abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_128899941
registreer om deze reclame te verbergen
http://www.nrc.nl/nieuws/(...)ecutie-in-indonesie/

zie ook posting 164 in dit topic
pi_130008616
Schikking met weduwen Zuid-Sulawesi
Nieuwsbericht | 08-08-2013

De Nederlandse Staat heeft een schikking getroffen in de zaak Zuid-Sulawesi. Een groep van tien weduwen ontvangt financiŽle compensatie voor de executie van hun echtgenoten door Nederlandse militairen in het toenmalige Zuid-Celebes.

Eerder werd een soortgelijke schikking getroffen in de zaak Rawagedeh. De Staat is dit overeengekomen met de weduwen via hun advocaat. De Nederlandse ambassadeur zal namens de Staat excuses aanbieden voor de standrechtelijke massa-executies.

Bron: http://www.rijksoverheid.(...)n-zuid-sulawesi.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  vrijdag 30 augustus 2013 @ 19:12:13 #178
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_130644955
Nederland betuigt spijt executies IndonesiŽ

AMSTERDAM -
Nederland zal spijt betuigen voor oorlogsmisdrijven tijdens de koloniale oorlog in het toenmalige Nederlands-IndiŽ (IndonesiŽ). Premier Mark Rutte heeft dat vrijdag gezegd na de ministerraad.

Het gaat om excuses voor specifieke gevallen van standrechtelijke executies. Er is geen sprake van algemene excuses voor de politionele acties en dus geen breuk met het Nederlandse beleid tot dusver, zei Rutte.
De excuses worden op 12 september aangeboden in het Erasmushuis in Jakarta door de Nederlande ambassadeur in dat land. De zogenoemde tien weduwen van Zuid-Sulawesi zijn daarbij in ieder geval aanwezig. Hun mannen werden in 1947 door Nederlandse militairen op Zuid-Celebes doodgeschoten.
Begin augustus werd bekend dat de weduwen ieder 20.000 euro schadevergoeding krijgen omdat hun mannen destijds standrechtelijk zijn geŽxecuteerd door Nederlandse militairen. Eerder betaalde Nederland hetzelfde bedrag aan weduwen van het bloedbad van Rawagedeh op Java.
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei eerder al dat hij er geen enkele moeite mee heeft om persoonlijk namens Nederland excuses aan te bieden voor de oorlogsmisdrijven. Hij zegde toen al toe dat ook aan de ministerraad voor te leggen. Volgens Rutte is nu afgesproken gelijke gevallen op dezelfde manier te behandelen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)or_Indonesie___.html

En op nu.nl ook de video van Rutte

[ Bericht 2% gewijzigd door MaryMouse op 30-08-2013 21:23:58 (linkje video nu.nl toegevoegd) ]
You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
pi_131342153
registreer om deze reclame te verbergen
Executie IndonesiŽrs 1946 opgebiecht na overlijden
Nederland • Geplaatst door Redactie op 19-09-2013 @ 10:52


Een eenheid van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) heeft in 1946 op West-Java 34 IndonesiŽrs standrechtelijk geŽxecuteerd. Dat heeft de destijds 25-jarige commandant van de eenheid bekend aan Trouw, onder voorwaarde dat het verhaal pas na zijn overlijden naar buiten komt. De executie zou nooit zijn gerapporteerd.

Sergeant M., wiens naam niet in de krant wordt vermeld omdat hij nog nabestaanden in IndonesiŽ heeft wonen, gaf de opdracht tot executie vanwege de verdenking van ontvoering van twee vrouwen. In het archief van het bataljon in het Nederlands Instituut voor Militaire Historie is geen vermelding van de actie te vinden. "Ik heb er destijds niks meer van gehoord en mijn manschappen voor zover ik weet ook niet. We hebben destijds afgesproken om het stil te houden", aldus de sergeant.

Vorige week bood de Nederlandse ambassadeur in IndonesiŽ in Jakarta namens de Nederlandse regering excuses aan vanwege de executies tijdens het militair optreden in de periode tussen 1945 en 1949. Familieleden van weduwen uit Zuid-Sulawesi, die zelf te oud zin om te reizen, woonden de bijeenkomst bij. Dinsdag bracht de ambassadeur alsnog een bezoek aan Zuid-Sulawesi. Bij de besloten ceremonie waren drie weduwen en een familielid aanwezig.

