abonnement bol.com Unibet Coolblue
  † In Memoriam † vrijdag 30 december 2011 @ 20:33:22 #1
141844 Macka66
Ingewikkeld doekiemonster
pi_106218310
De tijd om deze traditionele wafels te eten is er weer, Oud en Nieuw *O*

Uit de Wikipedie:
"Knieperties of iezerkoekies bint zoete, dunne haarde waofels dei traditioneel umendebie de jaorwisseling bakken wordt. Ze wordt eten in Drenthe, Overiessel, Grunning (Veenkelonies en Westerwôlde) en Gelderlaand (de Achterhoek).

Knieperties wordt bakken in speciaole waofeliezers. Vrogger waren dit geeitiezeren kniepiezers dei boven het heerdvuur holden werden. Nu wordt elektrische waofeliezers gebruukt.

Het meist liekt knieperties nog up oubliehoorns zoas gebruukt veur schepies, maor het recept is aanders: zeuiter en mit keneel."



De platte wafels zijn de oudjaarsversie (het jaar is verstreken), de opgerolde de nieuwjaarsversie (het jaar moet zich nog ontrollen).

Er zijn fabrieksrolletjes te koop, maar die halen het niet bij zelf bakken :N
TS staat morgen in de keuken achter het elektrische kniepertjesijzer haar deels Achterhoekse roots eer aan te doen. Spekzwoerd voor het invetten van het ijzer is niet meer nodig, maar net als bij oma komt er een stapel met kaneelsmaak en een met anijssmaak.

Zijn er meer FOK!kers die knijpertjes gaan bakken? Heeft iemand een succesvol familierecept om te delen? Brand los! w/
DancingPhoebe op <a href="http://forum.fok.nl/topic/1352192/3/51#73971988" target="_blank" >23/10/09</a>:[/b]
God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
  vrijdag 30 december 2011 @ 20:35:11 #2
142400 RedFever007
Schoenbekooievaar beste ooieva
pi_106218379
Als ik iets ranzig vind zijn het die dingen wel :r
  vrijdag 30 december 2011 @ 20:38:14 #3
313458 Zonnetje1981
always look on the bright side
pi_106218511
JAAA Vegters rolletjes, die moet ik morgen echt halen, alsof ik weer thuis o&n vier :9
pi_106218802
Ik vin se t t fijnst as dr wat slagroom in zit noada-j ze opperold hem.
As je de bal nie hep kejje ook nie score, da's logisch natuurluk
pi_106221257
Ik heb 2 knieperties ijzers.. Toch maar eens wat mee doen. Then again, de halve buurt maakt ze al dus beetje overkill als ik ze zelf ook nog ga maken
Minister Cramer: "Milieuvervuiling mag zolang je maar betaalt."
Minister Cramer: "Mensheid in 2100 grotendeels verdwenen."
Minister Cramer: "In 2050 40% van alle dier- en plantensoorten uitgestorven."
  vrijdag 30 december 2011 @ 21:57:14 #6
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_106221882
Heerlijk :9~
  vrijdag 30 december 2011 @ 21:59:51 #7
182666 Harajuku.
C'est magnifique.
pi_106221993
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 20:38 schreef Zonnetje1981 het volgende:
JAAA Vegters rolletjes, die moet ik morgen echt halen, alsof ik weer thuis o&n vier :9
Die zijn dus echt smerig. Die van oma waren lekker, maar dat recept ligt ergens hier in huis, weet niet waar ik het heb gelaten :')

Maar die rolletjes heb ik nooit lekker gevonden. De bakker heeft ze ook al een paar weken liggen, maar die zijn dikker dan dat ze m.i. horen te zijn dus die koop ik lekker niet :6
I liked it. I was good at it. It made me feel alive.
  † In Memoriam † vrijdag 30 december 2011 @ 22:05:33 #8
141844 Macka66
Ingewikkeld doekiemonster
pi_106222285
Twee goeie recepten van OUD user Cattie:

quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2008 19:31 schreef cattie het volgende:
De enige echte, authentieke (van mijn moeder die het weer van haar moeder had enz), achterhoekse knieperkes recepten!

oudjaarskoekjes (plat):
- 500 gram bloem
- 250 gram boter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 2 eieren
- kaneel
- snufje zout

Mengen en kleine balletjes van maken, die in ijzer doen. IJzer vet ik in met een stuk varkensspek (niet gezond, wel heerlijk).

nieuwjaarskoekjes (opgerold):
- 500 gram bloem
- 500 gram suiker
- 250 gram boter
- 2 eieren
- 250 ml melk
- 250 ml water
- 2 pakjes vanillesuiker
- kaneel
- snufje zout

Mengen, als pannekoekenbeslag in ijzer doen, bij uithalen zijn ze nog slap, dan op een stokje rollen en af laten koelen.

