abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_110015690
Zaterdag (07-04-2012)
BBC 2 (19:50 - 20:40): Natural World: afl. The Iceberg that sank Titanic
An insight into the origins of the iceberg that sank the Titanic. Created 15,000 years before the ill-fated ship, its development in the heart of the Greenland ice sheet is charted, from its dramatic birth through a 4,000-mile journey toward its date with destiny.
BBC 2 (20:40 - 21:30): Timewatch: afl. Myths of the Titanic
Documentaire (2002) van Catherine Clay over de vele legendes en verhalen rond de ramp met de Titanic, de in 1912 tijdens zijn maidentrip gezonken oceaanstomer van White Star Line, waarbij 1503 passagiers en bemanningsleden omkwamen.
Nat Geo (21:00 - 21:30): De geboorteplaats van de Titanic
15 april 2012 is het 100 jaar geleden dat de Titanic zonk. National Geographic Channel blikt met Felix Maginn terug op Belfast, de stad waar de Titanic werd gebouwd. Wat voor een invloed had de bouw van het schip op de stad, en wat gebeurde er nadat het was gezonken?
Nat Geo (21:30 - 23:30): Titanic: Case Closed
Het zinken van de Titanic markeert ťťn van de meest onverwachte tragedies tussen mens en natuur. Op 15 april 2012 is het precies honderd jaar geleden. Ter gelegenheid biedt deze speciale uitzending inzicht in een aantal van de onopgeloste vraagstukken rondom het gezonken schip. Zo zal blijken dat er een aantal dingen anders zijn verlopen dan de afgelopen honderd jaar werd gesuggereerd.
Nat Geo (00:30 - 01:30): Seconds from Disaster: afl. Titanic
Op 14 april 1912 is de RMS Titanic, het grootste en meest luxueuze passagiersschip, op weg naar New York City. Er zijn 2.200 mensen aan boord, waarvan niemand verwacht dat dit hun laatste reis zal zijn. Het schip vaart tegen een ijsblok aan en twee uur en veertig minuten later zinkt het schip in de Noord- Atlantische Oceaan, waarbij meer dan 1500 mensen omkomen.

Zondag (08-04-2012)
BBC 1 (19:00 - 19:30): Titanic with Len Goodman (2/3)
Dance judge Len Goodman discovers how the impact of the Titanic disaster is still felt a century after the ship sank. Len has his own connection to the ship; before he was a dancer, he was a welder for Harland and Wolff. This was the company that, from 1909 to1912, built the Titanic in Belfast. Len worked for the same company fifty years later, at their yard in east London.</p><p>To mark the centenary of the Titanic tragedy in 2012, Len explores the ship's one hundred year legacy. He learns how for victims' families, and for the survivors themselves, the sinking was just the beginning of the story.
BBC 2 (19:00 - 20:00): Frozen Planet: afl. The Epic Journey.
Sir David Attenborough reist naar de Noordpool en Antarctica; op zoek naar de bijzondere dieren die leven in deze 'ijswerelden'
Nat Geo (21:00 - 23:00): Titanic: The final word with James Cameron
James Cameron en andere Titanic-deskundigen voeren minutieus forensisch onderzoek uit bij het beroemdste scheepswrak ter wereld.
Ga samen met James Cameron en een aantal belangrijke Titanic-onderzoekers op forensisch onderzoek naar het beruchte gezonken schip. Cameron en zijn deskundige team buigen zich over de vraag hoe het ‘onzinkbare’ schip toch kon zinken. De onthullingen vertellen ons meer over de laatste uren van de Titanic
Nat Geo (23:00 - 00:00): Seconds from Disaster: afl. Titanic
Op 14 april 1912 is de RMS Titanic, het grootste en meest luxueuze passagiersschip, op weg naar New York City. Er zijn 2.200 mensen aan boord, waarvan niemand verwacht dat dit hun laatste reis zal zijn. Het schip vaart tegen een ijsblok aan en twee uur en veertig minuten later zinkt het schip in de Noord- Atlantische Oceaan, waarbij meer dan 1500 mensen omkomen.
Nat Geo (00:00 - 00:30): De geboorteplaats van de Titanic
15 april 2012 is het 100 jaar geleden dat de Titanic zonk. National Geographic Channel blikt met Felix Maginn terug op Belfast, de stad waar de Titanic werd gebouwd. Wat voor een invloed had de bouw van het schip op de stad, en wat gebeurde er nadat het was gezonken?
Ned 2 (23:40 - 00:15): Dus ik ben: afl. Ik reis dus ik ben
Nederlanders staan bekend om hun reislust. Al eeuwenlang trekken we eropuit om de wereld te ontdekken. Het liefst reizen we zo lang, zo veel en zo ver mogelijk. We willen de wereld met eigen ogen zien. Reizen is plezier maken en avonturen beleven. En ook onszelf tegenkomen, onszelf ontwikkelen. Maar reizen geeft ons vooral het ultieme gevoel van vrijheid. Hoe vormt reizen onze identiteit?

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_110015737
quote:
Heb je hem gezien en was het wat?
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_110089549
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 april 2012 10:03 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Heb je hem gezien en was het wat?
Ik heb het helaas gemist, ik vond het goed van je om erop te wijzen
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_110091041
Maandag (09-04-2012)
Ned 2 (19:25 - 20:20): Natuur op 2: afl. Expeditie Tijger (3, slot)
We volgen een expeditie die op zoek gaat naar tijgers die zich schuilhouden in het koninkrijk Bhutan in de Himalaya. Omdat de tijgers dreigen uit te sterven, krijgt een internationaal team van in katachtigen gespecialiseerde wetenschappers en natuurfilmers toegang tot de bossen en bergen van Bhutan
BBC 1 (19:30 - 20:00): Titanic with Len Goodman (3, slot)
Dance judge Len Goodman discovers how the impact of the Titanic disaster is still felt a century after the ship sank. Len has his own connection to the ship; before he was a dancer, he was a welder for Harland and Wolff. This was the company that, from 1909 to1912, built the Titanic in Belfast. Len worked for the same company fifty years later, at their yard in east London.To mark the centenary of the Titanic tragedy in 2012, Len explores the ship's one hundred year legacy. He learns how for victims' families, and for the survivors themselves, the sinking was just the beginning of the story
Canvas (23:30 - 00:30): Semper Fi: always faithful
'Semper Fi', oftewel 'Altijd Trouw' is het motto van het Amerikaanse Marine Corps. Maar wordt het ook nageleefd? Oudgediende Master Sergeant Jerry Esminger woonde jarenlang op een van de grootste militaire basissen van Amerika: Camp Lejeune in Jacksonville, North Carolina. Als zijn dochtertje begin jaren tachtig sterft aan leukemie, lijkt dat in eerste instantie een gruwelijke speling van het lot. Tot Esminger erachter komt dat er op Camp Lejeune jarenlang chemicaliŽn in het drinkwater lekte en er veel meer mensen kinderen verloren of zelf getroffen werden door uitzonderlijke vormen van kanker. Hij besluit verhaal te gaan halen bij zijn voormalige werkgever maar stuit op een ongeŽvenaarde doofpotaffaire. Erin Brokovich-waardig zet Esminger vervolgens alles op alles om de onderste steen boven te krijgen van een van de grootste watervervuilingsincidenten uit de Amerikaanse geschiedenis. Gedurende drie jaar volgen wij hem, en de vele lotgenoten die hij onderweg tegenkomt, in zijn missie het leger dat hij vijfentwintig jaar trouw diende zijn verantwoordelijkheid te laten nemen. Regisseurs Rachel Libert en Tony Hardmon tonen hem en enkele medestrijders in al hun vastberadenheid, en laten ook zien hoe hoog de prijs is die zij betalen

Dinsdag (10-04-2012)
Ned 2 (19:55 - 20:25): Natuur op 2: afl. De nijlvaraan - De slimste dief van Afrika
Hagedissen met lef die niets te dol is om hun prooi te krijgen. We maken kennis met de nijlvaraan - de grootste hagedis en de beruchtste rover van Afrika. Hij weet elke vogel of vis te verschalken en is zelfs de geduchte nijlkrokodil te slim af om haar eieren te stelen. Ongevaarlijk is dat niet; soms is het zelfs levensgevaarlijk. We laten voor het eerst door hun eigen ogen zien hoe het is om de grootste rover van Afrika te zijn
Canvas (21:10 - 22:05): Publiek Geheim: afl. De Belgen op de Titanic
In de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 april 2012 zal het exact 100 jaar geleden zijn dat een van de grootste scheepsrampen aller tijden heeft plaatsgevonden: het ‘onzinkbaar’ verklaarde schip ‘Titanic’ ging op zijn ‘maidentrip’ ten onder. Op weg naar New York botste het tegen een ijsschots. Het verhaal kennen we natuurlijk allemaal, net als de bioscoopfilm ervan. Maar wat bijna niemand weet is dat er ook 27 Belgen aan boord waren: emigranten en andere reizigers. Er waren ook Belgen die werkten op het schip. En Belgen die aan boord hadden moeten zijn, maar door omstandigheden niet op het schip geraakten en zo aan een gruwelijk lot ontsnapten…
BBC 2 (22:00 - 23:00): Horizon: afl. Defeating cancer
Reportage (GBR-2012) van Diana Hill en Naomi Law over het personeel en de patiŽnten van Royal Marsden-hospitaal in Londen, een van de toonaangevende kankerziekenhuizen in Groot-BrittanniŽ. PatiŽnten Rosemary, Phil en Ray worden gevolgd terwjil zij nieuwe behandelingen tegen kanker ondergaan. De nieuwe ontwikkelingen in chirurgie en wetenschappelijk onderzoek brengen nieuwe hoop om de ziekte beter te kunnen bestrijden of in te dijken.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Year of the Storm
Aangrijpende beelden van het natuurgeweld dat de Aarde teisterde in 2010, zoals de overstromingen in Pakistan en de modderlawines in BraziliŽ.
Canvas (22:05 - 23:00): Wonders of the Universe: afl. Destiny
Deze eerste aflevering gaat op zoek naar de betekenis en de essentie van het begrip ‘tijd’. We reizen langs woestijnen in Peru, over stranden in Costa Rica, naar gletsjers in het hooggebergte. Zij tonen ons de eeuwige cycli van de tijd. Die zijn ook werkzaam in het heelal, maar dan op een andere schaal. Zoals de zon in een jaar rond de zon draait, zo draait ons zonnestelsel ook rond de Melkweg, maar dan in een slorige 250 miljoen jaar. We denken vaak dat tijd een proces van herhaling is, maar dat klopt niet: het is een evolutie van verandering. Dat geldt in de natuur, in de cultuur, in het verouderingsproces van elke mens, maar ook in de geschiedenis van het heelal. Die zal ooit onvermijdelijk ten einde komen. En dan is het ook gedaan met de mens, met de aarde en met de tijd zelf
Nat Geo (23:00 - 00:00): Finding the lost Da Vinci
Documentaire over de controversi?le zoektocht naar een vermeend verloren werk van Leonardo Da Vinci, dat zich binnen de muren van het Palazzo Vecchio in Firenze zou bevinden
Canvas (23:00 - 23:55): History of Terrorism
De eerste aflevering gaat op zoek naar het ontstaan van het terrorisme. Dat blijkt vaak geworteld te zijn in weerstandsbewegingen, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale bevrijdingsoorlogen in Algerije of Brits Palestina. Maar we gaan nog verder terug in de tijd, tot guerilla-acties tegen het leger van Napoleon en anarchistische aanslagen in het begin van de 20ste eeuw.
BBC 2 (00:20 - 01:20): The Hidden Art of Islam
At the British Museum, a collection of artefacts from the Muslim world is on show which tells the history of a journey to Mecca always forbidden to non-Muslims. It features a succession of examples of the rich visual language of Islamic culture past and present, artwork created to reflect the powerful experience for any Muslim making the Hajj pilgrimage to Islam's most sacred city and its most sacred building, the Ka'aba. However, an artform not usually associated with Islam is also on show, a form many believe is prohibited by Islam - portraits, depictions of human figures and whole tableaux showing pilgrims performing the most important pillar of the Muslim faith. In this documentary, Rageh Omaar sets out to find out that if human depiction is the source of such controversy, how is it that the art displayed here shows a tradition of figurative art at the heart of Islam for century after century? He explores what forms of art are acceptable for a Muslim - and why this artistic tradition has thrived - in the hidden art of the muslim world

Woensdag (11-04-2012)
Ned 2 (19:50 - 20:20): Natuur op 2: afl. Dagboek van een Olifant (4)
In de documentaire ‘Dagboek van een olifant’ worden een jaar lang de weesolifantjes gevolgd. Zie hoe de weesolifantjes het verlies van hun moeder verwerken en hun inspanningen om weer terug te keren naar een leven in de vrije natuur. De verzorging van een baby-olifantje kost heel veel geld. Vrienden van de Olifant zoekt peetouders om deze olifantjes financieel te helpen en een kans te geven op een nieuwe toekomst.
Ned 2 (20:50 - 21:25): Labyrint: afl. Revoluties op de behandeltafel
In Nederland sterven jaarlijks vijfduizend mensen aan de gevolgen van een ernstig ongeluk. Vaak omdat het bloed niet meer stolt, waardoor deze slachtoffers doodbloeden. Door nieuwe inzichten en aanpak zullen meer patiŽnten kunnen overleven.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Death Squads
Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Einsatzgruppen berucht om hun misdaden. Om de EndlŲsung uit te voeren werden speciale militaire troepen ingezet die dood en verderf zaaiden in Oost-Europa. 'Nazi Death Squads' richt zich op ťťn stad waar talloze slachtoffers vielen en toont het bewijs - foto's, documenten en filmmateriaal - dat werd achtergelaten
BBC 2 (22:00 - 23:00): Divine Woman
Bettany Hughes traces the history of women in religion, and argues it has often been ignored or hidden despite its importance to the development of spiritual traditions. She begins by visiting the world's oldest religious site and finds women were present at the earliest days of organised religion. The historian explores why the divine was often thought of as female, and attends a Hindu Durga Puja festival to experience goddess worship at first hand.
Ned 2 (22:55 - 00:30): Import: Gun Fight
Regelmatig haakt Import aan op de actualiteit met verhalen die een langere adem hebben dan wat in actualiteitenprogramma’s te zien is. Van verrassende politieke en historische analyses tot ontroerende persoonlijke verhalen.

Donderdag (12-04-2012)
Canvas (20:40 - 21:30): Life: afl. Mammals
Zoogdieren domineren de wereld door hun aanpassingsvermogen en dat heeft dan weer alles te maken met hun vetlaag, hun pels, en vooral hun warmbloedigheid. Nog een belangrijke factor is de zorg die zij besteden aan de opvoeding van hun jongen
BBC 2 (21:00 - 22:00): Natural World: afl. Heligan: secrets of the lost garden
Philippa Forrester werpt een blik achter de schermen van het populaire natuurpark in Cornwall. Charlie Hamilton-James toont ons de belangrijkste diersoorten in het park. Na sluitingstijd ziet hij vossen spelen, merkt hij parende padden op en ziet hij hoe dassen 's nachts tot in de theekamers komen.
BBC 1 (22:00 - 23:00): Ivory Wars: Out of Africa
docu over de groeiende illegale handel in ivoor
Canvas (22:50 - 23:45): History of Terrorism
De tweede aflevering onderzoekt de internationalisering van het terrorisme in de jaren ’60 tot ’80 van de 20ste eeuw in Europa (Baader-Meinhof, de Rode Brigade, de ETA) en het Midden-Oosten (de PLO). In die tijd kreeg het terrorisme een geopolitiek karakter. Wie waren de leidende figuren? Wat was hun machtsbasis en hoe was hun netwerk georganiseerd?
Ned 2 (22:55 - 00:00): Holland Doc: Kleine filosofen
Documentaire. De kleuters in de klas van juf Pascaline hebben wekelijks een opmerkelijke les op het rooster staan, namelijk filosofie.
In deze les leren de klasgenoten hun gevoelens te uiten en te luisteren naar de gedachtes van anderen terwijl ze discussieren over onderwerpen als liefde, macht en de dood. Tijdens deze gesprekken met het oog op de toekomst laten de enthousiaste filosofen geen kans voorbij gaan om hun mening te geven

Vrijdag (13-04-2012)
Canvas (20:40 - 21:40): Louis Theroux: Killadelphia & Johannesburg
In deze aflevering gaat Louis Theroux op stap met de snelle interventiebrigade van de politie van Philadelphia, de grootste stad van Pennsylvania, aan de Amerikaanse Oostkust. De stad heeft een bijzonder kwalijke 'criminele' reputatie. In die mate zelfs dat ze wel eens 'Killadelphia' wordt genoemd.
Canvas (21:40 - 22:35): History of Terrorism
De derde aflevering focust op de strijd van de Westerse democratieŽn tegen het terrorisme, met als zwaartepunt de ‘islamisering’ van het terrorisme, de aanslagen van 9/11 en de Amerikaanse ‘war on terror’ tegen de schimmige vijand ‘Al-Qaeda
Ned 1 (00:10 - 01:05): Het Filosofisch Kwintet
Als afsluiting van de Filosofie Nacht onderzoeken journalist Clairy Polak en filosoof Ad Verbrugge de ziel van de verzorgingsstaat. Dat doen zij met Jan Willem Duyvendak, Albert Jan Kruiter en Ingrid Robeyns
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_110347611
Zondag (15-04-2012)
BBC 1 (19:05 - 19:35): Titanic with Len Goodman (3, slot)
Driedelige docuserie over de erfenis van de ramp met de Titanic. De impact van de ramp werkt 100 jaar later nog steeds door in het heden. De schipbreuk was slechts het begin van het verhaal voor de families van de slachtoffers
Nat Geo (21:00 - 22:00): Save the Titanic with Bob Ballard
Na de ontdekking van de Titanic in 1985 werd ťťn van de grootste mysteries van de 20ste eeuw opgelost. Nu honderd jaar nadat het schip zonk, is het wrak in een slechte staat. Zal de Titanic opnieuw verloren gaan? Robert Ballard leidde de expeditie die het schip vond. In deze documentaire gaat hij terug naar het wrak, praat met de familie van slachtoffers en overlevenden en gaat op zoek naar de oorzaken die de toekomst van de Titanic ernstig bedreigen
Nat Geo (22:00 - 00:00): Titanic: the final word with James Cameron
James Cameron en andere Titanic-deskundigen voeren minutieus forensisch onderzoek uit bij het beroemdste scheepswrak ter wereld.
Ga samen met James Cameron en een aantal belangrijke Titanic-onderzoekers op forensisch onderzoek naar het beruchte gezonken schip. Cameron en zijn deskundige team buigen zich over de vraag hoe het ‘onzinkbare’ schip toch kon zinken. De onthullingen vertellen ons meer over de laatste uren van de Titanic
BBC 2 (22:00 - 23:00): This World: afl. Norway's Massacre
On the eve of the trial of Anders Behring Breivik, this documentary shows the inside story of the 2011 massacre in Norway - offering insights into the life and mind of Breivik and exposing the hidden hatreds that influenced his actions. Featuring interviews with Norway's prime minister Jens Stoltenberg, survivors of the attack, the commander who led the police response and the head of the Delta Force team that arrested Breivik, and including footage and unseen archive film piecing together minute-by-minute the course of the attacks and the response of the security services.
Ned 2 (23:30 - 00:05): Dus ik ben: afl. Ik reis dus ik ben
Nederlanders staan bekend om hun reislust. Al eeuwenlang trekken we eropuit om de wereld te ontdekken. Het liefst reizen we zo lang, zo veel en zo ver mogelijk. We willen de wereld met eigen ogen zien. Reizen is plezier maken en avonturen beleven. En ook onszelf tegenkomen, onszelf ontwikkelen. Maar reizen geeft ons vooral het ultieme gevoel van vrijheid. Hoe vormt reizen onze identiteit?
Discovery (00:00 - 01:00): Curiosity: afl. Is there a parallel universe?
Bestaan er meerdere versies van de realiteit? Morgan Freeman verkent de mogelijkheid dat het lot van het helaal afhankelijk is van een verborgen parallel universum
BBC 1 (00:10 - 01:10): Witness to Auschwitz
Docmentaire over Denis Avey, die als Britse krijgsgevangene het leven redde van een Auschwitz gevangene. Hij heeft zijn ervaringen opgeschreven in The man who broke into Auschwitz, dat vorig jaar uitkwam. Nu is er de documentaire

Dinsdag (17-04-2012)
Ned 2 (19:55 - 20:25): Natuur op 2: afl. De oceaanfamilie van achtarmigen
De cephalopoda: pijlinktvis, octopus en zeekat - een oceaanfamilie van achtarmigen die overal hun mannetje staan. Dit zijn de geheime agenten van de diepzee, uitgerust met de slimste biologische snufjes om door te dringen in het gevaarlijkste vijandelijk gebied. ņ la James Bond verkennen we de wonderlijke wereld van deze dieren, die echt gebruikmaken van misleiding en spionage om hun tegenstanders af te troeven. 007 heeft afgedaan; beleef de wereld van de achtarmige agent 008, waarbij we met verbluffende onderwateropnamen, macrographics en modellen de code van de cephalopoda proberen te kraken
Canvas (21:15 - 22:05): Triq Slama Mohamed: afl. Reis in Vrede
In de eerste aflevering volgen we Mohamed Abdeslam in BelgiŽ. Hij vertelt zelf hoe hij hier vanuit Marokko via Duitsland is terechtgekomen en zijn leven heeft opgebouwd. Door gesprekken met zijn zoon, zijn vroegere buren, collega’s en kennissen leren we Mohamed beter kennen. Tussendoor zegt Mohamed onverbloemd zijn gedacht over immigratie en integratie, vroeger en nu, en over opvoeding, waarden en geloof. En dan maakt hij zich klaar om op reis te vertrekken naar zijn geboorteland
BBC 2 (22:00 - 23:00): Meet the Romans with Mary Beard (1/3): All Roads Lead to Rome
We still live in the shadow of ancient Rome - a city at the heart of a vast empire that stretched from Scotland to Afghanistan, dominating the West for over 700 years. Professor Mary Beard puts aside the stories of emperors and armies, guts and gore, to meet the real Romans living at the heart of it all.
In this programme, Mary asks not what the Romans did for us, but what the empire did for Rome.
She rides the Via Appia, climbs up to the top seats of the Colosseum, takes a boat to Rome's port Ostia and takes us into the bowels of Monte Testaccio. She also meets some extraordinary Romans: Eurysaces, an eccentric baker, who made a fortune out of the grain trade and built his tomb in the shape of a giant bread oven; Baricha, Zabda and Achiba, three prisoners of war who became Roman citizens; and Pupius Amicus, the purple dye seller making imperial dye from shellfish imported from Tunisia. This is Rome from the bottom up.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Birth of Europe
Qua oppervlakte is Europa het op ťťn na kleinste werelddeel, maar het is een verbazingwekkend gevarieerd gebied. Het reikt van het bevroren Arctische noorden tot aan de kusten van Afrika. En het heeft een epische geschiedenis van botsende continenten, uitbarstende vulkanen, ijstijden - en zelfs enorme asteroÔdeninslagen. In de driedelige serie Birth Of Europe wordt het geologische verleden en heden van Europa onderzocht.
Canvas (22:05 - 22:55): Wonders of the Universe: afl. Stardust
Brian Cox legt de focus op materie, de stof waarvan we zijn gemaakt. Onze roots hangen nauw samen met de levenscyclus van sterren. In Nepal woont hij een crematie bij. De hindoefilosofie is gebaseerd op een eeuwige cirkel van creatie en vernietiging, waarbij de fysieke deeltjes van het lichaam in een volgend stadium worden gerecycleerd. Brian trekt een parallel naar het leven van de sterren. Bovendien wordt duidelijk dat alles wat we nu zien, ooit deel uitmaakte van iets anders.

Woensdag (18-04-2012)
Ned 2 (19:50 - 20:20): Natuur op 2: afl. Dagboek van een olifant (5)
In Ithumba volgt Jonathan het wel en wee van nieuwkomers Lualeni en Kora die zich nog erg afzijdig houden van de groep. Ze zijn zelfs niet te porren voor een lekker modderbad. Het reddingsteam heeft melding gekregen van een gedode moederolifant, waarvan de paar dagen oude baby verdwaasd in het wild rondrent. Het kleintje wordt overgebracht naar de kliniek in Nairobi waar ze al snel liefdevol wordt opgenomen door de andere weesolifanten
Ned 2 (20:50 - 21:20): Labyrint
De nieuwste ontwikkelingen uit het hart van de wetenschap, daar draait het om. Labyrint geeft hieraan duiding, op alle terreinen van de wetenschap, alfa, bŤta en gamma.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Divine Women (2/3): Handmaids of the Gods
Documentairereeks (GBR-2012) van Ruairi Fallon met historica Bettany Hughes over de verborgen en vaak controversiŽle geschiedenis van vrouwen in de religie
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Scrapbooks: The Auschwitz Albums
Documentaire. Bekijk de foto's uit het album van een SS-officier in Auschwitz, die aan het Holocaust-museum in de Verenigde Staten werden geschonken.
Ned 2 (22:55 - 23:50): Vrijheid, gelijkheid en broederschap (1/3)
Documentaire (NLD-2012) over de relevantie van het aloude ideaal van vrijheid, gelijkheid en broederschap in de 21ste eeuw - Vrijheid
Ned 2 (23:50 - 00:45): Wie maakt de stad?
VPRO Import: Wie maakt de stad?Het sluitstuk in Gary Hustwits fameuze trilogie over design verhaalt over stedelijke ontwikkeling met een scherp oog voor de daarbij horende knelpunten en mogelijkheden.

Donderdag (19-04-2012)
BBC 2 (22:00 - 23:00): Louis Theroux: Extreme Love (1/2): Autism
In the first of two documentaries focusing on neurological conditions, Louis visits a school in America for people with autism - a developmental disorder characterised by difficulties with social interaction and communication. The DLC Warren in New Jersey is one of the most innovative centres of its kind, with specialised intervention designed to help both the students and the families who care for them.
Ned 2 (22:55 - 23:50): Vrijheid, gelijkheid en broederschap (2/3)
Documentaire (NLD-2012) over de relevantie van het aloude ideaal van vrijheid, gelijkheid en broederschap in de 21ste eeuw - Gelijkheid

Vrijdag (20-04-2012)
Canvas (20:40 - 21:40): Louis Theroux: Law and Disorder in Lagos
Documentaire (GBR-2008) over geweld en misdaadbestrijding in Lagos
BBC 2 (22:00 - 23:00): Brick by brick: Rebuilding our past
Documentaireserie over het verhaal achter historische bouwwerken, die steen voor steen worden afgebroken en ergens anders weer opgebouwd. Gepresenteerd door Dan Cruickshank en Charlie Luxton.
Ned 2 (23:10 - 00:05): Vrijheid, gelijkheid en broederschap (3/3)
Documentaire (NLD-2012) over de relevantie van het aloude ideaal van vrijheid, gelijkheid en broederschap in de 21ste eeuw - Broederschap

[ Bericht 51% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 17-04-2012 09:28:28 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_110428426
...
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_110626395
...

[ Bericht 80% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 23-04-2012 09:09:45 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_110663635
Zondag (22-04-2012)
BBC 2 (20:00 - 21:00): Frank Wild: Antarctica's forgotten hero
Documentaire over Britse poolonderzoeker Frank Wild, wiens recent ontdekte stoffelijke resten naast die van zijn collega en baas Ernest Shackleton op Antarctica zullen worden begraven.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Indian Ocean with Simon Reeve
In zijn grootste avontuur tot nu toe reist Simon Reeve rond de Indische Oceaan, en vertelt zo in zes afleveringen verhalen van ‘s werelds meest afgelegen, gevaarlijkste en mooiste locaties.
Nat Geo (21:00 - 22:00): American Doomsday
Veiligheidsdeskundigen vertellen hoe op 9/11 de Amerikaanse 'Doomsday Plans' werden gebruikt en welke rol ze spelen bij toekomstige rampen
Nat Geo (22:00 - 23:00): Doomsday preppers
Vier Amerikaanse families die bang zijn voor economische neergang, een wereldwijde natuurramp of een nucleaire of terroristische aanval, bereiden zich voor op 'de dag des oordeels'
Nat Geo (23:00 - 00:00): Apocalypse: WWII: afl. American Allies
Amerika wordt de oorlog in gezogen en de strijd breidt zich uit naar Zuidoost-AziŽ, Noord-Afrika en Rusland. De nazi's werken aan de EndlŲsung.
Ned 2 (23:30 - 00:10): Dus ik ben: afl. Ik heb lief, dus ik ben
De meesten van ons streven naar een langdurige relatie. Naar ware liefde zelfs. Waarom gaat het soms goed? Hoe blijf je bij elkaar? En wat is het belang van een liefdesrelatie voor onze identiteit?
De Franse filosoof Pascal Bruckner duidt ons verlangen naar een gelukkig liefdesleven en legt uit waarom het toch zo vaak mis gaat met relaties.
Discovery (00:00 - 01:00): Curiosity: afl. How Evil are You?
Wat is het kwaad eigenlijk? Waar komt het vandaan? Zijn wij zelf misschien van nature al kwaadaardig? Filmmaker Eli Roth onderzoekt de duistere kant van de mensheid in een splinternieuwe aflevering van Curisity: How Evil Are You?

