Dit wist ik niet dus op internet opgezocht. Maar verse gist is een week houdbaar.quote:Op vrijdag 9 maart 2012 11:04 schreef 3-voud het volgende:
Hoe lang blijft echte bakkersgist goed in de koelkast? Ik heb nog een bonk die 4 weken oud is.
Mijn probleem is ook het volgende:quote:Op vrijdag 9 maart 2012 09:20 schreef Revje1 het volgende:
[..]
Je moet het natuurlijk zelf bepalen maar nu snap ik je niet helemaal.
Jij hebt problemen met het rijzen van je deeg. Dat het niks doet na een uur rijzen. Dan moet je eerst zorgen dat je deeg op die manier goed gaat rijzen. Een koelkast zal daar niks aan veranderen. Dat de smaak er dan beter van word ok maar je probleem is het rijzen.
Is jou deeg ook zo soepel als in het filmpje?
http://praktijkbeing.nl/p(...)1/molenproducten.pdfquote:Op vrijdag 9 maart 2012 12:07 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, maar ik kan nergens vinden wat verse bakkersgist per kg (of 10 kg) kost. Dat zal aanzienlijk schelen. Verse gist kost natuurlijk veel meer om zo klein te verpakken en bewaren.. plus de houdbaarheidsdatum.
Pff, dat valt echt niet te vinden .. Enige waarde die ik kon vinden is iemand op thefreshloaf.com die in 2009 voor 5 lbs = +- 2.25 kg verse gist 5 dollar betaalde.
En ik zag dat ze ook cream yeast (een wat vloeibare variant van de verse gist in blokjes, dat is nl samengeperste gist) in tankervrachtwagens groot verkopen. Dus je kan je voorstellen dat het extra werk dat er in instant gist zit flink gaat aantikken in zulke verhoudingen.
Weetikut.quote:Op vrijdag 9 maart 2012 11:27 schreef MaximusTG het volgende:
Verse gist is helemaal niet praktisch voor de thuisbakker die niet elke dag vers brood bakt. Je kan dan veel beter instant gist gebruiken. Maakt voor de smaak iig niks uit. De enige reden dat bakkers verse gist gebruiken zijn de kosten..
De gist die je in NL in pakjes kan krijgen is wat bekend staat als Instant Dry yeast. De verhouding verse gist : IDY is 3:1. Deze gist hoef je ook niet te activeren in water. Dat moet wel met active dry yeast, maar dat wordt voor zover ik weet niet veel verkocht in NL. De verhouding van verse gist:ADY is 2:1. Die gist moet je wel activeren in water.
En na die eerste rijs van 1,5 a 2 uur. Hoeveel groter zijn ze dan?quote:Op vrijdag 9 maart 2012 12:28 schreef LTCY18 het volgende:
[..]
Mijn probleem is ook het volgende:
Als ik thuis kom om 18:30 ga ik eten en dan is het rond 19:00. Na alles voorbereid en gemaakt te hebben, zijn we rond 19:45. Dit laat ik dan nog eens 1.5h-2h rijzen, dan luid de klok 21:15. Daarna weer vormpjes maken en weer laten rijzen, zijn we rond afloop van Champions League tijd (22:30). Dit alles alles lukt.
Ik zou dus graag willen kneden en het in de koelkast willen laten rijzen, zodat ik de volgende dag weer om 19:00 kan verder gaan. Dan ben ik niet om 00:00 of zo pas klaar. Vandaar mn vraag of koelkast een optie is.
Mijn deeg is wel ok soepel ja. Het rijst wel, alleen niet goed. ik denk dat het 25%-50% groter wordt. Na het maken van vormpjes ook zoiets.
t wordt ongeveer 25%-50% groter.quote:Op vrijdag 9 maart 2012 13:09 schreef Revje1 het volgende:
[..]
En na die eerste rijs van 1,5 a 2 uur. Hoeveel groter zijn ze dan?
En een deeg 24 uur in de koelkast bewaren heb ik geen ervaring mee. Kwestie van uitproberen.
Maar zou eerst zorgen dat het op de normale manier het goed gaat lukken. Dan kan je beter vergelijken als je het in de koelkast gaat doen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |