abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zaterdag 22 december 2012 @ 13:57:09 #51
171865 lateanima
In a gadda da vida baby!
pi_120631650
registreer om deze reclame te verbergen
@Compatibel, kijk uit met die zogenaamde slijp apparaatjes, volgens mij doen ze vaak meer kwaad dan goed. Het is veel leuker om te leren goed uit de hand te slijpen, zijn genoeg filmpjes over te vinden op youtube, en dan geef je je geld gewoon uit aan een paar echte slijpstenen!

Ben zelf ook nog aan het orinteren op een goed koksmes. Ik vind die damast koksmessen van Smederij van Zanten echt te gek, maar ik denk dat het niet voor me weg gelegd is. Wel gaaf om te zien hoe ze dat smeden!! Schijnt dat er binnenkort ook roestvaste gyuto's gaan komen, daar wil ik nog wel even op wachten. En anders gewoon een mooi molenmes :-)
pi_120632265
Als je uitgaat van zo'n 30 euro-middenklasse mes en dat gebruik je dagelijks, hoe vaak moet het dan ongeveer geslepen worden? Is 1x per twee maanden normaal?
  zaterdag 22 december 2012 @ 14:20:22 #53
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_120632384
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 december 2012 14:16 schreef CafeRoker het volgende:
Als je uitgaat van zo'n 30 euro-middenklasse mes en dat gebruik je dagelijks, hoe vaak moet het dan ongeveer geslepen worden? Is 1x per twee maanden normaal?
Ligt eraan hoe je het gebruikt. Glazen of stenen snijplanken zijn killing, net als de vaatwasser.
Ik heb hier een stel damaststalen messen van de Aldi, het kernstaal daarvan is kei en keihard koolstofstaal, die kan je echter heel makkelijk aanzetten.
Andere messen zijn van keihard roestvast staal, die zijn weer niet aan te zetten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_120632477
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 december 2012 14:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ligt eraan hoe je het gebruikt. Glazen of stenen snijplanken zijn killing, net als de vaatwasser.
Ik heb hier een stel damaststalen messen van de Aldi, het kernstaal daarvan is kei en keihard koolstofstaal, die kan je echter heel makkelijk aanzetten.
Andere messen zijn van keihard roestvast staal, die zijn weer niet aan te zetten.
Ik heb ook zo'n herman en ik gebruik plastic snijplanken. Aanzetten doe ik 1 of 2 keer per week. Maar ik vind het dan wat vaak om hem te moeten laten slijpen, maar ik vraag me af of ik dat gewoon verkeerd zie. Toch lijkt hij om de paar maanden weer wat bot geworden.
  zaterdag 22 december 2012 @ 14:28:32 #55
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_120632688
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 december 2012 14:23 schreef CafeRoker het volgende:

[..]

Ik heb ook zo'n herman en ik gebruik plastic snijplanken. Aanzetten doe ik 1 of 2 keer per week. Maar ik vind het dan wat vaak om hem te moeten laten slijpen, maar ik vraag me af of ik dat gewoon verkeerd zie. Toch lijkt hij om de paar maanden weer wat bot geworden.
Dat is volkomen normaal
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_120632751
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 december 2012 14:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ligt eraan hoe je het gebruikt. Glazen of stenen snijplanken zijn killing, net als de vaatwasser.
Vergeet het opbergen niet, contact tussen de snijrand en bestek is ook niet bevorderlijk, en een kopshouten snijplank schijnt ook uit te maken.

Ik heb dan n goed en scherp koksmes, en dat gebruik niet zoveel (voor veel spul is de hakbijl van de toko veel handiger), berg die altijd netjes op in een hardplastieken beschermhoes, ik zet hem ook niet aan als er geen bramen in zitten, en dan hoop ik elke 3 jaar wel een keer een vakman te kunnen vinden die hem bekwaam kan slijpen. Vaker is ook echt niet nodig.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_120632923
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 december 2012 14:30 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Vergeet het opbergen niet, contact tussen de snijrand en bestek is ook niet bevorderlijk, en een kopshouten snijplank schijnt ook uit te maken.

Ik heb dan n goed en scherp koksmes, en dat gebruik niet zoveel (voor veel spul is de hakbijl van de toko veel handiger), berg die altijd netjes op in een hardplastieken beschermhoes, ik zet hem ook niet aan als er geen bramen in zitten, en dan hoop ik elke 3 jaar wel een keer een vakman te kunnen vinden die hem bekwaam kan slijpen. Vaker is ook echt niet nodig.
Dat dus vooral, een van de weinige dingen die net zo hard zijn als een mes zijn andere messen. Dus niet zomaar in de la gooien.

Het beste en fijnste vind ik werken met een magneet aan de muur. Maar niet iedereen houdt daar van.
  zaterdag 22 december 2012 @ 14:56:35 #58
171865 lateanima
In a gadda da vida baby!
pi_120633531
stenen snijplank? Daar heb ik nog nooit van gehoord en dat is inderdaad absoluut killing voor je snede. Zelfs die plastic snijplanken zijn al niet vergevingsgezind, maar helaas wel verplicht in de professionele keuken. Voor de hobbykok is een snijplank van kops beukenhout een van de beste keuzes.
pi_120634172
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 december 2012 14:56 schreef lateanima het volgende:
stenen snijplank? Daar heb ik nog nooit van gehoord en dat is inderdaad absoluut killing voor je snede. Zelfs die plastic snijplanken zijn al niet vergevingsgezind, maar helaas wel verplicht in de professionele keuken. Voor de hobbykok is een snijplank van kops beukenhout een van de beste keuzes.
Plastic is helemaal niet verplicht, alleen hout is gewoon onhandig omdat dit niet ff snel door de afwasmachine gegooid kan worden.

Voor o.a. brood gebruiken wij gewoon houten snijplanken met sleuven zodat het mes langer mee gaat. s
pi_120640030
Al een mes gevonden TS? Ik heb zelf deze aanbieding genomen en mes kwam van de week binnen, erg blij mee O+

http://abonnementen.ellee(...)oksmes-t-w-v-103-50/
  zaterdag 22 december 2012 @ 18:32:12 #61
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_120640151
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 december 2012 18:28 schreef Trusten het volgende:
Al een mes gevonden TS? Ik heb zelf deze aanbieding genomen en mes kwam van de week binnen, erg blij mee O+

http://abonnementen.ellee(...)oksmes-t-w-v-103-50/
Bij amazon.de kost ie 74,-
Mooi mes als je van lichte messen houdt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_120640582
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 december 2012 18:32 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bij amazon.de kost ie 74,-
Mooi mes als je van lichte messen houdt
Dan is 39,95 toch nog bijna de helft, het blad is een leuke bijkomstigheid ;)
  zaterdag 22 december 2012 @ 22:31:26 #63
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_120649988
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 18:05 schreef Compatibel het volgende:
Interessant topic! Een aanvullende vraag van mijn kant: heeft iemand ervaring met messenslijpsetjes, bijvoorbeeld deze:
[ afbeelding ]

Of kun je je messen beter op een andere manier slijpen / laten slijpen?
Je kan je messen ook eens in de zoveel tijd laten slijpen bij bijv. http://www.hollandseslijpservice.nl
Die hebben ook diverse inleverpunten in Nederland waar je je mes kan aflevern en na een paar dagen krijg je ze vlijmscherp terug.
Ook de Cook&Co winkels hebben zo'n service, gebruiken alleen een andere slijperij.
(weet niet zeker of ze dat nog doen, pagina op de website is weg: http://www.cookandco.nl/assortiment/Kookgerei/messen.aspx )

Is overigens ook aan te raden bij gloednieuwe messen, ook de dure Zwillings, Globals, etc.
  zaterdag 22 december 2012 @ 22:35:45 #64
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_120650219
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 december 2012 22:31 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Je kan je messen ook eens in de zoveel tijd laten slijpen bij bijv. http://www.hollandseslijpservice.nl
Die hebben ook diverse inleverpunten in Nederland waar je je mes kan aflevern en na een paar dagen krijg je ze vlijmscherp terug.
Ook de Cook&Co winkels hebben zo'n service, gebruiken alleen een andere slijperij.
(weet niet zeker of ze dat nog doen, pagina op de website is weg: http://www.cookandco.nl/assortiment/Kookgerei/messen.aspx )

Is overigens ook aan te raden bij gloednieuwe messen, ook de dure Zwillings, Globals, etc.
Kost dat?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 22 december 2012 @ 22:41:01 #65
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_120650468
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 december 2012 22:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kost dat?
Bij cook&co betaalde ik 6,50 voor een officemesje en 7,50 voor een koksmes van 20cm en 8,50 voor een vleesmes van 23cm.
Kreeg ze scheermesscherp terug.

http://www.hollandseslijp(...)6/slijptarieven.html
Hollandse slijpservice is denk ik de beste slijperij van Nederland, gebruiken ook verschillende slijppasta's voor verschillende messen, slijpen ook met leer..
Wangen van de messen worden ook bijgeslepen...
En niet onbelangrijk, zelfs 3sterrenchefs laten hun messen daar slijpen.
  zaterdag 22 december 2012 @ 22:43:21 #66
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_120650587
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 december 2012 22:41 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Bij cook&co betaalde ik 6,50 voor een officemesje en 7,50 voor een koksmes van 20cm en 8,50 voor een vleesmes van 23cm.
Kreeg ze scheermesscherp terug.

http://www.hollandseslijp(...)6/slijptarieven.html
Hollandse slijpservice is denk ik de beste slijperij van Nederland, gebruiken ook verschillende slijppasta's voor verschillende messen, slijpen ook met leer..
Wangen van de messen worden ook bijgeslepen...
Ah, dank je

quote:
En niet onbelangrijk, zelfs 3sterrenchefs laten hun messen daar slijpen.
Allebei?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 22 december 2012 @ 22:53:25 #67
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_120651042
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 december 2012 22:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Allebei?
Hehe.. ja :P
daar was inderdaad niet over nagedacht door me dat we er in Nederland maar 2 hebben :D
Hoe dan ook hebben ze een enorm goede naam en hebben ze ook alleen maar goede recensies.
pi_120653478
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 december 2012 22:41 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Bij cook&co betaalde ik 6,50 voor een officemesje en 7,50 voor een koksmes van 20cm en 8,50 voor een vleesmes van 23cm.
Kreeg ze scheermesscherp terug.

Die doen het toch bij die gast die ook bij de Wilde Keuken was?
  zondag 23 december 2012 @ 12:31:18 #69
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_120665477
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 december 2012 23:41 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Die doen het toch bij die gast die ook bij de Wilde Keuken was?
Nee, dat was de Hollandse slijpservice. :)
Bij Cook& Co (als ze nog die slijpservice hebben) gebruiken ze een andere slijperij dacht ik.
pi_120665977
Hier nog een tof filmpje over het smeden van messen:


pi_121256576
Ik kon de uitzending van De Wilde Keuken over messen niet meer vinden op Uitzending Gemist, maar met dit linkje is hij nog te bekijken:

http://www.uitzendinggemi(...)De_Wilde_Keuken.html

Wil zelf erg graag het Robert Herder 1922 koksmes aanschaffen (of de Santoku Lignum 3, wat is het voordeel/nadeel van de een boven de ander?), maar moet me nog even over de hoge prijs heen zetten. :D

[ Bericht 5% gewijzigd door Tourniquet op 07-01-2013 01:52:55 ]
  maandag 7 januari 2013 @ 03:31:25 #72
242204 YskaFredriksson
Vitamientjes zijn je vriendjes
pi_121258731
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 15:18 schreef MaximusTG het volgende:
Wat een onzin over dat mes van 20 euro. Ik zou dan eerder zeggen dat er in het duurdere segment alsnog verschillen zijn en dat er verschillende meningen over zijn wat het beste is, maar dat je echt wel lekkerder (als in, het gaat soepeler) kookt dan met zo'n cheap mesje. Moet je maar eens een tomaat snijden. Met mn Herder mes zoef je er doorheen, met een goedkoop mes druk je een tomaat eerder plat dan dat je er doorheen gaat.
Ooooh ik heb messen van de hema, speciale tomatenmessen. Die zoeven er ook doorheen. 2 voor 3 euro oid
Attentie attentie letten wij even op... [kerst] Creatieve FOK!kers voor een fijne kerst voor FOK!kers
pi_121259256
Ik heb net de Global GF33 gekocht, komt morgen binnen :)
  maandag 7 januari 2013 @ 06:51:37 #74
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121259267
quote:
0s.gif Op maandag 7 januari 2013 06:48 schreef Estolan het volgende:
Ik heb net de Global GF33 gekocht, komt morgen binnen :)
Heb je chiquere messen dan ik
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_121260274
quote:
0s.gif Op maandag 7 januari 2013 06:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb je chiquere messen dan ik
De GF is wat zwaarder dan de G serie, wil ik wel even proberen. Later dan nog wat andere kopen, ben benieuwd
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')