abonnement Unibet Coolblue
pi_107134052
Van een broodbaksteen had ik nog nooit gehoord, ik moest even googlen :)
Waar kun je die kopen en wat kost zo'n ding? (Ik zag op internet een verslag van iemand die gewoon bij de bouwmarkt een travertijntegel had gekocht) :D

Ik bak overigens nooit in vormen, altijd handmatige bollen.
  † In Memoriam † maandag 23 januari 2012 @ 12:21:11 #152
91830 MaximusTG
pi_107134323
Ah, nou, dan heb je helemaal profijt van een broodbaksteen. Je kan het beste een steen van chamotteklei hebben. Dat is hittebestendig, met een poreuze structuur. Je kan soms ook pizzastenen vinden bij bv een blokker, maar dat is toch nooit echt wat.
Hier bv, verkopen ze een goede: http://pizzastein.com/
Maken ze ook op maat.
Maar dit is bv hetzelfde materiaal: http://www.groenebouwmate(...)een-30x30x5-per-stuk
pi_107134335
bak altijd in een broodvorm (iets groter dan cakevorm) 35 min op 210-220 graden. Altijd goed :P
  dinsdag 24 januari 2012 @ 01:22:32 #154
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_107166194
quote:
0s.gif Op donderdag 19 januari 2012 00:18 schreef MaximusTG het volgende:
Heb eigenlijk nog nooit glutenvrij brood op. Ben wel benieuwd hoe het smaakt. Een over het algemeen iets compactere structuur lijkt me? Bij gewoon brood snij je het deeg vaak in, om barsten door ovenrijs te voorkomen. Misschien werkt dat ook bij dit brood?
Ik ken dit recept ook met glutenvol meel, en ik moet zegen dat het smaakverschil meevalt. Voornamelijk de structuur is anders, inderdaad compacter en het wordt snel droog. Al vanaf het begin is het wat droger in de mond. Maar je hebt echt ontzettend veel soorten glutenvrij brood, dus je kunt niet echt oordelen als je maar 1 (of zelfs geen zoals jij zegt ;)) soort op hebt.

Insnijden werkt niet, het deeg was vrij zacht en zakte snel in. Nog wel kneedbaar dus geen cake-beslag, maar toch. Misschien zou een driehoekige inkeping nog wel werken _O- .
pi_107280657
quote:
2s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 01:22 schreef Zoheetik het volgende:

[..]

Ik ken dit recept ook met glutenvol meel, en ik moet zegen dat het smaakverschil meevalt. Voornamelijk de structuur is anders, inderdaad compacter en het wordt snel droog. Al vanaf het begin is het wat droger in de mond. Maar je hebt echt ontzettend veel soorten glutenvrij brood, dus je kunt niet echt oordelen als je maar 1 (of zelfs geen zoals jij zegt ;)) soort op hebt.

Insnijden werkt niet, het deeg was vrij zacht en zakte snel in. Nog wel kneedbaar dus geen cake-beslag, maar toch. Misschien zou een driehoekige inkeping nog wel werken _O- .
Heb je er een recept van, dit wil ik wel is uitproberen.
pi_107281695
quote:
0s.gif Op maandag 2 januari 2012 22:50 schreef Sorella het volgende:

[..]

Recept ?
Duurde even, maar hier dan het recept (was er even tussen uit).

Het is een recept uit een schoolboek voor een bakkersopleiding, maar ik denk niet dat een probleem is iedereen wel snapt wat er bedoeld wordt.

Ik moet er ook bij zeggen dat ik zelf nooit het deeg gemaakt heb, dit was al gedaan (ik heb zelf geen bakkers opleiding gedaan), en ik heb het boek pas sinds kort en heb het zelf nog nog niet uitgeprobeerd hoe het thuis bakt.
pi_107284872
Dank :)

Als ik bij de bakker vraag om krentebroodpoeder en kleinbroodcreme vraag zullen ze dan weten wat ik bedoel ?
  † In Memoriam † vrijdag 27 januari 2012 @ 08:25:03 #158
91830 MaximusTG
pi_107285166
Nou, volgens mij is krentenbroodpoeder een broodverbeteraar en kleinbroodcreme een botervervanger.
Ze zullen het vast wel hebben, maar ik denk dat het voor thuisgebruik makkelijker is om een traditioneel recept te volgen.
pi_107323709
quote:
0s.gif Op maandag 23 januari 2012 11:40 schreef MaximusTG het volgende:
Cool :). Jij woont in de UK (heb ik volgens mij ergens tussen de regels door begrepen ;) )? Leuke site, misschien ga ik er ook wel wat bestellen. Zie dat ze ook een bewaardoos voor je zuurdesem hebben.
quote:
THANK YOU! YOUR ORDER IS NOW COMPLETE.
YOU MAY REVIEW THE SHIPMENT AND PAYMENT INFORMATION BELOW.

View Order #...
Order Date: 28/1/2012 10:47 AM

Status: Waiting to Ship
Shipping Method: Royal Mail 1st Class
Qty SKU Item Price
1 BB-014 San Francisco Sourdough Bread Starter £ 4.99
O+ *O*
Ja doei.
  † In Memoriam † zaterdag 28 januari 2012 @ 14:40:57 #160
91830 MaximusTG
pi_107328255
Ben benieuwd! Die starter kan je zelf in leven houden toch?
pi_107328433
Als 't goed is wel! :)
Ja doei.
pi_107332122
Hier een paar snelle volkorenbroodjes naar recept van Rudolph 24Kitchen ;) met creme fraiche erdoor!
pi_107363868
Hier twee vloerbroden in de oven volgens het eerste recept uit de OP. Eentje 'naturel' en eentje met rozemarijn, thijm, olijven en zongedroogde tomaat.
pi_107370625
Vanmorgen met zoonlief een sesambrood gebakken.

Nou ja, ik heb afgemeten, het kneden mocht ik samen met hem, en de oven bedienen.
Voor de rest is het werk van mijn zoontje :)
Vrij basic recept.
Meel, water, gist en zout ( te weinig) en sesamzaadjes

Brood was lekker licht, goede korst.
Lekker met wat oude kaas, en wat cress :)
pi_107379722
Ook ons brood had wat te weinig zout :) Ik zou het recept uit de OP toch zeker twee keer meer zout geven.







pi_107638110
Ik heb vandaag voor het eerst speltbrood gebakken, het lukte niet zo goed door de gasoven, maar nadat ik 'm hoger heb gezet ging het vele malen beter!
Overigens klopte het recept op de verpakking niet, het was veel te waterig
  † In Memoriam † zondag 5 februari 2012 @ 19:06:04 #167
91830 MaximusTG
pi_107640990
Wat was het recept op de verpakking dan?
pi_107642062
500 meel, 320 lauwwarm water en 20 gr gist, 7 gr zout (en ze gebruiken suiker?)
  † In Memoriam † zondag 5 februari 2012 @ 19:35:45 #169
91830 MaximusTG
pi_107642281
Dat is dan wel verse gist neem ik aan ;). Op zich niet zo'n rare verhouding hoor?
Omgerekend naar procent gewicht totale hoeveelheid meel/bloem is dat 64%. Sommige broodrecepten bevatten zelfs nog meer water! Maar het wordt dan wel lastiger kneden, dat klopt. Je moet dan of een machine gebruiken (of je mixer) of je handen steeds nat maken. Ook wordt er wel een rek en vouw techniek gebruikt, ipv het 'traditionele' kneden.
Goed brooddeeg bevat ook best veel water. Krijg je een mooier open kruim van.
Suiker, tja, dat zie je wel vaker. Kan, hoeft niet per se. Soms doen mensen er ook wel eens wat honing door.
pi_107653256
aha, daar is het dus voor dat water. Ik heb geen mixer dus ik laat het nog even zo dat ik het handmatig kan kneden. Binnenkort eens bolletjes proberen :-)
pi_107710536
Gisteravond brood gebakken, dat rond middernacht uit de oven gehaald, en vandaag mee voor lunch. Denk dat ik daar een gewoonte van ga maken :P
  † In Memoriam † dinsdag 7 februari 2012 @ 13:41:21 #172
91830 MaximusTG
pi_107711385
Lijkt mij ook een stukje prettiger dan heel vroeg opstaan om het 's ochtends vroeg te bakken :P.
pi_107715573
Water heeft langer nodig om in het meel opgenomen te worden dan met bloem.

Voor diegene die lopen te zoeken naar de juiste hoeveelheid zout voor op het brood hier een tip.
In de bakkerij gebruiken we 1.8% zout. Dat bereken je over je bloem/meel(100%).
pi_107716166
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 15:32 schreef Revje1 het volgende:
Water heeft langer nodig om in het meel opgenomen te worden dan met bloem.

Voor diegene die lopen te zoeken naar de juiste hoeveelheid zout voor op het brood hier een tip.
In de bakkerij gebruiken we 1.8% zout. Dat bereken je over je bloem/meel(100%).
Ik heb 400 gram meel (250 tarwebloem 150 bloem), +/- 6 gram gist (net niet een heel zakje), +/- 15 gram zout denk ik (zal het straks eens wegen) en 320ml lauwwarmwater gebruikt. Dat is ongeveer 2x meer zout dan wat jij aangeeft... (3 niet afgestreken lepels die qua formaat tussen dessert en theelepel inzitten).
  † In Memoriam † dinsdag 7 februari 2012 @ 15:53:55 #175
91830 MaximusTG
pi_107716403
1,8 % (bakkerspercentage) is wat de Nederlandse bakkers tegenwoordig aanhouden om ervoor te zorgen dat wij NLers niet teveel zout eten.
Als je zelf brood bakt kan je best een keer wat meer gebruiken hoor. Maar jij zit op 3,75%. Zou misschien wel wat minder kunnen, zonder aan smaak in te boeten?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')