Die zijn dus echt smerig. Die van oma waren lekker, maar dat recept ligt ergens hier in huis, weet niet waar ik het heb gelatenquote:Op vrijdag 30 december 2011 20:38 schreef Zonnetje1981 het volgende:
JAAA Vegters rolletjes, die moet ik morgen echt halen, alsof ik weer thuis o&n vier
quote:Op woensdag 17 december 2008 19:31 schreef cattie het volgende:
De enige echte, authentieke (van mijn moeder die het weer van haar moeder had enz), achterhoekse knieperkes recepten!
oudjaarskoekjes (plat):
- 500 gram bloem
- 250 gram boter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 2 eieren
- kaneel
- snufje zout
Mengen en kleine balletjes van maken, die in ijzer doen. IJzer vet ik in met een stuk varkensspek (niet gezond, wel heerlijk).
nieuwjaarskoekjes (opgerold):
- 500 gram bloem
- 500 gram suiker
- 250 gram boter
- 2 eieren
- 250 ml melk
- 250 ml water
- 2 pakjes vanillesuiker
- kaneel
- snufje zout
Mengen, als pannekoekenbeslag in ijzer doen, bij uithalen zijn ze nog slap, dan op een stokje rollen en af laten koelen.
Morgen ga ik de platte knieperkes bakken!
Bijzonder! De knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes zijn typisch voor Noord- en Oostnederland. Zijn die ijzerkoekjes echt traditioneel voor Vlaardingen? En waar smaken ze naar?quote:Op vrijdag 30 december 2011 22:57 schreef mazaru het volgende:
In Vlaardingen heb je ijzerkoekjes.
Alleen de naam klinkt hetzelfde. De koekjes zijn anders
[ afbeelding ]
Ja, die ijzerkoekjes zijn echt Vlaardings.quote:Op vrijdag 30 december 2011 23:04 schreef Macka66 het volgende:
[..]
Bijzonder! De knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes zijn typisch voor Noord- en Oostnederland. Zijn die ijzerkoekjes echt traditioneel voor Vlaardingen? En waar smaken ze naar?
Ik ben al tijden op zoek naar zo'n oudequote:Op vrijdag 30 december 2011 22:54 schreef Macka66 het volgende:
erikkll, misschien mag je oma's ijzer wel lenen! Ik heb mijn eigen ijzer moeten kopen.
Deze had oma, een Grossag, want als echte Achterhoeker haalde je elektrische apparaten 'bij de mof'.
[ afbeelding ]
Ja, dan hebben de enzymen in het deeg tijd om het deeg op smaak te krijgen, langzamer gegist brood smaakt ook beterquote:Op zondag 30 december 2012 14:20 schreef Macka66 het volgende:
Vraag aan de mensen die de knijpertjes uit bolletjes bakken. Worden ze beter als je ze een nacht van te voren koel wegzet? (Deden mijn opa en oma.)
lekker <3 typisch vlaardings, net zoals haringkoekjes ( volgens mij ook zoals de ijsmoppen typisch zijn voor maassluis, maar dat weet ik niet helemaal zeker)quote:Op vrijdag 30 december 2011 22:57 schreef mazaru het volgende:
In Vlaardingen heb je ijzerkoekjes.
Alleen de naam klinkt hetzelfde. De koekjes zijn anders
[ afbeelding ]
Molendijk in de Groen van Prinsterstraat heeft de lekkerste ijzerkoekjes. Maar Jan Boer is ook wel goed hoor.quote:Op zondag 30 december 2012 18:23 schreef RandomMoron het volgende:
[..]
lekker <3 typisch vlaardings, net zoals haringkoekjes ( volgens mij ook zoals de ijsmoppen typisch zijn voor maassluis, maar dat weet ik niet helemaal zeker)
zelf maken en bakken. ik neem ze ook wel eens mee van jan boer als kadootje voor bij de koffie.
Zou je met dat ding ook stroopwafels kunnen maken?quote:Op woensdag 2 januari 2013 18:50 schreef Macka66 het volgende:
Ik heb 'm indertijd bij de MediaMarkt gekocht, toen ze net het eerste filiaal in R'dam geopend hadden. Geen idee of ze zoiets nog hebben. Maar bij Bol hebben ze twee uitvoeringen, ik heb deze.
Ze waren weer lekker overigens
Welnee!quote:Op vrijdag 30 december 2011 20:33 schreef Macka66 het volgende:
De platte wafels zijn de oudjaarsversie (het jaar is verstreken), de opgerolde de nieuwjaarsversie (het jaar moet zich nog ontrollen).
Niet geloven die (schoon)familie van jou. Hier in Drenthe bakken we ze allebei en ook spekkedikkenquote:Op dinsdag 15 december 2015 15:17 schreef Scarlet_Dragonfly het volgende:
[..]
Welnee!
De platte maken ze in Drenthe, de opgerolde in Twente! Als ik mijn familie versus schoonfamilie mag geloven tenminste...
Ik zet ze de hele kom altijd uurtje in de koelkast. Dan is het koud/hard genoegquote:Op dinsdag 15 december 2015 15:11 schreef Macka66 het volgende:
Schopje! Het is weer tijd om kniepertjes op de agenda te zetten.
Dit jaar ga ik voor het eerst ook de oudjaarsversie maken, met deegballetjes. Dus heb ik een waarschuwing ingesteld in mijn electronische agenda, zodat ik het deeg een nachtje kan laten rusten. Ik ga voor Cattie's recept, al ziet dat van derLudolf er ook goed uit.
Ik geloof dat mijn opa ook altijd wat jonge jenever door het balletjesbeslag deed. Maar misschien was dat alleen maar een verkapte reden om een extra glaasje te kunnen nemen
wij maken juist in de kop van Drenthe(bijna Groningen) alleen de rolletjes. Eten we zowel voor als na de jaarwisseling heerlijk van.quote:Op dinsdag 15 december 2015 15:17 schreef Scarlet_Dragonfly het volgende:
[..]
Welnee!
De platte maken ze in Drenthe, de opgerolde in Twente! Als ik mijn familie versus schoonfamilie mag geloven tenminste...
Een keer raden waar mijn recept weg komtquote:Op dinsdag 15 december 2015 15:36 schreef Macka66 het volgende:
Uit nostalgie/familietraditie ga ik toch eerst de methode van mijn opa proberen.
Nog nooit gehoord, maar wat leukquote:Mijn oma vertelde dat ze vroeger op 1 januari met een stel rolletjes in een servet naar de familieleden werd gestuurd om ze de beste nieuwjaarswensen over te brengen.
ik denk dat het gewoon is wat men het lekkerst vindtquote:Op dinsdag 15 december 2015 15:37 schreef Macka66 het volgende:
Zie nu het bericht van Nizno. Misschien dat het plaatselijk ook wel verschilt.
Vreemde logica ik eet bijvoorbeeld ook sushi en ik woon niet in Japanquote:Op dinsdag 15 december 2015 15:49 schreef Stokken_en_stenen het volgende:
Nog nooit op maar ik woon ook niet in het oosten
Zeker! Ben sinds een aantal jaar begonnen met oliebollen bakken. Dat deed mijn opa ook altijd, voor de hele familie. En dan vrienden/kennissen van (klein)kinderen konden ook oliebollen krijgen als ze meer even in de schuur kwamen kijken/praatje maken en een borrel drinken. Hele huis vol met emmers beslag, één zoete inval daar.quote:Op dinsdag 15 december 2015 15:40 schreef Macka66 het volgende:
Maar lang leve de doorgegeven traditie!
Aha. Maar je gebruikt geen gist en je kneed het niet heel lang, dan heb je toch eigenlijk niets met gluten te maken?quote:Op dinsdag 15 december 2015 16:01 schreef Macka66 het volgende:
Ik las net dat mijn opa zo gek nog niet was met zijn jenever in het balletjesdeeg. Heston Blumenthal gebruikt wodka in (taart)deeg omdat het glutenvorming tegengaat, zo houdt hij het deeg krokant maar wel goed hanteerbaar.
Of gewoon allebeiquote:Op dinsdag 15 december 2015 20:21 schreef sirdanilot het volgende:
Wij zeeuwen eten dit niet, nog nooit van gehoord.
Geef mij maar gewoon een lekkere oliebol.
Bravo!quote:Op donderdag 31 december 2015 13:27 schreef Macka66 het volgende:
Opa Macka had gelijk. Heerlijk knapperige en brosse kniepertjes. Ziet u wel.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Huh? Knieperties van beslag ipv deeg?quote:Op donderdag 31 december 2015 15:56 schreef Nizno het volgende:
owww ja, de 29e ook gedaan
Kids hebben kleurstof gebruikt. Was leuk
Smaak is hetzelfde gebleven maar de kleur ziet er wat vreemd uit
Zal even de foto's zoeken.
Kleurstofjes in het beslag...
[ afbeelding ]
Ik had in de zomer een heeeeeeel mooi ijzer gekocht. Roze, paste nog mooier bij de rode kleurstof die roze bleef
[ afbeelding ]
Normale rolletjes
[ afbeelding ]
rolletjes. maken we al jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren van vloeibaar beslag.quote:Op donderdag 31 december 2015 16:03 schreef Negentiendertig het volgende:
[..]
Huh? Knieperties van beslag ipv deeg?
Ik ga ze straks ook maken en uitdelen in de buurt
Wat grappig, nooit gezien. 'Wij' maken ze al jaren van bolletjes deeg.quote:Op donderdag 31 december 2015 16:04 schreef Nizno het volgende:
[..]
rolletjes. maken we al jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren van vloeibaar beslag.
hmm... nee knijpertjes bakken familieleden van deeg, wij rolletjes van beslag... Geen idee of het ook echt zo hoort...quote:Op donderdag 31 december 2015 16:06 schreef Negentiendertig het volgende:
[..]
Wat grappig, nooit gezien. 'Wij' maken ze al jaren van bolletjes deeg.
niet elke kleur bleef even goed plakken na het bakken. Paars werd na gewoon de normale tijd bakken gewoon alsof het rolletje te lang had gebakken.quote:Op donderdag 31 december 2015 16:25 schreef Macka66 het volgende:
Nizno, wat leuk die kleurtjes!
Bij mijn achterhoekse opa en oma werden de platte oudjaars kniepertjes van deegbollletjes gemaakt, en de opgerolde nieuwjaars kniepertjes van een vloeibaar beslag.
Daar hoort niequote:Op donderdag 31 december 2015 16:04 schreef Nizno het volgende:
[..]
rolletjes. maken we al jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren van vloeibaar beslag.
daar is heerlijk.quote:
quote:Drents recept voor rolletjes (90-100 stuks)
http://www.nieuwjaarsrolletjes.nl/recept-rolletjes.html
- 2 eieren
- 250 gram roomboter (laten smelten, maar niet bruisen)
- 500 gram gezeefde bloem (liefst Koopmans kristalbloem)
- 500 gram witte basterdsuiker
- 4 pakjes vanillesuiker
- 2 eetlepels anijspoeder
- 1 theelepel kaneel (optioneel)
- iets zout
- 3 dl. koud water
De basterdsuiker, vanillesuiker, anijspoeder, zout en de eieren mixen. De boter licht smelten en er bij voegen. Gezeefde bloem er doorheen roeren en water toevoegen tot het beslag ongeveer de dikte heeft van vla (ongeveer 3 dl. water gebruiken). Met een eetlepel het beslag in het wafelijzer scheppen en ongeveer 45 seconden laten bakken. Het wafeltje met een (houten) vork uit het ijzer halen en direct om een stokje rollen. Goed laten afkoelen zodat het rolletje knapperig wordt.
Het recept word niemand het ook mee eensquote:Op donderdag 29 december 2016 20:10 schreef Nizno het volgende:
[..]
daar is heerlijk.
Al jaren met vloeibaar beslag en al jaren een groot succes.
even opgezocht
[..]
quote:Op zondag 19 juli 2015 01:31 schreef derLudolf het volgende:
Ontopic, ben ook echte fan van knieperties. Gebruik altijd het volgende recept
- Pond patentbloem
- 400g witte basterdsuiker
- 4 eieren
- halve pond boter
- 2 zakjes vanille suiker.
Voor de rolletjes komt er een kopje water bij door. In totaal bakken we elk jaar 3 tot 4 van deze batches.
dat stond er ook gewoon hoorquote:Op vrijdag 30 december 2016 00:28 schreef derLudolf het volgende:
Edit: ik lees nu trouwens pas dat dat vloeibare voor rolletjes was, niet voor kniepertjes Rolletjes maak ik ook van een beslag ja.
Dit ja...quote:
Ja ho eens evenquote:Op vrijdag 30 december 2016 10:52 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Dit ja...
Maar niet zo hard zeggen... ze zijn namelijk allemaal voor mij..!
Sorry... ik zal overgaan op eierballen...quote:Op vrijdag 30 december 2016 10:53 schreef Divje het volgende:
[..]
Ja ho eens even
Jij zit al die Groningse Metworst ook al te hoarden.
Kunnen we niet gewoon delen, er is genoeg voor twee? Eierballen zijn ook wel nomnomquote:Op vrijdag 30 december 2016 10:54 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Sorry... ik zal overgaan op eierballen...
Dat moet ook wel lukken... ik eet snel...quote:Op vrijdag 30 december 2016 10:56 schreef Divje het volgende:
[..]
Kunnen we niet gewoon delen, er is genoeg voor twee? Eierballen zijn ook wel nomnom
Schrokopquote:Op vrijdag 30 december 2016 10:57 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Dat moet ook wel lukken... ik eet snel...
quote:Op vrijdag 30 december 2016 11:13 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Stamppot eierballen met spekkedikken...
quote:Op vrijdag 30 december 2016 11:16 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
En broccoli...
Gelukkig wel ja...
Dat je dat nog niet hebt gedaan. Ga je schamenquote:Op woensdag 27 december 2017 11:54 schreef Macka66 het volgende:
Schopje! Hoogste tijd om het kniepertjesijzer weer op te zoeken.
Zijn ze al eerder geweest.. en zal ook wel weer overgenomen/doorgestart worden..quote:Op dinsdag 20 februari 2018 23:39 schreef Macka66 het volgende:
Even een berichtje tussendoor, hou je ijzer toch maar in ere want Vegter is failliet:
https://nos.nl/googleamp/(...)jes-is-failliet.html
Die van vegter zijn toch niet te etenquote:Op dinsdag 20 februari 2018 23:39 schreef Macka66 het volgende:
Even een berichtje tussendoor, hou je ijzer toch maar in ere want Vegter is failliet:
https://nos.nl/googleamp/(...)jes-is-failliet.html
Vond de rolletjes net wel lekkerquote:Op donderdag 22 februari 2018 07:06 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Die van vegter zijn toch niet te eten
30 december gaan de ijzers weer aan.quote:Op vrijdag 14 december 2018 21:25 schreef Macka66 het volgende:
Schop! Tijd om de ijzers weer op te duikelen of aan te schaffen, en de bakmiddag te plannen. Ik bak dit jaar met twee ijzers, want op Ebay kleinanzeichen vond ik een fraaie oude stekker voor oma's Grossag!
Kan je ook stroopwafels makenquote:Op zaterdag 15 december 2018 19:28 schreef Nizno het volgende:
[..]
30 december gaan de ijzers weer aan.
Nog steeds erg blij dat ik een jaartje of 4 geleden een ijshoorntjes ijzer op de kop heb getikt voor 7,50.
Die werkt als een tierelier.
kan wel, doe ik alleen nietquote:Op zondag 30 december 2018 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kan je ook stroopwafels maken
🙄quote:Op zondag 30 december 2018 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kan je ook stroopwafels maken
Wat een geweldig DNA. Daarmee moet je wel meedoen aan Heel Holland Bakt.quote:Op maandag 19 augustus 2019 18:55 schreef Macka66 het volgende:
https://imgshare.io/image/ZDy66
Mensen, ik blijk behalve in het bezit van kniepertjes DNA ook familie te zijn van de Vlaardingse IJzerkoekies (her)ontdekster Daatje de Koe! Linksonder oma Macka, rechtsonder (Alida) Daatje de Koe.
*snif* *diep ontroerd*
Ik had hier eigenlijk nog nooit van gehoordquote:Op woensdag 6 november 2019 21:46 schreef Macka66 het volgende:
Bedankt voor het verhuisbericht.
Hoi FEE, bakken jullie met ons mee?
Als je een kniepertjesijzer hebt wel In het noorden bakt iedereen ze. Ook mensen die normaal alleen uit potjes of met zakjes kokenquote:Op woensdag 6 november 2019 22:01 schreef Lenny_Leonard het volgende:
Is dit iets wat newbies ook kunnen?
IJzerkoekjes horen inderdaad zacht en boterig te zijn. Ziet er wel goed uit.. Ik ben jaloers, ik moet altijd uitkijken dat ik ze niet óf verbrand óf laat uitlopenquote:Op zondag 10 november 2019 16:58 schreef Macka66 het volgende:
https://imgur.com/gallery/NPNW8KI
Even ter opwarming alvast gebakken: Vlaardingse ijzerkoekjes.
Dit was poging 1. Ze zijn erg lekker, maar niet zo knapperig als kniepertjes. Toch zeer voor herhaling vatbaar!
Die zijn veel dikker dan kniepertjes. Bak je ze maar van één kant dus?quote:Op zondag 10 november 2019 16:58 schreef Macka66 het volgende:
https://imgur.com/gallery/NPNW8KI
Even ter opwarming alvast gebakken: Vlaardingse ijzerkoekjes.
Dit was poging 1. Ze zijn erg lekker, maar niet zo knapperig als kniepertjes. Toch zeer voor herhaling vatbaar!
Je draait ze om tijdens het bakken.quote:Op maandag 25 november 2019 12:04 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Die zijn veel dikker dan kniepertjes. Bak je ze maar van één kant dus?
quote:Op zondag 8 december 2019 21:36 schreef Lucky_Strike het volgende:
Knieperkes was het antwoord op een van de vragen bij Twee Voor Twaalf van afgelopen vrijdag. Dankzij dit topic had ik de vraag goed
Ja, nou je het zegt. Hoe heten die rolletjes dan?quote:Op zondag 8 december 2019 21:55 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Alleen werd me uit de vraag nou niet echt duidelijk of ze nou kniepertjes of rolletjes wilden horen... Lag niet aan mij, want m'n ouders hadden ook iets van "wat willen ze nou horen"
nieuwjaars rolletjesquote:Op zondag 8 december 2019 21:58 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ja, nou je het zegt. Hoe heten die rolletjes dan?
Ah, ok. Dat was genoemd in de vraag. Dus dan was kniepertjes het enige juiste antwoord, in welk dialect dan ook.quote:
heb het niet gezien dus geen idee, maar ik geloof je directquote:Op zondag 8 december 2019 22:04 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ah, ok. Dat was genoemd in de vraag. Dus dan was kniepertjes het enige juiste antwoord, in welk dialect dan ook.
Rolletjesquote:Op zondag 8 december 2019 21:58 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ja, nou je het zegt. Hoe heten die rolletjes dan?
Ga je geen kniepertjes bakken?quote:Op zondag 8 december 2019 22:02 schreef Nizno het volgende:
[..]
nieuwjaars rolletjes
27 dec gaan de ijzers weer aan en het beslag weer veranderen in rolletjes.
quote:
Daarmee krijg je een hele stapel, ik gebruik altijd:quote:Op donderdag 7 november 2019 00:06 schreef derLudolf het volgende:
https://www.bol.com/nl/p/(...)er/9000000011157667/
Die dus. Daarvan heb ik er twee. Of ik heb er een en m'n ouders. Die van mij er bij gekocht voor spekkedikken
Een recept voor kniepertjes is
250gram boter
4 eieren
400g witte basterdsuiker
pond patentbloem
zakje vanillesuiker
Boter (op kamertemperatuur of iets daar boven) mengen met de suiker, dan de eieren een voor een toevoegen. Na toevoegen van elk ei paar minuten mixen, en dan de (gezeefde) bloem toevoegen.
Even half uurtje in de koelkast laten staan en het is klaar voor gebruik.
Wil je rolletjes maken dan voeg je 100mL water toe en hoeft het niet in de koelkast te staan.
Valt wel mee hoeveel je hebt. Meestal bak ik dat twee keer. En dan ook nog een keer rolletjes.quote:Op zondag 8 december 2019 23:44 schreef Burdie het volgende:
[..]
Daarmee krijg je een hele stapel, ik gebruik altijd:
175 gram bloem
50 gram roomboter (gesmolten)
125 gram witte basterdsuiker
1 ei
1 pakje vanille suiker
1-2 eetlepels water
Picsquote:Op vrijdag 20 december 2019 20:16 schreef derLudolf het volgende:
Eerste batch deeg moet nog kwartiertje in de koelkast, het ijzer staat klaar.
We kunnen bijna beginnen!
Ja dus? Uploojen die handelquote:
Proefbatch wil ik het niet noemen. Gewoon, omdat het lekker is. Die eet je nu de hele tijd bij de koffie en zo, niet alleen op oudjaarsdag.quote:Op vrijdag 20 december 2019 20:40 schreef Molo het volgende:
[..]
Ja dus? Uploojen die handel
Bak je trouwens nu al voor oud en nieuw? Of proefbatch?
Klinkt legitiemquote:Op vrijdag 20 december 2019 20:57 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Proefbatch wil ik het niet noemen. Gewoon, omdat het lekker is. Die eet je nu de hele tijd bij de koffie en zo, niet alleen op oudjaarsdag.
https://www.smulweb.nl/recepten/kniepertjesquote:Op zondag 29 december 2019 13:42 schreef ieniminimuis het volgende:
Ik heb een ijzer gekocht
Nog overige achterhoekers/twentenaren hier die mij aan een recept kunnen helpen? Ik kan mij herinneren dat ik ze vroeger at met een lichte kaneelsmaak.
Deze was perfect! Heb nu een nieuwe, maar op de een of andere manier gaat het daar net iets minder goed mee.quote:Op maandag 17 december 2018 10:12 schreef Macka66 het volgende:
Oma's kniepertjesijzer, met mooie bakelieten stekker.
[ afbeelding ]
quote:Op zondag 29 december 2019 13:42 schreef ieniminimuis het volgende:
Ik heb een ijzer gekocht
Nog overige achterhoekers/twentenaren hier die mij aan een recept kunnen helpen? Ik kan mij herinneren dat ik ze vroeger at met een lichte kaneelsmaak.
Boter rustig smelten, dan met suiker mixen.quote:Op zondag 19 juli 2015 01:31 schreef derLudolf het volgende:
Ontopic, ben ook echte fan van knieperties. Gebruik altijd het volgende recept
- Pond patentbloem
- 400g witte basterdsuiker
- 4 eieren
- halve pond boter
- 2 zakjes vanille suiker.
Voor de rolletjes komt er een kopje water bij door. In totaal bakken we elk jaar 3 tot 4 van deze batches.
kan beiden, ik heb soms geen zin in slagroom, dan eet ik ze naturel, en soms doe ik er slagroom in, soms er op, en soms ook gewoon scheppen door de slagroom heenquote:Op maandag 30 december 2019 20:29 schreef Molo het volgende:
Wat gaaf
Eet je ze eigenlijk zo naturel, of gevuld met slagroom ofzo?
Ziet er goed uit op die tweede foto zeg! Gaaf!quote:Op maandag 30 december 2019 20:31 schreef Nizno het volgende:
[..]
kan beiden, ik heb soms geen zin in slagroom, dan eet ik ze naturel, en soms doe ik er slagroom in, soms er op, en soms ook gewoon scheppen door de slagroom heen
Wat gezellig! Ik ben blij dat mijn jongste dit jaar mee wilde bakken, want het is hier in Den Haag niet echt Kniepertjes land.quote:Op maandag 30 december 2019 20:25 schreef Nizno het volgende:
...
nog niet alle bakkers compleet, er mmisten nog een paar kinderen en hun moeders
doe je dat aan het aanrecht?quote:Op dinsdag 31 december 2019 14:53 schreef Macka66 het volgende:
http://imgur.com/gallery/LaPn1gy
Kniepertjeslab. Jongste spruit ingewijd in de traditie. Zij mocht met mijn Cloer ijzer, ik met de Tomado die ik van mijn moeder heb georven. Die Tomado is vast heel goed voor ijshoorntjes, maar mooie dunne kniepertjes krijg je er helaas niet uit
Links Cloer (anijs) en rechts Tomado (kaneel).
http://imgur.com/gallery/PcgQCvx
is een heerlijke traditie die ontstaan is. vroeger bakten oma en mam en deden mn jongste oompje ik en mn zus wel eens een mislukte poging... maar de laatste jaren dat oma nog kon bakken werden wij serieuzes en deden mn nichtjes ook mee. Toen oma het niet meer redde om naar mams huis te komen gingen we na het bakken met de kinderen kleinkinderen en achterkleinkinderen die meegebakken hadden altijd ff langs na die tijd om rolletjes te brengen.quote:Op dinsdag 31 december 2019 15:07 schreef Macka66 het volgende:
[..]
Wat gezellig! Ik ben blij dat mijn jongste dit jaar mee wilde bakken, want het is hier in Den Haag niet echt Kniepertjes land.
ah nee das dan niet handigquote:Op dinsdag 31 december 2019 15:44 schreef Macka66 het volgende:
Als je dat Tomado ijzer aandrukt dan komen er scheuren in de kniepers. Ongeschikt.
lekker op smikkelen dusquote:Maar we eten de wafels wel op natuurlijk. Moet ook, want ze zijn zo groot dat ze niet in m'n bewaarblik passen.
lekker dansen kan idd niet aan tafel.quote:Maar goed, bakken en dansen met de jongste was wel heel gezellig.
Geen rolletjes, dus we hoefden niet te zitten maar konden swingen aan het aanrecht.
quote:Recept van vandaag was van oma uit Winterswijk: 500 gr suiker, 5 dl water, 250 gr roomboter, 1 ei, 500 gr bloem.
Helft op smaak gebracht met kaneel, andere helft met gemalen anijs.
quote:
Ik vind er niks aan, zonde van de tijd en moeite.quote:Op woensdag 30 december 2020 09:38 schreef Macka66 het volgende:
Een vraag: is er hier iemand die plantaardige margarine gebruikt in de kniepertjes, en is het resultaat echt lekker?
(Ik moet sinds dit jaar helaas melkloos eten, dus mag ook geen roomboter meer.)
Tip haal floraplant boter te koop bij de AH die smaakt als boter maar is plantaardig maar super smaakquote:Op woensdag 30 december 2020 09:38 schreef Macka66 het volgende:
Een vraag: is er hier iemand die plantaardige margarine gebruikt in de kniepertjes, en is het resultaat echt lekker?
(Ik moet sinds dit jaar helaas melkloos eten, dus mag ook geen roomboter meer.)
Ik heb het in een hele serie baksels getest en je proeft geen verschil met boter dus zeer goed alternatief. Niet goedkoop maar wel goed productquote:
Nee liet ze eerst afkoelen en daarna als ze afgekoeld en hard waren op de stapel. Daarvoor staat dat ene bordje er ook bijquote:Op woensdag 30 december 2020 19:37 schreef derLudolf het volgende:
Leg je ze direct op een stapel? Dan worden ze slof, altijd even af laten koelen.
Ik ben zo blij dat ik niet het eerste de beste apparaat heb gekocht en eerst goed van alles gelezen! Heel fijn dit apparaatquote:Op donderdag 31 december 2020 16:14 schreef Macka66 het volgende:
Heel mooi Goitske! Eer van je aankoop en je werk.
Die van mij zien er niet uit, het was wennen aan het gedrag van de Flora. Maar omdat ik mijn kniepertjes altijd met kaneel of anijs maak valt de smaak mee.
(Je moet toch wat als roomboter geen optie is.)
Die heeft toch ook een alarm functie wanneer hij denkt dat het baksel klaar is ?quote:Op donderdag 31 december 2020 17:36 schreef Goitske het volgende:
[..]
Ik ben zo blij dat ik niet het eerste de beste apparaat heb gekocht en eerst goed van alles gelezen! Heel fijn dit apparaat
Hoezo niet het "eerste de beste"?quote:Op donderdag 31 december 2020 17:36 schreef Goitske het volgende:
[..]
Ik ben zo blij dat ik niet het eerste de beste apparaat heb gekocht en eerst goed van alles gelezen! Heel fijn dit apparaat
Het lampje gaat uit als hij denkt dat het klaar isquote:Op donderdag 31 december 2020 17:54 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Die heeft toch ook een alarm functie wanneer hij denkt dat het baksel klaar is ?
Deze valt wel in een hogere prijsklasse dan wat ik normaal had gekocht. Mijn collega heeft eentje die ongeveer 3 min per kniepertje nodig heeft. Deze kun je regulieren qua stand hoe heet hij moet ipv Aan/uit.quote:Op donderdag 31 december 2020 17:56 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Hoezo niet het "eerste de beste"?
Dit is toch het ding dat (in normale jaren) in alle winkels ligt? Prima ding hoor, daar niet van, maar is er zoveel keus op kniepertjesijzer gebied?
Mijn ouders hebben geloof ik deze; die geeft ook een belletje wanneer ze klaar zijnquote:Op donderdag 31 december 2020 18:20 schreef Goitske het volgende:
[..]
