abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 3 april 2012 @ 20:27:07 #1
35189 Troel
scherp en bot
pi_109865070
Welkom in de reeks over Weight Loss Surgery oftewel WLS. Als je alles al geprobeerd hebt om zelf af te vallen en echt drastisch moet afvallen omdat je gezondheid onder je gewicht te lijden heeft, dan kan je hier meelezen, je vragen stellen of je ei kwijt.

Maagbandje
Wordt in Nederland nog wel geplaatst, maar in België steeds minder. Wordt laparoscopisch geplaatst, dus snellere genezing, maar je blijft je hele leven met een bandje lopen. Verschillende mogelijkheden voor wat betreft strakker laten zetten of juist losser laten zetten.

Gastric Bypass
Je maag wordt verkleind tot een zeer klein maagje en daarnaast worden je darmen deels omgeleid. Er wordt echter niets van je maag of darmen weggenomen. Na deze operatie heb je kans op dumping. Ook kan het zijn dat er nog een tweede operatie nodig is om een ring te plaatsen omdat je maagje toch te groot is geworden. Dit heet een Fobiring.

Gastric Sleeve
Er wordt een groot gedeelte van de maag weggenomen waardoor het afvallen zal komen door de kleinere maag en de daarbij horende eetaanpassingen. Tevens zouden de "eetlust-hormonen" in het weggehaalde deel van de maag zitten waardoor je geen trek meer ontwikkelt. Ook andere hormonen verdwijnen hierbij.

Scopinaro of Bilio Pancreatische Derivatie
Naast het verkleinen van de maag waarbij het originele maagportier verdwijnt, wordt de dunne darm rigoureus omgeleid. De galblaas en de blinde darm worden ook weggehaald om complicaties hiermee te voorkomen. Na de operatie zit je voor de rest van je leven vast aan supplementen voor vitamines en mineralen, omdat deze minder goed opgenomen worden. Gemiddeld gezien neem je nog een kleine 1200 kilocalorieën per dag op na deze operatie en dat is dan ook de reden waarom je hier veel mee af kunt vallen. Er kleven echter een groot aantal nadelen aan deze operatie, vandaar dat deze eigenlijk niet meer uitgevoerd wordt, maar vervangen is door de

Duodenal Switch
Het effect is bijna hetzelfde, behalve dat de oorspronkelijke maagportier nog wel aanwezig is en dat de maag op een andere manier verkleind wordt. Ook bij deze operatie verdwijnen dus de "eetlust-hormonen". Ook hier heb je een sterk verminderde voedselopname, net zoals bij de Scopinaro.

Er zijn mogelijkheden om na een eerste operatie over te gaan naar een andere methode (met de daarbij behorende operaties) (een revisie), zoals van een maagband naar een Gastric Bypass of van een Gastric Sleeve naar een Gastic Bypass. Ook de Fobiring is zo'n revisie.

De criteria voor het ondergaan van een WLS zijn:

Een BMI van 40 of hoger met een leeftijd tussen de 18 en de 65.
Een BMI van 35 of hoger met één van de volgende co-morbiditeiten:

• Diabetes
• Hoge bloeddruk
• Reuma
• Slaapapneu
• Gewrichtsklachten

Tevens moet er voldaan zijn aan de volgende voorwaarden:

• Andere methoden om gewicht te verliezen niet hebben geholpen onder professionele begeleiding
• Geen aandoeningen aan nieren, lever, darmen of maag.

De behandelend artsen moeten geen bezwaar hebben tegen de operatie en je moet daarnaast nog voldoen aan eventuele aanvullende eisen die per ziekenhuis kunnen verschillen.

Na een WLS kan je tegen de volgende zaken aanlopen:

Overhangend buikvel > abdominoplastie
Kipfilets aan de bovenarmen > armplastie of brachioplastie
Problemen met vel bij de dijen > dijlift
Hangborsten > mastopexie

Ook hiervoor zijn weer bepaalde eisen wil je dit vergoed krijgen van de zorgverzekeringen.

Criteria abdominoplastie:
Vanuit de zorgverzekeringswet komt de correctie van de buikwand voor vergoeding in aanmerking als:

• BMI 30 of lager
• BMI moet de laatste 12 maanden stabiel zijn
• de buikwand bedekt minstens 1/4 van het bovenbeen wanneer u recht op staat, waarbij de lengte van het bovenbeen liggend gemeten wordt volgens speciale regels
OF
• Last van smetvorming die qua ernst gelijk is aan derdegraads brandwonden en waarbij de behandeling hiervoor geen of onvoldoende resultaat heeft opgeleverd.

Psychisch lijden onder deze aandoening is zonder dat er sprake is van de bovenstaande voorwaarden, volgens de wet geen reden om tot vergoeding over te gaan.

Deze criteria wijzigen overigens elke keer, dus het kan zijn dat het niet een up-to-date rijtje is, maar op het moment van schrijven (april 2012) is het nog correct.

Er wordt druk onderhandeld om deze eisen te versoepelen. Nu de WLS makkelijker vergoed wordt door de verzekeraars, zouden ook de vervolgoperaties makkelijker vergoed moeten worden. De zorgverzekeraars hebben hun handtekening al gezet onder de Zorgstandaard Obesitas, maar dit is nog geen verplichting om naar te handelen.

Krantenartikel over de strijd tegen het vel

Meer informatie kun je hier vragen, maar besef wel dat hier geen artsen of chirurgen rondlopen. Heel veel informatie, ook vanuit artsen, kun je ook vinden op WLSinfo.nl. Daar kun je goede overzichten vinden van supplementen, maar ook van de bloedonderzoeken die van belang zijn als je geopereerd bent. Probeer je goed in te lezen voordat je met een chirurg gaat praten zodat je goede vragen kunt stellen.

De "vaste bewoners" hier die een operatie gehad hebben:

-Bubseltje- > GBP omgezet in een D
octopussy > GBP
Rewimo > Scopinaro (2005)
Riann > GBP ondersteund door een Fobiring (2009+2011)
Troel > Scopinaro (2005)
Trusten > GPB
zapato61 > GBP (2012)

(als het niet klopt ofzo, gewoon gillen)


Kleine voetnoot, speciaal voor de dames: let erop dat niet alle anticonceptie meer betrouwbaar zal werken na een WLS. Ik hoop eigenlijk dat Dave Schweitzer (WLS-goeroe) daar ooit eens wat over gaat schrijven zodat dat algemeen bekend wordt ook bij de huisartsen en apothekers.


[ Bericht 49% gewijzigd door Ole op 14-04-2012 15:22:39 ]
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
  dinsdag 3 april 2012 @ 20:31:22 #2
129011 -Bubseltje-
absofuckinglutely!!
pi_109865286
Eerst was het een aantal keer en nu 5x :? Je eten aanpassen in belangrijk. Maar zo extreem is het niet...
pi_109867756
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 april 2012 20:31 schreef -Bubseltje- het volgende:
Eerst was het een aantal keer en nu 5x :? Je eten aanpassen in belangrijk. Maar zo extreem is het niet...
5 keer in de week ongeveer is vooral met vlees na het avondeten. de ene keer moet ik dat wel met vlees andere keer niet. Vis gaat over het algemeen altijd wel goed.
  dinsdag 3 april 2012 @ 21:22:39 #4
35189 Troel
scherp en bot
pi_109868258
Maar even serieus Riann.

Wat is je droom? Probeer die nu eens vast te leggen voor jezelf, en kijk dan over een maand of wat of dat nog steeds je droom is. En kijk ook of die droom reëel is. Leg hem eens voor aan je huisarts, aan een gespecialiseerd verpleegkundige en aan je chirurg.

En soms moet je wel vlees? Woon je nog bij je ouders of woon je alleen? Als je bij je ouders woont en je hebt last met vlees, dan is het toch een kleine moeite dat ze daar rekening mee houden?
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
  dinsdag 3 april 2012 @ 21:25:15 #5
35189 Troel
scherp en bot
pi_109868449
Ow en, als je inderdaad zoveel overgeeft: eerst dat weg proberen door te werken, het kan ook zijn dat DAT je afvallen tegenhoudt!
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
pi_109869160
mijn droom is om geen moeite te hebben met kleren kopen mijn droom is dat mijn 2 buiken een heel stuk verminderd zijn. Ik heb namelijk geen 1 grote buik nee 2 vetrollen zeg maar die ook nog heel erg hangen. Verder is het natuurlijk niet zo dat ik morgen die operatie laat doen. Het zou een optie kunnen zijn die ik verder nog met niemand besproken heb. Dus er is absoluut nog geen sprake van een operatie. Maar ik dacht dit is misschien wel een mooie uitkomst voor mij. De chirurg weet nog van niks dat is natuurlijk het eerste wat ik met hem moet bespreken. En de voordelen en de nadelen tegen elkaar op wegen als hij al toestemming zou geven.

Ik woon op mezelf. En ik koop wat ik lekker vind ik eet wel geen varkensvlees op varkenshaas na. De ene keer moet ik bijv van een kip cordon blue wel overgeven andere keer niet. Maar ik heb er nooit moeite mee gehad omdat ik ook resultaat zag. Nu zie ik geen resultaat dus heb ik er meer moeite mee dat ik een aantal keer in de week moet overgeven terwijl voor de ring hoefde ik nooit over te geven terwijl er ook mensen zijn die van de GBP alleen ook moeten overgeven. Ik heb met de GBP alleen ook alles kunnen eten. Kan ik nu nog steeds. Ik ken ook niet het echte dumping gevoel zoals sommige mensen dat omschrijven. Het enige is dat ik nu een aantal keer in de week misselijk word van vlees en dus vinger in de keel moet stoppen en veel moeite voor moet doen dat ik dat vlees erweer uit gooi. Mijn wurgreflex doet het namelijk niet meer door mijn spierziekte is zo erg verzwakt dus. Maar als ik dan niet overgeef dan kan ik moeilijk slapen heb namelijk een slaapapnue apparaat waardoor er lucht in mij komt en ik dus niet veel in mijn maag moet hebben zitten want dan word ik ook misselijk. En dan zit het de volgende ochtend er nog het vlees komt dan niet voorbij die ring zeg maar. Ik hoop dat ik het een beetje begrijpelijk neer getypt heb. Ik ben niet zo goed met leestekens en een goed verhaal neer te zetten.
pi_109869205
hallo,

ik vind deze operatie geweldig, ben dus 25 kilo afgevallen sinds mijn operatie. JIj bent al van 145 naar bijna de 90 gegaan, dat betekent een gewichtsverlies van bijna 50 kilo.

Als ik 50 kilo afgevallen zou zijn dan zou ik al super blij zijn. het gaat mij ook niet om hoe ik eruit zie maar om hoe gezond ik word. dat is voor mij veel belangrijker. dat ik makkelijker beweeg en met mijn kinderen de dingen kan doen die ik 25 kilo geleden niet kon.

al heb ik maat 44/46 dan ben ik nog tevreden. ik hoef geen slanke den te zijn. ik ben zoveel gezonder nu al, geen suikerziekte meer, geen last van mijn knieen meer enz enz.

ik sport minimaal 3 keer in de week, heb veel meer energie, dus wat wil ik nog meer. ik ben 168 cm dus als ik 75 kilo weeg ben ik blij, maar als dat 85 is zul je me niet horen klagen. ik ben zoo blij dat ik de kans heb gekregen deze operatie te mogen ondergaan.
pi_109869411
en ook ik ken geen dumpings, kan alles eten wat ik wil, maar ik eet snoepgoed ed wel met mate. en vaak heb ik er zelfs geen trek meer in. heb ook nooit honger, dus moet ook echt op gezette tijden eten.
pi_109869480
zapato ik ben ook heel blij dat ik al zoveel afgevallen ben. En gezond word ik nooit heb spierziekte. Doordat ik ruim 50 kilo ben afgevallen heb ik mijn zelfstandigheid wel weer redelijk terug gekregen waar ik blij mee ben. Ik hoef ook geen slanke den te zijn. Maar ik merk gewoon met 2 weken geleden met kleren kopen dat ik nog steeds moeite heb met kleren kopen. Ik heb uiteindelijk hele mooie kleren gekocht. Maar toch is het geregeld toch weer een teleurstelling.

