abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † maandag 13 februari 2012 @ 20:36:50 #226
91830 MaximusTG
pi_107944537
Euh, bakwinkels :+? Bij sommige grote warenhuizen soms ook wel. Maar het is denk ik makkelijke van te voren ff te googlen met de plaats waar je heen gaat icm "gärkorbe".
En het lijkt me dat je best wel een brood moet kunnen bakken in een siliconen cakevorm.
pi_108045570
Welke tarwebloem kan ik nu het beste kopen voor witbrood recepten?
Ik heb nu enkele supermarkt zakken geprobeerd, maar deze hebben allemaal te weinig gluten.
Het deeg wil wel rijzen, maar onvoldoende voor luchtige bolletjes/brood.

Ik heb een natuurwinkel in de buurt zitten, dus ik zal daar eens kijken wat er te halen valt.
Waar moet ik precies op letten bij aankoop van een zak tarwebloem?
Ik neem aan dat het daar als no-name zakken verkocht wordt?

n.b alles gaat met de hand en in een degelijke oven, mocht dat nog verschil uitmaken.
Een KA oid is mij te duur.
pi_108045997
Gister brood gemaakt van mn speeltmeel+bloem, en vandaag gegeten. Met verse gist.

Erg goed bevallen, brood was erg mooi, harde dikke korst en zacht en luchtig van binnen.

Wel ontzettend zwaar om te kneden trouwens :o
pi_108046056
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 15:02 schreef broodslager het volgende:
Welke tarwebloem kan ik nu het beste kopen voor witbrood recepten?
Ik heb nu enkele supermarkt zakken geprobeerd, maar deze hebben allemaal te weinig gluten.
Het deeg wil wel rijzen, maar onvoldoende voor luchtige bolletjes/brood.

Ik heb een natuurwinkel in de buurt zitten, dus ik zal daar eens kijken wat er te halen valt.
Waar moet ik precies op letten bij aankoop van een zak tarwebloem?
Ik neem aan dat het daar als no-name zakken verkocht wordt?

n.b alles gaat met de hand en in een degelijke oven, mocht dat nog verschil uitmaken.
Een KA oid is mij te duur.
Ik merk dat het speltbloem dat ik van de molen heb, maar ook met het Jumbo huismerkbloem, dat dit veel 'luchtiger' is en mooier deeg geeft dan met het allergoedkoopste bloem (wat ook veel platter, compacter is als het in de zak zit).

Voor het rijzen de eerdere tips al meegenomen? Een schepje suiker deed bij mij wonderen. En ik doe nu eigenlijk de eerste keer rijzen ook in een lauwe oven (~ 30 graden).
pi_108048565
quote:
2s.gif Op donderdag 16 februari 2012 15:20 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Ik merk dat het speltbloem dat ik van de molen heb, maar ook met het Jumbo huismerkbloem, dat dit veel 'luchtiger' is en mooier deeg geeft dan met het allergoedkoopste bloem (wat ook veel platter, compacter is als het in de zak zit).

Voor het rijzen de eerdere tips al meegenomen? Een schepje suiker deed bij mij wonderen. En ik doe nu eigenlijk de eerste keer rijzen ook in een lauwe oven (~ 30 graden).
Dat van de oven/magnetron moet ik nog proberen, maar de rest heb ik aan mogelijke problemen wel uitgesloten.
Aangezien met dit weer de luchtvochtigheid binnenshuis ook erg laag is heb ik daar ook nog een beetje mee lopen klooien, maar dat leidt niet echt tot verbetering.

Suiker zit altijd in de recepten die ik gebruik (voor zoete broodjes en natuurlijk als katalysator?? voor de gist).
Zout gaat er als laatste in, ook wel na 5 min kneden gedaan zoals veel recepten aangeven, maar dit geeft bij mij geen verschil.
Het lijkt er in ieder geval op dat in de meeste gevallen de 2e rijs niet goed gaat.
Er vind geen échte verdubbeling plaats.
De 1e rijs gaat redelijk, maar na een dik uur zit ook daar nog geen 100% verdubbeling in.

Ik heb een jumbo in de buurt, zal een zakje proberen.
pi_108048755
quote:
14s.gif Op donderdag 16 februari 2012 15:18 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Wel ontzettend zwaar om te kneden trouwens :o
Ja het is een goede training voor je spieren, dat kneden.
Mijn (simpele huurwoning) aanrecht is erdoor los gekomen van de muur :P
pi_108049413
Mijn aanrecht -hier met pizza- deukte in. Ook dat had ik nog niet eerder meegemaakt :P

pi_108106984
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 16:43 schreef broodslager het volgende:

[..]

Dat van de oven/magnetron moet ik nog proberen, maar de rest heb ik aan mogelijke problemen wel uitgesloten.
Aangezien met dit weer de luchtvochtigheid binnenshuis ook erg laag is heb ik daar ook nog een beetje mee lopen klooien, maar dat leidt niet echt tot verbetering.

Suiker zit altijd in de recepten die ik gebruik (voor zoete broodjes en natuurlijk als katalysator?? voor de gist).
Zout gaat er als laatste in, ook wel na 5 min kneden gedaan zoals veel recepten aangeven, maar dit geeft bij mij geen verschil.
Het lijkt er in ieder geval op dat in de meeste gevallen de 2e rijs niet goed gaat.
Er vind geen échte verdubbeling plaats.
De 1e rijs gaat redelijk, maar na een dik uur zit ook daar nog geen 100% verdubbeling in.

Ik heb een jumbo in de buurt, zal een zakje proberen.
Zout na 5 minuten kneden erbij doen is niet de oplossing. Zorg dat je 10 minuten goed kneed. Kijk voor meer tips van mij naar eerdere berichten.
Hoelang is je eerste rijs?
En zet eens je recept hier neer.

[ Bericht 4% gewijzigd door Revje1 op 18-02-2012 01:21:48 ]
pi_108109127
Heb al een paar keer super heerlijk stokbrood gemaakt volgens dit recept:

http://m.youtube.com/inde(...)/watch?v=JTY4WJRSzY8
pi_108110922
Mogge! Er staan vandaag een spelt-lijnzaadbrood en 2 pestobroden (verschillende wijze gemaakt) te rijzen.

Wilde een brood maken met een poolish, was alleen vergeten dat die de avond tevoren gemaakt moet worden.

Volgende week eens proberen een zuurdesem te maken via deze methode http://uitdekeukenvanarde(...)on-zuurdesemers.html
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_108122566
http://uitdekeukenvanarde(...)ogde-tomaten-en.html

Superrecept :9 zelfgemaakte pesto met zongedroogde tomaatjes en pecannoten door het brood en het kleine stukje dat ik op heb was zooo lekker :9

Eveneens een aanrader

http://uitdekeukenvanarde(...)od-met-lijnzaad.html
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † zaterdag 18 februari 2012 @ 20:34:32 #237
91830 MaximusTG
pi_108127091
Ja, Levine heeft altijd erg lekkere broden. Erg professioneel. Is ze ook in feite. En een hele mooie brood oven!
pi_108205250
Nu een poolish aan het maken op Piets' manier (Voor mn speltbrood dat ik overmorgen voor lunch ga eten - de poolish staat dus 24 uur). Moet ik dit afdekken in de koelkast?
  maandag 20 februari 2012 @ 21:41:25 #239
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108205312
quote:
2s.gif Op maandag 20 februari 2012 21:40 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Nu een poolish aan het maken op Piets' manier (Voor mn speltbrood dat ik overmorgen voor lunch ga eten - de poolish staat dus 24 uur). Moet ik dit afdekken in de koelkast?
Ja, anders droogt de opp uit.
En vergeet hem niet te voeren met wat druiven of ander zoets.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108205395
quote:
0s.gif Op maandag 20 februari 2012 21:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, anders droogt de opp uit.
En vergeet hem niet te voeren met wat druiven of ander zoets.
Halve theelepel suiker zit er in. Is dat genoeg? (100 gram speltbloem, 100 gram water, 2 a 3 gram gist, 1 a 2 gram suiker)
pi_108389808
volkoren pistoletjes gebakken, hot dogs gegeten :P



pi_108389920
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 18:31 schreef evo87 het volgende:
volkoren pistoletjes gebakken, hot dogs gegeten :P

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Oh nice!! Receptje?

Hier staat de zuurdesem op dag drie te bubbelen.
Moet eigenlijk de helft weggooien :@

Heb de pakken ongezoette ananassap van de Aldi meegenomen als voer.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 25 februari 2012 @ 19:03:34 #243
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108390862
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 18:34 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Oh nice!! Receptje?

Hier staat de zuurdesem op dag drie te bubbelen.
Moet eigenlijk de helft weggooien :@

Heb de pakken ongezoette ananassap van de Aldi meegenomen als voer.
Deeg maken met roggemeel, deel bewaren, broden van bakken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108391641
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 19:03 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Deeg maken met roggemeel, deel bewaren, broden van bakken
Je bent iets te compact voor mij :D

De helft die ik weg zou moeten gooien gebruiken om een deeg van te maken met roggemeel?
En de andere helft gewoon verder gaan voederen?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 25 februari 2012 @ 19:25:02 #245
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108391747
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 19:22 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Je bent iets te compact voor mij :D

De helft die ik weg zou moeten gooien gebruiken om een deeg van te maken met roggemeel?
En de andere helft gewoon verder gaan voederen?
Neuh.
Gewoom met alle starter broden maken en bv invriezen, en een deel van het deeg achter houden en dat verder gebruiken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108391889
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 19:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Neuh.
Gewoom met alle starter broden maken en bv invriezen, en een deel van het deeg achter houden en dat verder gebruiken.
Oh zo :)
Maar ik moet deze stappen nog nemen:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 25 februari 2012 @ 19:36:37 #247
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108392175
Ah okay, waarom tarwe? Zou er ook eentje met roggemeel maken, en van het roggedeeg verder gebruiken als de zuurdesem.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108392254
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 19:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Ah okay, waarom tarwe? Zou er ook eentje met roggemeel maken, en van het roggedeeg verder gebruiken als de zuurdesem.
Ben gestart met roggemeel en dan daarna tarwe.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † zaterdag 25 februari 2012 @ 20:11:24 #249
91830 MaximusTG
pi_108393454
Piet, het is een stappenplan om een cultuur te starten, en je begint met rogge omdat daar meer gewenste gisten e.d. op zitten. En vervolgens maak je er een starter van voor tarwebroden. Maar je kan natuurlijk een deel van je moedercultuur nemen en die alleen nog rogge of een ander graan voeren.

En volgens mij is het wel beter om puur een cultuur in de koelkast te bewaren, dan een deel van het oude deeg achter houden, omdat daar ook zout in zit. Verder is zo'n cultuur in de koelkast ook meer vloeibaar wat voor de thuisbasis makkelijker doseren en verversen is.

@MI-etje: je hoeft niet per se de helft weg te gooien, dat is alleen omdat omdat hoeveelheid anders zo snel groeit. Je hoeft alleen te verdubbelen.
Je kan ook de helft in een ander bakje doen, en die ook verder voeren. Heb je meer kans op een goede cultuur.
Spreid je winkansen en zo ;).
pi_108394685
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 20:11 schreef MaximusTG het volgende:
Piet, het is een stappenplan om een cultuur te starten, en je begint met rogge omdat daar meer gewenste gisten e.d. op zitten. En vervolgens maak je er een starter van voor tarwebroden. Maar je kan natuurlijk een deel van je moedercultuur nemen en die alleen nog rogge of een ander graan voeren.

En volgens mij is het wel beter om puur een cultuur in de koelkast te bewaren, dan een deel van het oude deeg achter houden, omdat daar ook zout in zit. Verder is zo'n cultuur in de koelkast ook meer vloeibaar wat voor de thuisbasis makkelijker doseren en verversen is.

@MI-etje: je hoeft niet per se de helft weg te gooien, dat is alleen omdat omdat hoeveelheid anders zo snel groeit. Je hoeft alleen te verdubbelen.
Je kan ook de helft in een ander bakje doen, en die ook verder voeren. Heb je meer kans op een goede cultuur.
Spreid je winkansen en zo ;).
Ik ga het zo doen inderdaad :) Overigens ga ik wel speltzuurdesem bakken en volgende keer proberen een zuurdesem te maken op basis van spelt na de roggemeel.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')