abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 9 juni 2012 @ 03:19:14 #1
3123 Sanne
dat zure BB modje...
pi_112648364
Wat is de Ziekte van Crohn?
De ziekte van Crohn is chronische ontstekingsziekte van het maag-darmstelsel. Door de ontstekingen in de darmen kunnen deze vernauwd of zelfs afgesloten raken. In het ergste geval moet er geopereerd worden, om bijvoorbeeld stukken ontstoken darm te verwijderen. Per jaar wordt er in Nederland bij ongeveer 1000 mensen de ziekte van Crohn geconstateerd. Meestal zijn dit jonge mensen tussen de 15 en de 25 jaar. Het verloop van de ziekte is onvoorspelbaar, sommige mensen hebben bijna nooit klachten, anderen zijn bijna nooit klachtenvrij.

Wat is Colitis Ulcerosa?
Colitis ulcerosa betekent letterlijk een ontsteking van de dikke darm (colon = dikke darm, -itis = ontsteking), waarbij zweren gevormd worden (ulcerosa).
Bij colitis ulcerosa is er sprake van een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van de dikke darm. De ontsteking beperkt zich tot het slijmvlies, dat de binnenkant van de dikke darm bekleed. In dit slijmvlies kunnen zweren ontstaan. Ook klachten en ontstekingen buiten de darm kunnen voorkomen bij colitis ulcerosa.

Wat is dan het verschil?
Er zijn veel overeenkomsten tussen de chronische darmontstekingen Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn. Zowel de klachten als de behandeling van deze twee aandoeningen komen voor een groot deel overeen. Daardoor is het soms lastig om een goede diagnose te stellen.
Een aantal belangrijke verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn:

- Bij colitis ulcerosa ontstaan de ontstekingen alleen in de dikke darm. Bij de ziekte van Crohn komen de ontstekingen in het hele maagdarmkanaal voor: van mond tot anus.

- Bij colitis ulcerosa beperken de ontstekingen in de darm zich tot de slijmvlieslaag. Bij de ziekte van Crohn kunnen de ontstekingen ook tot de diepere lagen van de darmwand doordringen. Hierdoor kunnen bij de ziekte van Crohn diepere zweren en zogenaamde fistels of pijpzweren (onnatuurlijke, open verbindingen) ontstaan.

- Bij colitis ulcerosa ontstaan geen verklevingen en vrijwel nooit vernauwingen. Doordat de zweren bij de ziekte van Crohn dieper zijn, en er ook fistels kunnen ontstaan, wordt bij deze ziekte meer littekenweefsel gevormd. Hierdoor kunnen vernauwingen in de darm en verklevingen ontstaan bij mensen met de ziekte van Crohn.

- Bij colitis ulcerosa zitten de ontstekingen vaak in een aaneengesloten gebied in de dikke darm.
Bij de ziekte van Crohn kunnen gezonde delen afwisselen met gebieden die ontstoken zijn.
In Nederland zijn er ongeveer 30.000 mensen met colitis ulcerosa. De diagnose wordt vooral gesteld bij mensen tussen de 10-40 jaar oud. Colitis ulcerosa begint vaak met ontstekingen in de endeldarm. Dit wordt ook wel proctitis genoemd. De ontstekingen kunnen zich vervolgens uitbreiden over de hele dikke darm. Colitis ulcerosa kan ook op een andere plaats in de dikke darm beginnen.

In Nederland zijn er ongeveer 20.000 mensen met de ziekte van Crohn. De ziekte komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het verloop van de ziekte is heel verschillend per patiënt.


Vorige delen:
topic reeks


OP staat hier
Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht.
I.M. mijn streamzusje Quenda© of Loedertje zoals jullie haar kennen. RIP lief. :*
  zaterdag 9 juni 2012 @ 03:25:44 #2
3123 Sanne
dat zure BB modje...
pi_112648395
Ik ben morgen niet bij de IBD-dag in het AMC. Heb een slopende week achter de rug met vernietigend nieuws van mijn werk, en morgenavond een etentje met vrienden.
Dus ik kies voor de struisvogel politiek. Om 9.30 uur aanwezig zijn is met mijn lijf nagenoeg onmogelijk.

Suc6 voor wie er wel gaat!

Ik heb even een weekje mijn buik vol van mijn Crohn en kan er niets meer bij hebben. Het ziet er naar uit dat ik mijn baan kwijt ben, arbo-arts en arbeidsdeskundige sturen aan op 100 % afkeuring. Ik ben blijkbaar veel zieker dan ik wil laten blijken.

:* voor wie het nodig heeft
*hug* voor mijn Humria en B12 zusjes en broertjes
Ik weet weer even niet of er uberhaupt iets werkt want stort iedere dag weer in elkaar van de pijn. (heeft dat met het loslaten van het werk te maken?)
Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht.
I.M. mijn streamzusje Quenda© of Loedertje zoals jullie haar kennen. RIP lief. :*
pi_112649127
Rot voor je Sanne. Je bent beslist niet alleen. Op de dagbehandeling lijkt het wel alsof iedereen ernstige persoonlijke problemen heeft met een geveinsde glimlach. Ik merk ook dat veel mensen naar het AZU komen vanuit andere ziekenhuizen, omdat er hier meer kennis en kunde is. Misschien een idee?

Iemand anders die de dagen na Remicade altijd slap, suf, en slaperig doorbrengt?

[ Bericht 11% gewijzigd door EenKoudKonijn op 09-06-2012 11:49:51 ]
pi_112652007
Sanne, klote. Ik hoop dat je het uiteindelijk een plekje kan geven, want het wordt tijd dat het eens echt de goede kant opgaat. :*

Dragons, ben heel blij dat de coloscopie en de ontsteking meeviel. :) Hopelijk gaat het dan ook snel beter!

EenKoudKonijn, ik ben ook altijd kapot de dagen na Remicade! Herken het zeker, ben dan ook altijd heel moe, slap en slaperig. Best irritant.

Laatste week gaat het wat minder hier, vrees dat het komt door ontzettende stress en spanningen. Achja. :P
pi_112725768
Thanks Nothingwoman, Inderdaad ik ben blij dat het onderzoek mee viel en dat mijn ontsteking zich aan het gedragen is. Maar de klachten gaan onverminderd door. Krampen, rommelde darmen, etc etc etc. Ach jullie kennen het wel.

Afgelopen zaterdag ben ik even naar een goede vriend geweest, ik had hem een lange tijd niet gezien. Die vroeg mij of ik mijzelf in de spiegel had gezien, ikke :o WTF ff kijken , Wit gezicht met zwart onder de ogen. Iets wat mij niet vreemd was. Maar mij had hij zo lang niet gezien dat hij ervan schrok hoe ik eruit zag, tja die kilo's kwijt raken deed het hem ook hoor ;).
  maandag 11 juni 2012 @ 09:04:00 #6
3123 Sanne
dat zure BB modje...
pi_112726633
Heel herkenbaar, wit gezicht met zwart onder je ogen.
Ik liep er als een geest bij verleden jaar!
Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht.
I.M. mijn streamzusje Quenda© of Loedertje zoals jullie haar kennen. RIP lief. :*
pi_112730173
Gelukkig is er make up! :P
Mja, mensen vinden me er ook veel beter uitzien nu het goed gaat. Ondanks dat ik dacht dat het wel meeviel hoe ik eruitzag, straal je het toch nog best wel uit.

Jammer Dragons dat het toch niet nog rustig is!
  maandag 11 juni 2012 @ 12:14:46 #8
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_112731799
:* sanne.

Als ik het allemaal zo lees hier mag ik op crohngebied niet klagen *afklopt* het gaat wel goed eigenlijk. Wel moe, maar dat is al jaaaren zo.

:* voor iedereen die het nodig heeft :Y
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  maandag 11 juni 2012 @ 12:17:45 #9
74276 saaw
fight harder or walk away
pi_112731907
Ik heb denk ik een voedselvergiftiging opgelopen gister, in ieder geval de hele nacht diarree alsof ik 2 liter klean prep op had :o hoop dat mn darmen dat aankunnen en niet meteen vrolijk gaan ontsteken.
Twee keer een ontstoken knie in een maand is wel even genoeg :{

Verder heb ik toch ook maar besloten om eens met iemand te gaan praten. Ik ben iedere keer [of het nou mn Crohn of mn RA is] zo boos en ontzet, terwijl het al 10 jaar aan de gang is, moet er maar eens beter mee om leren gaan. Dikke kans ook dat ik verder afgekeurd word volgende zomer bij mn herkeuring [eind van mn studie], bah.

Succes Sanne :* en de rest natuurlijk ook :)
an urge to help mankind overcomes me
pi_112741444
Sorry ik ontdek deze topicreeks pas net, maar hoe veel jaren lang hebben jullie al last en wanneer is het geconstateerd?
pi_112743489
@ Sanne: Wat heftig allemaal zeg. Ik kan me wel voorstellen dat het moeilijk is om los te laten. Maar je moet ook goed naar je lichaam luisteren. Misschien geeft het je juist enorm veel rust en energie en ga je je beter voelen als je het een plekje kunt geven. Heel veel sterkte :*

Ik zou naar de IBD-dag gaan, maar ben ook niet geweest, ging namelijk een weekendje weg met scouting. Daar was ik toch iets meer aan toe dan bezig zijn met mijn ziekte! En het was een top weekend *O* ik ben nu nog steeds wel helemaal kapot, maar het was het dubbel en dwars waard ^O^

@ EenKoudKonijn: bij mij is het gevolg van de methotrexaat ook dat ik de dag erna meer duf en moe ben dan een willekeurige andere dag van de week. Echt irritant wel. Maar ja, daarna voel ik me meestal wel weer top en dankzij die medicijnen heb ik de laatste tijd bijna geen pijn meer, dus zo'n duffe dag neem ik dan wel voor lief :Y

@ Qwea: wat lekker dat het zo goed gaat. Bij mij gaat het nu ook redelijk, alleen die vermoeidheid blijft vervelend ja.

@ Saaw: Ow jee, niet zo fijn zo'n nacht. Ik duim voor je dat het hierbij blijft. :*
  dinsdag 12 juni 2012 @ 12:39:58 #12
195169 Enfermera
I'm k-kinda busy.
pi_112782716
Sanne wat heftig joh, bah! :* Dikke knuf!

Saaw wat vervelend joh, beterschap! :* Hoop dat het snel over is.
I never look back, darling. It distracts from the now.
pi_112796822
quote:
0s.gif Op maandag 11 juni 2012 16:59 schreef Crohnjurist het volgende:
@ Sanne: Wat heftig allemaal zeg. Ik kan me wel voorstellen dat het moeilijk is om los te laten. Maar je moet ook goed naar je lichaam luisteren. Misschien geeft het je juist enorm veel rust en energie en ga je je beter voelen als je het een plekje kunt geven. Heel veel sterkte :*

Ik zou naar de IBD-dag gaan, maar ben ook niet geweest, ging namelijk een weekendje weg met scouting. Daar was ik toch iets meer aan toe dan bezig zijn met mijn ziekte! En het was een top weekend *O* ik ben nu nog steeds wel helemaal kapot, maar het was het dubbel en dwars waard ^O^

@ EenKoudKonijn: bij mij is het gevolg van de methotrexaat ook dat ik de dag erna meer duf en moe ben dan een willekeurige andere dag van de week. Echt irritant wel. Maar ja, daarna voel ik me meestal wel weer top en dankzij die medicijnen heb ik de laatste tijd bijna geen pijn meer, dus zo'n duffe dag neem ik dan wel voor lief :Y

@ Qwea: wat lekker dat het zo goed gaat. Bij mij gaat het nu ook redelijk, alleen die vermoeidheid blijft vervelend ja.

@ Saaw: Ow jee, niet zo fijn zo'n nacht. Ik duim voor je dat het hierbij blijft. :*
Zo is dat. Maar eigenlijk kreeg ik Remicade omdat ik me altijd zo moe voel en ijzertekort heb. Dan krijg ik wel ijzer erbij, maar nu word ik alweer getrolld met een ferritine van 14 bij referentiewaarden tussen 25 en 250. En ik mag geen ijzertabletten slikken, want dat zou de Crohn kunnen verergeren. Trollolol.
pi_112799637
Mag dat serieus niet? Ik heb ze vandaag gekocht, omdat ik gelezen heb dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het moeheid verminderd :P
  dinsdag 12 juni 2012 @ 19:18:37 #15
195169 Enfermera
I'm k-kinda busy.
pi_112799781
Tja, Ferrofumaraat kan idd maag-darm stoornissen veroorzaken, want dat is vaak zo met pillen die je inneemt, gezien het dat hele systeem passeert :+ Maar idd, wat moet je dan? Roosvicee ferro of Floradix? Dat werkt toch op een zelfde soort manier? Je moet toch op een bepaalde manier dat ijzerterkort aanvullen.... :? ;)
I never look back, darling. It distracts from the now.
pi_112803189
Nee mag niet van de weledelgeleerde mevrouw. Dat ijzertekort wordt wel aangevuld met een infuus, maar ik dacht dat Remicade het ijzertekort zou voorkomen. Mij lijkt het in ieder geval wel handiger om met de volle 250 rond te lopen.

Silent detail: ik slik dagelijks multivitamine en dat mag kennelijk wel, maar kan het ijzerverlies blijkbaar niet ondervangen. Gaaay!
pi_112898708
Melkvet gelinkt aan darmziekten
BAARN - Het aantal mensen met inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa neemt de afgelopen jaren sterk toe.

Foto: Gezondheidsnet
Amerikaanse wetenschappers denken dat dit mogelijk komt door een veranderend eetpatroon. Dit zou zorgen voor een toename van het aantal slechte bacteriën in de darm.
De onderzoekers vonden bij muizen een verband tussen bepaalde vetten, bacteriën in de darm en het ontstaan van inflammatoire darmziekten. Volgens de onderzoekers verandert de manier waarop voedsel verteerd wordt doordat we steeds vetter eten. Hierdoor neemt ook het aantal schadelijke bacteriën in de darmen toe.

Volgens cijfers van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) zijn er in Nederland momenteel ruim 55.000 mensen die kampen met een chronische darmontsteking.
Wanneer de darm ontstoken raakt, kan dit leiden tot buikpijn en diarree. Volgens de onderzoekers van de universiteit van Chicago neemt het aantal mensen met een chronische darmontsteking wereldwijd snel toe.
Muizen
Voor het onderzoek gebruikten ze genetisch gemodificeerde muizen die een grotere kans hadden om inflammatoire darmziekten te ontwikkelen. Van de muizen die een vetarm dieet of maaltijden rijk aan meervoudig onverzadigde vetten kregen, ontwikkelde een op de drie colitis ulcerosa.
Dit aantal steeg naar bijna twee op de drie toen de muizen op een dieet rijk aan verzadigde van melk afkomstige vetstoffen werden gezet. Deze vetstoffen worden veel gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen.
Moeilijk
Deze verzadigde vetten zijn moeilijk voor het lichaam te verteren. Het reageert hierop door meer gal in de darm te pompen. Hierdoor verandert de darmflora, stellen de onderzoekers.
Een bacterie in het bijzonder, de Bilophila wadsworthia, bleek goed te gedijen in een darm rijk aan gal. Normaal komt deze darmbacterie weinig voor, maar door de gal ineens talrijk. Als je immuunsysteem er gevoelig voor is dan wordt het door die bacteriën geactiveerd en kan je last van je darmen krijgen.
Volgens professor Eugene Chang van de universiteit van Chicago kunnen de uitkomsten van het onderzoek leiden tot mogelijke behandelingen van de darmziekten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

http://www.nu.nl/gezondhe(...)nkt-darmziekten.html
  vrijdag 22 juni 2012 @ 14:10:10 #18
3123 Sanne
dat zure BB modje...
pi_113234770
Mag ik hier even heel hard gillen???

Bel net het ziekenhuis, dat ik mijn afsrpaak van over vijf weken iets wil vervroegen omdat ik toch wel erg veel pijn heb en van de week flink bloedverlies. Krijg ik te horen dat mijn mdl arts ziek is en geen poli diensten draait. Maar zij is de enige MDL arts in het ziekenhuis. Vraag ik of ik niet met dossier en al naar het AMC overgedragen kan worden, omdat dit niet voor het eerst is dat ik geen afspraak kan maken. Willen ze eerst dat een internist van hun er nog maar eens naar kijkt. Ik word gillend gek!

Mijn werkgever/arbo blijken mij niet ziekgemeld te hebben bij het UWV. Verzoek of ik even zelf mijn uitkering aan zou willen vragen. Ik zit hier echt met stoom uit mijn oren, een buik die tekeer gaat alsof ik al ontbeten zou hebben en een hoofd dat bijna ontploft!!! Enige wat ik wil is werken, geef me medicijnen waarmee het lukt asjeblieft en bezorg me niet de ene stress na de andere.

}:| :X
Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht.
I.M. mijn streamzusje Quenda© of Loedertje zoals jullie haar kennen. RIP lief. :*
pi_113235677
WTF Sanne, als jij naar een ander ziekenhuis wil, dan moeten ze toch gewoon meewerken?!

Lekker al die extra stress zeg. Adem in, adem uit, zennnn! Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Hang in there :*
  vrijdag 22 juni 2012 @ 15:42:17 #20
195169 Enfermera
I'm k-kinda busy.
pi_113238627
Sanne :o Nee joh!! Wat is dit? Pfffff.... :N Dat meen je. En dan ook lekker alles tegelijk.. bah.
Idd, probeer rustig te blijven en niet teveel te stressen, en dat is heul makkelijk gezegd.. Sterkte iig en als je even wilt afreageren hier kan dat natuurlijk altijd! :*
En anders misschien zelf even het AMC of je huisarts bellen ofzo...?
I never look back, darling. It distracts from the now.
pi_113243522
Wat enfemara zegt zou ik doen Sanne, zelf het AMC bellen en vragen wat zij van de situatie vinden en of ze je willen helpen. Met de informatie die je zelf hebt over je ziekte verloop kunnen ze volgens mij al heel wat en dan kan het AMC jou informatie wel opvragen lijkt mij. Heel veel sterkte meid, dit is nou net niet wat je er bij wilt hebben :*
pi_113267434
Sanne werd gistermiddag nog gebeld door het ziekenhuis. MDL-arts start dinsdag weer en Sanne mag als eerste verschijnen.
In dat Spaanse cafe danste wij ole, Maria Magdalena
Met je ogen zo zwart stal je heel mijn hart, Maria Magdalena
Sinds ik jou heb gekust vind ik nergens rust, Maria Magdalena
Ja, jou alleen wil ik steeds om mij heen, Jou en anders geen
  zaterdag 23 juni 2012 @ 20:37:27 #23
195169 Enfermera
I'm k-kinda busy.
pi_113285685
Oh.. Jeutje. -O- Hoop voor d'r dat het tot die tijd een beetje vol te houden is!
I never look back, darling. It distracts from the now.
pi_113343895
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2012 09:23 schreef MuadDib het volgende:
Sanne werd gistermiddag nog gebeld door het ziekenhuis. MDL-arts start dinsdag weer en Sanne mag als eerste verschijnen.
Dinsdag? Gaat ze naar het UMCU en heeft ze dezelfde arts als ik? Wat erg zeg. Je zou toch zeggen dat een spoedarts haar meteen een stootkuur prednison meegeeft en daarna wel verder kijkt. Ongelooflijk dat ze maar even moet wachten met die pijn tot de arts er weer is. :(
  maandag 25 juni 2012 @ 09:34:01 #25
3123 Sanne
dat zure BB modje...
pi_113352724
Een stootkuur Prednison is het laatste wat ik wil! Ik wacht gewoon tot morgen. Het is niet dat pijn "nieuw" is ofzo.
Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht.
I.M. mijn streamzusje Quenda© of Loedertje zoals jullie haar kennen. RIP lief. :*
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')