UmamiLange tijd is men ervan uitgegaan dat de mens vier basissmaken proeft: zoet, zout, zuur en bitter. Inmiddels weten we dat aan deze vier een vijfde basissmaak toegevoegd moet worden: Umami. Umami is minder bekend bij het grote publiek, maar is een heerlijke en subtiele smaak die zich lastig laat verwoorden. Termen als hartig, pittig, vlezig en bouillonachtig zijn vaak gebruikt in een poging de umamismaak te omschrijven.
Tot op de dag van vandaag is geen enkele Westerse taal erin geslaagd een eigen term voor de vijfde smaak in te voeren. Umami is de Japanse term voor 'smakelijk' en komt voor in vrijwel iedere keuken. Van nature is Umami in hoge mate te vinden in producten als vis, gedroogd vlees, erwten, zeewier en kaas. Wat Umami uniek maakt, is de intensiteit van de smaak, de volheid. Deze vijfde smaak verhoogt bovendien de speekselafscheiding – het water loopt je dus letterlijk in de mond.
Een prachtig boek voor een unieke smaakbelevingLaurent Seminel is culinair redacteur, die grote kennis heeft van lekker eten. Vanuit zijn professionele expertise en met de grootste nauwkeurigheid schreef hij over het vernieuwende onderwerp Umami. Om de vijfde smaak zelf te ontdekken, laat dit boek vol met lekkere recepten zien welke producten rijk zijn aan Umami en onmisbaar zijn voor een echt intens mondgevoel. Smaakplezier gegarandeerd dus!
Win UmamiFOK! mag in samenwerking met Unieboek | HetSpectrum 5 exemplaren van het kookboek Umami weggeven! Je maakt kans op een
Umami-boek door antwoord te geven op de volgende vraag:
Umami is de smaak van eiwit. Het zijn vooral aminozuren, de bouwstoffen van eiwitten, en smaakstoffen zoals natriumglutamaat die deze smaakgewaarwording geven. Glutamaat wordt ook als smaakversterker gebruikt in de vorm van het additief mononatriumglutamaat, tegenwoordig in veel kant-en-klare etenswaren, zoals zoute snacks en bouillonblokjes, te vinden.Wat is de bekendere naam van het additief mononatriumglutamaat?A. Maltol
B. E641
C. Ve-tsin
Vul je antwoord
hier in t/m 23 augustus