abonnement Unibet Coolblue
pi_108896182
Dat lijkt me wel ja:)
pi_108896471
Kak, ik heb nog veel te leren... :)

Ik vroeg me ook af waarom de extra ingrediėnten bij recepten pas na de 1e rijs toegevoegd worden? En niet direct vanaf 1e kneed, dan mixen ze beter.
pi_108897030
Welke extra ingredienten? En wat wil je maken?
pi_108897459
Ik hou erg van donker zwaar brood, dus ik dacht aan volkorenbrood met walnoten, zonnebloempitten, lijnzaad etc.

Ook wil ik een brood met olijven en gedroogde tomaten maken. Lijkt me wat lastiger gezien wat nattere ingrediėnten. Wil dat recept van pizzabroodjes ook eens proberen.
pi_108897627
Als je voor je gaat kneden de walnoten erbij doet dan kneed je de walnoten kapot. Lijnzaad en zonnebloempitten kan je al bij het mengen van alles erbij doen.
De rest kan je na het kneden er rustig bij doen.
pi_108897689
Ah, heeft dus niets met rijzing te maken maar meer met bescherming van de extra ingrediėnten.
Thanks!!

Gezien mijn kapotte oven: Welke oven gebruiken jullie?
pi_108897890
Wat ik eerder zei na het kneden moet je het deeg geen extra kneding geven. Als je dan eerst het deeg laat rusten/rijzen en dan pas de noten enzo erdoor doe moet je toch weer een soort van kneding doen.
Ik heb een Bosch combi. Niet iets speciaals ofzo.
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 11:04:38 #83
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_108897905
Hoe lang blijft echte bakkersgist goed in de koelkast? Ik heb nog een bonk die 4 weken oud is.
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
pi_108898158
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 11:04 schreef 3-voud het volgende:
Hoe lang blijft echte bakkersgist goed in de koelkast? Ik heb nog een bonk die 4 weken oud is.
Dit wist ik niet dus op internet opgezocht. Maar verse gist is een week houdbaar.
Eigenlijk op m''n werk nooit eens naar gekeken omdat we verse gist binnen een paar dagen verwerken als het binnenkomt. Zal na m''n vakantie ereens kijken of dat ook dus een week is.
pi_108898228
Op mijn gist staat gewoon een tht...
pi_108898249
En die is trouwens ca. 3 a 4 weken tot na aankoop. Laatst een gratis blokje gekregen (25 cent bespaart :D ) die binnen een week opmoest.
pi_108898386
Ik lees nu ook 3 a 4 weken bij gist. Ligt er ook aan hoe het bewaard word. Dus het kan misschien nog netaan. Zou wel een stuk meer gist gebruiken dan het recept aangeeft.
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 11:27:37 #88
91830 MaximusTG
pi_108898621
Verse gist is helemaal niet praktisch voor de thuisbakker die niet elke dag vers brood bakt. Je kan dan veel beter instant gist gebruiken. Maakt voor de smaak iig niks uit. De enige reden dat bakkers verse gist gebruiken zijn de kosten..
De gist die je in NL in pakjes kan krijgen is wat bekend staat als Instant Dry yeast. De verhouding verse gist : IDY is 3:1. Deze gist hoef je ook niet te activeren in water. Dat moet wel met active dry yeast, maar dat wordt voor zover ik weet niet veel verkocht in NL. De verhouding van verse gist:ADY is 2:1. Die gist moet je wel activeren in water.
pi_108898755
Is dat zo? Aangezien ik voor verse gist meer kwijt ben dan voor droge gist...
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 11:41:04 #90
91830 MaximusTG
pi_108899093
Tis gewoon hetzelfde beestje, om het zo maar te zeggen. Alleen in een andere vorm :). Ik denk serieus niet dat je verschil zal merken.
pi_108899322
Maar voor 2,50 euro heb je zoveel droge gist dat je heel de randstad drie dagen van brood voorziet. Dus dan zou je uit kostenoverweging juist droge gist bij bakkerijen verwachten?
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 12:00:22 #92
91830 MaximusTG
pi_108899704
Volgens mij is verse gist (in bulk dan) nóg goedkoper voor een bakker... Voor de consument is het prijsverschil te verwaarlozen idd.
En als je dan zit met verse gist die niet meer goed is steeds, waarom zou je dan niet instant gist gebruiken?
  vrijdag 9 maart 2012 @ 12:04:26 #93
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108899835
Bij mij staat nog in de planning om te experimenteren met andere gisten dan de standaard broodgist. Wilde gist, Biergisten, Wijngisten. Broodgist is supergoed in het maken van rijsgassen, maar wil gaan experimenteren met smaakinvloed van de verschillende gisten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108899865

3 euro, goed voor ruim 35 kilo deeg



Losse verkoop 20 a 30 cent, goed voor 1 kilo deeg...
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 12:07:30 #95
91830 MaximusTG
pi_108899936
Ja, maar ik kan nergens vinden wat verse bakkersgist per kg (of 10 kg) kost. Dat zal aanzienlijk schelen. Verse gist kost natuurlijk veel meer om zo klein te verpakken en bewaren.. plus de houdbaarheidsdatum.

Pff, dat valt echt niet te vinden :P.. Enige waarde die ik kon vinden is iemand op thefreshloaf.com die in 2009 voor 5 lbs = +- 2.25 kg verse gist 5 dollar betaalde.
En ik zag dat ze ook cream yeast (een wat vloeibare variant van de verse gist in blokjes, dat is nl samengeperste gist) in tankervrachtwagens groot verkopen. Dus je kan je voorstellen dat het extra werk dat er in instant gist zit flink gaat aantikken in zulke verhoudingen.

[ Bericht 56% gewijzigd door MaximusTG op 09-03-2012 12:26:52 ]
pi_108900591
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 09:20 schreef Revje1 het volgende:

[..]

Je moet het natuurlijk zelf bepalen maar nu snap ik je niet helemaal.

Jij hebt problemen met het rijzen van je deeg. Dat het niks doet na een uur rijzen. Dan moet je eerst zorgen dat je deeg op die manier goed gaat rijzen. Een koelkast zal daar niks aan veranderen. Dat de smaak er dan beter van word ok maar je probleem is het rijzen.

Is jou deeg ook zo soepel als in het filmpje?
Mijn probleem is ook het volgende:
Als ik thuis kom om 18:30 ga ik eten en dan is het rond 19:00. Na alles voorbereid en gemaakt te hebben, zijn we rond 19:45. Dit laat ik dan nog eens 1.5h-2h rijzen, dan luid de klok 21:15. Daarna weer vormpjes maken en weer laten rijzen, zijn we rond afloop van Champions League tijd (22:30). Dit alles alles lukt. :P

Ik zou dus graag willen kneden en het in de koelkast willen laten rijzen, zodat ik de volgende dag weer om 19:00 kan verder gaan. Dan ben ik niet om 00:00 of zo pas klaar. Vandaar mn vraag of koelkast een optie is.

Mijn deeg is wel ok soepel ja. Het rijst wel, alleen niet goed. ik denk dat het 25%-50% groter wordt. Na het maken van vormpjes ook zoiets.
pi_108900768
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 12:07 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, maar ik kan nergens vinden wat verse bakkersgist per kg (of 10 kg) kost. Dat zal aanzienlijk schelen. Verse gist kost natuurlijk veel meer om zo klein te verpakken en bewaren.. plus de houdbaarheidsdatum.

Pff, dat valt echt niet te vinden :P.. Enige waarde die ik kon vinden is iemand op thefreshloaf.com die in 2009 voor 5 lbs = +- 2.25 kg verse gist 5 dollar betaalde.
En ik zag dat ze ook cream yeast (een wat vloeibare variant van de verse gist in blokjes, dat is nl samengeperste gist) in tankervrachtwagens groot verkopen. Dus je kan je voorstellen dat het extra werk dat er in instant gist zit flink gaat aantikken in zulke verhoudingen.
http://praktijkbeing.nl/p(...)1/molenproducten.pdf

3,50 euro de kilo :P
en 11,50 voor droog.
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 12:44:41 #98
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_108901014
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 11:27 schreef MaximusTG het volgende:
Verse gist is helemaal niet praktisch voor de thuisbakker die niet elke dag vers brood bakt. Je kan dan veel beter instant gist gebruiken. Maakt voor de smaak iig niks uit. De enige reden dat bakkers verse gist gebruiken zijn de kosten..
De gist die je in NL in pakjes kan krijgen is wat bekend staat als Instant Dry yeast. De verhouding verse gist : IDY is 3:1. Deze gist hoef je ook niet te activeren in water. Dat moet wel met active dry yeast, maar dat wordt voor zover ik weet niet veel verkocht in NL. De verhouding van verse gist:ADY is 2:1. Die gist moet je wel activeren in water.
Weetikut.
Kep een klant die bakker is en toen ik vertelde zelf wat brood te willen bakken stouwde hij mijn handen vol met grondstoffen.
Heb nog een blok van 500 gram in de koelkast liggen. Zonde om zomaar weg te gooien.
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
pi_108901790
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 12:28 schreef LTCY18 het volgende:

[..]

Mijn probleem is ook het volgende:
Als ik thuis kom om 18:30 ga ik eten en dan is het rond 19:00. Na alles voorbereid en gemaakt te hebben, zijn we rond 19:45. Dit laat ik dan nog eens 1.5h-2h rijzen, dan luid de klok 21:15. Daarna weer vormpjes maken en weer laten rijzen, zijn we rond afloop van Champions League tijd (22:30). Dit alles alles lukt. :P

Ik zou dus graag willen kneden en het in de koelkast willen laten rijzen, zodat ik de volgende dag weer om 19:00 kan verder gaan. Dan ben ik niet om 00:00 of zo pas klaar. Vandaar mn vraag of koelkast een optie is.

Mijn deeg is wel ok soepel ja. Het rijst wel, alleen niet goed. ik denk dat het 25%-50% groter wordt. Na het maken van vormpjes ook zoiets.
En na die eerste rijs van 1,5 a 2 uur. Hoeveel groter zijn ze dan?
En een deeg 24 uur in de koelkast bewaren heb ik geen ervaring mee. Kwestie van uitproberen.

Maar zou eerst zorgen dat het op de normale manier het goed gaat lukken. Dan kan je beter vergelijken als je het in de koelkast gaat doen.
pi_108902216
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 13:09 schreef Revje1 het volgende:

[..]

En na die eerste rijs van 1,5 a 2 uur. Hoeveel groter zijn ze dan?
En een deeg 24 uur in de koelkast bewaren heb ik geen ervaring mee. Kwestie van uitproberen.

Maar zou eerst zorgen dat het op de normale manier het goed gaat lukken. Dan kan je beter vergelijken als je het in de koelkast gaat doen.
t wordt ongeveer 25%-50% groter.
als ik broodje afbakt, krijg ik een hele hap deeg in mn mond.
niks luchtigs aan :(

Dus meer gist en meer water gebruiken tov mn recept?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')