Kookwinkel is wel het beste, kan ook onlinequote:Op maandag 28 januari 2013 21:47 schreef THEFXR het volgende:
Weet iemand of die blokjes voor de wetstone vrij verkrijgbaar zijn of moet je daar echt voor naar een kookwinkel?
Wat bedoel je precies met blokjes voor de wetsteen?quote:Op maandag 28 januari 2013 21:47 schreef THEFXR het volgende:
Weet iemand of die blokjes voor de wetstone vrij verkrijgbaar zijn of moet je daar echt voor naar een kookwinkel?
Nee, ze zijn duits.quote:Op maandag 28 januari 2013 22:40 schreef Henkie_Jan het volgende:
[..]
Wat bedoel je precies met blokjes voor de wetsteen?
Het is zo dat hard staal (ongeacht of het roestbestendig is of niet) lastiger te slijpen is. Die messen van de blokker zijn zacht maar erg snel weer scherp te krijgen, na 3 keer snijden zijn ze weer bot. Japanse messen kosten meer moeite om te slijpen maar zijn vervolgens maanden scherp.
De messen van de Aldi zijn waarschijnlijk "made in China" daar doen ze niet zo moeilijk om messen als "VG-10 staal" te verkopen. Ik durf te wedden dan het simpel Chinees staal is. Wie bewijst het?
houdertjes voor het mes over de wetstone te halen, verschillende graden heb je daar in.quote:Op maandag 28 januari 2013 22:40 schreef Henkie_Jan het volgende:
[..]
Wat bedoel je precies met blokjes voor de wetsteen?
Nee, ben ik niet met je eens, Koolstofstaal zoals de mesjes van Herder hebben een hardheid van 60-61 Rockwell en zijn zeer gemakkelijk aan te zetten dan wel te slijpen. Je kan ze bij wijze van spreken over de onderkant van een bord halen en je kan je er weer mee scheren.quote:Op maandag 28 januari 2013 22:40 schreef Henkie_Jan het volgende:
Het is zo dat hard staal (ongeacht of het roestbestendig is of niet) lastiger te slijpen is.
Ik heb ook al een tijdje geleden een set van Zwilling gekocht voor een redelijke prijs.quote:Op maandag 28 januari 2013 21:41 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Ik heb een Zwilling set voor kerst gehad (Errug blij mee aangezien ik het daarvoor met Chef messen van de Blokker moest doen . Na gebruik direct schoonmaken en in een beschermhoesje in de la terug. Hopelijk blijven ze zo mooi lang scherp. Maar bedoel je met je opmerking dat ze nauwelijks te slijpen zijn zelf slijpen of laten slijpen? Ik denk namelijk niet dat ik snel zelf ermee aan de slag ga in de angst de messen te verpesten. Maar een professionele slijpen kan ze toch wel weer goed slijpen?
Ik heb overigens een four-star set. Meer dan genoeg voor mijn ambities.
ligt eraan welke serie van Zwilling maar ze doen niet onder voor Global. Sterker nog, ik zag Japanse toeristen altijd bij bosjes in de Zwilling shop in Muenchen en met tassenvol er uit komen. In Japan is men weer gek op die geweldige Duitse messen.quote:Op dinsdag 29 januari 2013 13:08 schreef ASSpirine het volgende:
[..]
Ik heb ook al een tijdje geleden een set van Zwilling gekocht voor een redelijke prijs.
Heb ze alleen nog niet durven gebruiken, aangezien de zus van mijn vriendin wel eens kookt. En die vertrouw ik niet met mijn messen... Vaak genoeg gezien dat ze de koksmessen in de vaatwasser steekt...
Maar in welke klasse kan je zwilling vergelijken? Minder, gelijkwaardig of beter dan pakweg Global?
Kzal het eens opzoeken als ik terug thuis ben.quote:Op dinsdag 29 januari 2013 13:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
ligt eraan welke serie van Zwilling maar ze doen niet onder voor Global. Sterker nog, ik zag Japanse toeristen altijd bij bosjes in de Zwilling shop in Muenchen en met tassenvol er uit komen. In Japan is men weer gek op die geweldige Duitse messen.
Opzich zelfde klasse alleen anders geslepen.quote:Op dinsdag 29 januari 2013 13:08 schreef ASSpirine het volgende:
[..]
Maar in welke klasse kan je zwilling vergelijken? Minder, gelijkwaardig of beter dan pakweg Global?
Die blokjes om op je mes te doen als hulpmiddel bij het slijpen (graden indicatie) hebben ze niet bij de Blokker..quote:Op maandag 28 januari 2013 21:47 schreef THEFXR het volgende:
Weet iemand of die blokjes voor de wetstone vrij verkrijgbaar zijn of moet je daar echt voor naar een kookwinkel?
quote:Op dinsdag 29 januari 2013 13:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
ligt eraan welke serie van Zwilling maar ze doen niet onder voor Global. Sterker nog, ik zag Japanse toeristen altijd bij bosjes in de Zwilling shop in Muenchen en met tassenvol er uit komen. In Japan is men weer gek op die geweldige Duitse messen.
Belangrijker dan het merk is dat ze goed geslepen zijn. Je kan makkelijk het tienvoudige uitgeven aan zo een set, maar imho kan je dat beter aan ingredienten uitgeven.quote:Op vrijdag 1 februari 2013 12:57 schreef ASSpirine het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Twin Pollux heet het beestje blijkbaar, khad er 89 euro voor betaald.
[..]
Niet geheel waar, alleen de traditionele Japanse messen (Yanagiba, deba en usuba als de meest voorkomende exemplaren) zijn enkelzijdig geslepen.quote:Op dinsdag 29 januari 2013 14:05 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Opzich zelfde klasse alleen anders geslepen.
Japanse messen worden maar aan 1 kant geslepen, Westerse messen aan 2 kanten.
Geen kip mee uitbenen, of laat staan een ribstukquote:Op zondag 3 februari 2013 20:18 schreef Henkie_Jan het volgende:
[..]
Niet geheel waar, alleen de traditionele Japanse messen (Yanagiba, deba en usuba als de meest voorkomende exemplaren) zijn enkelzijdig geslepen.
De andere messen (gyuto, santoku, petty, nakiri, etc) zijn gewoon "westers" geslepen. Wel met een fijnere hoek (15 graden) in plaats van de westerse messen die op 20-25 graden zijn geslepen
Sorry, maar ik ken de nodige (sterren)chefs persoonlijk, en geen van hen gebruikt dat soort messen.quote:Op zondag 3 februari 2013 20:35 schreef Henkie_Jan het volgende:
Global valt wat mij betreft in hetzelfde segment als de topmessen van Zwilling en Wuesthof. Relatief zacht staal (58-60 HRC). Niets bijzonders dus en zeer geschikt voor de veeleisende amateurs. Voor professionals raad ik deze messen af. Je zou alles in mijn optiek kunnen scharen in 4 groepen:
• Professioneel: Messen van MCUSTA, KAI Shun, Tadafusa, Akifusa, Nesmuk, Yacxell, Kasumi, hardheid minimaal 60, staal van complexe legeringen met Vanadium, Molybdeen, Kobalt, Mangaan en veel Chroom. Hoge hardheid met extreme taaiheid.
Jep, en zat die zwilling etc gebruiken.quote:Op zondag 3 februari 2013 21:14 schreef Estolan het volgende:
Ik ken ook meer koks die Global gebruiken dan in dat laatste segment
Zo hard is dat eigenlijk niet. In de schaatswereld worden messen gebruikt met een hardheid tot 68-70 HRC. 60 HRC wordt voor instapmodellen gebruikt.quote:Op zondag 3 februari 2013 20:35 schreef Henkie_Jan het volgende:
• Professioneel: Messen van MCUSTA, KAI Shun, Tadafusa, Akifusa, Nesmuk, Yacxell, Kasumi, hardheid minimaal 60, staal van complexe legeringen met Vanadium, Molybdeen, Kobalt, Mangaan en veel Chroom. Hoge hardheid met extreme taaiheid.
Ik zeg niet dat "sterrenchefs" allemaal Japanse messen gebruiken, ik raad het ze alleen aan. Ik durf te wedden dan als ze eenmaal een vergelijking gedaan hebben dat ze dan allemaal om gaan. Het lijkt me meer een kwestie van "wat de boer niet kent"....quote:Op zondag 3 februari 2013 20:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Sorry, maar ik ken de nodige (sterren)chefs persoonlijk, en geen van hen gebruikt dat soort messen.
Typisch producten voor mensen met meer geld dan verstand.
Je mag ervan uit gaan dat alle TV chefs met gesponsorde messen snijden, dit zegt niets over hun voorkeur maar meer iets over de stevig gevulde promotie portemonnee van de messenproducenten.quote:Op maandag 4 februari 2013 11:33 schreef Bramito het volgende:
Volgens mij gebruikt Gordon Ramsey ook gewoon Wüsthof. Kan natuurlijk een sponsor zijn.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |