abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zondag 15 januari 2012 @ 21:19:47 #26
118523 Amootje
Fearless. Blameless
pi_106848141
registreer om deze reclame te verbergen

Om het maar niet alleen over 'toen' te hebben...
Curiousity is a curse...
pi_107471238
Oproep in GroenLinks: Trek steun 'Kunduz' in

DEN HAAG - Een groep van tientallen leden van GroenLinks wil dat de Tweede Kamerfractie de steun aan de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz intrekt. De groep dient daarvoor volgende week op het partijcongres in Utrecht een motie in.

GroenLinks stemde vorig jaar na langdurige interne discussie in met de trainingsmissie en GroenLinks-leider Jolande Sap beloofde de ontwikkelingen in Kunduz zeer kritisch te zullen volgen.

De kritische leden constateren nu dat er van de beloftes weinig terechtgekomen is. Ze balen ervan dat niet het kabinet de missie publiekelijk moet verdedigen, maar dat steeds GroenLinks dat moet doen. De partij lijdt grote imagoschade, aldus de motie.

De steun van GroenLinks voor de missie is voor het minderheidskabinet van VVD en CDA van cruciaal belang. Met de steun van D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP is er een krappe meerderheid van de Kamer voorstander van de politietrainingen in Kunduz.

De Tweede Kamerfractie wil niet dat de motie wordt aangenomen. In een schriftelijk verweer wordt gesteld dat er geen aanleiding is de steun in te trekken en dat het kabinet de toezeggingen aan GroenLinks aan het uitvoeren is, zoals een systeem om de opgeleide Afghaanse agenten te blijven volgen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_.html?sn=binnenland
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_107784642
Geen schot in Kunduz-missie

door Ruud Mikkers

DEN HAAG - Onderhandelingen over een uitbreiding van de politietrainingsmissie in Kunduz zitten muurvast. Al maanden onderzoekt het kabinet enkele opties om de trainers in Afghanistan meer te doen te geven, maar nog steeds zijn er geen knopen doorgehakt.

Vorige maand bezochten fractievoorzitters en enkele Kamerleden Kunduz. Dat bezoek werd als cruciaal gezien om de missie een doorstart te kunnen geven, maar sindsdien is het stil.

Met angst en beven wordt een congres van GroenLinks van komende zaterdag afgewacht. Daar zal de pacifistische achterban zich zeker roeren over de eerder uitgesproken steun voor de omstreden missie. Het kabinet wil afwachten welke manoeuvreerruimte fractievoorzitter Sap nog krijgt van haar partij, zo wordt gesteld. Een besluit over Kunduz kan nog weken op zich laten wachten.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_.html?sn=binnenland
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_107784737
registreer om deze reclame te verbergen
GroenLinks-kiezers willen einde aan missie Kunduz

AMSTERDAM - Een ruime meerderheid van de GroenLinks-stemmers vindt dat hun partij de steun aan de Nederlandse missie in het Afghaanse Kunduz moet intrekken.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in aanloop naar het partijcongres komende zaterdag.

Van de mensen die nu GroenLinks zouden stemmen, is 63 procent van oordeel dat hun partij de stekker uit de missie moet trekken. Van deze groep vindt zelfs 69 procent dat de partij nooit toestemming had moeten geven voor de missie.

Sap

Van alle Nederlanders zegt 55 procent dat GroenLinks de steun aan de missie Kunduz moet intrekken. Van de mensen die ooit op GroenLinks hebben gestemd is dat 66 procent.

Dankzij de steun van GroenLinks kon de politietrainingsmissie doorgang vinden. Medio vorige maand zei GroenLinks-fractieleider Jolande Sap na een bezoek aan Afghanistan nog positief te zijn over de missie. Ze zei 'onder de indruk' te zijn van de verrichtingen van de Nederlandse politietrainers.

Heimwee

Opvallend is dat 66 procent van de mensen die nu GroenLinks stemmen, aangeeft heimwee te hebben naar de voormalige fractievoorzitter van de partij Femke Halsema. Van alle Nederlanders is dat 'slechts' 44 procent. Toch vindt 66 procent van de huidige GroenLinks-aanhangers dat Sap het goed doet, van alle Nederlanders is 44 procent het daarmee eens.

Verder zien veel mensen een samenwerking van GroenLinks met andere linkse partijen wel zitten: van de GroenLinks-stemmers is 87 procent daar voor, van alle Nederlanders 57 procent. Een samenwerking met de PvdA ziet 70 procent van de GroenLinks-kiezers wel zitten, tegenover 44 procent van de Nederlanders.

Een fusie met D66 is niet erg populair: slechts 15 procent van de GroenLinks-aanhangers en 25 procent van alle Nederlanders staat daar achter.

