abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † donderdag 27 oktober 2011 @ 22:53:00 #1
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_103648957


[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #23

Welkom in het centrale whisky-topic, met daarin ruimte voor alles voor en over whisky en whiskey.

De voorgaande delen:
[CENTRAAL] Whisk(e)y Topic #1
[Centraal] Whisk(e)y Topic #2
[Centraal] Whisk(e)y Topic #3 - Slainte!
[Centraal] Whisk(e)y Topic #4 - Turf en hout
[Centraal] Whisky/Whiskey topic #5 - Uisge beatha
[Centraal] Whisky/Whiskey topic #6 - An òl thu uisge?
[Centraal] Whisky / Whiskey Topic #7 - Uisgebaugh-baul
[Centraal] Whisky / Whiskey Topic #8 - Loch Goo
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #9 Sherrybom & Peatmonster
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #10 van Speyside tot Islay
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #11 Whisky a Go Go
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #12 Liefst zonder IJS
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic#13 Alleen voor baardmannen?
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic#14 in heel veel smaken!
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #15 Dramming Time!
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #16 Schots? Iers? Japans?
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #17
[Whisky /Whiskey Topic #19]
[Whisky /Whiskey Topic #20] - Glenfarclas wordt dit jaar 175 jaar oud!
[Whisky /Whiskey Topic #21] - Gewoon doordrammen...
[Whisky /Whiskey Topic #22] - Goede wijn is nog steeds geen whisky...

Wat is whisky? :?
Whisky is een destillaat, dat wordt gestookt van granen; voornamelijk gerst, tarwe, rogge, en maïs. Hiertoe wordt uit de granen door middel van een speciaal proces, vergelijkbaar met het brouwen van bier, suiker onttrokken dat vervolgens vergist en gedestilleerd wordt in koperen destilleerketels. Daarna wordt het enige jaren op eikenhouten vaten gelegd om te rijpen.

De meeste whiskies worden gemaakt van meerdere soorten graan, die apart verwerkt worden en later weer bij elkaar gemengd. Dit noemt men blended whiskies. Voorbeelden die je vaak tegenkomt zijn Johnny Walker Red en Black Label, Vat69, Teachers, Famous Grouse, etc.

Andere whiskies worden van slechts één graansoort gestookt. Als die ene graansoort (gemoute) gerst is, dan heet het resultaat een single malt whisky. Is dat rogge, dan wordt het een straight rye whisky. De eerste zie je vaak uit Schotland (en soms uit Ierland), de laatste meestal uit de USA. Als zo'n whisky nu ook nog eens getapt wordt uit één vat, dan wordt het een single cask whisky genoemd.

De meeste whiskies die je gewoon koopt zijn dranken met een alcoholpercentage tussen de 40% en 46%; dat noemt men drinksterkte. Soms worden whiskies verkocht op hogere alcoholpercentages, zoals ze uit het vat vandaan komen. Dit noemt men dan vatsterkte, of cask strength whisky. Men kan er voor kiezen om de whisky op vatsterkte door er een beetje (bron)water aan toe te voegen iets soepeler drinkbaar te maken, dit is echter niet noodzakelijk.

Waar haal ik whisky? :?
De betere whisky vinden wij onder andere bij:

Ton Overmars slijterij te Amsterdam
Van Wees slijterij te Amersfoort
Van Zuylen slijterij te Loosduinen
Slijter Zonneveld te Maassluis
Whiskykoning te Den Bosch
Versailles te Nijmegen

of zo lang de Britse Pond weinig waard is:

The Whisky Exchange in de UK
Royal Mile Whisky in de UK

Bij de meeste van bovenstaande winkels is het ook mogelijk om online te bestellen zodat je voor een nieuwe of bijzondere whisky niet eens de deur uit hoeft *)

En wat als ik nog vragen heb? :?
Post de vraag in dit topic :7

Voor wie het weten wil: Hoe een whisky uiteindelijk smaakt is voor een groot (zo niet het grootste) deel afhankelijk van het vat waarin het bewaard is geweest. Tegenwoordig wordt de meeste Schotse whisky gerijpt in vaten die daarvoor in Amerika hebben gediend om bourbon in te laten rijpen. Vroeger werd er veel vaker whisky gerijpt in ex-sherryvaten. Vaak wordt er gezocht naar de beste mix van bourbonvat-whisky en sherryvat-whisky om een bepaald karakter te creëren voor een bepaalde botteling. Er zijn ook variëteiten die exclusief van bourbonvaten komen (veel Glenmorangies bijvoorbeeld) en sommige fabrikanten hebben echte 100% sherryvat-whiskies in het assortiment (veel Macallan, Glenfarclas en Aberlour).

vele honderden verschillende smaken?

Zeker!


Zó veel variatie met een soort drank? Veel meer verschillende smaken dan elke andere alcoholische drank die ik ken. zachte whisky, scherpe whisky, rokerige whisky, zoete whisky, medicinale whisky, frisse whisky, romige whisky, noem het maar op. Dus laat u door één slechte eerste ervaring niet uit het veld slaan. Helaas zitten er zeker bij de voordeligere flessen whisky ( onder de 30 euro) verhoudingsgewijs veel slechtere soorten. tussen. Probeer daarna gewoon eens een andere of haal bij de betere slijter een paar mini-flesjes (5cl) van enkele Single Malt Whiskies....en vergelijk die eens. u zult versteld staan van de varieteit.

Slechte whisky is natuurlijk beter te haggelen met flink veel ijs/water/cola ;)



Dramming?

Whisky drink je doorgaans uit een glas (toch?) In de diverse landen gelden er in de horeca verschillende regels over de hoeveelheid te schenken alcohol in een glas. In Nederland lijkt de standaard op 35ml te zitten voor een glaasje whisky. In de beter gesorteerde whiskybars kun je er ook voor kiezen om een halve hoeveelheid ( ± 2cl) aan te schaffen zodat je makkelijker meer smaken kunt vergelijken of proberen zonder dat je te snel onder invloed of blut raakt.
Een dram is echter een willekeurige hoeveelheid whisky die je inschenkt. De ene keer kies je er voor om een ruime hoeveelheid in te schenken zodat je de hele avond aan een glas kunt nippen. een andere keer neem je juist kleinere beetjes, of halve drams zodat je meerdere soorten kunt proberen.


Nog meer info nodig? dan kun je hier een forum vinden dat speciaal is gewijd aan whisky in al zijn verschijningsvormen

Drink verstandig, drink met maten


----Het leven is te kort om slechte whisky te drinken!----

Hier verder!
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  † In Memoriam † donderdag 27 oktober 2011 @ 22:53:59 #2
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_103649035
Ik zit nú trouwens aan een Whiskey: Bushmills Black Bush. Niet heel erg spannend, maar verder weinig mis mee. :)
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  donderdag 27 oktober 2011 @ 22:58:02 #3
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_103649281
quote:
3s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 22:53 schreef Cynix ® het volgende:
Ik zit nú trouwens aan een Whiskey: Bushmills Black Bush. Niet heel erg spannend, maar verder weinig mis mee. :)
Wel de moeite waard om eens te proberen in de pub?
Vorige keer had ik een bushmills 10 en dat smaakte best wel :Y .
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
pi_103649670
Geen problemen met een glaasje Bushmills, prima kroegwhiskey. En de 1608 is prima voor thuis.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_103653821
Bushmills is prima slobberwhisky inderdaad :)
* CrashO zit nu aan de Laphroaigh Quater Cask O+
  † In Memoriam † vrijdag 28 oktober 2011 @ 00:24:52 #6
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_103653892
quote:
7s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 22:58 schreef MPG het volgende:
Wel de moeite waard om eens te proberen in de pub?
Oh ja hoor. :)
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  † In Memoriam † vrijdag 28 oktober 2011 @ 00:27:04 #7
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_103653987
Even een vraagje voor de kenners (zal vast wel eerder gevraagd zijn):

Waarom is Whisky eigenlijk typisch Schots (en een beetje Iers?) :?
Je kunt toch overal in de wereld Whisky stoken? :?

Voor wijn heb je zon nodig, dus dat wordt lastig hier, maar voor Whisky heb je behalve overal verkrijgbare grondstoffen toch niks bijzonders nodig? :?
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
pi_103654893
quote:
3s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 00:27 schreef Cynix ® het volgende:
Even een vraagje voor de kenners (zal vast wel eerder gevraagd zijn):

Waarom is Whisky eigenlijk typisch Schots (en een beetje Iers?) :?
Je kunt toch overal in de wereld Whisky stoken? :?

Voor wijn heb je zon nodig, dus dat wordt lastig hier, maar voor Whisky heb je behalve overal verkrijgbare grondstoffen toch niks bijzonders nodig? :?
Tsja het zit denk ik in de geschiedenis, bier/pils kan je ook overal maken maar dat is toch ook vooral Tsjechisch/Nederlands/Duits/Belgisch etc. Nog nooit van Schots pils gehoord in ieder geval.

De roots liggen in Schotland, en de productie + consumptie is daar hoog, dus ik denk daardoor.

Overigens bijzonder feitje (aldus Wikipedia)
Blended Scotch whisky constitutes over 90% of the whisky produced in Scotland.

Weet niet wat er waar van is, maar schrikbarend hoog getal.
pi_103659916
Dat is wel waar inderdaad. Zo gaat er van sommige distilleries vrijwel niets in single malt. Probeer maar eens een standaard single malt bottling te vinden van bijvoorbeeld Dailuaine of Mortlach, die zie je bij geen enkele standaard slijter. Toch produceren ze 50% meer dan bijvoorbeeld Lagavulin of Laphroaig. Van Caol Ila gaat 90% in blends, en dat is ook de reden dat ze unpeated zijn gaan maken ooit.
  vrijdag 28 oktober 2011 @ 11:04:50 #10
128548 pavv
The computer says NO
pi_103661860
Zo, nummer 24 alweer...

Cynix, kun jij het vorige draadje ( [Whisky /Whiskey Topic #23] - Whiskyseizoen 2011/2012 gaat van start ) ook even in de OP zetten.

voor de volledigheid :)
  vrijdag 28 oktober 2011 @ 11:13:16 #11
128548 pavv
The computer says NO
pi_103662096
uit vorige draad...

quote:
donderdag 27 oktober 2011 21:52[/url] schreef starbeach het volgende:[/b]
Kreeg vandaag het krantje van de Sligro onder de neus:
The Glenlivet 12yo voor 24 euro
Laphroaig 10yo voor 30 euro
(dit zijn incl. prijzen)

Is dit een beetje interessant?
Begreep van pavv dat je bij de Laphroaig beter voor de Cask Strength of de Quarter Cask kunt kiezen, maar deze zullen ook wel een stuk duurder zijn (lees: boven mn budget).
Lees hierboven dat de Glenlivet wel goed bevalt, al is smaak natuurlijk persoonlijk ;)
30 euro voor de Laffie 10 is wel aardig, maar geen werelddeal.

Bij Ton Overmars haal je dezelfde fles altijd voor maar 27,95..
Hij heeft ook EEN LITER Quarter Cask voor 39,95 (dus eigenlijk nog goed koper dan de laffie 10 bij de Sligro), van Zuylen heeft deze zelfs voor 38,95
Slijterij Zonneveld heeft de Quarter Cask 0,7liter voor..... 29,95 !

je ziet, wat rondkijken scheelt aardig wat eurootjes

proost!
pi_103662504
Een liter 10yo kost momenteel ¤27,50 bij de Drankgigant.
Ik heb hem net zelf aangeschaft, naast de twee flessen Highland Park Earl Haakon die ze voor me hadden opgesnord. Meteen even een Aberlour 10 en voor de grap een kleintje Glenfarclas 10 meegepakt. :-)
  vrijdag 28 oktober 2011 @ 12:29:01 #13
348522 BusterPosey
Catch me if you can...
pi_103664662
quote:
3s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 22:53 schreef Cynix ® het volgende:
Ik zit nú trouwens aan een Whiskey: Bushmills Black Bush. Niet heel erg spannend, maar verder weinig mis mee. :)
Ik heb nog altijd de Bushmills 12yr ongeopend in de kast staan. Die is slechts bij de distillery zelf te verkrijgen. Ik heb hem daar ter plekke geproefd en was best onder de indruk, al was het nog voor lunchtijd.
Fok! Fantasy NHL Champion 2011 | Fok! Fantasy NBA Champion 2011 (Hoops West League)
pi_103665812
Waarom wintertijd whiskytijd? In de zomer is het net zo lekker!

quote:
14s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 00:48 schreef RacerDKB het volgende:

[..]

Tsja het zit denk ik in de geschiedenis, bier/pils kan je ook overal maken maar dat is toch ook vooral Tsjechisch/Nederlands/Duits/Belgisch etc. Nog nooit van Schots pils gehoord in ieder geval.

De roots liggen in Schotland, en de productie + consumptie is daar hoog, dus ik denk daardoor.

Overigens bijzonder feitje (aldus Wikipedia)
Blended Scotch whisky constitutes over 90% of the whisky produced in Scotland.

Weet niet wat er waar van is, maar schrikbarend hoog getal.
In NL wordt er toch ook meer pils gebrouwen dan echt bier? In Belgie, het bierland bij uitstek, volgens mij ook.

De meest mensen gaan voor kwantiteit, niet voor kwaliteit. Doe mij maar kwaliteit van deze godendranken (whisky en bier), dan kom je tenminste nog eens achter wat je echt lekker vind en wat niet.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  † In Memoriam † vrijdag 28 oktober 2011 @ 19:10:55 #15
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_103679229
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 12:56 schreef Red_85 het volgende:
Waarom wintertijd whiskytijd? In de zomer is het net zo lekker!
Weet ik, maar het is nu eenmaal bijna wintertijd. :)
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
pi_103682097
gisteren in maastricht bij Bams geweest.
een kleine slijterij die (letterlijk) tot de nok toe gevuld is met whisky.
ook hij kon mij niet aan een gewone smokehead helpen.
uiteindelijk met een flesje Bruichladdich peat naar buiten gegaan
Reaching out to embrace the random. reaching out to embrace what ever may come.
pi_103711751
quote:
7s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 20:04 schreef gianni61 het volgende:
gisteren in maastricht bij Bams geweest.
een kleine slijterij die (letterlijk) tot de nok toe gevuld is met whisky.
ook hij kon mij niet aan een gewone smokehead helpen.
uiteindelijk met een flesje Bruichladdich peat naar buiten gegaan
Daar ga je geen spijt van krijgen ik vond 'm erg goed :)
[quote][img]http://i.fokzine.net/templates/forum2009/i/p/1s.gif[/img] Op zondag 16 januari 2011 18:23 schreef Witchfynder het volgende:[..]
Soort mix tussen Hawkwind, Immortal en een Nespresso reclame.[/quote]
  † In Memoriam † zaterdag 29 oktober 2011 @ 20:05:51 #18
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_103716766
Ik had nog een zakflaconnetje McArthur's cheap ass whisky liggen, zomaar voor onderweg tijdens een dagje weg. Afijn, die kwam ik nu tegen en maar eens genuttigd. Was niet eens slecht! :o
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 20:14:48 #19
348522 BusterPosey
Catch me if you can...
pi_103717051
Gisteren een fles Dalwhinnie 15yrs cadeau gekregen. Altijd prettig... :)
Fok! Fantasy NHL Champion 2011 | Fok! Fantasy NBA Champion 2011 (Hoops West League)
pi_103774935
Twee weken geleden begonnen aan whisky en op aanraden van de medewerker van de G&G begonnen met een Famous Grouse blend.. Kan niet zeggen dat ik hier echt van onder de indruk was (na wat lezen nogal logisch). Kon er weinig smaak uit opmaken en vooral de scherpte van geur&afdronk waren nogal overheersend.

Van het weekend maar eens naar een echte winkel (Van Zuylen) geweest voor degelijk advies en thuisgekomen met een Speyburn. Wat een verschil vergeleken met de Famous Grouse!

De Famous Grouse blijft voorlopig in de kast voor een mixje. ;)
pi_103775783
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 08:03 schreef ElDinosaur het volgende:
Twee weken geleden begonnen aan whisky en op aanraden van de medewerker van de G&G begonnen met een Famous Grouse blend.. Kan niet zeggen dat ik hier echt van onder de indruk was (na wat lezen nogal logisch). Kon er weinig smaak uit opmaken en vooral de scherpte van geur&afdronk waren nogal overheersend.

Van het weekend maar eens naar een echte winkel (Van Zuylen) geweest voor degelijk advies en thuisgekomen met een Speyburn. Wat een verschil vergeleken met de Famous Grouse!

De Famous Grouse blijft voorlopig in de kast voor een mixje. ;)
En dan is de Speyburn ook nog een van de mindere goden; probeer in die prijsklasse eens een Aberlour, Glenfarclass, Balvenie, tamdhu, Ac noc......
pi_103776321
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 08:03 schreef ElDinosaur het volgende:
Twee weken geleden begonnen aan whisky en op aanraden van de medewerker van de G&G begonnen met een Famous Grouse blend.. Kan niet zeggen dat ik hier echt van onder de indruk was (na wat lezen nogal logisch). Kon er weinig smaak uit opmaken en vooral de scherpte van geur&afdronk waren nogal overheersend.

Van het weekend maar eens naar een echte winkel (Van Zuylen) geweest voor degelijk advies en thuisgekomen met een Speyburn. Wat een verschil vergeleken met de Famous Grouse!

De Famous Grouse blijft voorlopig in de kast voor een mixje. ;)
G&G heb ik nou ook niet altijd een hoge pet van op. Je kan het treffen of er staat een 'gewone' winkelbediende achter de kassa. Als ik echt op zoek ben, ga ik echt niet naar G&G. Ik wil wel met iets thuiskomen waar ik zeker van weet wat ik lekker vind. Het is nou ook niet echt de goedkoopste drank, dus ik wil wel wat lekkers hebben.

Nieuwe aanwinst nadat deze op is (toppertje vind ik, jammer dat er maar 381 van zijn, wie heb er nog 1?)


Smaken van vanille zoetig met citrusfruit. Damn wat was die lekker.

Nu deze, gewoon benieuwd. Gisteravond eerste glaasje.


Erg lekker weer maar ik moet er wel even aan wennen.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_103788708
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 09:39 schreef Red_85 het volgende:

[..]

G&G heb ik nou ook niet altijd een hoge pet van op. Je kan het treffen of er staat een 'gewone' winkelbediende achter de kassa. Als ik echt op zoek ben, ga ik echt niet naar G&G. Ik wil wel met iets thuiskomen waar ik zeker van weet wat ik lekker vind. Het is nou ook niet echt de goedkoopste drank, dus ik wil wel wat lekkers hebben.

Nieuwe aanwinst nadat deze op is (toppertje vind ik, jammer dat er maar 381 van zijn, wie heb er nog 1?)

[ afbeelding ]
Smaken van vanille zoetig met citrusfruit. Damn wat was die lekker.

Nu deze, gewoon benieuwd. Gisteravond eerste glaasje.
[ afbeelding ]

Erg lekker weer maar ik moet er wel even aan wennen.
Glentauchers:
http://www.whisky-faessle.de/shpSR.php?A=431&p1=315&p2=324&lo=10
pi_103792275
quote:
Gek eigenlijk dat ze overal vanille en kruiden zeggen terwijl ik echt duidelijke tinten van citrusfruit kon proeven.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_103796413
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 17:13 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Gek eigenlijk dat ze overal vanille en kruiden zeggen terwijl ik echt duidelijke tinten van citrusfruit kon proeven.
Die proefnotities zijn over het algemeen uberhaupt behoorlijk relatief. Iedereen proeft weer wat anders, en als je redelijk kort daarvoor iets anders gegeten of gedronken hebt heeft dat ook grote invloed.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')