abonnement Unibet Coolblue
pi_106236165
Een NWS-forum kan eigenlijk niet zonder jaaroverzicht, vond ik. Bij deze presenteer ik de nodige uurtjes noeste arbeid. Met vooraf vast excuses voor typ- en opmaakfouten... En voor de lengte van het geheel. Hele stukken tekst, waar ik nog plaatjes had willen bijzoeken, maar ik kwam er niet aan toe. En het is ook vast niet compleet, gok ik zo. Hopelijk toch een aardig beeld van het jaar 2011.

2011 // JANUARI

4: Feyenoord-clubicoon Coen Moulijn overlijdt op 73-jarige leeftijd. De Rotterdammer boekt grote successen met Feyenoord, waaronder het winnen van de Europacup I in 1970. Na zijn overlijden wordt een weg vlakbij De Kuip naar hem vernoemd.
LINK: Coen Moulijn (73) overleden (VBL)

4: Zanger Gerry Rafferty overlijdt na een langdurig ziekbed. Hij werd 63 jaar. Zijn hit 'Baker Street' uit 1978 is wereldberoemd. Ook was hij lid van de band Stealers Wheel, bekend van het nummer "Stuck In The Middle With You"
LINK: Gerry Rafferty overleden (MUZ)

5: Bij het bedrijf Chemie-Pack in het haven- en industriegebied Moerdijk (Noord-Brabant) breekt een grote brand uit, met veel rookontwikkeling. Op het bedrijf waren veel chemische stoffen aanwezig. De schade wordt later in het jaar geraamd op 71 miljoen euro. Het bedrijf vraagt in augustus het faillissement aan.
LINK: Grote brand in Moerdijk (GRIP 4) bij chemicaliënbedrijf

8: Tijdens een politieke bijeenkomst in Tucson (Arizona) vindt een schietpartij plaats. Zes mensen komen om, dertien mensen raken gewond. De Democratische afgevaardigde Gabrielle Giffords wordt in het hoofd geschoten en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De vermoedelijke dader wordt aangehouden. Na een intensieve behandeling herstelt Giffords wonderwel. Onder luid applaus verschijnt ze op 1 augustus weer in het Huis van Afgevaardigden. Ze streeft naar een volledige terugkeer, maar heeft wel een verminderd spraakvermogen en zicht.
LINK 1: Moordenaar Arizona was een drugsgebruiker
LINK 2: Sarah Palin's 'Taking Back 20' uit de lucht na schietpartij.

9: In Zuid-Soedan start een referendum over onafhankelijkheid van het noorden. Daarbij stemt uiteindelijk bijna 99% van de bevolking vóór onafhankelijkheid, zo wordt 30 januari bekend. In juli wordt het nieuwe land officieel een feit.
LINK: Nieuw land: Zuid - Soedan

11: De Braziliaanse staat Rio de Janeiro wordt geteisterd door grote overstromingen, die aan minstens 900 mensen het leven kosen.
LINK: Aardverschuivingen en overstromingen Brazilie: Zeker 800 doden (WKN)

13: Ondernemer Albert Heijn (83) overlijdt. Hij is de kleinzoon van zijn naamgenoot die aan de basis stond van de gelijknamige supermarkten. De broer van de 1987 vermoorde Gerrit Jan Heijn was lange tijd voorzitter van de Raad van Bestuur van Albert Heijn, later Ahold.

14: President Zine El Abidine Ben Ali ontvlucht Tunesië na wekenlange onlusten en protesten tegen zijn beleid. Achtereenvolgens nemen premier Mohamed Ghannouchi en parlementsvoorzitter Fouad Mebazaa de macht over. De gebeurtenis staat aan het begin van wat de Arabische Lente wordt: een revolutiegolf in de Arabische wereld. In tal van landen komt het tot grote of kleinschalige protesten, met wisselend succes.
LINK: Revolutie in Tunesië - waar de president gevlucht en men bezorgd is

14: Oud-wielrenner Peter Post overlijdt op 77-jarige leeftijd. Hij won de klassieker Parijs-Roubaix en boekte grote successen als ploegleider van de TI-Raleigh-ploeg, waaronder de eindzege in de Tour de France van 1980 door Joop Zoetemelk.
LINK: Peter Post overleden (SPO)

18: Een uitzending van het actualiteitenprogramma Uitgesproken EO wekt beroering op. De EO bericht over de 18-jarige Brandon, die al drie jaar zit vastgebonden aan de muur van zijn kamer in 's Heeren Loo in Ermelo, een instelling voor verstandelijk beperkten. Het personeel is bang voor Brandons onvoorspelbare gedrag. Een medewerkster van 's Heeren Loo vindt de situatie van Brandon zo ernstig dat ze besloten heeft met haar verhaal naar buiten te komen. De kwestie leidt zelfs tot een spoeddebat in de Tweede Kamer. In december blijkt dat het stukken beter gaat met Brandon, die inmiddels naar een andere instelling is overgeplaatst.
Link 1: Brandon (18) drie jaar vastgebonden aan muur
Link 2: "Als je vrij bent, hoef je niet te ontsnappen"

21: Ben Saunders wint de finale van de talentenjacht The Voice of Holland. Eén dag later wint zijn broer Dean Saunders het derde seizoen van de talentenjacht Popstars.

21: Zangeres Adele brengt haar tweede album "21" uit. Het zou zich uiteindelijk ontpoppen als het best verkochte album van het jaar, ruim voor de nieuwe albums van Anouk en Coldplay. Ook de singles van 21 doen het goed: "Rolling In The Deep" is de best verkochte single van 2011, twee andere nummers van het album halen ook de Top 10 van het jaar.
LINK: Adele #1 (MUZ)

26: In Oeganda wordt homorechtenactivist David Kato in zijn huis vermoord. Homo- en biseksualiteit geldt in het land als taboe. Een krant die in 2010 had opgeroepen om homo's op te hangen, wordt in januari 2011 veroordeeld tot een boete. De moordenaar van Kato wordt opgepakt, bekent en wordt veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf.
LINK: Oegandese homo-activist vermoord

27: GroenLinks gaat akkoord met de plannen van het minderheidskabinet Rutte-Verhagen om een politie-trainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz te sturen. Dat betekent dat de missie kan doorgaan, wat partijleidster Jolande Sap op veel kritiek uit de eigen achterban komt te staan. De volgende dag stemt de Tweede Kwamer daadwerkelijk in met de missie. Later in het jaar ontstaat nog discussie omdat minister Hillen de missie toch als 'militair' betitelt.
LINK 1: Kabinet akkoord met missie Afghanistan
LINK 2: Kamer hoort liever sprookjes

30: De Engelse componist John Barry overlijdt op 77-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij componeerde muziek voor talloze films, waaronder veel James Bond-films.
LINK: Beroemde filmcomponist John Barry overleden

31: Oud-premier Jan-Peter Balkenende heeft een nieuwe baan. Hij gaat van start als partner bij Ernst & Young. Zijn nieuwe inkomen wordt pakweg drie keer zo hoog als tijdens zijn premierschap; het salaris waar de Balkenende-norm naar is vernoemd.
LINK: Balkenende nieuwe baan: Balkenende verdient drie keer zoveel als Rutte
pi_106236166
2011 // FEBRUARI

2: De Arabische Lente speelt ook in Egypte. Na een week van massale betogingen tegen zijn bewind maakt president Hosni Moebarak bekend dat hij in september bij de presidentsverkiezingen niet herkiesbaar zal zijn. Die toezegging blijkt niet genoeg. Moebarak, die bijna dertig jaar aan de macht was, stapt op 11 februari op en draagt de macht over aan het leger.
LINK: MUBARAK IS AFGETREDEN!

5: De provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht denken aan een fusie. In september wordt duidelijk dat minister Donner van Binnenlandse Zaken het plan ook wel ziet zitten, in tegenstelling tot veel lokale politici. Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet evenmin wat in het plan om een Randstadprovincie te vormen.
LINK: Noord-Holland, Flevoland en Utrecht willen fusie

5: Het multiculturalisme in Groot-Brittannië heeft gefaald en maakt jonge moslims kwetsbaar voor radicalisering. Dat zegt premier David Cameron. Eerder liet de Duitse bondskanselier Merkel zich al kritisch uit over de integratie van migranten. Ook de Franse president Sarkozy doet een duit in het zakje. Tien dagen na de uitspraken van Cameron laat CDA-minister Verhagen zich in soortgelijke termen uit.
LINK: David Cameron: Multiculturalisme heeft gefaald - deel 2

6: De Britse (blues)gitarist Gary Moore overlijdt op 58-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij bracht een lange rij albums uit en was herhaaldelijk lid van de band Thin Lizzy. Een bekend solo-nummer van hem is "Still Got The Blues For You" uit 1990.
LINK: Gary Moore overleden (MUZ)

10: Overlastgevende veelplegers moeten worden verbannen naar speciale tuigdorpen, vindt de PVV. Het idee is aanleiding voor discussie, maar de gemoederen raken pas écht verhit na publicatie van een cartoon op de debatsite Joop van de VARA. Wilders wordt daarin afgebeeld als een kampleider die mensen naar de 'douche' verwijst. Wilders reageert furieus en meldt zich af voor een verkiezingsdebat van de VARA, VARA-medewerkers worden bedreigd. Vanwege die dreigementen wordt de cartoon 24 februari offline gehaald.
LINK 1: Wilders: Zet al het schorriemorrie maar bij elkaar
LINK 2: VARA verwijdert cartoon na ernstige bedreigingen

16: Muziekbehang blijkt goud waard. Componist Paul Gulmans blijkt miljoenen euro's hebben te ontvangen van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Hij componeerde muziek die 's nachts is te horen als achtergrond bij Tekst TV: teletekstpagina's met nieuws. Pikant detail: Gulmans ontwierp voor Buma/Stemra de software waarmee automatisch wordt herkend welke artiest recht heeft op vergoeding.
LINK: Muziekbehang levert miljoenen op

16: De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wordt aangeklaagd wegens machtsmisbruik en betaalde seks met een minderjarige. De zaak gaat de boeken in als Rubygate. Een paar dagen eerder gingen Italianen de straat op om te protesteren tegen Berlusconi en zijn vertrek te eisen.
LINK: 'Mubarak is weg - nu Berlusconi nog'

17: Nederland maakt in 2011 kennis met een nieuw fenomeen: dreigtweets, oftewel: mensen die via Twitter concrete dreigementen uiten. Herhaaldelijk worden jongeren door de politie gearresteerd. Ook het Twitter-account @doodsbedreiging beleeft 'gouden tijden' door dagelijks meerdere doodsbedreigingen te retweeten die mensen op Twitter uiten.
LINK 1: Meisje uit Soest opgepakt na bomtweets
LINK 2: Dreigtweets (KLB)
LINK 3: Ah! Weer een twitterbedreiging gevonden!
LINK 4: Jongen (15) dreigt op Twitter met schietpartij in Maassluis

18: Brand in de Rabotoren in Utrecht. Het is al de derde brand in de toren die in aanbouw is. Anarchisten eisen vijf dagen later de verantwoordelijkheid op. Een groepering die zich uitgeeft als Nederlandse afdeling van een Grieks terroristennetwerk zegt de branden te hebben aangestoken, uit protest tegen investeringen van de Rabobank in de wapenindustrie.
LINK: Anarchisten claimen brand Rabotoren

20: Ook in Libië zijn er grote demonstraties die uiteindelijk een revolutie ontketenen. De Libiërs demonstreren tegen dictator Moammar al-Qadhafi. In de stad Benghazi vallen honderden doden. Voor het eerst zijn er ook protesten in de hoofdstad Tripoli, waartegen hard wordt opgetreden.

21 - De stad Christchurch in Nieuw-Zeeland wordt getroffen door een aardbeving van 6,3 op de schaal van Richter. Hierbij vallen minstens 166 doden en wordt voor miljarden aan schade aangericht.
LINK: Aardbeving (6.3) treft Christchurch, NieuwZeeland (WKN)

23: CDA-staatssecretaris Bleker moet niks hebben van de PVV en walgt van hun hoofdoekjesverbod, vertelt hij op een partijbijeenkomst. De volgende ochtend hangt Wilders ontstemt aan de telefoon bij premier Rutte en vice-premier Verhagen. Bleker moet excuses aanbieden.
LINK: Bleker biedt Wilders zijn excuses aan

27: Een poging om enkele Nederlanders per helikopter te evacueren uit Libië mislukt. In plaats daarvan worden drie Nederlandse militairen ter plekke overvallen. Ze komen in handen van het Libische regime. Het nieuws wordt pas een paar dagen later wereldkundig gemaakt, uit veiligheidsoverwegingen. Na intensief diplomatiek overleg komen de betrokkenen vrij.
LINK: Drie Nederlandse militairen in handen Ghadaffi #2
pi_106236167
2011 // MAART

1: Met 130 over de snelweg. Vanaf vandaag mag het officieel op de Afsluitdijk. Dat is het eerste traject waar dat op proef wordt ingevoerd. Al snel volgen experimenten op meer trajecten. Sommigen zijn blij met de nieuwe limiet, anderen wijzen op de grotere milieuschade en verkeersonveiligheid. Later in het jaar maakt minister Schultz (Infrastructuur) bekend dat de limiet in september 2012 op bijna 60 procent van de snelwegen moet gaan gelden. Een kamermeerderheid, inclusief coalitiepartij CDA, trapt op de rem: de limiet mag alleen omhoog op wegen waar dat zonder aanpassingen kan.
LINK 1: VVD en PVV willen in januari al 130 km rijden
LINK 2: Vanaf vandaag 130 km/u op de afsluitdijk rijden

2: Nederland gaat naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. In werkelijkheid zijn het ook verkapte landelijke verkiezingen, omdat de samenstelling van de Eerste Kamer voor een groot deel zal afhangen van de uitkomst van deze verkiezingen. De VVD sleept de meeste zetels in de wacht, vlak voor de PvdA. Het verlies voor het CDA is wat minder groot dan verwacht, de score voor de PVV wat lager dan gedacht. Wel wordt die partij de grootste in Limburg, wat ertoe leidt dat ze daar deel gaan uitmaken van Gedeputeerde Staten. VVD, CDA en PVV scoren samen lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Waarschijnlijk zullen ze met z'n drieën net geen meerderheid in de Eerste Kamer halen. Dat moet 23 mei blijken tijdens de Eerste Kamerverkiezingen.

11: Japan wordt zwaar getroffen door een aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter, gevolgd door een tsunami die veel schade aanricht. Er komen ruim 15.000 mensen om leven, een half miljoen mensen raken dakloos. Tot overmaat van ramp ontstaan ook grote problemen met de kerncentrale van Fukushima. Daar doen zich explosies voor in drie van de vier kernreactoren. Vanwege de vrijgekomen radioactieve straling worden tienduizenden mensen uit het gebied rondom de central geëvacueerd.
LINK 1: 8.8 aardbeving Japan met tsunami
LINK 2: Weer, Klimaat & Natuurrampen: JAAROVERZICHT 2011 (WKN)

15: Rapper/zanger Nate Dogg overlijdt op 41-jarige leeftijd aan complicaties na twee eerdere beroertes. Als solo-artiest had hij onder meer succes met het nummer "Regulate" uit 1994, maar hij heeft vooral in samenwerking met andere artiesten een groot aantal hits op zijn naam staan.
LINK: Nate Dogg overleden

19: De opstand in Libië groeit uit tot een internationaal conflict. Buitenlandse luchttroepen grijpen militair in, als reactie op aanhoudende aanvallen van troepen van Moammar al-Qadhafi op opstandelingen.

22: Oud-voetballer, acteur en zanger Hans Boskamp overlijdt, ruim een week nadat hij met een herseninfarct in het ziekenhuis was opgenomen. Hij voetbalde bij enkele Amsterdamse profclubs, waaronder Ajax. Ook speelde hij enkele interlands. Daarna ontpopte hij zich als zanger en acteur; zowel op het toneel als in tv-series, waaronder Ti-ta-tovenaar, Sil de Strandjutter en Oppassen!
LINK: Voetballer/acteur Hans Boskamp overleden (SHO)

23: De beroemde actrice Elizabeth Taylor overlijdt op 79-jarige leeftijd. Ze speelde in talloze films en won een groot aantal filmprijzen. Ze is ook bekend vanwege haar acht huwelijken, met zeven verschillende mannen. Verder zette ze zich in voor liefdadigheid (aids-bestrijding) en was ze bevriend met Michael Jackson.
LINK: Elizabeth Taylor overleden (SHO)

25: Cabaretière Floor van der Wal overlijdt na een verkeersongeval in Amsterdam. De dader reed na het ongeval door, maar werd later aangehouden en veroordeeld. Floor van der Wal werd 26 jaar.
LINK: Comedienne Floor van der Wal overleden na aanrijding.

30: De politie in Groningen start een onderzoek om te achterhalen wie de vader is van een kind dat is verwekt bij een 12-jarig meisje. Het meisje is 22 maart bevallen, maar had vooraf niets van de zwangerschap gemerkt. De Raad voor de Kinderbescherming deed hierop aangifte van een zedenmisdrijf. Begin april wijst DNA-onderzoek uit dat de vader van het 12-jarige meisje hoogstwaarschijnlijk ook de vader van de baby is.
LINK 1: Politie zoekt vader van baby tienermoeder (12)
LINK 2: Vader van Groningse tienermoeder (12) opgepakt

31: De Nederlandse regering moet nu beslissen hoe en wanneer de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft, zegt DNB-president Nout Wellink. Het IMF had drie dagen eerder nog weer eens gewezen op de onwenselijkheid van het instrument dat de huizenmarkt verstoort. Wellinks opvolger Knot roept het in november nog eens. Hij krijgt opmerkelijk genoeg bijval van een CDA-denktank, terwijl premier Rutte blijft zeggen dat de hypotheekschuld van Nederland geen probleem is. Morrelen aan de hypotheekrenteaftrek blijkt binnen de coalitie niet langer een taboe, melden betrouwbare bronnen in december. Toch houdt Rutte voet bij stuk: ingrijpen is niet aan de orde. En mocht het kabinet toch de HRA willen versoberen, dan vindt gedoogpartner Wilders dat onacceptabel. Dan maar nieuwe verkiezingen, twittert hij 28 december...
LINK 1: Plannen voor inperking HRA zijn nu nodig
LINK 2: IMF uit kritiek op HRA
LINK 3: CDA-denktank verbreekt taboe hypotheekrenteaftrek
LINK 4: Einde nabij voor aftrek hypotheekrente
LINK 5: Rutte: HRA blijft HRA
LINK 6: Wilders dreigt met verkiezingen
pi_106236168
2011 // APRIL

4: Een katholieke school in Volendam mag het dragen van hoofddoekjes verbieden, oordeelt de rechtbank. Het verbod past binnen de katholieke grondslag van de school, die andere geloofsuitingen binnen de school niet aanvaardt. Een leerlinge van de school was vanwege de kwestie naar de rechter gestapt. Ze wilde tijdens de les een hoofddoek kunnen dragen.
LINK: Volendamse school mag hoofddoekje verbieden

9: De 24-jarige Tristan van der V. schiet in het rond in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Hij schiet zes mensen dood en daarna zichzelf. Ook vallen er gewonden.
LINK: Doden bij schietpartij winkelcentrum Alphen aan de Rijn

10: Schuld aan Nederland en Groot-Brittannië? In IJsland beslissen ze per referendum of ze die Icesave-schuld gaan aflossen. De uitkomst laat zich raden...
LINK: IJslanders zeggen nee tegen terugbetaling schuld

11: In Frankrijk wordt een boerkaverbod van kracht. Vrouwen die een boerka of nikab dragen, riskeren een boete van 150 euro. Mannen die hun vrouw verplichten om gezichtsbedekking te dragen, kunnen een boete tot 30.000 euro krijgen, of twee jaar cel.
LINK: Boerkaverbod ingegaan in Frankrijk