Maandag (23-04-2012)
Ned 2 (19:20 - 20:25): Last Chance to See: afl. Noordelijke witte neushoorn
Stephen en Mark gaan op zoek naar de uiterst zeldzame noordelijke witte neushoorn
Ned 2 (21:00 - 22:00): Tegenlicht: Clean Tech: De Schone Toekomst
Wat als we zouden kunnen leven in een schone wereld? Een wereld waar de energie volledig schoon wordt opgewekt, het water niet meer vervuild wordt, transport echt schoon is en de producten schoon en recyclebaar worden geproduceerd. Zo’n wereld komt er. Tegenlicht verkent wereldwijd de ongekende mogelijkheden van Cleantech, de nieuwe industriŽle revolutie
Ned 2 (22:55 - 23:50): Dokument: Zwarte Soldaten
In de Tweede Wereldoorlog hebben zo'n 25.000 Nederlanders zich vrijwillig aangemeld voor de Duitse Waffen-SS. Voor het eerst vertellen zes van hen over hun (wan)daden

Dinsdag (24-04-2012)
Ned 2 (19:55 - 20:25): Natuur op 2: afl. Kapucijnapen - Slimme Rakkers
Kapucijnapen zijn echte slimmeriken, de eerste wilde apen die gereedschap gebruiken. Maar hoe schrander zijn ze nu echt? En waarom hebben ze zo'n bijzonder brein?
Nat Geo (21:00 - 22:00): George W Bush: The 9/11 interview
In het interview zijn we getuige van een persoonlijk verhaal van de man die aan het hoofd stond van de Amerikaanse overheid tijdens de dodelijkste terroristische aanslagen op Amerikaans grondgebied. Voormalig president George W. Bush vertelt zijn eigen verhaal en begint met het moment dat hij in de ochtend gaat joggen voordat hij een bezoek brengt aan een school, waar hij voor het eerst hoorde dat Amerika werd aangevallen. Hij vertelt openhartige details en persoonlijke ervaringen over de slopende uren en stressvolle dagen na de aanslagen. George W. Bush: The 9/11 Interview biedt ook een nieuw perspectief op zijn eigen persoonlijkheid en er wordt nooit eerder vrijgegeven archiefbeeldmateriaal uit de bibliotheek van Bush vertoond.
Canvas (21:10 - 22:05): Triq Slama Mohamed (2, slot): afl. Reis in Vrede
In de tweede aflevering gaat Mohamed in Noord-Marokko op zoek naar sporen uit zijn jeugd. Hij zoekt er enkele familieleden op en mensen die een link hebben met zijn verleden. Maar hij kijkt vooral ook uit naar een langverwachte ontmoeting met zijn oudste zoon Zoubir en zijn kleinzoon Adam, die nu in Casablanca wo
Nat Geo (22:00 - 23:00): Birth of Europe: afl. Collision
Klim naar de top van een actieve vulkaan en beleef de ontzagwekkende kracht van een aardbeving. Zo ontstond het huidige Europa
BBC 2 (22:00 - 23:00): Meet the Romans with Mary Beard (2/3): Streetlife
The professor continues her exploration of the real ancient Rome, descending into the streets to reveal a vast metropolis with little urban planning and poor sanitation. Mary also finds out where the Romans went to hang out, get drunk, have sex and get clean, and visits the Forum, where all manner of activities took place, from gambling and prostitution to dentistry.
Along the way she tells the story of three citizens, including an apartment dweller who lived in fear of the rent collector and a seven-year-old girl killed in one of the city's many fires
Canvas (22:05 - 22:55): Wonders of the Universe: afl. Falling
In de derde aflevering maken we kennis met de kracht die het hele universum heeft gevormd: de zwaartekacht. Het is een kracht waar we allemaal heel vertrouwd mee zijn. We worden er voortdurend mee geconfronteerd in ons dagelijks leven, maar het is ook een kracht met een alomvattende kosmische dimensie. De zwaartekracht bepaalt de baan van de aarde rond de zon, onze plaats in ons zonnestelsel en zelfs de manier waarop ons zonnestelsel beweegt in de Melkweg. En toch is de zwaartekracht een relatief zwakke kracht. Hoe valt die paradox te verklaren? We maken ook kennis met ťťn van de meest merkwaardige fenomenen in ons heelal: de neutronenster. Ze is maar een paar kilometer groot, maar de zwaartekracht is er 100 miljard keer groter dan op Aarde

Woensdag (25-04-2012)
Ned 2 (19:50 - 20:25): Natuur op 2: afl. Dagboek van een orang-oetan (1/5)
In de dichte oerwouden van Borneo leven de orang-oetans. Hun voortbestaan staat op het spel door jagers en stropers. Als er niet snel wordt ingegrepen zijn deze prachtige mensapen binnen tien jaar in het wild uitgestorven. In deze serie het enerverende verslag van de pogingen om de orang-oetans te redden
Ned 2 (20:25 - 20:55): Breingeheim: afl. Angst
Een gezonde portie angst behoedt ons voor gevaren, maar angst kan ook een ongewenste remmende werking hebben in bepaalde situaties
Nat Geo (21:00 - 22:00): Mystery 360: afl. UFO's
In 1997 verscheen 's nachts een V-vormig voorwerp boven Phoenix. Een team van experts gaat het tien jaar oude mysterie van deze lichten oplossen
BBC 2 (22:00 - 23:00): Divine Woman (3, slot)
Documentairereeks waarin historica Bettany Hughes de geschiedenis van vrouwen in religie over de hele wereld onderzoekt.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Hitler's secret weapon
Terwijl de Tweede Wereldoorlog op zijn einde loopt, zijn de wetenschappers en ontwerpers in dienst van Hitler naarstig op zoek naar nieuwe ideeŽn die het tij zouden keren. Ze ontwikkelden een aantal verfijnde en geavanceerde wapens, de zogenaamde "wonderwapens".

Donderdag (26-04-2012)
BBC 2 (22:00 - 23:00): Louis Theroux: Extreme Love: Dementia
Louis travels to Phoenix, Arizona - the capital of dementia care. He spends time at Beatitudes, a residential institution, and also with those looking after loved ones at home to try to understand the struggle of living in a world of encroaching shadows - and of keeping relationships alive in circumstances that can be among the strangest and most challenging imaginable
Ned 2 (22:55 - 00:05):Holland Doc: Achterland - De weg terug naar Cuey Machar
Gevlucht kindsoldaat Kon Kelei komt twaalf jaar geleden samen met drie neven in een containerschip in de Rotterdamse haven aan. Ze hebben geen idee waar ze zijn. Ze nemen een taxi naar het politiebureau en komen uiteindelijk terecht in het AZC in Gorinchem. Vanaf dat moment filmt regisseur Albert Elings het nieuwe leven van Kon en geeft hij hem een camera om zelf zijn blik op Nederland vast te leggen. Ruim tien jaar lang, in Nederland, maar ook in zijn geboorteland Zuid-Soedan

Vrijdag (27-04-2012)
Canvas (20:40 - 21:40): Louis Theroux: the Ultra Zionists
Wat beweegt de ultranationalistische Joodse kolonisten in de bezette gebieden in the West Bank en in Oost Jeruzalem? Louis Theroux wil het weten. Hij praat met ultranationalistische Joodse kolonisten van de West Bank en Oost Jeruzalem. Hij wil weten wat mensen beweegt om zichzelf en hun familie in gevaar te brengen door hier te gaan wonen.

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 24-04-2012 09:48:25 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_110956631
Maandag (30-04-2012)
Ned 2 (19:25 - 20:30): Last Chance to See:afl. Vingerdier
Stephen en Mark reizen naar Madagaskar op zoek naar het vingerdier, een zeldzame maki-achtige halfaap met een opvallend lange middelvinger. Het beestje wordt niet alleen in zijn voortbestaan bedreigd door het kappen van het regenwoud, maar ook door het bijgeloof van sommige inboorlingen, die er een symbool van de dood in zien. Tijdens hun zoektocht spotten Fry en Carwardine ook de grootste lemuur ter wereld, de indri, en de kleinste primaat ter wereld, de muislemuur.
Ned 2 (21:00 - 22:00): Tegenlicht: Groen goud
Al meer dan 15 jaar is de cameraman en ecoloog John D. Liu bezig met zijn wereldwijde missie om woestijnen te vergroenen en biodiversiteit te herstellen. Het begon allemaal in 1995 toen Liu het LŲss-plateau in China filmde

Dinsdag (01-05-2012)
Ned 2 (19:55 - 20:25): Natuur op 2: afl. De Libel: mooi of monsterlijk?
Libel: met zo'n naam zou je eigenlijk een van de lieflijkste wezens in de natuur moeten zijn. Maar schijn bedriegt: de grote keizerlibel is een van de naarste insecten.
Discovery (20:00 - 21:00): Stan Lee's Superhumans: afl. Killer Punch
Serie over supermensen, zoals 's werelds snelste schutter, de winnaar van het WK sauna, een wereldkampioen stuntduiken en een man die de dodelijke 'one inch punch' zou beheersen.
Nat Geo (20:00 - 21:00): Apocalypse: WWII: afl. Hitler's Rise to Power
Een aangrijpend verslag van WOII met zeldzame beelden uit 1939, van de invasie van Polen en de mensonterende omstandigheden in het Lodz-getto.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Apocalypse: Becoming Hitler
Hij is berucht om zijn misdaden tegen de menselijkheid. Hitler's macht was onverwachts en verwoestend. Maar hoe kon zijn intolerante politieke partij zo veel macht verwerven? Aan de hand van historische en ingekleurde beelden werpt deze tweedelige documentaire een blik op het leven van Adolf Hitler
Canvas (21:10 - 22:10): The Bhutto saga or politics in the blood
Documentaire van Arnaud Mandagaran uit 2011 over de Pakistaanse politieke dynastie van de familie Bhutto.
Toen Benazir Bhutto in 1988 op 35-jarige leeftijd premier werd van Pakistan, was ze de eerste vrouw ooit die de leiding kreeg over een moslimland. Ze was premier van 1988 tot 1990 en van 1993 tot 1996. In de aanloop naar de verkiezingen van 2008 werd ze in december 2007 na een politieke toespraak in Rawalpindi vermoord.
Het was een nieuw en pijnlijk dieptepunt in de geschiedenis van Bhutto-clan, een familie die veertig jaar lang betrokken was bij de politieke leiding van Pakistan, in de regering of in de oppositie. Maar de familie heeft daar – net als de Kennedy’s in Amerika en de Ghandi’s in India – een hoge prijs moeten voor betalen. De vader van Benazir, Zulfikar Ali Bhutto, werd in 1971 de eerste democratisch verkozen leider van Pakistan. Maar in 1979 werd hij na een militaire coup opgehangen. Hij had vier kinderen, waarvan er nog maar ťťn in leven is: zijn dochter Sanam heeft altijd geweigerd zich met politiek in te laten. De andere drie deden dat wel en stierven elk een gewelddadige dood.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Apocalypse: Marching to War
In 1933 waren de nazi's heer en meester over Duitsland. Hitler, nu de FŁhrer, heeft het over vrede maar bereidt zich voor op oorlog.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Meet the Romans with Mary Beard
Serie met de bekende classica Mary Beard over Rome en het Romeinse Rijk, waarbij de nadruk ligt op de ‘gewone romein’.
Canvas (22:10 - 23:00): Wonders of the Universe: afl. Messengers
In deze laatste aflevering reizen we naar plaatsen op onze aarde ťn in het heelal die nauw verbonden zijn met een fenomeen dat cruciaal is voor ons leven en voor ons begip van het heelal: het licht. Al in het oude Egypte werden tempels op een heel specifieke manier naar het licht georiŽnteerd. En vandaag maken wetenschappers gebruik van het licht om astronomische afstanden te meten, om de grootte van het heelal te bepalen en zelfs om de tijd in kaart te brengen. Het licht heeft dan ook heel bijzondere kenmerken. Maar die konden slechts ‘aan het licht komen’ door ťťn bepaalde ontwikkeling in de evolutie: de capaciteit om het te zien.
Canvas (23:05 - 23:55): Child Genius
Britse documentairereeks van Channel 4 waarin enkele superbegaafde kinderen in hun ontwikkeling worden gevolgd. Is zo’n hoge intelligentie op zo’n jonge leeftijd een geschenk of een vloek? Is het aangeleerd of aangeboren? Hoe zullen die jonge mensen zich ontwikkelen? Hoe zal het met hun vriendschappen, relaties en geluk verlopen

[ Bericht 53% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 02-05-2012 09:04:49 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_111028161
Woensdag (02-05-2012)
Ned 2 (19:55 - 20:20): Natuur op 2: afl. Dagboek van een orang-oetan
In de dichte oerwouden van Borneo leven de orang-oetans. Hun voortbestaan staat op het spel door jagers en stropers. Als er niet snel wordt ingegrepen zijn deze prachtige mensapen binnen tien jaar in het wild uitgestorven. In deze serie het enerverende verslag van de pogingen om de orang-oetans te redden
Nat Geo (20:00 - 21:00): Apocalypse: WWII: afl. Collapse of France
Een documentaire over de duistere dagen van 1940, met de bezetting van Frankrijk door de Duitsers en de Blitzkrieg tegen de Britten.
Ned 2 (20:20 - 20:50): BreinGeheim: afl. Genot
Genot is de beloning die we krijgen voor goed gedrag. Als individu worden we beloond als we eten en drinken en op die manier ons lichaam onderhouden. Een volle maag voelt lekker. Om dat te onderzoeken gaat Charles Groenhuijsen met psychologe Margriet Sitskoorn cacao snuiven bij een chocolatier.
Eťn van de krachtigste beloningen die ons lichaam kent is het orgasme. Seksuoloog Albert Neeleman vertelt ons dat de mens zijn hele leven lang een seksueel wezen blijft met een grote behoefte aan intimiteit. Maar genot is ook zo’n fijne emotie, dat we er telkens weer opnieuw naar op zoek gaan. Ook op een kunstmatige manier, zoals met alcohol en drugs.
Hersenonderzoeker Huib Mansvelder legt uit wat er in het brein gebeurt als de zucht naar genot je leven gaat beheersen. Dat heeft muzikant Tommie Thienpont ervaren. Zijn leven raakte verwoest door de drank.
Nat Geo (21:00 - 22:00): The Bombing of Germany
Bombing Of Germany onderzoekt de rol van de bombardementen in de loop van de Tweede Wereldoorlog. Ontdek in detail hoe de Britse en Amerikaanse bombardementen tegen Duitsland werden uitgevoerd. In deze documentaire zie je interviews met veteranen en historici uit landen die betrokken waren bij de Tweede Wereldoorlog
Nat Geo (22:00 - 23:00): History's Secrets: afl. Hunt for Hitler
Hitler pleegde waarschijnlijk zelfmoord, maar volgens sommigen is zijn dood geŽnsceneerd en vluchtte hij naar Zuid-Amerika. Het lichaam is verbrand - hoe kunnen we zeker weten wat er is gebeurd?
BBC 2 (22:00 - 23:00): This World: afl. The shame of the catholic church
Decades of clerical abuse and cover up have left the Catholic church in Ireland at breaking point. Now Darragh MacIntyre reveals new evidence of a scandal that goes to the very top of the Irish church
Ned 3 (23:05 - 00:00): 3Doc: Het bedrijf dat Facebook heet
Over de opkomst van Mark Zuckerberg. In 7 jaar werd Facebook een van de invloedrijkste nieuwe bedrijven ter wereld. Inmiddels zijn er meer dan 800 miljoen gebruikers. Ook een interview met Zuckerberg.
Ned 2 (23:50 - 00:50): Import: Hitler's Children
Nabestaanden van kopstukken van het nazi-regime vertellen in Import hun verhaal. Ze laten zien hoe het is om met de historische ballast te moeten leven.

Donderdag (03-05-2012)
Nat Geo (20:00 - 21:00): Apocalypse: WWII: afl. Origins of the Holocaust
In 1941 slaat het conflict om in een wereldoorlog, met de gruwelijke slag om Moskou en de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbour.
Canvas (20:40 - 21:30): Life: afl. Fish
Vissen zijn de meest gevarieerde gewervelden ter wereld. Er bestaan zo’n 28.000 soorten van. Sommige kunnen sneller zwemmen dan een jachtluipaard kan lopen; andere kunnen vliegen of rotsen bekimmen; sommige mannetjes kunnen zelfs nakomelingen ter wereld brengen.
De grote rafelvis bijvoorbeeld, ook wel zeedraak genoemd, is zo’n mannelijke moeder. Hij draagt de eitjes van het vrouwtje twee maanden lang zorgvuldig mee op zijn staart om ze daarna met een flinke staartslag de wereld in te sturen. De zebravis (zebra ciclide) is nog zo’n rare vogel: niemand heeft een volwassen exemplaar ooit zien eten of zijn nest verlaten. De kleintjes doen dat wel en misschien zijn zij het wel die hun ouders voeden in plaats van omgekeerd
Nat Geo (21:00 - 22:00): Nazi Death Squads
Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Einsatzgruppen berucht om hun misdaden. Om de EndlŲsung uit te voeren werden speciale militaire troepen ingezet die dood en verderf zaaiden in Oost-Europa. 'Nazi Death Squads' richt zich op ťťn stad waar talloze slachtoffers vielen en toont het bewijs - foto's, documenten en filmmateriaal - dat werd achtergelaten.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Stalking Hitler's Generals
Twee teams van deskundigen onderzoeken de gewaagde missies van de geallieerden om de nazi-generaals Rommel en Kreipe te arresteren of te doden.

Vrijdag (04-05-2012)
Nat Geo (20:00 - 21:00): Hitler's GI Death Camps
Wanneer Amerikanen denken aan GI's en de Holocaust, zien zij jonge soldaten voor zich die de concentratiekampen bevrijdden. Ze denken nooit aan de Amerikanen die zelf slachtoffer waren van de EndlŲsung. Maar in de plaats Berga moesten Amerikaanse krijgsgevangenen als slaafarbeiders in een geheim concentratiekamp werken. Dit is hun verhaal.
Ned 2 (20:55 - 22:00): Prikkeldraad
De vader van filmmaker Bob Entrop was tussen 1943 en 1945 krijgsgevangene. Nu spreken zes mannen tussen de 90 en 96 jaar voor het eerst over hun gevangenschap.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Churchill's German Army
De moedige daden van onze helden zijn uitgebreid onder de aandacht gekomen, maar er is weinig bekend over de mensen die de Nazi's ontvluchten en zich bij de geallieerden aansloten. Dit is het vergeten verhaal van Duitsers die de strijd aangingen tegen hun eigen mensen. 10.000 Duitsers en Oostenrijkers gaven alles op om samen met de geallieerden tegen Hitler te vechten.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Scrapbooks
Bekijk de foto's uit het album van een SS-officier in Auschwitz, die aan het Holocaust-museum in de Verenigde Staten werden geschonken
Ned 2 (00:05 - 00:25): De Vergeten Holocaust
De Vergeten Holocaust is een docu over het lot van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Sinti en de Roma, in de volksmond ook wel zigeuners genoemd, vielen net als de Joden ten prooi aan de zuiveringen van de nazi’s. In de geschiedenisboeken is weinig aandacht voor dit element van de gruwelen tijdens de oorlog.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_111486144
...

[ Bericht 74% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 14-05-2012 08:49:50 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_111523032
Zondag (13-05-2012)
Ned 2 (18:15 - 19:50): In the Shadow of the Moon
Tussen 1968 en 1972 keek de hele wereld ademloos uit naar elke Amerikaanse ruimtemissie. Afgewisseld met uniek archiefmateriaal van NASA, doen de historische maanreizigers hun verhaal.
BBC 1 (21:00 - 22:00): Planet Earth Live (4/8)
Richard Hammond and Julia Bradbury continue the wildlife event following the real-time adventures of baby animals across the world. Cameras are on hand to capture any developments as they happen with the lion cubs of Kenya's Masai Mara, the black bear mums teaching their cubs to feed and stay safe from wolves in the Northwoods of Minnesota, the monkeys and meerkats of South Africa and Sri Lanka, and the giant river otters of the Peruvian Amazon as they attempt to survive in crocodile-infested waters.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Million Dollar Moon Rock Heist
Op 13 juli 2002 breken de 25 jaar oude NASA-trainee, Thad Roberts en zijn handlangers in in het Johnson Space Center in Houston, Texas, en stelen een kluis vol met kostbare maanstenen die waren verzameld tijdens de Apollo-missies naar de maan. Roberts beweerde dat hij de stenen, die op de zwarte markt miljoenen euro’s waard zijn, had gestolen om indruk te maken op een collega-stagiaire, Tiffany Fowler, waar hij een affaire mee had. Tijdens de zoektocht naar de stenen bleef Roberts de schijn ophouden, terwijl hij een deal probeerde te sluiten met Axel Emmermann, een Belgische verzamelaar. In het geheim werkte Emmermann samen met de FBI
Nat Geo (23:00 - 00:00): Apocalypse: WWII: afl. The end of the nightmare
In 1945 trekken Hitlers legers zich terug voor de oprukkende geallieerden. Intussen dwingt Amerika Japan op de knieŽn met de atoombom.
Ned 2 (23:30 - 00:25): Apocalyps - De Tweede Wereldoorlog: afl. Agressie
Berlijn, 1945. In de ruÔnes van de stad ruimt het Rode Leger de laatste verzetshaarden op. We keren terug in de tijd en zien hoe Berlijn een van de meest vrije en liberale steden was, tot Hitler en de nazi's in 1933 op wettelijke manier aan de macht komen en besluiten zich meester te maken van Europa. In 1939 sluit de FŁhrer een onverwacht pact met Stalin en valt het Duitse leger Polen binnen. Frankrijk en Groot-BrittanniŽ hebben geen keuze: ze verklaren Duitsland de oorlog. Maar de Duitsers en de Sovjets gaan rustig door met de verdeling van Polen. De vervolging van joden en zigeuners begint. De Fransen en de Britten zijn de gruwel van de Eerste Wereldoorlog nog niet vergeten en hopen dat ze een nieuw conflict kunnen vermijden. Ondertussen bereidt Hitler de aanval op Franrijk voor. Het is een indrukwekkende, maar riskante onderneming. Zullen de geallieerden in de val lopen?

Maandag (14-05-2012)
Ned 2 (19:25 - 20:30): Last Chance to See: afl. Kakapo
over bedreigde diersoorten in de wereld. Stephen en Mark gaan op zoek naar de nachtelijke looppapegaai (de Kakapo papegaai) uit Nieuw-Zeeland. Per helikopter vliegen ze over het landschap
Nat Geo (20:00 - 21:00): Apocalypse: The Rise of Hitler: afl. Becoming Hitler
Adolf Hitler werd in Duitsland beschouwd als een randfiguur, totdat de economische crisis van 1929 het politieke landschap veranderde.
Ned 2 (22:25 - 00:05): Doc: Verloren Levens
De immigratiewetten in Nederland behoren tot een van de strengste van Europa. Zonder een veroordeling of gerechtelijk proces worden uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale immigranten gedetineerd. Ze mogen niet blijven maar zijn in de praktijk vaak ‘onuitzetbaar’: door hun thuisland worden ze geweigerd en weer op het vliegtuig teruggezet.
Canvas (23:40 - 00:30): Skin Deep
Documentaire over een meisje dat het slachtoffer werd van het apartheidsregime, al zijn haar beide ouders blank

Dinsdag (15-05-2012)
Ned 2 (19:55 - 20:25): Natuur op 2: afl. Kea's: Superslimme papegaaien
De kea, de enige alpiene papegaaiensoort op aarde, is goed aangepast aan de moeilijke leefomstandigheden in de bergen van Nieuw-Zeeland. Deze speelse, vindingrijke vogelsoort is misschien wel de intelligentste ter wereld.
Nat Geo (20:00 - 21:00): Apocalypse: The Rise of Hitler: afl. Marching to war
In 1933 waren de nazi's heer en meester over Duitsland. Hitler, nu de FŁhrer, heeft het over vrede maar bereidt zich voor op oorlog
Canvas (21:14 - 22:10): Two Faces of Auschwitz
Documentaire uit 2011 van William Karel die het schrijnende contrast toont tussen het lot van de gevangenen in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau en het leven van hun bewakers
Canvas (22:10 -23:00): How to grow Planet: afl. The power of flowers
Op de afgelegen eilanden in de Zuidzee gaat prof. Iain Stewart op zoek naar de oudste bloemen. In de woestijnen van Afrika en de regenwouden van Vietnam ziet hij hoe planten kleur brengen in het landschap en gaat hij na welke rol planten speelden planten in de evolutie van het dierenrijk en dus ook in het ontstaan van de mens

Woensdag (16-05-2012)
Ned 2 (19:55 - 20:25): Natuur op 2: afl. Dagboek van een oerang-oetan (4/5)
In de dichte oerwouden van Borneo leven de orang-oetans. Hun voortbestaan staat op het spel door jagers en stropers. Als er niet snel wordt ingegrepen zijn deze prachtige mensapen binnen tien jaar in het wild uitgestorven. In deze serie het enerverende verslag van de pogingen om de orang-oetans te redden.
Ned 2 (20:25 - 20:55): BreinGeheim: afl. Liefde
Hoe werken onze hersenen? Wat weten we ervan? In de zesdelige serie BreinGeheim gaat Charles Groenhuijsen op ontdekkingstocht in de wetenschap. Van het babybrein tot het oude brein
BBC 1 (20:30 -20:57): Planet Earth Live (5/8)
Julia Bradbury brengt vanuit CaliforniŽ verslag uit over de migratie van walvissen en hun jongen.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Art Theft
Documentaire over de systematische diefstal, opzettelijke vernieling en onverwachte redding van Europese kunstschatten tijdens WOII

Donderdag (17-05-2012)
Ned 3 (19:30 - 20:25): DWDD University presenteert: De oerknal, door Robbert Dijkgraaf
van de scheidend professor van het KNAW vanuit de Koepelkerk in Amsterdam over het ontstaan van het universum en onze planeet aarde.
Nat Geo (20:00 - 21:00): Apocalypse WWII: afl. Collapse of France
Een documentaire over de duistere dagen van 1940, met de bezetting van Frankrijk door de Duitsers en de Blitzkrieg tegen de Britten.
Canvas (20:40 - 21:30): Life: afl. Insecten
Er zijn vele malen meer insectensoorten dan andere diersoorten. Dat succes danken insecten aan hun flexibiliteit, hun vermogen om zich lichamelijk aan te passen aan nieuwe en andere levensomstandigheden
BBC 1 (21:00 - 22:00): Planet Earth Live (6/8)
Updates van de berenwelpen in Minnesota, de leeuwen van de Masai Mara, de olifanten van het Samburu National Reserve en de stokstaartjes van de Kalahari-woestijn. Richard en Julia volgen ook de evolutie van makaakaapjes in Sri Lanka, de grijze walvissen in de Stille Oceaan en van otters in het Amazone-gebied
Canvas (22:55 - 00:30): The most dangerous man in America
In opdracht van minister van defensie Robert McNamara stelde Daniel Ellsberg in de jaren zestig een geheim rapport over de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam samen. Door de uitkomsten van het onderzoek realiseerde Ellsberg zich dat de Amerikaanse bevolking door vijf opeenvolgende presidenten was voorgelogen over de rol van de VS in het conflict. Daarop besloot hij het zevenduizend pagina's tellende rapport The Pentagon Papers te lekken aan The New York Times. De documentaire is het portret van een zeer intelligente man die ervoor koos boven alles zijn principes van openbaarheid en rechtvaardigheid trouw te blijven. Dat kostte hem zijn carriŤre en het leverde hem een jarenlang juridisch gevecht met de staat op. Via interviews en historische fragmenten ontstaat een beeld van het gevecht dat, behalve voor de oorlog in Vietnam, uiteindelijk ook ingrijpende gevolgen had voor de persvrijheid in de Verenigde Staten
Ned 2 (23:45 -00:45): Import: De Overloper en zjin familie
De El-Alels zijn een Palestijnse familie waarvan de vader, Ibrahim, al 20 jaar voor de Israelische geheime dienst spioneert uit ideologische overweging. Ze werden door hun omgeving gebrandmerkt als verraders en zochten hun heil in IsraŽl, waar ze asiel werd voorgehouden. Daar wachten ze nu al twee jaar op, zonder enig resultaat

Vrijdag (18-05-2012)
Nat Geo (20:00 - 21:00): Apocalypse: WWII: afl. Origins of the Holocaust
In 1941 slaat het conflict om in een wereldoorlog, met de gruwelijke slag om Moskou en de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbour
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_111655786
Oerknalcollege op tv
Robbert Dijkgraaf over het ontstaan van het universum

In DWDD University neemt natuurkundige Robbert Dijkgraaf de kijker mee in de laatste wetenschappelijke bevindingen over het heelal en laat ook ruimte voor filosofische bespiegelingen. Is er intelligent buitenaards leven en zijn wij echt gemaakt van sterrenstof? Matthijs van Nieuwkerk assisteert.

robbert%20dijkgraaf.jpg
Robbert Dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf.Op Hemelvaartsdag zendt de VARA geen De Wereld Draait Door met Matthijs van Nieuwkerk in de hoofdrol uit, maar krijgen kijkers les van Robbert Dijkgraaf over het ontstaan van het universum en de planeet aarde in DWDD University. Hoe is het heelal ontstaan, hoe weten we dat, maar, misschien nog wel interessanter, wat weten we allemaal nog niet?

Spectaculaire animaties, een maquette van het universum en eenvoudige demonstraties helpen Dijkgraaf om ons inzicht te geven in deze complexe materie. Dat schept ook voor de niet-bŤta mens hooggespannen verwachtingen! Helaas zijn die spectaculaire animaties ook de reden dat de uitzending maar gedurende een week kan worden teruggekeken. De rechten zijn te kostbaar om af te kopen voor een publieke omroep. Dus kijk donderdag 17 mei of anders de komende week.

Wil je nog meer Robbert Dijkgraaf?
In de rechterbalk vind je links naar zijn optredens in verschillende programma's. En maandag 21 mei 2012 gaat Martijn van Calmthout (de Volkskrant) met hem in gesprek in het KennisCafť in De Balie. Het gesprek zal niet alleen gaan over Dijkgraafs eigen onderzoek, maar ook over de betekenis van wetenschap voor de wereld en het verband tussen wetenschap, kunst en politiek. Grijp je kans: je kunt van tevoren vragen insturen. Helaas kun je er fysiek niet meer bij zijn: de kaarten zijn al uitverkocht. Maar gelukkig is deze avond live te volgen bij Hoe?Zo! op radio 5 van 20.00 – 21.00 uur.

Dat Dijkgraaf nu zoveel aandacht in de media krijgt, komt niet alleen doordat hij zo boeiend kan vertellen. Het heeft uiteraard ook te maken met zijn afscheid als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij wordt de nieuwe directeur van het vooraanstaand Institute for Advanced Study in Princeton, zoals we al eerder schreven op Wetenschap24. Robert Dijkgraaf gaf ons een uitgebreid interview.

DWDD University: 17 mei, Ned 3, 19.25 – 20.20 uur

(wetenschap24.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_111733314
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2012 08:40 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Oerknalcollege op tv
Robbert Dijkgraaf over het ontstaan van het universum

In DWDD University neemt natuurkundige Robbert Dijkgraaf de kijker mee in de laatste wetenschappelijke bevindingen over het heelal en laat ook ruimte voor filosofische bespiegelingen. Is er intelligent buitenaards leven en zijn wij echt gemaakt van sterrenstof? Matthijs van Nieuwkerk assisteert.

[ afbeelding ]
Robbert Dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf.Op Hemelvaartsdag zendt de VARA geen De Wereld Draait Door met Matthijs van Nieuwkerk in de hoofdrol uit, maar krijgen kijkers les van Robbert Dijkgraaf over het ontstaan van het universum en de planeet aarde in DWDD University. Hoe is het heelal ontstaan, hoe weten we dat, maar, misschien nog wel interessanter, wat weten we allemaal nog niet?

Spectaculaire animaties, een maquette van het universum en eenvoudige demonstraties helpen Dijkgraaf om ons inzicht te geven in deze complexe materie. Dat schept ook voor de niet-bŤta mens hooggespannen verwachtingen! Helaas zijn die spectaculaire animaties ook de reden dat de uitzending maar gedurende een week kan worden teruggekeken. De rechten zijn te kostbaar om af te kopen voor een publieke omroep. Dus kijk donderdag 17 mei of anders de komende week.

Wil je nog meer Robbert Dijkgraaf?
In de rechterbalk vind je links naar zijn optredens in verschillende programma's. En maandag 21 mei 2012 gaat Martijn van Calmthout (de Volkskrant) met hem in gesprek in het KennisCafť in De Balie. Het gesprek zal niet alleen gaan over Dijkgraafs eigen onderzoek, maar ook over de betekenis van wetenschap voor de wereld en het verband tussen wetenschap, kunst en politiek. Grijp je kans: je kunt van tevoren vragen insturen. Helaas kun je er fysiek niet meer bij zijn: de kaarten zijn al uitverkocht. Maar gelukkig is deze avond live te volgen bij Hoe?Zo! op radio 5 van 20.00 – 21.00 uur.

Dat Dijkgraaf nu zoveel aandacht in de media krijgt, komt niet alleen doordat hij zo boeiend kan vertellen. Het heeft uiteraard ook te maken met zijn afscheid als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij wordt de nieuwe directeur van het vooraanstaand Institute for Advanced Study in Princeton, zoals we al eerder schreven op Wetenschap24. Robert Dijkgraaf gaf ons een uitgebreid interview.

DWDD University: 17 mei, Ned 3, 19.25 – 20.20 uur

(wetenschap24.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_111820085
Maandag (21-05-2012)
Ned 2 (19:25 - 19:55): Natuur op 2: afl. De Superkudde
Samen sterk op de Afrikaanse savanne De massale samenstroming van gnoes komt op ons hopeloos chaotisch over. Maar de gnoes overtreffen alle andere Afrikaanse grote dieren in aantal. Van alle kanten stromen ontelbare dieren samen en vormen zo een superkudde van een kwart miljoen gnoes. Maar hoe slagen ze erin om de baas te blijven op de savanne? Gnoes zijn zeer onderschatte dieren. Op het oog lopen ze maar wat over het Afrikaanse laagland te grazen. Maar achter dat dommige uiterlijk gaat een buitengewoon succesvol dier schuil dat razend knappe strategieŽn toepast om te zorgen dat er voortdurend nieuwe aanwas komt om de superkudde in stand te houden.
Nat Geo (20:00 - 21:00): Apocalypse: WWII: afl. American Allies
Amerika wordt de oorlog in gezogen en de strijd breidt zich uit naar Zuidoost-AziŽ, Noord-Afrika en Rusland. De nazi's werken aan de EndlŲsung
Ned 2 (20:25 - 21:35): Teledoc: Anatomie van een moord
Op een donderdag in februari, twaalf jaar geleden, krijgt de vrouw van filmmaker Joop van Wijk te horen dat haar zus wordt vermist. Een maand later blijkt ze te zijn vermoord. Ze is met elf bijlslagen om het leven gebracht. Door, zo blijkt, haar echtgenoot. De dader bekent en wordt berecht. Inmiddels heeft hij zijn straf uitgezeten. De zaak lijkt daarmee afgerond. Maar voor de betrokkenen voelt dat anders.
De Teledoc Anatomie van een moord behelst een precieze reconstructie van de moord: hoe is het gebeurd, hoe heeft het kunnen gebeuren? Dader, familie, vrienden en politie komen aan het woord. Niet om de rechtszaak over te doen of tot een eensluidend oordeel te komen, maar om recht te doen aan de complexiteit van motieven en emoties die met zo'n gezinsdrama gepaard gaan.

Dinsdag (22-05-2012)
Canvas (18:00 - 18:50): Expedition Wolf (1/2)
In de Verenigde Staten worden steeds vaker wolvengroepen dichtbij grote steden gesignaleerd - onlangs werd een roedel nog gespot in de buurt van Seattle: de wolf, door de mens nog steeds aangezien als een bedreiging, maakt er een opmerkelijke opmars. Maar wetenschappers hebben er het raden naar waar de dieren vandaan komen en met hoeveel ze het Amerikaanse binnenland binnendringen
Nat Geo (20:00 - 21:00): Apocalypse: WWII: afl. The great landings
Een aangrijpend verslag van WOII met de grootste keerpunten van het conflict, zoals D-Day in NormandiŽ en de landingen bij Saipan.
Canvas (21:15 - 22:05): The Diamond Queen (1/3)
Andrew Marr volgt haar tijdens haar dagelijkse werkzaamheden in binnen- en buitenland. Hij praat met andere leden van de koninklijke familie: prins William, prins Harry, prins Edward en prinses Anne, en met (ex-)premiers David Cameron, Tony Blair en John Major
Canvas (22:05 - 23:00): How to Grow a Planet: afl. the challenger
Professor Iain Stewart heeft het over de grote impact van slechts ťťn plantensoort: gras. Op de savanne van Zuid-Afrika ziet hij hoe gras een vuurstorm kan ontketenen en zo bomen kan vernielen. Je vinger snijden aan een halmpje gras is een aanschouwelijke manier om te tonen hoe gras het leven in de oceanen heeft veranderd. In Senegal ontmoet Stewart de slimste chimpansees ter wereld. En in de ruÔnes van de oudste tempel op Aarde vertelt hij het buitengewone verhaal over welke rol gras speelde in het ontstaan van beschaving

Woensdag (23:05 2012)
Ned 2 (20:25 - 20:55): BreinGeheim: afl. Verdriet
Verdriet is een sterke en negatieve emotie. Het is niet prettig om verdrietig te zijn. Toch heeft het zijn nut. Het helpt ons om ons aan te passen bij ingrijpend verlies, zoals de dood van een dierbare. Als eerste behandelen we de emotie teleurstelling. Charles Groenhuijsen praat met sportpsycholoog Rico Schuijers over hoe sporters met teleurstellingen omgaan. “Sporters die zichzelf voortdurend willen verbeteren, gaan harder of anders trainen na een teleurstelling. Sporters die vooral gedreven worden door erkenning, voelen een enorm gezichtsverlies wanneer ze tegen een teleurstelling aanlopen.”
Met klinisch psycholoog Paul Boelen praat Charles over rouw: “Het verdriet, de wanhoop, het verlangen, het ongeloof en het zoekgedrag zijn normale reacties bij rouw, maar bij mensen met gecompliceerde rouw houden die reacties meer dan een jaar aan.” Rouw kan ook overgaan in een ernstige vorm van depressie. Volgens psychiater Damiaan Denys is er dan soms nog maar een uitweg: “Voor ernstig depressieve patiŽnten is diepe hersenstimulatie een laatste redmiddel.”
Nat Geo (21:00 - 22:00): Ancient X-files: afl. decoding the Inca's
Dr. Sabine Hyland wil een 3D-beeldtaal bestuderen die in heilige Inca-relikwieŽn werd aangetroffen. Wat betekent deze complexe code?
Nat Geo (22:00 - 23:00): Hitlers G.I. Death Camp
Wanneer Amerikanen denken aan GI's en de Holocaust, zien zij jonge soldaten voor zich die de concentratiekampen bevrijdden. Ze denken nooit aan de Amerikanen die zelf slachtoffer waren van de EndlŲsung. Maar in de plaats Berga moesten Amerikaanse krijgsgevangenen als slaafarbeiders in een geheim concentratiekamp werken. Dit is hun verhaal.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Hitler's Children
De familie Hoess deed er alles aan om de horror te negeren. Geblindeerde ramen zorgden ervoor dat ze vanuit hun villa de schoorstenen en de gaskamers niet konden zien. Familiefoto's tonen buiten spelende kinderen en andere idyllische taferelen, zonder de aanwezigheid van het kamp te verraden. Alleen de geur van verbrande lijken en de dikke laag as die de tuin bedekte, lieten zich niet uitbannen, vertelt Rainer Hoess bijna zeventig jaar later. Zijn grootvader was de commandant van Auschwitz, zijn vader groeide er op. Rainer heeft eindelijk de moed verzameld om, samen met een Joodse vriend, een bezoek te brengen aan het voormalige concentratiekamp. Behalve Rainer komen in Hitler's Children ook de nabestaanden van andere kopstukken van het nazi-regime aan het woord. Ze vertellen over hoe het is om met deze historische ballast te moeten leven. Het achternichtje van Himmler trouwde met een Jood uit Israel, de kleindochter van GŲering heeft zich laten steriliseren, de jongste zoon van kampbeul Frank probeert zijn familieverleden van zich af te schrijven. We volgen Hitlers getraumatiseerde kinderen in een passend sobere stijl: opvallende camerabewegingen, snelle cuts of accentuerende muziek blijven achterwege. Het onderstreept met bittere ernst dat er twee generaties later nog steeds diepe littekens op de Duitse ziel staan.
Ned 2 (23:50 - 00:40): Import: Stemmen uit de woestijn
In El-Sayed, een BedoeÔenen dorp in de Negev Woestijn, wonen meer doven dan waar ook ter wereld. Van generatie op generatie hebben de bewoners een eigen gebarentaal ontwikkeld. Doofheid is in deze gemeenschap net zo gewoon als het leven zelf. Dit verandert wanneer een IsraŽlische voorlichtingscampagne het dorp bereikt over het herstel van het gehoor door een Cochlear Implant-operatie

Donderdag (24-05-2012)
Canvas (18:00 - 18:50): Life in the canopy (1/3)
Het team installeert zich zes weken lang in een boomhut op 25 meter hoogte, weg van gevaarlijke olifanten, krokodillen en nijlpaarden. Met moderne camera's proberen ze beelden te schieten van hoe de apen er leven en proberen ze nieuwe soorten te ontdekken
Nat Geo (20:00 - 21:00): Apocalypse: the rise of Hitler: afl. Becoming Hitler
Adolf Hitler werd in Duitsland beschouwd als een randfiguur, totdat de economische crisis van 1929 het politieke landschap veranderde.
Canvas (20:40 - 21:30): Life: afl. Hunters and hunted
De capaciteit om dingen te leren uit ervaringen en zo nieuwe oplossingen te ontwikkelen heeft zoogdieren een unieke positie bezorgd in de natuur. Nergens is dat leerproces duidelijker dan in de strijd om leven en dood tussen jagers en prooien
BBC 1 (21:00 - 22:00): Planet Earth Live (8, slot)
Experts en cameramannen/vrouwen van de bekroonde BBC Natural History Unit combineren de spectculaire cinematografie van Frozen Planet met de rechtstreekse technieken van Big Cat Live en Springwatch om enkele dieren gedurende de maand mei rechtstreeks te volgen. De maand mei is een belangrijke maand voor veel van de jonge dieren
BBC 2 (22:00 - 23:00): The fall of Singapore: the great betrayel
In december 1941 vielen de Japanners de Amerikaanse basis Pearl Harbor in de Stille Zuidzee aan, een groot verlies voor de VS. Maanden later gingen ook de Britten tegen Japan ten onder in de Slag om Singapore, de grootste Britse capitulatie ooit. Maar het waren de Britten zelf die de Japanners de militaire kennis en knowhow hadden gegeven door met hen samen te werken voor spionagedoeleinden. De Japanners infiltreerden zelf in het Britse establishment via een Japanse kennis van Winston Churchill.
Ned 2 (23:00 - 00:00): Holland Doc: de lege plek - het zwijgen van Bovensmilde
In de documentaire 'De Lege Plek' onderzoekt regisseur John Appel hoe een dorpsgemeenschap omgaat met een collectief trauma. Vijfendertig jaar na de gijzeling van een lagere school laat de film zien hoe moeizaam het verwerkingsproces van zo’n ingrijpende gebeurtenis verloopt. Een film over zwijgen, angst, verdriet en liefde

Vrijdag (25-05-2012)
Canvas (18:00 - 19:00): Life in the canopy (2/3)
Het team heeft zich voor vijf weken geÔnstalleerd in een boomhut ver weg van gevaarlijke olifanten, krokodillen en nijlpaarden, ideaal om de roodkopmangabey te observeren. Cameraman Gavin Thurston hoopt de eerste beelden te kunnen maken.
Nat geo (20:00 - 21:00): Apocalypse: the rise of hitler: afl. Marching to War
In 1933 waren de nazi's heer en meester over Duitsland. Hitler, nu de FŁhrer, heeft het over vrede maar bereidt zich voor op oorlog.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Million Dollar Moon Rock Heist
Het opmerkelijke verhaal van NASA-dief Thad Roberts. De 101 gram maansteen die hij stal, had miljoenen kunnen opbrengen op de zwarte markt.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_112376022
...

[ Bericht 41% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 05-06-2012 09:47:31 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_112464801
Zondag (03-06-2012)
Nat Geo (19:00 - 20:00): Wild Russia: afl. Siberia
Rusland bezit ťťn van de grootste wildernissen ter wereld. Van dodelijke roofdieren als de ijsbeer en de Amoertijger tot de bijzondere Siberische salamander, die jarenlang in bevroren ijs kan overleven. De nieuwe zesdelige serie 'Wild Russia' laat de natie in al haar natuurlijke pracht zien. Het diverse landschap van Rusland wordt gekenmerkt door gebieden met ijs en vulkanen, dorre woestijn, hoge bergen en subtropische temperaturen. Met prachtige cinematografie word je op een adembenemende reis door Rusland genomen.
BBC 2 (20:00 - 21:00): Singapore 1942: End of Empire (2, slot)
2-delige documentaire over de val van Singapore in 1942, nu zeventig jaar geleden
Ned 2 (20:30 - 22:00): Thema: Ons geheugen
Samen met journalist/schrijver Leon Verdonschot onderzoekt VPRO Thema hoe betrouwbaar ons geheugen nu eigenlijk is en hoe we ons geheugen optimaal kunnen benutten. Om te kijken of Verdonschot zijn eigen geheugen kan verbeteren gaat hij in training bij Joshua Foer, die in zijn bestseller Het geheugenpaleis de fijne kneepjes van de geheugentraining uitlegt. We volgen een man die zo twijfelt over zijn geheugen dat hij zich laat testen op beginnende dementie. Ook zien we een methode om nare herinneringen met terugwerkende kracht zo te bewerken dat ze niet langer als naar worden ervaren.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Indian Ocean with Simon Reeve: afl. Australia & Indonesia
De laatste etappe van Simons reis start op de noordelijke punt van Sumatra, nabij het epicentrum van de tsunami van 2004. Die ramp veranderde het uitzicht van de provincie Aceh drastisch. Nu de plaatselijke islamisten er aan de macht zijn, is een soort sharia van kracht. In de Indonesische hoofdstad Jakarta komt Simon meer te weten over de illegale handel in exotische dieren. In AustraliŽ bezoekt hij de ongerepte wildernis in de Kimberley-regio in het westen. Hij ontmoet er een krokodillenvanger en gaat vissen met Aboriginals, die protesteren tegen de bouw van een gasfabriek.
Nat Geo (23:00 - 00:00): Test Your Brain (2/3): afl. Memory
Kun je het geheugen van belangrijke getuigen wel vertrouwen? Voormalig detective Greg Walsh legt de zwakke plekken van het geheugen bloot.
Ned 2 (23:40 - 00:35): Apocalypse de Tweede Wereldoorlog: afl. Wereldbrand
Na de aanval op Pearl Harbor verklaart de Amerikaanse president Roosevelt de oorlog aan Japan. Het Japanse keizerlijke leger begint zijn veroveringstocht in Zuid-Oost AziŽ. Op een half jaar tijd overrompelt Japan een half continent. Zelfs India en AustraliŽ worden bedreigd. Tienduizenden mensen komen in Japanse werkkampen terecht. In Amerika worden dan weer 120.000 Japanse Amerikanen opgesloten. De Japanse opmars lijkt niet te stoppen. Pas met de overwinning in Midway en de landing op Guadalcanal lijken de Amerikanen vanaf de zomer van 1942 in staat het tij te keren, maar het is wel het begin van een eindeloze reeks bloedige confrontaties in de ‘groene hel’ van de Aziatische jungle.
Ook in Europa en Noord-Afrika krijgt de weerstand tegen de Duitsers meer vorm. Er komen steeds meer aanslagen en de Britten beginnen op hun beurt bombardementen uit te voeren op Duitse steden. Toch blijven de Duitse troepen verder oprukken.
In Afrika nadert Rommel de Egyptische grens en in Rusland staat de Wehrmacht op het punt om Stalingrad in te nemen. In Centraal-Europa besluiten de Nazi’s dat de ‘definitieve oplossing’ van het ‘Joodse probleem’ de uitroeiing is van alle Joden.

Maandag (04-06-2012)
Ned 2 (20:35 - 22:00): Teledoc: Ouwehoeren
Louise en Martine Fokkens leven en overleven al bijna 50 jaar op de wallen. Er is in die tijd heel wat veranderd. Rob SchrŲder en Gabrielle Provaas volgden de dames Fokkens de afgelopen jaren en legden dit vast in de documentaire. Ouwehoeren is een film over het leven van deze twee opmerkelijke vrouwen en laat zien wat gewoonlijk achter de gesloten gordijnen van het vak verborgen blijft
Canvas (23:05 - 00:40): Five Broken Camera's
De Palestijnse landarbeider Emad heeft vijf videocamera's. Elk van deze camera's vertelt een deel van het verhaal over het verzet van zijn dorp tegen de onderdrukking door IsraŽl

Dinsdag (05-06-2012)
Ned 2 (19:55 - 20:25): Natuur op 2: De oorlog van de krabbenscharen
Natuurdocumentaire (BBC, GBR-2004) uit de reeks 'Wildlife on One' over de invasie van krabben op de stranden van AustraliŽ, verteld door David Attenborough
Discovery (21:00 - :22:00): Around the World in 80 ways
In de baanbrekende nieuwe serie Around The World In 80 Ways komen diverse transportmiddelen in het voetlicht als onze avontuurlijke presentatoren Dennis Anderson en Rob Mariano een race rond de wereld maken, waarbij ze het niet alleen tegen elkaar, maar ook tegen de elementen opnemen.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Journey to Europa
Europa is een ijzige maan van Jupiter en ligt zo'n 500 miljoen kilometer bij de aarde vandaan. Europa heeft misschien wel de beste kans wat betreft het vinden van buitenaards leven in ons zonnestelsel.
Waar water is, kan leven zijn en wetenschappers geloven dat op Europa een oceaan begraven ligt onder de ijzige korst.
Om erachter te komen of er leven is op deze planeet moeten we onder de korst kijken. Kijk mee met wetenschappers, avonturiers en ingenieurs die vastbesloten zijn een reis naar Europa te organiseren
BBC 2 (22:00 - 23:00): Horizon: the transit of Venus
Liz Bonnin explores the transit of Venus, an event which takes place just after 11pm tonight and offers a rare opportunity to see the planet passing across the face of the sun. She explains why the orbits of Venus and Earth mean they are only aligned twice every century, and investigates what studies of Venus have revealed about life on Earth.
Solar physicist Lucie Green investigates James Cook's 1769 voyage to Tahiti to observe the transit, and oceanographer Helen Czerski explores how Earth and Venus came to be so different

Woensdag (06-06-2012)
Nat Geo (21:00 - 22:00): Ancient X-files: afl. Living Vampires
Een mysterieuze begrafenis 4000 jaar geleden en de vondst van een lijk zonder hart leiden tot een zoektocht naar de oudste vampier ter wereld.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Hunters: Eichmann
Karl Adolf Eichmann (19 maart 1906-31 mei 1962) was een Duits nazi-en SS-ObersturmbannfŁhrer (luitenant-kolonel) en een van de belangrijkste organisatoren van de Holocaust. Vanwege zijn organisatorische talenten en ideologische betrouwbaarheid, werd Eichmann in verband gebracht door ObergruppenfŁhrer (algemeen) Reinhard Heydrich met de taak van het faciliteren en beheren van de logistiek van massale deportatie van joden naar getto’s en vernietigingskampen in Duits-bezette Oost-Europa.

Donderdag (07-06-2012)
Canvas (20:40 - 21:30): Life: afl. Plants
documentaire over planten
Nat Geo (22:00 - 23:00): Rock Stars: Chaos on the Cascades
De rotstechneuten doen hun best om een steile helling naast een drukke weg veilig te maken, in de gevaarlijke bergen van de staat Washington
Ned 2 (22:55 - 00:05): Holland Doc: De prijs van de hemel
Pablo Paulino Rosario is 13 jaar. Zoals veel jongens van die leeftijd droomt hij ervan een groot profvoetballer te worden; bij de allerbesten te horen. En anders dan van de meesten van zijn leeftijdgenoten zou zijn droom wel eens uit kunnen komen. Hoe kan een kind zijn talenten ontwikkelen als familie en sociale vangnetten grotendeels ontbreken? Waar ligt zijn eigen verantwoordelijkheid? Waar die van zijn ouders en omgeving? En waar die van de samenleving?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_112694154
Zondag (10-06-2012)
Nat Geo (19:00 - 20:00): Wild Russia: Arctic
Rusland bezit ťťn van de grootste wildernissen ter wereld. Van dodelijke roofdieren als de ijsbeer en de Amoertijger tot de bijzondere Siberische salamander, die jarenlang in bevroren ijs kan overleven. De nieuwe zesdelige serie 'Wild Russia' laat de natie in al haar natuurlijke pracht zien. Het diverse landschap van Rusland wordt gekenmerkt door gebieden met ijs en vulkanen, dorre woestijn, hoge bergen en subtropische temperaturen. Met prachtige cinematografie word je op een adembenemende reis door Rusland genomen.
BBC 2 (20:00 - 21:00): Oceans: Sea of Cortez
Een jaar lang onderzoeken Paul Rose, Philippe Cousteau Jr, Dr Lucy Blue en Tooni Mahto de oceanen, die door diverse factoren almaar meer onder druk komen te staan. In de Zee van Cortťs, ofte de Golf van CaliforniŽ, huist een uitgebreide fauna, waaronder een derde van alle zeezoogdieren. Maar de invloed van de mens laat zich voelen.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Viking Apocalypse
In het zuiden van Engeland graven wegenbouwers fundamenten voor een nieuwe snelweg. Tijdens de bouwwerkzaamheden doen ze een schokkende ontdekking. In een ondiep graf vinden ze een chaotische massa hoofdloze skeletten. De afgehakte schedels liggen een stukje verderop. Wie zijn de slachtoffers en waarom werden ze vermoord? Viking Apocalypse onthult het verhaal van hebzucht, verraad en vergelding dat achter de slachting schuil gaat.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Timewatch: Queen Elizabeth's Lost Guns
Op anderhalve kilometer voor de kust van het kanaaleiland Alderney ligt vierhonderd jaar oud scheepswrak op de zeebodem. Een team van duikers en experts probeert de eeuwenoude kanonnen van het schip te bergen. Door ze te restaureren, hopen ze te kunnen demonsteren hoe Elizabeth I aan de wieg stond van de Britse dominantie op zee.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Roman Homicide
Documentaire. 3D-technieken en aangrijpende reconstructies worden ingezet om een 1800 jaar oude moordzaak op te lossen bij de Romeinse nederzetting Vindolanda.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Coast: Riddle of the Tides
Het team heeft aandacht voor de werking van eb en vloed. Aan het eiland Anglesey ondervindt Nick Crane in zijn kajak aan den lijve hoe sterk de getijdenwerking kan zijn. In Liverpool ontdekt hij een fantastisch maar vergeten toestel waarmee getijden werden voorspeld voor de landing op D-Day. Miranda Krestovnikoff bezoekt de Seymour Tower op Jersey, een machtig fort dat dagelijks bij hoog water verandert in een soort voorpost. In Scarborough duikt Tessa Dunlop in de geschiedenis van de badmode. Mark Horton trekt naar Poppit Sands in Wales, waar bij laagtij een gigantische middeleeuwse 'vissenval' zichtbaar wordt
Nat Geo (23:00 - 00:00): Test Your Brain: Pay Attention
Illusionist David Copperfield laat zien hoe selectief onze hersenen te werk gaan in de manier waarop we omgaan met de wereld om ons heen
Ned 2 (23:30 - 00:30): Apocalypse de Tweede Wereldoorlog: afl. In de kiem
Eind 1942. Het Sovjet-leger heeft Stalingrad nog altijd in handen en de situatie aan het oostfront stagneert.

Maandag (11-06-2012)
Nat Geo (22:00 - 23:00): American Doomsday
Veiligheidsdeskundigen vertellen hoe op 9/11 de Amerikaanse 'Doomsday Plans' werden gebruikt en welke rol ze spelen bij toekomstige rampen.

Dinsdag (12-06-2012)
Nat Geo (21:00 - 22:00): Around the World in 80 Ways
Twee avontuurlijke presentatoren nemen het tegen elkaar op in een alles-of-nietsrace rond de wereld waarbij ze gebruik moeten maken van 80 verschillende transportmiddelen.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Volcanic ash chaos: inside the eruption
De enorme uitbarsting van de IJslandse vulkaan EyjafjallajŲkull leidde tot de grootste verstoring van het internationale vliegverkeer sinds 9/11

Woensdag (13-06-2012)
Nat Geo (21:00 - 22:00): Ancient X-files: afl. The Great Flood
Een archeologische vondst uit Bulgarije toont niet alleen aan waar de controversiŽle Grote Overstroming plaatsvond, maar ook waarom.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Hunters: afl. Barbie
Na zijn collaboratie met Amerikaanse spionnen ontsnapte de hoge Gestapo-officier Klaus Barbie na de oorlog. Zou hij ooit worden berecht?
Ned 2 (00:15 - 01:15): Import: Russische monopolie
Russisch Monopoly of hoe een flat te verkopen met zes eigenaars. De verkoop van een gemeenschappelijke flat in Sint-Petersburg laat zien hoe tegenwoordig de vrijemarkteconomie werkt in Rusland.

Donderdag (14-06-2012)
Nat Geo (22:00 - 23:00): Mystery Manhunt: afl. Daredevil
De zoektocht naar een balletdanser brengt het team naar een fitnesscentrum voor rijken, een botsproevencentrum en de woestijn van Utah.
Ned 2 (23:25 - 00:35): Off the Grid
Alexander Oey reisde door de Verenigde Staten en filmde gemeenschappen die het heft in eigen hand hebben genomen. Van de 50 Amerikaanse staten zijn er 46 bijna failliet

[ Bericht 22% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 11-06-2012 09:17:23 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_113039338
Maandag (18-06-2012)
BBC 2 (21:00 - 22:00): Natural World: Unnatural History of London
Exploring the capital's surprising and secret wildlife and the admirers of the animals inhabiting the city, from Billingsgate fish porters and Indian chefs to Crayfish Bob, who scours London's canals for foreign species
Ned 2 (21:40 - 22:20): LEVY & de laatste Nederlandse nazi's (1/6): de jacht is geopend
Klaas Carel Faber (90) sloot zich tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig aan bij de Duitse SS. Na de oorlog werd hij veroordeeld tot levenslang wegens oorlogsmisdaden, maar hij ontsnapte uit de gevangenis en vluchtte naar Duitsland. Ook voormalig SD'er Siert Bruins (91) leeft al sinds de jaren veertig in vrijheid in Duitsland, hoewel hij in Nederland ter dood veroordeeld werd voor zijn betrokkenheid bij de moord op Nederlandse burgers.

Dinsdag (19-06-2012)
Canvas (18:00 - 19:00): Super smart animals
Tweedelige documentaire over intelligentie bij dieren. Kan een dier denken, communiceren, samenwerken, redeneren en het gedrag van andere dieren voorspellen? En wat is het slimste dier ter wereld?
BBC 2 (21:00 - 22:00): Ocean Giants (1/3): afl. Giant Lives
Documentary exploring the lives of the ocean's largest mammals and the secrets of their survival. Cameramen Doug Allan and Didier Noirot travel from the Indian Ocean to the Arctic seas, filming 200-ton blue whales and fighting humpbacks.
The team also discovers that southern right whales possess a pair of one-ton testicles and reveals how arctic bowheads can live to be more than 200 years old. Narrated by Stephen Fry
Nat Geo (21:00 - 22:00): Inside solitary confinement
en wetenschappelijke kijk op wat er gebeurt als een mens wordt geÔsoleerd - bij toeval, vrijwillig of gedwongen
Nat Geo (22:00 - 23:00): Desert Seas
verteld door David Attenborough laat zien hoe het schiereiland Arabie is getransformeerd van een oceaan naar woestijn. Beide kanten van de Arabische woestijn zijn omgeven door zeeŽn. Beiden met heel verschillende karakters, de een is ouder, mooi en vol levenskracht en de ander is mysterieus, jong en dwingend. Aan de westkust van de Arabische landen bevinden zich de kleurrijke riffen van de Rode Zee. Aan de andere kant van de woestijn ligt de Perzische Golf, met veel zeegras, zand en riffen. Ondanks de schoonheid van de Rode Zee is juist de Perzische Golf intrigerend. Bewonder de contrasten tussen deze zeeŽn.

Woensdag (20-06-2012)
Canvas (18:00 - 19:30): Super Smart Animals
Tweedelige documentaire over intelligentie bij dieren. Kan een dier denken, communiceren, samenwerken, redeneren en het gedrag van andere dieren voorspellen? En wat is het slimste dier ter wereld?
BBC 2 (21:00 - 22:00): Ocean Giants (2/3): afl. Deep thinkers
Zeezoogdieren als walvissen en dolfijnen staan bekend voor hun intelligentie. Op de Bahama's bestudeert wetenschapster Denise Herzing de ontwikkeling van een communicatiesysteem tussen dolfijnen en mensen. In West-AustraliŽ worden de verschillende overlevingsstrategieŽn van dolfijnen vastgelegd. In Mexico lijkt de grijze walvis op het eerste gezicht met de mens te sympathiseren, terwijl de bultruggen van Alaska samenwerken om bij de jacht meer succes te hebben.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Ancient X-files: afl. Dawn of man
De GŲbekli Tepe in Turkije werd 12.000 jaar geleden gebouwd. Zijn deze sierlijk bewerkte stenen de resten van de eerste echte beschaving?
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Hunters: afl. Priebke
In de achtdelige serie Nazi Hunters wordt de jacht op ontsnapte misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog geopend, van de gedurfde Mossad-operatie, die leidde tot de ontvoering van Adolf Eichmann tot de arrestatie van Klaus Barbie in Bolivia. In de periode van chaos die volgde op het einde van de oorlog zijn veel nazi's naar het buitenland gevlucht en jarenlang onvindbaar gebleven. Met behulp van slachtoffers en professionele organisaties wordt onderzocht welke misdaden ze hebben begaan, hoe ze ontsnapten en waar ze zich bevonden

(de rest volgt morgen)

[ Bericht 35% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 20-06-2012 17:27:59 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_113150383
quote:
Karate-dwergen! Bordkartonnen monsters! Rondborstige babes met messen en machetes! VIRUS maakt het bont vanavond met 'Machete Maidens Unleashed!', een docu over de Filippijnse films uit de jaren 70 en 80.
Duur : 56 minuten

Vandaag om 22u39, op Canvas

Ik zal Virus maar weer eens even pluggen. Twee weken geleden ook weer eens gezien, toen hadden ze de docu 'carts of darkness', over een subcultuurtje in Canada waar armoedzaaiers met supermarktkarretjes flessen ophalen, en ook met grote snelheid van de helling afgaan met die dingen. Een beetje sociaal engagement meets Jackass, ook gemaakt door een voormalig maker van snowboardfilmpjes.

Ben benieuwd wat het vanavond weer wordt.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_113311606
Zondag (24-06-2012)
BBC 2 (20:00 - 21:00): Oceans: afl. Southern Ocean
The team investigates why parts of the Southern Ocean are warming twice as fast as the rest of the world's oceans and looks at the impact of this phenomenon.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Secrets of our Living Planet: afl. The Secrets of the Savannah
Graslanden doen het vaak goed, al ontbreekt ťťn essentieel voedingselement: stikstof. Maar daar zorgen de dieren voor die deze graslanden begrazen, zoals de witte neushoorn in Kenia, de manenwolven in BraziliŽ en de buideldas en kangoeroerat in de outback van AustraliŽ. Termieten doen ook hun duit in het zakje. In de acaciagraslanden van Kenia wordt duidelijk wat het verband is tussen termieten, gekko's, mieren, apen en giraffen, en hoe zij samen voor een vruchtbare grond zorgen.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Sex in the Stone Age
Een botfragment en een tand zijn de enige resten van een soort die in de oertijd met de mens is gekruist. Wat betekent dat voor onze evolutie?
Nat Geo (22:00 - 23:00): Cradle of the Gods
Honderdduizenden jaren lang heeft de mens overleefd door te jagen en te verzamelen. Maar dan in een tijdsbestek van 10.000 jaar gebeurt er iets buitengewoons: vanuit het stenen tijdperk ontwikkelt de mens zich in een stroomversnelling en begeeft zich zelfs richting de maan. Archeoloog Jeff Rose onderzoekt een recentelijk ontdekte 12.000 jaar oude tempel die mogelijk de katalysator is van wie wij tegenwoordig zijn

Maandag (25-06-2012)
Canvas (18:00 - 19:00): Things you need to know about science
Waarom wordt een mens verkouden? Wat is een kater? Hoe is het heelal ontstaan? Wat zijn sterren? Waarom is de lucht blauw? Wat zijn wolken? We vernemen er alles over in deze prettige dridelige wetenschappelijke reeks.
Ned 2 (21:40 - 22:30): LEVY & de laatste Nederlandse nazi's (2/6)
Serie waarin programmamaker en journalist Gideon Levy een uiterste poging onderneemt om twee Nederlandse oorlogsmisdadigers alsnog achter tralies te krijgen
Nat Geo (22:00 - 23:00): Million dollar moon rock heist
Op 13 juli 2002 breken de 25 jaar oude NASA-trainee, Thad Roberts en zijn handlangers in in het Johnson Space Center in Houston, Texas, en stelen een kluis vol met kostbare maanstenen die waren verzameld tijdens de Apollo-missies naar de maan. Roberts beweerde dat hij de stenen, die op de zwarte markt miljoenen euros waard zijn, had gestolen om indruk te maken op een collega-stagiaire, Tiffany Fowler, waar hij een affaire mee had. Tijdens de zoektocht naar de stenen bleef Roberts de schijn ophouden, terwijl hij een deal probeerde te sluiten met Axel Emmermann, een Belgische verzamelaar. In het geheim werkte Emmermann samen met de FBI.

Dinsdag (26-06-2012)
Canvas (21:15 - 22:10): De Laatste Koning
Documentaire over de zoektocht naar het graf en de resten van de laatste koning van Burundi, Ntare V, die in 1972 werd vermoord. Robin Ramaekers volgt daarbij het spoor van het Belgische Disaster Victim Identification team en Jean-Jacques Cassiman, de wereldberoemde Vlaamse geneticus en DNA-specialist.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Witness: Japan Disaster
Op 11 maart 2011 werd de Japanse oostkust getroffen door een zware aardbeving. Er ontstond een tsunami die een enorme ravage aanrichtte.
Canvas (23:15 - 00:15): Ray Mears' Northern Wilderness
In deze eerste aflevering trekt Ray Mears naar het uitgestrekte poolwoud in het centrum van Canada. Net als het Amazone-woud is het noordelijke poolwoud een uniek ecosysteem dat essentieel is voor het natuurlijk evenwicht in de regio en zelfs in de hele wereld. Ray toont hoe de oorspronkelijke bewoners van Canada net als de dieren alle mogelijkheden van het woud optimaal hebben benut voor voeding, huisvesting en transport. Eeuwenlang had het noordelijke poolwoud geen enkele commerciŽle waarde, tot de Britse pioniers in navolging van de plaatselijke stammen de rijkdom ervan ontdekten. De exploitatie ervan vormde een basis voor de ontwikkeling van de Canadese staat. De miljoenen bomen en het veenland vormen een van de grootste koolstofreservoirs ter wereld. De moerassen filteren dagelijks miljoenen liter water. Het is het land van sparren en berken, elanden en bevers. Ray bezoekt het woud in de late zomer en de winter. Hij probeert de geheimen ervan te doorgronden en toont hoe kennis van de natuur en overlevingstechnieken hier belangrijker zijn dan materiaal en uitrusting. Hij laat ons ook kennismaken met de mensen die er wonen en hun traditionele manier van leven

Woensdag (27-06-2012)
Nat Geo (21:00 - 22:00): Ancient X-Files: afl. Crusificion decoded
Miljoenen christenen treden elk jaar in de voetsporen van Jezus Christus. Maar volgens archeologen bezoeken ze de verkeerde plek.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Hunters: afl. Mengele
Dr. Josef Mengele heeft de bijnaam ‘de Engel des Doods’ verkregen door zijn perverse en sadistische experimenten in Auschwitz-Birkenau. Maar na de oorlog ontsnapte Mengele naar Buenos Aires, waar hij ondergedoken zat. Nazi Hunters duikt in het 30-jaar durende onderzoek naar de geharde crimineel om hem te vinden. Tegen de tijd dat Duitse, IsraŽlische en Amerikaanse ordehandhavers hem uiteindelijk hadden opgespoord, waren ze te laat en bleek Mengele zes jaar eerder al te zijn overleden.

Vrijdag (27-06-2012)
Nat Geo (22:00 - 23:00): Mystery Manhunt: afl. superwoman
Het team jaagt op een vrouw met een goed getraind lichaam en een zeer sterke geest. Maar kennelijk houdt ze ook van hamburgers.

[ Bericht 15% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 26-06-2012 09:00:00 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_113662745
Maandag (02-07-2012)
Nat Geo (20:00 - 21:00): Seconds from disaster: afl. Titanic
De ondergang van de Titanic was een van de grootste rampen uit de geschiedenis van de zeevaart. De ramp kostte meer dan 1500 mensen het leven.
Ned 2 (20:20 - 21:15): Tegenlicht: Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland
In de afgelopen tien jaar blijkt de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs de Griekse overheid te hebben voorzien van riskante financiŽle constructies die de schuld van het land lager lieten uitvallen dan ze in werkelijkheid was.
Ned 2 (21:15 - 22:00): LEVY & de laatste Nederlandse Nazi's (3/6)
Klaas Carel Faber (90) sloot zich tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig aan bij de Duitse SS. Na de oorlog werd hij veroordeeld tot levenslang wegens oorlogsmisdaden, maar hij ontsnapte uit de gevangenis en vluchtte naar Duitsland. Ook voormalig SD'er Siert Bruins (91) leeft al sinds de jaren veertig in vrijheid in Duitsland, hoewel hij in Nederland ter dood veroordeeld werd voor zijn betrokkenheid bij de moord op Nederlandse burgers.
BBC 2 (22:00 - 23:00): 7/7: One day in London
De dag nadat Londen de Olympische Spelen had binnengehaald, werd de stad opgeschrikt door bloedige terreuraanslagen. 52 mensen kwamen om en er vielen meer dan 700 gewonden. Zeven jaar later zijn de ogen van de wereld opnieuw op Londen gericht, nu de Spelen bijna van start gaan. Meer dan 50 mensen die de impact van de bomaanslagen aan den lijve ondervonden blikken terug op die traumatische 7 juli 2005. Onder hen pendelaars, reddingswerkers, metropersoneel en families van slachtoffers.
BBC 2 (00:20 - 01:20): Secrets of our living planet: afl. the magical forest
Chris trekt naar Noord-Amerika, waar hij de jaarlijkse levenscyclus van de wouden bestudeert. In de winter sterft alles af, om in de lente telkens opnieuw springlevend te worden. Timing en symbiose zijn van levensbelang. Chris ontdekt dat de Canadese lynx voor zijn voortbestaan afhankelijk is van een rupsje hoog in de boomtoppen. En zalm en beren blijken een belangrijke rol te spelen in de toekomst van de gigantische bomen in de streek.

Dinsdag (03-07-2012)
Ned 2 (20:20 - 21:15): Natuur op 2: Madagascar
Ten oosten van de Afrikaanse kust ligt Madagaskar, een eiland met mistige bergen, tropische regenwouden en woestijnachtig gebied. Hier leven unieke dieren en planten die nergens anders ter wereld voorkomen. De makers gaan op zoek naar buitengewone planten en dieren die leven op dit eiland. Madagaskar is het oudste eiland van de wereld, 70 miljoen jaar geleden brak het van Afrika en India af. Sindsdien leven de planten en dieren afgezonderd van het vaste land. Hier zijn heel nieuwe soorten ontstaan; maar liefst 80 procent van de flora en fauna van Madagaskar is uniek. In deze aflevering worden de bizarre en buitengewone plekken van het eiland onthuld en ook de unieke planten en dieren die er leven. Zoals de lemuren, de mysterieuze aapjes.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Untamed Americas: afl. Mountains
Beleef de ongerepte schoonheid van de indrukwekkende bergketens van Noord- en Zuid-Amerika in verbluffende HD-beeldkwaliteit.
Canvas (21:20 - 22:10): Churchill's darkest moment
In de zomer van 1940 stond Winston Churchill voor een vreselijk dilemma. Frankrijk had net gecapituleerd, waardoor de grote Franse vloot in handen van de Duitsers kon komen. Om dat niet te laten gebeuren - ondanks beloften van de nieuwe Franse regering dat ze de vloot nooit aan de Duitsers zouden overdragen - besloot Churchill de vloot zelf uit te schakelen. Hierbij kwamen 1300 Franse mariniers om.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Great Migrations: afl. Born to move
Een baanbrekende nieuwe serie over de verre reizen van uiteenlopende dieren, van walvissen tot vlinders. Met commentaar van Jeroen Krabbť.

Woensdag (04-07-2012)
Nat Geo (21:00 - 22:00): Ancient X-files: afl. Mayan underworld
Onderwaterarcheoloog Guillermo de Anda gaat in Mexico en Guatemala op zoek naar Xibalba, de legendarische onderwereld van de Maya's
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Hunters: afl. Lischka
Gestapo-officier Kurt Lischka deporteerde 73.000 Joden uit Parijs. Na de oorlog leefde hij als zakenman, totdat hij werd herkend.
Ned 2 (23:35 - 00:35): Import: Liefde op bestelling
De vrouwen in Liefde op bestelling zijn sterk en zien zichzelf liever als ondernemers dan als slachtoffers van armoede en prostitutie. Ze offerden veel van zichzelf op en namen grote risico’s toen zij hun kinderen achter lieten om naar de andere kant van de wereld af te reizen om in de Noord Deense streek Thy te trouwen met een voor hun nog onbekende man. Er zijn in de afgelopen vijftien jaar meer dan vijfhonderd Thaise naar Thy geÔmmigreerd, als bruid van een Deense man

(de rest volgt morgen)

[ Bericht 19% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 04-07-2012 16:19:15 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_113958554
Maandag (09-07-2012)
Ned 2 (20:20 - 21:20): Tegenlicht: de macht van de rating agencies
De financiŽle markten sidderen als de rating agencies hun oordeel bekend maken over de kredietwaardigheid van een land. Regeringsleiders liggen wakker om de rating van hun land. Maar vaak waren de oordelen van Moody's, S&P's en Fitch onjuist
Ned 2 (21:20 - 22:00): LEVY & de laatste NEderlandse Nazi's (4/6)
Hoe kan het gebeuren dat er nog steeds Nederlandse oorlogsmisdadigers uit WO2 vrij rondlopen in Duitsland? Gideon Levy zoekt het uit in Levy & de laatste Nazi’s
Canvas (23:55 - 01:00): My Lai
Driehonderd tot vijfhonderd Vietnamese dorpelingen, waaronder vrouwen en kinderen, werden in 1968 uitgemoord door een troep uitzinnige Amerikaanse soldaten. Sommige vrouwen waren verkracht, sommige lijken waren verminkt. Het dorpje My Lai werd een zwarte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis, die in de V.S. het politieke ongenoegen over de Vietnamoorlog naar een orgelpunt bracht.

Dinsdag (10-07-2012)
Ned 2 (20:20 - 21:15): Natuur op 2: Madagascar
Afgezonderd Ten oosten van de Afrikaanse kust ligt Madagascar, een eiland met mistige bergen, tropische regenwouden en woestijnachtig gebied. Hier leven unieke dieren en planten die nergens anders ter wereld voorkomen. Natuur op 2 gaat op zoek naar buitengewone planten en dieren die leven op dit eiland.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Untamed Americas: afl. Coasts
Reis meer dan 160.000 kilometer mee langs de kustlijn van de VS, van de ijzige poolwateren tot de aangename warmte van de CaraÔbische Zee
Canvas (21:20 - 22:20): The Story of the Woman at the Games
Driedelige documentaire reeks over de geschiedenis van vrouwen in de Olympische Spelen, van de antieke Heraia tot de Spelen in Beijing.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Great Migrations: afl. Need to Breed
Documentaire over de lange tochten die vogels, zoogdieren, vissen en insecten ondernemen om te overleven. Met commentaar van Jeroen Krabbť.

Woensdag (11-07-2012)
Nat Geo (21:00 - 22:00): Ancient X-Files: afl. The Mystery of Mary Magdelene
In het jaar 591 gaf Paus Gregorius een preek waarin hij Maria Magdalena beschreef als een prostituee. Deze beruchte beschrijving van haar is blijven hangen. De afgelopen jaren heeft Maria Magdalena echter opnieuw de aandacht getrokken. Sommigen geloven dat ze niet alleen de echtgenote van Jezus Christus was, maar ook de moeder van zijn kinderen en het slachtoffer van de grootste samenzwering in de geschiedenis van de kerk. Ga mee op onderzoek met auteur Margarat Starbird naar de waarheid achter deze beweringen en de rol van de vrouw in de vroegchristelijke kerk.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Hunter: afl. Touvier
Paul Touvier leidde de Franse militaire politiemacht die met de nazi's collaboreerde. Hij stond bekend als de 'beul van Lyon'
Ned 2 (23:35 - 00:30): Import: Milosevic on Trial (1/2)
Het exclusieve verhaal achter de rechtzaak. Bijgenaamd De Slager van de Balkan stierf Slobodan Milosevic op 11 maart 2006 aan een hartaanval. Hij stierf vlak voor het einde van een vier jaar durend proces, het grootste proces tegen oorlogsmisdaden sinds Neurenberg. Met exclusieve toegang tot het proces, werd er voor en achter de schermen van het gerechtshof meer dan 2000 uur gefilmd in een speciaal UN Tribunaal in Den Haag. Het proces nam een onverwachtse wending toen Milosevic er op stond om zichzelf te verdedigen. De rechtzaak veranderde in een farce toen hij in 2004 meer dan 1600 mensen opriep als getuigen en Milosevic en zijn aanhangers lange toespraken hielden over hoe groot Milosevic was en dat hij niet verantwoordelijk gesteld kon worden voor de gewelddadigheden op de Balkan. De Engelse officier van justitie Geoffrey Nice en Milosevic gaan met elkaar de strijd aan. Nice probeert onder grote tijdsdruk te bewijzen dat Milosevic rechtstreeks verantwoordelijk is voor de genocide op de Balkan. Milosevic blijft zich verdedigen en vertrouwt op zijn macht en in de mensen die voor hem werken om zijn naam te zuiveren. Het proces wordt steeds absurder en grotesker en de gezondheidsproblemen van Milosevic veroorzaken veel vertragingen in de rechtsgang. Het langstlopende oorlogstribunaal eindigt abrupt wanneer Milosevic dood wordt aangetroffen in zijn cel enkele maanden voor de definitieve uitspraak.

Donderdag (12-07-2012)
Canvas (19-30 - 20:00): Secrets of Everything
Zesdelige documentaire reeks waarin wetenschapsexplorator Greg Foot op aanschouwelijke en spectaculaire manier op zoek gaat naar toegankelijke antwoorden op allerlei 'wetenschappelijke' vragen die iedereen zich wel eens stelt. Low-science, high-tech en big stunts
Ned 2 (22:45 - 23:45): Holland Doc: Compassie: afl. Chilean Building
Eind jaren zeventig keerden veel militante Chilenen vanuit hun ballingschap in Europa terug naar Chili om hun kameraden te helpen in de strijd tegen de heersende dictatuur van Pinochet.
Canvas (23:05 - 00:05): I was worth 50 sheep
Toen ze tien jaar oud was, werd Sabere verkocht aan een 55-jarige Taliban-aanhanger. Zes jaar lang was ze zijn slaaf, en vier keer kreeg ze een miskraam. Ze wist te ontvluchten en vond onderdak bij het vrouwenopvanghuis van Roghie en Hamid. We volgen Sabere als ze inmiddels zestien is, en probeert te scheiden van haar man, die wordt gezocht voor ontvoering. De camera is erbij als hij wordt gearresteerd. Sabere vertelt zonder schroom over de mishandelingen waar ze al zo vroeg in haar leven mee te maken kreeg. Roghie en Hamid ontfermen zich ook over de zus van Sabere, Farzaneh, die aan een man is verkocht voor vijftig schapen en een stukje woestenij. Als de vader de deal wil afblazen, blijven de onderhandelaars hem achtervolgen, zo horen we uit de telefoongesprekken. Niet alleen deze harde onderhandelingen worden van dichtbij gefilmd, maar ook de vele andere benarde situaties op hun onderduikadres. Ze moeten hun stek verlaten als de vader de verblijfplaats doorgeeft aan de bemiddelaar en zo zijn dochter in levensgevaar brengt. De vader is als een kat in het nauw. Hij probeert uit te leggen waarom hij zijn dochters moet verkopen en hoe hij zijn armzalige levensomstandigheden hoopt te verbeteren.

Vrijdag (13-07-2012)
Canvas (19:30 - 20:00): Secrets of Everything
Zesdelige documentaire reeks waarin wetenschapsexplorator Greg Foot op aanschouwelijke en spectaculaire manier op zoek gaat naar toegankelijke antwoorden op allerlei 'wetenschappelijke' vragen die iedereen zich wel eens stelt. Low-science, high-tech en big stunts

[ Bericht 23% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 11-07-2012 09:05:24 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_114522539
.....

[ Bericht 99% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 23-07-2012 08:57:03 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_114557354
Zondag (22-07-2012)
Ned 2 (18:10 - 19:05): Civilisation: afl. Consumentisme
Wat is er zo speciaal aan de westerse beschaving? Niall Ferguson zoekt antwoord. -Veel mensen op de wereld omarmen het Westerse winkelen en kleden. Kan de burka weerstand bieden tegen de wereldmerken?
BBC 2 (20:00 - 21:00): Secrets of our Living Planet: Waterworlds
Chris bestudeert de geheimen van zoet- en zoutwaterhabitats. In het Braziliaanse Pantanal-moeras zijn vele grote diersoorten, zoals slangen, katten, otters en vissen, afhankelijk van de waterkieuwslak. De aanwezigheid van krabben kom het ecosysteem van de Sundarbans-mangrove in Bangladesh ten goede, dat vele herten en tijgers telt. De koraalriffen op de Malediven gedijen door toedoen van de spons en plankton.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Norway Massacre: I was there
Op 22 juli 2011 verschijnt een gewapende man op het eiland UtÝya om ťťn van de ergste Europese terroristische aanslagen sinds de Tweede Wereldoorlog te plegen. Nadat de dader in het centrum van Oslo een autobom laat ontploffen, weet hij vervolgens op het geÔsoleerde eiland 77 voornamelijk jonge mensen te doden. Al snel wordt de dader geÔdentificeerd als de 32-jarige Noor Anders Behring Breivik. Hoe kon ťťn man zoveel verwoesting aanrichten?
In Norway Massacre: I Was There geeft National Geographic een gedetailleerde analyse van het Noorse bloedbad. Overlevenden komen aan het woorden de gebeurtenissen voorafgaand aan de aanslag worden uiteengezet. Na het drama in Oslo, waarbij acht dodelijke slachtoffers vielen, kon Breivik drie uur lang ongestoord zijn gang gaan op zijn tweede doelwit UtÝya. Op het kleine eiland rennen 500 jongeren van het jeugdkamp van de Arbeiderspartij voor hun leven. Onder invloed van pepmiddelen schoot Breivik talloze tieners dood en raakten meer dan 200 mensen gewond, totdat de politie eindelijk in kon grijpen. Momenteel wordt hij terecht gesteld voor terreur en moord en kan hij een maximumstraf van 21 jaar krijgen.

Maandag (23-07-2012)
BBC 2 (20:00 - 21:00): Coast: the mystery of the isles
Nick Crane gaat aan de slag als dekknecht op een oud zeilschip. Tijdens zijn reis ontdekt hij de eilanden ten noorden van Schotland. Neil Oliver bevindt zich op Scapa Flow, een baai in de Orkney-eilanden. Hij komt er meer te weten over de complottheorieŽn rond de mysterieuze dood van Lord Kitchener
Ned 2 (21:10 - 22:00): LEVY & de laatste Nederlandse Nazi's
oe serieus heeft Duitsland de jacht op nazi’s werkelijk genomen? Levy hoort dat er slechts een enkeling is veroordeeld voor de gruwelijkheden in het concentratiekamp Belzec, waar meer dan 400.000 mensen zijn omgekomen. De directeur van de Zentrale Stelle probeert hem gerust te stellen. Sinds kort werkt ťťn medewerker volledig aan ‘Belzec’, meldt hij trots.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Horizon
Plastic surgeon Rozina Ali explores how the ageing process affects human skin. She examines why some people appear to age better than others, and explores scientific innovations including a pill that manufacturers claim has rejuvenating properties. She also discovers how the contents of a squid's eye could change people's experiences of summer.

Dinsdag (24-07-2012)
BBC 2 (20:00 - 21:00): Coast: life beyond the edge
Nick Crane bezoekt de Scilly-eilanden, waar hij een ongewone wandeling makt. Hij bezoekt eveneens het meest afgelegen huis op de uiterste tip van het meest westelijk gelegen eiland. Ondertussen komt Ruth Goodman meer te weten over de rotsboeren van Branscombe. Mark Horton verneemt meer over de geschiedenis van de telegrafie. En Hermione Cockburn ziet een fossiel van een gigantisch zeewezen dat 300 miljoen jaar voor de dinosaurus moet hebben geleefd.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Untamed Americas: afl. Forest
Ontdek de verscheidenheid aan bossen op aarde, van de tropische regenwouden van het Amazonegebied tot de poolbossen in het verre noorden.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Great Migrations: afl. Feast or Famine
Van microscopisch plankton tot reusachtige olifanten: alle levende wezens moeten zich verplaatsen op zoek naar voedsel

Woensdag (25-07-2012)
BBC 2 (20:00 - 21:00): Coast: The Hidden History of Harbours
Nick Crane bezoekt de haven van Newlyn in Cornwall. Dick Strawbridge bekijkt hoe op de werf van Barrow-in-Furness luchtschepen werden gebouwd. Tessa Dunlop bestudeert in Portsmouth de verborgen geschiedenis achter de tattoo. Mark Horton neemt een kijkje op een archeologische site in Noord-Ierland en Ruth Goodman belicht hoe de bouw van een nieuwe haven in Birkenhead in 1847 tot de opening van het eerste stadspark leidde.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Ancient X-Files: afl. Sword in the stone
Een expert in de Arthurlegende reist naar een afgelegen Italiaanse kerk en een hangertje zet vraagtekens bij de oorsprong van het christendom.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Generals of War: afl. El Alamain
In 1942 trokken de twee meest charismatische generaals aller tijden met hun troepen ten strijde in de onmetelijke Egyptische woestijn.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Leaving Amish Paradise
De Amish vormen een diepgelovige en erg conservatieve gemeenschap. Hun leven is weinig veranderd sinds hun voorouders 300 jaar geleden in Amerika arriveerden. Hun manier van leven contrasteert fel met die van de rest van de Amerkiaanse consumentenmaatschappij. In 'Trouble in Amish Paradise' maakten we kennis met de familie van Ephraim Stoltzfus. Het gezin woont in het Amish-dorpje Weaverton, maar wordt door de rest van de gemeenschap uitgesloten omdat ze zich niet houden aan de strikte religieuze en culturele leefregels van de Amish. Een jaar later zien we hoe het gezin van Ephraim tussen twee werelden is terechtgekomen: die van de traditionele Amish en die van het moderne Amerika. We volgen Ephraim, Amanda en hun kinderen terwijl ze voor het eerst op reis gaan naar Groot-BrittanniŽ. Het is een ware cultuurschok. Terug in de Verenigde Staten wacht hun een onzekere toekomst. We maken ook kennis met andere families die met dezelfde dilemma's worden geconfronteerd.
Ned 2 (23:50 - 00:48): Import: Maria Carmen Espana zwijgt niet meer
Roadmovie van twee mannen die in Spanje gaan op zoek gaan naar de erfenis van Franco. Dertig jaar lang gold in Spanje de stilzwijgende afspraak niet te spreken over de slachtoffers van het Franco-regime en werden de daders niet vervolgd. Het was de prijs voor een geweldloze overgang van dictatuur naar democratie na de dood van Franco in 1975. Nu wordt Spanje ingehaald daar het verleden dat zij ontkende. De nieuwe generatie stelt vragen en weigert langer te zwijgen. Filmmakers regisseur Martin JŲnsson en Pontus Hjorthťn hebben een obsessie voor Spanje, Franco en de burgeroorlog. Samen reizen ze naar Spanje in een poging het traumatische verleden van het een land beter te begrijpen. In Spanje stellen ze vragen over een verleden dat stilzwijgend onder het vloerkleed is geveegd. In Zuid-Spanje ontmoeten ze Mari Carmen EspaŮa. Zij heeft het heft in eigen hand genomen en weigert het verleden dood te zwijgen. Zij weet sinds kort hoe haar grootvader in 1936 om het leven kwam. Ze accepteert niet dat de beenderen van haar grootvader in een vergeten massagraf blijven liggen en eist een waardig graf. Franco zelf had zijn begrafenis goed geregeld. In Valle de los CaŪdos liet Franco door politieke gevangenen een gigantisch groot kruis bouwen. Het is het grootste fascistische monument van de wereld en na zijn dood werd Franco hier begraven. In het klooster bij dit monument vindt een van de meest bizarre scŤnes uit de film plaats als Martin JŲnsson en Pontus Hjorthťn aan de abt vragen over dit Francomonument stellen. 'Get down from your high horses, Mr. Swede! Come down from heaven!' luidt het antwoord van Abt Abad Anselmo Alvarez. Kritiek op Franco wordt niet gewaardeerd.

Donderdag (26-07-2012)
BBC 2 (20:00 - 21:00): Coast: afl. peril from the seas
Nick brengt het verhaal van de Stormvloed van 1703, de grootste weerramp die het zuidelijke deel van Groot-BrittanniŽ ooit teisterde. Eťn op de vijf leden van de Royal Navy kwam toen om het leven. Ian McMillan diept een vergeten verhaal op over het gezonken hospitaalschip Rohilla. Tessa Dunlop onthult hoe gevaarlijk het was voor de arbeiders die midden de 19de eeuw de eerste oorlogsschepen bouwden. Dick Strawbridge ontdekt dat de timing van de landing in NormandiŽ grotendeels bepaald werd door de weerlieden van de RAF.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Natural World Tiger Island
Op het exotische eiland Sumatra vallen tijgers geregeld mensen aan. Een miljonair heeft de dieren laten vangen en ze op zijn grondgebied weer vrijgelaten. Hiermee hoopt hij de uitroeiing van de soort tegen te gaan.
Canvas (21:20 - 22:15): La peuple des ocťans
Documentairereeks over de mysteries die onder de oppervlakte van de zeeŽn schuilgaan
Ned 2 (23:45 - 00:40): Holland doc: Compassie: afl. Saving face
In Pakistan worden elk jaar zeker honderd vrouwen met zoutzuur verminkt. Waarschijnlijk is dat aantal in werkelijkheid nog veel hoger, omdat veel gevallen nooit in de statistieken belanden. Omdat deze vrouwen zo goed als geen kans hebben op hersteloperaties of juridische hulp, dragen zij hun hele leven lang de lichamelijke en emotionele littekens met zich mee. De daders zijn meestal echtgenoten of afgewezen huwelijkskandidaten die zelden worden bestraft. We volgen drie slachtoffers die met de hulp van een NGO hersteloperaties ondergaan en die dankzij juridische hulp aangifte durven te doen. Door druk van de publieke opinie neemt het Pakistaanse parlement tenslotte een wet aan die de daders een levenslange gevangenisstraf in het vooruitzicht stelt

Vrijdag (27-07-2012)
BBC 2 (20:00 - 21:00): Coast: The Irish Sea
Neil Oliver bezoekt het eiland Man, en Alice Roberts komt in Morecambe Bay meer te weten over het fenomeen drijfzand.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Snowdonia: A year in the wild
Snowdonia is een van de beroemdste gebieden van Wales, bekend door de onherbergzame bergen, sombere landschappen en woeste kust. Hier ligt ook de hoogste berg van Wales en het Snowdonia National Park
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')