Hmm, ik ken ook niet zo heel veel zuurdesemrecepten, dat is toch vaak wat lastiger dan een gistrecept.
Recept van brood dat ik hierboven postte is ook mn eigen idee. Gewoon gebaseerd op wat basisprincipes en ervaringen die ik met het bakken heb opgedaan. Mijn gedachte achter mn eigen recept:
Helft volkoren, om het toch wat meer voedingswaarde te geven, maar ook helft bloem om het wat minder compact te maken (kan ook met 100% volkoren, maar is erg lastig en kost veel tijd).
Neem mn starter op zn maximum. Die heeft een hydratatie van 75%. Voor het totale deeg wil ik ook op 75% uitkomen, leek me een goede waarde voor een volkoren/bloem brood.
Maar het volkoren meel geeft meer smaak vrij als het een tijdje met meer water gemengd is, dus ik meng eerst de starter met al het volkoren meel en evenveel water. Na fermenteren rest spullen erbij, en water aanpassen om op 75% hydratatie uit te komen.
Voor spelt heb ik ff gezocht op forum thefreshloaf;
http://www.thefreshloaf.c(...)ing-spelt-first-timeMisschien kan je die een keer proberen. Let er op dat dat een 100% hydratatie starter is, dus evenveel spelt als water. S&F staat trouwens voor stretch & fold.