Het lampje gaat uit als hij denkt dat het klaar is
Welke heb jij dan? Lijkt me een - spiekt even op de doos - Cloer 261. ¤34,95 volgens de sticker op de doos.quote:Op donderdag 31 december 2020 18:23 schreef Goitske het volgende:
[..]
Deze valt wel in een hogere prijsklasse dan wat ik normaal had gekocht. Mijn collega heeft eentje die ongeveer 3 min per kniepertje nodig heeft. Deze kun je regulieren qua stand hoe heet hij moet ipv Aan/uit.
Als ik reviews lees zijn er genoeg die of heel langzaam zijn, die niet effen bakken etc
https://www.expert.nl/clo(...)ebTwLchoCSkwQAvD_BwEquote:Op donderdag 31 december 2020 18:26 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Welke heb jij dan? Lijkt me een - spiekt even op de doos - Cloer 261. ¤34,95 volgens de sticker op de doos.
Ik heb nooit bijgehouden hoe lang het duurt, totdat het lampje weer uit gaat.
ik heb het bij gehouden omdat zij het vroeg maar er zit dus echt wel verschil tussen verschillende ijzers. Mijn nichtje heeft eentje van de action bijvquote:Op donderdag 31 december 2020 18:26 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Welke heb jij dan? Lijkt me een - spiekt even op de doos - Cloer 261. ¤34,95 volgens de sticker op de doos.
Ik heb nooit bijgehouden hoe lang het duurt, totdat het lampje weer uit gaat.
Die zijn een stuk duurder geworden danquote:Op donderdag 31 december 2020 19:05 schreef Goitske het volgende:
[..]
https://www.expert.nl/clo(...)ebTwLchoCSkwQAvD_BwE
Kniepertjes doe ik helemaal geen water bij. Rolletjes wel en dat van jenever heb ik vaker gehoordquote:Op donderdag 31 december 2020 19:34 schreef Isabeau het volgende:
Afgelopen week met mijn moeder gemaakt met het oude knieperties ijzer van mijn oma. Dit betekent: zonder thermostaat Dus steeds uit doen als het te heet werd (...als er rook vanaf kwam) en dan weer aan doen als het te veel afkoelde. Wat een gedoe Maar ze waren heerlijk.
Ipv water zat er jenever door het beslag, dat moest volgens mijn moeder.
ik heel iets anders is bij mijn recept geen deegbal te krijgenquote:Op donderdag 31 december 2020 20:05 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Kniepertjes doe ik helemaal geen water bij. Rolletjes wel en dat van jenever heb ik vaker gehoord
Ik maak ook geen deegballetjes, heb wel wat beters te doen zeg Ik schep met twee dessertlepels altijd iets uit de komquote:Op vrijdag 1 januari 2021 11:03 schreef Goitske het volgende:
[..]
ik heel iets anders is bij mijn recept geen deegbal te krijgen
Kniepertjes maak ik ook met balletjesquote:Op dinsdag 28 december 2021 13:42 schreef quirina het volgende:
Bij rolletjes jenever er in
Bij kniepertjes balletjes draaien
Zo deed opoe het.
Wat zijn jouw kniepertjes mooi rond!quote:Op woensdag 29 december 2021 19:50 schreef Goitske het volgende:
[..]
Kniepertjes maak ik ook met balletjes
En de Nieuwjaarsrolletjes vloeibaar en bijvoorkeur om een buisje rollen dan worden ze mooier en kun je ze even laten liggen. Vorig jaar zonder gedaan maar met is echt beter voor je vingers
[ afbeelding ][ afbeelding ][ afbeelding ][ afbeelding ][ afbeelding ]
Thanks. Komt denk ik doordat ik balletjes draai bij de kniepertjes en geen vloeibaar beslag daarvoor gebruikquote:Op donderdag 30 december 2021 19:45 schreef Yinny het volgende:
[..]
Wat zijn jouw kniepertjes mooi rond!
die zijn idd met de nieuwe tuitjes van de slagroombussen wel te vullenquote:Op zaterdag 1 januari 2022 20:36 schreef Yinny het volgende:
[ afbeelding ]
De rolletjes zijn wel erg ruim, maar als voordeel dat ik ze met een gewone bus slagroom kan vullen 😜
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |