Bedankt voor de tip. Dus ik kan dan beter op dinsdagavond het deeg maken voor de avond erna. Moet deeg eigenlijk rijzen in de koelkast of op een warme plek?quote:Op dinsdag 17 juli 2012 16:42 schreef MaximusTG het volgende:
Het ziet er trouwens makkelijker uit dan het is in het filmpje hoor . Moet je wel een mooi glad blad voor hebben, dat moet ik op mn geribbelde aanrecht niet proberen bv.
Je kan je deegballen idd invriezen. Maar waar je een beetje mee moet spelen dan is de rijstijd.
Om het een beetje uit te leggen; Je deeg heeft op een gegeven moment een bepaald punt bereikt, waarbij het op zn piek is. Mooi gerezen, gist is actief, als je het op dat moment zou bakken zou je een maximale rijs krijgen (en dus een luchtige pizza, mooie rand etc.). Wanneer dat punt is, is afhankelijk van dingen als hoeveelheid gist, temperatuur, zout, etc.
Wanneer je je deeg bevroren in de koelkast zet, dan begint het gistproces/rijsproces weer langzaamaan. De temperatuur van de bal deeg stijgt. Je moet kijken of je je deeg na het maken meteen in kan vriezen, of dat je het bijvoorbeeld 's avonds maakt en in de koelkast zet, en 's ochtends naar de vriezer verplaatst (of laat staan voor diezelfde avond). Op het moment dat je dan een bevroren bal deeg uit de vriezer haalt is ie al 'iets verder'.
Je zult best pizza kunnen bakken op die steen, maar hij is inderdaad erg dun, en ik zie niet helemaal wat het rond zijn van de steen nou zoveel toevoegt qua gemak? Het maakt het eigenlijk alleen maar lastiger omdat je minder plek hebt om de pizza op te schuiven.quote:Op woensdag 18 juli 2012 11:09 schreef Stansfield het volgende:
[..]
Bedankt voor de tip. Dus ik kan dan beter op dinsdagavond het deeg maken voor de avond erna. Moet deeg eigenlijk rijzen in de koelkast of op een warme plek?
Is dit trouwens een goede pizzasteen?
http://www.fonq.nl/product/jamie-oliver-pizzasteen/34772/
Tnx voor de tip.quote:Op woensdag 18 juli 2012 12:52 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Je zult best pizza kunnen bakken op die steen, maar hij is inderdaad erg dun, en ik zie niet helemaal wat het rond zijn van de steen nou zoveel toevoegt qua gemak? Het maakt het eigenlijk alleen maar lastiger omdat je minder plek hebt om de pizza op te schuiven.
Deeg kan zowel in de koelkast als op een warme plek rijzen, alleen gaat het op een warme plek sneller. Maar in de koelkast krijgt je deeg dan wel weer de tijd om meer smaak te ontwikkelen. En je hebt het proces meer onder controle.
Je kan er mee spelen he; Stel je maakt savonds laat deeg, zet het in de koelkast, en de volgende dag wil je het bakken. Je kijkt in de koelkast en je ziet dat het deeg nog niet ver genoeg gerezen is. Dan zou je het bv even op een warmere plek kunnen zetten (niet te warm natuurlijk). Maar als het deeg al wel bijna goed is hoef je het er bv maar een half uurtje van te voren uit te halen (ik zeg maar wat als voorbeeld). Dat is iets wat je een beetje uit ervaring moet leren.
Maar ik zie deeg in de koelkast ook gewoon als erg makkelijk. Als je namelijk het deeg dezelfde dag nog moet maken dan eet je sowieso erg laat, en je deeg bevat veel gist en is snel gerezen. En je hebt de meeste 'rotzooi' al gehad.
Ik zal eens bij pizzastein kijken.quote:Op woensdag 18 juli 2012 13:25 schreef MaximusTG het volgende:
Ik heb ooit deze steen van http://pizzastein.com/ voor mn verjaardag gekregen. Is ook chamotte. Zelfde soort steen dus. Alleen is het bij groenebouwmaterialen goedkoper (als je em af kan halen).
Heb je deze pizza gemaakt in de bestron of gewone oven?quote:Op woensdag 18 juli 2012 19:17 schreef MaximusTG het volgende:
Ook maar weer eens pizza gebakken . Had alleen geen goede bloem meer, dus heb een pak van Soubry gebruikt met volkorenmeel. Had ik een keer bij de Jumbo gehaald, had niet goed opgelet, dacht dat het broodbloem voor witbrood was.. Maar heb het gezeefd, dus het is een semi-volkoren pizza geworden;
Met tomatensaus, gebakken kipfilet, champignons, gorgonzola, mozzarella en basilicum.
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Deze in de gewone oven.quote:Op vrijdag 20 juli 2012 00:32 schreef Terpentin07 het volgende:
[..]
Heb je deze pizza gemaakt in de bestron of gewone oven?
Zeven? Nee dat hoeft niet echt als je bloem gebruikt. Ik zei hierboven dat ik had gezeefd omdat ik alleen nog tarwemeel had.quote:Op vrijdag 20 juli 2012 08:01 schreef LoganMCV het volgende:
Hmm..ik heb dus last van luie gluten
Ik gebruik gewoon standaard bloem uit de supermarkt en ben nog te lui om het te zeven ook, mijzelf kennende zal ik beginnen met langer kneden, als dat niet helpt zeven.
Thanks !
Dan moet ik ze dit weekend maar eens gaan bekijken, de Parade opent vanavond in Utrecht, en ik woon daar. Maar ik heb eigenlijk geen plek in de tuin+ er staat al een houtkachel onder de veranda....quote:Op woensdag 18 juli 2012 13:31 schreef piepkuiken21 het volgende:
hmm aan het einde van De Parade gaan er 2 grote stenen pizzaovens weg, iemand van hier interesse?
Nice. Persoonlijk ben ik veel luier met de saus, ik gebruik er altijd bliktomaat voorquote:Op vrijdag 20 juli 2012 19:48 schreef Terpentin07 het volgende:
Sausje maken
[ afbeelding ]
Het resultaat,ietsje te lang in de oven
[ afbeelding ]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |