abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 4 december 2012 @ 22:45:22 #301
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_119939274
Nederland wil risico's uitsluiten met Patriot

BRUSSEL - Het risico dat Nederland betrokken raakt bij een oorlog tegen Syrië door de inzet van zijn Patriot-raketten in Turkije is „echt wel uitgesloten”. Dat verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans dinsdag in Brussel.

Samen met zijn collega's van de andere NAVO-lidstaten besloot de bewindsman te voldoen aan het verzoek van NAVO-partner Turkije om Patriots te sturen. Volgens Timmermans gelden voor de stationering van de Patriots heel strenge criteria. Ze worden puur als verdediging ingezet, ze mogen niet dienen om een eventueel vliegverbod boven Syrië af te dwingen en ze mogen niet leiden tot betrokkenheid bij een of ander conflict in Syrië.

„Het is heel simpel. We hebben daarover goede afspraken gemaakt met de NAVO-landen, met Turkije, met de Verenigde Staten”, aldus de minister.

Timmermans benadrukte dat hij en de minister van Defensie nu eerst alles op een rijtje gaan zetten: „We doen dit stap voor stap, ook om misverstanden te vermijden”. Het is de bedoeling dat de ministerraad vrijdag een besluit neemt, waarna de Tweede Kamer zich erover kan buigen.

De minister wilde nog niets zeggen over de kosten. Ook is nog onduidelijk wanneer de Patriots ter plekke kunnen zijn. „Ik moet precies zien wat aan militaire kant in de planning mogelijk is en uitvoerbaar is. Het is logistiek niet eenvoudig”, aldus Timmermans.

„Nederland kan altijd nog nee zeggen. Maar als een NAVO-partner zijn grenzen en burgerbevolking bedreigd ziet, en een beroep doet op zijn partners, dan moet je wel van heel goede huize komen om niet aan dat verzoek te voldoen.”

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)g_tegen_Syrie__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')