Bron: http://www.nu.nl/politiek(...)e-missie-kunduz.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_107798057
'Geen toename invloed Taliban in Kunduz'

DEN HAAG - In de Afghaanse provincie Kunduz, waar Nederland actief is met een politietrainingsmissie, neemt de invloed van de Taliban niet toe. Dat blijkt volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken uit de gegevens die daarover beschikbaar zijn.

Ook is hem geen informatie bekend waaruit blijkt dat eenheden van de Taliban zijn genfiltreerd in delen van de Afghaanse veiligheidsdiensten waarmee Nederlanders werken of hebben gewerkt. Rosenthal heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven, in antwoord op vragen van de SP en PvdA over een geheim rapport van de NAVO. Volgens de BBC staat daarin dat Afghaanse politiemensen en militairen samenwerken met de Taliban en dat er vanuit de bevolking steun voor deze fundamentalistische opstandelingen blijft.

Ook zou de invloed van de Taliban groeien in regio's waar militairen van de NAVO-vredesmacht ISAF de verantwoordelijkheid voor de veiligheid hebben overgedragen aan de Afghanen. Dat beeld wordt echter niet herkend, aldus Rosenthal. Nederland heeft kennisgenomen van het geheime rapport, maar zegt vanwege die vertrouwelijkheid niets over de inhoud.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_.html?sn=binnenland
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_107798158
'Kamer moet zelf ook verantwoording afleggen over Uruzgan'

De Tweede Kamer evalueert vandaag de missie in Uruzgan. Maar wie evalueert de rol die de Kamer bij deze missie speelde, vragen Jair van der Lijn en Margriet Drent zich af.

De waan van de dag dicteert ons dat we nu bezig moeten zijn met de politietrainingsmissie in Kunduz. De officile evaluatie van de Nederlandse ISAF-missie in Uruzgan (2006-2010) krijgt maar weinig media-aandacht. Jammer, want het evalueren van wat wel en niet goed ging, is van groot belang voor de beslissingen die nog moeten worden genomen. Het leren van fouten en het uitbouwen van goede punten - om het in de toekomst beter te doen - is essentieel.

Vanmiddag bespreekt de Defensiecommissie van de Tweede Kamer de 'eindevaluatie' van de Uruzgan-missie. Aan n belangrijk onderwerp waagt die officile evaluatie zich niet: de rol van het parlement. Het is belangrijk dat dit wel gebeurt, want de Tweede Kamer heeft een belangrijk stempel gedrukt op de aard van de missie in Uruzgan en die trend zet zich door met de nieuwe missie in Kunduz.

Allereerst, om een voldoende breed draagvlak voor de missie in Uruzgan te krijgen, is gezocht naar consensus. Links wilde met name 'opbouwen', terwijl rechts vooral de Taliban wilde bestrijden. Bij deze zoektocht ontstond ruimte voor het parlement om de macht te grijpen en de missie vanuit de Tweede Kamer te micromanagen. Dat maakte de missie minder flexibel.

Zo werd door het uitgezonden personeel als beperkend ervaren dat zij niet met de Amerikanen in de operatie Enduring Freedom mochten samenwerken. Ter plaatse kun je echter niet om de Amerikanen heen. Het parlement bepaalde ook dat met krijgsheren als Matiullah Khan niet mocht worden samengewerkt. Ook dit werkte bij tijd en wijle beperkend omdat dit soort mensen in Uruzgan achter de schermen nu eenmaal de macht hebben.

Vechtmissie
De zogeheten 'artikel 100-brief', die eigenlijk het parlement informeert over het voornemen een missie te ontplooien, lijkt inmiddels meer op het startsein voor onderhandelingen tussen parlement en regering. Dat is kwalijk, niet alleen omdat parlementarirs niet de tijd en de middelen hebben om de situatie in het veld voldoende te doorgronden, maar ook omdat dit het hen bemoeilijkt achteraf de regering te controleren.

De perceptie bij de media en het publiek dat de missie in Uruzgan vooral een 'vechtmissie' was, werd bestendigd door het politieke debat. Dat gaf de missie sterk vereenvoudigd weer als 'vecht-' of 'opbouwmissie'. De ontwikkelingsactiviteiten en de inspanningen op het gebied van bestuur in Uruzgan bleven hierdoor ondergesneeuwd.

De mensen in het veld hadden daarom zeker aan het begin van de missie vaak het idee dat het parlement niet wist waarover het sprak en welke strategie er werd gevoerd. Ze voelden zich regelmatig onbegrepen omdat zij het vechten en het opbouwen als twee zijden van dezelfde munt zagen. Het een kon niet zonder het ander.

3-D aanpak
De Uruzgan-missie was een poging om zo civiel als mogelijk en zo militair als noodzakelijk een bestuur op te bouwen en ontwikkeling mogelijk te maken, zodat het bestrijden van de Taliban uiteindelijk niet meer nodig zou zijn. In een zogenaamde '3D-aanpak' werkten diplomaten, ontwikkelingswerkers en militairen steeds beter samen. De in eerste instantie door de militairen gedomineerde benadering werd naarmate de missie vorderde steeds meer civiel van karakter, en diplomatie en ontwikkeling kregen soms de overhand. Het hardnekkige beeld van een 'vechtmissie' deed geen recht aan de werkelijkheid.

Tot slot, de keuze van het parlement om de missie in Uruzgan niet voort te zetten, ook niet in afgeslankte vorm, maar wel naar Kunduz te gaan, roept vragen op. De evaluatie van de Nederlandse bijdrage in Uruzgan blijkt gematigd positief uit te vallen. Uit de resultaten komt naar voren dat Nederland veel gezaaid heeft, maar alweer weg moest voor het kon oogsten.

De regering noemt de resultaten fragiel en niet onomkeerbaar. Sterker, na het vertrek van de militairen wordt binnenkort ook de ontwikkelingsstrategie beindigd. De ontwikkelingshulp gaat maar tot 2013 door. Daarmee komt de duurzaamheid van de gehele 3D-aanpak in gevaar.

Zo werd het werk van Nederland op het gebied van goed bestuur bijna onmiddellijk weer teniet gedaan door een andere benadering van de Amerikanen en Australirs; zij maakten direct krijgsheer Matiullah Khan tot politiechef.

In termen van projecten, contacten, opgebouwd vertrouwen en kennis, maar ook de verhouding met de Verenigde Staten blijkt de keuze om naar elders in Afghanistan te gaan een contraproductieve. Het parlement is bij deze drie punten bepalend geweest. Een van de lessen van Uruzgan moet dan ook zijn dat een breed perspectief bij de evaluatie van missies noodzakelijk is. Neem naast de internationale context ook de rol van het parlement mee. Kamerleden en ambtenaren kunnen dat nooit onafhankelijk en vrijuit doen. Besteed deze opdracht daarom uit aan onafhankelijke deskundigen.

Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)n-over-Uruzgan.dhtml
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_107801452
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 9 februari 2012 11:30 schreef Cobra4 het volgende:
GroenLinks-kiezers willen einde aan missie Kunduz

AMSTERDAM - Een ruime meerderheid van de GroenLinks-stemmers vindt dat hun partij de steun aan de Nederlandse missie in het Afghaanse Kunduz moet intrekken.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in aanloop naar het partijcongres komende zaterdag.

Van de mensen die nu GroenLinks zouden stemmen, is 63 procent van oordeel dat hun partij de stekker uit de missie moet trekken. Van deze groep vindt zelfs 69 procent dat de partij nooit toestemming had moeten geven voor de missie.

Sap

Van alle Nederlanders zegt 55 procent dat GroenLinks de steun aan de missie Kunduz moet intrekken. Van de mensen die ooit op GroenLinks hebben gestemd is dat 66 procent.

Dankzij de steun van GroenLinks kon de politietrainingsmissie doorgang vinden. Medio vorige maand zei GroenLinks-fractieleider Jolande Sap na een bezoek aan Afghanistan nog positief te zijn over de missie. Ze zei 'onder de indruk' te zijn van de verrichtingen van de Nederlandse politietrainers.

Heimwee

Opvallend is dat 66 procent van de mensen die nu GroenLinks stemmen, aangeeft heimwee te hebben naar de voormalige fractievoorzitter van de partij Femke Halsema. Van alle Nederlanders is dat 'slechts' 44 procent. Toch vindt 66 procent van de huidige GroenLinks-aanhangers dat Sap het goed doet, van alle Nederlanders is 44 procent het daarmee eens.

Verder zien veel mensen een samenwerking van GroenLinks met andere linkse partijen wel zitten: van de GroenLinks-stemmers is 87 procent daar voor, van alle Nederlanders 57 procent. Een samenwerking met de PvdA ziet 70 procent van de GroenLinks-kiezers wel zitten, tegenover 44 procent van de Nederlanders.

Een fusie met D66 is niet erg populair: slechts 15 procent van de GroenLinks-aanhangers en 25 procent van alle Nederlanders staat daar achter.

Bron: http://www.nu.nl/politiek(...)e-missie-kunduz.html
Die pseudo-pacifisten moeten is hun muil dicht houden. Kunnen ze de medemens helpen is het weer niet goed! dit is geen pacifisme meer maar Nederlands-pacifisme dat geen elke verbintenis heeft met het echte pacifisme.
bah bah laffe boel
pi_107822880
GL wil geen oprekking mandaat Kunduz-missie

DEN HAAG - GroenLinks blokkeert een oprekking van het „civiele mandaat” van de politietrainingsmissie in het Afghaanse Kunduz bij een eventuele uitbreiding van de missie. Zo sluit de Tweede Kamerfractie van de oppositiepartij het trainen van grenspolitie uit om te voorkomen dat de missie meer een militair karakter krijgt. Verder wordt het onwaarschijnlijk genoemd dat de fractie kan instemmen met het opleiden van Afghaanse agenten van buiten de provincie Kunduz, ook als het om civiele politie gaat.

Dat blijkt uit een schriftelijke reactie van de Kamerfractie op een motie, die de werkgroep Midden-Oosten van GroenLinks heeft ingediend voor het partijcongres in Utrecht zaterdag. De motie roept op tegen een uitbreiding van de „missiedoelen” in Kunduz te stemmen. Maar de fractie ontraadt dit in een pre-advies aan het congres. De fractie wil geen blokkade op uitbreiding van de training van het lager en middenkader van de civiele politie en versterking van de justitieketen van rechters, officieren van justitie en advocaten.

GroenLinks is voor het minderheidskabinet van VVD en CDA belangrijk om voldoende steun te hebben in de Kamer voor de politietrainingsmissie.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_.html?sn=binnenland
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_107833069
'Uitbreiding missie zonder steun Kamer niet uitgesloten'

DEN HAAG - Premier Mark Rutte denkt dat het „uiterst lastig” is om de taken van de Nederlandse politietrainers in de Afghaanse provincie Kunduz uit te breiden als daarvoor geen meerderheid in de Tweede Kamer is. Maar een definitief oordeel daarover heeft hij nog niet, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om ook de grenspolitie in het noorden van het land te trainen en agenten op te leiden die buiten Kunduz actief zijn. Rutte stelde dat dit volgens hem niet om een uitbreiding van de missie gaat, maar om een „optimaal gebruik maken van de mensen die we daar hebben”. Het kabinet stuurt binnenkort een brief naar de Tweede Kamer over de mogelijk „verdere inzet van de mensen die er al zijn”.

Het is nu echter al duidelijk dat er in het parlement geen meerderheid is voor het geopperde extra werk tijdens de politietrainingsmissie. De ChristenUnie is tegen beide opties. GroenLinks verzet zich tegen het opleiden van de grenspolitie, die militair is georganiseerd, en noemt steun aan het opleiden van agenten van buiten Kunduz onwaarschijnlijk. Het probleem bij deze laatste groep is dat ze moeilijk kunnen worden gevolgd als ze in andere provincies aan de slag gaan. De Kamer wil zo'n volgsysteem wel, om te kunnen uitsluiten dat de door Nederlanders opgeleide agenten voor militaire taken of gevechtsacties worden ingezet.

Zonder GroenLinks of de ChristenUnie heeft het minderheidskabinet van VVD en CDA te weinig steun voor de mogelijke uitbreiding van werkzaamheden. Rutte is nog niet zover. „Ik denk dat we echt het debat moeten afwachten”, zei hij. Op de vraag of het theoretisch mogelijk is de taken uit te breiden zonder meerderheid in de Kamer, zei hij: „Het lijkt mij dat dat uiterst lastig is zonder steun in de Kamer. Maar daar kan ik niet definitief nu een oordeel over geven.”

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)innenland,buitenland
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_107860059
Congres GroenLinks wil geen uitbreiding Kunduz

Laatste update: 11 februari 2012 14:17

DEN HAAG - Het GroenLinks-congres in Utrecht heeft zich zaterdag uitgesproken tegen uitbreiding van de missie in Kunduz.

Partijleider Jolande Sap had zich eerder al uitgesproken tegen het trainen van grenspolitie en trainen van agenten buiten Kunduz, maar de congresmotie wil ook andere trainingen blokkeren.
Volgens GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters passen deze echter al binnen het civiele mandaat van de huidige missie, hield ze het congres voor.

Moties om te stoppen met de steun voor de huidige missie haalden het niet.
Jolande Sap is blij en trots op de uitkomst van de stemming over de Kunduz-missie. "Wij accepteren geen enkele uitbreiding."

Sap erkent dat ze de congresstemming over stoppen met de Kunduz-missie wel spannend vond. "Ik weet dat er zorgen zijn en hoeveel pijn het Kunduz-besluit mensen heeft gedaan.’’
In de Utrechtse Vredenburg kwamen maar liefst 1500 leden bijeen. Met name de Kunduz-missie, waar de partij een jaar geleden mee instemmen, blijft een gevoelig punt binnen de partij.
Van Gent

Kamerlid Ineke van Gent, die vorig jaar als enige fractielid tegen de missie stemde, sprak het congres toe. Zij vindt dat de missie, nu het besluit is genomen, moet doorgaan.
Ze zei verder dat het haar had geraakt dat mensen met 'groene en linkse idealen' de partij hadden verlaten door de steun aan de missie.

"We laten het niet gebeuren dat dit een gifpil wordt voor onze partij", sprak ze. "Er is leven na Kunduz."

Bij het congres vorig jaar werd al een motie aangenomen die zijn treurnis uitsprak over het besluit van de fractie om in te stemmen met de politietrainingsmissie.

Bron: http://www.nu.nl/politiek(...)breiding-kunduz.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_108413000
Geen trainingsactiviteiten in Kunduz

De Nederlanders van de politietrainingsmissie in Kunduz voeren door de onrust in Afghanistan geen opleidings- en trainingsactiviteiten uit. De Nederlanders blijven op het Duitse kamp aan de rand van de stad. Ook binnen de omheining zijn de opleidingen voor vandaag geannuleerd. Dat gebeurde in overleg met de lokale autoriteiten.

Op last van de commandant van het Regional Command North gaan de andere eenheden eveneens niet naar buiten. De veiligheid in Kunduz is een verantwoordelijkheid van de Afghaanse veiligheidsorganisaties (Afghan National Security Forces). De Nederlanders zijn hierbij niet betrokken. Het doel van de missie in Kunduz is de Afghaanse politie op te leiden, trainen en de justitile keten te versterken.

Bron: http://www.defensie.nl/mi(...)tiviteiten_in_Kunduz
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_108497904
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 januari 2012 23:29 schreef Coehoorn het volgende:
Zijn hier ook veteranen van Afghanistan aanwezig?
Kabul 2010/2011
pi_108551686
Politietrainers Kunduz weer aan de slag

DEN HAAG - Nederlandse politietrainers in de Afghaanse provincie Kunduz hebben hun werk deels hervat. De militairen geven sinds dinsdag binnen de poort op het Duitse kamp weer trainingen aan Afghaanse agenten.

Ze voeren echter nog geen gezamenlijke patrouilles in de stad Kunduz uit. Dat heeft het ministerie van Defensie woensdag gemeld. De trainingsactiviteiten lagen sinds het weekeinde stil door de onrust in Afghanistan die ontstond na koranverbrandingen door Amerikaanse militairen.

Ook in Kunduz liepen de spanningen hoog op. De buitenlandse medewerkers van de niet-militaire Missie voor Hulp in Afghanistan van de Verenigde Naties (Unama) werden gevacueerd.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)r_aan_de_slag__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_108907411
Definitief geen uitbreiding missie Kunduz

DEN HAAG - Nederlandse militairen gaan in de Afghaanse provincie Kunduz definitief geen agenten van de grenspolitie en ook geen agenten van buiten de provincie trainen. Het kabinet legt zich er definitief bij neer dat er in Nederland onvoldoende politieke steun is om de missie uit te breiden.

„Dat is de realiteit van een minderheidskabinet, wat niet wegneemt dat de missie zelf nog steeds veel steun heeft”, zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Hij respecteert het dat partijen als GroenLinks en de ChristenUnie de uitbreidingsplannen niet steunden. Volgens die partijen is de grenspolitie te militair en is het moeilijk rekruten buiten Kunduz te blijven volgen, zoals de Kamer wil. GroenLinks, D66 en de ChristenUnie maakten destijds met hun steun de politietrainingsmissie mogelijk. Gedoogpartij PVV, de PvdA, SP en Partij voor de Dieren zijn er tegen.

Nederlandse militairen geven een basis- en praktijktraining aan Afghaanse agenten. De Kamer ging vorig jaar november akkoord met een beperkte uitbreiding van het werk. De Nederlanders leiden nu ook onderofficieren op en Afghaanse politietrainers lopen mee om de kneepjes van het vak te leren. Het kabinet zag echter mogelijkheden om de Nederlanders nog meer te laten doen. Rutte, die half december op bezoek was in Kunduz, vindt het jammer dat die ambitie niet haalbaar blijkt. „Maar het is niet onoverkomelijk, want de missie zelf is buitengewoon nuttig en heeft gelukkig parlementaire steun”, zei hij.

Volgens minister Hans Hillen van Defensie zal worden geprobeerd om binnen het mandaat zoveel mogelijk te doen. Maar de Nederlanders gaan de provincie niet uit en ook niet naar de grenspolitie, benadrukte de minister. Hij vindt het voor Afghanistan jammer dat de Nederlanders niet meer gaan doen. Maar ook Hillen zei dat hij heeft te rekenen met de politieke verhoudingen en beperkingen.
Het kabinet stuurt begin volgende week een brief naar de Tweede Kamer waarin wordt aangegeven hoe het met de missie gaat.

http://www.telegraaf.nl/b(...)et_uitgebreid__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_108907479
quote:
0s.gif Op woensdag 7 december 2011 00:19 schreef Clan het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Aghanistan circa 2002
Waarom lopen twee man met baret en n zonder?
pi_109071501
Eerste agenten buiten Kunduz-stad op cursus

DEN HAAG - De eerste politieagenten uit het district Khan Abad in de Afghaanse provincie Kunduz beginnen deze week aan een Nederlandse vervolgopleiding.

Dat gebeurt op een voormalig Afghaans legerkamp net buiten de stad Kunduz.
Khan Abad ligt daar ongeveer 25 kilometer vandaan. Het is makkelijk om de agenten naar het beveiligde opleidingskamp te vervoeren, zei de commandant der strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, dinsdag.

Hij sprak op een persbijeenkomst over de politietrainingsmissie. In Khan Abad zijn ongeveer 200 agenten die voor een opleiding in aanmerking komen.

Koranverbranding
In de hele provincie Kunduz gaat het om 1500 agenten. Daarvan hebben er inmiddels 100 een basisopleiding gehad. Ook de andere opleidingen en cursussen zijn in volle gang.

Alle activiteiten van de missie zijn weer hervat, nadat die tijdelijk hadden stilgelegen door de onrust die ontstond na koranverbrandingen op de Amerikaanse basis in Bagram. De veiligheidssituatie in Kunduz verbetert, maar blijft fragiel, aldus Van Uhm.

Bron: http://www.nu.nl/buitenla(...)duz-stad-cursus.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_109362808
Een wat oudere reportage van SchoolTV.

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_109362953
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_109367114
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_109367252
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_109520807
‘Grimmige situatie Uruzgan niet gemeld’

De Nederlandse commando’s die aan de vooravond van de missie naar Uruzgan verkenningen uitvoerden, hadden een “grimmiger beeld van de situatie” in Uruzgan dan destijds in het politieke en publieke debat naar buiten kwam. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Dat schrijven Arthur ten Cate en Martijn van der Vorm, historici die toegang kregen tot de archieven van de commando’s. Hun boek, Callsign Nassau, Het moderne Korps Commandotroepen 1989-2012, wordt vandaag aan minister Hillen (Defensie) aangeboden ter ere van het 70-jarig bestaan van het Korps Commandotroepen.

“Iedere inzet in het gebied zou volgens de commando’s moeten beginnen met een harde strijd om het onder controle te brengen”, voorspelden de elite-eenheden in 2005 in verkenningsrapportages naar Nederland. Hun woorden vonden echter nooit de weg naar de Tweede Kamer. Die moest het doen met afgezwakte frases. In de kabinetsbrief over de uitzending naar Uruzgan, ondertekend door de ministers Bot (Buitenlandse Zaken), Kamp (Defensie) en Van Ardenne (Ontwikkelingshulp), stond dat “offensieve operaties” in “bepaalde gebieden” van Uruzgan noodzakelijk konden zijn. Het kabinet sprak over “een missie met rele militaire risico’s” waarbinnen “een standvastige tegenstander” zich bediende van “gewapende strijd”.

Uruzgan was volgens verkenners ‘Talibaangebied bij uitstek’
Ten Cate en Van der Vorm schrijven dat de Groene Baretten, zoals de commando’s ook worden genoemd, een “grimmiger beeld van de situatie” hadden dan in het politieke en publieke debat naar voren kwam. De mogelijke inzet in Zuid-Afghanistan was in het najaar van 2005 voorgesteld als een operatie in de ‘lange’ Nederlandse traditie van vredesondersteunende missies, gericht op stabilisering, wederopbouw en het welzijn van de plaatselijke bevolking, maar niet als oorlogsoperatie.

Het kabinet legde volgens de historici vooral de nadruk op wederopbouw. Als het beeld van Uruzgan als oorlogsgebied in de publieke opinie kwam te overheersen, zou de gewenste ruime meerderheid voor de missie niet worden gehaald. Uruzgan was volgens de verkenners echter “Talibaangebied bij uitstek”.

Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/(...)uruzgan-niet-gemeld/
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_109833851
Defensie heeft geen idee wat Kunduz-agenten doen

Het ministerie van Defensie heeft, anders dan beloofd, geen idee waar de door Nederland opgeleide politieagenten in Kunduz naartoe zijn gegaan en wat ze precies doen. Defensie weet daardoor niet hoeveel agenten na de basiscursus hebben meegedaan aan vuurgevechten en of ze daarbij de regels hebben overtreden die met de Tweede Kamer zijn afgesproken: wel zelfverdediging, geen aanvalsacties. Ook de beloofde tienweekse vervolgopleiding blijft uit.

Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en Nieuwsuur in de Afghaanse provincie. De Tweede Kamer stelde als voorwaarde aan de trainingsmissie dat ex-leerlingen worden gevolgd, maar dat gebeurt niet actief. 'Wij vragen agenten niet lijstjes in te vullen: waar ze nu zijn en wat ze hebben gedaan', zegt kolonel Nico van der Zee, commandant van de Nederlandse missie in Kunduz.

In het dossier dat per agent wordt opgebouwd staan wel opleidingen en telefoonnummers. Het 'nabellen' gebeurt niet structureel.

Vuurgevechten
De Volkskrant en Nieuwsuur traceerden ter plekke een representatieve groep van 31 van de 60 agenten die de achtweekse basisopleiding hebben afgerond. Zeker vijf agenten blijken na hun opleiding door Nederland betrokken geraakt bij vuurgevechten. Volgens alle agenten ging het om zelfverdediging. Dat staat Den Haag toe: agenten mogen alleen niet meedoen aan 'geplande offensieve militaire acties'. In de Afghaanse praktijk blijkt de scheidslijn tussen defensief en offensief vechten echter dun.

'Begin februari waren we op zoek naar een zelfmoordterrorist in ons gebied, waarna onze patrouille door Taliban onder vuur werd genomen met machinegeweren en raketten. Daarna gingen we achter ze aan. We hebben op ze gevuurd, ja. Amerikaanse militairen hielpen mee', zegt Abdul Baqi, agent in het district Archi. Hij rondde 1 december zijn training af.

Rapportagesysteem
Volgens een woordvoerder van Defensie in Kunduz worden de beloften aan de Tweede Kamer toch nagekomen. 'We bellen niet elke week naar alle agenten om te vragen of ze de afgelopen week niet gevochten hebben. Hier maken we gebruik van het Afghaanse rapportagesysteem en eigen inlichtingen. We zullen alle informatie over mogelijke schending (van afspraken) onderzoeken.' Over het uitblijven van de beloofde vervolgopleiding zegt Defensie dat deze in de toekomst hopelijk toch nog plaatsvindt.

Defensiedeskundige Ko Colijn, directeur van instituut Clingendael, betwijfelt of de gevechtshandelingen van de agenten voldoen aan de beloften aan het parlement. 'Het is een schemergebied. Tussen 'geplande offensieve militaire acties' en 'zelfverdediging' zit een marge. Het najagen van Talibanstrijders, nadat je door hen bent belaagd, zou je inderdaad een verlengstuk van zelfverdediging kunnen noemen. Aan de andere kant is het niet in de geest van de gemaakte afspraken. Maar er valt over te twisten. Kortom: Het lijkt onontkoombaar dat een jury van Het Genootschap Onze Taal aan de missie-Kunduz wordt toegevoegd.' Stelliger is hij over het 'zoek' zijn van cursisten: 'Dat kan niet als het te wijten zou zijn aan nalatigheid van defensie.'

Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)z-agenten-doen.dhtml
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_109878294
Sterrendiner voor Nederlanders in Afghanistan

KUNDUZ - Het was een welkome afwisseling voor Nederlandse militairen gelegerd in het Noord-Afghaanse Kunduz. Ze kregen maandag een maaltijd voorgeschoteld van chef-kok Rik Jansma, eigenaar van een restaurant in Harderwijk met n Michelinster.

Het diner bestond volgens het ministerie van Defensie dinsdag uit carpaccio, coquilles, tamme eend met rode biet en kingboleet met taart van chocolade met een mousse van passievruchten toe. Een paar dagen eerder hadden 150 mensen van de luchtmacht in Mazar-e-Sharif ook al een viergangendiner gekregen van Jansma.

Jansma was door Defensie uitgenodigd. Hij zei ooit tegen een collega in zijn Harderwijkse restaurant wel eens voor de militairen in Afghanistan te willen koken. De collega ondernam hierop actie en enkele dagen later hing het ministerie van Defensie aan de telefoon om de zaak rond te maken.

