abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 23 januari 2015 @ 07:48:34 #251
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_148969356
Mijn beperkte ervaring met (kit) lagers is dat je een acceptabel product kunt krijgen als je het gewoon op kamertemperatuur doet, maar met een goeie lager/pilsner heeft het niets gemeen. Je krijgt vaak een beetje rare bijsmaakjes door de te hoge vergisting.

Als je dit echt vaker wilt doen zou ik in een koelopstelling investeren. Of het bij bovengistend houden waar je veel meer kanten op kunt.
  zaterdag 24 januari 2015 @ 19:20:47 #252
277627 Seven.
We are Borg.
pi_149017751
Ik ben geen lager fan, volgend recept moet iets stout-achtigs worden, kan mijn vriend lageren.
Resistance is futile.
pi_149054584
Gisteren een red-ale gebrouwen voor de lente. Ik heb nog iets van 12 "grolsch" beugels met een high-gravity stout die nu 4 maanden staan te rijpen, ik denk alleen niet dat ze nog erg lang zullen staan :Y)
  donderdag 5 februari 2015 @ 14:19:24 #254
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_149387657
17 mei is er een "Brewfest" bij de Molen, daar kunnen alle hobbybrouwers elkaars bieren proeven en is er ook een beoordeling voor beste hobby bier van Nederland: https://www.facebook.com/brewfest01?fref=nf

quote:
De inschrijving van BrewFest is begonnen, vanaf nu kunnen jullie hobby-brouwers zich inschrijven door een mail te sturen naar planbrotterdam@gmail.com en hierin zoveel mogelijk informatie over jullie en jullie bier te vermelden.

De mannen van Oersoep, Oedipus Brewing en Rooie Dop komen naar alle waarschijnlijkheid jullie bier beoordelen, dus is het van belang dat jullie voor het festival minimaal 1 soort bier al op fles hebben staan.

Als brouwer ben je 17 mei vanaf 10 uur 's ochtends welkom bij Eet & Bierlokaal de Molen om je installatie op te zetten. vanaf 12 uur is BrewFest open voor publiek en kan men jullie brouwproces zien en jullie mee gebrachte bier proeven.

Verder zal de Molen zorgen voor genoeg eten voor de hongerige bierbuikjes en zal er voor muziek gezorgd worden.

Het belooft een mooie dag te worden! ik heb er in ieder geval veel zin in!

ps. er zijn 20 plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij!

Groetjes,

Jan Roctus
  zondag 29 maart 2015 @ 14:16:41 #255
442667 henksleter
bier brouwer
pi_151154949
Goede morgen,

Ik brouw al enige tijd bier,
nu heb ik van brupack een bavarian witbier pakket gekocht.
Maar geen nl beschijving,

Wie kan mij helpen.
pi_151162873
quote:
0s.gif Op zondag 29 maart 2015 14:16 schreef henksleter het volgende:
Goede morgen,

Ik brouw al enige tijd bier,
nu heb ik van brupack een bavarian witbier pakket gekocht.
Maar geen nl beschijving,

Wie kan mij helpen.
Dit pakket: Brupaks BOTW - Bavarian Weissbier?
pi_151217109
Dag allen,

Ben samen met wat vrienden ook op het idee gekomen om zelf bier te gaan brouwen, nu moeten we uiteraard een startpakket hebben. Mijn vraag aan jullie, ervaren brouwers :-), is of dit wat is;

http://www.brouwmarkt.nl/(...)rouwen-pro-plus.html

Eventueel nog extra zaken welke aangeschaft dienen te worden??
Ben benieuwd naar de reacties!
pi_151217549
Een schrootmolen, brouwpan, hevelfilter of filteremmer, temperatuur gestuurde vergistingskast.

Ik zelf ben sinds eind 2014 zelf aan het brouwen. Maar heb me vanaf september eerst op de theorie gericht. Het boek 'Verander water in Bier' is goed studie materiaal.

Zonder enige kennis beginnen met bierbrouwen zou ik niet doen.
Of je moet je moet eerst beginnen met blikbrouwen en dan langzaam spulletjes (en kennis) verzamelen om naar het vol-mout brouwen over te stappen. Echter heb ik weinig vertrouwen in de smaak van dergelijke blikken.
pi_151219365
Blikbrouwen is een prima manier om uit te vinden of je het leuk vind en om iets handigheid te krijgen in schoon en nauwkeurig werken. Die zestig euro en een blik kosten je de kop niet.

Van die set van zestig euro ga je maar een paar dingen wel blijven gebruiken en een deel ga je vervangen. Gistvat van dertig liter kan je tot 20 liter in vergisten en ziet er praktisch uit. Goed schoon te maken en het past in een afgedankte koelkast die je tot klimaatkamer kan verbouwen.

Blikken smaken niet als beste (met de bijgeleverde gist) maar vies is het ook weer niet.
pi_151544554
Het weer laat het bijna weer toe om weer te gaan brouwen *O*
Alleen wel eerst alle materialen grondig schoonmaken -O-
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_151616791
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 april 2015 11:52 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Het weer laat het bijna weer toe om weer te gaan brouwen *O*
Alleen wel eerst alle materialen grondig schoonmaken -O-
Tuin brouwer? Bij mij gaat binnenkort de zomerstop in. Weet wel leukere dingen te doen dan boven een warme pan te hangen.
pi_151616915
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 18:07 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Tuin brouwer? Bij mij gaat binnenkort de zomerstop in. Weet wel leukere dingen te doen dan boven een warme pan te hangen.
Ja. Alleen niet in een pan uiteraard. En je bent maar 5 minuutjes per dag kwijt en een uurtje om straks over te gieten. Alleen het bottelen straks duurt wat langer.

Meeste werk heb ik al gedaan nu :)
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_151618099
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 18:10 schreef voetbalmanager2 het volgende:
En je bent maar 5 minuutjes per dag kwijt en een uurtje om straks over te gieten.
Vertel eens verder. Doe je zeer grote batches en dan wort bewaren of zo?

Als ik uit mn werk om vijf uur thuis kom begin ik met brouwen. Tussendoor ga ik koken en eten. Ook doe ik tussendoor de vorige batch in flessen. In vier a vijf uur is de sessie weer klaar en staan er bijna drie kratten in fles te hergisten en een kleine 25 liter in een vat in de klimaatkast. Het enige wat ik doe tussen de sessies door is het grondig uitspoelen van flessen gevolgd door een vaatwasser beurt.
pi_151618311
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 18:44 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Vertel eens verder. Doe je zeer grote batches en dan wort bewaren of zo?

Als ik uit mn werk om vijf uur thuis kom begin ik met brouwen. Tussendoor ga ik koken en eten. Ook doe ik tussendoor de vorige batch in flessen. In vier a vijf uur is de sessie weer klaar en staan er bijna drie kratten in fles te hergisten en een kleine 25 liter in een vat in de klimaatkast. Het enige wat ik doe tussen de sessies door is het grondig uitspoelen van flessen gevolgd door een vaatwasser beurt.
Afhankelijk van het soort bier tussen de 25 en 40 liter bier per keer. Ik werk op simpele wijze met moutpakketten. Alles schoonmaken voor ik begin is het meeste werk. Dan maak ik ook alle flesjes schoon en als ik dan kan gaan bottelen dan hoef ik die alleen nog maar om te spoelen.

Wat ik alleen wel doe is na een dag of 10 het brouwsel overgieten in een nieuw schoon vat.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_151620197
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 18:49 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Afhankelijk van het soort bier tussen de 25 en 40 liter bier per keer. Ik werk op simpele wijze met moutpakketten. Alles schoonmaken voor ik begin is het meeste werk. Dan maak ik ook alle flesjes schoon en als ik dan kan gaan bottelen dan hoef ik die alleen nog maar om te spoelen.

