abonnement Unibet Coolblue
pi_120504900
Heb je ook foto's van de binnenkant? Ziet er erg goed uit iig!
pi_120505073
quote:
0s.gif Op woensdag 19 december 2012 13:23 schreef MonkNL het volgende:
Heb je ook foto's van de binnenkant? Ziet er erg goed uit iig!
Die heb ik zeker. Zal ze online zetten als ik straks weer thuis ben.
pi_120512456
Heeft iemand weleens lavash brood gemaakt? Wil ik zelf nog een keer doen, vond het in Turkije altijd erg lekker.
Hier een receptje
http://rosas-yummy-yums.b(...)s-daring-bakers.html
I got soul, but I'm not a soldier
pi_120548078
quote:
0s.gif Op woensdag 19 december 2012 13:23 schreef MonkNL het volgende:
Heb je ook foto's van de binnenkant? Ziet er erg goed uit iig!
Zoals beloofd:



Voor een eerste probeersel niet slecht al zeg ik het zelf.
pi_120550633
En dat uit een Jumbo pak, netjes hoor!
pi_120636820
quote:
0s.gif Op maandag 17 december 2012 21:38 schreef bebjebenthe het volgende:

[..]

Haha dankje! had wel de eerste paar pagina's gelezen maar de laatste niet. Ondanks de nogal zaaddodende saaie stem van de maker, ziet het er goed uit! Op mijn wish list om te maken.
Geen brood, maar ook niet de zaaddodende stem van de maker ( }:| ) meer:
pi_120637144
quote:
0s.gif Op donderdag 20 december 2012 12:55 schreef Molleman het volgende:

[..]

Zoals beloofd:

[ afbeelding ]

Voor een eerste probeersel niet slecht al zeg ik het zelf.
Prachtig! :)
  † In Memoriam † zaterdag 22 december 2012 @ 19:59:03 #258
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120643396
Ik ga op zoek naar een beter recept of ander meel, ik krijg het niet zo luchtig als ik zou willen ;(
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  † In Memoriam † zaterdag 22 december 2012 @ 20:50:20 #259
91830 MaximusTG
pi_120645501
Als ik zie hoe je het vanuit de kom op de bakplaat gedumpt hebt in je laatste foto is het niet heel gek dat je brood niet luchtig was... Je zal je brood toch vorm moeten geven, ofwel door een bal te maken, goed op spanning. Ofwel in een rijsmandje of vorm. Als je te ruw met je gerezen deeg omgaat verlies je die luchtigheid.
  † In Memoriam † zaterdag 22 december 2012 @ 21:43:09 #260
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120647856
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 december 2012 20:50 schreef MaximusTG het volgende:
Als ik zie hoe je het vanuit de kom op de bakplaat gedumpt hebt in je laatste foto is het niet heel gek dat je brood niet luchtig was... Je zal je brood toch vorm moeten geven, ofwel door een bal te maken, goed op spanning. Ofwel in een rijsmandje of vorm. Als je te ruw met je gerezen deeg omgaat verlies je die luchtigheid.
Laatste 2 keer zat het tijdens de laatste rijs in een bakblik,daarin werd het ook gebakken ;)
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_120648373
Oven wat heter, gist voor het bakken wat langer de tijd geven, langere rijstijd?
  † In Memoriam † zaterdag 22 december 2012 @ 22:07:32 #262
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120648834
Oven ga ik eens heter zetten (iemand adviseerde mij om de temperatuur te verlagen van 220 naar 200).

Hoe moet de gist de tijd geven ?

2e rijs al een kwartier verlengd.

Tevens het zout in het water opgelost voor het bij de rest van de ingrediënten ging.

Ik zal zo het recept even geven.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_120648997
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 december 2012 22:07 schreef 2cv het volgende:
Oven ga ik eens heter zetten (iemand adviseerde mij om de temperatuur te verlagen van 220 naar 200).

Hoe moet de gist de tijd geven ?

2e rijs al een kwartier verlengd.

Tevens het zout in het water opgelost voor het bij de rest van de ingrediënten ging.

Ik zal zo het recept even geven.
Ik maak zelf altijd een preferment dat ik minstens drie dagen in de koelkast laat staan. Daarna geef ik dat nog een half uur tot een uur.

Mocht dat te lang zijn, dan zou je eens kunnen proberen om alles te mengen behalve je zout, zeker een uur op het aanrecht te laten staan, zout toevoegen, kneden, uurtje rijzen, oven in.

En gooi eens een oventhermometer in je oven om te kijken hoe heet de oven werkelijk is :)
  † In Memoriam † zaterdag 22 december 2012 @ 22:54:41 #264
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120651084
Ingredienten:

- 250 gr. volkoren tarwemeel
- 250 gr. bloem
- 8 gram zout
- zakje droge gist van de supermarkt
- +/- 4 dl. lauw water
- 2 pillen vitamine C

Bereidingswijze:

# Los het zout op in +/-3,5dl. lauw water

# Doe alle droge ingrediënten in de kom. Vermaal de 2 vitamine C pillen tussen 2 lepels

# Meng de droge ingrediënten doorelkaar met een lepel

# Voeg al roerend de 3,5dl water (met het opgeloste zout) door het meelmengsel en voeg voorzichtig nog eens +/- 0,5 meer toe tot het deeg van de juiste dikte is

# Strooi wat bloem op het aanrecht en ‘smeer’ je handen er ook mee in. Kneed het deeg (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten. Bloem op handen en aanrecht doen als het deeg begint te plakken.

# Maak een bal van je deeg, doe het in een met zonnebloemolie ingevette kom, dek de kom af met plastic en laat het 60 minuten rijzen op de kachel

# Na het rijzen het deeg weer 10 minuten kneden zoals eerder beschreven.

# Maak een rol van het deeg en doe dit in een met roomboter ingevet bakblik. Dek het bakblik af met een met roomboter ingevet stuk plastic

# Laat het deeg zo nog eens 60 minuten rijzen op de kachel

# Giet ondertussen water in de oven en warm het ding voor op 200 graden

# Bak na het rijzen het brood

# Na het bakken het brood meteen uit de cakevorm halen en op een rooster af laten koelen.

Toegegeven, ik heb het brood wat te kort af laten koelen/uit laten dampen, maar dat heeft geen invloed op het rijzen in dat stadium :P
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_120651187
Vitamine C?
  † In Memoriam † zaterdag 22 december 2012 @ 23:06:54 #266
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120651683
Schijnt te helpen bij het rijzen :) Heb het gegoogeld en dat lijkt waar te zijn.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  zondag 23 december 2012 @ 08:08:22 #267
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_120662147
In haast alle tarwebloem (voor bakkers) zit een minimale hoeveelheid ascorbinezuur toegevoegd.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ascorbinezuur

Dit ter ondersteuning van het verwerkingsproces (zorgt voor soepele goed verwerkbare degen). heeft dus niks te maken met rijzen. Ascorbinezuur "vervliegt" na het bakken en is dus ook niet meer aanwezig in het eindproduct. Daarom hoeft het ook niet op de ingrediëntenlijst te staan.

Een vitaminepil weet ik niet wat er nog meer aan spullen toegevoegd zit. Misschien staat het de verpakking of er ascorbinezuur in zit....
  † In Memoriam † zondag 23 december 2012 @ 11:06:12 #268
91830 MaximusTG
pi_120663615
Aangezien Vitamine C = ascorbinezuur lijkt het me dat dat wel in vitamine C-pillen zit ja ;). Is idd een bekende broodverbeteraar.
Maar niet dat je dat per se nodig hebt om luchtig brood te maken. Dat kan prima zonder.
pi_120666521
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 december 2012 21:43 schreef 2cv het volgende:

[..]

Laatste 2 keer zat het tijdens de laatste rijs in een bakblik,daarin werd het ook gebakken ;)
Maar gewoon deeg in een babkblik gekwakt of vormgegeven en toen in het bakblik gelegd?
Ik denk namelijk ook dat daar het probleem zit bij jouw broden. Weekend Bakery en Uit de keuken van Levine hebben beide erg goede instructies over hoe je brood kan vormen. Hoe maak je een bol of batard met voldoende oppervlaktespanning om een mooi luchtig brood te worden, wat doe je met deeg als je het in een broodvorm wilt bakken, etc.

Dingen als vitamine C zijn zeker niet slecht maar ik betwijfel of die jouw probleem gaan oplossen. Er gaat volgens mij iets mis in de basis en daar kunnen dergelijke kunstgrepen niet zoveel aan veranderen.
There is no love sincerer than the love of food.
  † In Memoriam † zondag 23 december 2012 @ 23:48:38 #270
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120698797
quote:
0s.gif Op zondag 23 december 2012 08:08 schreef Mr-Z het volgende:
In haast alle tarwebloem (voor bakkers) zit een minimale hoeveelheid ascorbinezuur toegevoegd.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ascorbinezuur

Dit ter ondersteuning van het verwerkingsproces (zorgt voor soepele goed verwerkbare degen). heeft dus niks te maken met rijzen. Ascorbinezuur "vervliegt" na het bakken en is dus ook niet meer aanwezig in het eindproduct. Daarom hoeft het ook niet op de ingrediëntenlijst te staan.

Een vitaminepil weet ik niet wat er nog meer aan spullen toegevoegd zit. Misschien staat het de verpakking of er ascorbinezuur in zit....
Het is/was een vitamine-C pil. Niet multivitamines :P
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  † In Memoriam † zondag 23 december 2012 @ 23:49:54 #271
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120698854
quote:
7s.gif Op zondag 23 december 2012 13:03 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Maar gewoon deeg in een babkblik gekwakt of vormgegeven en toen in het bakblik gelegd?
Ik denk namelijk ook dat daar het probleem zit bij jouw broden. Weekend Bakery en Uit de keuken van Levine hebben beide erg goede instructies over hoe je brood kan vormen. Hoe maak je een bol of batard met voldoende oppervlaktespanning om een mooi luchtig brood te worden, wat doe je met deeg als je het in een broodvorm wilt bakken, etc.

Dingen als vitamine C zijn zeker niet slecht maar ik betwijfel of die jouw probleem gaan oplossen. Er gaat volgens mij iets mis in de basis en daar kunnen dergelijke kunstgrepen niet zoveel aan veranderen.
Ik heb er een rol van gemaakt (na de 2e keer kneden) en die in het bakblik gedaan. Vervolgens rijzen en dan in de oven.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_120722399
Mijn ins chatting is day er twee problemen zion:

Ā, je hoeft niet een tweede keer te kneden. Voorzichtig de lucht een beetje uit het deeg halen is genoeg. En dat gebeurt vanzelf als je het vormt.

B, je laat het niet lang genoeg rijzen. Ik zou het zolang laten rijzen dat als je er een vinger in drukt, bij de tweede rijs, de vingerafdruk niet meer terug veert. Dan gelijk in de oven.

Ik zou je oventempratuur wellicht ook wat omhoog gooien...
pi_120776611
kerststol! Foto is niet echt geweldig, maar het smaakte prima.

pi_120845000
Om deze keer een iets nuttigere toevoeging te doen aan dit topic ;):

Met kerst maakte ik, net zoals vorige jaar, Frambozenbroodjes met amandel en ik vond ze weer heerlijk. Ook had ik dit recept geprobeerd maar helaas waren ze mislukt. Het deeg was veel te nattig na het gisten, tenminste dat dacht ik al maar ik heb ze gewoon in de oven gezet. Ze zijn toen niet alleen ontzettend uitgelopen, maar ook waren ze steen hard aan de buitenkant en nog niet gaar aan de binnenkant. Heeft iemand een idee waaraan dit zou kunnen liggen?
pi_120871617
maar weer eens stokbrood gemaakt. Beetje slordig gevormd en ingesneden...



abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')