Ik gebruik zelf halve liter beugel flessen, iets minder werk met vullen dan 0.33ml en een handig formaat om te drinken.quote:Op woensdag 11 september 2013 19:28 schreef popolon het volgende:
Ontsmetten is van levensbelang zeg maar. En die 0.33 ml flesjes vullen ben je snel zat, ik zou kijken naar minimaal 0.66 of hele liter flessen. Grolsch beugels kan ook.
Ik merk idd dat ontsmetten van levensbelang is Heb net alles ontsmet en wacht totdat mijn brouwzooi gezakt is tot 20 graden, zodat ik kan gaan gisten.quote:Op woensdag 11 september 2013 19:28 schreef popolon het volgende:
Ontsmetten is van levensbelang zeg maar. En die 0.33 ml flesjes vullen ben je snel zat, ik zou kijken naar minimaal 0.66 of hele liter flessen. Grolsch beugels kan ook.
Maar mijn "handleiding" zegt hydrometer gebruiken En ik heb dan gelijk nog een vraag, want het moet 10 dagen gisten, maar liefst voordat het helemaal klaar is bottlen... daar is die hydrometer dus voor. Hoe weet ik dan wanneer het klaar is?!quote:Op vrijdag 13 september 2013 20:25 schreef popolon het volgende:
Gewoon dichtlaten, niks aan doen. Hoe vaker je het openmaakt, hoe groter de kans op infecties. De hydrometer gebruik ik al jaren niet meer.
Ga ik morgen even zoeken. thnx iig Hij borrelt lekker Heb een meter op het vat geplakt. Vat is 21.3quote:Op vrijdag 13 september 2013 20:32 schreef popolon het volgende:
Alleen vullen als 'ie echt leeg is. Als een handleiding zegt tien dagen dan wacht ik nog een week extra. En daarbij, ik hoef het alcoholpercentage niet precies te weten, doet me niet veel. Als 't maar smaakt.
Maar goed, ik heb al heel wat batches gemaakt dus alles gaat nu automatisch uit de losse pols.
Er staan op youtube zat filmpjes over overgieten, zoek eens op 'syphon beer' of zoiets.
Staat dat in de omschrijving? Dat is dan een hele slechte omschrijving.quote:Op vrijdag 13 september 2013 20:28 schreef Qwea het volgende:
maar liefst voordat het helemaal klaar is bottlen...
Sorry ik kan niet lezenquote:Op zaterdag 14 september 2013 11:05 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Staat dat in de omschrijving? Dat is dan een hele slechte omschrijving.
Een isolatiedeken betekent ook dat je de warmte binnenhoudt. Tijdens het gistingsproces wordt er warmte gegenereerd, en veel ook. Zo'n bier kan gemakkelijk 25C worden of meer, afhankelijk van je omgevingstemperatuur.quote:Op zondag 15 september 2013 19:27 schreef Qwea het volgende:
Ik heb een isolatiedeken om mijn vat geknald. Kan de temp niet benee de 20 graden komen.
"Soms niet"...soms wel dan? Wat is "soms niet"?quote:Soms doet hij niet blubben via het waterslot
Dicht laten.quote:moet ik nog beluchten? Of gewoon ton dicht laten en over 7 a 6 dagen overhevelen?
Nee, minimaal 20 graden. Max 23. Hij zat nu steeds rond de 20.1... en dan is het 20 graden binnen... en het koelt vrij snel af 's nachts en ik heb geen kachel aan.quote:Op zondag 15 september 2013 20:14 schreef SiGNe het volgende:
Dus de temp moet max 20 graden of lager en je doet er een deken omheen zodat de temp hoger dan 20 graden blijft?
Nou, Ik hoorde hem eerst vaak, nu niet zo vaak. En dichtlaten check.quote:Op zondag 15 september 2013 22:08 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Een isolatiedeken betekent ook dat je de warmte binnenhoudt. Tijdens het gistingsproces wordt er warmte gegenereerd, en veel ook. Zo'n bier kan gemakkelijk 25C worden of meer, afhankelijk van je omgevingstemperatuur.
[..]
"Soms niet"...soms wel dan? Wat is "soms niet"?
[..]
Dicht laten.
Ah ok, dan zit je wel goedquote:Op zondag 15 september 2013 22:12 schreef Qwea het volgende:
[..]
Nee, minimaal 20 graden. Max 23. Hij zat nu steeds rond de 20.1... en dan is het 20 graden binnen... en het koelt vrij snel af 's nachts en ik heb geen kachel aan.
Wanneer begon het met bubbelen?quote:Op zondag 15 september 2013 22:12 schreef Qwea het volgende:
[..]
Nou, Ik hoorde hem eerst vaak, nu niet zo vaak. En dichtlaten check.
Dan zit je goed.quote:Op zondag 15 september 2013 22:12 schreef Qwea het volgende:
maal 20 graden. Max 23. Hij zat nu steeds rond de 20.1... en dan is het 20 graden binnen... en het koelt vrij snel af 's nachts en ik heb geen kac
Ehm, op dag 2. En toen constant. En nu veel minder. Donderdag is het gemaakt.quote:Op zondag 15 september 2013 22:13 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Wanneer begon het met bubbelen?
Afgelopen donderdag? Opzich is het dan niet heel gek. Een goede vergisting kan binnen 3-4 dagen verlopen. Zwenk het vat wat rond zodat de boel op de bodem nog wat loskomt en laat het een week staan alvorens over te hevelen.quote:Op zondag 15 september 2013 22:20 schreef Qwea het volgende:
[..]
Ehm, op dag 2. En toen constant. En nu veel minder. Donderdag is het gemaakt.
Ik zal het vat wat rondzwenken. En na 10 dagen moest ik het overhevelen, dat is dus a.s Zaterdag. En meten met de hydrometer he?quote:Op zondag 15 september 2013 22:26 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Afgelopen donderdag? Opzich is het dan niet heel gek. Een goede vergisting kan binnen 3-4 dagen verlopen. Zwenk het vat wat rond zodat de boel op de bodem nog wat loskomt en laat het een week staan alvorens over te hevelen.
Vooooor het overhelen eerst nog een keertje meten.
Ja, meten met de hydrometer. Leuker had geweest als je ook aan het begin had gemeten. Dan had je namelijk je alcoholpercentage kunnen berekenen.quote:Op zondag 15 september 2013 22:30 schreef Qwea het volgende:
[..]
Ik zal het vat wat rondzwenken. En na 10 dagen moest ik het overhevelen, dat is dus a.s Zaterdag. En meten met de hydrometer he?
Heb hem nog niet gemeten of open gehad, doe ik ook pas Zaterdag dan. Want voor die meting moet hij immers open.
Ooh. Ja, daar stond niks over in de handleiding Maar goeie tip voor de volgende keer En idd dat van dat uitvergisten met SG staat er wel in. Ga ik dat zaterdag doen. Dan staat er nog in de handleiding dat ik hem na de hoofdgisting nog 1 a 2 weken of een koelere plek kan zetten (word aanbevolen) is dat handig volgens jou? Of moet ik hem gelijk zaterdag in flessen mikken?quote:Op zondag 15 september 2013 22:37 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Ja, meten met de hydrometer. Leuker had geweest als je ook aan het begin had gemeten. Dan had je namelijk je alcoholpercentage kunnen berekenen.
Maar je eindmeting is het belangrijkst...om te kijken of het uitvergist is.
De bedoeling van het koeler wegzetten is dat er nogal wat vaste deeltjes in het bier ronddrijven. Onder andere gist maar ook eiwitten en andere afvalstoffen.quote:Op zondag 15 september 2013 22:38 schreef Qwea het volgende:
[..]
Ooh. Ja, daar stond niks over in de handleiding Maar goeie tip voor de volgende keer En idd dat van dat uitvergisten met SG staat er wel in. Ga ik dat zaterdag doen. Dan staat er nog in de handleiding dat ik hem na de hoofdgisting nog 1 a 2 weken of een koelere plek kan zetten (word aanbevolen) is dat handig volgens jou? Of moet ik hem gelijk zaterdag in flessen mikken?
Oke! Dan ga ik het zaterdag meten, overhevelen in een schoon vat, week koel zetten en daarna bottelen thnx!quote:Op zondag 15 september 2013 22:41 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
De bedoeling van het koeler wegzetten is dat er nogal wat vaste deeltjes in het bier ronddrijven. Onder andere gist maar ook eiwitten en andere afvalstoffen.
Hoe koeler een vloeistof, hoe sneller dat uitzakt.
Ik zou het dus nog een week laten staan alvoren te bottelen.
Nice! Heb je al eens een milkstout gebrouwen? Dat wordt denk ik het volgende project, past goed bij het herfstige weer.quote:Op vrijdag 8 november 2013 09:54 schreef Nembrionic het volgende:
Mijn Russian Imperial Stout is trouwens heel erg goed gelukt
Echt een heel gaaf bier geworden!
Heb ik nog niet gedaan nee, maar wil ik zeker!quote:Op vrijdag 8 november 2013 23:57 schreef GoCanucksGo het volgende:
[..]
Nice! Heb je al eens een milkstout gebrouwen? Dat wordt denk ik het volgende project, past goed bij het herfstige weer.
Ehm, 8 tot 10 weken. Eerst volgens het boekje op kampertemp 2 a 3 weken en daarna beneden de 10, voor de rest v/d weken.quote:Op zaterdag 23 november 2013 15:40 schreef Oceanonix het volgende:
hoe lang heb je je bier op fles liggen? En bij welke temperaturen?
dan heb je waarschijnlijk te weinig suiker toegevoegd voor het bottelen. Of je doppen sluiten niet goed af.quote:Op zondag 24 november 2013 13:46 schreef Qwea het volgende:
[..]
Ehm, 8 tot 10 weken. Eerst volgens het boekje op kampertemp 2 a 3 weken en daarna beneden de 10, voor de rest v/d weken.
Dan klopt mijn boekje niet, want ik heb het recept in het boekje gevolgd Er lijkt niks weg te lopen uit de doppenquote:Op zondag 24 november 2013 13:56 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
dan heb je waarschijnlijk te weinig suiker toegevoegd voor het bottelen. Of je doppen sluiten niet goed af.
Doe daar wel voorzichtig mee. Ik heb een batch staan met te veel suiker. Die mag alleen buiten geopend worden, waarna we tuin kunnen afzoeken naar de beugel.......quote:Op zondag 24 november 2013 14:07 schreef Qwea het volgende:
[..]
Dan klopt mijn boekje niet, want ik heb het recept in het boekje gevolgd Er lijkt niks weg te lopen uit de doppen
Meer suiker toevoegen ga ik wel ff proberen. Wilde in mijn volgende brouwsel een pot honing mikken.
Lol, hey, dan zit er iig wel koolzuur inquote:Op zondag 24 november 2013 14:11 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Doe daar wel voorzichtig mee. Ik heb een batch staan met te veel suiker. Die mag alleen buiten geopend worden, waarna we tuin kunnen afzoeken naar de beugel.......
Goeie tip!! Ga ik doen!quote:Op zondag 24 november 2013 14:14 schreef Oceanonix het volgende:
het blijft een kwestie van oefenen. En schrijf op wat je gedaan hebt, dan kan je ook je fouten en of verbeteringen ontdekken.
Ik heb nu mijn vierde batch in de woonkamer staan, behalve wat geblub merk je er niks vanquote:Op maandag 25 november 2013 19:45 schreef yogurtcito het volgende:
Nadat ik dit topic doorgelezen heb zou ik ook heel graag beginnen met zelf bier brouwen! Helaas heb ik in mijn huidige appartement niet zo veel ruimte om te klussen, en m'n vriendin ziet zo'n emmer in de keuken/woonkamer niet echt zitten.. Hopelijk kan ik in een volgend huis/appartement beginnen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |