt. Die gistemmer ga je vlot vervangen door een vat en die bottel emmer met kraantje blijft ook als snel ongebruikt staan omdat het lastig is schoon te maken en weinig toegevoegde waarde heeft.

Nogmaals, pils moet je op lagere temperatuur vergisten en is lastig om de smaak goed te krijgen. Blond is makkelijker.
Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.

Zaterdag brouwdag. Alles schoongemaakt. Het staat op 20c te vergisten wat volgens het recept klopt maar ik lees hier en ook elders dat koeler beter is. Hoe lang laat je het dan staan als je kouder laat vergisten?

Overigens bestaat het pakket uit fermentation bucket zonder kraantje, makkelijk schoonmaken maar kut om je monsters voor de hydrometer te nemen. En dan een tweede fermentatie waardoor je rechtstreeks uit de tap kunt lurken maar moet je wel ff wat ruimte in de koelkast hebben.

Ik zie overigens geen gestaag geborrel en dat doet mij denken dat de eerste keer geen succesvolle keer gaat worden.

Wie hier gooit trouwens de gist zo vanuit het zakje in de emmer? Of doen jullie dat eerst apart met water enzo?
Resistance is futile.
  dinsdag 20 januari 2015 @ 22:12:29 #247
277627 Seven.
We are Borg.
pi_148891154
Oh, ik woon trouwens op nog geen half uur rijden van een goeie winkel, nog geen 10 minuten van mijn werk :') . Als ik dat geweten had.... Hoe dan ook, binnenkort even binnen springen daar, volgens mij is het leuker om zelf je eigen bierextract te maken.
Resistance is futile.
pi_148891659
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 januari 2015 22:06 schreef Seven. het volgende:

[..]

Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.

Zaterdag brouwdag. Alles schoongemaakt. Het staat op 20c te vergisten wat volgens het recept klopt maar ik lees hier en ook elders dat koeler beter is. Hoe lang laat je het dan staan als je kouder laat vergisten?

Overigens bestaat het pakket uit fermentation bucket zonder kraantje, makkelijk schoonmaken maar kut om je monsters voor de hydrometer te nemen. En dan een tweede fermentatie waardoor je rechtstreeks uit de tap kunt lurken maar moet je wel ff wat ruimte in de koelkast hebben.

Ik zie overigens geen gestaag geborrel en dat doet mij denken dat de eerste keer geen succesvolle keer gaat worden.

Wie hier gooit trouwens de gist zo vanuit het zakje in de emmer? Of doen jullie dat eerst apart met water enzo?
Twintig graden lijkt mij een prima temperatuur. Hoe lang je het brouwsel uiteindelijk laat staan hangt van verschillende zaken af. Het beste kan je met de hydrometer de dichtheid voortdurend meten om te kijken wanneer je het brouwsel op de fles kan over gieten. Zelf proef ik ook af en toe om te kijken hoe ver het al is.

En het zakje gist kan je inderdaad beter losweken in een glas lauw water, maar dat is een beetje laat nu ;)
Maar op zich moet dit ook geen problemen opleveren.

Veel succes :)
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_148900268
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 januari 2015 22:06 schreef Seven. het volgende:

[..]

Mijn vriend wilde Europese Lager als eerste proberen, ik weet niet waar dit eindigt.

Zaterdag brouwdag. Alles schoongemaakt. Het staat op 20c te vergisten wat volgens het recept klopt maar ik lees hier en ook elders dat koeler beter is. Hoe lang laat je het dan staan als je kouder laat vergisten?

Overigens bestaat het pakket uit fermentation bucket zonder kraantje, makkelijk schoonmaken maar kut om je monsters voor de hydrometer te nemen. En dan een tweede fermentatie waardoor je rechtstreeks uit de tap kunt lurken maar moet je wel ff wat ruimte in de koelkast hebben.

Ik zie overigens geen gestaag geborrel en dat doet mij denken dat de eerste keer geen succesvolle keer gaat worden.

Wie hier gooit trouwens de gist zo vanuit het zakje in de emmer? Of doen jullie dat eerst apart met water enzo?
ik gooi de gist er zo los bij. Gaat eigenlijk altijd goed. Tussenstap met water is risicovol qua besmetting, die sla ik daarom over.
  donderdag 22 januari 2015 @ 23:11:28 #250
277627 Seven.
We are Borg.
pi_148963308
Mijn lager, gewoon in plastic vat dat onder druk staat voor tweede fermentatie of beter bottelen?

Ik ben mijn volgende bier aan het plannen. Ventiel dat we hebben is ronduit klote dus die wil ik vervangen. En ik wil dus een kleinere set aanschaffen voor erbij zodat ik lekker aan kan blijven rommelen voor mezelf want ik ben niet zo'n lager freak.
Resistance is futile.
  vrijdag 23 januari 2015 @ 07:48:34 #251
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_148969356
Mijn beperkte ervaring met (kit) lagers is dat je een acceptabel product kunt krijgen als je het gewoon op kamertemperatuur doet, maar met een goeie lager/pilsner heeft het niets gemeen. Je krijgt vaak een beetje rare bijsmaakjes door de te hoge vergisting.

Als je dit echt vaker wilt doen zou ik in een koelopstelling investeren. Of het bij bovengistend houden waar je veel meer kanten op kunt.
  zaterdag 24 januari 2015 @ 19:20:47 #252
277627 Seven.
We are Borg.
pi_149017751
Ik ben geen lager fan, volgend recept moet iets stout-achtigs worden, kan mijn vriend lageren.
Resistance is futile.
pi_149054584
Gisteren een red-ale gebrouwen voor de lente. Ik heb nog iets van 12 "grolsch" beugels met een high-gravity stout die nu 4 maanden staan te rijpen, ik denk alleen niet dat ze nog erg lang zullen staan :Y)
  donderdag 5 februari 2015 @ 14:19:24 #254
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_149387657
17 mei is er een "Brewfest" bij de Molen, daar kunnen alle hobbybrouwers elkaars bieren proeven en is er ook een beoordeling voor beste hobby bier van Nederland: https://www.facebook.com/brewfest01?fref=nf

quote:
De inschrijving van BrewFest is begonnen, vanaf nu kunnen jullie hobby-brouwers zich inschrijven door een mail te sturen naar planbrotterdam@gmail.com en hierin zoveel mogelijk informatie over jullie en jullie bier te vermelden.

De mannen van Oersoep, Oedipus Brewing en Rooie Dop komen naar alle waarschijnlijkheid jullie bier beoordelen, dus is het van belang dat jullie voor het festival minimaal 1 soort bier al op fles hebben staan.

Als brouwer ben je 17 mei vanaf 10 uur 's ochtends welkom bij Eet & Bierlokaal de Molen om je installatie op te zetten. vanaf 12 uur is BrewFest open voor publiek en kan men jullie brouwproces zien en jullie mee gebrachte bier proeven.

Verder zal de Molen zorgen voor genoeg eten voor de hongerige bierbuikjes en zal er voor muziek gezorgd worden.

Het belooft een mooie dag te worden! ik heb er in ieder geval veel zin in!

ps. er zijn 20 plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij!

Groetjes,

Jan Roctus
  zondag 29 maart 2015 @ 14:16:41 #255
442667 henksleter
bier brouwer
pi_151154949
Goede morgen,

Ik brouw al enige tijd bier,
nu heb ik van brupack een bavarian witbier pakket gekocht.
Maar geen nl beschijving,

Wie kan mij helpen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')