abonnement Unibet Coolblue
pi_109878491
Welkom bij het Fitness topic! Een topic voor mensen die beginnen met fitness alsook mensen die gevorderd zijn!



Wat houdt fitness in?
Met fitness wordt het geheel van sporten en activiteiten die bedreven worden in sportscholen of thuis bedoeld. Het uiteindelijke doel van het beoefenen van fitness kan zijn:

• Gericht op algehele conditieverbeteringen.

• Gericht op vetverbranding en afslanken (Spinning, Aerobics, Cardiofitness etc.)

• Gericht op groei (hypertrofie) of versterking van spiermassa
(bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/fitness)

Waarom een fitness topic?
Veel mensen die beginnen met fitness hebben soms een verkeerd beeld van hoe men het beste vet kan verliezen, hun conditie moet verbeteren of hoe ze het beste krachttrainingen kunnen ondergaan. Daarom zijn er hier zowel beginners als gevorderden die kunnen discussiëren over wat de optimale middelen zijn om een zo optimaal mogelijke werking te krijgen van het doel dat je wil bereiken!
Er is ook een bodybuild reeks op FOK!, dat is voor de mensen die puur op krachttraining gefocused zijn, een aanrader voor als je spiermassa / spierkracht wil trainen, in dit topic staan veel handige feiten en weetjes en ervaringen!

BOVENAL: Schroom niet om in dit fitness topic van alles te vragen!!! Iedereen moet ergens beginnen, schaam je ook niet in de sportschool zelf voor oefeningen! Je doet het voor jezelf. Als je het goed doet, zul je alleen maar beter resultaat zien. Voor de gevorderden bij dezen gevraagd om constructieve antwoorden! Sommige zaken zullen als 'dom' en 'ontwetend' worden ontvangen, maar leg dan begripvol uit waarom diegene incorrect bezig is.

Handige sites

Starting Strength
Een Nederlandse site dat haarfijn de visie van Mark Rippetoe over het zogenaamde 'Starting Strength” principe uitlegt. Hier staan oefeningen bij om voor beginners zo snel mogelijk sterk te worden! Zorg ervoor dat je de oefeningen goed uitvoert!

Voedingswaardetabel!
Je kan hier per voedsel bekijken wat de voedingswaarde is! Zo zit er veel eiwit in tonijn / zalm en rosbief! Weet je wat, bekijk het zelf maar even! De site is overzichtelijk en simpel!

Basisinformatie Voeding!
Een topic van het fitnessforum.nl waar belangrijke informatie op staat voor, je raadt het al, de voeding in combinatie met het fitnessen! Er staan voedingsschema's in van mensen die dat forum bezoeken, handig ter vergelijking of om ideeën op te doen!

Basisinformatie Training!
Informatie over -jawel- hoe je bijvoorbeeld je persoonlijke trainingsschema bij elkaar stelt. Een overzicht van alle spieren in je lichaam, de verschillende stijlen van trainen (fullbody / split etc.)!

Wat is jouw caloriebehoefte?
Zoals wel duidelijk is, is een goede voeding essentieel om tot een goed resultaat te komen qua afvallen / conditie verbetering / spiermassa kweken. Dit betekent dat je vooral niet minder moet gaan eten! Maar hoe weet je nu hoeveel jij nu verbrand? Daar zijn richtlijnen voor, die op deze site staan aangegeven op een drietal formules. Lees goed door wat er staat, zo moeilijk is het niet te begrijpen!

De do's en dont's van krachttraining voor beginners!
The title says it all! Een simpel maar overzichtelijk overzicht (hihi) van zaken die je goed in het achterhoofd moet houden!

Filmpjes van ScoobyDoo zijn ook informatief! Hij heeft misschien wel een gek hoofdjen!




Tips!

• Voer cardio altijd ná krachttraining uit! Tien minuten cardio is genoeg voor de warming up!

• Cardio voor de cooling down na krachttraining is belangrijk, zo zal je minder spierpijn krijgen omdat de verzuring beter uit je lichaam treedt!

• Zorg dat je genoeg eet! Eet niet te weinig, dan komt je lichaam in een spaarstand, en doe je al je werk voor niets!

• Als je spieren wil kweken, zorg dan dat je compound oefeningen doet, geen geïsoleerde oefeningen (compound= oefening met meerdere spiergroepen tegelijk, vb: bench press isolatie oefening is dat je één spier per oefening traint, vb: bicep curl)

• Zorg voor voldoende nachtrust! Je spieren bouwen zich pas op als je rust!

• Als je vet wil kwijtraken, zorg dan dat je qua voedsel om de 2 uur iets eet! Het beste is om zoveel mogelijk eiwitten per dag binnen wil krijgen als je krachttraining doet! Suiker is één van de slechtste dingen die je lichaam wil opnemen, dus let ook op frisdranken!

Tip van Weissman: Een werkstuk over Conditie!
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bron

Bovenal! Blijf gedisciplineerd! Zet jezelf over mogelijke smoesjes heen en houd dat lichaam lekker in beweging! Hoewel het puur fysieke en mentale krachten opslokt, zou het ook handig te zijn om je goed voor te bereiden op hetgeen wat komen gaat, lezen dus! Het voorkomt nare blessures en tijdverspilling!

pi_109878507
Ik zei dus:
Grappig dat ze hier ook de karakters er bij zetten.

Endomorf persoon

Ben je een endomorf persoon dan heb je ronde volle vormen, met vaak een hoog percentage lichaamsvet. Je spieren zijn niet erg ontwikkeld. Je hebt vaak grove botten, vierkante schouders en een korte nek. Ook zul je waarschijnlijk een trage stofwisseling hebben. Sheldon beschreef dit type ook als; relaxed, sociaal en gek op eten. Dat laatste is vaak de oorzaak dat je aangekomen bent en wat er eenmaal aanzit is bijna niet meer te verwijderen. Het vervelende is dat je zonder regelmatig te bewegen bijna niet kunt afvallen. Veel en regelmatig water drinken is voor dit lichaamstype ook heel belangrijk, het houdt je stofwisseling bezig.

Mesomorf persoon


Als mesomorf persoon heb je een normaal postuur. Dat is van nature slank en atletisch gebouwd met een laag percentage lichaamsvet. Je hebt sterke armen en benen en aardig veel spiermassa en heb je middelmatig tot grove botten. Met je stofwisseling is waarschijnlijk niets mis, die is middelmatig tot hoog. Maar als deze personen niet bewegen kan hun stofwisseling trager worden en komen ze aan. Overtollig vet zal vooral op de buik gaan zitten. Dr. Sheldon omschreef dit type als energiek en moedig.

Ectomorf persoon

Behoor je tot de ectomorf personen dan heb je een tenger en jeugdig uiterlijk. Je bent vaak lang en met dunnen armen en slanke benen. Je zult ook een laag percentage lichaamsvet hebben, weinig spieren en een hoge stofwisseling. Deze personen worden door dr. Sheldon omschreven als artistiek, introvert en mensen die liever over het leven (na)denken dan het te beleven. Een ectomorf persoon kan overdreven gaan piekeren of analyseren. Ze worden ongerust of ze kunnen zelfs een dwangneurose krijgen. Ook zijn ze heel gevoelig voor een lage bloedsuikerspiegel, waardoor ze stemmingswisselingen kunnen krijgen. Eén voordeel, ze hoeven zich meestal geen zorgen te maken over hun gewicht en/of figuur.

De meeste mensen kunnen ook hier niet in één hokje gestopt worden, waarschijnlijk zul jij jezelf in meerdere typen herkennen.

Arnold Schwarzenegger was dus duidelijk een Mesomorf, het beste wat het menselijk ras kan zijn.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 04-04-2012 00:07:13 ]
  woensdag 4 april 2012 @ 00:15:13 #3
253447 Ethanolic
TOUCH UR FUKIN CHEST BRAH
pi_109878921
Deze TT had niet gehoeven, vandaar een TR.
Deathlift or Die.
pi_109879159
quote:
13s.gif Op woensdag 4 april 2012 00:15 schreef Ethanolic het volgende:
Deze TT had niet gehoeven, vandaar een TR.
Maak je niet druk ScoobyDoo.

kijk liever dit:


[ Bericht 19% gewijzigd door #ANONIEM op 04-04-2012 00:37:19 ]
pi_109897499
Ik kom even in dit topic inbreken :P.
Ik had een vraag, die hopelijk ik hier wel kwijt kon. Ik ben al een tijdje aan het proberen om een beetje af te vallen/vet te verbranden. Nu heb ik helaas door tijdgebrek al een tijd niet meer de sportschool van binnen gezien. Ik doe wel nog aan mountainbiken, maar dit is hooguit 1/2 keer in de week.

Nu vroeg ik me af, zijn er oefeningen die ik thuis kan doen voor ververbranding? Bijvoorbeeld als ik een uurtje heb voor ik ga slapen, op een fitnesmatje in m'n kamer? Of zijn dat echt alleen oefeningen gericht op spieren, en moet ik voor vetverbrandings oefeningen echt naar de sportschool?
pi_109898121
Ga naar de sportschool.
Ga onder onderhoud eten.
Je verliest vet.
  woensdag 4 april 2012 @ 15:51:53 #7
108582 Daywalk3r
Eigenlijk Dayrunner.
pi_109898126
quote:
0s.gif Op woensdag 4 april 2012 15:35 schreef Jort227 het volgende:
Ik kom even in dit topic inbreken :P.
Ik had een vraag, die hopelijk ik hier wel kwijt kon. Ik ben al een tijdje aan het proberen om een beetje af te vallen/vet te verbranden. Nu heb ik helaas door tijdgebrek al een tijd niet meer de sportschool van binnen gezien. Ik doe wel nog aan mountainbiken, maar dit is hooguit 1/2 keer in de week.

