Je krijgt een zoetige lucht in de kamer waar je bier staat te gisten,quote:Op maandag 24 oktober 2011 00:01 schreef PKfotografie het volgende:
dit is iets wat ik wel eens wil gaan proberen..
is er een must have boek?
en de grote vraag van mijn wederhelft..... bier maken stinkt.... hoe erg ruik je het? (zitten op een appartement) en is er wat aan te doen?
drinken trouwens graag pils en niet zozeer bruinbier dus misschien scheelt dat wat, of juist niet
Ik had nog een blik staan met houdbaarheidsdatum tot 12 oktober,quote:Op maandag 24 oktober 2011 14:56 schreef popolon het volgende:
Je ruikt het wel een paar dagen. Wanneer de actieve gisting klaar is wordt het zeker minder. Maar een aparte kamer is zeker wel aan te raden. (die heb je maar een week of wat nodig, daarna gaat het de fles in sowieso)
Om een voorbeeld te geven vd instructies, dit is de handleiding van mijn eerste bier: Zoals je ziet vrij makkelijk te doen.
Daar heb jij weer gelijk in.quote:Op maandag 10 oktober 2011 19:21 schreef Soohr het volgende:
[..]
binnen hoeveel tijd drink je 20 liter bier op?
Ik heb graag dat mijn laatste flesje nog net zo lekker is als mijn eerste,
Ga naar een bouwplaats en vraag of de bouwvakkers vrijdagmiddag zin hebben om wat te drinken.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
het spul is binnen, van het weekend maar eens een poging doen , heb nu alleen wel 1 probleem: ik heb nog geen beugelflessen , en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.
(echte) pils is ondergistend, dat gaat thuis niet lukken.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 19:05 schreef popolon het volgende:
De laatste smaakt heel waarschijnlijk stukken beter dan de eerste, vooral heldere bieren als pilsners worden beter na minimaal drie maanden.
In mijn basement is altijd in de herfst winter rond de 10/15 graden, in de warmste maanden 15/20 graden. En het gaat wel lukken met een extra koelkast.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 21:01 schreef BertV het volgende:
[..]
(echte) pils is ondergistend, dat gaat thuis niet lukken.
Ok, krijg er al weer zin in. Al weer een tijdje niet gebrouwen.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 21:24 schreef popolon het volgende:
[..]
In mijn basement is altijd in de herfst winter rond de 10/15 graden, in de warmste maanden 15/20 graden. En het gaat wel lukken met een extra koelkast.
Stapelen? Kan alleen maar naar je bedoeling gissen. Meerdere kant en klare bier-pakketten?quote:Op donderdag 27 oktober 2011 21:44 schreef Kabolter het volgende:
Heb je bij bier trouwens ook dat je niet mag stapelen? Geen idee wat het meer gangbare woord hier voor is. Maar dat je in ieder geval niet meerdere setjes mag gebruiken omdat dan de temperatuur omhoog schiet.
Stel dat je ipv 25 liter 75 liter één keer wil produceren. Kun je dan zonder problemen alles in één vat brouwen? Of loopt de temperatuur dan heel snel op?quote:Op donderdag 27 oktober 2011 22:02 schreef BertV het volgende:
[..]
Stapelen? Kan alleen maar naar je bedoeling gissen. Meerdere kant en klare bier-pakketten?
Het gaat om de verhouding van de grondstoffen, zolang je stapsgewijs en gecontroleerd de temperatuur kan verhogen bij het maischen is er niks aan de hand.
Ik vroeg mij het eerdere uit interesse af.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 23:44 schreef popolon het volgende:
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter. Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Een grotere massa stof heeft een grotere warmtecapaciteit en reageert dus minder en dus trager op de toevoer van een gelijke hoeveelheid energie. Ik kan mij zo voorstellen dat de temperatuur dus juist nauwkeuriger te regelen is. Veel lastiger is het denk ik om het bier snel te koelen na het koken met de hop. Omdat water een gigantische warmtecapaciteit heeft moet er heel veel energie ontrokken worden. Bij een grote hoeveelheid bier is dat denk technisch gezien lastiger dan bij een kleine hoeveelheid bier.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 23:44 schreef popolon het volgende:
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter. Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |