abonnement Unibet Coolblue
pi_107991838
quote:
2s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 12:04 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Ik bak in +/- 6 a 7 minuten een (flink belegde) pizza volledig gaar in mijn oven op 250 graden. Ik betwijfel dus of de Bestron die 380 gaat halen... Dan zou je in pakweg 3 minuten je pizza met topping gaar bakken..
Pardon? 6 minuten? Mijn Bestron heeft toch echt wel 15 minuten nodig en dan zijn de pizza's niet dik en ook niet dik belegd.
pi_107996863
Wow... 15min.
Mijn pizza in een normale oven op een steen van 250graden duren maar 8minuten.
  † In Memoriam † woensdag 15 februari 2012 @ 09:22:13 #253
91830 MaximusTG
pi_107997296
15 minuten is dan wel weer lang ja. Zoals mn Bestron nu is is de pizza eigenlijk al te eten na een minuut of 3/4, maar hij moet langer omdat de buitenste rand niet zo snel bruin wordt.
Gisteren geexperimenteerd met een nat doekje over de steen halen voor de pizza erop gaat. Het is best lastig namelijk om de onderkant niet te bruin te laten worden, terwijl je de temperatuur wel hoog houdt voor de bovenkant.
Dit is zo'n beetje wat het van mij mag worden:

pi_107997437
Ik denk dat je je watergehalte in je deeg moet verhogen omdat je nu op een hogere temperatuur aan het bakken bent. (Waarschijnlijk doe je dit al....)
  † In Memoriam † woensdag 15 februari 2012 @ 09:38:47 #255
91830 MaximusTG
pi_107997572
Nee dat hoef ik niet, het watergehalte in mijn deeg is al hoog genoeg. Het komt gewoon doordat in de Bestron je wel een boven en onder element hebt, maar er zit maar 1 steen in. Die slaat heel veel warmte op; en op het moment dat je dan de pizza erin doet doe je de deksel omhoog, waardoor er een deel van de warmte boven verloren gaat.
Eenmaal weer dicht krijgt de onderkant meteen veel warmte vanuit de steen, terwijl de bovenkant het direct van het bovenste element moet hebben.
Kunst is dus om de onderkant zo heet te hebben dat ie de tijd die de bovenkant nodig heeft om bruin te bakken 'volhoudt' óf om te zorgen dat de bovenkant heter is. Ideaal gezien zou je ook bovenin een steen over het element willen hebben. Alleen als je dat bij de bestron zou doen blijft er geen plek meer voor je pizza :+.
pi_107998174
Volgende stap:

  † In Memoriam † woensdag 15 februari 2012 @ 10:10:58 #257
91830 MaximusTG
pi_107998305
Zo, daar staat me een kapitaal :o.
Dat is natuurlijk wel erg mooi om te hebben. Maar ik denk dat de volgende stap voor mij een zelfbouw houtgestookte pizzaoven gaat zijn. En of ik dan een oven van leem bouw, of zo'n halve olievat oven, kijk ik dan wel weer. Voor mij is het bouwen en optimaliseren op zich al leuk :+.
pi_107999328
Vorige week kwam ik bij vrienden die een nieuw huis hadden gekocht.
Sta ik in de achtertuin staat er een zelf gemaakte pizzaoven. Ze hadden geen idee wat ze er mee moesten...
Ik denk dat ik maar een keer een zooi deeg ga maken en er naartoe ga :D
  † In Memoriam † woensdag 15 februari 2012 @ 11:00:18 #259
91830 MaximusTG
pi_107999607
Cool! Das ook nog wel iets om te bedenken als je zo'n oven gaat bouwen... Of je er wel blijft wonen :D!
  † In Memoriam † donderdag 16 februari 2012 @ 10:26:35 #260
91830 MaximusTG
pi_108037754
Gisteravond paar vrienden op bezoek -> pizzaparty!
Keer in de woonkamer de pizza's gemaakt :). Stukken gezelliger:

pi_108037907
Die tomatensaus gebruik ik ook altijd :D
pi_108038615
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 10:26 schreef MaximusTG het volgende:
Gisteravond paar vrienden op bezoek -> pizzaparty!
Keer in de woonkamer de pizza's gemaakt :). Stukken gezelliger:

[ afbeelding ]
Wat doe je met die brander? :P of iets het iets anders?

Oh and pizzaparty ftw ^O^
pi_108041182
Het is vast al vaker gevraagd en gezegd maar ik kan het zo snel niet terugvinden.. Als ik deeg 1 uit de OP wil invriezen, op welk punt doe ik dat dan? Gewoon op het laatst whop de vriezer in?
Ga je mee buiten spelen?
Soms verdwaal ik in een draak
101 doelen omdat het kan
en iets met een loodgieter..
pi_108041260
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2012 10:05 schreef DrukVout het volgende:
Volgende stap:

[ afbeelding ]
:o :9~ dure grap maar wel gaaf!
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_108043540
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2012 10:10 schreef MaximusTG het volgende:
... zelfbouw houtgestookte pizzaoven gaat zijn. En of ik dan een oven van leem bouw ....
Dat ga ik dus een dezer dagen proberen. Atlhans, een prototype denk ik. Ik heb een paar emmers met klei en stro, en in onze tuin slingert ook nog wel een big-bag met zand rond. Ik ga dan "cob" proberen te maken, geen idee wat dat in het Nederlands is. Als het lukt post ik wel het e.e.a. erover, als het mislukt zwijg ik. :)
pi_108044107
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 13:49 schreef vriendelijkevriend het volgende:

[..]

Dat ga ik dus een dezer dagen proberen. Atlhans, een prototype denk ik. Ik heb een paar emmers met klei en stro, en in onze tuin slingert ook nog wel een big-bag met zand rond. Ik ga dan "cob" proberen te maken, geen idee wat dat in het Nederlands is. Als het lukt post ik wel het e.e.a. erover, als het mislukt zwijg ik. :)
Ook de mislukkingen melden! Dan leren wij er ook van :D
  † In Memoriam † donderdag 16 februari 2012 @ 15:58:36 #267
91830 MaximusTG
pi_108047145
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 11:01 schreef Terpentin07 het volgende:

[..]

Wat doe je met die brander? :P of iets het iets anders?

Oh and pizzaparty ftw ^O^
Dat is een sprayflesje, om water te spuiten. Handig om de onderste steen een beetje te temperen. Die is soms een beetje te heet,waardoor de bodem te snel gaat. Paar spuitjes water erover, en hij koelt snel af. Dat, of een nat doekje :).

@vriendelijkevriend:

cob = leem

@nectarientje; je moet het deeg na het kneden en vormen tot ballen invriezen. Als je het eerst laat rijzen dan rijst het totaal te lang, omdat het ontdooien (in de koelkast!) langzaam verandert in rijzen. Je zou het misschien wel even laten kunnen rijzen, maar daar moet je een beetje mee experimenteren.
Heb het al vaker gezegd, maar ik geef dan eerder de voorkeur aan een bodem met een beetje saus voorbakken, en dan invriezen. Anders moet je het alsnog van te voren plannen, het is nl. niet zo ontdooid.
pi_108049201
Vooruit, bij mislukking laat ik het ook weten, DrukVout :) Er kan niet zo veel misgaan denk ik, ik heb het minste vertrouwen in de klei. Ik hoopte op volvette klompen klei uit de haarlemmermeer, maar heb nu een soort korrels klei die van aardappels komen van een boer. MaximusTG, ik laat me leiden door wikipedia en google translate: loam is leem maar geen loam is geen cob (qua samenstelling). Maar laat ik het voor het gemak inderdaad leem noemen.
  † In Memoriam † donderdag 16 februari 2012 @ 17:11:37 #269
91830 MaximusTG
pi_108049468
Het is verwarrend, omdat wij zowel leem zeggen tegen de grondsoort leem (kleiachtig) maar dat we muren gebouwd van leem (en een mengsel van twijgen, stro, etc.) ook lemen muren noemen.
Terwijl de Engelsen leem dat specifiek voor bouwen gebruikt wordt, gemengd met stro, "cob" noemen.
Ga maar op de wikipagina van "cob" naar de duitse pagina. Lehmwellerbau heet het dan.

Overigens moet je geen toplaag gebruiken he, je moet echt best diep graven. Of je moet het ergens zien te kopen.
Maar zou je er niet beter nog even mee wachten tot het weer weer wat beter wordt :P? Echt vrolijk wordt ik bv ook niet als ik nu buiten in de bagger stond te knooien...
pi_108049922
Behalve no-knead-bread schijnt er ook no-knead-pizza te zijn. Heeft iemand daar ervaring mee?
  † In Memoriam † donderdag 16 februari 2012 @ 17:35:13 #271
91830 MaximusTG
pi_108050149
No-knead-bread heb ik wel eens gemaakt, no-knead-pizza nog niet. Denk dat het inderdaad best lekker is, lekker lang gefermenteerd. Hoewel ik de pizza in het plaatje niet zo mooi gerezen vind langs de rand.
Lijkt me ook lastig om het deeg te verdelen zonder teveel lucht te verliezen, en om er dan mooie pizza's van te vormen. Misschien dat je het ook kunt gebruiken, maar dan verdelen na de eerste menging?
Oh, ik zie nu dat het eigenlijke recept niet meer in het artikel staat :P.
pi_108053716
Oh, wat stom. Hier staat het recept wel.
  † In Memoriam † donderdag 16 februari 2012 @ 19:36:55 #273
91830 MaximusTG
pi_108054066
Maar dat is toch niet het goede recept? In een echt no-knead recept laat je het deeg iets van 12-18 uur staan na het met een lepel gemengd te hebben. Wat zeggen ze daar:

Jim Lahey's Basic No-Knead Pizza

The first time I made this recipe, I didn't mix the dough well enough. Once a ball is formed, knead with your hands until you are sure all the flour clumps have been worked out. The dough should be somewhat thicker and drier than your typical pizza dough.

Once you have a well-mixed ball of dough about the size of a baseball, place it in a clean bowl and cover with plastic wrap. Store in a cool place, out of direct sunlight, and give it two hours to rise.
pi_108054542
Ah, dank voor de uitleg, Maximus. Toen Google Translate me vertelde dat "Lehmwellerbau" van Duits naar Nederlands "maïskolf" zou zijn was ik gestopt met het uitzoeken van hoe 't nou zat ;) Maar m'n kleikorrels gedragen zich wel als klei hoor, je kunt ze fijnknijpen zonder dat ze daardoor uit elkaar vallen en blijven aan je vingers plakken. En 't is zeker geen toplaag-klei, 't komt gewoon van landbouwgrond, alleen heeft het toen aan aardappelen geplakt (die op klei geteeld worden), is het er vervolgens vanaf gehaald en op een hoop gegooid. Ik denk eigenlijk dat er niets mis mee is, maar ik had grote klompen klei in m'n hoofd en kreeg korrels, dat is het meer. En als ik faal met leem maken kan ik altijd de klei de schuld geven :)

En tja, het weer... een baggerzooi wordt het sowieso, en van het platstampen ("kneden") zal ik het vast warm krijgen. Voor het drogen is het alleen niet optimaal, dat moet dan maar binnen gebeuren. Ik heb het nu eenmaal in m'n hoofd en niet veel beters te doen. Maar ik heb besloten om eerst om wat ervaring te krijgen een kleine rocket stove te bouwen.

Dit zijn trouwens m'n voorbeelden: en . Ik wil geen klassieke pizza-oven bouwen, maar volgens het rocket stove-principe. Nou ja, eerst maar die kleine rocket stove bouwen.
  † In Memoriam † donderdag 16 februari 2012 @ 20:03:28 #275
91830 MaximusTG
pi_108055231
Ah, ja, de rocket stove, leuk principe is dat! Ziet er ook mooi uit, die uit dat filmpje.
Maar wordt zo'n oven wel heet genoeg voor pizza vraag ik me alleen af?
Lijkt me iig een heel leuk project om mee bezig te zijn :). Succes!

Edit: Oh wacht, 1250 F zie ik in een commentaar van de maker van het filmpje. Dat is ongeveer 670 graden Celsius. Mwa, dat lijkt me wel heet genoeg :o.

Edit 2: Mijn Bestron was gister ook goed warm; had em eerst op een broodplank op een placemat op de tafel liggen (die placemat omdat de plank anders krast :+). Toen had ik voor ik de oven aandeed de plank nodig. Dus ik had em op de placemat gezet.
Toen zag ik na het bakken ineens dat ie helemaal was kromgetrokken :P



[ Bericht 33% gewijzigd door MaximusTG op 16-02-2012 20:23:50 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')