Bron: Executie IndonesiŽrs 1946 opgebiecht na overlijden
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  maandag 23 september 2013 @ 11:23:28 #180
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_131472989
Nog zeventien weduwen Sulawesi eisen vergoeding
Nog eens zeventien weduwen van mannen die in de jaren veertig door het Nederlands-Indisch leger standrechtelijk zijn geŽxecuteerd op Sulawesi, willen een schadevergoeding van 20.000 euro.

Hun advocaat Liesbeth Zegveld meldde maandag dat de weduwen een beroep doen op de regeling die het ministerie van Buitenlandse Zaken onlangs in het leven heeft geroepen.
Die regeling houdt in dat soortgelijke gevallen in aanmerking komen voor eenzelfde vergoeding als die de weduwen van tien slachtoffers uit Zuid-Sulawesi en weduwen van het bloedbad in Rawagedeh op Java kregen.
Daardoor hoeven de hoogbejaarde vrouwen in principe geen ellenlange juridische procedures te doorlopen.

Bron: http://www.nu.nl/binnenla(...)isen-vergoeding.html
You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
pi_131711183
Meer geld voor oorlogsslachtoffers IndonesiŽ

RIJSWIJK -
Een groep van ruim 500 oorlogsgetroffenen in IndonesiŽ krijgt deze maand een hogere uitkering overgemaakt. Ook wordt de verhoogde uitkering met terugwerkende kracht tot december 2012 nabetaald.

De Sociale Verzekeringsbank zegt daarmee een uitspraak van de rechter te eerbiedigen, waarin werd bepaald dat hun uitkeringen op Nederlands welvaartspeil moeten worden gebracht.

De oorlogsgetroffenen gaan er naar verwachting maandelijks ruim 1000 euro op vooruit. De groep hoogbejaarde IndonesiŽrs maakt aanspraak op de Wet Uitkering Vervolgingsslachtoffers (WUV). Zij overleefden de Japanse bezetting in toenmalig Nederlands-IndiŽ en ondervonden daarvan fysiek en psychisch leed.

De uitkeringen worden in samenspraak met staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) alvast verhoogd, vooruitlopend op een aanstaande wetswijziging. „Het gaat om een oudere en kwetsbare groep die we graag snel tegemoet willen komen”, aldus een woordvoerder van de Sociale Verzekeringsbank.

De Commissie Gelijke Behandeling meende in december vorig jaar dat ten onrechte onderscheid wordt gemaakt tussen de hoogte van de uitkeringen in Nederland en IndonesiŽ. Dat is volgens de commissie discriminatoir. Daarom krijgen de oorlogsslachtoffers in IndonesiŽ nu een uitkering op hetzelfde niveau als hun Nederlandse lotgenoten.

Veel slachtoffers uit IndonesiŽ eisen nabetaling van de verhoogde uitkering over een veel langere periode. Al in 2007 bekritiseerde de Commissie Gelijke Behandeling het gemaakte onderscheid tussen de oorlogsslachtoffers. Volgens de SVB ontvangen de uitkeringsgerechtigden een nieuwe beschikking over de hoogte van WUV-uitkering en kunnen zij daartegen bezwaar maken.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)sslachtoffers__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_132283569
registreer om deze reclame te verbergen
Bijzondere band

Een intensieve week was het. Op werkbezoek in IndonesiŽ. En ondertussen werd er in Nederland hard gewerkt aan de nieuwe begrotingsafspraken. De lijntjes met Den Haag liepen dan ook gewoon door. Dat spreekt voor zich.

Het goede nieuws is dat Defensie niet opnieuw wordt geraakt. De precieze uitwerking voor Defensie wordt nu in kaart gebracht. Ik streef ernaar spoedig de juiste en volledige informatie te geven, maar hecht aan zorgvuldigheid.

Ook in IndonesiŽ is er voor - en door - Defensie veel werk verzet. Voor handelsnatie Nederland is internationale samenwerking cruciaal. Dat staat buiten kijf. Onze economie is voor 70 procent afhankelijk van handel. Trade as our lifeline! Dat is hoe Nederland groot is geworden.
Onze grootste kracht heeft echter ook een achilleshiel. We zijn relatief gevoelig voor allerhande crises, dichtbij en ver weg. Oorlog, terrorisme, georganiseerde misdaad, fundamentalisme - waar dan ook - kunnen rechtstreeks onze portemonnee raken.

Ter bevordering van die, voor ons zo noodzakelijke, internationale veiligheid en stabiliteit voeren we een actief buitenlands beleid. Niet naar binnen gericht, maar naar buiten - over de dijken heen. In ons eigen belang toont Nederland internationaal verantwoordelijkheid. We zitten niet bij de pakken neer, maar pakken aan.

In ons eigen belang werken we daarom internationaal samen. Dat geeft stabiliteit. Dat vergroot onze slagvaardigheid. Dat zorgt voor meer handelingsvermogen. Dit doen we met gelijkgezinde landen in Europa maar ook elders in de wereld. Bijvoorbeeld met IndonesiŽ. Omiskenbaar een region on the rise. Onze gezamenlijke geschiedenis biedt een goede basis voor een toekomstgerichte samenwerking, gebaseerd op gelijkwaardigheid en wederkerigheid.

Dit bleek uit alles tijdens mijn bezoek aan IndonesiŽ afgelopen week. Ook mijn collega, de Indonesische minister van Defensie Purnomo Yusgiantoro, zet in op de toekomst. A shared history, a joint future.

Zo maakte ik kennis met 3 bijzondere Indonesische oud-militairen. Opgeleid op KIM en KMA. De verhalen van deze heren maakten een onuitwisbare indruk.
Zo liet de commandant van de Marine Academie, het vroegere marinevliegkamp Bumimoro, mij met gepaste eer de trap zien waarop Karel Doorman zijn laatste stappen op het vaste land zette.

Naast die speciale band uit het verleden is ook de geografische ligging van onze landen een interessante basis voor die toekomstgerichte samenwerking. Waar Nederland voor IndonesiŽ de toegang naar Europa kan zijn, kan IndonesiŽ voor Nederland de toegang naar AziŽ zijn.

Onze inzet voor een stabiele wereld bindt eveneens. Net als Nederland is IndonesiŽ een actieve partner bij internationale missies. Sterker nog, het land wil permanent met 4.000 militairen deelnemen aan VN-missies.

Ook de rol van IndonesiŽ in de strijd tegen piraterij en het vrijhouden van de belangrijkste zeeroutes laat zien dat het de IndonesiŽrs menens is. En in een gebied, waar 3 belangrijke handelsstromen lopen, is die inzet ook voor Nederland van grote waarde. Zoals bekend, zijn wij eveneens zeer actief in de bestrijding van piraterij en de georganiseerde misdaad op zee. Met succes. Onze krijgsmacht heeft zich daarmee stevig op de kaart gezet.

Samen met de Indonesische Defensieminister heb ik dan ook een intentieverklaring getekend om onze gemeenschappelijke ervaringen en geleerde lessen te delen, om meer samen te trainen en meer samen op te leiden. Binnenkort zal minister Purnomo naar Nederland komen om onze intenties formeel te bekrachtigen. Nederland en IndonesiŽ zetten zo vergaande stappen en intensiveren de militair strategische samenwerking.

Internationale samenwerking is de slagader van de Nederlandse economie. Trade as our lifeline! Defensie levert daar een belangrijke bijdrage aan.

Minister van Defensie
Jeanine Hennis-Plasschaert
16 oktober 2013

Bron: http://www.defensie.nl/or(...)1016_bijzondere_band
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_132817073
Indische oorlogsslachtoffers krijgen uitkering voortaan in euro's

Ruim 500 Indische oorlogsslachtoffers die in IndonesiŽ wonen, krijgen hun uitkering voortaan niet meer in roepia's maar in euro's.

De ministerraad is vrijdag formeel akkoord gegaan met deze wijziging van de Wet uitkeringen burger-oorlogsslachtoffers 1940-1945 en volgt daarmee een eerdere uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. De uitkering wordt met terugwerkende kracht vanaf 20 december 2012 berekend naar de Nederlandse levensstandaard. Het kabinet trekt hier in 2013 7,6 miljoen euro extra voor uit.

Het gaat om 540 mensen die een uitkering ontvangen omdat zij trauma's opliepen tijdens de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-IndiŽ, bijvoorbeeld omdat zij in een Japans kamp zaten.

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)taan-in-euro-s.dhtml
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_132909614
http://www.deweekkrant.nl(...)logskruis_na_70_jaar


quote:
Burgemeester Van der Knaap van de gemeente Ede reikte maandag het Mobilisatie-Oorlogskruis uit aan mw. Irene G.C. Westerik- Hukom en mw. Edith E.S. Schenke- Hukom. Zij nemen de postuum toegekende eervolle onderscheiding in ontvangst namens hun vader.Sgt 1ste klasse Inf. van het Koninklijk Nederlands Indische Leger (KNIL) en moedig verzetsstrijder Frits (Ventje) Segfried Gustaaf Hukom overleed zeventig jaar geleden. Burgemeester Van der Knaap vatte het einde van Hukom samen: ‘‘Een triest verhaal van een trotse man.’’
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Ambonese sergeant I Frits Hukom in Nederlands-IndiŽ betrokken bij het verzet tegen de Japanse bezetting op onder meer Sumatra. Eind 1942 werd hij door verraad door de Kempťtai (Japanse Militaire Politie) in zijn woning te Padang (Sumatra’s Westkust) gevangen genomen. De familie heeft hem daarna nooit meer teruggezien.
Sgt. I Frits Hukom had deel uitgemaakt van de ‘Sluippatrouille’, behorende tot de verzetsorganisatie De Rode Zakdoek (Sapu Tangan Merah), die werd geleid door wijlen Sgt. I J.A. Pattinama.
Na onmenselijke folteringen te hebben ondergaan, werd Sgt. I Frits Hukom, samen met onder meer Sgt. I K. Pattinama, naar Singapore gebracht en daar in april 1943 geŽxecuteerd.
Na voordracht en bemiddeling van Luitenant-kolonel b.d. Jac. Z. Brijl heeft het ministerie van Defensie alsnog het Mobilisatie-Oorlogskruis postuum toegekend aan de moedige Sgt. I Frits Hukom.
  zondag 29 december 2013 @ 21:09:17 #185
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_134846675
Interresante getuigeverhalen hier te lezen :)

http://getuigenverhalen.nl/thema-overzicht/nederlands-indi%C3%AB
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_136122297
"Oorlogsheld of oorlogsmisdadiger"

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1393828
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_137490759
Eťn weduwe Zuid-Sulawesi krijgt vergoeding

DEN HAAG -
De Nederlandse staat heeft een vergoeding toegekend aan een van de 17 weduwen uit Zuid-Sulawesi die een claim hebben ingediend omdat hun mannen in de jaren 40 door het Nederlands-Indische leger standrechtelijk zijn geŽxecuteerd. Dat heeft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer laten weten.

De weduwe krijgt 20.000 euro. Volgens de brief is nog niet duidelijk of de andere weduwen in aanmerking komen voor een schadevergoeding. De advocaat van de vrouwen is gevraagd om de benodigde informatie te verstrekken voor de claims. „Dat kan spoedige verdere beoordeling en waar mogelijk inwilliging van claims mogelijk maken”, aldus Buitenlandse Zaken.

De vrouwen deden in september een beroep op een regeling die de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie in het leven hadden geroepen. In januari lieten zij weten verontwaardigd te zijn dat ze nog steeds niet hadden vernomen of zij in aanmerking komen voor schadevergoeding. Advocate Liesbeth Zegveld dreigde toen het ministerie van Timmermans te dagvaarden.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)gt_vergoeding__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_139507602
In mijn zoektocht naar documenten over inzet in Sulawesie in ww2 kwam ik het volgende document van het nationaal archief tegen: http://www.gahetna.nl/col(...)HaNA_2.10.62.ead.pdf

Echt interessant voor een ieder met interesse heeft in het inlichtingen werk tijdens ww2 in Nederlands Indie
pi_139731930
Uitzending van Andere Tijden over het eerste repatriŽringschip uit IndiŽ.

