abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † dinsdag 25 september 2012 @ 22:10:44 #101
91830 MaximusTG
pi_117253503
Nee, het kan geen 'kwaad' om brood kort te laten rijzen, er bestaat immers ook 'sodabread'. Brood met natriumbicarbonaat ipv gist. Dat rijst niet eens echt.
Maar het is niet zo lekker imho.
En ja, brood kan ook te lang rijzen. Dan rijst het niet goed meer in de oven.
  † In Memoriam † woensdag 26 september 2012 @ 10:39:09 #102
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_117265715
Ik heb van een klant/Bakker originele broodverbeteraar gekregen. Een potje met witte vettige pasta.
Is dat wat? En hoe kun je dat het beste gebruiken tijdens het hele proces? Is dat ook iets voor een poolish/preferment?
Bakker heeft me enkel gezegd niet meer dan 3% ervan te gebruiken t.o.v. van het gebruikte meel.
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
  † In Memoriam † woensdag 26 september 2012 @ 11:19:54 #103
91830 MaximusTG
pi_117266709
Geen idee, ik gebruik nooit broodverbeteraar. Zou ook niet zo weten wat er allemaal in jouw broodverbeteraar zit, want er zijn een heleboel stoffen die als broodverbeteraar zijn aan te merken, en het kan in feite een combinatie tussen elk van die stoffen zijn.

Je hebt het iig helemaal niet nodig om thuis ambachtelijk brood te bakken.
  † In Memoriam † woensdag 26 september 2012 @ 11:27:37 #104
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_117266949
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2012 11:19 schreef MaximusTG het volgende:
Geen idee, ik gebruik nooit broodverbeteraar. Zou ook niet zo weten wat er allemaal in jouw broodverbeteraar zit, want er zijn een heleboel stoffen die als broodverbeteraar zijn aan te merken, en het kan in feite een combinatie tussen elk van die stoffen zijn.

Je hebt het iig helemaal niet nodig om thuis ambachtelijk brood te bakken.
Ik kreeg het mee nadat ik de bakker vroeg hoe ik mijn eigen brood wat luchtiger en voller kon krijgen. Mijn brood is altijd zo compact en zwaar. Bolletjes b.v. is helemaal niet lekker op die wijze.
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
  † In Memoriam † woensdag 26 september 2012 @ 11:42:19 #105
91830 MaximusTG
pi_117267355
Ja, maar daar is broodverbeteraar geen magische oplossing voor hoor ;). Had je dat recept/werkwijze die je gebruikte nog?
  † In Memoriam † woensdag 26 september 2012 @ 11:46:21 #106
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_117267481
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2012 11:42 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, maar daar is broodverbeteraar geen magische oplossing voor hoor ;).
Volgens de bakker wel. En gezien zijn resultaat in zijn vitrine wil ik hem wel geloven.
quote:
Had je dat recept/werkwijze die je gebruikte nog?
Kep er diverse. Meeste zijn van hier.
Zoals het eenvoudige witboord recept. Ik krijg dat niet lekker luchtig en als ik er een mooie bol van wil bakken zakt het na 15 minuten in door de warme oven (wordt meer vloeibaarder) en zit ik met een dikke pizzabodem.
Ben altijd gebonden aan vormen.
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
  † In Memoriam † woensdag 26 september 2012 @ 12:02:25 #107
91830 MaximusTG
pi_117267985
Uitzakken in de oven snap ik niet hoor, wordt meer vloeibaarder? Dat heb ik nog nooit gezien. Wel dat het bv niet meer goed rijst in de oven, kan dat je deeg dan overrezen is.
Maar wat voor een brood wil je maken dan? Een ciabatta-stijl, meer Frans brood, harde krakende korst, grote onregelmatige gaten. Of meer sandwich-brood stijl, zacht, fluffy brood.
Voor het eerste moet je gaan werken met degen met een hoger watergehalte, rek en vouw technieken. Prefermenten etc.
Voor het tweede wordt het brood vaak verrijkt met boter en melk.

Probeer deze anders eens;
http://uitdekeukenvanarde(...)-witte-broodjes.html
  † In Memoriam † woensdag 26 september 2012 @ 12:10:17 #108
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_117268166
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2012 12:02 schreef MaximusTG het volgende:
Uitzakken in de oven snap ik niet hoor, wordt meer vloeibaarder? Dat heb ik nog nooit gezien. Wel dat het bv niet meer goed rijst in de oven, kan dat je deeg dan overrezen is.
Maar wat voor een brood wil je maken dan? Een ciabatta-stijl, meer Frans brood, harde krakende korst, grote onregelmatige gaten. Of meer sandwich-brood stijl, zacht, fluffy brood.
Voor het eerste moet je gaan werken met degen met een hoger watergehalte, rek en vouw technieken. Prefermenten etc.
Voor het tweede wordt het brood vaak verrijkt met boter en melk.

Probeer deze anders eens;
http://uitdekeukenvanarde(...)-witte-broodjes.html
Eigenlijk heel simpel:

Ik wil van elk brood een los brood kunnen maken zonder vorm. Dat lukt me dus niet.
Rijzen doet het wel maar dan alle kanten op. Niet alleen omhoog. En ik zeg dat het door de warmte komt maar zeker weten doen ik dat niet. Dus kleine correctie in deze.
Misschien doe ik wel iets verkeerd tijdens het bereiden. Ik kneed het deeg wel 10-15 minuten voor de eerste rijs en daarna nog zon tijd voor de 2de. Ik houd me keurig aan de 2-3% gist, deeg is lekker stevig en plakt net niet... naar mijn idee zoals het hoort.
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
pi_117268218
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2012 12:10 schreef 3-voud het volgende:

[..]

Eigenlijk heel simpel:

Ik wil van elk brood een los brood kunnen maken zonder vorm. Dat lukt me dus niet.
Rijzen doet het wel maar dan alle kanten op. Niet alleen omhoog. En ik zeg dat het door de warmte komt maar zeker weten doen ik dat niet. Dus kleine correctie in deze.
Misschien doe ik wel iets verkeerd tijdens het bereiden. Ik kneed het deeg wel 10-15 minuten voor de eerste rijs en daarna nog zon tijd voor de 2de. Ik houd me keurig aan de 2-3% gist, deeg is lekker stevig en plakt net niet... naar mijn idee zoals het hoort.
voor de tweede keer hoef je het niet door te kneden. Voorzichtig wat indrukken, en daarna in een vorm brengen. Als je het in vorm brengt is het belangrijk dat het deeg een goede spanning heeft, dan rijst het goed, anders zal het alleen maar uitzakken. Op de vorige pagina staat een filmpje van hoe je het goed kan vormen. Ook kun je googlen op 'shape boule' of 'shape batard'.
  † In Memoriam † woensdag 26 september 2012 @ 12:13:45 #110
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_117268270
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2012 12:11 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

voor de tweede keer hoef je het niet door te kneden. Voorzichtig wat indrukken, en daarna in een vorm brengen. Als je het in vorm brengt is het belangrijk dat het deeg een goede spanning heeft, dan rijst het goed, anders zal het alleen maar uitzakken. Op de vorige pagina staat een filmpje van hoe je het goed kan vormen. Ook kun je googlen op 'shape boule' of 'shape batard'.
Dus volgens jou kan het kneden de oorzaak zijn. Dan ga ik je tip eens uitvogelen.
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
pi_117269588
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2012 12:13 schreef 3-voud het volgende:

[..]

Dus volgens jou kan het kneden de oorzaak zijn. Dan ga ik je tip eens uitvogelen.
ik denk meer het niet goed vormen, maar ja.
  † In Memoriam † woensdag 26 september 2012 @ 13:06:01 #112
91830 MaximusTG
pi_117269775
Dat denk ik ook ja, icm waarschijnlijk geen goede bloem.
  † In Memoriam † woensdag 26 september 2012 @ 13:38:27 #113
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_117271041
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2012 13:06 schreef MaximusTG het volgende:
Dat denk ik ook ja, icm waarschijnlijk geen goede bloem.
Zou zo maar kunnen. Heb het goedkoopste van de supermarkt.
¤ 0,45 p/kg.
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
  † In Memoriam † woensdag 26 september 2012 @ 13:57:30 #114
91830 MaximusTG
pi_117271818
Bloem uit supermarkt heeft laag eiwitgehalte = laag glutengehalte. Dan kan je nog zo kneden, je krijgt dan nooit een voldoende "stevig" deeg.
  † In Memoriam † woensdag 26 september 2012 @ 14:27:08 #115
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_117272844
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2012 13:57 schreef MaximusTG het volgende:
Bloem uit supermarkt heeft laag eiwitgehalte = laag glutengehalte. Dan kan je nog zo kneden, je krijgt dan nooit een voldoende "stevig" deeg.
Welke moet ik hebben dan. Suggesties?
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
  † In Memoriam † woensdag 26 september 2012 @ 15:25:50 #116
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_117274795
Zit een beetje te studeren hoe dat allemaal werkt met eiwitgehalte etc. Kom tot het volgende:

quote:
De kwaliteit van de bloem, vooral het eiwitgehalte, is bepalend voor de toepassing. Zo is bloem met een laag eiwitgehalte (kleiner dan 10%) geschikt voor toepassing in banketproducten, biscuit en cake'. Bloem met een eiwitgehalte tussen de 10 en 15% is geschikt voor toepassing in brood en een nog hoger eiwitgehalte (hoger dan 15%) wordt toegepast in
beschuit.

Het eiwitgehalte van de bloem wordt bepaald door de mate van uitmaling. Het binnenste gedeelte van de graankorrel bevat namelijk het meeste eiwit; het eiwitgehalte wordt naar de buitenkant van de korrel steeds lager. De schillagen bevatten vrijwel geen eiwit meer. Dus hoe hoger de uitmalingsgraad, hoe hoger het eiwitgehalte van de bloem.
http://www.hyfoma.com/nl/(...)akkerij/granen-meel/

Kijk ik wat verder blijkt het bloem in types te worden aangeduid, die de uitmaling, zoals hierboven genoemd, aanduid.

Maar dan..
http://www.dekooktips.com/warenkennis/graan-rijst/meel-uitm.htm

Hier staat een tabel van die uitmalingen van type 45 tot type 150.
Type 45 en type 55 is hetgeen wat in de supermarkt verkocht wordt. De rest aan bakkerijen wat je hier en daar kunt krijgen bij speciaalzaken.
Maar bij de 2 algemene types staat iets raars:

quote:
De fijnste bloem van het type 45 wordt ook wel ook ' patentbloem' genoemd (in vrijwel alle supermarkten verkrijgbaar) en is bedoeld voor fijn gebak en cake. Verder komt bloem van het type 45 veel voor (in mixen) voor fijn gebak en cakemeel.

De 'gewone' tarwebloem in de supermarkt is van het type 55. Deze bloem heeft over het algemeen zeer slechte bakeigenschappen en is niet geschikt voor gerezen brood.
Kan aan mij liggen, maar als ik dit lees is het bloem uit de winkel dus gewoon nooit geschikt voor brood. Dat lijkt me sterk. Dat zou betekenen dat iedereen die af en toe een broodje bakt het meel wel op die unieke verkooppunten moet kopen of je hebt waardeloos brood.

Wut? Ik snap er nu nog minder van.
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
  † In Memoriam † donderdag 27 september 2012 @ 16:08:17 #117
91830 MaximusTG
pi_117315603
Nope, je hebt het helemaal begrepen. Bloem uit supermarkt = rotspul. In de voorgemixte zakken zit natuurlijk wel bruikbaar spul, maar daar zit dan vaak al gist door. Dus kan je er veel minder zelf mee doen.
Welkoop/Boerenbond verkoopt een lijn van Soezie, original. Die is goed. En anders bij een molenshop. Of een Ekoplaza. Of internet.
pi_117321067
exaggerate much?
  † In Memoriam † donderdag 27 september 2012 @ 18:57:44 #119
91830 MaximusTG
pi_117324414
hmm, interessante uitdaging :P
  † In Memoriam † donderdag 27 september 2012 @ 20:10:29 #121
91830 MaximusTG
pi_117325736
Een goede bloem vinden in een NLse supermarkt?
Valt echt niet meer hoor; Zoals ik zei, de premixed bloem/meelsoorten buiten beschouwing gelaten. Als je premixed hebt zonder toevoeging van gist dan kan je dat ook gebruiken, maar is natuurlijk nog steeds niet echt wat je wil hebben.
Verder staan er eigenlijk alleen maar heel veel soorten patentbloem, van goedkoop tot duur, en vaak nog een goedkoop merk tarwebloem (voor pannenkoeken).
De enige bloem die soms verkrijgbaar is met een goed eiwitgehalte zijn van die 500 grams verpakking bloem voor pizza. Maar die is dan weer niet echt geschikt voor brood.
pi_117351143
even een goed woordje doen:

Kennen jullie weekendbakery.com? Twee nederlandse bakkers, en ze hebben ook een webwinkel.

Omdat bannetons hier ontzettend duur zijn heb ik er daar 2 besteld, en ook nog wat andere zaken. Even gemailed, omdat ik volgende week maar van woensdag tot zondag in Nederland ben, en het bij m'n ouders laat bezorgen. Binnen 5 minuten antwoord, en ze stuurt de zaken op nog voordat ik het heb betaald!

Dat is pas service!
pi_117367292
Moet zeggen dat ik de biologische tarwebloem van Koopmans best te doen vind voor een gewoon broodje ofzo.
pi_117482234
Vandaag gekregen van m'n vriend, gewoon zomaar:



Gelukkig staat er morgen een dagje thuiswerker op het programma!
  † In Memoriam † dinsdag 2 oktober 2012 @ 00:07:06 #125
91830 MaximusTG
pi_117491598
Ah, Jeffrey Hamelman, dat is vast een goeie dan!
Zal wel voor de gevorderde bakker zijn wel :)

[ Bericht 60% gewijzigd door MaximusTG op 02-10-2012 00:16:02 ]
  dinsdag 2 oktober 2012 @ 07:03:57 #126
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_117494229
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2012 13:58 schreef Jagärtrut het volgende:
even een goed woordje doen:

Kennen jullie weekendbakery.com? Twee nederlandse bakkers, en ze hebben ook een webwinkel.

Omdat bannetons hier ontzettend duur zijn heb ik er daar 2 besteld, en ook nog wat andere zaken. Even gemailed, omdat ik volgende week maar van woensdag tot zondag in Nederland ben, en het bij m'n ouders laat bezorgen. Binnen 5 minuten antwoord, en ze stuurt de zaken op nog voordat ik het heb betaald!

Dat is pas service!
Ga eens naar de Sligro.. Daar heb je brood mandjes met een doekje er in. Ik gebruik ze zelf ook in de bakkerij. Ze zijn maar ¤1,50 per stuk! De doekjes zijn uitwasbaar. (hier een voorbeeldje maar je hebt ze ook rond: http://eviewer.netmedia-e(...)sligro018n000014.jpg ) Deze zijn natuurlijk niet voor dit doeleinde bedoeld en ze zullen ook sneller verslijten, maar het is een goedkope en goede oplossing! (hier een resultaatje:
pi_117494479
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 oktober 2012 07:03 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

Ga eens naar de Sligro.. Daar heb je brood mandjes met een doekje er in. Ik gebruik ze zelf ook in de bakkerij. Ze zijn maar ¤1,50 per stuk! De doekjes zijn uitwasbaar. (hier een voorbeeldje maar je hebt ze ook rond: http://eviewer.netmedia-e(...)sligro018n000014.jpg ) Deze zijn natuurlijk niet voor dit doeleinde bedoeld en ze zullen ook sneller verslijten, maar het is een goedkope en goede oplossing! (hier een resultaatje: [ afbeelding ]
Oei, dat is een verschil inderdaad. Ach ja, bestelling nu gedaan, klaar.

@ maximum: hij legt vooral veel basiszaken en technieken uit, maar ook dingen over bepaalde ingrediënten enzo. En heel veel recepten, ik vind het tof!
pi_117531415
Dinner rolls

  woensdag 3 oktober 2012 @ 11:24:52 #129
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_117539894
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 oktober 2012 07:03 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

Ga eens naar de Sligro.. Daar heb je brood mandjes met een doekje er in. Ik gebruik ze zelf ook in de bakkerij. Ze zijn maar ¤1,50 per stuk! De doekjes zijn uitwasbaar. (hier een voorbeeldje maar je hebt ze ook rond: http://eviewer.netmedia-e(...)sligro018n000014.jpg ) Deze zijn natuurlijk niet voor dit doeleinde bedoeld en ze zullen ook sneller verslijten, maar het is een goedkope en goede oplossing! (hier een resultaatje: [ afbeelding ]
Thanks voor de tip, zoek me rot naar goedkope opties ala die rijsmandjes/bakblikken :)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_117540721
Godverju, mijn kneedhaak in het brood laten zitten dat ik aan de eendjes gevoerd heb. :'(
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
pi_117552059
Ik heb in het verleden met wisselend succes wel eens zelf brood gebakken. Ik denk dat ik vooral nog winst kan halen op het meer geduld hebben met rijzen van het deeg :)

Nu wil ik eens een speltbrood gaan bakken. Het basisrecept uit de OP (Your first loaf), lijkt me een goed recept om mee te starten, maar nu vraag ik me af of ik de tarwebloem één op één kan vervangen door speltbloem of zelfs -meel. Wie heeft er tips? :)
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_117552816
ik bak zelf altijd spelt op de volgende manier: 500 gr meel, 7 gr droge gist, 5 a 7 gr zout en 300/310ml handwarm water.
De eerste rijs doe ik altijd een uurtje, dan kneed ik het, zet het in de broodvorm en laat het nogmaals rijzen voor een minuut of 30.
50 minuten op gasoven stand 6
pi_117558910
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2012 17:17 schreef piepkuiken21 het volgende:
ik bak zelf altijd spelt op de volgende manier: 500 gr meel, 7 gr droge gist, 5 a 7 gr zout en 300/310ml handwarm water.
De eerste rijs doe ik altijd een uurtje, dan kneed ik het, zet het in de broodvorm en laat het nogmaals rijzen voor een minuut of 30.
50 minuten op gasoven stand 6
Thanks, ga ik dat proberen. Is qua meel/vochtverhouding hetzelfde als het recept dat ik voorheen gebruikte :)
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_117558954
ik doe er zelf een aantal drupjes olijfolie doorheen tegen het kruimelen, je kan er ook 10 gr suiker in doen
pi_117566803
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2012 19:52 schreef piepkuiken21 het volgende:
ik doe er zelf een aantal drupjes olijfolie doorheen tegen het kruimelen, je kan er ook 10 gr suiker in doen
Is dat specifiek iets dat kenmerkend is voor speltbrood, dat kruimelen?
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_117566865
Geen idee, ik bak alleen maar spelt eigenlijk en het kruimelt altijd erg :)
pi_117604306
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2012 17:17 schreef piepkuiken21 het volgende:
ik bak zelf altijd spelt op de volgende manier: 500 gr meel, 7 gr droge gist, 5 a 7 gr zout en 300/310ml handwarm water.
De eerste rijs doe ik altijd een uurtje, dan kneed ik het, zet het in de broodvorm en laat het nogmaals rijzen voor een minuut of 30.
50 minuten op gasoven stand 6
Ik heb vandaag een brood gebakken met 250 gram tarwemeel. 150ml water was wel echt te weinig, het was zo droog. Dus ik heb er tijdens het kneden steeds wat bijgedaan tot ik tevreden was.

De eerste keer rijzen ging prima, het deeg werd echt wel twee keer zo groot. Daarna weer even gekneed en de tweede keer rijzen ging minder goed: het werd niet echt groter -O-

Maar goed, uiteindelijk was dit het resultaat (let niet op het vuile fornuis aub :P):



Het smaakte wel goed met een laag tapenade erop :P
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
  vrijdag 5 oktober 2012 @ 17:24:42 #138
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_117633280




Niet zo'n mooie Ipad foto's maar wel een erg lekker Italiaans vloerbrood met zongedroogde tomaatjes erdoor... :9
  zaterdag 6 oktober 2012 @ 22:04:52 #139
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_117673062
wie heeft er een ultiem uitprobeer receptje om nu te maken, in de koelkast te laten overnachten en morgen middag ergens dan af te gaan bakken :+
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_117673720
quote:
17s.gif Op vrijdag 5 oktober 2012 17:24 schreef Zo-is-dat het volgende:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Niet zo'n mooie Ipad foto's maar wel een erg lekker Italiaans vloerbrood met zongedroogde tomaatjes erdoor... :9
Ziet er heerlijk uit! :9 Heb je misschien een recept?
pi_117804448
Nu heb ik gisteren focaccia gemaakt, echter wilde deze niet genoeg rijzen..

iemand een idee hoeveel gist ik nodig zou moeten hebben op volgend recept?

6gr zout
6gr suiker
150m water
250gram volkorenmeel
(en wat kruiden er door)
paar druppels olie

Gisteren half zakje gist gedaan (3,5gram?), maar kwam echt bijna niet omhoog.. is een heel zakje overkill? Of kan dat wel aangezien het volkorenmeel ook zwaarder is?
Life is like a Intermec, you never know what u gonna get.
  † In Memoriam † woensdag 10 oktober 2012 @ 09:14:42 #142
91830 MaximusTG
pi_117804519
Half zakje is prima hoor.. Maar je hebt maar een waterpercentage van 60% van je hoeveelheid meel. Dat is vrij laag voor volkorenmeel. Probeer eens 70%, of misschien nog wel hoger.
Maar je moet je complete recept/werkwijze posten, want zo blijft het raden. Hoe lang heb je het bv laten rijzen?
pi_117804567
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 oktober 2012 22:21 schreef Vlierbloesem het volgende:

[..]

Ziet er heerlijk uit! :9 Heb je misschien een recept?
Had een klein beetje vals gespeeld. Heb een mix gebruikt van een molen hier in de buurt, daar zat meel in en zout. De bijgeleverde zongedroogde tomaatjes geweekt in het warme water voor in het brood en daarna eruit gehaald en fijngesneden. Verse gist opgelost in het water en de mix nog met 1/2-1/2 bloem gemengt. Kan je helaas geen echt recept geven tenzij je toevallig een dommelsche watermolen in de buurt hebt?
pi_117804638
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 09:14 schreef MaximusTG het volgende:
Half zakje is prima hoor.. Maar je hebt maar een waterpercentage van 60% van je hoeveelheid meel. Dat is vrij laag voor volkorenmeel. Probeer eens 70%, of misschien nog wel hoger.
Maar je moet je complete recept/werkwijze posten, want zo blijft het raden. Hoe lang heb je het bv laten rijzen?
Zeker 60minuten de eerste keer. (Schaal warme plek)
Uitgerold, en toen nog even laten rijzen, 30min ofzo

Met normale bloem is dit vaak wel genoeg..
Life is like a Intermec, you never know what u gonna get.
  † In Memoriam † woensdag 10 oktober 2012 @ 09:25:09 #145
91830 MaximusTG
pi_117804685
Dat kan, maar volkorenmeel absorbeert veel meer water, waardoor je deeg in vergelijking veel droger is. En daardoor dus 'taaier'. Waardoor het lastiger rijst.
Zou er echt meer water in doen, 70/75% water. Dus op 250 gram meel doe je bv. 180 gram water.
Mengen en kneden in een kom, naar bodem schrapen. Laat je het zo een eerste keer rijzen. Dan bakplaat/vorm beetje olijfolie insmeren, deeg erin 'gieten', en met beoliede vingers/handen het deeg uitspreiden.
Dat je het moet uitrollen is eigenlijk al een teken dat je deeg niet nat genoeg is.
pi_117804712
Bloem in de schaal, zout erbij.
Gedroogde italiaanse kruiden erbij.

Even door roeren.

Suiker + gist bij het water, even oplossen.

Beetje olijfolie erbij, vocht bij de droge zaken gedaan en er een mooie bal deeg van gekneed.

Dat laten rijzen op kamertempratuur (achter het raam), met een doek erover.
Life is like a Intermec, you never know what u gonna get.
pi_117804903
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 09:25 schreef MaximusTG het volgende:
Dat kan, maar volkorenmeel absorbeert veel meer water, waardoor je deeg in vergelijking veel droger is. En daardoor dus 'taaier'. Waardoor het lastiger rijst.
Zou er echt meer water in doen, 70/75% water. Dus op 250 gram meel doe je bv. 180 gram water.
Mengen en kneden in een kom, naar bodem schrapen. Laat je het zo een eerste keer rijzen. Dan bakplaat/vorm beetje olijfolie insmeren, deeg erin 'gieten', en met beoliede vingers/handen het deeg uitspreiden.
Dat je het moet uitrollen is eigenlijk al een teken dat je deeg niet nat genoeg is.
Dat was dus ook mijn probleem. Volgende keer doe ik er direct meer water bij. Dank voor deze bevestiging :D
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
  † In Memoriam † woensdag 10 oktober 2012 @ 09:41:24 #148
91830 MaximusTG
pi_117805045
Hier, dit is een uitstekend volkoren focacciarecept:

https://dl.dropbox.com/u/1974016/pizzarecept/focacciarecept.pdf

Van Reinhart, en je ziet dat ie een heeeeel nat deeg gebruikt. Bijna 95% van het gewicht aan volkorenmeel!
pi_117809017
thanks! ga het vanmiddag zo eens proberen!
Life is like a Intermec, you never know what u gonna get.
pi_117996958
Simpele volkoren boule van vandaag:



ligt nu te rusten, straks eens zien hoe hij van binnen is :9
Ja doei.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')