abonnement bol.com Unibet Coolblue
  woensdag 19 oktober 2011 @ 15:15:01 #51
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103281516
Ik ga me alvast verontschuldigen voor de slechte kwaliteit foto's, gemaakt met weinig licht laat in de avond.

Na ruim 2 weken gisting was het tijd om het bier, zo'n 25 liter European Pilsner, in de fles te doen. Nu moet het nu zeker minimaal 4 weken 'zitten' om tot het beste resultaat te komen. Ik heb gisteren al een glas gehad en het smaakt al erg goed, wat plat want er zit nog geen suiker in (dus geen nagisting/koolzuur wat pas in de fles ontstaat)

De opstelling:


'Bottle capper':


In de aanslag:


Suiker, bierdopjes en wat flessen variërend van 1 liter flessen tot 330ml flessen.


Een klein uurtje later, alles in de fles:


En schoonmaken:


Overblijfsel:




Zo, ik kan daar weer een weekendje mee vooruit. Dit weekend gooi ik er een nieuwe batch in. :9
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  maandag 24 oktober 2011 @ 00:01:42 #52
150677 PKfotografie
www.fotobijbestellen.com
pi_103482302
dit is iets wat ik wel eens wil gaan proberen..

is er een must have boek?
en de grote vraag van mijn wederhelft..... bier maken stinkt.... hoe erg ruik je het? (zitten op een appartement) en is er wat aan te doen?

drinken trouwens graag pils en niet zozeer bruinbier dus misschien scheelt dat wat, of juist niet
pi_103489268
quote:
0s.gif Op maandag 24 oktober 2011 00:01 schreef PKfotografie het volgende:
dit is iets wat ik wel eens wil gaan proberen..

is er een must have boek?
en de grote vraag van mijn wederhelft..... bier maken stinkt.... hoe erg ruik je het? (zitten op een appartement) en is er wat aan te doen?

drinken trouwens graag pils en niet zozeer bruinbier dus misschien scheelt dat wat, of juist niet
Je krijgt een zoetige lucht in de kamer waar je bier staat te gisten,
Je zou nog een grote vuilniszak om je ton heen kunenn doen,
dat scheelt iets, maar uiteindleijk komt de lucht toch eruit.
Als je erg handig bent zou je ook een slang op je waterslot kunnen maken die je dan door een raampje naar buiten laat gaan.
  maandag 24 oktober 2011 @ 14:56:01 #54
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103498000
Je ruikt het wel een paar dagen. Wanneer de actieve gisting klaar is wordt het zeker minder. Maar een aparte kamer is zeker wel aan te raden. (die heb je maar een week of wat nodig, daarna gaat het de fles in sowieso)

Om een voorbeeld te geven vd instructies, dit is de handleiding van mijn eerste bier: Zoals je ziet vrij makkelijk te doen.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_103524947
quote:
0s.gif Op maandag 24 oktober 2011 14:56 schreef popolon het volgende:
Je ruikt het wel een paar dagen. Wanneer de actieve gisting klaar is wordt het zeker minder. Maar een aparte kamer is zeker wel aan te raden. (die heb je maar een week of wat nodig, daarna gaat het de fles in sowieso)

Om een voorbeeld te geven vd instructies, dit is de handleiding van mijn eerste bier: Zoals je ziet vrij makkelijk te doen.
Ik had nog een blik staan met houdbaarheidsdatum tot 12 oktober,
die heb ik zondag, de 23e nog even snel in het vat gedaan,
maar de gisting kwam niet echt op gang,
dus ik heb er vanmiddag nog wat extra gist bij gegooid, had nog een potje in de koelkast staan,
en nu lijkt hij wel op gang te zijn gekomen.

Ik hoop dat ie het blijft doen.
  dinsdag 25 oktober 2011 @ 05:53:09 #56
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103531354
Zo'n blik, mits vacuum verpakt, blijft wel even goed. ;) Brouwze.

Leuke uitleg wat er mis is met de normale bieren uit de 'supermarkt'.


En waarom een laagje gist op de bodem vd fles juist goed en gezond is:



Living beer. ^O^
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_103533852
Leuk stukje,

Ik heb vanmorgen even geluisterd en de boel staat lekker te gisten.
Er komt steeds lucht door het waterslot heen en de zolderkamer ruikt ernaar,
gelukkig heb ik deze week geen thuiswerkdag gepland staan.

Dat wordt zaterdag weer 50 flesjes schoonmaken,
ik zag dat mijn citroenzuur bijna op is,
dus na deze batch even een nieuw potje bestellen.
  dinsdag 25 oktober 2011 @ 18:01:32 #58
36098 kievit19
vlaai squad is no more
pi_103549624
ik heb zojuist de spullen besteld ! hoop dat het er voor het weekend is , dan kan ik mooi aan de gang dit weekend
The sand is pouring through the hourglass
To remind me of how precious time is
Cause all I ever do
Is dream, dream, dream, what am I supposed to do
  dinsdag 25 oktober 2011 @ 18:59:44 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103551681
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2011 19:21 schreef Soohr het volgende:

[..]

binnen hoeveel tijd drink je 20 liter bier op?
Ik heb graag dat mijn laatste flesje nog net zo lekker is als mijn eerste,
Daar heb jij weer gelijk in.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 25 oktober 2011 @ 19:05:53 #60
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103551923
De laatste smaakt heel waarschijnlijk stukken beter dan de eerste, vooral heldere bieren als pilsners worden beter na minimaal drie maanden.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_103559365
Gebruik Grolsch beugel flesjes. Iedereen die ik ken en zelf brouwt gebruikt ze. Zelfs degene die van die kroonkurk dingen hebben. Veel makkelijker.
  donderdag 27 oktober 2011 @ 20:46:53 #62
36098 kievit19
vlaai squad is no more
pi_103640198
het spul is binnen, van het weekend maar eens een poging doen , heb nu alleen wel 1 probleem: ik heb nog geen beugelflessen , en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.

maar ik had zojuist met die kroonkurkpers geprobeerd op flesjes van bavaria, en dat ging eigenlijk prima in tegenstelling van de berichten dat die kapot zouden springen bij het persen (heb ook gevuld met water, en er lekte nergens wat langs)
The sand is pouring through the hourglass
To remind me of how precious time is
Cause all I ever do
Is dream, dream, dream, what am I supposed to do
pi_103640915
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
het spul is binnen, van het weekend maar eens een poging doen , heb nu alleen wel 1 probleem: ik heb nog geen beugelflessen , en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.
Ga naar een bouwplaats en vraag of de bouwvakkers vrijdagmiddag zin hebben om wat te drinken.
pi_103641259
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 oktober 2011 19:05 schreef popolon het volgende:
De laatste smaakt heel waarschijnlijk stukken beter dan de eerste, vooral heldere bieren als pilsners worden beter na minimaal drie maanden.
(echte) pils is ondergistend, dat gaat thuis niet lukken.
Het gevaar van die donkere bieren is dat je teveel gebrande mout gaat gebruiken.
Puur persoonlijk, maar de wat lichtere bieren vind ik lekkerder.

hier haal ik mijn grondstoffen:
http://www.burgbieren.nl/
Levensbron Kind Gelderland | Voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
  donderdag 27 oktober 2011 @ 21:24:01 #65
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103642899
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 21:01 schreef BertV het volgende:

[..]

(echte) pils is ondergistend, dat gaat thuis niet lukken.
In mijn basement is altijd in de herfst winter rond de 10/15 graden, in de warmste maanden 15/20 graden. En het gaat wel lukken met een extra koelkast.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_103643603
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 21:24 schreef popolon het volgende:

[..]

In mijn basement is altijd in de herfst winter rond de 10/15 graden, in de warmste maanden 15/20 graden. En het gaat wel lukken met een extra koelkast.
Ok, krijg er al weer zin in. Al weer een tijdje niet gebrouwen.
Ik ben meer een low-budget hooggistende brouwer. Filteren met (schone) handdoeken, afvullen in beugelflesjes.
Levensbron Kind Gelderland | Voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
pi_103644252
Heb je bij bier trouwens ook dat je niet mag stapelen? Geen idee wat het meer gangbare woord hier voor is. Maar dat je in ieder geval niet meerdere setjes mag gebruiken omdat dan de temperatuur omhoog schiet.

Ik hoop zelf over 2 weken mijn kleine nieuwe stookketel te kunnen gebruiken. De onderdelen zijn besteld.

Ik ben niet eens een bierdrinker, maar op de één of andere vage manier trekt het toch eens in de zoveel tijd mijn aandacht.
pi_103645489
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 21:44 schreef Kabolter het volgende:
Heb je bij bier trouwens ook dat je niet mag stapelen? Geen idee wat het meer gangbare woord hier voor is. Maar dat je in ieder geval niet meerdere setjes mag gebruiken omdat dan de temperatuur omhoog schiet.
Stapelen? Kan alleen maar naar je bedoeling gissen. Meerdere kant en klare bier-pakketten? :P
Het gaat om de verhouding van de grondstoffen, zolang je stapsgewijs en gecontroleerd de temperatuur kan verhogen bij het maischen is er niks aan de hand.
Levensbron Kind Gelderland | Voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
pi_103646087
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 22:02 schreef BertV het volgende:

[..]

Stapelen? Kan alleen maar naar je bedoeling gissen. Meerdere kant en klare bier-pakketten? :P
Het gaat om de verhouding van de grondstoffen, zolang je stapsgewijs en gecontroleerd de temperatuur kan verhogen bij het maischen is er niks aan de hand.
Stel dat je ipv 25 liter 75 liter één keer wil produceren. Kun je dan zonder problemen alles in één vat brouwen? Of loopt de temperatuur dan heel snel op?
  donderdag 27 oktober 2011 @ 23:44:34 #70
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103651796
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter. :D Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_103652910
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 23:44 schreef popolon het volgende:
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter. :D Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Ik vroeg mij het eerdere uit interesse af. :)
Soms zijn de iets grotere vaten iets makkelijker schoon te maken.

Ik heb met mijzelf de afspraak gemaakt om eerst mijn stookwijn te destilleren (ben vooral als het op dit soort dingen aankomt nogal impulsief). Heb nog iets van 30 liter liggen, en een hele rij smerige wijntjes. Dus daar ben ik in de herfst nog wel zoet mee.

Maar op de één of andere manier blijft het interessant als extra hobby, bier brouwen.
pi_103657345
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 23:44 schreef popolon het volgende:
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter. :D Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Een grotere massa stof heeft een grotere warmtecapaciteit en reageert dus minder en dus trager op de toevoer van een gelijke hoeveelheid energie. Ik kan mij zo voorstellen dat de temperatuur dus juist nauwkeuriger te regelen is. Veel lastiger is het denk ik om het bier snel te koelen na het koken met de hop. Omdat water een gigantische warmtecapaciteit heeft moet er heel veel energie ontrokken worden. Bij een grote hoeveelheid bier is dat denk technisch gezien lastiger dan bij een kleine hoeveelheid bier.
  vrijdag 28 oktober 2011 @ 03:20:42 #73
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103657578
Heb je gelijk in, mijn scheikunde was nooit zo best. :') Het koelen na het koken moet inderdaad z.s.m. Ik gooi m'n gootsteen vol ijsblokjes en vul m'n brouwsel aan met gefiltreerd water dat ik een paar uur in de vriezer heb laten staan, iets wat redelijk goed helpt. Er zijn speciale 'wort chillers' maar zo ver ben ik zelf nog niet.

Ik ga volgende week voor m'n 100e liter. Heb nog zo'n 40 liter nu in de basement staan die zeker nog een paar weken moeten rijpen zeg maar. Maar ik ben al wel begonnen met consumeren natuurlijk. :Y)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  vrijdag 28 oktober 2011 @ 16:08:53 #74
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103673181
Dit wordt de volgende:

American Wheat Beer

Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  † In Memoriam † zaterdag 29 oktober 2011 @ 15:20:00 #75
141844 Macka66
Ingewikkeld doekiemonster
pi_103707818
Ja, hier ook simpele thuisbrouw w/ Spullen halen we bij het Brouwparadijs in Katwijk, leuke combi van computerwinkel en brouwbenodigdheden. We kiezen meestal voor speciaalbieren in kleinere hoeveelheden. Gisten gebeurt op zolder, rusten na bottelen in de kruipruimte.
Het is leuk om naar bepaalde gebeurtenissen toe te brouwen. Op mijn verjaardag hadden we zo vier verschillende bieren, waarvan een Mexicaanse voor bij het Mexicaans buffet.

Met tarwebier mikken we koriander en schil van zoete sinaasappels erbij, geeft een wat Belgischer effect. Abdijbier is net op dronk, nieuwe lading tarwebier staat te gisten.
DancingPhoebe op <a href="http://forum.fok.nl/topic/1352192/3/51#73971988" target="_blank" >23/10/09</a>:[/b]
God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')