En wat was het geheim?quote:Op zaterdag 10 maart 2012 17:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je kan prima zonder broodverbeteraar werken, maar dan moet je voorzichtiger zijn met het deeg en het bakken meer in je vingers hebben. Niet dat ik het zo goed kan, maar zag recent een (Duitse) bakker bezig die met alleen water, zout, gist en bloem allereerst een preferment maakte en daarna daarmee broodjes bakte om van te dromen.
Licht, luchtig, knapperig en bijzonder smaakvol.
prefermentquote:
Ervaring en gevoel voor met deeg werken zo te lezen.quote:
Preferment was dat? :quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Staat in de op zie spoiler tekst[b]Hobbelicious is back!
[/b]
Dus dat is 150/240 * 100 = 62.5 % vocht + nog yoghurt.quote:Op vrijdag 28 oktober 2011 00:59 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Dank je . Nou, het recept dat ik "altijd" gebruik heb ik van een YouTube filmpje van een Indiase vrouw.
Dat was 240 gram bloem
180 gram water
2 tbsp olie
2. 5 tbsp yoghurt
1 tsp suiker
1 tsp zout
Beetje bakpoeder
1 tsp gist
Alle droge ingrediënten mengen, olie, water en yoghurt erbij en kneden.
3-4 uur rijzen, dan in 6 balletjes verdelen en tot traanvormige platte broden rollen. Bakken op 250 graden voor een paar minuten tot bruin.
Traditioneel na bakken insmeren met gesmolten ghee.
Persoonlijk vind ik de bakpoeder overbodig, en je moet extra bloem toevoegen, anders is het te nat. Zou minder water toevoegen. Eerder iets van 150 gram.
@vriendelijkevriend : no knead bread is best lekker, en leuk om een keer te maken, laat goed zien wat de kracht is van een lange rijs. Maar vooral het overbrengen naar de oven kan best moeilijk zijn. Succes!
Ik heb het recept van SOS Piet gevolgd op Youtube.quote:Op zondag 11 maart 2012 09:58 schreef MaximusTG het volgende:
Welk recept heb je gebruikt, en ben je daar nog vanaf geweken?
Zout kan je nog wel door je deeg kneden als het al een bal is, maar dat is niet echt praktisch, dus gewoon meteen erdoor mengen.
Je ideeen voor extra smaken lijken me prima, behalve dat je niet vlak voor het bakken nog met je deeg moet klooien. Dan weet je eigenlijk zeker dat ie compact en hard wordt.
Na de eerste rijs kan je bv je deeg uitrekken tot een lap (voorzichtig), en dat dan oprollen. Dwars op de rolrichting kan je dan wat chocola leggen. En dan oprollen en in een broodvorm doen.
Denk trouwens dat Piet wel een goed punt heeft met het voorzichtig doen met deeg.
Vorige week werd mijn eerste broodje ook zo.quote:Op zondag 11 maart 2012 17:02 schreef einzeinz het volgende:
[..]
Qua geur zat het goed, maar het was een zwaar brood.
Ja, en hoeveel water zat erin dan?quote:Op zondag 11 maart 2012 17:02 schreef einzeinz het volgende:
[..]
Ik heb het recept van SOS Piet gevolgd op Youtube.
- 500gr. bloem (dat is een mengeling die al in de pak zit zelf)
- 25gr. verse gist opgelost in lauw water samen met 20gr. vanillesuiker
- 25gr. boter
- 3gr. zout
Toen ben ik beginnen kneden voor ong. 20-25 min. tot het niet meer plakte.
Voorverwarmde oven op 40°, het brood er in gelegd bedekt met een vochtige handdoek voor 40min.
Daarna de deeg binnenstebuiten gekeerd en nogmaals 20min. laten rijzen op 40° en dan vervolgens op 200% gebakken voor 30 min.
Qua geur zat het goed, maar het was een zwaar brood.
250ml waterquote:Op zondag 11 maart 2012 18:41 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Ja, en hoeveel water zat erin dan?
Waarom toch altijd dat gedoe met die oven? Laat het gewoon bij kamertemperatuur rijzen.. Vooral die tweede rijs is erg kort hoor..
Ik post hem maar weer eens;
http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/witbroodrecepten.zip
Daarin staan 3 variaties op witbrood. Het soort dat volgens mij vele van jullie de eerste keer willen bakken. Dat je als lunch naar je werk mee neemt.
quote:Op zondag 11 maart 2012 02:54 schreef MissHobje het volgende:
[..]
Preferment was dat? :ik wist wel wat het was hoorSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Staat in de op zie spoiler tekst
Heb zelf een keer een vervolg van dit topic gemaakt: Preferment wasda?AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
wat is je recept?quote:Op zondag 11 maart 2012 19:51 schreef Zo-is-dat het volgende:
Vanmiddag geluncht met een no knead broodje, half volkorenmeel en havermout. Probeersel met dit meel en erg goed gelukt! Veel smaak, lekker knapperig korstje en toch luchtig genoeg
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Uit 'home made'quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |