quote:
Op dinsdag 4 oktober 2011 12:25 schreef Gripper het volgende:Zo, ik ga na dit weekend terugkomen met een hele zwik recensies! We gaan met vrienden een weekendje wijn proeven in Catalonië. De organisator woont in Barcelona, en die kent wel wat wijnboeren die speciaal voor onze groep alles uit de kast gaan trekken.
Zo, hier is dan de recensie, dit kon wel eens een lange worden, met veel foto's. Omdat ik niet kan kiezen tussen alle lekkere lunches, doe ik ze gewoon alle 3,plus even kort wat over de proeverijen
Waar mogelijk (en onthouden) heb ik de prijzen bij de wijnen gezet. Dit betaal je bij de Bodega, in Nederland zijn ze vaak duurder, als ze al te vinden zijn.
Op vrijdag onze eerste bodega vlakbij Lleida,
Castell de Remei. Aan het begin van de 20e eeuw opgericht door een rijke Catalaanse familie uit Barcelona, en dus heel groot en met veel grond. De rit ernaartoe ging door erg droog gebied, zoals een groot deel van Catalonië eigenlijk wel is. De omgeving van het kasteel is dan ineens erg groen, en dat hebben ze te danken aan het Canal d'Urgell wat de wijde omgeving irrigeert. Dus, veel fruit en wijngaarden. Ze zijn aardig groot: 800.000 flessen per jaar.
Hier word ik blij van
Na een leuke, uitgebreide rondleiding aan de proef, we gaan in totaal 5 wijnen proeven. 2 witte en 3 rode.
In volgorde:
Blanc PlanellOda BlancGotim Bru1780 30 ¤
Cervoles (van een andere bevriende wijngaard) 23,50 ¤
Ook al schenken ze meestal kleine bodempjes bij proeverijen, er waren binnen onze groep een aantal die het echt bij "alleen proeven" hielden, dus mijn glas is wel een paar keer bijgevuld, en aan het eind moesten de flessen tenslotte toch leeg.
Voor mij persoonlijk waren de Oda Blanc en de wijn van de buurman, Cervoles '06 de toppers.
Dit zijn wijnen die je op de bodega koopt voor bedragen tussen 10 en 30 ¤, en hier in NL kosten ze soms het dubbele.
na de proeverij is het waggelen naar het restaurant op hetzelfde terrein, waar het om 14 uur goed vol zat met lunchende Catalanen.
Wij krijgen een Catalaanse lunch geserveerd, met eerst een hele serie kleine voorgerechtjes. Bij het eten wordt er goed bijgeschonken van de rode wijn, Gotim Bru, die we eerder ook al geproefd hebben. Dit is hun "gewone tafelwijntje" a ongeveer 7-8 ¤ per fles.
kabeljauw op aardappelkoekjes
De kabeljauw was volgens mij in zuur gegaard, niet gekookt in ieder geval.Heel stevige structuur, lekker!
Diverse andere zaken op tafel, ik zal maar niet overal foto's van plaatsen, maar er was:
• Vissalade met tonijn, brood op catalaanse wijze (olie, knoflook, zout, en een tomaat eroverheen wrijven)
• soepje van hazelnoot
• kaaskroketjes met ongelooflijk heftige aïoli
• Slakken uit eigen wijngaard. Niet zo lekker, behoorlijk taai. Maar goed, zo kunnen ze tenminste geen wijnranken meer aanvreten, dus ze hebben een goed einddoel gekregen.
Dit zijn champignons met kruiden/room/kaas vulling en omelet met bacon en boontjes.
Het hoofdgerecht, je kon kiezen uit 2 zaken: Kabeljauw uit de oven of een eendenboutje. ik koos de eend, en die was lekker, goed mals en mooi rood. Degenen die kabeljauw kozen waren ook erg tevreden, geen graatjes en mooi mals.
Tenslotte het dessert, werden we ineens verrast met deze bordjes, ook de organisator wist van niks
Het gezelschap waarmee ik was kent elkaar dus via
www.hiking-site.nl, een buitensportforum. Maar we doen ook wel eens luie dingen zoals dit weekend het geval was.
t is trouwens een bladerdeeg/appel/amandel gebakje met vanille saus + chocoletters.
Tenslotte kwam er nog een kratje cava op tafel, en konden we prettig aangeschoten om 17 uur het busje in, op weg naar Siurana, een dorpje wat schitterend op een bergtop ligt. En t is ook nog eens een klimmers-mekka (was ik op geen enkel moment dit weekend nuchter genoeg voor
)
Hier is een mooie camping, waar we 2 dagen zijn gebleven, en waar we zaterdag vlak in de buurt de 2e bodega gaan bekijken + lunchen bij het door Michelin genoemde
Els Tallers.
Zaterdagochtend om 11 uur voor de deur bij onze volgende Bodega:
'Cellers Baronia del MontsantAl een stuk kleiner dan Castell del Remei, hier maken ze 120.000 flessen per jaar. Van hun 5 wijnen scoren er 3 meer dan 90 punten op de parkerschaal, en daar zijn ze natuurlijk heel blij mee. Zelfs hun "supermarktwijntje" , Flor d'Englora heeft al 92 pnt!
De proeverij was leuk, veel info over technieken, hoe ze oogsten, hoe het rijpt, etc. In de kelder staan kaarsjes, als die uitgaan is er teveel CO
2 door alle fermentatie die er open en bloot plaatsvindt, en dan moet je wegwezen. We hebben rechtstreeks uit het vat geproefd van hun absolute topwijn, de AV14. Deze zat er net pas in, en was nu al erg lekker. Dus over nog eens 14 maanden moet ie wel helemaal geweldig zijn.
Hier zat ook nog een 4x4 rit door de wijngaard bij in, met veel info over de grond, en hoe ze hun druivenranken snoeien en laten groeien etc. En natuurlijk vooral heel vaak je wijnranken knuffelen, daar gaan ze mooie druiven van geven
Prachtige kleine zoete druifjes, ik heb wel een trosje of wat opgesnoept.
De proeverij was weer net zoals die van vrijdag: veel lekkers, eerst 1 witte, daarna de 3 rode 90+ wijnen, en tenslotte een zoete dessertwijn. We hebben hier met 3 man een paar doosjes gekocht van de 3 rode, zodat we elk 2 flessen van alles hebben:
Geproefd:
Clos d' Englora weet ik niet
Flor d' Englora Garnatxa 7¤
Englora 14¤
AV 14 23¤
Dolc d'Englora weet ik niet
Allemaal erg lekker. Toen op gegeven moment 1 vriend en ik begonnen aan de karaf waar mensen de wijn die ze niet op willen drinken in kunnen leegschenken (mooi blendje van alle 3 de rode) vonden ze dat zo'n schandalig wijnmisbruik dat er nog maar een fles van die topper, de AV14 werd opengetrokken voor de dorstigen.
Daarna snel naar Els Tallers, het volgens de Michelingids
booming restaurant. Saillant detail: het ligt in zo'n afgelegen plaatsje, Siurana, met maar 1 weg ernaartoe, dat je er echt speciaal voor het restaurant naartoe moet. En van armoedige rotsklimmers moeten ze het ook al niet hebben. Maar ze krijgen van eet-auteurs wel hele goeie kritieken:
http://www.suestyle.com/articles/20090706Wij krijgen de 4 gangen lunch, inclusief de Englora wijn die we eerder bij de wijngaard al proefden.
Als eerste een gazpacho van rode bietjes: lekker, krachtig, mooie aardse biet-smaak
Dan een gerechtje wat ik niet helemaal kon thuisbrengen, en ik miste de uitleg: volgens mij sweetbread van het een of ander, hoewel ik ook iets van lever dacht te proeven. Met paddestoeltjes en een stoofpotje met gerst. Smakelijk in ieder geval!
kabeljauw, met boontjes en een saffraansaus. Lekker sausje vooral, en ook de vis was gewoon goed, geen graten en erg mals. Op een niet vis-liefhebber werd goed ingespeeld met een stukje malse varkenshaas.
De pièce! Duivenbout. Ik zie ze liever zo dan alles onderschijtend in de stad. Prachtig rosé van binnen, en met een lekkere wildjus
Tenslotte, dessert: hazelnootbavarois, op een plak héél donkere chocolade, en met een plaatje witte choco. Dit combineerde als een malle met die volle rode wijn, erg goed.
Burp!
Koffie en thee toe om af te sluiten. Omdat we het hele weekend alles uit 1 pot betaalden weet ik de prijzen niet, maar volgens mij was de lunch inclusief wijn & water iets van 60 ¤ p.p, erg schappelijk dus.
Zondag nog 1 proeverij: bij
'Caves Fèlix Massana RàfolsDe nadruk ligt hier duidelijk meer op het maken van cava dan op wijn.
Heel klein bodegaatje, slechts 80.000 flessen per jaar, vooral Cava.
De proeverij ging over de witte, de rosé, de rode en de Cava. En hier heb ik toch wel zo belachelijk veel lekkers gekregen!
Het was ook supergezellig, we werden rondgeleid door de vrouw van de eigenaar, de beste man zelf (Felix dus) kwam zich nog even voorstellen en gaf iedereen een handje. Schoonmama had de lunch gemaakt, en zelfs daar werden we aan voorgesteld.
Heel leuk dus, en ze bleven ondertussen goed bijschenken. Direct vanuit het vat proeven, geproefd vanuit de RVS tanks, en bij de lunch in de cavakelder heel veel cava tot slot. De lunch was een eenvoudige boerenlunch: omeletten, brood, hammetjes en kaas. En zowaar ook nog wat geleerd over cava maken. Bijvoorbeeld: ze beginnen met hun eigen witte wijn, die stoppen ze met extra suiker en gist in een fles, en dan begint het leuke bubbeltjes proces. De druk in de fles loopt op naar 9 kg (er lag dus in de kelder soms een ontplofte fles tussen in de stellingen) , maar dat gistdrab zit er natuurlijk nog wel in. Dus bij de laatste stap laten ze de flessen enkele dagen met de hals naar beneden in rekken staan onder regelmatig kwartslagjes draaien, totdat alle bezinksel onderin ligt.
Dan bevriezen ze de hals van de fles, en bikken ze de ijsklomp eruit. Klein beetje schone cava erbij, kurk+dop erop, en klaar. Dit is de showopstelling met lampen, in het echt gebruiken ze grote stenen platen in A-vorm met allemaal gaten erin, typisch voor de streek en de methode.
Lunchen in de cavakelder tussen de muffe schimmelige flessen.
het effect van weer een middagje doorhalen op ondergetekende
Goed weekend, veel lekkers geproefd, en de Spaanse landelijke keuken is eenvoudig maar duidelijk en errug lekker!
(en niet bepaald mager: 1,5 kg erbij in 3 dagen )/Einde van dit lange verhaal.
[ Bericht 1% gewijzigd door Gripper op 11-10-2011 23:18:23 ]