Morgen ga ik de platte knieperkes bakken!
DancingPhoebe op <a href="http://forum.fok.nl/topic/1352192/3/51#73971988" target="_blank" >23/10/09</a>:[/b]
God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
  † In Memoriam † vrijdag 30 december 2011 @ 22:22:50 #9
141844 Macka66
Ingewikkeld doekiemonster
pi_106223157
Mijn recept, een dun gietbeslag voor dunne en brosse knieperkes:

1/8 l. water
125 gr suiker (kristalsuiker is prima, maar als het er is neem ik lichtbruine basterd)
25 gr reuzel of roomboter
125 gr bloem
2 eieren
2 tl kaneel of gemalen anijs

Water, suiker en reuzel aan de kook brengen, suiker moet oplossen. Af laten koelen. Kaneel of anijs door de bloem roeren en dan zeven en roeren door het suikerwater. Eieren (breken en) er doorheen roeren, tot je een glad beslag hebt dat makkelijk van de lepel loopt.
IJzer invetten en bakken maar.
Eventueel rollen om de steel van een houten lepel.
Bij mij komen er geen vanillesuiker en/of citroenrasp aan te pas (bij Vegter geloof ik wel).
Ik eet ze ook niet met slagroom. Wel bij een niet te droge champagne of crémant :9
DancingPhoebe op <a href="http://forum.fok.nl/topic/1352192/3/51#73971988" target="_blank" >23/10/09</a>:[/b]
God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
  vrijdag 30 december 2011 @ 22:26:01 #10
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_106223327
Met zo'n ding kun je ook fijn doseren:

  † In Memoriam † vrijdag 30 december 2011 @ 22:32:28 #11
141844 Macka66
Ingewikkeld doekiemonster
pi_106223657
Doseren met een juslepel, een eierlepel van het lepelrek of een ouderwetse bowllepel (aka morellenlepel, met lange steel) gaat ook erg goed.
DancingPhoebe op <a href="http://forum.fok.nl/topic/1352192/3/51#73971988" target="_blank" >23/10/09</a>:[/b]
God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
pi_106223805
Jummie. Knieperkes. Inderdaad het recept maar eens navragen aan oma en zo'n apparaat halen!
  † In Memoriam † vrijdag 30 december 2011 @ 22:54:15 #13
141844 Macka66
Ingewikkeld doekiemonster
pi_106224796
erikkll, misschien mag je oma's ijzer wel lenen! Ik heb mijn eigen ijzer moeten kopen.

Deze had oma, een Grossag, want als echte Achterhoeker haalde je elektrische apparaten 'bij de mof'.


Ik had eerst zo'n ijzer voor op de vlam, wat een gedoe!


Sinds een paar jaar heb ik ook een elektrische Duitse, een Cloer.


En ieder jaar dus weer een beetje
DancingPhoebe op <a href="http://forum.fok.nl/topic/1352192/3/51#73971988" target="_blank" >23/10/09</a>:[/b]
God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
  vrijdag 30 december 2011 @ 22:57:31 #14
38396 mazaru
Geloof niet alles wat je denkt
pi_106224998
In Vlaardingen heb je ijzerkoekjes.
Alleen de naam klinkt hetzelfde. De koekjes zijn anders :Y

Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een uitdaging 💖
  † In Memoriam † vrijdag 30 december 2011 @ 23:02:14 #15
141844 Macka66
Ingewikkeld doekiemonster
pi_106225248
Het binnenwerk van het apparaat, niet onbelangrijk voor het sentiment.

Van de oude Grossag


Van de Cloer
DancingPhoebe op <a href="http://forum.fok.nl/topic/1352192/3/51#73971988" target="_blank" >23/10/09</a>:[/b]
God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
  † In Memoriam † vrijdag 30 december 2011 @ 23:04:27 #16
141844 Macka66
Ingewikkeld doekiemonster
pi_106225350
quote:
2s.gif Op vrijdag 30 december 2011 22:57 schreef mazaru het volgende:
In Vlaardingen heb je ijzerkoekjes.
Alleen de naam klinkt hetzelfde. De koekjes zijn anders :Y

[ afbeelding ]
Bijzonder! De knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes zijn typisch voor Noord- en Oostnederland. Zijn die ijzerkoekjes echt traditioneel voor Vlaardingen? En waar smaken ze naar?
DancingPhoebe op <a href="http://forum.fok.nl/topic/1352192/3/51#73971988" target="_blank" >23/10/09</a>:[/b]
God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
  vrijdag 30 december 2011 @ 23:16:58 #17
38396 mazaru
Geloof niet alles wat je denkt
pi_106226087
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 23:04 schreef Macka66 het volgende:

[..]

Bijzonder! De knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes zijn typisch voor Noord- en Oostnederland. Zijn die ijzerkoekjes echt traditioneel voor Vlaardingen? En waar smaken ze naar?
Ja, die ijzerkoekjes zijn echt Vlaardings.
Ze zijn wat dikker dan jullie kniepertjes, maar ook echt geweldig lekker!

Het recept:

250 gram zachte boter

125 gram bruine basterdsuiker

125 gram witte basterdsuiker

400 gram fijne (Zeeuwse) bloem, gezeefd

een 1/2 ei, losgeklopt

1 tl kaneel

snuf zout

Ze zijn zacht aan de binnenkant, zoet met een kaneelsmaak. Met een krokant korstje.
En ze worden gebakken op een ijzeren plaat, maar niet zomaar een ijzeren plaat hoor. Een echte ijzerkoekjesplaat.

Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een uitdaging 💖
  zaterdag 31 december 2011 @ 09:51:30 #18
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_106237453
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 22:54 schreef Macka66 het volgende:
erikkll, misschien mag je oma's ijzer wel lenen! Ik heb mijn eigen ijzer moeten kopen.

Deze had oma, een Grossag, want als echte Achterhoeker haalde je elektrische apparaten 'bij de mof'.
[ afbeelding ]
Ik ben al tijden op zoek naar zo'n oude _O_
  † In Memoriam † zaterdag 31 december 2011 @ 10:02:19 #19
141844 Macka66
Ingewikkeld doekiemonster
pi_106237679
Ik moet me bedwingen om niet de trein naar Vlaardingen te pakken :9~

Erasmo, kijk eens op de duitse ebay. Grossag hörncheneisen is dacht ik de handigste zoekterm. Al zullen er vast ook wel andere merken staan. Die ouderwetse ijzers zijn lekker zwaar.
DancingPhoebe op <a href="http://forum.fok.nl/topic/1352192/3/51#73971988" target="_blank" >23/10/09</a>:[/b]
God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
pi_106241060
Wat grappig al die verschillende recepten voor hetzelfde.

Hier hebben we afgelopen week kniepertjes gebakken, rolletjes wilde ik vanmiddag nog maken.

Recept:

Kniepertjes:

1 kg bloem
1 pond suiker
1 pond witte basterdsuiker
6 eieren
4 ons roomboter
4 zakjes vanillesuiker

1. eieren en suiker kloppen
2. gesmolten boter erbij + vanillesuiker
3. meel erdoor. Flink laten afkoelen!
4. bolletjes draaien en bakken maar!

Rolletjes:

1/4 pond boter
2 eieren
1/2 pond bloem
1/2 pond suiker + 1 vanillesuiker

1. suiker + eieren + kopje warm water in kom
2. boter smelten en erdoor
3. afkoelen
4. bloem erdoor
5. bakken maar!
I 21-5-10 ♥ T 1-11-12 ♥ K 4-11-18 ♥
pi_106262054
Mijn oma bakt ze ook nog elk jaar :9~ Laatst zelf ook eens geprobeerd met zo'n goedkoop ijzer van Blokker maar dat was niet echt een succes..die van m'n oma zijn altijd heerlijk!
  † In Memoriam † maandag 24 december 2012 @ 15:10:55 #22
141844 Macka66
Ingewikkeld doekiemonster
pi_120719019
Natuurlijk is het zinvol om dit topic omhoog te schoppen. Want het is er weer tijd voor *O*
Kniepertjesbakkers, haal je ijzer vast onder het stof vandaan en vet 'm in!
DancingPhoebe op <a href="http://forum.fok.nl/topic/1352192/3/51#73971988" target="_blank" >23/10/09</a>:[/b]
God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
  maandag 24 december 2012 @ 15:16:47 #23
313458 Zonnetje1981
always look on the bright side
pi_120719261
Oeh, vandaag gekocht, niet zelf gemaakt, maar heerlijk weer :@ :9
  † In Memoriam † zondag 30 december 2012 @ 14:20:54 #24
141844 Macka66
Ingewikkeld doekiemonster
pi_120955014
Vraag aan de mensen die de knijpertjes uit bolletjes bakken. Worden ze beter als je ze een nacht van te voren koel wegzet? (Deden mijn opa en oma.)
DancingPhoebe op <a href="http://forum.fok.nl/topic/1352192/3/51#73971988" target="_blank" >23/10/09</a>:[/b]
God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
  zondag 30 december 2012 @ 14:56:50 #25
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_120956830
quote:
0s.gif Op zondag 30 december 2012 14:20 schreef Macka66 het volgende:
Vraag aan de mensen die de knijpertjes uit bolletjes bakken. Worden ze beter als je ze een nacht van te voren koel wegzet? (Deden mijn opa en oma.)
Ja, dan hebben de enzymen in het deeg tijd om het deeg op smaak te krijgen, langzamer gegist brood smaakt ook beter
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')