Wat ik alleen wel doe is na een dag of 10 het brouwsel overgieten in een nieuw schoon vat.
Een moutpakket? Dat is toch gewoon mout maar dan in tevoren afgewogen hoeveelheden? Of bedoel je moutextract? Dat laatste scheelt inderdaad veel tijd.

Schoonmaken doe ik na gebruik. Alles is dan direct inzetbaar bij de volgende sessie. Alleen het gistvat en mn hevel/bottelslang doe ik desinfecteren met Starsan. De flessen beschouw ik na een vaatwasbeurt als voldoende gedesinfecteerd. Bottelen doe ik na 14 dagen, tussentijds overhevelen is dan alleen maar extra (schoonmaak)werk. Wel zet ik minimaal een dag te voren het gistvat hoog om te bottelen, dat scheelt weer in gist 'opwaaien'.
pi_151620792
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 19:28 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Een moutpakket? Dat is toch gewoon mout maar dan in tevoren afgewogen hoeveelheden? Of bedoel je moutextract? Dat laatste scheelt inderdaad veel tijd.

Schoonmaken doe ik na gebruik. Alles is dan direct inzetbaar bij de volgende sessie. Alleen het gistvat en mn hevel/bottelslang doe ik desinfecteren met Starsan. De flessen beschouw ik na een vaatwasbeurt als voldoende gedesinfecteerd. Bottelen doe ik na 14 dagen, tussentijds overhevelen is dan alleen maar extra (schoonmaak)werk. Wel zet ik minimaal een dag te voren het gistvat hoog om te bottelen, dat scheelt weer in gist 'opwaaien'.
Moutextract inderdaad. Alleen nog bijpassende gist, water en suiker toevoegen. En eventueel nog een beetje suiker later bij het bottelen indien nodig.

Voor het schoonmaken heb ik chemipro caustic zoals nu, wanneer ik na een half jaar weer van start ga en chemipro oxi voor de rest.

Ik heb ook gebrouwd zonder een extra vat te gebruiken, maar toen was er nogal veel residu dat de kwaliteit beïnvloedde.
En hoe lang het totale proces duurt bij mij verschilt ook nogal eens. Heb al eens na 11 dagen gebotteld, maar ook al eens na 17 dagen. Gewoon goed meten hoe ver het bier al is en dan bepaal ik wanneer het gebotteld kan worden. Nagisten op de fles doe ik ook altijd.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_151622663
Ja, dan moet je feitelijk nog veel schoner werken dan dat je zelf gaat maischen en koken. Na een keer of vijf blik en extract brouwen ben ik het 'hele' proces zelf gaan doen. Hele tussen aanhalingstekens omdat mout natuurlijk nog altijd een halffabrikaat is en gedroogde gist is ook simpeler dan eigen culturen gaan onderhouden.

Behalve dat het behoorlijk nauwkeurig werken vereist om bieren te kunnen reproduceren geeft het ook meer voldoening om zelf creatiever te kunnen zijn. (En het is goedkoper). Die stap maken is best leuk maar het vergt behoorlijk meer investering in geld en tijd dus. Zelf brouwen is een dure manier om een goedkoop biertje te drinken.

Na dus een veetig keer brouwen vind ik mn eigen biertjes veel lekkerder dan commerciële maar ik kom ook mensen tegen die mijn bier te slap vinden. Mogelijk moet ik ook eens iets hoppiger en met meer CO2 maken, een Westmalle trippel kloon bijvoorbeeld. Zelf vind ik dat die zaken de subtiele smaak verdringen.
  zondag 12 april 2015 @ 20:32:34 #268
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_151623269
Het wordt weer tijd om een gemberbier te brouwen :9
pi_151649979
quote:
1s.gif Op zondag 12 april 2015 20:32 schreef Erasmo het volgende:
Het wordt weer tijd om een gemberbier te brouwen :9
Wat voor gist ga je gebruiken, natuurlijk of gist uit een pakje? Ik had ooit eens een lading verse gember van een vriend gekregen (vers uit zijn tuin) en daar toen 1) een siroop van gemaakt, 2) water+extra suiker en iets van 10 minuten gekookt en wat gist voeding toegevoegd 3) met champagne gist laten fermenteren 4) 2de fermentatie op de fles. De eerste paar flessen waren best "pittig"; de laatste paar heb ik een aantal maanden laten liggen en die waren best goed.
  maandag 13 april 2015 @ 16:59:14 #270
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_151650102
Cidergist van de brouwmarkt.
pi_154116937
Goedendag, ik wil graag gaan brouwen.
Die setjes zijn allemaal plastic proef je dat niet heel erg?
pi_154118038
quote:
1s.gif Op maandag 6 juli 2015 16:22 schreef tailfox het volgende:
Goedendag, ik wil graag gaan brouwen.
Die setjes zijn allemaal plastic proef je dat niet heel erg?
Nee, dat proef je niet. Heel veel levensmiddelen zitten een deel van de tijd in plastic.

Die emmers ga je waarschijnlijk na een paar keer niet meer gebruiken (zie je eigen topic). Ze krassen erg makkelijk en dat kan infecties opleveren. Ook lekken ze erg vaak een beetje langs het deksel waardoor het lastiger is om de voortgang van de vergisting te controleren.
  zondag 19 juli 2015 @ 18:06:37 #273
125061 Koenholio
*O* Adenine, Thymine,..
pi_154467317
Leuk topic! Ben deze week net begonnen met brouwen (Hema had een kit van Brooklyn Brewshop in de aanbieding), leuk werk! Met zo'n kit is het vrij simpel aangezien je er een goede handleiding bij hebt, nu ben ik zelf wat aan het zoeken naar meer achtergrondinformatie zodat ik straks van kits kan afstappen en alle ingrediënten zelf kan uitzoeken.

Deze links zijn wel handig vond ik zelf (engelstalig):
How to brew
Brew Your Own, vooral de resource charts zien er handig uit voor als je gisten en hop gaat uitzoeken

Had trouwens het idee om een keer bier te maken met thee. Iemand ervaring daarmee?

Maar goed, eerst maar eens zien hoe mijn eerste brouwsel uitpakt :)

[ Bericht 0% gewijzigd door Koenholio op 19-07-2015 22:52:07 ]
Guanine en Cytosine! *O*
pi_154474308
Ik heb zelf een paar dagen geleden het book "Home brew beer" van Greg Hughes aangeschaft. Deze werd aangeraden op de website van Brouwmarkt en ik moet zeggen dat het best wel veel extra informatie geeft over de ingrediënten (oa. de herkomst, de functie en de verschillende types) en het brouwproces. Je kunt het inderdaad allemaal wel op internet vinden, maar vond 't sowieso wel fijn om voor het begin één informatiebron te hebben.

Op dit moment heb ik nog niets gekocht, maar zit er aan te denken om eerst maar eens een kit te kopen en daarna naar het brouwen met malt-extracten toe te gaan.
:: Toenie ::
pi_154509574
Yeah, dubbelpost. Ik heb toch besloten om direct maar met het malt-extract te beginnen en dus zelf hop toe te voegen. Nu heb ik in het boek een recept voor "Belgium Pale Ale" gevonden dat ik graag wil maken. Vijf weken bereidingstijd, dus helemaal prima. Nu heb ik alleen een vraag over de hops die ik moet gebruiken. Er wordt aangeraden om Golding 5.5 te gebruiken, maar dit is bij de brouwmarkt niet verkrijgbaar onder deze naam.Op deze website is aangegeven dat het in de USA bekend staat als Bramlings. Als ik daar volgens op zoek, kom ik hierop uit:

Bramling Cross. Dit is wel een 5.5, maar weet iemand hier toevallig iets meer over? Klopt het dat dit de Golding is die ik zoek?
:: Toenie ::
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')