abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 9 maart 2013 @ 14:08:34 #126
11839 DemonRage
[ Eindhoven ]
pi_123826005
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 maart 2013 17:33 schreef cynicus het volgende:
Andrew Revkin heeft wat meer informatie over bovenstaande studie met o.a. een inhoudelijke reactie en kritiek van Michael Mann en Robert Rohde. Interessante take home message:

[..]

[ afbeelding ]

Yoda: De ontkenning is sterk in de commentaren :')
Als ik dat plaatje zo zie, dan heb ik het idee dat we een ijstijd afgewend hebben. :+
pi_123835504
Dat zou best kunnen, maar als ik James Hansen mag geloven dan was 1 kolen centrale genoeg geweest om een komende ijstijd af te wenden. Als dat het doel was geweest met onze kolenstook dan doen we misschien iets teveel ons best...
pi_123898752
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 maart 2013 08:16 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
07-03-2013

Recordstijging CO2-uitstoot in 2012

[ afbeelding ]

De uitstoot van CO2 steeg in 2012 opnieuw naar recordhoogten. Het lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk dat de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius gehouden kan worden.

Uit metingen van de Amerikaanse klimaatdienst NOAA blijkt dat de CO2-concentratie in de atmosfeer vorig jaar steeg met 2,67 deeltjes (parts per milion of ppm) naar net geen 395 ppm, het tweede hoogste niveau sinds het begin van de metingen in 1959. Enkel in 1998 werd een hogere groei van de concentratie gemeten, met 2,93 ppm.

2 graden Celsius
Voor de plotse stijging zijn verschillende oorzaken, zoals de groei van het aantal steenkoolcentrales in ontwikkelingslanden, en het feit dat oceanen en planten wereldwijd minder CO2 hebben opgenomen dan normaal.

De bevindingen zijn slecht nieuws voor de strijd tegen de klimaatverandering. Om rampzalige gevolgen te vermijden, zijn wetenschappers het eens dat de opwarming van de aarde onder de twee graden Celsius gehouden moet worden. Maar dat scenario lijkt steeds minder waarschijnlijk.

(HLN)
Als ik naar de weekdata kijk van Mauna Loa was de CO2 concentratie 3.54 ppm hoger dan een jaar geleden. 3.54 ppm is aanzienlijk als stijging in 1 jaar. Maar misschien is zo'n getal een uitschieter naar boven en valt de gemiddelde stijging veel lager uit.

Maar ik kijk nu (aan de hand van de weekdata) naar de gemiddelde stijging (ten opzichte van een jaar geleden) van de laatste 9 weken en dan kom ik op een gemiddelde van 2.98 .Dat is dus wel bijna 3 ppm.

Toen in die periode van 1997-1998 er ook een grote stijging was, toen speelden die enorme bosbranden op Sumatra. Meer dan alleen bosbrand , vooral veenbrand, Lagen "turf" (peat) van wel twee meter dik die toen in de hens zijn gegaan over een enorm oppervlak. Er was toen daardoor een enorme extra emissie van CO2. Volgens schattingen tussen de 0.81 en 2.57 gigaton.

Maar ik zou nu zoiets dergelijks niet kunnen aanwijzen.

(af en toe heb ik zo mijn gemijmer)

[ Bericht 0% gewijzigd door barthol op 11-03-2013 05:40:34 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_123946459
quote:
0s.gif Op maandag 11 maart 2013 05:24 schreef barthol het volgende:

[..]

(af en toe heb ik zo mijn gemijmer)
Een goede eigenschap
Goed dat iemand het controleert :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123946473
11-03-2013

Rol vulkanen bij opwarming klimaat onderschat


© epa.

Volgens een nieuwe studie zou de rol die vulkanen spelen in de klimaatsopwarming fel onderschat zijn. Zo zouden ze een sterker tegengewicht vormen voor broeikasgassen dan eerst werd aangenomen. Er zou vooral meer rekening gehouden moeten worden met kleine uitbarstingen, aldus een team van onderzoekers van de University of Colorado-Boulder.

Dat onze aarde opwarmt is een vaststaand feit. Wetenschappers hebben echter nog geen reden kunnen vinden waarom de opwarming niet recht evenredig is met het aantal broeikasgassen in de atmosfeer. Die aanwezigheid van gassen neemt namelijk sneller toe dan de wereldwijde temperatuur. Volgens de wetenschappers van dit nieuwe onderzoek spelen vulkanen de belangrijke rol van tegengewicht.

Vulkanen stoten zwaveldioxide uit bij uitbarstingen. Een klein gedeelte van die uitstoot stijgt tot in stratosfeer, waar het chemische reacties aangaat waardoor zonlicht deels gereflecteerd wordt. Dat zorgt ervoor dat minder zonnestralen, en dus minder warmte, onze aarde bereiken. Volgens het huidige onderzoek zou er meer van die zwaveldioxide in de stratosfeer komen dan eerst werd gedacht.

De menselijke uitstoot van zwaveldioxide mag de laatste 20 jaar dan wel gigantisch zijn toegenomen, vooral in China en India, toch zijn het vooral vulkanen die het gas uitstoten. Wetenschappers keken eerst vooral naar grote uitbarstingen (zoals die van de Pinatoba in 1991, die de globale temperatuur deed dalen), maar daardoor werd de uitstoot van kleinere uitbarstingen niet of amper meegeteld. Die 'fout' zou de kleinere temperatuurstijging verklaren.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123946677
De menselijke uitstoot van zwaveldioxide is toch juist in het westen flink afgenomen vanwege de ontzwaveling van de brandstoffen. Of zijn het juist de kolencentrales die veel zwaveldioxide uitstoten?
pi_123947687
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 09:01 schreef Basp1 het volgende:
De menselijke uitstoot van zwaveldioxide is toch juist in het westen flink afgenomen vanwege de ontzwaveling van de brandstoffen. Of zijn het juist de kolencentrales die veel zwaveldioxide uitstoten?
Kolencentrales zonder rookgasfilters stoten nogal wat zwaveldioxide uit. Van dergelijke installaties hebben ze in o.a. India en China de laatste 10 jaar nogal wat gebouwd. Daarom gingen er speculaties rond dat deze kolencentrales mogelijk verantwoordelijk waren voor het schijnbare plateau in de atmosferische temperatuur. De discussie rond aerosols is duidelijk nog niet rond.

De reactie van klimaatmodelleur Gavin Schmidt op de link tussen vulkanische aerosols en temperatuur zoals die in de persberichten staat is interessant:

quote:
Could anyone comment on NOAAs Ryan Neelys (et al) article in GRL considering the lack of warming being caused by moderate tropical volcanic eruptions, rather then by anthropogenic SO2-emissions (China, India, etc).

[Response: Neely et al is a paper about attributing the source of stratospheric aerosols, not temperature. They show quite convincingly that the small amounts of aerosols are the result of volcanic aerosols, rather than pollution from china or India. The paper itself doesn't draw any further conclusion. However, in their press release, they link this result to a speculation in a paper last year that this amount of aerosols was significant in terms of temperature. Unfortunately, the release and the subsequent coverage took this extrapolation as if it was the main result. It was not, and the significance of these small amounts of aerosols have not yet been demonstrated to have had a significant impact on temperature. They may have a noticeable effect or not, but that has not been shown. - gavin]
pi_123992505
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 08:49 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Een goede eigenschap
Goed dat iemand het controleert :)
Ik acht de kans steeds waarschijnlijker dat al in mei van dit jaar het weekgemiddelde van de metingen bij Mauna Loa kortstondig net iets boven de 400 ppm kunnen komen. In dat geval zullen we denk ik weer van Pieter Tans horen. (Als het niet gebeurt zal het dan wel tegen die 400 ppm aanschurken.)
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
  woensdag 13 maart 2013 @ 06:18:19 #134
229392 Lemans24
dé ervaringsdeskundige
pi_123992612
quote:
0s.gif Op woensdag 27 februari 2013 13:12 schreef barthol het volgende:
Even iets wat ik opmerk bij het bovenstaande bericht van HLN

"Olifantzeehonden" is een letterlijke vertaling van het engelse "Elephant Seals"
In het Nederlands heten dat "Zeeolifanten".

Ik zie dat vaker bij journalisten de laatste tijd, dat zij het Nederlandse woord niet kennen, of klakkeloos vertalen.
Ik wilde hetzelfde zeggen.
Journalisten of vertalers zijn vaak zeer slecht onderlegd in de materie en doen niets anders dan schrijven of vertalen. En dat vind ik erg verontrustend!
pi_124865729
03-04-2013

Wetenschapper neemt ontslag om publiek te overtuigen van opwarming


© NASA Goddard Space Flight Center.

De 72-jarige wetenschapper James E. Hanssen is al decennialang een referentie als het gaat om klimaatwetenschap. Hij leidde belangrijke onderzoeken naar klimaatmodellen bij het Goddard Institute voor Space Studies, maar na druk uit Republikeinse kringen neemt hij ontslag bij NASA om eindelijk vrijuit te kunnen spreken.

Hanssen getuigde al tientallen keren voor het Amerikaanse Congres en probeerde het publiek te overtuigen van de aan de gang zijnde klimaatsverandering. Zo nam hij de afgelopen jaren deel aan verschillende grote protestacties, waarvoor hij regelmatig gearresteerd werd. Mede daarom klonk de roep om zijn ontslag steeds luider in Republikeinse kringen.

De wetenschapper laat nu zelf weten ontslag te nemen bij de NASA. Zijn mond houden, zal hij voortaan echter niet doen. Hij heeft zijn ontslag namelijk juist ingediend zodat hij vrij kan spreken. Hij is nu op juridisch en politiek vlak niet meer gebonden in zijn strijd tegen de klimaatsverandering.

Zo heeft hij al aangegeven verschillende overheidsinstanties voor de rechter te willen dagen. Hij meent namelijk dat ze niet voldoende ondernemen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en klimaatsverandering tegen te gaan. Nu Hanssen geen federaal aanklager meer is, heeft hij die mogelijkheid. 'Er moet opgetreden worden', zegt hij in Amerikaanse krant The New York Times. 'Op deze manier laten we ons nageslacht een situatie achter waar ze mogelijk nooit nog een antwoord op kunnen hebben.'

(volkskrant)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124905997
04-04-2013

Groener Noordpoolgebied versnelt klimaatverandering flink



De komende tientallen jaren zal de Arctis – het gebied rondom de Noordpool – heel snel groener worden. De bosrijke gebieden in het gebied zullen in enkele decennia tijd vijftig procent groter worden en het proces van klimaatverandering versnellen.

Dat voorspellen wetenschappers in het blad Nature Climate Change. Dat de Arctis groener wordt, is het resultaat van hogere temperaturen. In de Arctis stijgen de temperaturen gemiddeld zo’n twee keer sneller dan wereldwijd het geval is.

Modellen
Nu resulteert die opwarming de afgelopen twee decennia reeds in meer groen op de Arctis. De onderzoekers vroegen zich af of die trend door zou zetten en ontwikkelden modellen die kunnen voorspellen welke planten onder welke omstandigheden (bepaalde temperaturen en hoeveelheden neerslag, bijvoorbeeld) konden groeien.

Eerder onderzoek De studie is in lijn met een onderzoek dat vorige maand verscheen en stelde dat noordelijk gelegen gebieden nu al in een rap tempo groener worden. De wetenschappers stelden op basis van dat onderzoek dat het groen dat we nu in noordelijke gebieden aantreffen dertig jaar geleden nog enkele graden zuidelijker te vinden was.Siberië

Het onderzoek wijst erop dat de verspreiding van groen in de Arctis de komende decennia flink zal veranderen. Om een voorbeeld te geven: binnen enkele decennia kunnen bomen in Siberië enkele honderden kilometers noordelijker voorkomen dan nu het geval is. “We zien daar nu al iets van, nu grotere struiken in rap tempo op de warmere toendra gaan groeien,” vertelt onderzoeker Pieter Beck.

Gevolgen
De onderzoekers bestudeerden ook het effect dat een groener poolgebied op het klimaat zou kunnen hebben. Ze ontdekten dat een groener poolgebied de verandering van het klimaat enorm kan versnellen. Dat heeft alles te maken met het albedo-effect. Als zonlicht op sneeuw valt, wordt een groot deel van de straling weer terug de ruimte in gestuurd. Zo blijft een gebied koeler. Maar als sneeuw plaatsmaakt voor bomen en struiken, wordt een gebied aanzienlijk donkerder. En een donker gebied weerkaatst geen zonlicht, maar absorbeert het juist, waardoor het nog sneller opwarmt. De onderzoekers voorspellen dan ook dat de Arctis naarmate deze groener wordt, ook warmer zal worden. Misschien denkt u: maar al die extra planten en bomen in het poolgebied nemen toch ook CO2 op en remmen zo klimaatverandering af? Dat klopt, maar die CO2-opname weegt niet op tegen het afnemend reflectievermogen van het gebied. Dat komt onder meer doordat planten in de Arctis CO2 relatief langzaam uit de atmosfeer halen.

Zo’n nieuwe verspreiding van vegetatie heeft niet alleen gevolgen voor het poolgebied, zo benadrukt wetenschapper Richard Pearson. Ook dieren die het poolgebied af en toe bezoeken, kunnen door de veranderingen verrast worden. “Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde soorten vogels die elk jaar van de lagere breedtes naar een specifiek poolgebied, zoals een grote open ruimte om op de grond nesten te kunnen maken, migreren.” Als het noordelijker steeds groener wordt, nemen de open ruimtes af en zullen deze vogels hun heil nog noordelijker moeten zoeken.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 5 april 2013 @ 16:05:53 #137
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_124918205
uit het One World magazine een paar handige apps over het klimaat:


bron: http://issuu.com/is-magazine/docs/oneworld3?mode=window
pi_125054325
quote:
0s.gif Op maandag 28 januari 2013 08:47 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

Conclusie:
Als er enige ontkenning is van de huidige opwarming en de menselijke invloeden die hieraan ten basis liggen, dan is dit vooral politiek van aard. Politici maken graag gebruik van slimme oneliners voor hun eigen gewin en leiden daarbij goedgelovige kiezers om de tuin met weinig kennis van zaken.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_125629184
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125629197
22-04-2013

Gekloonde bomen oplossing voor global warming?


© thinkstock.

In de Verenigde Staten wil een non-profitorganisatie de opwarming van het klimaat bestrijden door bomen te klonen. Het gaat dan niet om uit de kluiten gewassen kamerplanten maar om gigantische reuzensequoia's


© thinkstock.

"We moeten de planeet herbebossen, dat is noodzakelijk", zegt David Milarch, mede-oprichter van Archangel Ancient Tree Archive. "Om dat te doen, is het logisch de grootste, oudste en meest iconische bomen te nemen die ooit geleefd hebben", stelt hij.

Zijn organisatie verzamelde zo stekken van drie enorme bomen die ongeveer een eeuw geleden werden gekapt, maar waarvan de stompen nog steeds scheuten produceren. Een ervan, bekend als de Fieldbrook Stump, zou zo'n 4.000 jaar oud en ongeveer 40 verdiepingen hoog zijn geweest toen hij werd geveld. "Dit is een eerste stap naar massaproductie", stelt Milarch, wiens organisatie naar aanleiding van de Dag van de Aarde bomen plant in verscheidene landen.

Kampioenenbomen
Mlarch en zijn zonen Jared en Jake geraakten in de jaren 90 bezorgd over de toestand van de bossen op onze planeet. Ze reisden de hele VS rond op zoek naar 'kampioenenbomen' die honderden of zelfs duizenden jaren geleefd hebben. Ze meenden dat die bomen over superieure genen beschikken, iets waar binnen de wetenschap onenigheid over bestaat. Sceptici stellen dat de bomen mogelijk gewoon geluk hebben gehad.

De lui van Archangel hebben verscheidene manieren uitgewerkt om de bomen te klonen. De voorbije jaren mikten ze vooral op sequoia's en reuzensequoia's omdat die enorme hoeveelheden CO2 kunnen absorberen, het broeikasgas dat het meest verantwoordelijk wordt geacht voor de klimaatverandering. "Als we genoeg bomen kunnen verspreiden, zullen we een verschil maken," meent Jared Milarch.

Inventaris
Archangel heeft nu een inventaris van enkele duizenden klonen in verschillende groeistadia, afkomstig van meer dan 70 sequoia's en reuzensequoia's. De uitdaging is nu plaatsen te vinden om de bomen te planten, maar ook om mensen te vinden die de bomen willen verzorgen. De organisatie heeft ook geld nodig om het project voort te zetten, aangezien de groep draait op donaties en zelfs geen geld vraagt voor haar boompjes.

David Milarch zegt dat veel bomen op 26 april worden geplant op Boomplantdag, maar dat 90 procent van die bomen sterft door een gebrek aan verzorging. De mensen die nu deelnemen aan boomplantacties beloven alvast goede nazorg, zo ook aan de Universiteit van Marin in het Cailifornische Kentwood. "Ik weet zeker dat de bomen het hier uitstekend zullen doen," zegt groenverantwoordelijke Tom Burke van de universiteit. "We hebben al sequoia's in dit gebied sinds God ze plantte."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125630149
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2013 08:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Zijn organisatie verzamelde zo stekken van drie enorme bomen die ongeveer een eeuw geleden werden gekapt, maar waarvan de stompen nog steeds scheuten produceren. Een ervan, bekend als de Fieldbrook Stump, zou zo'n 4.000 jaar oud en ongeveer 40 verdiepingen hoog zijn geweest toen hij werd geveld. "Dit is een eerste stap naar massaproductie", stelt Milarch, wiens organisatie naar aanleiding van de Dag van de Aarde bomen plant in verscheidene landen.
Het afzagen van een boom tot vlak boven de bodem is in Engeland een oude techniek om brandhout te produceren, genaamd Coppicing. De stompen blijven door het afzagen jong en kunnen honderden zo niet duizenden jaren blijven leven terwijl telkens nieuwe scheuten ontstaan. Het is een duurzame techniek om hout te winnen.
pi_125630400
Er is een nieuwe documentaire over klimaatverandering, genaamd On Thin Ice en belicht een aantal onderzoeksgebieden en bewijslijnen voor invloed van CO2 op het klimaat.

Snel kijken! ;)
pi_125639458
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2013 09:45 schreef cynicus het volgende:
Er is een nieuwe documentaire over klimaatverandering, genaamd On Thin Ice en belicht een aantal onderzoeksgebieden en bewijslijnen voor invloed van CO2 op het klimaat.

Snel kijken! ;)
Ik had hem gisternacht al gezien (erop geattendeerd door het blog van Bart Verheggen)
Een mooi portret van klimaatwetenschappers Ik hou van die mensen, die echte onderzoekers in het veld.

"In recent years climate science has come under increasing attack, so geologist Simon Lamb took his camera to find out what is really going on from his climate science colleagues. Simon followed scientists at work in the Arctic, Antarctic, Southern Ocean, New Zealand, Europe and the USA. They talk about their work, and their hopes and fears, with a rare candour and directness. This creates an intimate portrait of the global community of researchers racing to understand our planet's changing climate."
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_125737435
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2013 08:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
22-04-2013

Gekloonde bomen oplossing voor global warming?

Waarom stimuleren ze de veenvorming eigenlijk niet? Een boom, hoe lang het ook kan duren, valt een keer om waardoor er weer afbraak aan gaan plaats vinden (en stoffen weer vrij komen). Bij veenvorming wordt CO2 vastgelegd door veenmossen (en andere planten) die na hun afsterven dankzij het natte en zure milieu niet of nauwelijks verder worden afgebroken. Er is dan dus effectief CO2 vastgelegd dat niet meer in de atmosfeer terugkomt. Boven op het oude veen groeit weer "nieuw" veen etc etc. Ik zou dus eerder voor veenvorming gaan dan voor de aanleg van zulke bossen.
pi_125740158
Nog een alternatief: biochar, of terra preta. Houtskool doet er ook honderden tot enkele duizenden jaren over om afgebroken te worden in de bodem.
pi_125767831
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2013 09:45 schreef cynicus het volgende:
Er is een nieuwe documentaire over klimaatverandering, genaamd On Thin Ice en belicht een aantal onderzoeksgebieden en bewijslijnen voor invloed van CO2 op het klimaat.

Snel kijken! ;)
gezien en toppie documentaire
pi_125772751
Keeling curve metingen gisteren (25 april): 399.72 ppm

Dat zit heel dicht bij die symbolische mijlpaal van 400 ppm

Daar bij Mauna Loa wordt die atmosferische CO2 dagelijks door twee verschillende onderzoeksteams gemeten. Zowel door het Scripps Institution of Oceanography als door NOAA Earth System Research Laboratory.

Scripps heeft dus (ter gelegenheid van het benaderen van die symbolische mijlpaal) een pagina gestart met dagelijkse metingen. De link hier bovenaan.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_125773072
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 21:54 schreef attila_de_hun het volgende:

[..]

Waarom stimuleren ze de veenvorming eigenlijk niet? Een boom, hoe lang het ook kan duren, valt een keer om waardoor er weer afbraak aan gaan plaats vinden (en stoffen weer vrij komen). Bij veenvorming wordt CO2 vastgelegd door veenmossen (en andere planten) die na hun afsterven dankzij het natte en zure milieu niet of nauwelijks verder worden afgebroken. Er is dan dus effectief CO2 vastgelegd dat niet meer in de atmosfeer terugkomt. Boven op het oude veen groeit weer "nieuw" veen etc etc. Ik zou dus eerder voor veenvorming gaan dan voor de aanleg van zulke bossen.
Stimuleren van veenvorming is dankzij nitraat en fosfaatvervuiling in de meeste gevallen dweilen met de kraan open.
pi_125786944
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2013 09:45 schreef cynicus het volgende:
Er is een nieuwe documentaire over klimaatverandering, genaamd On Thin Ice en belicht een aantal onderzoeksgebieden en bewijslijnen voor invloed van CO2 op het klimaat.

Snel kijken! ;)
Ik heb er best 5 of 10 dollar voor over, maar ik heb geen creditcard. :'(
pi_125792341
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 april 2013 01:28 schreef DarkSkywise het volgende:

[..]

Ik heb er best 5 of 10 dollar voor over, maar ik heb geen creditcard. :'(
Jammer, je ben net te laat, afgelopen week was de film in zijn geheel gratis te zien. Maar op dezelfde site, onder de link 'Videos', kun je nog steeds een groot deel van de film in stukjes bekijken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')