quote:
Op maandag 25 maart 2013 11:53 schreef _Loki het volgende:Ik heb besloten om wat meer japanse bento's te gaan maken, met onigiri en zo, nu ik een heel goedkope en superleuke japanse winkel hier gevonden heb. Met heel vele leuke bento's, onigirivormpjes etc etc.
Maar, ik heb inspiratie nodig voor bulk: welke dingen vriezen goed in? Kan ik bijv. onigiri maken, invriezen tot wanneer nodig en bij de lunch de nori eromheen doen?
Andere japanse invriestips zijn welkom
Jup dat werkt heel goed met onigiri. Rijst koken, als het nog warm is in vorm maken, in plastic verpakken en dan in een ziplockzak invriezen. Je moet het alleen nog wel weer even goed doorwarmen anders is de structuur een beetje jakkie. Gewoon in plastic 1/2/3 min in de magnetron afhankelijk van je magnetron. Wel weer helemaal af laten koelen voor je de bento dicht doet ivm condens en bederf.
Ik heb ook altijd in porties verpakte beefreepjes en kipfilet waar ik alleen nog maar wat teruyakisaus o.i.d. bij hoef te doen.
Mijn speedbento routine is meestal een restje gebruiken van de vorige avond met wat extra dingen maar als ik niets heb doe ik dit:
Opstaan, onigiri en beefreepjes/kipfilet uit de vriezer halen, water koken, onigiri nuken en vlees met plasticzakje en al in een bakje koel water dumpen om het sneller te laten ontdooien.
Intussen een kop thee maken en wat groente snijden, bv een aantal roosjes broccoli en wat wortel.
Onigiri uit de magnetron halen, groente in mijn magnetronstomer met wat kokend water en ook dit nuken voor 3 minuten o.i.d.
Intussen zijn de beefreepjes ontdooit omdat het maar zo'n klein beetje is dus die kunnen in de wok/koekenpan whatever.
Hele zooi in de bento droppen en laten afkoelen terwijl ik mijn thee opdrink, ontbijt en me verder klaar maak.
Als alles is afgekoeld deksel erop en de deur uit. Al met al ben ik hooguit 10 min bezig terwijl dan alleen de rijst is voorbewerkt. Het afkoelen duurt langer.
Wat ook goed werkt in bentos is tajine gerechten met couscous of bulgur, currys, risotto koekjes, gehaktballetjes, etc. etc. Je moet vooral wat creatiever gaan denken tijdens het koken en met restjes. Bovenstaand scenario gebeurt niet zo vaak omdat ik meestal wel een restje van het een of ander heb, desnoods ingevroren. Sommige currys laat zich bijvoorbeeld ook goed invriezen, als je dat in porties doet is het een kwestie van nuken en klaar. Zelfs heel kleine restjes die je normaal weg zou gooien omdat het de moeite van het bewaren niet meer is zijn vaak erg geschikt voor een bento.
Justbento.com en lunchinabox.net hebben allebei meerdere goede tips voor makkelijke en snelle bentos en vooral justbento heeft ook erg lekkere recepten.
Ik heb gisteren mijn pakketje van
www.japanisfun.nl binnen gekregen.
Deze voor mij een een rode voor mijn zus. Heb voor haar een heel bentopakket samengesteld met dus een bento, wat leuke vorkjes en prikkertjes, sausflesjes en een bentobestekje. Ze heeft het bentogedoe een beetje van me overgenomen maar had nog steeds geen echte bentobox dus dat leek me een leuk verjaardagscadeau.
En het mooie van deze bentos is dat ze gewoon in de vaatwasser en de magnetron kunnen. Yay!