21: Het kabinet kan het tweede testtoestel van de Joint Strike Fighter kopen. Een kamermeerderheid van VVD, CDA, PVV en de SGP stemt daarmee in. Volgens de ministers Hillen en Verhagen zit Nederland daarmee nog niet aan de JSF vast.
LINK: Nederland koopt tweede JSF #1

22: Oud-voetballer en -voetbaltrainer Wiel Coerver overlijdt op 86-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Kerkrade. Hij was onder meer trainer van Roda JC, Sparta en Feyenoord. Hij ontwikkelde een eigen methode, gericht op complete balbeheersing, aangevuld met techniek. Die methode wordt in tal van landen door clubs en nationale voetbalteams omarmd.
LINK: Wiel Coerver overleden (VBL)

23: Max van der Stoel overlijdt op 86-jarige leeftijd. Namens de PvdA was hij lid van de Eerste en Tweede Kamer, staatsecretaris én minister van Buitenlandse Zaken. Ook was hij VN-ambassadeur en lid van de Raad van State. Zijn laatste functie was Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de OVSE. In 1991 werd bij benoemd tot Minister van Staat.
LINK: Max van der Stoel overleden. (86) (POL)

29: Feest in Londen vanwege The Royal Wedding. Prins William trouwt met Catherine Middleton. Het huwelijk is uiteraard het gesprek van de dag, maar de jongere zus van de bruid, Pippa Middleton, steelt vooral de show.
LINK: The Royal Wedding

29: Fractieleider André Rouvoet van de ChristenUnie kondigt zijn vertrek uit de politiek aan. Hij maakt het nieuws via Twitter wereldkundig. De voormalig vice-premier draagt het fractievoorzitterschap over aan Arie Slob.
LINK: Andre Rouvoet vertrekt uit Den Haag.

30: Dictator in eigen land, verantwoordelijk voor onderdrukking het uitmoorden van politieke tegenstanders? Geen probleem als je dan toch naar Vaticaanstad wilt reizen om de zaligverklaring van paus Johannes Paulus II bij te wonen. De katholiek opgevoede Robert Mugabe is van harte welkom. Hij mag de EU niet, maar Vaticaanstad maakt geen deel uit van de EU. Italië wil hem dan ook niet arresteren.
LINK: Mugabe welkom in het Vatikaan.
pi_106236169
2011 // MEI

1: De PvdA viert het 65-jarig bestaan. De partij is eigenlijk op 9 februari 1946 opgericht, maar viert het jubileum op de Dag van de Arbeid. Geert Wilders feliciteert de PvdA via Twitter: Geliciteerd Job met de 65e verjaardag van de PvdArabieren. Jullie gaven NL massa-immigratie en importeerden velen kanslozen en criminelen. Job Cohen reageert: Geert, dank voor je gelukwens. Mooi dat je laat zien hoe we elkaar in ons land feliciteren, ondanks politieke verschillen. #inburgercursus?
LINK 1: PVDA is 65 jaar geworden, tijd voor het pensioen
LINK 2: [CENTRAAL] PvdA #9 - Waar de partij op 1 mei 65 jaar bestaat (POL)


2: Wereldnieuws: Osama bin Laden, leider van de islamistische terreurorganisatie Al Qaida, wordt gedood door elitetroepen van het Amerikaanse leger. Hij wordt in verband gebracht met de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Jarenlang is tevergeefs naar Bin Laden gezocht, maar hij wordt uiteindelijk gevonden in de Pakistaanse stad Abbottabad, in een zwaarbeveiligd huis. Het lichaam van Bin Laden krijgt een zeemansgraf. Naderhand krijgt de Pakistaanse regering kritiek, omdat ze kennelijk niet op de hoogte was van het verblijf van Bin Laden, ondanks zijn grote en opvallende villa in een grote Pakistaanse stad, nabij een militaire academie.

9: De Belgische wielrenner Wouter Weylandt verongelukt tijdens een afdaling in de derde etappe van de Ronde van Italië. De renner van het Team Leopard-Trek overlijdt door een schedelbreuk; hij werd 26 jaar. De vierde etappe wordt geneutraliseerd, waarbij de acht overgebleven renners van team Leopard-Trek samen over de streep komen, vergezeld door Tyler Farrar, een goede vriend van Weylandt. Zij verlieten na deze etappe allen de koers. Weylandts zwangere vriendin bevalt op 1 september van een dochter.

12: De 3JS vertegenwoordigen Nederland op het Eurovisie Songfestival in Düsseldorf. Met weinig succes, want het nummer "Never Alone" eindigt onderaan in de tweede halve finale. Sinds 2005 heeft Nederland de finale van het songfestival niet meer bereikt. In juli maakt de TROS bekend dat de opzet voor volgend jaar verandert. Er komt een open inschrijving; iedereen kan liedjes insturen.
LINK 1: Nederland laatste geworden bij de halve finale
LINK 2: [2012] NED: TROS maakt Songfestivalplannen bekend op 6 juli

13 = Op 13 mei kwamen door twee bomexplosies, beide uitgevoerd door zelfmoordterroristen, minstens 80 rekruten om het leven bij een opleidingscentrum voor paramilitaire grenswachten in Shabqadar, in het noordwesten van Pakistan. Een woordvoerder van de Pakistaanse Taliban verklaarde tegenover persbureau AP dat de aanslag een vergelding was voor de dood van Bin Laden en dat meer vergeldingsacties zouden volgen

14: - In Düsseldorf wint voor het eerst in de geschiedenis Azerbeidzjan het Eurovisie Songfestival. Ell & Nikki veroveren met het nummer "Running Scared" 221 punten en blijven daarmee Italië en Zweden ruim voor.
LINK: [AZE] 2011 Ell & Nikki - Running Scared

14: IMF topman Dominique Strauss-Kahn wordt in New York gearresteerd op verdenking van aanranding van een hotelwerkneemster. Vier dagen later legt hij zijn functie neer. Hij wordt aangeklaagd, maar in augustus wordt die aanklacht ingetrokken omdat er twijfels zijn over de geloofwaardigheid van het vermeende slachtoffer. Straus-Kahn werd gezien als kanshebber in de komende Franse presidentsverkiezingen, maar moet die aspiraties laten varen.
LINK 1: IMF-topman opgepakt voor poging verkrachting
LINK 2: OM trekt aanklacht tegen Strauss-Kahn in

15: Ajax behaalt voor de 30e keer de landstitel. In de laatste competitieronde in de Eredivisie winnen de Amsterdammers met 3-1 van directe concurrent FC Twente, dat een week eerder de KNVB-bekerfinale van Ajax had gewonnen.

19: De SP-fractie verlaat de plenaire zaal van de Tweede Kamer na een opmerking van Geert Wilders. De PVV-leider stelde dat de PvdA Nederland dertig jaar lang had laten volstromen met islamitisch stemvee. SP-leider Roemer vondt die opmerking beledigend voor moslims.
LINK: SP verlaat Kamer na 'vee' opmerking over moslims

21: Het einde der tijden breekt aan. Vandaag! Althans, als we Harold Camping, eigenaar van de christelijke radiozender Family Radio, mogen geloven. Op 21 mei keert Jezus terug op aarde en wordt er afgerekend met ongelovigen. Alles is gebaseerd op nauwkeurige berekeningen op basis van bijbelteksten. Uiteraard gebeurt er op 21 mei niks, waarna de christelijke prediker zich beroept op een rekeningfout. De nieuwe datum is 21 oktober 2011. De uitkomst kennen we inmiddels.
LINK 1: 'Dag Des Oordeels: 21-05-2011'
LINK 2: Vandaag 21 oktober 2011: Het einde van de wereld!

22: Bergbeklimmer Ronald Naar overlijdt op 56-jarige leeftijd tijdens de beklimming van de Cho Oyu, op de grens van Nepal en Tibet. Hij beklom tien toppen als eerste mens en was ook de eerste Nederlander die een groot aantal bergen beklom.

23: Vandaag zijn de Eerste Kamerverkiezingen. De in maart gekozen leden van de Provinciale Staten kiezen de nieuwe senatoren. Een ingewikkeld rekenspel, met als uitkomst dat VVD, CDA en PVV samen 37 zetels hebben en voor een meerderheid afhankelijk zijn van één SGP-senator. Opmerkelijk is dat een D66-statenlid een ongeldige stem uitbracht, door een blauwe pen te gebruiken. Dat kost D66 een senaatszetel, die bij de SP terechtkomt.
LINK: D66 statenlid verprutst zetel 1e Kamer

24: In Duitsland eist de uitbraak van de EHEC-bacterie een eerste leven. Mensen worden ziek van de bacterie en krijgen een darminfectie. De symptomen zijn diarree, bloedarmoede en nierfalen. De bacterie wordt later ook op Nederlandse komkommers aangetroffen. In ons land worden in totaal zes mensen ziek, in Duitsland zijn meerdere doden te betreuren.
LINK: EHEC bacterie in Duitsland, al meerdere doden.

26: Servië arresteert de van oorlogsmisdaden verdachte ex-generaal Ratko Mladic. Hij is bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag aangeklaagd, onder meer wegens genocide na de val van Srebrenica in 1995, waarbij duizenden Bosnische moslims zijn vermoord. Mladic wordt later vervolgd door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.
LINK: Mladic gearresteerd in Servië

26: De fiscale voordelen bij de aanschaf en het gebruik van zuinige auto's gaan grotendeels verdwijnen. Het stimuleren van zuinige auto's is zo succesvol dat de regeling te duur wordt voor de overheid.
LINK: Einde subsidie op zuinige auto's

31: De lente van 2011 is de droogste en zonnigste in minstens 100 jaar tijd, blijkt uit metingen van het KNMI.
pi_106236172
2011 // JUNI

2: Televisiepersoonlijkheid en radiopresentator Willem Duys overlijdt; hij werd 82 jaar. De bekendste programma's die hij presenteerde, zijn 'Voor de vuist weg' (op tv) en Muziekmozaïek op de radio. Ook gaf hij commentaar bij het Songfestival en had hij twee platenlabels. Op 17 mei is Duys, in broze gezondheid, voor het laatst te zien op tv, als eregast in de 'Duysendste' aflevering van De Wereld Draait Door.

3: De Amerikaanse zanger Andrew Gold overlijdt op 59-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Als solo-artiest had hij hits met nummers als "Lonely boy" en "Never Let Her Slip Away". Verder vormde hij de band Wax, die in de jaren '80 een hit had met "Bridge To Your Heart".

3: Medicus en pro-euthanasieactivist Jack Kevorkian overlijdt op 83-jarige leeftijd. Hij heeft naar eigen zeggen hulp geboden bij bijna 100 gevallen van euthanasie; iets waar hij publiekelijk ook zijn steun voor uitsprak. Het leverde hem de bijnaam Dr. Death op. In 1998 werd hij voor hulp bij zelfdoding veroordeeld, in juni 2007 kwam hij voorwaardelijk vrij.

8: Minister Schippers (Volksgezondheid) kondigt aan dat ze wil gaan snijden in het basispakket, om de kosten van de gezondheidszorg in de hand te houden. Eén van de maatregelen is het stopzetten van de subsidie aan anti-rookorganisatie Stivoro, waardoor er nauwelijks geld overblijft voor voorlichting. Ook hulp bij het stoppen met roken wordt niet langer vergoed. Het beleid zal tot zo'n 600 extra rokersdoden leiden, is de kritiek. In oktober wijdt Zembla een aflevering aan de banden tussen minister Schippers en de tabaksindustrie.
LINK 1: Mw Schippers gaat fors snijden in het basispakket
LINK 2: Kabinet stopt subsidie anti-rookorganisatie Stivoro
LINK 3: Beleid Schippers, minister van tabak: 600 extra rokersdoden

10: Het kabinet en de sociale partners bereiken overeenstemming over een pensioenakkoord. De AOW-leeftijd gaat in 2020 omhoog naar 66 en vijf jaar later naar 67. Eerder stoppen blijft mogelijk, maar werknemers die dat doen, worden dan gekort op hun AOW. Het akkoord wordt verdeeld ontvangen en leidt tot een crisis binnen de FNV. De twee grootste FNV-bonden, Bondgenoten en AbvaKabo, zijn het niet eens en zeggen het vertrouwen in FNV-voorzitter Jongerius op. Begin december wordt over de crisis onderhandeld en wordt de toekomst voor de FNV uitgestippeld: De FNV gaat op in een nieuwe vakvereniging met verschillende vakorganisaties. Voor Jongerius en Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk is geen rol meer weggelegd.

11: De eerste Gay Pride-parade in de Kroatische stad Split loopt uit op een chaos. De circa 300 deelnemers van de optocht worden belaagd door ongeveer 10.000 tegendemonstranten, die hun doelwitten bestoken met stenen, flessen, eieren en vuurwerk. Onder hen verricht de politie 300 arrestaties.
LINK: Gay Pride Kroatië eindigt in chaos

11: Coldplay is één van de grote namen op Pinkpop, naast de Foo Fighters en Kings Of Leon. De band is de headliner van de openingsdag. Het gesprek gaat niet alleen over hun nieuwe muziek, maar ook over het prijskaartje. Coldplay is de duurste act ooit op Pinkpop en vangt 1,3 miljoen euro. Een tirade van Pinkpop-baas Jan Smeets tegen de cultuurbezuinigen valt dan ook niet bij iedereen in goede aarde:
LINK: 1 uur Coldplay kost Pinkpop 1,3 miljoen

12: Sportjournalist en -presentator Bob Spaak overlijdt (93). Hij stond aan de basis van sportprogramma's op televisie, zoals Sport In Beeld. Legendarisch is zijn commentaar bij het Europacup-duel Feyenoord - Real Madrid, toen de situatie uit de hand liep na een groffe overtreding op Coen Moulijn: "Coen, Coen! Behéérs je alsjeblieft!... Jongens, jongens, dit kan toch niet. Dit kan toch niet! Wat een afschuwelijke vertoning."

15: Wilma Verver (VVD) dient haar ontslag in als burgemeester van Schiedam. Ze doet dat omdat ze wordt beschuldigd van belangenverstrengeling en machtsmisbruik. Op 26 augustus verschijnt een vernietigend rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). De Schiedamse gemeenteraad wil op basis hiervan het 'eervol' ontslag omzetten in oneervol, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken wijst dat verzoek in december af. Verver verzet zich overigens tegen het rapport.
LINK: Machtsmisbruik ex-burgemeester Schiedam: (on)eervol ontslag

23: In Amersfoort ontstaat ophef omdat leerlingen van een islamitische basisschool opnieuw een rouwstoet verstoren. Het is niet het eerste incident, want in mei was al iets soortgelijks gebeurd. De directeur van de basisschool neemt de zaak hoog op.
LINK: Jongeren verstoren alweer rouwstoet

23: Na een slepende rechtszaak, die grotendeels moest worden overgedaan, wordt Geert Wilders op alle punten vrijgesproken. Hij wordt niet schuldig bevonden aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims en niet-westerse allochtonen, bepaalt de rechtbank. Wilders heeft wel grove en denigrerende uitspraken gedaan, maar die waren volgens de rechtbank niet opruiend en zetten niet aan tot discriminatie.
LINK: Proces tegen Wilders #17: Uitspraak Wilders 9:00

26: Schrijver Heere Heeresma overlijdt op 79-jarige leeftijd. Tussen 1954 en 2006 bracht hij een lange reeks dichtbundels en boeken uit, waarvan er vier zijn verfilmd.

28: De Tweede Kamer stemt voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten; een gebruik binnen Islamitische en Joodse kringen. De discussie over de wenselijkheid van zo'n verbod wordt in 2011 breed gevoerd. Wat is belangrijker: het tegengaan van dierenleed of de godsdienstvrijheid? Het verbod sneuvelt op 14 december echter in de Eerste Kamer.
LINK 1: Ritueel slachten verboden!
LINK 2: 'PvdA had moslims moeten spreken over slacht'
LINK 3: Mogelijk wordt onverdoofd slachten geweerd #3
pi_106236174
2011 // JULI

5: Op 69-jarige leeftijd overlijdt ondernemer Jaap Blokker. Zijn verhaal lijkt veel op dat van Albert Heijn, die eerder dit jaar overleed. Zijn opa Jacob Blokker richtte in 1896 de Blokker-keten op. Jaap Blokker kwam in 1967 in de directie van de Blokker Holding en was van 1976 tot 2010 algemeen directeur.

7: Bij bouwwerkzaamheden in De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, vindt een ernstig ongeluk plaats met 2 doden en 14 gewonden als gevolg. Het stadion wordt uitgebreid, maar door een ongeluk met een hijskraan stort een gedeelte van het dak in.
LINK: Grolsch Veste deels ingestort

8: In de Verenigde Staten overlijdt voormalig First Lady Betty Ford. Ze was getrouwd met Gerald Ford, die tussen 1974 en 1977 president was. Critici stellen dat haar invloed echter groter was dan die van haar man. Ze maakte zich sterk voor vrouwenrechten en overwon een alcohol- en medicijnverslaving, waarna ze in 1982 het Betty Ford Center oprichtte, waar mensen van hun verslaving kunnen afkicken. Ze werd 93 jaar.

10: De laatste editie van de Britse boulevardkrant News Of The World verschijnt. De stekker wordt eruit getrokken, nadat een omvangrijk afluisterschandaal aan het licht is gekomen. Voicemails van beroemdheden, zoals politici, leden van het koningshuis en publieke figuren werden afgeluisterd, maar ook die van familieleden van overleden Britse soldaten, slachtoffers van de aanslagen op 7 juli 2005 en de vermoord teruggevonden Milly Dowler. De zaak brengt in Groot-Brittannië veel verontwaardiging teweeg.
LINK: News Of The World kapt ermee

12: Aanhoudende droogte in het oosten van Afrika eist zijn tol. Langzamerhand neemt de wereld kennis van berichten over de ergste hongersnood in 60 jaar en grote vluchtelingenstromen in Kenia en Somalië. De Verenigde Naties beginnen met het sturen van hulpgoederen, ook in gebieden waar de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab aan de macht is. De Samenwerkende Hulporganisaties openen giro 555, maar de donaties komen slechts mondjesmaat binnen. Op 21 juli staat de teller op 5 miljoen euro, om uiteindelijk eind november op 25 miljoen euro uit te komen. De droogte kost tienduizenden levens en de hongersnood duurt nog altijd voort.
LINK: Ergste hongersnood in 60 jaar in Afrika dreigt

15 - Na brand in het bovenste gedeelte stort de tv-toren in Hoogersmilde gedeeltelijk in. Eerder op de dag wordt ook de Gerbrandytoren in IJsselstein door brand getroffen, maar daar blijven de problemen beperkt. In Noord-Nederland is de ontvangst van diverse radiozenders via de ether maandenlang problematisch. Er worden steunzenders geplaatst en Radio 1 is tijdelijk ook via de middengolf te ontvangen vanuit het Britse Orford Ness (648 AM).
LINK: Tv-toren Hoogersmilde ingestort

16: Op de Amsterdam International Fashion Week haalt kledingsdiscounter Zeeman een stunt uit. In het diepste geheim werd een 'luxe' kledingmerk opgezet: Frank. De kleding van Frank kwam door de strenge selectie, dus mocht het merk zich op de modeshow presenteren. Pas aan het einde van de show bleek dat het een merk van Zeeman was, wat leidde tot veel verbazing en ontzetting in de zaal.
LINK: Meisjes, ik ben een Zeeman...

17: Acteur en komiek John Kraaijkamp sr. overlijdt op 86-jarige leeftijd. Jarenlang vormde hij een komisch duo met aangever Rijk de Gooyer. Naast het succes van Johnny en Rijk is Kraaijkamp actief in het theater. Hij is vooral bekend vanwege zijn komische rollen, maar verrast met een serieuze rol in de film De Aanslag. Op TV is hij jarenlang te zien in de comedyseries Laat Maar Zitten en Het Zonnetje In Huis.
LINK: John Kraaijkamp sr. (86) overleden

22 - Bij twee aanslagen in Noorwegen vallen 77 doden. Anders Breivik schiet op het eiland Utøya 69 mensen dood bij een jeugdkamp van de Noorse Arbeiderspartij. Een autobom in de regeringswijk van Oslo zorgt voor nog eens acht doden. Noorwegen is in diepe rouw gedompeld, de dader wordt gearresteerd. Hij blijkt op internet een uitgebreid manifest te hebben gepubliceerd, waarin hij zijn motieven toelicht. Anti-islam-sentimenten zijn volop aanwezig en ook spreekt Breivik onder anderen zijn bewondering uit voor Geert Wilders. Die neemt op zijn beurt afstand van de terreurdaad, maar toch ontstaat in Nederland een felle politieke discussie. Breivik wordt later in het jaar 'niet toerekeningsvatbaar' verklaard.
LINK 1: Zware explosie in Oslo! (mogelijk aanslag)
LINK 2: [Noorwegen] Aanslagen: de analyse
LINK 3: Breivik niet toerekeningsvatbaar
LINK 4: Groenlinks : Ook in Nederland lopen mogelijke Breiviks rond

23: Zangeres Amy Winehouse treedt toe tot de 'Club van 27'. Ze wordt die dag door haar lijfwacht dood aangetroffen in haar appartement in Londen. Een maand eerder had ze tijdens een optreden in Belgrado een wanvertoning laten zien, toen ze laveloos op het podium stond. Kort daarop werd haar verdere Europese tournee afgeblazen. Winehouse won in haar korte carrière vijf grammy's en had hits met nummers als "Rehab" en "Valerie".
LINK 1: Amy Winehouse en ethische grenzen (R&P)
LINK 2: Breaking: Amy Winehouse dood

23: Zanger, producer en componist Johnny Hoes overlijdt op 94-jarige leeftijd. Hij staat bekend als de koning van de smartlap en ontdekte talloze artiesten, onder wie de Zangeres Zonder Naam, Normaal, Doe Maar en Henk Wijngaard. Ook als solo-artiest scoorde hij vooral in de jaren '60 diverse hits.
LINK: Johnny Hoes overleden
pi_106236177
2011 // AUGUSTUS

4: De Dow Jones zakt 4,3%, de grootste daling op één dag sinds 2008. Er wordt gevreesd voor een nieuwe recessie.

5: Het ministerie van Buitenlandse Zaken start een onderzoek naar GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters. Ze wordt beschuldigd van belangenverstrengeling, omdat haar toenmalige minnaar en huidige partner aan een subsidie zou hebben geholpen. Het ministerie concludeert later dat er geen sprake was van belangenverstrengeling. Wel had Peters haar relatie eerder moeten melden. Door dat pas later te doen schond zij de gedragscode. Ze blijft aan als Tweede Kamerlid.
LINK: Ministerie start onderzoek naar Mariko Peters.

6: In Tottenham en andere Londense wijken breken rellen uit nadat een 29-jarige inwoner wordt doodgeschoten tijdens een vuurgevecht met de politie. De rellen houden enkele dagen aan en breiden zich nog uit naar andere Engelse steden zoals Birmingham, Liverpool en Bristol.

6: Pensioenfondsen melden zich bij toezichthouder De Nederlandsche Bank, omdat ze onder de wettelijk vereiste dekkingsgraad zijn beland. Dat heeft alles te maken met de dalende beurskoerzen. De dekkingsgraad is de mate waarin een fonds in staat is aan zijn verplichtingen te voldoen. Deze mag niet onder de 105 procent komen. Is dat wel het geval, dan moet het fonds zich melden bij DNB en een herstelplan opstellen.
LINK: Pensioenfondsen in problemen door beurskoers

13: Nederland raakt in de ban van de snelwegschutter, die het heeft voorzien op achterruiten van auto's. De gesneuvelde ruiten worden uitvoerig onderzocht en de politie stelt uiteindelijk vast dat er nergens opzet in het spel is geweest. Vermoedelijk bestaat de snelwegschutter helemaal niet...
LINK: [Centraal] Snelwegschutter(s) bij Den Haag en Rotterdam

14: Voetbaltrainer Fritz Korbach overlijdt op 66-jarige leeftijd. De geboren Duitser was tussen 1968 en 2007 actief als trainer. Vaak werd hij binnengehaald om een ontslagen trainer op te volgen, waarna de club vaak daadwerkelijk beter ging presteren. Dat werd het Fritz-Korbach-effect genoemd. Korbach had keelkanker in een vergevorderd stadium, maar overleed aan een hartaanval.
LINK: Fritz Korbach (66) overleden (VBL)

18: De 26e editie van het Belgische muziekfestival Pukkelpop in Hasselt-Kiewit wordt geteisterd door noodweer met ernstige gevolgen. Kortstondig onweer en een hagelbui zorgen ervoor dat onder meer tenten instoren. Er vallen vijf doden en 140 gewonden. Het festival wordt verder afgelast.
LINK: [Breaking] Dode en gewonden op Pukkelpop door noodweer

22: Twee leden van componistenduo's overlijden op dezelfde dag. Jerry Leiber, die samen met Mike Stoller een succesvol componistenduo vormde, overlijdt op 78-jarige leeftijd. Leiber schreef vooral de songteksten van klassiekers als "Hound Dog", "Jailhouse Rock" en "Stand By Me". Dezelfde dag overlijdt ook zanger en producent Nickolas Ashford (70). Samen met zijn vrouw Valerie Simpson schreef hij hits als "Ain't No Mountain High Enough" en "I'm Every Woman". Zelf hadden ze in 1985 succes met "Solid".

27: Het Openbaar Ministerie in Peru eist 30 jaar cel tegen Joran van der Sloot. Hij wordt verdacht van de moord op de 21-jarige Stephany Flores, die in mei 2010 dood werd aangetroffen in een hotelkamer. De rechtbank in de Peruaanse hoofdstad Lima moet nu bepalen wanneer het proces tegen Van der Sloot begint.
LINK: Joran van der Sloot mogelijk in Nederlandse cel

29: Een gevallen geldkoffer zorgt voor chaos op de snelweg A2 bij Maastricht. Een geldauto verloor de koffer, waarna achteropkomende bestuurders massaal stopten om het geld op te rapen. Sommige mensen liepen met armen vol geld terug naar hun auto. Een cameraman van Nieuwsuur was toevallig ter plekke en filmde het graaien, waarna sommige mensen braaf het geld alsnog inleverden...
LINK: Chaos op snelweg door gevallen geldkoffer
pi_106236178
2011 // SEPTEMBER

7: Bij een vliegtuigongeluk in Rusland komt een compleet ijshockeyteam om het leven. Het gaat om een team van Lokomotiv Jaroslavl, dat net was opgestegen vanuit Jaroslavl, op weg naar Minsk. Het gebruikte toestel is een Yakovlev Yak-42D. Het is de negende Yak-42 die is neergestort. In totaal komen 44 mensen om, één bemanningslid overleeft het ongeval.
LINK: IJshockeyteam omgekomen bij vliegtuigongeluk - 43 doden

8: De positie van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) komt flink onder druk. De aanpak in de zaak rondom het weggepeste homostel Hans en Ton heeft gefaald. Ook blijken archiefstukken van overleggen tussen burgemeester, politiechef en officier van justitie te zijn vernietigd. Na een debat tot in de kleine uurtjes blijven de coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 de burgemeester steunen. In december blijkt dat het homostel is weggepest door een groep jongeren die ook een Marokkaanse gezin de wijk Terweijde heeft uitgepest. De criminele jeugdgroep lijkt onaantastbaar.
LINK 1: Weer gezin weggepest uit Utrecht - terwijde
LINK 2: 'Vertrek burgemeester Wolfsen niet uitgesloten'
LINK 3: Jongerenbende pestte homostel en gezin weg.
LINK 4: 'The untouchables' in Terwijde heersen in hun wijk

15: Verkiezingen in Denemarken. Het land dat net als Nederland een rechtse minderheidsregering had met gedoogsteun van populisten, neemt afscheid van die constructie. De sociaal-democraten worden de grootste partij, de Deense D66 boekt de grootste winst. Op 2 oktober wordt bekend dat er een akkoord is voor een nieuw centrum-links kabinet.
LINK: Keert Denemarken terug naar het midden?

15: Angela Merkel heeft een onneukbare dikke kont. Dat vindt althans de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, blijk uit uitgelekte telefoontaps. Het uitlekken brengt Berlusconi in grote verlegenheid, maar de president wil geen verbod uitvaardigen op het publiceren van de telefoongesprekken.
LINK: Berlusconi: Merkel heeft onneukbare dikke kont

17: De protestbeweging Occupy Wall Street gaat van start. Demonstranten 'bezetten' het financiële district in New York. Ze keren zich tegen de macht van grote ondernemingen en banken. De beweging krijgt wereldwijd navolging, ook op het Beursplein in Amsterdam.

20: De voormalige Afghaanse president Burhanuddin Rabbani komt bij een bomaanslag om het leven. Hij was tot 1996 de laatste president voordat de Taliban de macht greep en ook de eerste die na de val van de Taliban de overgangsregering leidde. Hij was in 2010 aangesteld als hoofd van een vredesraad die de vijandelijkheden tussen de Taliban en de regering moest verminderen. Tijdens een overleg met twee Taliban, bij hem thuis, liet één van de gasten een bom ontploffen. Presidebt Karzai zou korte tijd later de vredesbesprekingen met de Taliban opgeven.

21: Daags na Prinsjesdag gaan in de Tweede Kamer de Algemene Beschouwingen van start. De inhoud wordt overschaduwd door one-liners. Op dag één typeert Geert Wilders PvdA-leider Job Cohen als de 'bedrijfspoedel' van Rutte-1, de volgende dag is een aanvaring tussen Wilders en Rutte het nieuws van de dag. Wilders zegt tegen de premier 'Doe eens normaal, man' waarop deze terugbijt: 'Doe zelf normaal'.
LINK: [Algemene beschouwingen2011 #1] Daar gaan we weer. (POL)

26: Blueslegende Harry Muskee overlijdt op 70-jarige leefijd. Hij was de zanger en mede-oprichter van de bluesband Cuby + The Blizzards. Muskee kreeg onder meer de Gouden Harp voor zijn totale oeuvre en werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

27: De Engelse scriptschrijver, producer en tv-regisseur David Croft overlijdt (89). Hij schreef voor een groot aantal tv-series, waarvan Are You Being Served?, Dad's Army en 'Allo 'Allo! de bekendste zijn.

29: Schrijfster Hella Haasse overlijdt op 93-jarige leeftijd. Ze schreef een groot aantal boeken, waarvan meerdere het leven in Nederlands-Indië als onderwerp hebben, zoals de roman "Oeroeg" en "Heren van de thee". Haar boeken zijn ook buiten Nederland succesvol en volop bekroond.
pi_106236179
2011 // OKTOBER

5: Apple-topman en -mede-oprichter Steve Jobs overlijdt op 56-jarige leefijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hij geldt als pionier in de computerindustrie en stond aan de basis van onder meer de Apple Macintosh en Mac OS X. Ook was hij eigenaar en later bestuurslid van Pixar Animation Studios. Jobs was ook bekend vanwege de manier waarop hij nieuwe ontwikkelingen als de iPad kenbaar maakte tijdens keynote-speeches. In augustus 2011 meldt Jobs per brief dat hij niet langer kan voldoen aan de eisen die aan een CEO worden gesteld. Hij legde zijn functie neer en deze werd overgedragen aan Tim Cook.
LINK: Steve Jobs overleden

6: Radio-dj en jazzzangeres Meta de Vries overlijdt op 70-jarige leeftijd. Ze was de eerste vrouwelijke diskjockey op de popzender Hilversum 3 en presenteerde verschillende radioprogramma's voor de AVRO. Ook sprak ze regelmatig bedrijfsfilms en commercials in. Bekend zijn ook de uitgaanstips die ze op de radio gaf.
LINK: Een markante radiostem is niet meer, Meta de Vries is overleden. (40+)

8: Er wordt een Amber-alert uitgegeven wegens de vermissing van de 10-jarige Jennefer van Oostende uit Rotterdam. Tevergeefs, blijkt twee dagen later. Het lichaam van het meisje wordt gevonden in het huis van een 26-jarige man; de ex van de zus van Jennefer. Naderhand blijkt dat het slachtoffer waarschijnlijk ook seksueel is misbruikt.
LINK: Lichaam Jennefer lijkt gevonden

15: Het Nederlands honkbalteam schrijft geschiedenis. In Panama-stad veroveren de honkballers de wereldtitel door Cuba met 2-1 te verslaan.
LINK: WK Honkbal 2011. Nederland in de finale? (SPT)

16: Bij een race-ongeluk op de Las Vegas Motor Speedway verongelukt de 33-jarige coureur Dan Wheldon. In 2005 won hij de IndyCar Series en de Indianapolis 500.
LINK: Dan Wheldon overleden na zwaar ongeval (Schokkende beelden)

18: De voorzitter van pedoclub Martijn, Ad van den Berg, wordt veroordeeld tot drie jaar cel wegens het bezitten en verzamelen van kinderporno op grote schaal. Eerder in het jaar maakt het Openbaar Ministerie bekend geen mogelijkheden te zien om de pedoclub te vervolgen. Daarop start een burgerinitiatief, onder leiding van Hagenees Henk Bres: 72.000 mensen ondertekenen een petitie die oproept tot een verbod. Er worden mogelijkheden onderzocht om Martijn langs civielrechtelijke weg te verbieden.
LINK 1: Drie jaar cel voor voorzitter pedoclub Martijn
LINK 2: Actie Henk Bres tegen pedovereniging Martijn geslaagd
LINK 3: Justitie stimuleert poging tot verbod pedoclub Martijn

20: Na een maandenlange burgeroorlog waarbij rebellen stad voor stad veroverden, woedt de strijd in Sirte. Kolonel Moammar al-Qadhafi wordt in zijn geboorteplaat overmeesterd en gedood, net als één van zijn zoons. Er breekt een nieuw tijdperk aan in Libië. Een Nationale Overgangsraad neemt de macht over en een interim-regering wordt gevormd.
LINK: Revolutie in Libië #114: The end of Khadaffi
LINK: [breaking] Kaddafi is dood #2

21: Rita Verdonk maakt bekend dat ze stopt als politiek leider van Trots op Nederland. Ze verlaat de politiek. In het huidige politieke klimaat ziet ze geen ruimte voor zichzelf, gezien de PVV en het beleid van de regering. Lokale afdelingen van Trots willen verder met de partij.
LINK: TON - Trots op Nederland (POL)

21: Consternatie in medialand: niet 'The Voice Of Holland', niet 'Wie is de Mol', maar het voetbal-praatprogramma Voetbal International wint de Gouden Televisierring 2011. Mies Bouwman schiet in de lach als ze winnaar bekend moet maken en in de studio van het RTL 7-programma barst de feestvreugde los. Uiteraard op Johan Derksen na, die nuchter reageert op de prijs: 'Eigenlijk interesseert het me geen reet.' Naderhand gaan stemmen op dat de verkiezing volgend jaar toch echt anders moet...
LINK: De Gouden televizierring 2011 #3: Met een verdiende winnaar.

26: De 18-jarige Angolese asielzoeker Mauro moet vertrekken uit Nederland, besluit minister Leers van Immigratie en Asiel. De jongen is zonder ouders naar Nederland gekomen, woont al acht jaar in hetzelfde pleeggezin en spreekt op z'n Limburgs met een zachte G. De zaak doet veel stof opwaaien en leidt zelfs tot een spoeddebat in de Tweede Kamer. Vooral binnen het CDA is de verdeeldheid groot en de 'dissidenten' Koppejan en Ferrier roeren zich. Er is uiteindelijk geen politieke steun om Mauro en zijn lotgenoten in Nederland te laten blijven, maar het CDA tovert een studievisum als oplossing voor Mauro uit de hoge hoed. De kiezer straft het CDA in de peilingen; de partij zakt terug naar slechts 11 zetels. In december wordt bekend dat Mauro een studievisum voor een jaar krijgt.
LINK 1: Leers: asielzoeker Mauro moet terug naar Angola
LINK 2: CDA overhoop om Mauro (POL)

28: Acteur, presentator en tekstschrijver Gregor Frenkel Frank overlijdt op 82-jarige leeftijd. Hij schreef teksten voor verschillende programma's en acteerde ook in enkele films. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als vast panellid van het KRO-programma Ook dat nog! Toen dat programma in 2004 van het scherm verdween, zei hij: 'Consumentenleed interesseert me geen moer. Ik begreep vaak niet waarom mensen bij ons klaagden. Knap het toch zelf op, dacht ik dan.'

29: Chef-kok Cas Spijkers overlijdt op 65-jarige leeftijd. Hij is auteur van kookboeken en bekend van het tv-programma Koken met Sterren. In juli 2011 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor de culinaire cultuur in Nederland.

31: De aarde telt, volgens de Verenigde Naties, vanaf vandaag officieel zeven miljard mensen. De zeven miljardste bewoner wordt in India geboren, meldt de VN.
LINK: Wereldbevolking passeert dit jaar de 7 miljard
pi_106236180
2011 // NOVEMBER

2: Op 85-jarige leeftijd overlijdt Rijk de Gooyer aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hij vormde samen met de eerder dit jaar overleden John Kraaijkamp het komische duo Johnny en Rijk. Hij speelde als acteur in diverse speelfilms, waaronder Soldaat van Oranje. Ook dook hij op in verschillende tv-commercials, waarvan de spotjes voor verzekeringsmaatschappij Reaal het bekendst zijn: foutje, bedankt!
LINK: Rijk de Gooyer overleden (85 jaar)

7: De voormalige lijfarts van Michael Jackson, Conrad Murray, is schuldig aan de dood van de popster in juni 2009, oordeelt de jury van de rechtbank in Los Angeles. Drie weken later veroordeelt een rechter hem tot vier jaar celstraf. Murray gaat in hoger beroep.
LINK 1: 'Lijfarts schuldig aan dood Michael Jackson'
LINK 2: Conrad Murray veroordeeld tot vier jaar celstraf (Frontpage)

8: De Italiaanse premier Silvio Berlusconi belooft af te treden. De goedkeuring van de jaarbegroting wijst uit dat hij zijn absolute meerderheid in het parlement kwijt is: 308 parlementsleden stemden voor goedkeuring, 321 onthielden zich van stemming. Op 12 november voegt Berlusconi daadwerkelijk de daad bij het woord en dient hij zijn ontslag. In het centrum van Rome vieren duizenden Italianen feest op straat.
LINK: Berlusconi treedt af

9: Werken in de haven is vies en zwaar, vinden allochtone jongeren in Rotterdam en omgeving. Terwijl er werk genoeg is in de haven, blijken jongeren nauwelijks te porren om een kijkje te komen nemen in de haven.
LINK: Allochtone jongeren: Werken in de haven is vies en zwaar

11: Duitsland krijgt duidelijkheid over de onopgeloste moorden op negen allochtone winkeliers en een Duitse politie-agente in de periode 2000 tot 2007. Ze blijken het werk te zijn geweest van een groep neo-nazi's. De politiek reageert ontzet, bondskanselier Merkel voorop. Twee van de daders worden dood aangetroffen in een caravan en daar vindt de politie ook een propaganda-dvd waarop de moorden worden verheerlijkt. Eén vrouw wordt vervolgd voor onder meer moord en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Enkele dagen later blijkt dat de binnenlandse veiligheidsdienst van Denemarken zich ook op dit soort taferelen voorbereidt.
LINK 1: Duitse Neo-nazi's vermoordden 9 immigranten in 2000-2007
LINK 2: Reëel risico op rassenoorlog Denemarken

12: De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar in Dordrecht. Bram van der Vlucht is met zijn rol gestopt en Stefan de Walle maakt zijn debuut als Sint. De intocht wordt verstoord door enkele demonstranten die, ondanks een demonstratieverbod, kenbaar maken dat Zwarte Piet een uiting van racisme is. De politie voert de demonstranten hardhandig af na meerdere waarschuwingen. De discussie over het racistische gehalte van Zwarte Piet wordt daarna weer volop gevoerd...
LINK: Anouk maakt korte metten met zwarte Piet

15: Wat de Tweede Kamer betreft, komt er een einde aan het gedogen van weigerambtenaren: trouwambtenaren die weigeren om een huwelijk te voltrekken tussen partners van hetzelfde geslacht. Tegen de verwachting in steunt de PVV een motie en dat is een pijnlijk moment voor de VVD: die partij steunt de motie niet vanwege het belang dat CDA en SGP hechten aan godsdienstvrijheid.
LINK 1: Van Bijsterveldt wil weigerambtenaar niet ontslaan
LINK 2: Weiger de weigerambtenaren! #2 (POL)

16: Bestuurscrisis bij voetbalclub Ajax. Een machtsstrijd die al langer woedt, krijgt een onverwachte wending: buiten medeweten van Johan Cruijff benoemen de overige leden van de Raad van Commissarissen Louis van Gaal als algemeen directeur vanaf 1 juli 2012. Cruijff reageert geërgerd en al snel komt het tot twee kampen binnen Ajax. Medio december schorst de rechter de beoogde benoeming van Van Gaal en van Martin Sturkenboom; een beslissing waartegen de vier commissarissen in beroep gaan. De ledenraad en het bestuur worden vervangen door een nieuwe bestuursraad. Wordt vervolgd.
LINK: [Crisis bij Ajax] - Cruijff versus de rest van de RvC

16: Onafhankelijk politicus Mario Monti presenteert in Italië zijn regering. Na het vertrek van premier Berlusconi was Monti tot informateur benoemd, met als missie om een regering van nationale eenheid te vormen. Hij vormt een kabinet van technocraten, waarbij hij zelf - naast premier - ook minister van Economie en Financiën is.

16: Hulp aan huis bij zelfdoding, moet dat kunnen? De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vindt van wel. De organisatie heeft plannen een kliniek te realiseren, maar stelt vast dat de meeste mensen met een doodswens thuis willen sterven. Ambulante teams met speciaal opgeleide euthanasieartsen en -verpleegkundigen gaan mensen thuis helpen bij zelfdoding of euthanasie.
LINK: Hulp bij zelfdoding aan huis

18: In Duitsland wordt een virus ontdekt dat runderen en schapen treft: het Schmallenbergvirus. Dieren worden ziek van het virus dat ook de geboorte van misvormde lammeren en kalveren veroorzaakt. Het Schmallenbergvirus blijkt ook aanwezig op Nederlandse bedrijven. Op 30 december staat de teller op 27 bedrijven.
LINK: Schmallenbergvirus bij 27 bedrijven vastgesteld

21: Honkballer Gregory Halman (24) komt om het leven bij een steekincident in het appartement van zijn broer in Rotterdam. Halmas verbleef één verdieping hoger bij zijn vriendin en ging naar zijn broer om te klagen over de harde muziek. Dit mondde uit in ruzie, waarna de broer in een vlaag van verstandsverbijstering een mes trok. Halman honkbalde op het hoogste niveau, in de Amerikaanse Major League.
LINK: Honkballer Halman vermoord (SPT)

22: De politierechter veroordeelt drie Feyenoord-hooligans tot celstraffen vanwege hun aandeel in de rellen bij de Kuip op 17 september. Toen bestormden woedende Feyenoord-fans het Maasgebouw om te protesteren tegen het beleid van de club.

23: Hij wilde van geen opstappen weten, maar moest dat uiteindelijk toch doen. President Ali Abdullah Saleh van Jemen treedt officieel af. Ongeveer tien maanden van protest en geweld ging daaraan vooraf. Na de eerste massale demonstraties meldde Saleh dat hij zich in 2013 niet herkiesbaar zou stellen, maar de demonstanten hielden voet bij stuk. Het wegsturen van zijn complete regeringsploeg mocht ook niet baten. Op 4 juni raakt Saleh ernstig gewond bij een granaataanslag op de moskee van zijn presidentieel paleis. Daarop vertrekt hij naar de Saoedische hoofdstad Riyad voor medische behandeling. Zijn vertek wordt door opstandelingen feestelijk gevierd. Pas op 23 november treedt hij officieel af.

27: Oud-voetballer Gary Speed, op dat moment bondscoach van Wales, wordt dood aangetroffen. Er blijkt sprake te zijn van zelfmoord. Speed speelde 677 duels, voor onder meer Leeds United, Newcastle United en Bolton Wanderers. Ook kwam hij 85 keer voor de nationale ploeg uit.
LINK: Bondscoach Wales Gary Speed(42) overleden

29: Hoe moet het verder met Griekenland? Moet het land failliet gaan en uit de eurozone worden gezet, of is dat te schadelijk en moeten de Grieken worden gered? Een vraag die in 2011 veelvuldig aan de orde is. Het land krijgt miljarden euro's steun van de eurolanden en het IMF, in ruil voor meer begrotingsdisclipline. Premier George Papandreou kondigt aan dat hij een referendum wil houden over de noodsteun, met bijbehorende maatregelen die Griekenland moet nemen. Dit tot verbijstering van Europese leiders. Het draagvlak voor Papandreou smelt als sneeuw voor de zon en hij moet wijken. Zijn opvolger Lucas Papademos moet de definitieve economische ondergang van Griekenland zien te keren. Op 29 november zetten de Europese ministers van financiën het licht op groen om weer 8 miljard aan leningen vrij te geven. Wordt ongetwijfeld vervolgd in 2012.
LINK 1: Nieuwe president Griekenland medeschuldig aan crisis
LINK 2: Griekenland krijgt 8 miljard

30: PowNews onthult een staaltje corruptie bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Te zien is dat bestuurslid Jochem Gerrits wel wil bemiddelen in een conflict tussen een componist en Buma/Stemra, maar hij wil dan wel 33 procent van de opbrengsten ontvangen. De kwestie leidt tot kamervragen en de politiek dringt aan op verscherpt toezicht. Gerrits treedt eerst terug als bestuurslid, maar neemt 5 december definitief ontslag.
LINK 1: PVV: Ontsla corrupte bestuurder Buma/Stemra!
LINK 2: PowNews #18: We blijven genieten (TV)
pi_106236183
2011 // DECEMBER

2: Poule des Doods, Dodspulje, Hammergruppe, Grupo da Morte; zo reageren ze respectievelijk in Nederland, Denemarken, Duitsland en Portugal op de loting voor het EK voetbal. De vier landen treffen elkaar in poule B, mede door toedoen van Marco van Basten, die de helpende hand biedt bij de loting. Hij veroordeelt Nederland tot het spelen van zijn duel in Charkov, diep in de Oekraïne. En hij laat ook Duitsland uit de koker rollen voor Oranje.
LINK: Samoa schrapt dag (VBL)

4: Elsa Fornero, de Italiaanse minister van Welzijn, barst in huilen uit bij het aankondigen van een omvangrijk pakket economische maatregelen. Die zijn nodig om Italië er weer bovenop te helpen.

4: De Braziliaanse oud-profvoetballer Sócrates overlijdt; hij werd 57 jaar. Hij was succesvol voetballer, speelde 63 interlands en was aanvoerder van Brazilië op de WK's van 1982 en 1986.

4: Parlementsverkiezingen in Rusland. De heersende partij Verenigd Rusland van premier Poetin verliest flink, maar behoudt een krappe meerderheid. Al snel duiken op internet filmpjes op waaruit blijkt dat er flink is gefraudeerd. Russen gaan in december meerdere keren de straat op om tegen de uitslag te protesteren, maar vooralsnog wordt de uitslag niet aangepast.
LINK: Demonstraties in Rusland. Deel 1

5: Matthijs van Nieuwkerk schopt het tot trending topic op Twitter. De presentator wordt tijdens de live-uitzending van De Wereld Draait Door onwel en verdwijnt uit beeld. Plotseling neemt tafelheer Jan Mulder het aankondigen van de filmpjes over. Van Nieuwkerk maakt daarna de uitzending wel af, maar laat zich daarna een paar vervangen door Menno Bentveld.

6: Anderhalf jaar na de verkiezingen heeft België eindelijk een nieuwe regering, onder leiding van de Waalse socialist Elio Di Rupo, met deelname van socialisten, christen-democraten en liberalen. De onderhandelingen verliepen dermate stroef dat de formateur 21 november naar de koning ging om zijn opdracht in te leveren: mislukt. Niettemin waren toen al belangrijke doorbraken bereikt. Niet alleen de koning maar ook de financiële situatie van België (kredietwaardigheid) zette de politici nogmaals het mes op de keel. Er kwam een ultieme onderhandelingspoging. Na meer dan 18 uur onderhandelen was er op 26 november witte rook. Op 6 december legde de regering-Di Rupo de eed af. Hiermee kwam er na 541 dagen een einde aan de regeringsformatie: een wereldrecord.
LINK 1: Formatie België moeizaam wegens begroting
LINK 2: Ontknoping formatie België & vlinderdasjes worden het helemaal in 2012

7: President Bashar al-Assad van Syrië acht zichzelf niet verantwoordelijk voor de dood van betogers. Sinds de betogingen tegen het regime in Dasmascus begonnen, zijn meer dan 4.000 mensen gedoog bij het neerslaan van protesten. Terwijl internationale waarnemers zich in het land melden, houdt het geweld onverminderd aan.

13: De 33-jarige Nordine Amrani pleegt een aanslag in Luik waarbij zes doden en meer dan honderd gewonden vallen. De dader brengt zichzelf ook om.
LINK: Doden na aanslag met granaten in centrum Luik

14: Cineaste en tv-producente Olga Madsen overlijdt op 64-jarige leeftijd. Ze werkte als regisseur en producent aan een groot aan tv-series mee, maar is vooral bekend als moeder van de Nederlandse soap. Ze stond aan de basis van Goede tijden, slechte tijden. Later werkte ze ook mee aan de opstart van Onderweg naar Morgen en Goudkust.
LINK: GTST #374: Een ode aan Olga, de moeder van GTST

16: Gezocht: Donner m/v. Zo stond de advertentie nog net niet in de Staatscourant, maar dat Piet Hein Donner (CDA) de nieuwe vice-voorzitter van de Raad van State ging worden, was zo klaar als een klontje. Op 16 december is het dan officieel zover. Zijn benoeming is een feit. Liesbeth Spies volgt hem op als minister van Binnenlandse Zaken.
LINK 1: [Donnergate #1] Van Speculatie naar benoeming (POL)
LINK 2: Sollicitanten klagen bij Ombudsman over benoeming Donner

16: Het verplichte celibaat in de Rooms-Katholieke Kerk maakt het risico op seksueel misbruik. Die conclusie trekt de commissie-Deetman na uitvoerig onderzoek over misbruik binnen katholieke instellingen. De commissie ontving ruim 2000 meldingen over misbruik binnen de katholieke kerk.
LINK: Celibaat verhoogt risico op seksueel misbruik

17: Noord-Korea wordt in diepe rouw gedompeld door de dood van hun 'Geliefde Leider' Kim Jong-il. De dictator overlijdt op 69-jarige leeftijd. Na het overlijden van zijn vader Kim Il-sung in 1994 had Kim Jong-il de macht in handen. Hij wordt opgevolgd door zijn jongste zoon, Kim Jong-un.
LINK 1: Breaking News: Kim Jong Il is dood.
LINK 2: Kim Jong-Il laat Noord-Koreanen ladingen vis na
LINK 3: Noord Korea na Kim Jong-il

18: De Tsjechische schrijver en oud-president Václav Havel overlijdt op 75-jarige leeftijd. Hij was de laatste president in van Tsjecho-Slowakije en werd in 1993 de eerste van Tsjechië. Als schrijver in het communistische Tsjecho-Slowakije stond hij bekend als dissident: zijn publicaties waren de overheid onwelgevallig. Havel was één van de grondleggers van Charta 77; een beweging die de overheid wees op mensenrechtenschendingen. Na de fluwelen revolutie in 1989 werd hij als president gekozen.
LINK: Breaking: Vaclav Havel overleden

19: Het zat er al lange tijd aan te komen, maar nu lijkt het doek dan toch echt gevallen: het Zweedse Saab Automobile wordt, na bijna twee jaar in het bezit van Spyker Cars, failliet verklaard.
LINK 1: "saab is failliet"
LINK 2: Saab soap #2: Waar wij wel een doorstart maken (AEX)

20: Hoofdredacteur Eva Hoeke van het tijdschrift Jackie stapt op nadat ze zich de woede van zangeres Rihanna op de hals heeft gehaald. Bij een artikel over kledingstijl wordt de zangeres aangeduid als 'Niggabitch'. De reactie van de zangeres: Well with all respect, on behalf of my race, here are my two words for you...FUCK YOU!!!
LINK: Eva Hoeke & Rihanna.. (GC)

21: Leden van de PvdA kiezen Tweede Kamerlid Hans Spekman als nieuwe partijvoorzitter. De leden konden uit drie kandidaten kiezen; Spekman krijgt maar liefst 81,8 procent van de stemmen. Spekman volgt Lilianne Ploumen op, die in oktober haar vertrek bekendmaakte.
LINK: [CENTRAAL] PvdA #11 - Waar Ploumen haar Job opgeeft

21: De KNVB-bekerwedstrijd Ajax-AZ wordt in de 37e minuut gestaakt. Een 19-jarige hooligan bestormt het veld en gaat AZ-keepers Esteban te lijf. Die verweert zich en trapt op de hooligan in. Scheidsrechter Nijhuis bestraft de keeper met rood, waarop AZ-trainer Verbeek zijn spelers van het veld haalt. De wedstrijd wordt niet meer hervat. De hooligan blijkt een stationverbod te hebben en wordt een week later door de rechter veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. De KNVB beslist dat het duel in zijn geheel wordt overgespeeld, zonder publiek.
LINK 1: Ajax - AZ gestaakt door karatetrap supporter (KLB)
LINK 2: Ouders Esteban-aanvaller vrezen wraak hooligans

22: Een ernstige olielekkage op 120 kilometer van de Nigeriaanse kust: zo'n 40.000 vaten olie zijn de zee ingestroomd nadat een pijpleiding brak. Oliemaatschappij Shell zet vliegtuigen en schepen in om te voorkomen dat de olievlek het vasteland van Nigeria bereikt.
LINK: [Breaking] Ergste olielekkage in 10 jaar

23: De Tweede Kamer keert zich tegen een downloadverbod. Een motie van PVV, PvdA, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren roept de regering op om op zoek te gaan naar legale alternatieven. Staatssecretaris Teeven liet eerder weten dat hij toch een (uitgekleed) downloadverbod wil, ook als een kamermeerderheid tegen is.
LINK: Geen downloadverbod - Adoreer hier linkse partijen!

23: Turkije verbeekt alle politieke en economische contacten met Frankrijk, laat premier Erdogan weten. De Turken zijn woest over wet die vandaag in Frankrijk is aangenomen. De wet stelt het ontkennen van de Armeense massamoord in 1915 als genocide strafbaar. Deskundigen menen dat een eventuele Turkse toetreding tot de EU nu verder weg dan ooit is.
LINK: Turkije verbreekt alle banden met Frankrijk!

24: De eindopbrengst van Serious Request 2011, de jaarlijkse actie van 3FM, bedraagt ¤ 8.621.004. Het Glazen Huis stond dit jaar in Leiden. De opbrengst gaat naar moeders in oorlogsgebieden.

24: Acteur en operettezanger Johannes Heesters overlijdt. Hij werd 108 jaar en trad tot op 107-jarige leeftijd nog op. Daarmee was hij de oudste actieve artiest ter wereld. Heesters was vooral populair in Duitsland, waar hij sinds 1936 woonde. Vóór en tijdens de oorlog trad hij veelvuldig op in Duitse films en theaters. Hij gold mede daarom in Nederland als omstreden. In 2008 trad hij nog op in zijn geboortestad Amersfoort.
LINK: Johannes Heesters (108) overleden

25: De kersttoespraak van koningin Beatrix gaat nadrukkelijk in op duurzaamheid en op het milieu. Geert Wilders reageert via Twitter ontstemd: is de majesteit stiekum lid geworden van GroenLinks?
LINK: Wilders boos vanwege kersttoespraak Beatrix

25: Vijf kerken in Nigeria zijn het doelwit van terreuracties. De radicale moslimsekte Boko Haram eist de verantwoordelijkheid op voor de explosies, waarbij tientallen doden vallen. De sekte pleit voor invoering van de shariawetten in heel Nigeria. Het noorden van het land is overwegend islamitisch, het zuiden christelijk.
LINK: Doden door aanslag op kerk in Nigeria

26: Een getreiterd 8-jarig Joods meisje zorgt voor grote commotie in Israel. Ze vertelt op tv dat ze bang is, omdat ze regelmatig wordt bedreigd en uitgescholden door orthodoxe Joden. Die vinden dat het meisje te westers is gekleed. Premier Netanyahu roept de orthodoxen woedend tot de orde. Een week eerder zorgde een jonge vrouw al voor een rel door te weigeren zich naar de achterkant van de bus te verplaatsten. Ze trotseerde de door ultra-orthodoxen opgelegde ongeschreven regel dat vrouwen achterin de bus plaats horen te nemen.
LINK 1: Joods meisje wordt getreiterd
LINK 2: Israelische uitgescholden omdat ze niet achterin de bus plaatsneemt

30: Een dag die ze op de eilanden Samoa en Tokelau niet kennen: 30 december 2011. Beide gebieden gaan van de oostkant naar de westkant van de internationale datumgrens. Ze slaan een dag over, waardoor ze voortaan op dezelfde dag leven als hun voornaamste handelspartners Australië en Nieuw-Zeeland.
LINK: Samoa schrapt dag

* Elfletterig wenst iedereen een voorspoedig 2012
pi_106236186
Bedankt! Zeer netjes. Respect!
pi_106236189
quote:
14s.gif Op zaterdag 31 december 2011 07:14 schreef zarGon het volgende:
Bedankt! Zeer netjes. Respect!
Thanks. Ik had graag nog wat meer aandacht aan de lay-out willen besteden, maar daarvoor kom ik tijd tekort. Ik ga zo maar eens slapen, denk ik ;)
pi_106236279
Gaaf zeg _O_
Op vrijdag 18 maart 2011 01:26 [b]schreef Ezio het volgende:[/b]Ik ga nu wel. Kijk uit waar je je staart steekt!
Groetjes, Ezio.
pi_106237021
Top overzicht, straks maar eens verder doorspitten :)
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
pi_106238384
Super!!! Iemand die er uit zichzelf mee komt _O_ O+ Van users voor users O+
Ik zet hem sticky

Ik weet hoeveel tijd er in zit. Echt mijn enorme complimenten ^O^

[ Bericht 15% gewijzigd door paddy op 31-12-2011 10:58:44 ]
I Ask for so Little. Just Fear Me, Love Me, Do as I Say, and I Will Be Your Slave.
User van NWS zei: Maak van internet een schoner riool! YES WE CAN!
pi_106239892
Super gedaan zeg _O_
Respect en nice work elfie! O+
jaarverslag = elfletterig

Als je d'r nog eentje wilt lezen :P
Weer, Klimaat & Natuurrampen: JAAROVERZICHT 2011
pi_106241685
Super! Respect hoor _O_
~ Bonito La Risa ~
pi_106241923
Mooi overzicht _O_
pi_106244395
Tof!! Thanks!
I wonder if the stars sign, the life that is to be mine. - Enya
pi_106245322
quote:
14s.gif Op zaterdag 31 december 2011 11:23 schreef Frutsel het volgende:
jaarverslag = elfletterig
+1 scherp ;)
pi_106246028
Mooi overzicht!
Dat vergte aardig wat spitten.
seek electricity         Fok!Team Kiva micro-kredieten == Doe mee met $25! == topic
  zaterdag 31 december 2011 @ 16:16:18 #24
262 Re
Kiss & Swallow
pi_106251803
Respect!
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  Eurovisie Songfestival Queen zaterdag 31 december 2011 @ 17:37:58 #25
163650 Greys
pi_106255590
Op de Index aangekondigd, respect voor je vele werk!
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')