Volgens Defensie waren de manschappen tevreden. Jansma kreeg na de maaltijd een „oorverdovend applaus”.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)n_Afghanistan__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_109963434
Politietraining Kunduz richt zich op vertrouwen

“Community policing gaat om het winnen van het vertrouwen van de bevolking”, zegt opperwachtmeester Ben Kersten. Hij en zijn collega´s zijn daar in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz volop mee bezig. In eerste instantie was alle aandacht van de politietrainers gericht op de gelijknamige stad. Sinds kort wordt er ook gepatrouilleerd in Khanabad, na Kunduz de grootste stad in het gebied.

Iets later dan voorzien, maar het werkgebied is nu uitgebreid. De vertraging werd veroorzaakt door de onlusten als gevolg van een koranverbranding eind februari. Volgens de plaatsvervangend commandant van het districtspolitiehoofdkwartier van Khanabad zijn de gemoederen een maand later zover gezakt dat patrouilleren mogelijk is. Dus gebeurt dat.

Ronde door Khanabad
Beveiligd door landmachtmilitairen begeleiden politietrainers Afghaanse agenten tijdens een ronde door het 140.000 inwoners tellende Khanabad. Ze houden zich bezig met community policing om vertrouwen te kweken. Volgens Kersten vindt de bevolking de politie afstandelijk en moeilijk bereikbaar bij problemen. “De politie is er voor de bevolking”, zegt het lid van het Police Operational Mentor and Liaison Team (POMLT). “Daarom moeten ze contact maken. Mensen moeten bereid zijn informatie te delen over onveilige situaties waar de politie op in kan spelen.”

Benaderbaar
Kersten spreekt als voorbeeld een Afghaanse winkelier aan. “Weet u wie wij zijn?” vraagt hij. “Amerikanen”, is het antwoord. “Nee, wij zijn Nederlandse politieagenten. En wij zijn hier om Afghaanse agenten te trainen.” Kersten blijft ook zijn leerlingen stimuleren mensen aan te spreken. “Maar ik ken in deze buurt helemaal niemand”, is de reactie. “Dat hoeft ook niet. Als je maar laat merken dat je benaderbaar bent”, zegt de politietrainer. Op een kruispunt knoopt de Afghaanse agent eindelijk zelf een gesprekje aan, tot tevredenheid van zijn leermeester.

Community policing is een belangrijk onderwerp bij het op poten zetten van een betrouwbaar politieapparaat. Tot medio 2014 richten de Nederlanders zich op de kwaliteitsverbetering van de circa 1500 politiemensen in de provincie Kunduz.

Bron: http://www.defensie.nl/mi(...)_op_vertrouwen_video
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_110161435
Hillen interpreteerde mandaat F-16 verkeerd

DEN HAAG - Nederlandse F-16's in Afghanistan mogen bondgenoten in nood te hulp schieten. Dat was tot dusver niet altijd mogelijk, maar volgens minister Hans Hillen van Defensie lag de schuld hiervan bij hemzelf. Dat zei hij dinsdag in een overleg met de Tweede Kamer.

Hillen verklaarde een eerder debat met de Kamer over de missie in Kunduz „verkeerd te hebben genterpreteerd”. Volgens de christendemocratische bewindsman is dan ook geen uitbreiding van het mandaat van de missie nodig om de inzet van de F-16 te veranderen.

De zaak kwam vorige week aan het rollen toen SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel de kwestie te berde bracht. Hij zei dat de F-16's bondgenoten in nood moeten helpen, ook al is de SP tegen de missie in Kunduz.

Tot nu toe mochten de Nederlandse gevechtsvliegtuigen alleen te hulp schieten als ze toch al in de lucht waren en er een noodoproep van bondgenoten kwam. Apart opstijgen om hulp te bieden in een noodsituatie was verboden. Van Bommel noemde dat onaanvaardbaar.

De F-16's zijn in Mazar-e-Sharif gestationeerd als onderdeel van de politietrainingsmissie in Kunduz. Ze worden onder meer ingezet voor het opsporen van bermbommen.

In het debat haalde de oppositie hard uit naar het zogeheten agentvolgsysteem. Politieagenten die in Kunduz door Nederlanders getraind zijn, mogen niet aan offensieve militaire acties deelnemen. Dat was een voorwaarde van GroenLinks om in te stemmen met de missie. Het agentvolgsysteem is een controlemiddel om te zien dat agenten zich ook aan deze voorwaarde houden. Maar volgens onder meer de PvdA en SP is het onbetrouwbaar. Het zou niet veel meer inhouden dan een belletje plegen met de politiecommandant.

Maar minister Hillen stelde dat er meer controlemogelijkheden zijn. Als er gelogen wordt (door agenten) komt dat uit, zei hij. „We weten behoorlijk goed wat er gebeurt”, voegde hij eraan toe. Hij beloofde in vervolgrapportages over de missie extra aandacht te zullen geven aan het agentvolgsysteem.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_mandaat_F-16__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')