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1368511
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_142096743
Weduwen IndiŽ-veteranen willen uitkering
HILVERSUM -

Mannen die 's nachts gillend en krijsend wakker werden, patrouille liepen door de woonkamer of zelfs dreigden het huis te overgieten met petroleum om het in brand te steken, terwijl hun kinderen boven lagen te slapen. Weduwen van getraumatiseerde IndiŽ-veteranen hebben het allemaal te verduren gehad en willen nu aanspraak maken op de veteranenuitkering die hun mannen gekregen zouden hebben als ze nog in leven waren geweest.

Dat zeggen ze woensdagavond bij Hollandse Zaken van Omroep Max.

De weduwen voelen zich vergeten door het ministerie van Defensie. „Wij zijn altijd goedkope verpleegsters geweest voor Defensie”, stelt weduwe Hennie Stuivenberg-Kok. „Defensie had een gebaar moeten maken naar ons.”

„We hebben de grens getrokken bij de militairen en niet bij hun partners”, reageert oud-minister van Defensie Hans Hillen in de uitzending. „Ik weet wat die mensen allemaal hebben meegemaakt en ik weet ook dat ze hebben geleerd te aanvaarden. Juist door hun jarenlange ervaringen hebben ze dat denk ik allang kunnen verwerken. Geld is hoogstens een verzachtend middel, maar geen oplossing.”

„Daar klopt natuurlijk helemaal niets van”, stelt weduwe Grť Hoornweg-De Mik, „Ze willen er gewoon onderuit bij Defensie”, meent ze.

Het ministerie van Defensie laat weten dat de regeling ereschulden duidelijk is en wijst erop dat Kamerleden, Ombudsman en vakbonden bij het opstellen ervan betrokken waren.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)len_uitkering__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_147355921
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_150560053
Wat gebeurde er destijds op Zuid-Sulawesi?

De kinderen van mannen die tussen 1946 en 1949 in Nederlands-IndiŽ door het Nederlandse leger zijn geŽxecuteerd, hebben recht op een schadevergoeding. Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag

http://nos.nl/artikel/202(...)p-zuid-sulawesi.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_153463688
'Staat beschikt over namenlijst geŽxecuteerden Sulawesi'

De Nederlandse Staat beschikt over een lijst met namen van IndonesiŽrs die in 1947 op het eiland Sulawesi zijn geŽxecuteerd door Nederlandse militairen, meldt het online journalistiek platform De Correspondent. Die namen zijn van groot belang in een rechtszaak die nabestaanden van de slachtoffers hebben aangespannen tegen de Staat.

Vijf kinderen van mannen die zijn doodgeschoten eisen een schadevergoeding. De Staat weigerde dat omdat de zaken zouden zijn verjaard. Op 11 maart stelde de rechter de kinderen in het gelijk, maar een aantal van hen moet eerst nog aantonen dat hun vader daadwerkelijk onder de geŽxecuteerden was.

Archief

Nu schrijft De Correspondent dat de Staat zelf al sinds de jaren zeventig over lijsten beschikt met zo'n 180 namen van mannen die in 1947 standrechtelijk werden geŽxecuteerd. Die lijsten liggen, samen met zo'n zestig getuigenverklaringen van zowel Nederlanders als IndonesiŽrs, in het Nationaal Archief.

Mogelijk staan de namen van de vaders waarover het proces wordt gevoerd, op die lijsten. Zeker is dat niet, daar het geen complete opsomming is van alle slachtoffers van de massa-executies.

Rechtszaak over executies in Zuid-Sulawesi ANP
'Als honden neergeschoten'

Een brief aan ene 'Paul' is ťťn van de honderden documenten in het Nationaal Archief die over de massa-executies gaan. Een fragment:

"Beste Paul, (...) Heb vanochtend het bevestigen van de macht van de Nederlandse bajonetten in het landschap Soeppa meegemaakt. (…) Gisteren is daar een grootscheepse actie geweest (...) om een einde te maken aan het kwaad van rampokkers en terroristen. Stuk of wat kampongs afgebrand, bevolking verzameld en op aanwijzing van een stelletje spionnen ruim tweehonderd mensen (…), als honden, met de revolver, neergeschoten."

Sulawesi, dat in de koloniale tijd Celebes heette, werd beschouwd als bolwerk van verzet tegen de Nederlandse overheersing. Om te voorkomen dat dorpelingen voedsel en onderdak zouden bieden aan de opstandige nationalisten, staken Nederlandse militairen dorpen (kampongs) in brand en werden mannelijke bewoners standrechtelijk geŽxecuteerd.

Onrechtmatig

Uit stukken in het Nationaal Archief is af te leiden dat er alleen al tussen 14 januari en 14 februari 1947 zeker 1200 mensen in Zuid-Sulawesi onrechtmatig zijn doodgeschoten, aldus de Correspondent. Daarbij gaat het alleen om mannen die niet tijdens gevechten met de Nederlanders werden gedood.

De rechter heeft de Nederlandse Staat al twee keer eerder opgedragen om nabestaanden van slachtoffers uit IndonesiŽ een financiŽle compensatie te geven. In 2011 werden de nog levende weduwen uit het Javaanse dorp Rawagade in het gelijk gesteld, in 2013 trof Nederland een schikking met weduwen uit Zuid-Sulawesi. Ze kregen elk een schadevergoeding van 20.000 euro.

Bron: http://nos.nl/artikel/204(...)eerden-sulawesi.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_156999405
Nieuwe foto's wreedheden Nederlands-IndiŽ opgedoken

In een gepantserde kluis in Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda zijn 179 foto's en dia's opgedoken uit de tijd van de politionele acties in voormalig Nederlands-IndiŽ. De vondst doet de roep weer klinken om een gedegen onderzoek naar deze periode in Nederlandse geschiedenis.

Onder het materiaal bevinden zich beelden van geŽxecuteerde IndonesiŽrs, verhoren en arrestaties door KNIL-soldaten en de aankomst van Nederlandse militairen. De foto's werden ontdekt door Joost Lamboo, de man die verantwoordelijk is voor het beeldmateriaal in de collectie van het museum.

Volgens Lamboo zijn de foto's gemaakt door een of meer personen die zich aan de zijde van de Nederlandse militairen bevonden. Foto-historicus Louis Zweers stelt dat het authentiek materiaal is, maar vindt dat de beelden wel context verdienen. "Er ontbreekt informatie over wie, wat, waar en wanneer. Dat maakt het ingewikkeld."

De foto's zijn nu te zien op de expositie IndiŽ in Oorlog - Oorlog in IndiŽ in het museum. Directeur Arjen van Wijngaarden erkent dat de context ontbreekt bij de beelden. "De duiding laten wij graag over aan de historici, aan de experts."

Zweers meent dat de foto van de zes neergeschoten mannen gemaakt is in Bandung, in het voorjaar van 1946. "Daar was het toen chaos", zei hij op NPO Radio 1. "Er zaten Brits-Indische troepen, KNIL-eenheden en Indonesische jongeren die daar een guerrilla-oorlog voerden, waarbij nogal wat Nederlandse en Indische ongewapende burgers werden vermoord."

Van politionele acties was toen volgens Zweers nog geen sprake. "Er waren toen nog geen Nederlandse militairen aanwezig. Die kwamen pas veel later. Dit was het koloniale leger, met Nederlands-Indische officieren en inheemse manschappen, onder Nederlands opperbevel. Uit die beginperiode van de onafhankelijkheidsstrijd is heel veel nog niet duidelijk."

Onderzoek

Henk Schulte Nordholt, bijzonder hoogleraar Indonesische geschiedenis aan de Universiteit Leiden, bevestigt dat. "We hebben nog steeds geen zicht op de ware aard van die oorlog, terwijl het de grootste oorlog is die Nederland ooit heeft gevoerd."

Volgens de hoogleraar is tot nu toe vooral weggekeken. "Er is alleen maar incidentenonderzoek gedaan. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en eindelijk een groot onderzoek doen naar wie toen wat deed en vooral waarom. Dit was in hoge mate een vuile oorlog. We moeten zien te begrijpen waarom dat kon gebeuren."

Bron: http://nos.nl/artikel/206(...)indie-opgedoken.html

Foto's via de bron.http://nos.nl/artikel/206(...)indie-opgedoken.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_157843880
Plechtige herbegrafenis van Generaal Van Heutsz

http://www.npo.nl/plechti(...)-2015/WO_NTR_1067986
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_158604036
Hoorzitting IndonesiŽ

DEN HAAG -
De Tweede Kamer moet een hoorzitting houden over het Nederlandse optreden in de voormalige kolonie IndonesiŽ na de Tweede Wereldoorlog. Dat vinden D66 en SP. Zij hopen dat de discussie leidt tot een groot onderzoek naar de zogenoemde politionele acties tegen onafhankelijkheidsstrijders.

Tot dusver wil het kabinet geen steun verlenen aan een onderzoek, klagen de twee oppositiepartijen zondag. Een hoorzitting zou deze patstelling kunnen doorbreken. Experts kunnen dan vertellen hoe zij tegen een onderzoek aankijken.

,,Om de paar maanden komen er nieuwe feiten boven tafel. Steeds duidelijker wordt dat het geweld destijds structureel van aard was en niet incidenteel'', aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

,,Een allesomvattend onderzoek is van groot belang, vooral om te snappen wat er is gebeurd. Daar is ook haast bij, nu zijn er nog levende getuigen”, stelt Harry van Bommel van de SP.
Directeur Gert Oostindie van het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde (KITVL) juicht een groot onderzoek toe. ,,Ik pleit daar al drie jaar voor'', aldus Oostindie in een reactie.

,,Maar het moet geen onderzoek worden om alleen de Nederlandse krijgsmacht in de strafbank te zetten. Dat zeker niet. Er moet dan naar het hele verhaal gekeken worden, dus ook naar het Indonesische geweld.''

Volgens Oostindie waren destijds verschillende Indonesische nationalistische groeperingen actief die soms ,,extreem geweld'' gebruikten, waarop de Nederlanders dan weer reageerden. Oostindie denkt dat het aantal oorlogsmisdaden dat de Nederlanders hebben begaan in de tienduizenden loopt. Toch denkt hij dat ,,het grootste deel van de Nederlandse krijgsmacht daar waarschijnlijk niet bij betrokken was''.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ing_Indonesie__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_159062924
http://nos.nl/artikel/208(...)n-en-militairen.html

Het ministerie van VWS heeft de eerste uitkeringen uitbetaald aan medewerkers van het Nederlands-Indisch Gouvernement die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-IndiŽ geen salaris hebben gehad. Volgens woordvoerder Ton te Meij van het Indisch Platform zijn gisteren de eerste vergoedingen overgemaakt aan oud-ambtenaren en veteranen van het KNIL.
pi_162374701
Zoon onthoofde officier Sulawesi eist excuses van Nederland

De zoon van een Indonesische kapitein die in 1947 door Nederlandse troepen is onthoofd, eist in een rechtszaak excuses van de Nederlandse regering. Advocaat Liesbeth Zegveld treedt op als raadsvrouw van de eiser in een proces dat volgende week van start gaat, meldt NRC Handelsblad.

Zegveld voerde eerder al een aantal processen namens slachtoffers van schendingen door het Nederlandse leger, in de jaren nadat IndonesiŽ zich had losgemaakt van Nederland.

De zaak draait om de onthoofding van Andi Abubakar Lambogo, kapitein van het Indonesische Nationale Leger in Celebes, het huidige Sulawesi. Hij liep met zijn manschappen in een hinderlaag van de Nederlandse troepen die de opstand van de IndonesiŽrs moesten neerslaan. Abubakar raakte gewond en werd in gevangenschap onthoofd. Daarvan zijn geen ooggetuigenverslagen.

Bajonet

Nederlandse militairen spietsten het hoofd op een bajonet en dwongen dorpelingen het te kussen, en zo andere opstandelingen te ontmoedigen. Zegveld spreekt in de NRC van een "uitermate beschamende actie".

Historici hebben vastgesteld dat Nederlandse regeringen in het verleden op de hoogte waren van standrechtelijke executies in IndiŽ, maar er niets mee hebben gedaan.

De zoon van Abubakar wil dat de Nederlandse regering aan het Indonesische volk excuses aanbiedt voor alle militaire operaties tijdens de koloniale tijd die in strijd waren met de Conventie van GenŤve. Daarin staan de internationale afspraken over de bescherming van burgers in oorlogstijd.

Bron: http://nos.nl/artikel/210(...)s-van-nederland.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')