abonnement Unibet Coolblue
pi_105363630
quote:
2s.gif Op donderdag 8 december 2011 23:10 schreef junkiexp het volgende:
Tof filmpje LHO.
Hoe zit het met de veiligheid daar als blanke ?
Ik heb me overal in Sri Lanka eigenlijk veilig gevoeld. Hoewel, een keertje zijn we wat langs de kust gaan fietsen en toen kwamen we ineens in een vaag vissersdorpje, met een soort zwarte doeken over weg met messen, doodshoofden, etc...

Opeens zag je dat mensen daar niet zo vrolijk naar ons keken, en dat de vismessen wel erg opzichtig geslepen werden. Maar goed, dat is ook maar hoe wij het. Toen zagen en een omweg is snel gemaakt. Het relaxte van het land is, dat het ondanks oorlog en armoede, de basisvoorzieningen niet slecht zijn. Veel kinderen gaan naar school in uniform, dorpjes hebben altijd wel iets van een dokter en mensen hebben te eten. Mensen zijn vrij vrolijk, vond ik.
"The fact that most people are too stupid to know how dumb they really are, is the fabric holding our society together"
"Money might not buy happiness, but I'll take my fucking chances"
  vrijdag 9 december 2011 @ 04:18:30 #127
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_105366020
Ik voel me hier volkomen veilig, zou hier ook alleen durven reizen. In heel toeristische stukken is het even op je spullen letten, maar dat doe ik in de Rotterdamse metro ook. Ik vind het een zeer vriendelijk land, mensen zijn heel respectvol.

Ik vind het trouwens ook geen arm land, althans niet zoals ik mij dat voorstel. Misschien dat de mensen naar onze maatstaven arm zijn, maar ik zie weinig schrijnende armoede. Ik zie wel veel simpele, zelfgebouwde huisjes, maar met het weer hier heb je ook niet veel nodig. Leven doe je buiten.

Ik had 'erger' verwacht zeg maar. Ook de treinen bijvoorbeeld. Ik had ouwe barrels verwacht die om de paar km stilstaan omdat er iets kapot is ofzo. Maar het zijn gewoon nette treinen en het is niet zo dat er tientallen mensen aan de buitenkant hangen en bovenop zitten, zoals in India wel schijnt te gebeuren. Zelfs de derde klas is gewoon prima te doen, er hangen alleen geen ventilatoren.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_105366056
En ook in de Highlands schijnt nu de zon.
  vrijdag 9 december 2011 @ 11:46:16 #129
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_105371650
Het is hier 's ochtends zon, 's middags / 's avonds regen. Op dit moment onweert het.

Het ontbijt zit bij dit hotel bij de prijs inbegrepen, evenals het avondeten. Vanmorgen dus in het hotel ontbeten. Wat een deceptie. Enkel 'continental breakfast' met vieze eieren met een aangebrande smaak aan de bodem en nog smeriger zwartgeblakerde toast. :r :{ Alleen de fruitsalade en thee zijn okay. We waren aanvankelijk van plan om hier een gids te huren om in de buurt te gaan wandelen, maar we hebben daar toch maar van af gezien en zijn zelf op pad gegaan. We zijn richting Adam's Peak (Sri Pada) gelopen en hebben deze deels beklommen. Het uitzicht was prachtig en we zijn ook wat leuke beestjes tegengekomen (foto's volgen).

Bij terugkomst aan de voet van de berg zijn we een zogenaamd 'hotel' ingedoken. Dat is dus geen hotel, maar een soort snackbar / eetcafeetje. Je kunt er zitten en wat eten. Toeristen komen er gewoonlijk niet, dus er wordt geamuseerd naar ons gekeken. We vragen iets te eten en krijgen rice & curry. Dit is Srilankaans eten zoals het hoort. Ook met de handen, natuurlijk, hetgeen de andere bezoekers nogal leuk schijnen te vinden. We worden stiekem en minder stiekem geobserveerd. We doen het vast niet helemaal goed, maar dat geeft niet. Het eten is heerlijk. We krijgen een stuk of wat verschillende curry's voorgeschoteld en een enorm bord rijst. Er is een viscurry (de vis is hartstikke vers - forel als ik me niet vergis), opnieuw de curry van gefrituurde aubergine (mijn favoriet!), een curry van een fruitsoort die ik niet ken en een curry met veel ui en een onbekende groente. Erbij dahl en pappadums en uiteraard rode pepers. De rode pepers die je hier krijgt zijn bewerkt en erg lekker. Als je er een hapje van neemt, verkruimelen ze in je mond als een soort chipjes. Ze zijn min of meer gekaramelliseerd. We vragen de kok hoe dat precies gaat. Hij blijkt verrassend goed Engels te spreken en legt uit dat ze in olie gebakken worden en vervolgens gedroogd.

We willen bij vertrek een fooi geven, maar die wordt niet aanvaard. In totaal zijn we voor 2x rice & curry, drie flesjes drinken en een grote fles Cream Soda om mee te nemen 590 lkr kwijt, ongeveer ¤ 3,80. Voortaan gaan we dus bij dit soort tentjes eten. Je hebt er tenminste contact met de mensen en ze zien je graag komen. Dat is zoveel leuker dan tenten zoals ons huidige hotel dat volledig gericht is op de westerse toerist.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_105383155
Ook al is ons hotel gericht op Westerse toeristen, is het eten 's avonds 'zo zo' (vandaag beter dan gister), en het ontbijt ronduit slecht, het is er wel netjes, modern, schoon, en de kamer heeft een gaaf uitzicht:



In de tuin groeien onder andere papaya's:



Iemand enig idee wat onderstaande vrucht is? :)


Onderweg naar Adams Peak kwamen we eerst door het kleine dorpje heen, wat wel gericht is op de beklimmers, maar niet zo zeer op westerlingen. Daar hebben we dan ook gegeten (zie stukje van Isegrim). Vlak na het dorp waren wat mensen zich in de rivier aan het wassen:


Wij zijn overdag een stuk de berg opgelopen, en waren eigenlijk de enige toeristen. Wel een aantal monniken, pelgrims, en een groep soldaten tegengekomen.


Er waren erg veel vlinders te zien. De vlinders hier blijven nogal weinig stilzitten :P Deze nam een kleine seconde de tijd, waarop ik onderstaande foto heb kunnen maken.


( Groot)

Even verderop hing er een enorme 'bult' aan een boomtak:


Duizenden bijen!



Tijdens de wandeling vele watervallen waargenomen. Erg mooi om te zien.



En toen kon m'n dag niet meer stuk! Goed kijken :P

SPOILER: Klikkerdeklik
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Een bloem van slechts enkele millimeters groot:


Onder stenen troffen we een aantal leuke dingen aan (sugar ants?):


Een salamander ofzo?



En een hagedis zonder staart:


Erg gaaf dus, veel gezien en nu moe :P Morgen nog wat hoger de Hill country in, daarna of naar het zuiden, of een stukje naar het oosten. Onze verblijfplaatsen tot nu toe:

pi_105383338
Overigens iets voor mensen die hier ooit terecht komen en naar Sri Lanka willen: Je wereldstekker gaat hier niet passen, je gewone stekker wel. Ze gebruiken hier 'onze' stekkers met een derde verplichte pin voor de randaarde. Met een pen kan je echter ook het stopcontact 'open' krijgen en je Europese stekker gebruiken. Mocht je bang zijn jezelf van een Einstein kapsel te voorzien; de stopcontacten hebben ook allemaal een aan-uit knop.
pi_105384593
Die bijen :o
  zaterdag 10 december 2011 @ 03:15:36 #133
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_105406848
Ja, erg bizar, die bijen. Die 'klont' is wel een halve meter groot ofzo.

Vandaag gaat de reis naar Belihul Oya, vlakbij Horton Plains National Park. Dat is het enige National Park in Sri Lanka waar je te voet doorheen mag. We verblijven daar in een boomhut. O+ Meer info volgt!
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_105408670
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 03:15 schreef Isegrim het volgende:
Ja, erg bizar, die bijen. Die 'klont' is wel een halve meter groot ofzo.

Vandaag gaat de reis naar Belihul Oya, vlakbij Horton Plains National Park. Dat is het enige National Park in Sri Lanka waar je te voet doorheen mag. We verblijven daar in een boomhut. O+ Meer info volgt!
Mooie foto's!

Zijn ze daar ook allemaal dol op Bollywood films? :P
pi_105412289
Dankje! Gezien de muzieksmaak op de lokale zenders vermoed Ik van wel.

Boomhut omgeruild voor een huisje, het uitzicht is hier nl 100x gaver. Geen WiFi, weet niet of er in het restaurant wel internet is.
pi_105412643
Boomhut klinkt zo leuk, maar als je geen uitzicht hebt... :)
pi_105419241
(Isegrim)

We zijn hier werkelijk in een paradijsje beland. Een appartement omgeven door jungle. O+ Landa Holiday House in Belihuloya, voor hen die willen googlen. Uitgebreid verslag volgt na terugkeer in de bewoonde wereld. Nu alleen mobiel internet.
pi_105421366
quote:
2s.gif Op vrijdag 9 december 2011 17:12 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

Iemand enig idee wat onderstaande vrucht is? :)
[ afbeelding ]

Een passievrucht denk ik? :)

Gaaf verslag verder ^O^
19 feb. - ? : Australie, Nieuw Zeeland en wie weet waar nog meer...
pi_105422716
Op zich wel zonde dat jullie zoveel tijd verspillen aan internetten en bloggen. Geniet gewoon van je tijd daar, en laat ons je foto's eventueel achteraf zien!
pi_105425648
Dat dacht ik eerst ook kip-kerrie, maar toen bedacht ik me dat het voor hun waarschijnlijk een deel van het genieten is om hun belevenissen hier te delen :)
19 feb. - ? : Australie, Nieuw Zeeland en wie weet waar nog meer...
pi_105443849
Het is geweldig om 's avonds even de foto's door te lopen. Nu is dat leuk. We zitten inmiddels >1200 foto's, als we dat thuis uit gaan zoeken, wordt het een verplichting :p
pi_105443916
(Isegrim)

:Y We zoeken 's avonds samen de mooiste foto's uit en meestal schrijf ik dan het verslag erbij. Dat vinden we gewoon leuk om te doen, als een soort dagboek / journaal, maar dan ook voor anderen.

Het is hier nu bijna 10u en we gaan zo ontbijten. We zijn vanmorgen om 06:30 opgestaan om te gaan wandelen. Heel veel aapjes gezien en daar gave foto's van gemaakt. _O_
pi_105445101
Een erg gave hagedis gezien, een slang *O* en een mangoest. Van die laatste geen foto helaas.
pi_105448272
Over armoe: ga maar eens naar het noorden of noord-oosten, waar de Tamil leven, dan in het bijzonder de gebieden die tot voor kort 'closed' waren. Sri Lanka is niet alleen heel divers qua toersime.

Over contact met Sri Lankanen (Lankezen?). Dan moet je dus naar een heel duur hotel! :D
Of ze doen groot poenerig, of ze slapen bij vrienden/kenissen. :)
Wat wel een goede plek is voor een babbel en inzicht buiten het toeristische circuit is een locale kroeg. Vraag maar waar je toddy kunt drinken. :)
pi_105448654
quote:
3s.gif Op vrijdag 9 december 2011 17:19 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Overigens iets voor mensen die hier ooit terecht komen en naar Sri Lanka willen: Je wereldstekker gaat hier niet passen, je gewone stekker wel. Ze gebruiken hier 'onze' stekkers met een derde verplichte pin voor de randaarde. Met een pen kan je echter ook het stopcontact 'open' krijgen en je Europese stekker gebruiken. Mocht je bang zijn jezelf van een Einstein kapsel te voorzien; de stopcontacten hebben ook allemaal een aan-uit knop.
Voor ongeveer 100 lankan rupees koop je een converter, bij ongeveer elk gat in de muur wat zich de nominatie 'elecronicazaak' toe-eigent. Is ook een optie :)
pi_105454321
(Isegrim)

Pen werkt ook prima. :D

We willen misschien nog wel een keer teruggaan en dan het noordelijk deel bezoeken. Gelden de Tamil als een soort tweederangs burgers? Hoe komt het dat zij armer zijn?

Het 'hotel' waar we van de week lunchten was ook een goede plek om een praatje te maken. En hier maken we tijdens het wandelen af en toe contact met voorbijgangers. LHO zou graag naar een toddybar gaan, maar klopt het dat daar helemaal geen vrouwen komen en dat je er als vrouw ook beter niet naartoe kunt?

Morgen gaan we naar Horton Plains National Park om te wandelen.
pi_105455760
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2011 15:21 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

We willen misschien nog wel een keer teruggaan en dan het noordelijk deel bezoeken. Gelden de Tamil als een soort tweederangs burgers? Hoe komt het dat zij armer zijn?
Heel ingewikkeld allemaal. In mijn ervaring merk je er in de persoonlijke omgang niks van, het is iig geen probleem van racisme of tussen personen. Ik heb me door Tamil vrienden (met Sri Lanka roots) wel eens laten vertellen dat het vooral een conflict om de rijkdom is -land, macht-.
En zoals altijd zijn de gewone mensen die het gelag betalen.

Voor het noorden / oosten geldt in ieder geval dat decennia oorlog zijn sporen wel achtergelaten hebben. Overal ook nog checkpoints etc. Landmijnen en andere shit.

quote:
Het 'hotel' waar we van de week lunchten was ook een goede plek om een praatje te maken. En hier maken we tijdens het wandelen af en toe contact met voorbijgangers. LHO zou graag naar een toddybar gaan, maar klopt het dat daar helemaal geen vrouwen komen en dat je er als vrouw ook beter niet naartoe kunt?
Als vrouw alleen zou ik niet doen. Ze zullen al vreemd opkijken van een blanke.
Maar met mannelijke begeleiding imho geen probleem. Mijn vriendin dronk én rookte én was blond, dat was wel atlijd opzienbarend, maar nooit een probleem, alleen maar openvallende monden, met uitzicht op al dan niet verrotte gebitten, en veel vermaeck ;)

Vaak is het een combi: aan de staatkant een wineshop, daarachter een 'bar', en in de kelder een 'toddybar'. Van 'net' naar 'ruig' dus, kun je een kijkje nemen en dan weer terug in het minder ruige gedeelte :) En ja, dronken mensen kunnen erg vervelend zijn, en ze kunnen normaliter erg slecht tegen drank, en het zijn zonder uitzondering donkere holen. Het is wel een beetje de andere zijde van het glinsterende tropische paradijselijke toeristisch eiland. Wel een goede plek om wat meer over de achtergronden te horen.

Mijn ervaring is dat er in de regel erg goed op je gelet wordt, en het personeel houdt het erg goed in de gaten. Als het niet koosjer is, zullen ze dat in bedekte termen tegen je zeggen "this is a better place to sit, Sir..." (en als een Tamil dat tegen je zegt terwijl je toch echt vrouwelijk bent, no offense, in Tamil is iedereen Sir ;) ). Localen zijn je beste graadmeter.

Jammer dat je al in Kandy geweest bent, anders had ik je wel de goede kant kunnen opsturen ;)

Wat is de rest van de verwachte route eigenlijk?
pi_105456123
PS: hebben jullie trouwens al een proefje gehad van de locale muziek: Baila ?

Je waant je in Afrika, heel raar ;) (eigenlijk meer als de George Baker Selection in Mozambique geboren zou zijn ;) )
pi_105457395
(Isegrim)

Weet iemand hier toevallig hoe het zit met etiquette qua eten? Is het onbeschoft om eten te laten staan? Als wij hier een bakje leeg maken, snelt onze 'bediende' naar de keuken om het bij te vullen, tenzij we expliciet zeggen dat we dat niet willen. Zelf laten we liever niets staan, maar misschien is het wel de bedoeling om een klein beetje over te laten om aan te geven dat je genoeg hebt gehad? Altijd lastig, dat soort dingen. :D
pi_105457642
(Isegrim)

@Dinosaur

Dank voor alle info. :D Nog geen baila gehoord, wel wat jongens die in de trein spontaan muziek gingen maken met een trommel; ze vierden echt een feestje.

Rest van de route vermoedelijk eerst Yala, dan kust voor snorkelen, dan weer richting Colombo.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')