Helemaal geen gekke vraag hoor De kosten van de slacht hangt bij onze slager af van het formaat van het varken, tot 100 kilo (schoon aan de haak, dus exclusief ingewanden, etc) kost ¤100,00, daarna voor elke extra kilo 50 cent extra. Daarvoor wordt het varken dus twee keer gekeurd, geslacht en versneden tot wat je zelf wilt: karbonaadjes, schnitzels, ribbetjes, ham, speklappen... etc. Worst maken is extra werk en omdat daar vaak ook rundvlees en kruiden e.d. bij door zit kost dat extra: ¤1,50 per kilo worst. Wij laten rookworst en kleine worstjes maken (geen bloedworst ). Als je dat leuk vindt en de mogelijkheid ervoor het kun je dat natuurlijk ook zelf doen, dat doet/deed sigme volgens mij ookquote:Op zondag 6 mei 2012 15:16 schreef Waterweg het volgende:
misschien een gekke vraag, maar wat kost 't nou zo'n beetje om een varken te laten slachten/verwerken?
Lijkt me toch wel heel mooi om zo je eigen vlees te verzorgen. Dat gaat hier niet makkelijk lukken, maar misschien op kleinere schaal met kippen over een paar jaar.
Ik vind het verder erg mooi hoe je alles bijhoudt, zo te zien heb je er een hoop kennis van!
Klopt, je proeft dat ze oud en taai zijn Nah, het is gewoon het verschil tussen kuikenvlees dat maar 6 weken oud is geworden en zo'n beetje de hele tijd zittend en vretend door heeft gebracht of vlees dat rond heeft gelopen en een maand of 5, 6 is geworden. Daarbij komt nog dat onze zelf gefokte haantjes niet van een specifiek vleesras zijn. Onze kippen zijn namelijk voor zowel eieren als (incidenteel) vlees, dus hebben minder dikke kipfilets en drumsticks. Bij de plofkipjes hebben we dat 'probleem' in ieder geval niet; die zijn zo vlezig als je ze maar krijgen kunt. Ze worden zelfs speciaal gefokt op veel borstvlees (=grote kipfilets) omdat dat goed verkoopt in de supermarkt. Ik zal binnenkort nog wat foto's maken van de kuikentjes, dan is te zien hoe ze opgroeien. Straks als de plofkuikentjes iets ouder zijn wordt het verschil in formaat en lichaamsbouw tussen hen en de 'normale' broertjes en zusjes nog veel groter en duidelijker. Ik heb trouwens in het vorige beestenboerderij topic ook een aantal keren foto's geplaatst van de kuikentjes van vorig jaar, daar was te zien hoe ze groter werden en uiteindelijk geslacht werden (maar geen foto's van de slacht zelf, dat vind ik niet zo passen in F&F).quote:Op zondag 6 mei 2012 17:25 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
eigenlijk was het topic nog veel beter geweest als je 1 haantje vanaf dag 0 kon volgen. maar toch leuk leesvoer! de bio kip die ik wel eens koop smaakt ook veel meer naar kip (en is idd wat stugger van structuur) dan de standaard ah kip. is gewoon spierweefsel wat wat heeft gedaan in het korte leventje, namelijk gelopen enzo.
ik vind zo'n gewone kip die wat taaier is dan de supermarkt plofkip een stuk lekkerder. kipfilet van de lidl smaakt eigenlijk niet echt naar kip enzo.quote:Op zondag 6 mei 2012 18:07 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Klopt, je proeft dat ze oud en taai zijn Nah, het is gewoon het verschil tussen kuikenvlees dat maar 6 weken oud is geworden en zo'n beetje de hele tijd zittend en vretend door heeft gebracht of vlees dat rond heeft gelopen en een maand of 5, 6 is geworden. Daarbij komt nog dat onze zelf gefokte haantjes niet van een specifiek vleesras zijn. Onze kippen zijn namelijk voor zowel eieren als (incidenteel) vlees, dus hebben minder dikke kipfilets en drumsticks. Bij de plofkipjes hebben we dat 'probleem' in ieder geval niet; die zijn zo vlezig als je ze maar krijgen kunt. Ze worden zelfs speciaal gefokt op veel borstvlees (=grote kipfilets) omdat dat goed verkoopt in de supermarkt. Ik zal binnenkort nog wat foto's maken van de kuikentjes, dan is te zien hoe ze opgroeien. Straks als de plofkuikentjes iets ouder zijn wordt het verschil in formaat en lichaamsbouw tussen hen en de 'normale' broertjes en zusjes nog veel groter en duidelijker. Ik heb trouwens in het vorige beestenboerderij topic ook een aantal keren foto's geplaatst van de kuikentjes van vorig jaar, daar was te zien hoe ze groter werden en uiteindelijk geslacht werden (maar geen foto's van de slacht zelf, dat vind ik niet zo passen in F&F).
Vanavond komt er trouwens een kennis een paar eieren ophalen om onder zijn kloek uit te broeden. Dat worden (als de nieuwe haan zijn werk tenminste doet) onze eerste araucana en half-araucana kuikens. Die wou ik graag hebben omdat ik de groen/blauwe eieren zo leuk vind dus het is mooi als we er daar wat meer van kunnen krijgen. Daarnaast krijgen we over een paar weken als het goed is een aantal marans kuikens uit de broedmachine van een andere kennis, een ras dat bekend staat om de heel donkerbruine eieren die ze leggen. Volgend jaar Pasen heb ik dan hopelijk een prachtig mandje gekleurde eieren
Bloedworst is een hoop gedoe, lang niet elke slager heeft daar zin an.quote:
Daar vergis je je in. Een van mijn slagers slacht partijen varkens uit de bio-industrie die afgekeurd worden voor de industriele slachterij. Afkeur omdat ze de verkeerde maat hebben of een navelbreuk. In de omgeving van deze slager kunnen boeren met zulke varkens naar hem toe, maar dat is een uitzondering. Meestal worden dergelijke varkens doorgedraaid, zeker als ze pas in de industriele slachtfabriek worden afgekeurd. Daar worden dus hele varkens weggegooid . Let wel: er is niets mis met het vlees!quote:Op zondag 6 mei 2012 18:34 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
dat is dan weer een voordeeltje van de bio industrie, daar wordt werkelijk niets weggegooid van een beest.
Ik heb niet gevraagd of de slager bloedworst wilde of kon maken. Eerlijk gezegd heb ik het nog nooit gegeten en eigenlijk ook nooit de behoefte gevoeld het te proeven. Het valt voor mij een beetje in de categorie balkenbrij, prairie oysters en aanverwantenquote:Op zondag 6 mei 2012 18:24 schreef sigme het volgende:
[..]
Bloedworst is een hoop gedoe, lang niet elke slager heeft daar zin an.
Doet jouw slager het, Miss_Isis? Of heb je het niet gevraagd?
Ik ben van al het varkensvlees nog het meest blij met de achterham die de slager voor me maakt: hij pekelt de achterham, droogt ze en dan nog even roken. Vervolgens in stukken van 1 tot 1,5 kg in stukken gesneden en dan vacuum verpakt - geweldig. Grootse nadeel: ik lust geen treurige varkensvleeswaar van de supermarkt meer.
Dat had ik ook...quote:Op maandag 7 mei 2012 12:12 schreef tombolafan het volgende:
Wat een droppies die biggetjes En ik moest ook wel even slikken bij het weggaan van Penny
Is het moeilijker een varken (dat luistert enzo) te laten slachten dan een kip?
Ja, ik moest zelf ook wel even slikken, ook wel twee keer .... Vooral na het nemen van die laatste foto waar ze me aankeek met zo'n 'wat gaan we nou doen?' blik in haar oogjes. Ik ben dan ook zelf niet mee geweest bij het afleveren aan de slager. Ik vind het best moeilijk om haar te laten slachten, ik heb haar natuurlijk geaaid, gevoerd, geknuffeld en leren luisteren sinds we haar hadden. De kippen heb ik minder mee, ik vind ze ook leuk, ken ze allemaal en sommigen eten uit de hand maar ik heb er minder een band mee. De konijntjes zitten weer zo'n beetje tussen de kippen en varkens in gevoelsmatig. Het hangt voor mij een beetje samen met hoe goed ze luisteren en hoe ze op mij reageren e.d. de varkens lijken wat dat betreft wel een beetje op honden, meer dan de konijnen en veel meer dan de kippen.quote:Op maandag 7 mei 2012 12:12 schreef tombolafan het volgende:
Wat een droppies die biggetjes En ik moest ook wel even slikken bij het weggaan van Penny
Is het moeilijker een varken (dat luistert enzo) te laten slachten dan een kip?
Ja, Penny liep al heel lang stram met vooral haar rechter voorpoot, we hebben de DA daar al eens voor op bezoek gehad maar er zat geen ontsteking o.i.d. en er hoefde/kon niets aan gedaan te worden zolang ze nog wel op de poot liep. Het werd alleen steeds erger, met name 's ochtends kon ze lastig opstaan, liep ze erg moeilijk en gleed ze soms uit met die poot. In de loop van de dag werd het dan beter en rende ze ook gewoon naar mij toe als ze bv geroepen werd, maar als ze langzaam liep was het duidelijk dat ze behoorlijk trok met die poot. Ze zou er naar alle waarschijnlijkheid meer last van krijgen als ze zwaarder zou worden zoals bij een dracht. Ook geeft een manke zeug meer kans op het doodliggen van biggen omdat ze niet zo snel overeind kan komen als ze een big dreigt te pletten. Daarnaast moet je je natuurlijk ook afvragen of je een zeug met zo'n afwijking wel moet gebruiken voor de fok.quote:Op maandag 7 mei 2012 13:19 schreef tombolafan het volgende:
Pffff ik snap dat het moeilijk is en ik hoop ook dat Pim een goede moeder is zodat ze lang mag genieten van een leven bij jullie
Ik had gemist dat Penny mank was! Wanneer moeten de biggen gecastreerd worden (als je dat gaat laten doen)? Doen ze dat nog steeds onverdoofd? Ik heb wel eens gezien hoe ze die ijzerinjecties geven als ze nog zo klein zijn, daar kon ik toen al om janken (in my defense; ik was 12 )
We hebben Pim inderdaad laten bezwangeren omdat Penny moeilijk liep, maar ook omdat Pim heel duidelijk laat merken als ze berig (=vruchtbaar) is. Dat maakt het goede moment om te laten dekken makkelijker te bepalen. We hadden Penny graag laten insemineren door een Berkshire beer maar dat liep vertraging op omdat dat geïmporteerd moet worden en Penny niet zo'n duidelijke cyclus had. Op het moment dat we het een beetje voor elkaar hadden bleek Penny toch te mank om mee te fokken.quote:Op maandag 7 mei 2012 13:52 schreef dolfina-chica het volgende:
Ik zou inderdaad net gaan vragen:
Waarom is de keuze gevallen op Pim om die te bezwangeren... Ik wist ook niet dat Penny mank liep..
Ik riep heel stoer in het eerste deel, dit wil ik ook gaan doen... eigen vlees enzo.. maar als ik zo kijk naar die foto van Penny... en jouw verhaal..
Knap dat je het kan, ik geloof niet dat ik het kan.
Ja, Pim ligt de hele dag te knorren en te dutten, er is helemaal niets over van haar gebruikelijke vernielerige zelfje En wat Penny betreft, het is ook wel cru. We hadden gehoopt dat we haar konden houden, het was een heel mooi varken dat vast hele mooie biggetjes had gekregen. Maar helaas was ze toch niet geschikt en tja, haar houden als ze niets 'oplevert' is gewoon te duur. Daar hadden we haar niet voor. Afstandelijk blijven is opzich wel verstandig denk ik, maar ik vind het juist fijn om alle dieren met liefde en aandacht te behandelen. Als ze zich op hun gemak voelen bij mij is het veel makkelijker om ze te verzorgen. Penny bv kon makkelijk worden geborsteld, ingesmeerd met olie voor haar huid en overal aangeraakt ter controle. En bij Pim is het ook heel makkelijk dat ze zo tam is, nu kon ik bij de bevalling gewoon achter haar zitten en haar helpen en kan ik tussen haar en de biggetjes doorlopen en de biggen aanraken, oppakken en controleren zonder dat ze me aanvalt of in de stress schiet. 200 kilo kwade zeug wil je namelijk niet achter je aan hebbenquote:Op maandag 7 mei 2012 18:50 schreef pasopikbijt het volgende:
Och wat zijn die biggetjes toch ongelofelijk schattig. Die staartjes.. En wat ligt Pim ook te genieten van ze zeg! Ze ligt de hele tijd te knorren op dat filmpje
Ik moet zeggen dat ik het toch wel een beetje cru vind, dat gedoe met Penny.. Je schrijft zelf ook al dat je het kut vind. Ik zou het niet kunnen. Of in ieder geval, ik zou het niet kunnen als ik er zo aan gehecht was. Ze heeft een naam, je houdt toch wel van haar enz enz. Ik zou best een varken willen houden om te slachten maar dan zou ik heel erg oppassen, afstandelijk blijven.
Maargoed, je hebt dit natuurlijk super gedaan op deze manier, met zo min mogelijk stress en dat is ook het beste wat je kan doen. Petje af voor dit alles, echt waar!
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt."If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
Uhh ik snap hem helemaal, maar mijn voorkeur gaat ten eerste al niet uit naar varkensvlees, dus ik denk dat ik dat mee zou laten spelen..quote:Op maandag 7 mei 2012 15:14 schreef Miss_Isis het volgende:
[.knip.]
En wat betreft het kunnen of niet kunnen; het is ook een kwestie van doen. Als je het vaker doet raak je er meer aan gewend (al blijft het wel moeilijk, in ieder geval voor mij). Wat ook helpt is het doel voor ogen te houden: gezond en gelukkig vlees. Als je een karbonade wilt eten zal er toch een varken dood moeten. Voor die varkens is het net zo zielig, al komt dat niet zo dichtbij. En je kan klein beginnen met kippen of zo, dat is ook makkelijker
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |