abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_110163539
registreer om deze reclame te verbergen
Hč?
pi_110208730
Politietrainers leiden Afghaanse onderofficieren op

Nederlandse politietrainers in Kunduz leiden sinds begin deze maand ook onderofficieren op voor de politie in de Afghaanse provincie.

Op het German Police Training Centre in Kunduz, onderdeel van de Nato Training Mission in Afghanistan werden totnogtoe alleen Afghaanse politierekruten en agenten opgeleid tot het niveau basic patrolman. Dat gebeurde onder anderen door trainers van de Koninklijke Marechaussee. De Afghaanse cursisten leren in het 8 weken durende lesprogramma onder meer basis politievaardigheden zoals fouilleren en het verrichten van aanhoudingen.

Sergeant
Sinds begin deze maand worden ook onderofficieren opgeleid door de Nederlandse politietrainers. De lesduur van deze opleiding is afhankelijk van de vooropleiding van de cursisten en varieert tussen de 8 en 16 weken. Na afloop van de opleiding wordt de cursist bevorderd tot de rang van korporaal of sergeant bij de Afghaanse politie. De onderofficieren worden alleen tewerkgesteld in de provincie Kunduz.

Nederlandse politietrainers geven in Kunduz ook opleidingen op het niveau advanced patrolman. Bij deze vervolgopleiding voeren politieagenten patrouilles uit onder begeleiding van trainers van de Koninklijke Marechaussee, de zogenoemde Police Operational Mentor and Liaison Teams. De agenten leren hierbij met name om in het contact te treden met de burgerbevolking en zo hun vertrouwen te winnen.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)e_onderofficieren_op
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_110208737
quote:
10s.gif Op dinsdag 10 april 2012 23:07 schreef Sloggi het volgende:
Hč?
Ja, :')
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_110255832
registreer om deze reclame te verbergen
Nederland na 2014 'betrokken' bij Afghanistan

DEN HAAG - Nederland blijft ook na 2014 betrokken bij Afghanistan, maar welke vorm dit gaat aannemen is nog niet duidelijk. Dat zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer ter voorbereiding op de NAVO-top volgende maand in Chicago.

Op die top in de Verenigde Staten wordt besloten over de betrokkenheid van het bondgenootschap bij Afghanistan na 2014. Aan het eind van dat jaar moeten volgens de planning de laatste buitenlandse gevechtstroepen het land hebben verlaten.

Rosenthal zei dat de vorm van de Nederlandse hulp na 2014 onder meer afhangt van wat andere landen gaan doen. „We zullen de schaarse middelen zo effectief mogelijk moeten gebruiken.” Ook spelen de ontwikkelingen in Afghanistan tot eind 2014 een belangrijke rol in de wijze waarop steun zal worden gegeven. Voortschrijdend inzicht is hierbij van belang, voegde hij eraan toe.

De bewindsman beloofde de Kamer nog voor de top een brief waarin hij „zo concreet als het maar kan” over de Nederlandse betrokkenheid zal zijn. Daarin zal hij ook de financiële gevolgen zo ver mogelijk meenemen. Hij ontkende een uitspraak van SP-Kamerlid Harry van Bommel dat Nederland zich al zou hebben vastgelegd op het betalen van salarissen van Afghaanse militairen en politie na 2014.

De VS verlangen een financiële bijdrage van andere NAVO-lidstaten voor de Afghaanse strijdkrachten en politie na 2014. De Afghaanse president Hamid Karzai schatte onlangs dat jaarlijks 4,1 miljard dollar nodig is.

Nederlanders geven een basis- en praktijktraining aan Afghaanse agenten. Ook wordt het rechtssysteem versterkt. De missie in het Noord-Afghaanse Kunduz duurt tot medio 2014. Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer steunt de missie: VVD, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)t_Afghanistan__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_110548232
Vertrek derde lichting politietrainers

Uitgezwaaid door familie en vrienden zijn vandaag 137 militairen van de derde lichting politietrainers naar Kunduz vertrokken vanaf Vliegbasis Eindhoven. De derde Police Training Group (PTG) bestaat naast marechaussees vooral uit mariniers en gaat volgende maand aan de slag.

De vertrekkende eenheid staat onder leiding van kolonel der mariniers Jarst de Jong en civiel vertegenwoordiger Simon van der Burg. Ze werden toegesproken door de commandant van het Korps Mariniers, brigadegeneraal Richard Oppelaar: “U gaat de Afghanen helpen de rechtsstaat verder op te bouwen en de openbare orde te handhaven. Afghaanse burgers moeten meer vertrouwen krijgen in de politie. De agenten moeten daarom dichter op de bevolking zitten. Bij deze toenadering gaat u helpen. Naast allerlei opleidingen gaat het vooral ook om de uitvoering in de praktijk. Uw missie is een belangrijke volgende stap naar zelfstandigheid.”

De straat op

De overige militairen van de derde PTG-lichting vertrekken begin mei. Onder hen ook militairen die met de politierekruten de straat op gaan, de zogenoemde Police Operational Mentor and Liaison Teams, De tweede lichting wordt de komende weken gefaseerd afgelost.

Civiele adviseurs

De politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz, zo’n 10 maanden geleden van start gegaan, is ook gericht op het versterken van de justitiële keten. Hiervoor zet Nederland naast militairen personeel in van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie. De civiel vertegenwoordiger wordt dan ook vergezeld door een nieuwe politiek- en rechtsstaatadviseur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)ting_politietrainers
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_111007691
Nederlandse F-16 gooit bom in Afghanistan

DEN HAAG - Een Nederlandse F-16 heeft zaterdag in de Afghaanse provincie Wardak een bom afgeworpen om vijandelijke beschietingen op coalitietroepen te stoppen. Volgens Defensie was de inzet van het gevechtsvliegtuig succesvol, omdat er een einde kwam aan het vuurcontact.

Dat heeft Defensie dinsdag gemeld. Ook zondag kwamen Nederlandse F-16's in actie. Ze voerden boven de provincie Logar twee keer een zogeheten 'show of force' uit. Daarmee laten de piloten hun aanwezigheid zien om vijanden af te schrikken. Ook schoten ze twee lichtkogels af.

Het was de derde keer dat de Nederlandse F-16's bommen gooiden sinds ze zijn gestationeerd in Mazar-e-Sharif om de politietrainingsmissie in Kunduz te ondersteunen.

bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)n_Afghanistan__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_113129534
registreer om deze reclame te verbergen
Verdere uitbreiding missie buiten Kunduz-stad

DEN HAAG - In het Afghaanse district Aliabad worden sinds begin deze maand politiemensen getraind door Nederlanders. Het is na Khan Abad het tweede district buiten de hoofdstad Kunduz-stad waar de Nederlanders actief zijn. Dat schrijft het kabinet dinsdag aan de Tweede Kamer.

Afhankelijk van de veiligheid zal de politietrainingsmissie stapsgewijs verder worden uitgebreid naar andere districten in de provincie Kunduz, schrijven de verantwoordelijke bewindslieden van Buitenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid en Justitie. De politietrainingsmissie begon bijna 1 jaar geleden en duurt tot medio 2014.

In Kunduz-stad hebben inmiddels ongeveer 200 agenten een 8 weken durende basisopleiding voltooid, terwijl nog eens 140 in opleiding zijn. Ongeveer 60 agenten uit Kunduz-stad en Khan Abad hebben de aanvullende 10-weekse opleiding gevolgd. Veertig volgen die opleiding nog. Ook zijn er 125 'maatwerkopleidingen' gegeven gericht op specifieke behoeftes uit de praktijk.

Verder schrijft het kabinet dat van maart tot en met mei verder is geīnvesteerd in het zogenoemde agentvolgsysteem. Dat moet controleren dat door Nederland opgeleide agenten niet worden ingezet voor gevechtssituaties, maar slechts voor civiele taken. Tot dusver zijn er op dit vlak geen schendingen geconstateerd, maar de brief wijst er ook op dat „in de Afghaanse werkelijkheid geen methode waterdicht is, maar de gekozen werkwijze naar tevredenheid functioneert”.

De missie is er ook op gericht om via een reeks programma's het Afghaanse rechtssysteem te versterken en de positie van vrouwen en religieuze en etnische minderheden te verbeteren.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)eiding_missie__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_115804301
Politie Kunduz komt op sterkte

DEN HAAG - De politie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz komt op sterkte. De behoefte aan de 8 weken durende basisopleiding neemt af. Dat zei de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, maandag.

Dat betekent dat volgend jaar mogelijk een aantal van de tien Nederlandse instructeurs kan worden teruggehaald, aldus 's lands hoogste militair. „De missie is op stoom” en „we kunnen tevreden zijn”, concludeert Middendorp die onlangs Kunduz bezocht. De politietrainingsmissie begon een jaar geleden.

Ook de 10 weken durende praktijkopleiding loopt naar wens. Die wordt volgende maand uitgebreid naar het district Imam Sahib ten noorden van de hoofdstad Kunduz. Het is het vierde district waar de opleiding wordt begonnen na de districten Kunduz, Khan Abad en Aliabad. Er wordt alleen getraind in gebieden waar het veilig is.

Volgens de generaal moet de omslag worden gemaakt naar meer kwaliteit. Opleiden alleen heeft naar zijn mening maar een beperkt effect. Het meeste bereik je als je ze in de dagelijkse praktijk helpt. Dat gebeurt tijdens de 10 weken durende opleiding. Hij gaat ervan uit dat eind 2014 alle agenten in Kunduz een opleiding hebben gehad.

