abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † vrijdag 13 januari 2012 @ 10:11:47 #101
91830 MaximusTG
pi_106753190
Dat is idd het enige wat je in je achterhoofd moet houden; dat witbrood dat donker gekleurd is door mout, niet hetzelfde is als "echt" bruin brood.
Persoonlijk zou ik het niet toevoegen aan zelfgebakken brood, omdat het alleen een cosmetische toevoeging is.

Wat nog wel het opmerken waard is; pas geleden zijn er ebook versies van de boeken van Peter Reinhart verschenen op usenet... :p.
pi_106754711
Mr-Z: dank voor de uitleg. Ik ben zelf wel van mening dat het ook iets van smaak toevoegt (anders kan ik niet goed verklaren dat ik van dat hele donkere brood altijd lekkerder vindt dan lichter brood). Dat het brood niet gezonder maakt, wist ik al, maar het is inderdaad een wijdverbreid idee. Net als dat witbrood ongezond is.

Wel grappig trouwens: mijn ouders aten altijd van dat Pain de Boulogne of zo van de AH - dat dus donker is door mout, tot ze hoorden dat het niet gezonder is. Nou roepen zij dus de hele tijd dat dat net zo ongezond is als witbrood. Het is maar hoe je ernaar kijkt ;).

Nu ik toch op de gezondheidstoer ben: hoe zit het met andere toevoegingen als allerlei zaden, zemelen, kiemen e.d. Maken die brood wel gezonder? Of is ook dat alleen smaak?
  † In Memoriam † vrijdag 13 januari 2012 @ 11:40:18 #103
91830 MaximusTG
pi_106755527
Ja, je kan denk ik wel zeggen dat die toevoegingen het brood gezonder maken. Zijn namelijk rijk aan voedingsvezels, waar het lichaam nuttige stoffen uit kan halen, maar ze zorgen ook voor een verzadigd gevoel. Daardoor heb je minder voedsel nodig om voldaan te zijn.

edit: maar als je dan op elke boterham centimeters dik speculoos of bebogeen oid doet valt dat effect een beetje in het niet natuurlijk ;).
pi_106757860
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 januari 2012 11:40 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, je kan denk ik wel zeggen dat die toevoegingen het brood gezonder maken. Zijn namelijk rijk aan voedingsvezels, waar het lichaam nuttige stoffen uit kan halen, maar ze zorgen ook voor een verzadigd gevoel. Daardoor heb je minder voedsel nodig om voldaan te zijn.

edit: maar als je dan op elke boterham centimeters dik speculoos of bebogeen oid doet valt dat effect een beetje in het niet natuurlijk ;).
_O- _O-
pi_106827505
Nog een vraag (je kan wel merken dat ik beginner ben hč?). In het receptenboekje dat bij mijn bbm is bijgeleverd, gebruiken ze nogal eens bietsuikerstroop als zoetmiddel. Is dat nou hetzelfde als die doodnormale schenkstroop die je op pannenkoeken gooit? En zo nee, waar haal ik het dan vandaan?
pi_106828311


Vandaag gemaakt. Wat te weinig zout toegevoegd, maar voor de rest smaakt hij heerlijk.
  † In Memoriam † zondag 15 januari 2012 @ 12:58:14 #107
91830 MaximusTG
pi_106829395
quote:
0s.gif Op zondag 15 januari 2012 11:44 schreef Bleie het volgende:
Nog een vraag (je kan wel merken dat ik beginner ben hč?). In het receptenboekje dat bij mijn bbm is bijgeleverd, gebruiken ze nogal eens bietsuikerstroop als zoetmiddel. Is dat nou hetzelfde als die doodnormale schenkstroop die je op pannenkoeken gooit? En zo nee, waar haal ik het dan vandaan?
Ik denk dat je het wel kan vinden bij een natuurwinkel/reformwinkel? Maar in wat voor een broden moet je dat dan doen volgens je BBM? Want voor een gewoon bruin of wit brood is het een beetje onzin om suiker toe te voegen. Denk trouwens dat je het idd prima kan vervangen door schenkstroop, of suikerstroop uit zo'n pot. Of zo'n flesje Golden syrup. Enige wat kan wisselen is de relatieve zoetheid, hoeveel je er van toe moet voegen om hetzelfde effect te krijgen. Kan je een beetje mee experimenteren.

@Jagärtrut:

Lekker hoor. Met een rijsmandje gemaakt zie ik? Kan je aanraden om het brood de volgende keer in te snijden, dan heeft een brood een plek om uit te zetten.
pi_106829879
quote:
0s.gif Op zondag 15 januari 2012 12:58 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Ik denk dat je het wel kan vinden bij een natuurwinkel/reformwinkel? Maar in wat voor een broden moet je dat dan doen volgens je BBM? Want voor een gewoon bruin of wit brood is het een beetje onzin om suiker toe te voegen.
Met dat laatste heb je wel een goed punt. Ik zie nu dat ze in bijna alle broden (van gewoon wit of volkorenbrood, tot kruiden- of pesto-brood) wel iets van suiker of stroop laten toevoegen. Het gaat wel steeds maar 1 eetlepel of zo hoor, dus dat zal het niet enorm zoet maken, denk ik zo, maar misschien kan ik het ook wel gewoon weglaten.
  † In Memoriam † zondag 15 januari 2012 @ 13:54:53 #109
91830 MaximusTG
pi_106830929
Ze doen het er waarschijnlijk in om het proces te verkorten. Door de suiker gaat de gist in kortere tijd sneller metaboliseren, suiker omzetten in CO2.
Daardoor rijst het brood sneller. Maar voor de smaak is dat een ramp.
pi_106868742
Nou, dat is niet voor herhaling vatbaar :'( Weinig smaak en klef.
  † In Memoriam † maandag 16 januari 2012 @ 14:07:26 #111
91830 MaximusTG
pi_106868880
Hmm. Jammer. Als je aangeeft wat voor een brood je wil bakken, kan ik wel een goed recept voor je opzoeken eventueel?
pi_106905385
Hé, ik dacht dat ik al geantwoord had...

Nou ja, het gaat me op zich niet direct om dit type brood (was een combi van rogge- en volkorenmeel btw), ben gewoon verschillende dingen aan het proberen om het broodbakken een beetje onder de knie te krijgen.

Voorlopig bevalt kneden + eerste rijs in de bbm en dan tweede rijs en afbakken in de oven me het best qua methode in elk geval. Denk ook dat ik broodjes handiger vindt dan hele broden, ivm bewaren (broodjes kan je makkelijker invriezen).
  † In Memoriam † dinsdag 17 januari 2012 @ 11:42:56 #113
91830 MaximusTG
pi_106905664
Nope,nog niet :P. Roggemeel is trouwens wel lastiger om een mooi brood mee te bakken. Ik zou zeggen, probeer het dan eerst met een combinatie van volkoren tarwemeel en tarwebloem.
Gebruik een preferment, langzame rijs, etc.
Je zou ook eens het no-knead brood recept kunnen volgen?

Broodjes kan je er meestal wel van maken natuurlijk;).
pi_106913603
Dank voor de tips!
  dinsdag 17 januari 2012 @ 15:45:37 #115
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106913965
Bij grotendeels roggemeel moet je een zuurdesem gebruiken, anders houd het deeg de lucht niet vast.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † woensdag 18 januari 2012 @ 09:58:45 #116
91830 MaximusTG
pi_106941610
Klopt ja, zitten enzymen in die het glutennetwerk weer afbreken.

@Bleie: Wat voor broden/broodjes wil je eigenlijk bakken? Zeg maar zoals je ze in de winkel koopt? Of meer ambachtelijk brood met meer smaak?
Ga binnenkort mn zuurdesem ook maar weer eens verversen, en er dan een lekker ambachtelijk brood van bakken met mn rijsmandje :).
pi_106941987
Maximus: Tja, meer smaak is wel fijn (hoewel ik het duurdere brood uit de winkel ook prima vind), maar vooral ter afwisseling, en omdat ik het wel leuk vind om zelfgebakken brood te eten (en je huis gaat er zo lekker van ruiken).

Ik ga weleens snuffelen in de sites uit de OP op zoek naar lekkere recepten :)
  woensdag 18 januari 2012 @ 21:42:51 #118
119091 Glesse
Nachtbakker
pi_106967260
quote:
0s.gif Op zondag 15 januari 2012 12:21 schreef Jagärtrut het volgende:
[ afbeelding ]

Vandaag gemaakt. Wat te weinig zout toegevoegd, maar voor de rest smaakt hij heerlijk.
Hartstikke mooi! Ik bak op dit moment niet, even wachten op een goedkope pizzasteen, de broden blijven hierin mijn gasoven wat te donker van de onderkant..
  woensdag 18 januari 2012 @ 23:50:23 #119
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_106973998

Mijn meest recente brood.
Een glutenvrij brood gemaakt met witte en gele maismeel, rijstmeel en tapiocameel. Rijst niet zo hard maar smaakte wel lekker!
  † In Memoriam † donderdag 19 januari 2012 @ 00:18:53 #120
91830 MaximusTG
pi_106975225
Heb eigenlijk nog nooit glutenvrij brood op. Ben wel benieuwd hoe het smaakt. Een over het algemeen iets compactere structuur lijkt me? Bij gewoon brood snij je het deeg vaak in, om barsten door ovenrijs te voorkomen. Misschien werkt dat ook bij dit brood?
pi_107072364
abrikozen/hazelnoten/rozijnen volkoren tarwebrood met wat kruiden. Morgen ochtend lekker ontbijt :)





pi_107072420
Ik wil graag eens zuurdesembrood maken, maar los van zelf zuurdesem maken, zijn er ook goede 'snellere' opties?
Ja doei.
  zaterdag 21 januari 2012 @ 18:30:39 #123
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107072560
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 18:25 schreef motorbloempje het volgende:
Ik wil graag eens zuurdesembrood maken, maar los van zelf zuurdesem maken, zijn er ook goede 'snellere' opties?
Rijd naar Duitsland, parkeer bij Real, loop naar de bakafdeling en koop kant en klaar zuurdesem.
Of zoek een online shop.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107072579
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 18:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Rijd naar Duitsland, parkeer bij Real, loop naar de bakafdeling en koop kant en klaar zuurdesem.
Of zoek een online shop.
Er zit tegenwoordig een zee tusssen hier.
En ik ben dus op zoek naar goede suggesties (merken, winkels, etc.) :)
Ja doei.
  zaterdag 21 januari 2012 @ 18:34:09 #125
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107072653
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2012 18:31 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Er zit tegenwoordig een zee tusssen hier.
Neem hier eens contact op
http://www.organicmill.co.uk/shop
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')