Ik sport ook 2 keer in de week voor mijn spierziekte. Ik kan geen spieren opbouwen. Een tijd geleden heeft een verpleegkundige ook tegen mij gezegt dat het voor mij ook moeilijker is om af te vallen en dat het daarom zo langzaam gaat bij mij omdat ik geen spieren op kan bouwen. Want hoe meer spieren je hebt en hoe beter je spieren kunt opbouwen dat je ook meer vet kunt verliezen.
pi_109869525
quote:
al heb ik maat 44/46 dan ben ik nog tevreden.
Geloof mij, dat kan je pas zeggen als je dat hebt bereikt. Dikke kans dat je dan denkt dat 40/42 ook nog wel haalbaar moet zijn. Althans, ik vind dat wel erg herkenbaar en hoor het van velen.

Ik ben met de GBP overigens van 134 kg naar 88 gegaan (BMI 31) en heb ook ongeveer maat 44. Van mij zou er nog 15 kg afmogen maar ik durf ook niet nog een operatie aan..
pi_109869646
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 april 2012 21:37 schreef Trusten het volgende:

[..]

Geloof mij, dat kan je pas zeggen als je dat hebt bereikt. Dikke kans dat je dan denkt dat 40/42 ook nog wel haalbaar moet zijn. Althans, ik vind dat wel erg herkenbaar en hoor het van velen.

Ik ben met de GBP overigens van 134 kg naar 88 gegaan (BMI 31) en heb ook ongeveer maat 44. Van mij zou er nog 15 kg afmogen maar ik durf ook niet nog een operatie aan..
juist toen ik 145 kilo was zei ik ook tegen mij nou als ik 100 kilo ben dan is het ook goed maar heb altijd gezegt het liefst naar de 80 en nu ik dus al tijden op de 93/94 stil sta word dat alleen maar sterker.
  dinsdag 3 april 2012 @ 21:44:53 #12
129011 -Bubseltje-
absofuckinglutely!!
pi_109870138
Die buik Rianne die krijg je niet weg met afvallen...
Ik zou dan maar eens stoppen met moeilijk vlees eten, zeker als het zoveel moeite kost!

Maat 44 is toch netjes? Heb ik ook ongeveer en ik kan overal kleding kopen waar ik wil. Ik ben ook 8/9 kilo lichter geweest met de sleeve. Maar toen was ik lichamelijk zo slecht dat ik liever wat zwaarder ben en me beter voel.
  dinsdag 3 april 2012 @ 21:47:01 #13
35189 Troel
scherp en bot
pi_109870302
Riann, zal ik je mijn buik eens laten zien? Geloof me, dat krijg je niet weg met afvallen! Als jij het hebt over twee buiken, heb ik eerder het idee dat je een overschot aan vel hebt :)
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
pi_109870447
Het is Rian zonder NE ;)

Maar dan kan ik helemaal geen vlees meer eten want je weet het nooit bij mij waar wel waar niet bij en ik vind vlees erg lekker. Dus ik vind het niet erg genoeg om er vlees voor te laten staan.

44 was netjes toen ik 80 kg was toen had ik ook maat 44 maar toen had ik die vetrollen niet zo erg als nu ik had ze wel maar niet zoals ze nu zijn. En ze hangen heel erg. En als ik meer afval kunnen ze een buikwandcorrectie doen. Hebben ze laatst ook bij mijn kapster gedaan en dat ziet er erg mooi uit. Kijk mijn probleem zit hem in die 2 buikvetrollen. Dat is heel mijn probleem.
pi_109870567
quote:
7s.gif Op dinsdag 3 april 2012 21:47 schreef Troel het volgende:
Riann, zal ik je mijn buik eens laten zien? Geloof me, dat krijg je niet weg met afvallen! Als jij het hebt over twee buiken, heb ik eerder het idee dat je een overschot aan vel hebt :)
dat ook dat heb ik bij mijn bovenarmen en bovenbenen ook en mijn bovenarmen is echt extreem. Maar ik weeg nog te veel voor een buikwandcorrectie want dat ga ik natuurlijk ook voorstellen
als daarmee mijn buik deels weg kunnen werken ga ik natuurlijk niet voor die operatie.

Maar die vrouw waar ik oversprak die zei dat ze het niet doen omdat we nog een te hoog BMI hebben. Ik weet het niet ik heb het verstand er niet van.
pi_109870749
o ja in de winter kun je goed corrigerende hemd en een broekje aan doen waardoor het allemaal niet hangt en allemaal wat strakker zit. Maar de zomer komt eraan en met 25 of 30 graden is dat niet prettig
  dinsdag 3 april 2012 @ 21:57:25 #17
35189 Troel
scherp en bot
pi_109871140
Het komt er eigenlijk op neer dat het voornamelijk een cosmetisch probleem is :)

Voor wat betreft buikwandcorrectie: de regeling om dat vergoed te krijgen is niet mals. Alles behalve dat om precies te zijn. Je vetschort moet zover overhangen en dat schijnt vrijwel onmogelijk te zijn. Maar er zijn uiteraard wel zaken die wel degelijk meetellen als een soort co-morbiditeiten.

En ja, corrigerende hemden en broekjes, check. Tig keer per dag de boel wassen en drogen, check. Ontzettend veel jeuk omdat de huid niet goed doorbloed is, check. Maar dat gaat enkel erger worden als je nog meer afvalt!
Overigens: er zijn ook corrigerende broekjes en hemdjes die minder zweterig zijn :) Dat is ook in de zomer wel te doen hoor :)

Voor een buikwandcorrectie moet je overigens een BMI hebben wat onder de 30 is en moet je een bepaalde tijd al stabiel zijn. Ik ben bang dat je daar nog niet voor in aanmerking komt dus.
Ow en je bovenarmen en bovenbenen zouden dan alsnog moeten. Ik neem aan dat je weet dat je dan compleet onder de littekens zit? Bij je bovenarmen blijven de littekens zichtbaar van je elleboog tot en met je oksel. Van de bovenbenen weet ik het niet. In het geval van een buikwandcorrectie is dat of een volledige snee van links naar rechts, of zelfs nog eentje extra van boven naar beneden.
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
pi_109872144
Ik heb het geluk dat ik eigenlijk niet zweet enkel onder de oksels ook met 3 kwartier goed fitnissen tewijl mijn broer wel helemaal nat is. nou zal ik met 30 graden wel meer zweten. ;)

Ik moet zeggen dat mijn bovenbenen dan niet echt noodzakelijk is maar mijn bovenarmen als je die ziet die zijn echt extreem. Mijn BMI is met 94 kilo 31.77 dus misschien dat ze een uitzondering zouden maken. En die vergoeding. Misschien met veel geluk met brief van al mijn medische specialisten dat zijn nogal wat en er een goed verhaal van maken wat mijn neuroloog erg goed kan en daardoor al vele dingen voor elkaar heb gekregen dit misschien ook wel voor elkaar kan krijgen. Het is iets om daar is goed over te gaan hebben met mijn chirurg en wat hij mij adviseert.
  dinsdag 3 april 2012 @ 22:13:11 #19
35189 Troel
scherp en bot
pi_109872351
Sorry, dat schiet me even helemaal het verkeerde keelgat in. Er zijn niet voor niets regels.
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
pi_109872445
quote:
7s.gif Op dinsdag 3 april 2012 22:13 schreef Troel het volgende:
Sorry, dat schiet me even helemaal het verkeerde keelgat in. Er zijn niet voor niets regels.
Dit schiet mij dan weer in het verkeerde keelgat. Alsof die regels van de verzekeraars ook maar enigzins realistisch zijn en ergens op slaan....
pi_109872523
quote:
7s.gif Op dinsdag 3 april 2012 22:13 schreef Troel het volgende:
Sorry, dat schiet me even helemaal het verkeerde keelgat in. Er zijn niet voor niets regels.
Dat kan dat sommige mensen het niet eerlijk vinden of er niet tegen kunnen dat ik misschien dingen voor elkaar krijg die andere niet voor elkaar krijgen. Andersom kan ik er ook niet tegen en vind ik het ook niet eerlijk dat veel dingen in mijn lichaam anders gaan dan bij andere mensen.
  dinsdag 3 april 2012 @ 22:16:07 #22
35189 Troel
scherp en bot
pi_109872538
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 april 2012 22:14 schreef Trusten het volgende:

[..]

Dit schiet mij dan weer in het verkeerde keelgat. Alsof die regels van de verzekeraars ook maar enigzins realistisch zijn en ergens op slaan....
Nee, niet altijd, want niemand haalt die vetschort. Bron: mijn eigen PC die me dat begin maart nog zei en tussen neus en lippen door meldde dat mijn vetschort een van de ergste was die hij zag.

Maar zolang er mensen met ernstige smetwonden geen vergoeding krijgen vanwege die regels, vind ik het van de zotte dat iemand die maar genoeg medici zo gek krijgt om een briefje te schrijven, wel vergoeding zou moeten krijgen. Als Riann nu echt last zou hebben, maar echt last heb ik nog niet opgemerkt.
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
pi_109872662
quote:
7s.gif Op dinsdag 3 april 2012 22:16 schreef Troel het volgende:

[..]

Nee, niet altijd, want niemand haalt die vetschort.

Maar zolang er mensen met ernstige smetwonden geen vergoeding krijgen vanwege die regels, vind ik het van de zotte dat iemand die maar genoeg medici zo gek krijgt om een briefje te schrijven, wel vergoeding zou moeten krijgen. Als Riann nu echt last zou hebben, maar echt last heb ik nog niet opgemerkt.
Ik heb die vele medici niet voor niks ik wou dat ik ze niet nodig had maar helaas dat is niet voor mij weggelegd en ik denk dat er veel voordeel te halen is voor mij als die buik een stuk minder is. Daar kun jij niet over oordelen
  dinsdag 3 april 2012 @ 22:19:54 #24
35189 Troel
scherp en bot
pi_109872784
Vertel dan eens Riann, in hoeverre heb je er last van? Waar heb je last van? Van het feit dat je die broekjes moet dragen?

Als je daadwerkelijk rugpijn krijgt omdat het naar voren hangt en je smetplekken hebt of wat dan ook, ja dan snap ik dat je zo'n operatie wilt, maar je hebt het erover "met die operatie kan ik afvallen, maar als ze mijn buik weg willen halen is het ook goed". Wees eens eerlijk, heb je last van je buik, of vind je het gewoon lelijk staan?
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
  dinsdag 3 april 2012 @ 22:22:05 #25
35189 Troel
scherp en bot
pi_109872931
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 april 2012 22:14 schreef Trusten het volgende:

[..]

Dit schiet mij dan weer in het verkeerde keelgat. Alsof die regels van de verzekeraars ook maar enigzins realistisch zijn en ergens op slaan....
Klopt en daarom zijn er maar al te veel artsen die de boel bedotten. En juist daarom worden die regels telkens scherper en worden er minder vergoedingen uitgedeeld. Maar omdat ze niet realistisch zijn, moeten we maar proberen om er onderuit te komen? Dat vind ik ook niet helemaal zoals het hoort.
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')