Het verloop binnen de politie in Kunduz is veel lager dan verwacht. Er was gerekend op een verloop van 10 procent, maar dat ligt veel lager.

Middendorp zei de kans „vrij klein” te achten dat er wordt opgeleid voor de Taliban, maar „ik kan geen 100 procent garantie bieden”. Er is tot dusver nog geen enkel incident geweest waarbij een door Nederland getrainde Afghaanse agent is overgelopen naar de Taliban of het vuur heeft geopend op eigen mensen.

In 2014 eindigt de internationale missie in Afghanistan. Er zal dan minder geld zijn voor het veiligheidsapparaat en het is dan niet uitgesloten dat door Nederland opgeleide agenten worden ontslagen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)mt_op_sterkte__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_116883297
Vakbonden alert op veiligheid Afghanistan

RIJSWIJK - De Nederlandse defensievakbonden houden de veiligheid van de Nederlandse militairen in Afghanistan extra goed in de gaten. Maandag demonstreerden meer dan 1000 betogers in de hoofdstad Kabul tegen de anti-islamfilm Innocence of muslims. Demonstranten openden het vuur op de politie. In de buurt van de Amerikaanse en NAVO-legerbases werden auto's, waaronder politiewagens, in brand gestoken.

„We maken ons zeker zorgen, je weet niet waar deze protesten toe leiden”, aldus een woordvoerder van de Algemene Federatie van Militair en Burger Personeel (AFMP). „In andere islamitische landen wakkert het vuurtje verder aan. Dat kan ook in Afghanistan gebeuren.” Wel heeft de AFMP alle vertrouwen in de commandanten ter plaatsen. „Zij bepalen elke dag hoe veilig de situatie is en passen de programma's aan als dat nodig is.”

Ook Jan Kleian, voorzitter van de vakbond ACOM, heeft vertrouwen in eventuele maatregelen ter plaatse. „Het kamp is robuust. Als de situatie daarbuiten escaleert, zullen de Nederlanders binnen moeten blijven.” Dat Geert Wilders het anti-islamfilmpje op zijn website heeft gezet, levert volgens hem geen extra risico op. „Hij provoceert en dat kan bijvoorbeeld Nederlands ambassadepersoneel in gevaar brengen. Maar voor de militairen zal dat wel meevallen.”

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)op_veiligheid__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  donderdag 27 september 2012 @ 17:57:02 #60
118523 Amootje
Fearless. Blameless
pi_117320039

Nu al in premiere op Nederlands Film Festival, vanaf 11 oktober in filmtheaters.
Curiousity is a curse...
pi_117737731
Nederland traint indirect agenten buiten Kunduz

AMSTERDAM - Nederland doet indirect mee aan de training van Afghaanse agenten buiten de provincie Kunduz.

Dat staat op gespannen voet met beloften aan de Tweede Kamer. Ook bestaat de kans dat de training zich, tegen de wil van de Kamer, uitstrekt tot de semi-militaire grenspolitie. Dat schrijft de Volkskrant op basis van correspondentie tussen hoge militairen en ambtenaren van het ministerie van Defensie.

De Nederlanders in Afghanistan, afkomstig van de marechaussee, richten zich vooral op de begeleiding van Afghaanse trainers. Die concentreren zich op hun beurt op de reguliere politiemacht in Kunduz maar gaan 'in toenemende mate' ook les geven aan agenten elders in het land, aldus Nederlands hoogste militair.

Deze week wordt het parlement geīnformeerd over de stand van zaken bij de omstreden missie.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)nduz_getraind__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_117766805
SP: Nederlanders kunnen weg uit Kunduz

DEN HAAG - De SP vindt dat de Nederlandse politietrainers snel terug moeten komen uit de Afghaanse provincie Kunduz. Dat stelt SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel dinsdag. Volgens hem zijn er voldoende Afghaanse politietrainers opgeleid om het lokale politiekorps de klus verder zelf te laten klaren.

„Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp zei dat er voldoende Afghaanse trainers zijn opgeleid om zelf de basiscursus aan agenten te kunnen gaan geven”, aldus Van Bommel. „Er zijn dus aanwijzingen dat ze voldoende capaciteit hebben om het verder zelf te regelen”, stelt hij.
Een van de doelen van de missie is om voldoende agenten op te leiden om Kunduz op de been te krijgen, zodat het politiekorps daarna zelfstandig verder kan. „Missie volbracht”, concludeert Van Bommel daarover.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)eg_uit_Kunduz__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_117803369
Hillen bezorgd over beveiliging missie Kunduz

BRUSSEL - Minister Hans Hillen van Defensie maakt zich zorgen over de veiligheid van de Nederlandse politietrainingsmissie in het Afghaanse Kunduz. De opleiders worden op dit moment beveiligd door Duitse en Amerikaanse militairen, maar die kunnen eerder vertrekken dan afgesproken.

Hillen zei dat dinsdag in Brussel, waar hij vergadert met zijn collega's uit de andere NAVO-landen.
„We zijn ongerust dat de Duitsers en Amerikanen zich vlugger kunnen terugtrekken. Het is nog niet concreet genoeg, maar we zijn ons wel aan het bezinnen hoe we daar mee om moeten gaan”, aldus de bewindsman.

Een machtswisseling na de verkiezingen in Duitsland volgend jaar zou bijvoorbeeld tot een eerdere terugtrekking van de Duitsers kunnen leiden. De Nederlandse missie, gepland tot eind 2014, heeft dan andere beveiligers nodig.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)d_over_Kunduz__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_117817658
Duitsland neemt zorgen over missie Kunduz weg

BRUSSEL - Duitsland heeft de Nederlandse zorgen over de veiligheid van de Nederlandse trainingsmissie in het Afghaanse Kunduz weggenomen. De Duitsers, die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de Nederlandse opleiders, hebben toegezegd dat de Nederlanders hun werk kunnen blijven doen.

Dat maakte minister Hans Hillen van Defensie woensdag in Brussel bekend na overleg met zijn Duitse collega Thomas de Maiziere. Hillen uitte een dag eerder nog zijn bezorgdheid, omdat de Duitsers een deel van hun troepen uit Kunduz willen weghalen in verband met de geleidelijke terugtrekking uit Afghanistan.

„Ik weet nog niet wat precies de oplossing zal zijn. Dat moet nog worden uitgewerkt. Maar we komen niet alleen te staan”, stelde Hillen. Zijn Duitse ambtsgenoot zou het probleem op zijn netvlies hebben, zodat „wij ons werk kunnen afmaken”.

Hillen sluit niet uit dat bijvoorbeeld een ander land in het gat springt dat de Duitsers achterlaten. Mogelijk is een rol voor Nederland zelf weggelegd, zo suggereerde hij dinsdag al.

Duitse militairen beschermen de Nederlandse trainers sinds het begin van hun missie vorig jaar. De trainingsmissie loopt tot medio 2014.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)uz_weggenomen__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_118129855
GroenLinks en CU willen debat over Kunduz

DEN HAAG - GroenLinks en de ChristenUnie willen volgende week een debat in de Tweede Kamer over de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Donderdag kwam naar buiten dat tegen de afspraken in door Nederland getrainde politiemensen buiten Kunduz worden ingezet.

Nederland heeft als reactie de opleiding voor onderofficieren opgeschort. Zowel Joël Voordewind van de ChristenUnie als fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks vindt deze stap „adequaat”. De steun van GroenLinks voor de missie destijds was cruciaal om die door de Tweede Kamer te krijgen.

Het is voor GroenLinks altijd „essentieel” geweest dat in Kunduz opgeleide politiemensen kunnen worden gevolgd, verklaart Van Ojik. Dit is een „heel belangrijke voorwaarde” geweest voor de steun aan de missie. Hij wil snel van het kabinet weten hoe dit in de toekomst wel kan worden gegarandeerd.

Volgens Voordewind laat de voortgangsbrief van het kabinet over de missie nog veel vragen open. Ook wil hij het standpunt van de PvdA weten over de missie nu ze onderhandelt met de VVD over de formatie van een kabinet. De PvdA was tegenstander van de missie, terwijl de VVD de missie altijd heeft gesteund.

Bij de politietrainingsmissie zijn ruim 540 Nederlanders betrokken. De missie begon in juni 2011 en kwam er met steun van de VVD, CDA, D66, CU en GroenLinks. Medio 2014 wordt de missie afgerond.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_Kunduz-debat__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_118129964
Afghanen schenden afspraken met Kamer
Van onze parlementaire redactie

DEN HAAG - Door Nederland opgeleide Afghaanse agenten zijn buiten de provincie Kunduz aan de slag gegaan. Dat is in tegenspraak met de afspraken die de Kamer met het kabinet over de politietrainingsmissie heeft gemaakt.

Ministers Hillen (Defensie) en Rosenthal (Buitenlandse Zaken) geven in een brief aan de Kamer toe dat het zogeheten agentvolgsysteem niet altijd werkt. Met name Afghaanse onderofficieren en in mindere mate agenten die de Nederlandse basisopleiding hebben gekregen zijn „kennelijk” buiten Kunduz geplaatst.

Bij met name de ChristenUnie en GroenLinks ligt het uit het oog verliezen van de door Nederland opgeleide Afghanen gevoelig. Zij stemden in met de missie, maar verbonden daar wel de voorwaarde aan dat de Afghanen niet zouden worden ingezet buiten Kunduz. Daarvoor werd het zogeheten agentvolgsysteem opgetuigt, maar feilloos werkt dat dus niet zo moet het kabinet nu toegeven.

Alles wordt nu in het werk gesteld om de zaken vlot te trekken, aldus een woordvoerder van Defensie. Hoeveel Afghanen buiten Kunduz zijn geplaatst is onduidelijk. "Er lijkt iets niet in de haak, we zijn het aan het uitzoeken”, aldus de zegsman.

De missie loopt verder voorspoedig, meldt het kabinet. Nederland zet zich onder andere in om de rechtstaat te versterken. Het aantal advocaten is in twee jaar tijd verdubbeld. Er zijn er nu 42 onder wie vier vrouwen. En voor het eerst is ook een groep vrouwen gerekruteerd voor de achtweekse basistraining voor agenten. De missie loopt tot medio 2014.

De opleiding van onderofficieren is om die reden door Nederland voorlopig stilgelegd en de Afghaanse autoriteiten is om opheldering gevraagd waarom de gemaakte afspraken niet worden nagekomen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)den_afspraken__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_118131185
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_118293879
Nieuwe lichting trainers naar Kunduz

DEN HAAG - De komende maand zal een nieuwe lichting militairen naar de Afghaanse provincie Kunduz vertrekken om daar politieagenten op te leiden. De eersten van de 350 marechaussees en leden van de luchtmobiele brigade vertrekken dinsdag vanaf vliegbasis Eindhoven.

Volgens Defensie is er in Kunduz nog meer dan genoeg te doen voor de militairen, hoewel een aantal taken is weggevallen. De basistraining wordt niet meer gegeven, omdat er voldoende Afghanen zijn om de opleiding zelf te verstrekken. Daarnaast is de opleiding van onderofficieren stilgelegd omdat agenten die door de Nederlanders zijn opgeleid, tegen de afspraak in buiten de provincie werden geplaatst.

De Nederlanders hebben hun handen nog vol aan de praktijkbegeleiding van Afghaanse agenten en trainers, aldus een woordvoerder van Defensie. Die begeleiding wordt inmiddels in vier districten in de provincie gegeven. Eén van de districten is wat verder gelegen, waardoor meer tijd nodig is bijvoorbeeld omdat militairen op locatie moeten overnachten.

Door de verandering van het werkterrein is ook weer andere expertise nodig onder de Nederlanders. Toen enkel nog in Kunduz-stad werd gewerkt, was er weinig behoefte aan ondersteuning van F-16's. Nu 'onze jongens' wat verder de poort uitgaan, is dat wel nodig. Ook zijn er vaker mensen nodig die verstand hebben van bermbommen.

De vierde lichting militairen staat onder leiding van kolonel Roland de Jong. Hij zal nauw samenwerken met Geoffrey van Leeuwen van het ministerie Buitenlandse zaken en Michel Oz van het ministerie Veiligheid en Justitie, die verantwoordelijk zijn voor het civiele deel van de missie.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)g_naar_Kunduz__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_118438257
Vrouwelijke agenten slagen in Kunduz

DEN HAAG - Voor het eerst is een groep vrouwelijke Afghaanse agenten geslaagd voor de basisopleiding die de Nederlanders geven in de provincie Kunduz. Dat meldde het ministerie van Defensie donderdag.

De Nederlanders gaven eerder al een cursus aan Afghaanse agentes, maar niet eerder werd de 8-weekse opleiding afgerond. De klas die nu is afgestudeerd, gaat begin november verder met de vervolgopleiding.

Bij de Afghaanse civiele politie werken in totaal ongeveer 1000 vrouwen. Zij doen vrijwel geen werk op straat, maar worden vooral ingezet op politiebureaus om vrouwen te fouilleren, bij huiszoekingen of bij meldpunten voor vrouwen en kinderen.

De Nederlanders geven sinds enige tijd geen basisopleiding meer aan mannelijke agenten. Er zijn voldoende Afghaanse trainers opgeleid om die trainingen zelf te geven. Ook werd de opleiding van onderofficieren stilgelegd. Dat is omdat tegen de afspraak in agenten die door de Nederlanders zijn opgeleid, buiten Kunduz werden geplaatst.

Het grootste deel van de werkzaamheden van de Nederlanders is nu het begeleiden van agenten in de praktijk. De training van de vrouwen hoort ook nog bij het takenpakket.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)gen_in_Kunduz__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_118773099
F-16’s een decennium actief in Afghanistan

Nederlandse F-16’s leveren deze maand 10 jaar een bijdrage aan de stabiliteit en veiligheid in Afghanistan. Sinds een jaar zijn ze actief voor de politietrainingsmissie in Kunduz. In het begin werden de jachtvliegtuigen ingezet voor operatie Enduring Freedom en opereerden ze vanaf de Amerikaanse basis Manas, Kirgizië.

Enduring Freedom volgde op de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Omdat eerst naar Afghanistan moest worden gevlogen, waren de vluchten lang; 8 uur was geen uitzondering. Om die reden voorzagen tankvliegtuigen de toestellen in de lucht van nieuwe brandstof, soms wel 3 keer per vlucht.

Uruzgan

In 2005 kwam het accent te liggen bij de ISAF-missie (International Security Assistance Force). Het Nederlandse luchtcommando, de Air Task Force (ATF), verhuisde naar de hoofdstad Kabul, waar de F-16’s luchtsteun leverden aan de coalitiegrondtroepen. Toen de Task Force Uruzgan in 2006 een feit was, ging het detachement naar Kandahar Airfield in het zuiden van het land. Daar ondersteunden de gevechtvliegtuigen direct de Nederlandse grondtroepen. In deze periode veranderde het karakter van de inzet en moesten de toestellen vaak hun wapens gebruiken. Ook Apache-gevechtshelikopters en, afwisselend Chinook- en Cougar-transporthelikopters, maakten toen deel uit van de ATF.

Politietrainingsmissie

Sinds een jaar zijn de F-16’s actief vanaf de basis Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan. Daarvandaan ondersteunen ze de politietrainingsmissie in Kunduz met voornamelijk het uitvoeren van verkenningsmissies. Daarbij gebruiken zij het fotoverkenningsysteem RecceLite, waarmee ze onder meer geīmproviseerde explosieven opsporen. De F-16’s geven ook direct luchtsteun als grondeenheden in de problemen komen.

“Dagelijks voeren wij met onze F-16’s missies uit voor de Nederlanders van de politietrainingsmissie”, zo vertelt commandant luitenant-kolonel Denny Traas van ATF21. “Daarnaast ondersteunen wij coalitietroepen. Sinds onze verhuizing van Kandahar naar Mazar-e-Sharif vlogen ruim 1200 sorties, bij elkaar bijna 2400 uur.”

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)in_Afghanistan_video
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_118783500
'Onze missie in Afghanistan is mislukt'

OPINIE - Harry van Bommel − 01/11/12, 15:03

opinie Noch de Nederlandse Kunduz-missie noch de Amerikaanse troepenversterking heeft Afghanistan voor toenemend geweld kunnen behoeden, schrijft SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel.

Met de Tweede Kamer is afgesproken dat de door Nederland opgeleide agenten niet buiten Kunduz mogen werken omdat de kans dan groot is dat zij paramilitaire taken toebedeeld krijgen. De regering erkende onlangs dat dit toch gebeurt. Nederland heeft daarnaast inmiddels veel Afghaanse trainers opgeleid die rekruten opleiden die in toenemende mate eveneens buiten Kunduz worden ingezet. Deze zaken staan haaks op de gemaakte afspraken.

Ook is overeengekomen dat Nederland geen agenten traint die een militair mandaat hebben. De Volkskrant onthulde kort geleden echter dat op het ministerie van Defensie de vrees bestaat dat de Afghanen dankzij hun Nederlandse opleiding ook medewerkers van de semi-militaire grenspolitie gaan trainen. Aangezien het zogenaamde agentvolgsysteem al niet werkt voor de agenten die Nederland zelf opleidt, zal dit al helemaal niet werken voor agenten die door Afghaanse trainers worden opgeleid. Nederland kan daarom onmogelijk voorkomen dat het (indirect) agenten met een militair mandaat opleidt.

Eerder dit jaar werd overigens al duidelijk dat door Nederland opgeleide agenten geregeld betrokken waren geraakt bij militaire handelingen. De betreffende agenten beweerden slechts defensief te hebben gehandeld. Het probleem is dat de scheidslijn tussen defensief en offensief optreden in Afghanistan bijzonder dun is. Deze betrokkenheid bij vuurgevechten staat op zeer gespannen voet met wat er is afgesproken met het parlement.

Stabiliteit
Ondertussen blijft het in Kunduz wachten op meer stabiliteit. In de stadscentra is het weliswaar relatief rustig, maar daarbuiten grijpen krijgsheren de macht. De politieagenten, die getalsmatig ruim het onderspit delven tegen de milities van de krijgsheren, hebben hierop totaal geen greep. Hier geldt het recht van de sterkste.