Nu vroeg ik me af, zijn er oefeningen die ik thuis kan doen voor ververbranding? Bijvoorbeeld als ik een uurtje heb voor ik ga slapen, op een fitnesmatje in m'n kamer? Of zijn dat echt alleen oefeningen gericht op spieren, en moet ik voor vetverbrandings oefeningen echt naar de sportschool?
Vet verbranden doe je door eerst krachttraining te doen en daarna cardio.
Men zegt dat HIIT iets meer verbrand dan gewone cardio.
HIIT is High intensive interval training.
Dus steeds rust, snel, rust, snel.
Google kan je dat mooi uitleggen.
En krachttrainen thuis... tja.. Become a spartan wellicht?
Wellicht heeft iemand anders een ander idee
Just remember, you can't climb the ladder of success with your hands in your pockets. ~Arnold Swarzenegger
pi_109898394
Deze TT _O_ Zeta, je bent een baas.
Of toch du vader?
pi_109898396
Tevens goede topic titel.
pi_109898425
Thuis trainen is niet trainen.
pi_109898479
quote:
0s.gif Op woensdag 4 april 2012 15:51 schreef Daywalk3r het volgende:

[..]

Vet verbranden doe je door eerst krachttraining te doen en daarna cardio.
Men zegt dat HIIT iets meer verbrand dan gewone cardio.
HIIT is High intensive interval training.
Dus steeds rust, snel, rust, snel.
Google kan je dat mooi uitleggen.
En krachttrainen thuis... tja.. Become a spartan wellicht?
Wellicht heeft iemand anders een ander idee
Je hoeft echt niet eerst KT te doen voor je cardio om vet te verbranden hoor. Het is handig omdat dan je glycogeen voorraden al zijn uitgeput, maar het hóeft zeker niet.

Wat je thuis kan doen om vet te verbranden, los van hardlopen etc, is gewoon minder eten. gr gr
Of toch du vader?
pi_109901600
Oke thanks allemaal. Dan misschien toch maar wat tijd zoeken/maken om naar de sportschool te gaan :P.
pi_109902112
Als je wilt afvallen, moet je onder je onderhoud gaan eten (hier berekenen). Ik zou daarnaast nog aan krachttraining doen om spiermassa te behouden (of zelfs aan te komen). KT kost bovendien ook weer energie = kcal expenditure = (meer) vet verbranding.

Verder de OP lezen.
Of toch du vader?
pi_109904705
Meldt :)

Ik ben sinds 6 weken weer begonnen met een schema, KT ong 40 min en daarna 20 min HIIT. Gaat prima, m'n spieren zijn zich best goed aan het ontwikkelen. Ik moet alleen letten op m'n eten want ik blijf een hoog vetpercentage houden.

Hoeveel raden jullie aan om onder m'n onderhoud te gaan zitten? Of makat dat niet uit? (ik kom bijna nooit aan de 2000, dus het blijft in ieder geval daaronder.
Onderhoud: 2364
BMR: 1525
pi_109905848
zo'n 20%. hoezo doe je 40 minuten krachttraining, werk je niet gewoon een schema af? en beweeg je veel, want het verschil tussen je bmr en onderhoud lijkt best groot?

ik heb na een goede krachttraining nooit meer energie/zin om te cardio'en :%
pi_109907743
quote:
0s.gif Op woensdag 4 april 2012 00:22 schreef ZetaOS het volgende:

[..]

Maak je niet druk ScoobyDoo.

kijk liever dit:
Haha wat een bazen zijn het toch ook :D
I just had to get that stress off my chest like breast reduction.
pi_109917288
3x12 chest press machine
3x12 bicep curl
3x50 sit-up
pi_109918239
quote:
0s.gif Op woensdag 4 april 2012 19:03 schreef Deeltjesversneller het volgende:
zo'n 20%. hoezo doe je 40 minuten krachttraining, werk je niet gewoon een schema af? en beweeg je veel, want het verschil tussen je bmr en onderhoud lijkt best groot?

ik heb na een goede krachttraining nooit meer energie/zin om te cardio'en :%
Ja, maar ik hou daarbij meestal hetzelfde tempo aan, wissel af en toe oefeningen af maar kom meestal uit op zo'n 35-40 minuten. Ik beweeg wel veel ja, vond het verschil ook best wel groot (en onderhoud best wel hoog).

Cardio na KT is wel effectief. Het moet nou eenmaal als je vet wilt verliezen :)
  woensdag 4 april 2012 @ 23:18:15 #19
356099 Awesome_
UNSTOPPABLE.
pi_109920769
quote:
0s.gif Op woensdag 4 april 2012 22:35 schreef creepycookie het volgende:

[..]
Het moet nou eenmaal als je vet wilt verliezen :)
Nee.
BEASTMODE
  woensdag 4 april 2012 @ 23:59:19 #20
159199 Rickocum
LOLZ! BACKWARD PWNAGE V3
pi_109922974
quote:
1s.gif Op woensdag 4 april 2012 23:18 schreef Awesome_ het volgende:

[..]

Nee.
Moet niet, wel aanraadbaar als hij spierkracht wil behouden.
pi_109924160
quote:
1s.gif Op woensdag 4 april 2012 23:59 schreef RickoKun het volgende:

[..]

Moet niet, wel aanraadbaar als hij spierkracht wil behouden.
Ja, want een deficiëntie uit cardio zorgt ervoor dat je minder spier verliest als een deficiëntie door minder te eten. 7.gif

Spoilers: Nee. Zolang je niet minder eiwitten binnen krijgt als gevolg van minder eten, maakt het geen fuck uit. Spiermassa behoudt je door genoeg eiwitten te blijven eten (waarin je in een cut sowieso niet of nauwelijks in zou moeten snijden, is misschien wel de belangrijkste macro in een cut) en door te blijven trainen, dat heeft niks met wel of geen cardio te maken.
Of toch du vader?
pi_109930364
quote:
0s.gif Op woensdag 4 april 2012 19:03 schreef Deeltjesversneller het volgende:
zo'n 20%. hoezo doe je 40 minuten krachttraining, werk je niet gewoon een schema af? en beweeg je veel, want het verschil tussen je bmr en onderhoud lijkt best groot?

ik heb na een goede krachttraining nooit meer energie/zin om te cardio'en :%
Ik ook niet. Heb je dat wel, dan heb je niet hard genoeg getraind.
pi_109930568
KT moet inderdaad geen bezigheidstherapie worden, je moet echt knallen. Ik zie veel te veel mannetjes 4x12 triceps kickbacks / extensions maken met dumbbells van 3 kg. En dat is helemaal prima, train zoals jij dat wil, maar het wordt toch wel erg vervelend wanneer ze dan tegen je mekkeren dat ze 'de aanleg missen' omdat ze geen resultaat zien.

Ga dan gewoon grote compoundoefeningen doen als squat & co., dan groei je prima en als je zwaar genoeg bezig bent heb je daarna ook geen zin meer in cardio etc. :) 'Ik heb een slechte rug/dijbenen/hamstrings/penis/whatever', juist dan. Succes ermee!
pi_109930726
quote:
0s.gif Op donderdag 5 april 2012 10:22 schreef Halcon het volgende:

[..]

Ik ook niet. Heb je dat wel, dan heb je niet hard genoeg getraind.
Zin, absoluut niet. Maar ik zie het tegenwoordig als een noodzakelijk kwaad.

Eigenlijk is het debiel om 4-5x per week je lichaam af te beulen, maar een van je belangrijkste spieren (hartspier) daarbij over te slaan. Ook wat cardio betreft geldt; no pain, no gain. Gewoon nog effe een kwartiertje op die crosstrainer raggen.

Als ik na de zomer weer ga bulken, dan blijf ik er zeker cardio bij doen. Makkelijk je vetpercentage onder controle houden en fit blijven. ^O^ Had ik dat de afgelopen twee jaar ook maar gedaan.
pi_109930805
quote:
0s.gif Op donderdag 5 april 2012 10:34 schreef 16meter het volgende:

[..]

Zin, absoluut niet. Maar ik zie het tegenwoordig als een noodzakelijk kwaad.

Als ik na de zomer weer ga bulken, dan blijf ik er zeker cardio bij doen. Makkelijk je vetpercentage onder controle houden en fit blijven. ^O^ Had ik dat de afgelopen twee jaar ook maar gedaan.

Eigenlijk is het debiel om 4-5x per week je lichaam af te beulen, maar een van je belangrijkste spieren (hartspier) over te slaan. Ook wat cardio betreft geldt; no pain, no gain. Gewoon nog effe een kwartiertje op die crosstrainer raggen.
Kwartiertje raggen heb je weinig aan. Na een krachttraining ga ik ook niet een uur als een hamster op zo´n band staan te rennen. Cardio doe ik wel op dagen dat ik geen krachttraining doe. Want ja, het is inderdaad wel belangrijk. Leuk is het niet, maar het hoort er wel bij.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')