abonnement Unibet Coolblue
  zondag 26 augustus 2012 @ 14:34:00 #1
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_116023301
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Deel 8 alweer!
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zondag 26 augustus 2012 @ 14:35:30 #2
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_116023383
Prachtige croissants van Jagertrut:

Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_116024877
Ze waren perfect, maar wel machtig. Binnenkant was precies een honingraat, zoals het moet dus. Heb er nog twee over, zal kijken of ik een foto kan maken.
pi_116375857
Ik ben supermarktbrood echt zat, en een goeie bakker is hier niet meer te vinden dus ik ga vandaag zelf brood maken :) . Ik ga dat recept uit de OP proberen, ik moet alleen nog even gist halen straks.
  dinsdag 4 september 2012 @ 11:50:25 #5
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_116378831
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 september 2012 09:52 schreef TC_Artemis het volgende:
Ik ben supermarktbrood echt zat, en een goeie bakker is hier niet meer te vinden dus ik ga vandaag zelf brood maken :) . Ik ga dat recept uit de OP proberen, ik moet alleen nog even gist halen straks.
Ik ben benieuws naar je bevindingen en vooral de foto's *O* succes :)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  † In Memoriam † dinsdag 4 september 2012 @ 12:17:38 #6
91830 MaximusTG
pi_116379715
Succes idd! Welk recept ga je precies volgen?
pi_116382497
Your first loaf
  † In Memoriam † dinsdag 4 september 2012 @ 14:46:09 #8
91830 MaximusTG
pi_116383670
Ah oke, dat is wel een mooie om mee te beginnen idd! Verwacht er alleen niet teveel van hoor, dat brood zal niet heel speciaal smaken :). Behalve natuurlijk de zoete smaak van overwinning :+ . Dat het gelukt is om een brood te bakken ;).
pi_116390537
Mijn brood is nu aan de tweede rijs, en het is ondertussen brood #5 waarvan er nog niet een fatsoenlijk gelukt is. Wat doe ik fout?? Volgens mij is het deeg prima: goede verhoudingen, ziet er mooi uit en rijst prima. Alleen krijg ik het in mijn oventje niet gaar, of het verbrand, of het is te zout of het smaakt naar schimmel/gist. Potverdorie. Iedere keer als in een brood in de prullenbak gooi zweer ik dat het ik nu klaar ben met het bakken van brood maar het lijkt wel een verslaving. Dan begint het te kriebelen en begin ik weer met het kneden van deeg O+
Nou ja, nu dus iets minder gist en iets minder zout. Nog 70 minuutjes rijzen en dan de oven in. Nog tips voor baktijden? Die schijn ik niet goed te krijgen. Ik las ergens 10 minuten op 200 en dan een half uur op 170?
  † In Memoriam † dinsdag 4 september 2012 @ 19:21:58 #10
91830 MaximusTG
pi_116391829
Als je hulp wil hebben we iets meer informatie nodig dan dit;
Welke verhoudingen/recept gebruik je dan? Wat voor oven heb je? Wat voor bloem/meel gebruik je? etc.
pi_116394007
Ik doe steeds hetzelfde met dezelfde ingredienten:
500 gram volkoren meel
300 ml lauw /warm water
eerst 10 maar dit keer 7 gram gist uit een zakje
8/9 gram zout want 10 vond ik te zout.

Mengen, zo'n 10 minuten kneden, uurtje laten rijzen, spannen, nog ruim een uur laten rijzen waardoor het soms wel wat uitzakt en plat wordt en dan in een klein oventje. Ik heb alle vormen al geprobeerd: cakeblik, los op de plaat, een springvorm. Ik heb hem er nu 20 minuten op 200 graden inzitten en het ruikt nou niet bepaald lekker vers broderig ;(

Oh het rijzen doe ik bedekt in een lauwwarme oven. Het zakt vooral tijdens de tweede rijs te ver uit en komt dan in de oven niet meer omhoog.
pi_116394850
overprooooooooooofed
pi_116394929
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 september 2012 20:28 schreef evo87 het volgende:
overprooooooooooofed
Hoe lang moet een tweede rijs dan ongeveer duren? Ik lees overal dat het lang moet zijn, maar na een klein uur is het al uitgezakt.
pi_116395388
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 september 2012 20:30 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Hoe lang moet een tweede rijs dan ongeveer duren? Ik lees overal dat het lang moet zijn, maar na een klein uur is het al uitgezakt.
Hangt van de temperatuur af. Hoe kouder, hoe langer de rijs duurt...Als je er met je vinger voorzichtig in duwt, en het gat blijft een beetje dan is het goed. Als het gat verdwijnt moet het nog warmer.

Ik denk dat je lauwwarme temperatuur misschien te hoog is, en wellicht de spanning in je brood niet goed is...
pi_116395406
ligt eraan hoe heet je lauwe oven is. Probeer het gewoon eens buiten de oven met wat meer geduld. Ook ivm het feit dat je aangeeft dat je brood of niet gaar is of verband is het misschien een idee om een oventhermometer aan te schaffen. Kost geen drol bij de blokker bijvoorbeeld.
Sowieso is het van belang dat je je niet aan de tijden van het recept houdt. Vertrouw op je eigen observaties, als je constateert dat het deeg al inzakt en niet meer rijst in de oven is het toch vrij simpel om te bedenken wat er mis is gegaan?
pi_116396208
Hmm... volgende keer dus het rijzen buiten de oven proberen. ;) Het brood is nu wel gaar maar smaakt niet echt, beetje gistig nog. Ik gebruik ook het goedkoopste meel van de supermarkt maar eerst moet dat eens lukken voordat ik een stapje duurder ga. Morgen weer proberen, het is verslavend, zelfs als het mislukt :D
pi_116434701
Ik kwam gisteren dit topic tegen. Meteen aan de slag gegaan. Was al een tijdje terug dat ik een brood gemaakt had (poging).

Brood van gisteren iets te veel gist smaak (vind ik wel lekker maar ging een beetje overheersen)
brood van vandaag. Iets minder gist, maar wel een deel mijn deeg van gisteren bewaard en vandaag toegevoegd.

Tijden terug dat ik een lekker brood had gegeten. Dus bedankt
  woensdag 5 september 2012 @ 23:19:07 #18
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_116442821
Arghh... zojuist 2 broden gebakken en er achter gekomen dat ik het zout vergeten ben :')
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
pi_116448622
Brood bakken doen wij 2 keer per week, woensdag en zondag, ik begin in de ochtend en hoe heerlijk ruikt je huis dan. Ik heb nooit zo'n broodbakmachine gehad, geef mij maar mijn oven!
pi_116449156
Ik heb nu een paar keer dit gemaakt, en dat bevalt goed. Makkelijk, fijne korst, lekkere binnenkant...

Gister 's morgens voor het ontbijt in elkaar gemixt, en 's avonds gebakken, ideaal. Natuurlijk, het kan veel verfijnder, maar dat hoeft niet altijd...
  † In Memoriam † donderdag 6 september 2012 @ 09:18:18 #21
91830 MaximusTG
pi_116449995
Ah, ja, dat is het no-knead bread! In een gietijzeren braadpan, dat werk perfect idd!
pi_116467072
*O* Brood en ik hadden een moeilijke start maar we zijn vriendjes!
Nu lekker bij de soep. :9
  † In Memoriam † donderdag 6 september 2012 @ 18:23:00 #23
91830 MaximusTG
pi_116467793
Fijn dat het eindelijk gelukt is. Wat had je nu anders gedaan?
pi_116469269
quote:
0s.gif Op donderdag 6 september 2012 18:23 schreef MaximusTG het volgende:
Fijn dat het eindelijk gelukt is. Wat had je nu anders gedaan?
Precies wat jullie al aangaven: te lang laten rijzen in een lauwe oven. Nu laten rijzen buiten de oven en het ging prima!
  † In Memoriam † donderdag 6 september 2012 @ 19:05:47 #25
91830 MaximusTG
pi_116469631
Maar euh, dit ziet er niet uit als brood van volkoren meel ;)?
pi_116470706
quote:
0s.gif Op donderdag 6 september 2012 19:05 schreef MaximusTG het volgende:
Maar euh, dit ziet er niet uit als brood van volkoren meel ;)?
True! :D Bij de supermarkt waar ik vandaag was hadden ze alleen tarwebloem. Zal dat het zijn? Ik denk dat het me nu ook heus wel lukt met volkorenmeel! :Y ;) Ik probeer het van het weekend uit.
pi_116471949
grats! ziet er goed uit :)
Volkoren is niet moeilijker ofzo, alleen iets meer vocht gebruiken. You can do it! :P
pi_116476771
Ik denk dat het echt het rijsproces was dat iets te snel ging. Was gewoon te enthousiast. :)
Heb wel het idee dat het brood nu al oud is...
  † In Memoriam † donderdag 6 september 2012 @ 21:32:39 #29
91830 MaximusTG
pi_116477808
Heb je wel gewacht tot het afgekoeld was met snijden? En waar bewaar je het brood in?
pi_116480759
Nee, het was niet helemaal afgekoeld. Het warme brood was te verleidelijk :@ Ik ga me inhouden volgende keer.
Ik bewaar het overigens gewoon in een plastic pedaalemmerzak. Nu eindelijk een excuus om zo'n toffe broodtrommel te kopen :Y
  † In Memoriam † vrijdag 7 september 2012 @ 00:21:43 #31
91830 MaximusTG
pi_116486131
Nou ja, het scheelt wel wat of je em laat afkoelen of niet, en hoe je het bewaart. Maar al je het echt langer wil bewaren moet je boter en/of melk toevoegen.
Als je dat niet wil zou ik of kleinere broden maken en invriezen, of kleinere broden maken, en een deel deeg in de koelkast bewaren.
pi_116490841
hoe bewaren jullie je brood eigenlijk? meestal gaat het hier toch in 2x op, maar ik heb de perfecte verpakkingsmethode nog niet gevonden. in plastic wordt de korst zacht, maar in papier droogt het wat uit...
  † In Memoriam † vrijdag 7 september 2012 @ 10:23:20 #33
91830 MaximusTG
pi_116491138
In 'The Bread Baker's Apprentice' van Peter Reinhart staat daar een heel stuk over, stap 12 in de 12 stappen van het broodbakken:

pi_116491212
Gebruik je dat boek veel? Ik ben nog steeds op zoek naar een goed brood boek!
  † In Memoriam † vrijdag 7 september 2012 @ 10:30:40 #35
91830 MaximusTG
pi_116491319
Ja, is echt een fijn boek!
Heb twee boeken van hem :).
pi_116493366
in papier, in de vriezer. Werkt perfect.
  zaterdag 8 september 2012 @ 21:35:00 #37
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_116545973
Ben een spelt/volkorendeeg aan het draaien, zo de eerste rijs van 40 min.
Daarna in vorm en 2e rijs in de koelkast en dan morgen om 9 uur de oven in of is het anders beter?
/vergeet steeds
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  † In Memoriam † zaterdag 8 september 2012 @ 23:04:26 #38
91830 MaximusTG
pi_116549579
Gaat dat niet veel te veel rijzen in de koelkast, als er blijkbaar zoveel gist in zit dat de eerste rijs in 40 minuten kan?
Ik ben bang dat je dan morgen een ingezakt deeg vindt..
  zaterdag 8 september 2012 @ 23:25:59 #39
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_116550394
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 september 2012 23:04 schreef MaximusTG het volgende:
Gaat dat niet veel te veel rijzen in de koelkast, als er blijkbaar zoveel gist in zit dat de eerste rijs in 40 minuten kan?
Ik ben bang dat je dan morgen een ingezakt deeg vindt..
Kiek wel even.. Van Jeager de tip gekregen om het deeg op tijd uit de koelkast te halen (dat doe ik maar als ik een plasslaapstop maak ') )
Ach, zie wel wat het wordt
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  † In Memoriam † zondag 9 september 2012 @ 09:49:08 #40
91830 MaximusTG
  zondag 9 september 2012 @ 13:59:11 #41
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_116562958
quote:
0s.gif Op zondag 9 september 2012 09:49 schreef MaximusTG het volgende:
En? Wat is het geworden? ;)?
Ja...
Ben uit bed gegaan, in de koelkast gekeken, was het allemaal heel mooi gerezen!
Heb hem compleet koud in een koude oven gezet, die op 210 graden voor 45 minuten gezet en weer naar bed gegaan.
2 uur later gingen wij ontbijten :9

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 29% gewijzigd door uniekhoorn op 09-09-2012 14:05:04 ]
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_116566747
quote:
0s.gif Op zondag 9 september 2012 13:59 schreef uniekhoorn het volgende:

[..]

Ja...
Ben uit bed gegaan, in de koelkast gekeken, was het allemaal heel mooi gerezen!
Heb hem compleet koud in een koude oven gezet, die op 210 graden voor 45 minuten gezet en weer naar bed gegaan.
2 uur later gingen wij ontbijten :9

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
O+ Zulke mooie broodjes wil ik ook! :9
pi_116572178
Creatie van de dag: brood gevuld met een gekookt ei, basilicum, parmaham en kaas. :9 Alleen volgende keer iets minder deeg, het moesten eigenlijk bolletjes worden. Ik heb wel moeite om het goed dicht te vouwen aan de onderkant, want het blijft nauwelijks plakken.

pi_116730695
Ik zit eraan te denken om zelf meergranenbrood te bakken met een soort kaneel hazelnoot swirl erin, om te toasten op werk als lunch.
Hoe kan ik dat het beste aanpakken? Ik heb namelijk nog nooit zelf een fatsoelijk brood ik elkaar geflants gekregen :')
  † In Memoriam † donderdag 13 september 2012 @ 10:31:00 #45
91830 MaximusTG
pi_116733212
Zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden, maar je zou bv dit recept kunnen volgen:

http://uitdekeukenvanarde(...)meergranenbrood.html

En dan als extra maal je de hazelnoten in de keukenmachine. Meng met kaneel (en wat suiker?) proeven, en op het moment dat er in het recept staat dat je het deeg tot een rechthoek moet uitdrukken, verdeel je je mengsel over het deeg en rolt het erin op.
pi_116767689
Dat klinkt logisch!
Ik heb alleen wel het idee dat dat recept nogal ingewikkeld is voor een beginner en dat niet alle ingredienten zo makkelijk te krijgen zijn.. Is dat zo of lijkt het maar?
  vrijdag 14 september 2012 @ 03:37:56 #47
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_116767730
Denk dat jullie dit filmpje wel leuk vinden:

Veel machinaal maar toch heel ambachtelijk!
  vrijdag 14 september 2012 @ 03:53:36 #48
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_116767751
zeker een leuk filmpje :) die gast heeft het er behoorlijk druk mee :D
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  vrijdag 14 september 2012 @ 04:50:23 #49
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_116767818
En hij heeft er nog plezier in ook!
  † In Memoriam † vrijdag 14 september 2012 @ 10:08:59 #50
91830 MaximusTG
pi_116770521
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 september 2012 03:04 schreef _Loki het volgende:
Dat klinkt logisch!
Ik heb alleen wel het idee dat dat recept nogal ingewikkeld is voor een beginner en dat niet alle ingredienten zo makkelijk te krijgen zijn.. Is dat zo of lijkt het maar?
Hmm, nou, dat moutpoeder zou ik gewoon weglaten, en ipv melassestroop kan je ook gewoon wat honing of normale stroop nemen (of je mengt dat of suiker met je gehakte hazelnoten, ideetje?).

Blijft eigenlijk alleen nog over, 4 soorten bloem/meel, water, zout, zonnebloemolie en gist. Makkelijkste plek om die bloem/meel te krijgen is een van de Ekoplaza winkels. Heb je daar geen zin in, zoek dan in de supermarkt een mix waar die 4 soorten in ongeveer dezelfde verhouding inzitten (maar zonder gist!!), je kan toch niet die 4 soorten los vinden bij de supermarkt, en al helemaal geen goede tarwebloem.

Dan volg je vervolgens werkwijze KitchenAid, maar gebruik je een handmixer met deeghaken.

Vind het dan qua ingewikkeldheid wel meevallen hoor, je hoeft het deeg niet meerdere malen te rekken en vouwen, je hoeft geen ingewikkelde vorm te maken van het deeg etc.

Veel simpeler dan dit (behalve dan idd aantal ingredienten, maar ja, meergranen) wordt het niet.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')