Wie door een rietje naar Kunduz en Afghanistan kijkt, ziet hier of daar heus enkele positieve ontwikkelingen. Maar wie uitzoomt en de gehele oorlogsinspanning bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat de oorlog is mislukt. Deze mislukking blijkt de laatste maanden vooral uit de zeer snelle toename van green on blue-aanvallen. Dat zijn aanvallen waarbij Afghaanse agenten en militairen hun geweren op de westerse trainers richten. Alleen al dit jaar zijn hierdoor meer dan vijftig westerse militairen om het leven gekomen. Ondanks alle maatregelen die de NAVO hiertegen neemt, gaan de aanvallen in rap tempo door. De New York Times concludeerde onlangs dat deze aanvallen van binnenuit, die de angst en woede in de onderlinge relatie blootleggen, het vertrouwen tussen de westerse trainers en de Afghanen hebben gebroken.

Deze aanvallen worden nog aangevuld met de eveneens snel toenemende green on green-aanvallen, waarbij Afghaanse agenten en militairen het vuur openen op andere Afghaanse agenten en militairen. Deze aanvallen vinden regelmatig plaats in samenwerking met opstandelingen. De vraag is hier gerechtvaardigd in hoeverre de NAVO rekruten voor de Taliban opleidt. Daar komt nog bij dat de Afghaanse veiligheidsdiensten bij lange na niet in staat zijn onafhankelijk te opereren. Aangezien het opleiden van de Afghaanse strijdkrachten een cruciaal onderdeel vormt van de exitstrategie van de NAVO, is het belang van deze ontwikkelingen niet te onderschatten.

Vrede
Verder is er geen enkel zicht op vrede met de Taliban of andere opstandelingen in Afghanistan. De gesprekken met de Taliban liggen al maanden stil en van reīntegratie van opstandelingen is nauwelijks sprake. Zolang Pakistan doorgaat met het steunen van opstandelingen in Afghanistan is het verslaan van de Taliban een illusie. Er is geen enkel teken dat erop wijst dat Pakistan deze steun zal staken.

Het resultaat van de Amerikaanse troepenversterkingen in Afghanistan toont eveneens het failliet van de militaire benadering aan. Vorige maand kwamen de laatste van deze tienduizenden extra manschappen terug. In 2012 is de veiligheidssituatie in Afghanistan echter behoorlijk verslechterd ten opzichte van de periode voor de versterking. Dat concludeert het Amerikaanse leger ook zelf. Het Rode Kruis bevestigt deze ernstige achteruitgang. Het doorbreken van het momentum van de Taliban - het doel van de troepenversterking - is in de verste verte niet bereikt.

Tegen deze achtergrond krijgt de roep om vervroegde terugtrekking van de westerse militairen in Afghanistan terecht steeds meer weerklank. Onder andere Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland trekken een deel van hun troepen eerder terug. En onlangs liet zelfs NAVO-chef Rasmussen weten dat troepen eerder uit Afghanistan teruggetrokken zouden kunnen worden. In plaats van doorgaan op de ingeslagen, doodlopende weg, doet Nederland er beter aan zich aan te sluiten bij de snel groeiende groep landen die zich vervroegd terugtrekken uit Afghanistan.

Harry van Bommel is woordvoerder buitenlandse zaken voor de SP in de Tweede Kamer.

Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)tan-is-mislukt.dhtml
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_119939186
PvdA en VVD zien geen vervroegd einde Kunduz

DEN HAAG - De VVD gaat er vanuit dat de politietrainingsmissie in Kunduz wordt afgemaakt. Dat zei Han ten Broeke, de buitenlandwoordvoerder van de liberalen in de Tweede Kamer dinsdag. Een dag eerder kwam naar buiten dat Duitsland zijn militairen al eind 2013 uit de Noord-Afghaanse provincie wil terugtrekken. De Duitsers beschermen de Nederlanders in Kunduz.

Coalitiepartner PvdA wil de ontwikkelingen afwachten, aldus Kamerlid Désirée Bonis. Ze wil „nergens op vooruitlopen”. We gaan hier eerst maar eens rustig over praten en wachten de voortgangsrapporten over de missie af, aldus de Bonis. Van vervroegde terugtrekking is volgens haar nu „geen sprake”. De Nederlandse missie duurt tot medio 2014.

Ten Broeke noemt de bescherming door de Duitse militairen „cruciaal”. Maar hij denkt dat er wel een oplossing wordt gevonden als het Duitse voornemen doorgaat. Er zijn „heel veel smaken om aan een dergelijk probleem het hoofd te bieden”. Hij vindt trouwens alle discussie hierover voorbarig omdat het Duitse kabinet nog geen besluit heeft genomen.

Het ministerie van Defensie moet nog bezien wat de gevolgen zijn van een vertrek van de Duitsers in 2013. Nu al conclusies trekken is veel te vroeg, aldus het departement. Tegen de Volkskrant zei commandant Roland de Jong van de missie in Kunduz: „Er worden nu verschillende scenario's bekeken, maar ook wordt er op dit moment nadrukkelijk gekeken naar de optie om in 2013 te vertrekken.”

De politietrainingsmissie begon in juni 2011. Meer dan 540 Nederlanders zijn erbij betrokken. De missie kwam tot stand door een steun van VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks. De PvdA was tegen de missie, maar heeft zich met de toetreding tot het kabinet-Rutte II achter de uitzending geschaard.

Onlangs kwam de missie in opspraak omdat tientallen door Nederland getrainde agenten tegen de afspraken in buiten de noordelijke provincie Kunduz actief zijn. Daarop besloot Defensie de opleiding van onderofficieren stil te leggen. De Afghaanse autoriteiten onderzoeken hoe het zover heeft kunnen komen dat de agenten buiten Kunduz zijn geplaatst.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_einde_Kunduz__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  vrijdag 7 december 2012 @ 18:22:05 #73
118523 Amootje
Fearless. Blameless
pi_120047288
V
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 december 2012 22:43 schreef Cobra4 het volgende:
PvdA en VVD zien geen vervroegd einde Kunduz

DEN HAAG - De VVD gaat er vanuit dat de politietrainingsmissie in Kunduz wordt afgemaakt. Dat zei Han ten Broeke, de buitenlandwoordvoerder van de liberalen in de Tweede Kamer dinsdag. Een dag eerder kwam naar buiten dat Duitsland zijn militairen al eind 2013 uit de Noord-Afghaanse provincie wil terugtrekken. De Duitsers beschermen de Nederlanders in Kunduz.

Coalitiepartner PvdA wil de ontwikkelingen afwachten, aldus Kamerlid Désirée Bonis. Ze wil „nergens op vooruitlopen”. We gaan hier eerst maar eens rustig over praten en wachten de voortgangsrapporten over de missie af, aldus de Bonis. Van vervroegde terugtrekking is volgens haar nu „geen sprake”. De Nederlandse missie duurt tot medio 2014.

Ten Broeke noemt de bescherming door de Duitse militairen „cruciaal”. Maar hij denkt dat er wel een oplossing wordt gevonden als het Duitse voornemen doorgaat. Er zijn „heel veel smaken om aan een dergelijk probleem het hoofd te bieden”. Hij vindt trouwens alle discussie hierover voorbarig omdat het Duitse kabinet nog geen besluit heeft genomen.

Het ministerie van Defensie moet nog bezien wat de gevolgen zijn van een vertrek van de Duitsers in 2013. Nu al conclusies trekken is veel te vroeg, aldus het departement. Tegen de Volkskrant zei commandant Roland de Jong van de missie in Kunduz: „Er worden nu verschillende scenario's bekeken, maar ook wordt er op dit moment nadrukkelijk gekeken naar de optie om in 2013 te vertrekken.”

De politietrainingsmissie begon in juni 2011. Meer dan 540 Nederlanders zijn erbij betrokken. De missie kwam tot stand door een steun van VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks. De PvdA was tegen de missie, maar heeft zich met de toetreding tot het kabinet-Rutte II achter de uitzending geschaard.

Onlangs kwam de missie in opspraak omdat tientallen door Nederland getrainde agenten tegen de afspraken in buiten de noordelijke provincie Kunduz actief zijn. Daarop besloot Defensie de opleiding van onderofficieren stil te leggen. De Afghaanse autoriteiten onderzoeken hoe het zover heeft kunnen komen dat de agenten buiten Kunduz zijn geplaatst.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_einde_Kunduz__.html
Voorlopig gaan we hier nog wel even door hoor! :)
Curiousity is a curse...
pi_120328551
Hoi,
Mag ik hier wat vragen?
Wat is er na de inzet in afghanistan verbeterd? Dit is geen kritiek, maar gewoon interesse.

Daarnaast zou ik graag wat willen weten over de nederlands slachtoffers. Welke rang hadden ze, en tot welke krijgsmacht behoorden ze. Misschien ook namen?
Alvast bedankt!
Stil maar gauw.
pi_120328647
quote:
5s.gif Op vrijdag 14 december 2012 23:56 schreef Barthoofd het volgende:
Hoi,
Mag ik hier wat vragen?
Wat is er na de inzet in afghanistan verbeterd? Dit is geen kritiek, maar gewoon interesse.
Geheel afhankelijk van wie er verslag doet. Voorstanders zien (veel) veranderingen. Tegenstanders weinig tot geen.

quote:
Daarnaast zou ik graag wat willen weten over de nederlands slachtoffers. Welke rang hadden ze, en tot welke krijgsmacht behoorden ze. Misschien ook namen?
Alvast bedankt!
http://www.rnw.nl/nl/nede(...)litairen-afghanistan
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')