abonnement Unibet Coolblue
pi_102396413


Welkom in het McDonald's topic! Dit is voor bijna alles wat over McDonald's gaat, crewleden mogen zich melden in het McDonald's Crewtopic in WGR

Website's:
McDonald's Nederland
McDonald's Belgie
McDonald's Duitsland
Menu informatie

Voorgaande delen:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8
Deel 9
Deel 10
Deel 11
Deel 12
Deel 13
Deel 14
Deel 15
Deel 16
Deel 17
Deel 18
Deel 19
Deel 20
Deel 21
Deel 22
Deel 23
Deel 24
Deel 25
Deel 26
Deel 27
Deel 28
Deel 29
Deel 30

Actuele acties








Komende Acties:
- Chicken Saté (27 september)
- Grotere smoothies / 200ml (11 oktober)
- Return of your favourite Burger-winnaar + McFlurry (18 oktober)
- Nieuwe McFlurry (8 november)

quote:
JUBILERENDE HAMBURGERGIGANT begon in 1971 in Nederland met kip, appelmoes en erwtensoep…
McDonald’s 40 jaar VET LEKKER!



JE HOUDT ERVAN OF JE HAAT HET, maar één ding is zeker: hamburgergigant McDonald’s roept emoties op. Aanstaande dinsdag viert de fastfoodreus het veertigjarig bestaan in Nederland. Ooit binnengehaald door niemand minder dan Albert Heijn was het de eerste jaren kwakkelen met Kip Superbout en handgeschilde aardappels. Pas een paar jaar later kwam het grote succes en nu zijn er 226 restaurants die jaarlijks 130 miljoen keer worden bezocht. Wat blijft, is het bijna aandoenlijke vechten tegen het imago van vet en ongezond. Het personeel, dat naar eigen zeggen ketchup in het bloed heeft, wordt er wel eens moe van: „Zet een dikke man in een McDonald’s en hij heet ongezond. Zet een dikke man in een sterrenrestaurant en hij is een Bourgondiër...”

Praat nooit over ’klanten’ in een McDonald’s-restaurant. McDonald’s heeft ’gasten’. En in de keuken staat op grote kaarten precies aangegeven wat ’de gast’ van zijn broodje verwacht: heet, volledig getoast of gestoomd, goudbruin, netjes ’gedressed’ en met de juiste ingrediënten.

Al die handelingen moeten met zorg worden verricht door het personeel, oftewel: de Broodpersoon, de Grillpersoon en de Dresspersoon. Die elke vraag volgens de bedrijfsregels dienen te besluiten met een ’alsjeblieft’. ’Mag ik drie kronen alsjeblieft’. En kronen, dat is weer vaktaal voor de bovenkanten van de Big Macs, na veertig jaar nog steeds de onbetwiste, ongewijzigde klassieker op het McDonald’smenu.

We staan in de keuken van de McDonald’s aan de Muntebergweg in Amsterdam, een van de vlaggenschepen van de keten. Voorzien van gratis WiFi, strak en modern heringericht, twee Easy Order Kiosks (zelf bestellen) voor de counter. Trainingconsultant Silvan Wijnja verklaart alle vaktaal en trekt een la met ’Patties’ open. Patties zijn de diepgevroren hamburgerschijven die via de Grillzone hun weg moeten vinden naar de ’Heated Landing Zone’ om op die manier terecht te komen bij de klant. Pardon! Gast. Personeelsleden, oftewel crewleden, passeren elkaar met veel ’alsjebliefts’ en ’dankjewels’, armen en handen vol met dozen frietjes, zakken buns en trays met milkshakes. En dan is het nog niet eens ’rush’, oftewel spitsuur in het restaurant.

Gele ‘M’

Slechts weinig Nederlanders zullen nooit hun tanden in een met sesamzaad bespikkeld broodje van McDonald’s hebben gezet: ruim 112 miljoen ’buns’ worden er per jaar verwerkt. Gezinnen met kinderen, pubers, studenten, maar ook zakenlui met laptops en bejaarden vinden hun weg richting de counter. Teenslippers, pumps en brogues, gebroederlijk staan ze in de rij om een dienblad volgeladen te krijgen met de bekende vierkante bakjes. De gele ’M’ is een overbekend baken langs de Nederlandse snelwegen. Terwijl het er veertig jaar geleden, in die begintijd, helemaal niet zo rooskleurig uitzag.

In 1971 werd het eerste filiaal geopend in Zaandam. Albert Heijn, visionaire ondernemer, had de keten in Amerika bezocht en zag het concept helemaal zitten. Om er een oogje op te kunnen houden, je wist maar nooit met die Amerikaanse uitvindingen, werd een vestiging vlak bij het hoofdkantoor in Zaandam geopend. Overigens niet alleen de eerste in Nederland, maar sowieso in heel Europa! Hamburgers op het menu, natuurlijk, maar ook oer-Hollandse producten als Kip Superbout, appelmoes en zelfs erwtensoep. De aardappels voor de frietjes werden nog met de hand geschild. Een tweede vestiging kwam net als in de States op een industrieterrein.

De schaarse bezoekers bleken echter vooral koffie te bestellen en zich te verbazen over het feit dat ze met hun handen moesten eten. Rare jongens, die Amerikanen... En dan die onbeschaamd grote burgers die je bijna niet in je mond kon krijgen. Heijn verkocht in 1973 enigszins teleurgesteld zijn aandelen aan de door hem aangestelde manager Jan Sybesma. Sybesma koos er resoluut voor een heel andere weg in te slaan: hij breidde snel uit in de centra van de grote steden en dat was wél een succes.

Sindsdien ging het snel. McDonald’s introduceerde zaken die een begrip werden in Nederland: Chicken McNuggets, het bekende Happy Meal met de felbegeerde speeltjes, tegenwoordig bestaan er zelfs ruilbeurzen voor. De groenteburger en de McFlurry en, typisch Nederlands, de McKroket. Het ’Warme Appelgebak’, ook wel bekend en gevreesd als ’Gloeiendheet Appelgebak’ (overigens uit het assortiment). Clown Ronald McDonald, overigens nog steeds actief in de restaurants en de huizen van het Ronald McDonald Kinderfonds. De opening van de eerste McDrive in Huis ter Duin genereerde in ’87 een heuse file van eet- en kijklustigen, terwijl in ’95 nog een relletje ontstond over bejaarden die, vanwege ongewenst hanggedrag, de Mac in Almere werden uitgezet.

Alle producten van McDonald’s dienen overal ter wereld hetzelfde te smaken. Of je nu in Peking of Sydney of Winterswijk naar binnen stapt, een Big Mac is een Big Mac: met precies dezelfde hoeveelheid sla en dezelfde smaak saus. Dat is de zogeheten McDonald’sbelevenis. Wel zijn er regionale verschillen. Koosjer in Israel, zonder rundvlees in India. In Peking hoef je niet op zoek te gaan naar die felgele frietsaus, want die is exclusief voor Nederland en België. In Duitsland daarentegen verkopen ze weer alcohol in de vestigingen. En deze verslaggeefster at in het Amerikaanse Maine ooit een McLobster, een broodje kreeft, warm aan te bevelen voor de Nederlandse markt overigens.

Belangrijk onderdeel van het succes zijn de reclames, weet SjoerdJan Feenstra. „Wie kent niet de kreet ’Ze zei meneer tegen me!’? Of: ’Míjn vader werkt bij McDonald’s!’ Zeer van toepassing op Sjoerd-Jan, die laatste reclame, want de Zwollenaar komt uit een echte hamburgerfamilie. Hij volgde enige jaren geleden vader Ron Feenstra op als franchisenemer van maar liefst vier restaurants en voegde daar zelf een gloednieuwe in Kampen aan toe. „Mijn vader begon pas op zijn 49e bij Mc Donald’s en dat kwam eigenlijk door mij”, glimlacht Feenstra. „Ik wilde als kind alleen mee naar het centrum om nieuwe kleding te kopen als we daarna bij McDonald’s gingen eten. Dat fascineerde hem. Hij raakte geïnteresseerd in de formule en het product en opende toen ik vijftien was een vestiging. Wat mij er trof, als jongere al, was de gezelligheid en de samenwerking in het bedrijf.”

Sjoerd-Jan heeft, zoals hij het zelf uitdrukt, ’ketchup in de aderen’. „Ik vind de burgers zelf ook heel lekker, ik eet er om de dag wel één. McDonald’s is en blijft een fascinerend bedrijf, dat merk ik als ik op feestjes vertel waar ik werk. De hele avond gaat het dan over niets anders meer. Iedereen wil weten of er nou echt van die strenge regels zijn voor de bereiding, waar de ingrediënten vandaan komen en of er een Hamburger University bestaat. Ze zijn vaak erg verbaasd als ze horen dat er bij mijn vijf vestigingen in totaal 500 man werken. Wat wil je, we zijn bijna continu open en zelfs ’s nachts is er nog een schoonmaakploeg aan het werk.”

Salades

Natuurlijk is ook de kritiek niet van de lucht. Ongezond en vet fastfood zou er worden verkocht, Feenstra haalt er zo langzamerhand zijn schouders over op. „Ik kan natuurlijk wel weer uitgebreid gaan vertellen over ons superschone frituurvet, de verantwoorde producten en de salades. De programma’s om het bewegen te bevorderen. Maar ik denk ook wel eens: jongens, als jullie elke dag een pizza bij Albert Heijn kopen, geven jullie dan ook de supermarkt de schuld van jullie overgewicht? Plaats een foto van een dikke man hier en hij is ongezond, plaats een foto van een dikke man in een sterrenrestaurant en hij is een gezellige Bourgondier. ”

De hamburgerketen heeft door de jaren heen heel wat kritiek moeten weerleggen. Vooral het verkopen van dikmakend voedsel werd het bedrijf te pas en te onpas aangewreven. Salades, fruit en zelfs worteltjes bij het Happy Meal moesten het ongezonde imago oppoetsen. Maar dat was niet de enige reden, zegt Jo Sempels, algemeen directeur van McDonald’s Nederland: „Wij doen heel veel aan marktonderzoek. En als de gast aangeeft dat hij ook bij ons graag een salade of een licht en klein hapje wil kunnen eten, dan zorgen wij dat dat in het aanbod komt. Gezond eten en verantwoorde producten zijn nu eenmaal een tendens in de markt en daar spelen wij graag op in. Maar wij zullen nooit onze core business verloochenen. De Big Mac is en blijft het vlaggenschip van McDonald’s. En wie geen worteltjes wil bij het Happy Meal, kan gewoon een Danoontje krijgen!” Toch lijkt de keten een beetje stil te staan. Al enige jaren ligt het aantal vestigingen rond de 220. Is Nederland verzadigd van McDonald’s? „Er zijn in Nederland nog genoeg witte vlekken te vinden waar een vestiging kan worden geopend of gebieden waar het zo druk is dat behoefte aan een extra restaurant bestaat. Probleem is het vinden van goede locaties en het rond krijgen van bouwvergunningen. Bovendien hebben we ons de laatste jaren erg gericht op het verbeteren van de bestaande zaken. De interieurs zoals die er vijftien jaar geleden uitzagen, kúnnen nu eenvoudigweg niet meer. Klanten willen, ook in een hamburgerrestaurant, meer luxe en voorzieningen zoals WiFi. Maar de komende jaren willen we doorgroeien naar 270 à 280 vestigingen. Nederland heeft nog lang de buik niet vol van McDonald’s. ”
bron
Ik keek naar jou, jij naar je brommertje; ik houd van jou, jij van je brommertje; jij brak mijn hart, ik jouw brommertje...
  maandag 26 september 2011 @ 13:35:40 #2
302853 themole
graaft totaal door.
pi_102396545
quote:
0s.gif Op maandag 26 september 2011 13:30 schreef Bartjebart het volgende:

[..]

Oh das wel heul ideaal!
Dus voor de prijs van een mckroket heb je iets dat normaalgesproken de prijs van een QP heeft. :) Zal binnenkort wel weer verhoogd worden. :'(
Niet altijd serieus
pi_102396959
milshake banaan weg voor een flut mango/passievrucht mix :')
en tevens: zaterdag avond 2 man aan de kassa bij grote markt (den haag), heb volgens mij ruim 10 minuten staan wachten op de "snelle" order balie (waarmee je met die zuilen besteld) :')
werkelijk, kunnen ze dan zo weinig goed doen.. :X
pi_102397490
McChicken voor 2 euro zal wel een lokale actie zijn ja, is niet landelijk :9
pi_102403505
hmmz.. zou de chickensate wat zijn? :+
pi_102408345
Ik kan nog altijd een traan laten om het feit dat de bigtasy uit het assortiment is..

Die 1955 is niet verkeerd maar er zit ook niet speciaals bij, een beetje de ad melkert onder de burgers...

Nu telkens maar 10 km omrijden voor de BK, helaas want de friet en toetjes ed zijn bij de mac zoveel beter, maar die bigtasty rulede alle burgers! Nu vind ik het hele assortiment eigenlijk net niets...
pi_102408963
quote:
0s.gif Op maandag 26 september 2011 19:16 schreef Mister_Bojangles het volgende:
Ik kan nog altijd een traan laten om het feit dat de bigtasy uit het assortiment is..

Die 1955 is niet verkeerd maar er zit ook niet speciaals bij, een beetje de ad melkert onder de burgers...

Nu telkens maar 10 km omrijden voor de BK, helaas want de friet en toetjes ed zijn bij de mac zoveel beter, maar die bigtasty rulede alle burgers! Nu vind ik het hele assortiment eigenlijk net niets...
de patat van de BK is echt beter t.o.v. de mac..
bigtasty was wel echt een goeie burger, helaas werd hij elke keer zo opgediend dat het leek alsof hij eerst een uur op de vloer had gelegen ;(

enige echt lekkere burger die ik nu nog in het menu vindt zitten is de chicken sensation..
pi_102410194
Klopt, maar mc eten is bij mij eigenlijk al naar binnen geschoven voordat ik goed en wel heb bekeken wat ik in mn handen heb :D

Als ik savonds laat naar de mc ging dan gingen we ook niet naar de mc, maar ''een bigtasty halen'', er was niet eens twijfel over het menu. Zo te lezen zijn we niet de enige....

Weet een medewerker niet toevallig de reden daarvan? Ik bedoel het lijkt me toch niet dat die productmanagers bij de mc er serieus van overtuigd waren dat die 1955 de bigtasty zonder meer zou verdringen?
Straks gaat ah nog de cola uit het assortiment halen...
pi_102410627
HMmmmm bigtasty :9~
pi_102410741
quote:
0s.gif Op maandag 26 september 2011 19:55 schreef Mister_Bojangles het volgende:
Klopt, maar mc eten is bij mij eigenlijk al naar binnen geschoven voordat ik goed en wel heb bekeken wat ik in mn handen heb :D

Als ik savonds laat naar de mc ging dan gingen we ook niet naar de mc, maar ''een bigtasty halen'', er was niet eens twijfel over het menu. Zo te lezen zijn we niet de enige....

Weet een medewerker niet toevallig de reden daarvan? Ik bedoel het lijkt me toch niet dat die productmanagers bij de mc er serieus van overtuigd waren dat die 1955 de bigtasty zonder meer zou verdringen?
Straks gaat ah nog de cola uit het assortiment halen...
Ik denk dat je het anders moet zien. Wanneer de Mc z'n assortiment blijft updaten zijn mensen eerder geneigd om een bezoek te brengen. Bepaalde basisburgers zullen altijd in het assortiment blijven zoals de BigMac en zo.

Zo moet je het ook zien met de AH. Zij zullen cola niet uit het assortiment halen, maar een bepaalde soort wellicht wel. Bijvoorbeeld een bepaald merk of een 'smaakje'.
Ik keek naar jou, jij naar je brommertje; ik houd van jou, jij van je brommertje; jij brak mijn hart, ik jouw brommertje...
pi_102411105
Mja maar dat doen ze maar lekker met de italian classic en de nacho burger ed... De bigtasty was echt wel behoorlijk populair bij het grote publiek en ook al een aantal jaren in het assortiment...

Als ah cola lemon uit het assortiment haalt is het een minder groot probleem dan wanneer het alle cola light uit het ass haalt :P Maargoed ik kan alleen maar hopen dat ie ooit nog terug komt...
pi_102411492
quote:
0s.gif Op maandag 26 september 2011 20:04 schreef Bartjebart het volgende:

[..]

Ik denk dat je het anders moet zien. Wanneer de Mc z'n assortiment blijft updaten zijn mensen eerder geneigd om een bezoek te brengen. Bepaalde basisburgers zullen altijd in het assortiment blijven zoals de BigMac en zo.

Zo moet je het ook zien met de AH. Zij zullen cola niet uit het assortiment halen, maar een bepaalde soort wellicht wel. Bijvoorbeeld een bepaald merk of een 'smaakje'.
Juist :+
De Tasty was een zogenaamde 'premiumburger', die staan los van het vaste assortiment. Zo zijn de Chicken Sensation/Saté ook premiumburgers.
Soms halen ze er wel eens een product uit dat plaats moet maken voor een ander product ja, en nu is dat toevallig de Tasty. Maar die komt heus wel weer terug hoor. Als hij nou dramatisch slecht liep dan was het wellicht het overwegen waard om het eruit te laten, maar hij ging hard, en mede daarom komt hij heus wel terug. Alleen wanneer, dat weet niemand :+ Dit jaar niet meer in ieder geval.
pi_102411656
Jij werkt bij de mc toch?

Dan is bij deze dus mijn vermoeden dat de bigtasty hard liep bevestigd. Blijft onbegrijpelijk imo. dat zoiets dan uit het ass wordt gehaald maargoed :P
  maandag 26 september 2011 @ 20:26:13 #14
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_102411845
Ik snap echt niet hoe mensen de patat van de BK beter kunnen vinden dan van de MC. Ik heb altijd het idee dat ik daar puur poeder zit te eten ofzo. Brr
pi_102411888
quote:
0s.gif Op maandag 26 september 2011 20:22 schreef Mister_Bojangles het volgende:
Jij werkt bij de mc toch?

Dan is bij deze dus mijn vermoeden dat de bigtasty hard liep bevestigd. Blijft onbegrijpelijk imo. dat zoiets dan uit het ass wordt gehaald maargoed :P
Ik werk er ja, en dat is wel vaker hoor dat ze zoiets doen. Soms begrijpen wij er ook niks van, maarja, dat wordt vanaf hogere hand bepaald :+
pi_102411900
Als de patat net uit de frituur is bij de mac zijn ze perfect _O_ _O_
pi_102412302
quote:
99s.gif Op maandag 26 september 2011 20:26 schreef ErkendFokker het volgende:
Ik snap echt niet hoe mensen de patat van de BK beter kunnen vinden dan van de MC. Ik heb altijd het idee dat ik daar puur poeder zit te eten ofzo. Brr
Dit inderdaad, daarnaast smaakt de BK fritessaus naar chemo...
  maandag 26 september 2011 @ 20:36:22 #18
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_102412408
quote:
0s.gif Op maandag 26 september 2011 20:34 schreef Mister_Bojangles het volgende:

[..]

Dit inderdaad, daarnaast smaakt de BK fritessaus naar chemo...
Het is dan ook geen fritessaus maar mayonaise, zonder een liter suiker. Maar alsnog niet echt lekker inderdaad.
pi_102412669
quote:
99s.gif Op maandag 26 september 2011 20:36 schreef ErkendFokker het volgende:

[..]

Het is dan ook geen fritessaus maar mayonaise, zonder een liter suiker. Maar alsnog niet echt lekker inderdaad.
zulke hartaanval verwekkende burgers bouwen en dan ''gezonde'' mayo gaan verstrekken...

Maargoed, ik ben ervandoor, ff naar de burgerking :D Heb honger dus moet iets groots, en helaas hebben ze met het verdwijnen van de tasty bij de mc allen maar muizenhapjes -O-
pi_102414860
quote:
99s.gif Op maandag 26 september 2011 20:36 schreef ErkendFokker het volgende:

[..]

Het is dan ook geen fritessaus maar mayonaise, zonder een liter suiker. Maar alsnog niet echt lekker inderdaad.
oja? volgens mij heeft (in ieder geval had) BK Remia fritessaus.. kan me niet voorstellen dat ze echte mayo gebruiken.

zojuist een big mac en 6 nuggets met zoetzure saus op :9
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_102415500
quote:
99s.gif Op maandag 26 september 2011 20:26 schreef ErkendFokker het volgende:
Ik snap echt niet hoe mensen de patat van de BK beter kunnen vinden dan van de MC. Ik heb altijd het idee dat ik daar puur poeder zit te eten ofzo. Brr
bij de BK zijn ze tenminste nog gebakken, bij de mac heb ik echt altijd (ook als ze net uit de frituur komen) slappe patat (ik wil nog net niet zeggen dat het aardappel is, maar dat scheelt weinig)
BK heeft overigens twister fries dus die hebben vaak wel de voorkeur..

quote:
0s.gif Op maandag 26 september 2011 20:34 schreef Mister_Bojangles het volgende:

[..]

Dit inderdaad, daarnaast smaakt de BK fritessaus naar chemo...
kan ik niet inmee gaan maar:

de BK heeft meer een echte fritessaus, de mac heeft een of andere custom mix die op ten duur m'n keel uit begint te hangen als ik het te vaak heb geproefd in relatief korte tijd.. gewone fritessaus of mayo kennen ze daar niet iig...


uiteindelijk gaan beide restaurante ongeveer gelijk op qua bezoeken van mij overigens.. :+
pi_102415765
quote:
0s.gif Op maandag 26 september 2011 21:24 schreef mschol het volgende:
BK heeft overigens twister fries dus die hebben vaak wel de voorkeur..
:Y :9~

Zonder saus nog lekker(st)!

[ Bericht 11% gewijzigd door Iemand91 op 26-09-2011 21:35:16 ]
pi_102416498
Kut ik ben aan het afvallen maar het kwijl loopt uit mn smoel... Op naar de mc en even een gezonde dosis spijt halen -O-
pi_102417374
Fritessaus :r
Mayo :r
Bbq saus van de Mac :9~
Hier schreef Hooidraad het volgende:
Justin spreekt altijd de waarheid.
pi_102419385
quote:
0s.gif Op maandag 26 september 2011 21:40 schreef JiggyJ het volgende:
Kut ik ben aan het afvallen maar het kwijl loopt uit mn smoel... Op naar de mc en even een gezonde dosis spijt halen -O-
_O-
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')