abonnement Unibet Coolblue
pi_116926426
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 10:08 schreef Ener-G het volgende:
Duh :) Nikon is al sinds zo ongeveer het begin samen met Hasselblad hofleverancier van de NASA.

Onze eigen Andre Kuipers heeft ook een flickr accountje

Shots van Nederland van zijn hand:
[ Flickr Photoset ]
Hoe maak jij zo'n set voor op een forum?! Mooi zo'n overzicht.

Van Kuipers was ik al een hele tijd 'volger' op Flickr. Mooie platen heeft hij.
pi_116926807
Euh gewoon in het reactieveld, met de "plaats een set of gallery van Flickr"-knop ?
"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."
pi_116927122
Oh dat heb ik nog nooit gezien joh :+
  dinsdag 18 september 2012 @ 12:55:28 #154
150897 ebeaydojraes
Gek Zijn Is Gezond (.nl)
pi_116929882
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 07:04 schreef Tokus het volgende:
De eerste D600's liggen in Canada nu al in de winkel!
Hoe lang zou het gaan duren voordat we die hier zien?
Vandaag. (althans Kamera Express Capelle krijgt er vandaag een paar honderd (geen grap) binnen.)

edit: voila
http://www.facebook.com/p(...)3670518674042&type=1


[ Bericht 15% gewijzigd door ebeaydojraes op 18-09-2012 14:59:38 ]
- "Was Ik Maar Een Dichter, Dan Kon Ik Dichter Bij Jou Zijn!"
- 'ye cannae change the laws of physics'
Licentie:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/nl/
pi_116937594
Nice!

Heeft Nikon echt snel gedaan dit keer! Meestal zit er meer tijd tussen bekendmaking en winkelvoorraad!

PS: werk je daar? Of waren ze zo aardig dat je ff naar de voorraad mocht?
Eskimo Joe
pi_116938379
Mooie camera hoor :) wil zien hoe die is tov de d700. Filmfunctie mis ik soms toch wel... Mja kan ik ook gewoon een d3200 voor op de kop tikken natuurlijk :+
  dinsdag 18 september 2012 @ 16:40:24 #157
150897 ebeaydojraes
Gek Zijn Is Gezond (.nl)
pi_116939566
Als ik de review hoor van the camera store dan is het gewoon een D7000 met een full frame sensor.

en de foto is van de Kamera Express facebook (en ja er zijn 2 'fokkers' die bij KE werken ..)
- "Was Ik Maar Een Dichter, Dan Kon Ik Dichter Bij Jou Zijn!"
- 'ye cannae change the laws of physics'
Licentie:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/nl/
pi_116940660
Hallo allemaal.. ben nu net twee / drie maanden bezig en aan het stoeien met mijn nikon d40.. tweedehands gekocht als instapper om te kijken of ik het leuk vind en wat ik leuk vind ;) heb gewoon de kitlens 18-55 mm dus verder nog niks bijzonders.

Heb al wel ontdekt dat ik vooral fotograferen met lange sluitertijden erg uitdagend en leuk vind om te doen en in de avonduren/ 'snachts lukt me dat nu al aardig. Alleen overdag is het natuurlijk te licht om de sluitertijden langer dan 1 of 2 seconden te krijgen. Ik heb wat rondgekeken en zag dat ik een polarisatie filter of ND-filter kon gebruiken daarvoor, maar kzag ook veel mensen (op buitenlandse fora) dit afraden omdat de kitlens bij automatisch scherpstellen nog draait. Schijnbaar moet ook het filter nog draaien want anders ging het niet helemaal goed ofzo, ik begreep dit niet helemaal.

Kunnen jullie mij wat adviseren met betrekking tot deze filters? Zag dat de prijs maar enkele tientjes bedroeg dus die gok wil ik nog wel nemen. Welke sluitertijden (met filter) zijn overdag realistisch en haalbaar? Alvast bedankt :)
pi_116941059
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 17:01 schreef Thrilled het volgende:
[...] Alleen overdag is het natuurlijk te licht om de sluitertijden langer dan 1 of 2 seconden te krijgen. [...]
Probeer eens op Manual te schieten met het kleinste diafragma (misschien f/22 op je kitlens) en dan een lange sluitertijd. Ik heb hier geen ervaring mee maar je kan het proberen. Post anders eens een foto?
Ik gebruik zelf ook de D40 dus ben wel benieuwd.
pi_116942039
@Thrilled: de voorkant van je kitlens draait bij het scherpstellen. Een polarisatie-filter draai je om licht dat onder een bepaalde hoek gepolariseerd is te vangen. Stel je daarna opnieuw scherp, dan kun je je filter ook opnieuw afstellen, met het risico dat je je scherpstelling verpest. Hetzelfde geldt voor een ND fader. Een vast ND filter heeft er totaal geen last van (maar heeft weer een beperking op het aantal stops dat je dempt, meestal 2 geloof ik).
pi_116946310
Ik heb zelf een kitlens met B+W circulair polarisatiefilter en dat werkt gewoon goed hoor. Eerst scherpstellen en dan het filter in de juiste positie draaien.

Ik gebruik mijn 52mm polarisatiefilter nu niet meer dus die mag je wel kopen :P
In tijden van crisis moet je niet met lastenverhogingen komen.
pi_116946684


Dit is een foto geschoten in RAW met een sluitertijd van 2 seconden (f 22, ISO 200), maar net voor zonsondergang. De raw-foto leek op mn camera al vrij overbelicht dus moest hem in photoshop nog flink terug schroeven en daarbij was het water al vrij rustig dus het 'mist-effect' valt in mijn ogen wel wat tegen, maar dat is een kwestie van een ruwere zee opzoeken :P

Wat ik begrijp uit Azreal zn verhaal is dat je vaste ND filters hebt en filters die je zelf nog moet 'scherpstellen' naar de juiste positie. De vaste filters lijken me dan beter, maar ben ik erg beperkt met "maar" 2 stops demping of valt dat wel mee?

ZwartmetSuiker, 52 mm is groot genoeg? Ik zag wel dat er verschillende maten zijn maar dat zal wel afhangen van de diameter van de lens? Wat is eventueel je prijs?
pi_116947039
Had zelf ook een Nikon D40 met kitlens, heb nu een groter objectief gekocht, vandaar. Maar punt is; het laatste stuk van de kitlens draait bij het scherpstellen. Bij een polarisatiefilter verandert de werking naarmate je draait. Hoe verder je draait, hoe meer of minder effect. Tijdens het scherpstellen kan je instelling dus veranderen.
In tijden van crisis moet je niet met lastenverhogingen komen.
pi_116947191
Dat stukje begreep ik, maar Azreal zegt dat er ook vaste filters zijn waarbij je er geen last van hebt (tenminste, zo vat ik dat op). Dus aangezien het in mijn ogen heel vervelend is om eerst je filter er op te zetten, dan scherp te stellen, dan je filter goed zetten, weer scherpstellen en dan pas af te drukken kan je toch beter zo'n vast type nemen? Of sla ik nu de plank erg mis :p
pi_116947384
Dan moet je een ander objectief kopen. Bij mijn nieuwe objectief draait het laatste stuk niet, bij die kitlens wel. Als je een filter hebt dat qua werking variëert wanneer je het draait (zoals een polarisatiefilter) dan kan het zijn dat je af en toe moet bijstellen. Maar ik maak vaak gebruik van zo'n filter en het bijstellen is in de praktijk te verwaarlozen
In tijden van crisis moet je niet met lastenverhogingen komen.
pi_116947403
Daarbij laat je je filter altijd op je lens zitten, ik wel tenminste.
In tijden van crisis moet je niet met lastenverhogingen komen.
pi_116948380
Kan je zo'n filter dan ook op neutraal zetten ofzo? Ik moet duidelijk nog wat meer bijlezen over filters haha.. Maar het effect van zo'n filter wordt in de avonduren dan teniet gedaan door middel van je instellingen?
  dinsdag 18 september 2012 @ 19:50:32 #168
44679 Leshy
Held met sokken.
pi_116948613
Er wordt over een paar verschillende typen filters gesproken:

ND-filter: Staat voor Neutral Density. Dit filter laat minder licht door, waardoor je foto dus donkerder wordt. Dit is belangrijk als je overdag opnames met langere sluitertijd wilt maken, bijvoorbeeld om stromend water te laten vervagen. Normaal gesproken zou je foto bij een sluitertijd van 2-3 seconden zwaar overbelicht zijn.

Graduated ND-filter: Dit is een filter waarbij het ND-effect aan één kant van het filter sterker is dan aan de andere kant. Deze gebruik je wanneer je bijvoorbeeld de lucht wel donkerder wilt maken, maar de grond of het onderwerp niet. Bijvoorbeeld wanneer de lucht erg bewolkt en dus fel verlicht is; in foto's zie je dan vaak zo'n strakke witte lucht zonder details er in.

Circulair polarisatiefilter: Dit filter zorgt er voor dat licht waarvan de golflengte een bepaalde richting heeft wordt geblokkeerd. Zo kun je reflecties in bijvoorbeeld water of glas verminderen of zelfs geheel verwijderen, omdat de golflengte van het licht van die reflecties een iets andere richting heeft dan de het gewone licht.

Een gewoon ND-filter maakt gewoon je hele foto donkerder, en dus maakt het niet uit hoe die op je lens zit, die hoeft niet te draaien. Bij een graduated ND-filter maakt de richting wel uit, want het donkere gedeelte van de filter moet de lucht bedekken in je foto, dus moet het filter wel goed gedraaid zijn. Een circulair polarisatiefilter blokkeert licht afhankelijk van hoe het filter gedraaid is ten opzichte van je camera, dus ook die moet goed afgesteld zijn om het licht dat je wilt blokkeren, ook daadwerkelijk te blokkeren.

Bij een camera waarvan het voorste element draait, betekent dat dat elke keer dat je scherpstelt, het filter toch draait en je het filter opnieuw moet afstellen. De kans is groot dat wanneer je aan dat filter begint te draaien, je toch ook het voorste element een klein stukje meedraait of je camera beweegt, waardoor de focus niet meer helemaal klopt (afhankelijk van wat je fotografeert en waar je op focust).

Edit: En in principe is het niet handig om filters op je lens te laten zitten; elk filter neemt ten allen tijde licht weg van je lens en is gewoon een extra stuk glas met onvolkomenheden waar het licht doorheen moet. Je gebruikt ze alleen om een bepaald effect te kunnen verkrijgen, en wanneer je dat effect niet wilt, kun je ze er beter afhalen. Zeker een ND- of GND-filter laten zitten is op z'n zachtst gezegd niet handig.

De enige filters die je kunt laten zitten zijn UV-filters. Die doen verder helemaal niet zoveel en hebben ook het genoemde nadeel, maar er zijn wel mensen die graag zo'n filter als bescherming op de lens hebben zitten tegen vuil, stof, zand of stoten.
pi_116949085
Ik liet altijd mijn UV- en polarisatiefilter op mijn objectief zitten, had ze altijd wel nodig en daarbij is het ook een gedoe om ze elke keer vast en los te maken.
In tijden van crisis moet je niet met lastenverhogingen komen.
pi_116949109
Kijk, goed stukje! Op basis hiervan gaat mijn voorkeur uit naar een standaard ND-filter aangezien met lange sluitertijden zowel de lucht als de grond/onderwerp overbelicht zullen zijn. Daarnaast schiet ik in RAW dus kan ik vrij veel aanpassen na afloop.
pi_116949235
Polarisatiefilter is ook mooi voor landschappen.
In tijden van crisis moet je niet met lastenverhogingen komen.
pi_116949316
Dat is wel zo, die brengen toch de kleuren groen en blauw etc meer naar voren?
  dinsdag 18 september 2012 @ 20:08:56 #173
44679 Leshy
Held met sokken.
pi_116949641
Ja, en ze kunnen bij wat grotere landschappen soms ook dat mistige effect aan de horizon dat je vaak krijgt verwijderen.

Het werkt wel alleen onder de juiste omstandigheden: op zonnige dagen met weinig tot geen bewolking, en je moet er wel mee in ongeveer de juiste hoek ten opzichte van de zon voor fotograferen, dan werkt het effect erg goed. In andere gevallen werkt het een stuk minder of helemaal niet. Maar als je aan landschapsfotografie doet, dan is het wel een erg nuttig filter om bij je te hebben.
pi_116949833
Ik zou niet meer zonder willen. Ik fotografeer voornamelijk auto's maar toch.
In tijden van crisis moet je niet met lastenverhogingen komen.
  dinsdag 18 september 2012 @ 20:13:29 #175
44679 Leshy
Held met sokken.
pi_116949919
Ja, in dat geval wil je hem juist weer hebben voor de reflecties :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')