abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_111283504
Hahaha, vet leuk filmpje MaximusTG :) Trotsssss!

Vraagje: heb jij misschien een omzetschema voor The Bread Baker's Apprentice? Die uit de OP snap ik niet helemaal... Volgens mij klopt die niet...
  † In Memoriam † dinsdag 8 mei 2012 @ 11:55:03 #102
91830 MaximusTG
pi_111283552
Hoe bedoel je, omzetschema? Voor zuurdesem of zo?
pi_111283597
De amerikaanse maten: ounces, inches, cups, graden Fahrenheit...
  † In Memoriam † dinsdag 8 mei 2012 @ 11:59:55 #104
91830 MaximusTG
pi_111283751
Oh zo, nou, je moet even een paar dingen weten dan, misschien weet je ze al ;)

Cups en teaspoons en tablespoons zijn allemaal volumematen. Die kan je niet met een standaardgetal omzetten naar een gewicht, omdat dat afhankelijk is van de dichtheid van de af te meten stof.
Neem dus idd het gewicht in oz. Maar voor kleine hoeveelheden zou ik de teaspoons en tablespoons gewoon gebruiken (setje bij blokker).

Gewichten en temperatuur kan je heel makkelijk met google omzetten.

Typ bv "5 oz. in grams"

Google geeft dan
5 ounces = 141.747616 grams

En voor Fahrenheit hetzelfde

"350 F in C"
Google geeft:
350 Fahrenheit = 176,666667 graden celsius

"12 inch in cm"

12 inch = 30,48 cm
pi_111283808
Aaaah, kijk dat helpt al :) thanks!
  † In Memoriam † dinsdag 8 mei 2012 @ 12:07:18 #106
91830 MaximusTG
pi_111284037
Oh, en voor de gewichten en afmetingen kan je natuurlijk ook het gewicht en de lengte van 1 oz. en 1 inch onthouden. Voor Fahrenheit gaat dat niet op, dat is niet evenredig met Celsius-schaal. Dan geldt:
C = (F - 32) / 1.8

Edit: Filmpje na 3 uur rijzen:



[ Bericht 50% gewijzigd door MaximusTG op 08-05-2012 13:31:54 ]
  dinsdag 8 mei 2012 @ 18:02:23 #107
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_111297531
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2012 11:19 schreef MaximusTG het volgende:

Filmpje van half uur gisten :D.
wow, die van mij gaat veeeeel langzamer. Ik heb hem vanmorgen ververst, en hij is nu wellicht een halve cm. omhoog gekomen.

Wat zit er in die van jou? 100% hydratatie?
  † In Memoriam † dinsdag 8 mei 2012 @ 18:09:38 #108
91830 MaximusTG
pi_111297808
Wat ik in de koelkast heb staan wel ja, dat is 1:1 bloem water. Wat in het filmpje zit is 4:3, 75% hydratatie. Dat filmpje is van desem die ik gisteravond om 8 uur in het glas gedaan heb (40 gram) + 80 gram bloem en 80 gram water. Dat was dus 200 gram totaal. 100 gram bloem, 100 gram water. Vanochtend was het wel bubbelig maar niet extreem veel gerezen. Toen dus 33 gram bloem erbij (nu dus 75% hydratatie). En dat wou wel rijzen ja! Heb de helft gebruikt in een brood, de rest weer aangevuld, en dat is nu ook alweer bijna verdubbeld. Die gaat zo dus de koelkast in.
  † In Memoriam † dinsdag 8 mei 2012 @ 20:15:10 #109
91830 MaximusTG
pi_111304045
Brood gebakken;

Desem, bloem en volkorenmeel, zonnebloempitten en pompoenpitten:

pi_111304192
heeft iemand een goed recept voor ZACHTE witte bolletjes net als uit de winkel????
pi_111304348
Ik heb ze nooit geprobeerd maar hier staan er vijf.
  † In Memoriam † woensdag 9 mei 2012 @ 01:07:28 #112
91830 MaximusTG
pi_111319176
Binnenkant desembrood, morgen maak ik denk nog wel wat betere foto's in daglicht. Is wel erg lekker!!



Edit: foto's toegevoegd

Heb niet echt een recept gebruikt; Heb de desem die ik in het filmpje heb staan, en dus sochtends nog iets had gevoerd gebruikt. 115 gram daarvan, toen aangevuld met 80 gram bloem en 63 gram water (dat was de laatste bloem die ik had). Gemengd en tijdje laten gisten. Toen boodschappen gedaan, volkoren meel gehaald. Deeg gemaakt met mengsel dat stond te gisten + 150 gram meel en 100 gram water, 1 tsp zout, 20 gram zonnebloempitten en 20 gram pompoenpitten. Gekneed, gebold, 1,5 uur laten rijzen. Batard van gemaakt en 2 uur laten rijzen. Afgebakken op 190 graden, +- 35 minuten.

[ Bericht 21% gewijzigd door MaximusTG op 09-05-2012 10:47:25 ]
  woensdag 9 mei 2012 @ 10:55:37 #113
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_111325926
wel gek, waar m'n zuurdesem eergister enorm mooi omhoog kwam, is er nu in 24 uur niets verandert. Wat kan ik fout gedaan hebben, en wat kan ik er nog aan doen? Weggooien en opnieuw starten?
  † In Memoriam † woensdag 9 mei 2012 @ 11:03:24 #114
91830 MaximusTG
pi_111326186
Hoe oud is ie nou? De reden dat ze die methode met ananassap (of een ander zuur vruchtensap) bedacht hebben is dat je vaak het probleem hebt met het maken van desems dat er een ongewenste bacteriestam, Leuconostoc, in zit die ook gas produceert. Dat geeft de illusie van een mooie desem, maar in feite wil je die bacterie er helemaal niet in hebben. Door vanaf het begin de pH zo aan te passen dat die bacterie niet kan overleven, maar de wilde gist wel heb je sneller resultaat. Als je de oude methode gebruikt, dus gewoon met water, moet je blijven verversen, misschien soms een dagje niet. Dan verzuurt het mengsel vanzelf, gaat de bacterie dood en heb je ook een goede desem.
  woensdag 9 mei 2012 @ 11:38:02 #115
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_111327523
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2012 11:03 schreef MaximusTG het volgende:
Hoe oud is ie nou? De reden dat ze die methode met ananassap (of een ander zuur vruchtensap) bedacht hebben is dat je vaak het probleem hebt met het maken van desems dat er een ongewenste bacteriestam, Leuconostoc, in zit die ook gas produceert. Dat geeft de illusie van een mooie desem, maar in feite wil je die bacterie er helemaal niet in hebben. Door vanaf het begin de pH zo aan te passen dat die bacterie niet kan overleven, maar de wilde gist wel heb je sneller resultaat. Als je de oude methode gebruikt, dus gewoon met water, moet je blijven verversen, misschien soms een dagje niet. Dan verzuurt het mengsel vanzelf, gaat de bacterie dood en heb je ook een goede desem.
3 dagen! Zondag gestart....
  † In Memoriam † woensdag 9 mei 2012 @ 11:51:57 #116
91830 MaximusTG
pi_111328057
Lees dit maar eens:

http://www.thefreshloaf.com/node/10856/

In March another member, Pat Doucette began posting of the difficulties she was having in getting a starter going. She had tried a few different recipes with no success. Now she was following the formula in The Bread Baker's Apprentice and... still no luck. Newly armed with all of the advice that she was getting from others on the forum, she started over. And once again, she got results that were nothing like the book describes. But a pattern was becoming clear. On the second day, her seed cultures would fill with bubbles and expand to over three times the starting volume when minimal growth was expected. And then do nothing on the third and fourth days when they were supposed to be expanding more and more.
  woensdag 9 mei 2012 @ 12:19:24 #117
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_111329127
zodra ik genoeg bakjes verzameld heb, en genoeg tijd heb ga ik eens verschillen proberen. Moet na de zomer worden denk ik, want veel reizen de komende 2 maanden. Wel een leuk experiment, verschillende manieren tegelijkertijd uitproberen.
  † In Memoriam † woensdag 9 mei 2012 @ 15:31:29 #118
91830 MaximusTG
pi_111336954
Ja, lijkt me leuk om te zien hoe de verschillende culturen ontwikkelen als je een aantal condities varieert.
Heb nu weer een deeg staan. Had vanochtend 80 gram starter gemengd met 300 gram volkoren meel, 300 gram water. Paar uur laten staan. Nu 100 gram volkoren meel erbij (waardoor we weer op 75% hydratatie zitten), 1,5 tsp zout, 1 tsp honing, lijnzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten. Paar minuten met mixer gekneed, daarna even laten rusten. Opgebold, en dat staat nu te rijzen. Zodra ie in volume is verdubbeld doe ik ik em denk ik in een broodvorm.
pi_111344087
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2012 20:20 schreef _Ophelia_ het volgende:
Ik heb ze nooit geprobeerd maar hier staan er vijf.
ik zal er vrijdag of zaterdag er is eentje uitkiezen om te maken ik heb iig weer een pak bloem gehaald. En de rest heb ik sowieso in huis wat ik gezien heb op de recepten.
pi_111373123
heb van de week mijn eerste zuurdesembrood gehaald bij de biologische supermarkt.. prima te eten maar die zure bijsmaak vind ik niet erg lekker.. hebben alle zuurdesembroden zo'n zurige bijsmaak?

ben gisteren begonnen met m'n eerste zuurdesemstarter... 5 eetlepels volkorenroggemeel + zelfde hoeveelheid water.. ben benieuwd :-)
  † In Memoriam † donderdag 10 mei 2012 @ 12:45:27 #121
91830 MaximusTG
pi_111373487
Euhm, tja, een licht zurige smaak hou je wel ja, want de starter is tenslotte altijd zuur. Maar hoe sterk het is heb je zelf in de hand. Hoe langer je je deeg laat fermenteren hoe zuurder het wordt. Dat komt doordat een goede desem bestaat uit een combinatie van melkzuurbacterien en gist. De melkzuurbacterien zorgen voor de zure omgeving waarin de gist lekker kan groeien, terwijl ongewenste gasten dood gaan. Door je starter te verversen/voeren verhoog je de pH (wordt dus minder zuur). Nu gaan zowel de gist als de melkzuurbacterien groeien. Alleen groeit de gist sneller. Als je dan langer wacht dan halen de melkzuurbacterien de gist als het ware weer in. Vaak begint een desemrecept met het verversen van de starter. Als die is verdubbeld kan je em meteen gebruiken of in de koelkast zetten (dan wordt ie dus zuurder). Je neemt dan een deel en mengt dat met een deel van de bloem/meel en water voor je deeg. Dat laat je dan ook een paar uur gisten, en dan maak je het uiteindelijke deeg. Rijzen, vormen, rijzen, bakken. Door met de volgende stap verder te gaan als de gist op zn piek zit maar de melkzuurbacterien nog niet kan je de zurigheid onder controle houden.

Succes met je starter!
pi_111375930
Hallo allen,

Ik mag graag brood bakken in de oven, maar heb tot nu toe alleen nog maar met van die kant-en-klaar mixen van Koopmans gewerkt :X
Graag zou ik het brood helemaal 'zelf' maken, dus met bloem, gist, suiker, zout en water, maar bij de supermarkt hier reikt het assortiment helaas niet verder dan patentbloem en tarwemeel.
Weet iemand waar ik bijvoorbeeld roggemeel en speltbloem kan krijgen?

Alvast bedankt!
  † In Memoriam † donderdag 10 mei 2012 @ 14:56:27 #123
91830 MaximusTG
pi_111378138
Ekoplaza:

Groningen

Nieuwe Ebbingestraat 49-51
9712 NE Groningen

Gedempte Zuiderdiep 65
9711 HC Groningen

Molen
De Hoop
Woldweg 70
9606 PG Kropswolde

http://www.molenmulderpot.com/openingstijden.html

Overigens hoeft er geen suiker in brood, en als je zelf een desemstarter maakt kan je ook gist uit het lijstje wegstrepen.

Zou je aanraden te beginnen met wit brood. Dat is het makkelijkste. Leer eerst de basisvaardigheden, ga dan verder met volkoren, rogge, spelt etc.
pi_111379770
Dank voor de tips! Ga van het weekend eens op onderzoek uit en proberen witbrood te bakken!
  † In Memoriam † donderdag 10 mei 2012 @ 19:01:01 #125
91830 MaximusTG
pi_111387868
Doe dat ja! Dan zie je vanzelf waar je goed terecht kan voor goede bloem en meel. Dit is wel een leuke ; http://www.thefreshloaf.com/lessons/yourfirstloaf

Heb zelf net een desembrood gebakken:



Super goed gerezen iig!

Edit: Foto's binnenkant toegevoegd. Heb de helft ingevroren. Smaakt heerlijk, kruim is ook mooi :D.

[ Bericht 24% gewijzigd door MaximusTG op 10-05-2012 20:15:50 ]
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')