abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:09:38 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100640024


Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie? De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over :7. Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar Nespresso, what else... Deel 8. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic ([KSC#2076] over serieuze zaken).

Die laatste link is toch al na een dag weer verleden tijd, dus zoek zelf even de meest recente versie op in GC. Hij staat bijna altijd bovenaan :)

Barista? De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos Er zijn vier verschillende typen espresso-machines: 1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde. 2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk 3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand. 4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP! Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt :P

Goede bonen dus... Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen :? ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn? Zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man! Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art? Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen) (de mooiste rosetta ooit) (consumer koffiebrander) (koffie in een popcorn machine :D )

Plaatjes!







"Naked portafilter"




Links Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie :)
Winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Nog een winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Espresso woordenboek van A tot Z

Vorige delen: [url]http://forum.fok.nl/topic/805818
Het Grote Barista Topic Deel II Het grote Baristatopic deel 3 Het grote Baristatopic deel 4 Het grote Baristatopic #5 Het grote Baristatopic #6 Koffie voor de fijnproever Koffie voor de fijnproever (2) Koffie voor de fijnproever (3)

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE


[/quote]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100640168
Zo, zodadelijk mijn Rancilio Silvia bestellen! *O*
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:17:38 #3
242879 Onnoman
The On And Only
pi_100640312
Ik wil nog even speciaal aandacht schenken aan douwe egberts.. die het voor mij mogelijk gemaakt hebben een geweldige volautoamtische espressomachine bij elkaar te sparen in de vorm van Punten..
190.000 douwe egberts punten aangetekend en verzekerd versturen onder het mom van.. neem gerust een kopje koffie uit mijn espressoapparaat bij het natellen van al mijn punten.
'

eindresultaat: 300 euro betaald voor een nieuwe espressomachine twv 900 euro!
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_100640344
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:08 schreef attamottamotta het volgende:

[..]

Rocky doserless?
Een Rocky is niet stepless toch of wel? Hij zou trouwens ook best lelijk staan naast mijn Ascaso Dream :')
pi_100640361
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:17 schreef Onnoman het volgende:
Ik wil nog even speciaal aandacht schenken aan douwe egberts.. die het voor mij mogelijk gemaakt hebben een geweldige volautoamtische espressomachine bij elkaar te sparen in de vorm van Punten..
190.000 douwe egberts punten aangetekend en verzekerd versturen onder het mom van.. neem gerust een kopje koffie uit mijn espressoapparaat bij het natellen van al mijn punten.
'

eindresultaat: 300 euro betaald voor een nieuwe espressomachine twv 900 euro!
Maar daarvoor heb je wel veel Douwe Egberts moeten drinken :P
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:18:50 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100640367
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:17 schreef Onnoman het volgende:
\
190.000 douwe egberts punten \
Hoe krijg je die bij elkaar? Punten knippen in een bedrijfskantine?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:20:33 #7
330125 Hans_van_Baalen
Zondag naar de kerk
pi_100640434
Dat ik dit topic niet eerder heb ontdekt ^O^
pi_100640848
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:18 schreef Bigs het volgende:

[..]

Een Rocky is niet stepless toch of wel? Hij zou trouwens ook best lelijk staan naast mijn Ascaso Dream :')
Oeps nee, je hebt gelijk....
  Moderator vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:32:47 #9
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_100640927


is de hoogste kwaliteit die ik drink, naast espresso's in café's toch zie ik mezelf als koffie liefhebber.

(ohja die punten knip ik ook uit maar ik zit aan iets van 500 punten ofzo :') )
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:33:23 #10
242879 Onnoman
The On And Only
pi_100640953
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoe krijg je die bij elkaar? Punten knippen in een bedrijfskantine?
vrienden/marktplaats
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:39:24 #11
330125 Hans_van_Baalen
Zondag naar de kerk
pi_100641206
Hoe werden de bonen vroeger gebrand, toen de koffiebrander nog niet was uitgevonden?

edit: http://www.vanpommeren.nl/how-to-guides-zelf-koffie-bonen-branden

Gelijk proberen zodra het binnen is.

[ Bericht 57% gewijzigd door Hans_van_Baalen op 12-08-2011 14:45:24 ]
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:41:18 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100641264
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:39 schreef Hans_van_Baalen het volgende:
Hoe werden de bonen vroeger gebrand, toen de koffiebrander nog niet was uitgevonden?
In een popcornmachine
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:47:12 #13
330125 Hans_van_Baalen
Zondag naar de kerk
pi_100641475
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In een popcornmachine
Ik denk het is een grap :') Maar zo'n ding heb ik nog wel ergens, zal ook wel wat beter gaan dan wokken denk ik zo. Thnx.
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:56:57 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100641853
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:47 schreef Hans_van_Baalen het volgende:

[..]

Ik denk het is een grap :') Maar zo'n ding heb ik nog wel ergens, zal ook wel wat beter gaan dan wokken denk ik zo. Thnx.
Voor thuis wat experimenteren met branden is een popcornmachine zeer geschikt. Niet teveel er in doen, maar het gaat verbazingwekkend goed, hij blaast zelfs alle schilletjes weg. Gaat dus idd stukken beter dan in een koekenpan.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100641902
Ik zit zelf voor de grinder te kijken naar een Baratza Virtuoso Precisio. Heeft een ander systeem, met macro/micro stand. Redelijk nieuw, maar de eerste reviews zijn lovend en kost $300. Schijnt met de Macap M4 mee te kunnen...

edit: niet ctrl-v indrukken.... :)
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 19:53:45 #16
174598 zakstront
het gaat om de inhoud
pi_100651719
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:13 schreef attamottamotta het volgende:
Zo, zodadelijk mijn Rancilio Silvia bestellen! *O*
Koop je hem nieuw? Ik hem hem voor E 200,- van Marktplaats maar er moest al snel een nieuwe boiler in voor E 180,-, dus spijt dat ik geen nieuwe had gekocht voor E 100,- meer. Maar hij geeft zalige koffie.

Ik was al gewaarschuwd dat je na een tijdje een molen wil en het gaat inderdaad opvallen dat de smaak minder wordt als het pak koffie bijna op is. Dus na een jaar ook een Ascaso-i-1-molen erbij.

Dan ga je ook echt veel verschil proeven tussen soorten bonen. Heb een keertje (on-)gebrand geprobeerd maar die viel erg tegen, veel te zuur (en je moet minimaal 1 kilo kopen:-(
Tegenwoordig haal ik ze altijd bij de Coffee Company, niet goedkoop maar wel erg lekker.
maar het oog wil ook wat
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 20:10:43 #17
8369 speknek
Another day another slay
pi_100652337
Bij m'n volautomaat kan ik de fijn/grofheid van de maling instellen. Iemand enig idee wat het voor verschil maakt? :').
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 20:21:52 #18
174598 zakstront
het gaat om de inhoud
pi_100652726
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 20:10 schreef speknek het volgende:
Bij m'n volautomaat kan ik de fijn/grofheid van de maling instellen. Iemand enig idee wat het voor verschil maakt? :').
Fijner geeft meer en sterkere smaak, te fijn trekt je machine niet meer dus dan krijg je maar een paar druppels koffie(-olie), maar daar zal je automaat wel tegen beveiligd zijn. De duurdere machines geven meer druk en kunnen dus fijnere maling aan om echte ristretto's te maken :9
maar het oog wil ook wat
pi_100653076
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 19:53 schreef zakstront het volgende:

[..]

Koop je hem nieuw? Ik hem hem voor E 200,- van Marktplaats maar er moest al snel een nieuwe boiler in voor E 180,-, dus spijt dat ik geen nieuwe had gekocht voor E 100,- meer. Maar hij geeft zalige koffie.

Ik was al gewaarschuwd dat je na een tijdje een molen wil en het gaat inderdaad opvallen dat de smaak minder wordt als het pak koffie bijna op is. Dus na een jaar ook een Ascaso-i-1-molen erbij.

Dan ga je ook echt veel verschil proeven tussen soorten bonen. Heb een keertje (on-)gebrand geprobeerd maar die viel erg tegen, veel te zuur (en je moet minimaal 1 kilo kopen:-(
Tegenwoordig haal ik ze altijd bij de Coffee Company, niet goedkoop maar wel erg lekker.
Haha, nog niet besteld. Twijfel ook nog nieuw of tweedehands. Maarreh nieuw is 425 de laagste prijs en via MP kan ik een volledig gereviseerde voor 280 krijgen. Dus als je een adresje voor 300 euro nieuw hebt? Of was dat 200+180+100?
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 20:53:16 #20
174598 zakstront
het gaat om de inhoud
pi_100654243
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 20:29 schreef attamottamotta het volgende:

[..]

Haha, nog niet besteld. Twijfel ook nog nieuw of tweedehands. Maarreh nieuw is 425 de laagste prijs en via MP kan ik een volledig gereviseerde voor 280 krijgen. Dus als je een adresje voor 300 euro nieuw hebt? Of was dat 200+180+100?
yep ik zie ze alleen rond de E 500,- nieuw. voor 425 zou ik een nieuwe nemen.
maar het oog wil ook wat
pi_100755191
Toen ik deel 6 maakte was het winter, en paste die titel nog wel. Maar nu heeft deel 7 dezelfde titel, en ook al is et geen topzomer, nu al de open haard aansteken is wel erg veel van het goede... :P
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_100779861
Geen i8dee of ik het bij de goede topic post, maar toch ff dit:P :

Ik ben bij bekende fastfoodzaken langs geweest, op zoek naar een goed kopje snelle koffie om mee te nemen, voor een zacht prijsje . Tot nu toe vond ik de Segafredo van de Mac het lekkerst, daarna die van Verhage met Douwe Egberts espresso bonen. Bij de Burger King en KFC schenken ze volgens mij oploskoffie van DE, oftewel BOCHT!! Zonder crema of een ander romig laagje wat je wel ziet bij de Mac en Verhage. Nu nog eens langs bij Subway.

Ik drink trouwens nog niet zo heel lang koffie, maar begint het steeds meer te waarderen.
Uw ADH vitamine Worst
Met vriendelijke groenten
pi_100805325
Oeeeh, die koffie die uit het 'naked portafilter' loopt in de OP. Je reinste porno. Het water loopt me al in (en uit) de mond.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_100805848
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 21:50 schreef hemarookworst het volgende:
Geen i8dee of ik het bij de goede topic post, maar toch ff dit:P :

Ik ben bij bekende fastfoodzaken langs geweest, op zoek naar een goed kopje snelle koffie om mee te nemen, voor een zacht prijsje . Tot nu toe vond ik de Segafredo van de Mac het lekkerst, daarna die van Verhage met Douwe Egberts espresso bonen. Bij de Burger King en KFC schenken ze volgens mij oploskoffie van DE, oftewel BOCHT!! Zonder crema of een ander romig laagje wat je wel ziet bij de Mac en Verhage. Nu nog eens langs bij Subway.

Ik drink trouwens nog niet zo heel lang koffie, maar begint het steeds meer te waarderen.
Nou... De meeste mensen in dit topic malen en zetten zelf hun koffie, en dan ben je al snel verwend met wat je zelf kunt brouwen. Restaurant koffie vind ik meestal niet zo interessant, en de koffie van bovengenoemde ketens is inderdaad, zoals jij al zegt, bocht. Dus waarom daar tijd en geld aan spenderen? Ik wachte tegenwoordig steeds vaker met koffie drinken tot ik thuisben, en iets lekkers kan drinken :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_100807110
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 12:41 schreef Gripper het volgende:
Toen ik deel 6 maakte was het winter, en paste die titel nog wel. Maar nu heeft deel 7 dezelfde titel, en ook al is et geen topzomer, nu al de open haard aansteken is wel erg veel van het goede... :P
Als dit topic net zo lang meegaat als deel 6 dan komt het vanzelf wel goed :D
pi_100812899
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 14:16 schreef Gripper het volgende:

[..]

Nou... De meeste mensen in dit topic malen en zetten zelf hun koffie, en dan ben je al snel verwend met wat je zelf kunt brouwen. Restaurant koffie vind ik meestal niet zo interessant, en de koffie van bovengenoemde ketens is inderdaad, zoals jij al zegt, bocht. Dus waarom daar tijd en geld aan spenderen? Ik wachte tegenwoordig steeds vaker met koffie drinken tot ik thuisben, en iets lekkers kan drinken :)
Maar als ik buiten ben en dat ben ik best vaak en ik heb trek in een kopje koffie dan koop ik het daar waar ik kan vinden. En er zijn op straat wel geode koffiebarretjes hoor. Als ik thuis ben dan is het laat in de avond, dan drink ik geen koffie, omdat ik anders niet kan slapen. Zelf goede koffie kopen en brouwen is natuurlijk leuker en lekkerder inderdaad :) Ik heb geen espresso automaat, maar ik maak gewoon koffie met filter ;)
Uw ADH vitamine Worst
Met vriendelijke groenten
  dinsdag 16 augustus 2011 @ 19:28:10 #27
97745 Thorical
finding a way
pi_100818122
Vandaag weer een koffie winkeltje ontdekt in Amsterdam.
http://melangerie.nl/index1.html
Ze zijn er pas en het meisje was lief en behulpzaam maar wist bv niet wanneer de koffie gebrand was. Ze gaf toe dat ze nog veel moest leren en dat vind ik een pre.
Later een koffie verslag van de Raja Batak die ik daar heb meegenomen.
  woensdag 17 augustus 2011 @ 12:01:01 #28
242879 Onnoman
The On And Only
pi_100846702
mooie actie gevonden voor onze koffie lovers :p

http://www.koffiediscount(...)campaign=koffieactie

een actie van 2 dagen..

iemand ervaring met deze koffie?
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_100847088
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 12:01 schreef Onnoman het volgende:
mooie actie gevonden voor onze koffie lovers :p

http://www.koffiediscount(...)campaign=koffieactie

een actie van 2 dagen..

iemand ervaring met deze koffie?
Is, "De Bravicaffe Superior koffiebonen zijn een mix van 70% Arabiva bonen met 30% Robusta bonen." niet een beetje vloeken in fijnproevers kerk?
pi_100875192
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 17:15 schreef hemarookworst het volgende:

[..]

Maar als ik buiten ben en dat ben ik best vaak en ik heb trek in een kopje koffie dan koop ik het daar waar ik kan vinden. En er zijn op straat wel geode koffiebarretjes hoor. Als ik thuis ben dan is het laat in de avond, dan drink ik geen koffie, omdat ik anders niet kan slapen. Zelf goede koffie kopen en brouwen is natuurlijk leuker en lekkerder inderdaad :) Ik heb geen espresso automaat, maar ik maak gewoon koffie met filter ;)
Koffiebarretjes ja. Zaken waar ze een fatsoenlijke semi-automaat hebben staan en zelf bonen malen. Dus geen ketens die alleen troep uit volautomaten poepen.....
  donderdag 18 augustus 2011 @ 00:39:40 #31
242879 Onnoman
The On And Only
pi_100879647
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 12:11 schreef Thorical het volgende:

[..]

Is, "De Bravicaffe Superior koffiebonen zijn een mix van 70% Arabiva bonen met 30% Robusta bonen." niet een beetje vloeken in fijnproevers kerk?
praat eens nederlands..? wat bedoel je met niet vloeken?
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_100885139
quote:
0s.gif Op donderdag 18 augustus 2011 00:39 schreef Onnoman het volgende:

[..]

praat eens nederlands..? wat bedoel je met niet vloeken?
De meeste liefhebbers verstaan onder 'goede bonen' over het algemeen een 'pure' mix (100% van een soort), dus geen twee soorten bonen in een zak. Dat is ook vaak het geval bij supermarktbonen en daarom gaat men naar speciale winkels, zodat je zeker weet dat er maar 1 type boon is gebruikt.
pi_100885657
quote:
0s.gif Op donderdag 18 augustus 2011 08:38 schreef attamottamotta het volgende:

[..]

De meeste liefhebbers verstaan onder 'goede bonen' over het algemeen een 'pure' mix (100% van een soort), dus geen twee soorten bonen in een zak. Dat is ook vaak het geval bij supermarktbonen en daarom gaat men naar speciale winkels, zodat je zeker weet dat er maar 1 type boon is gebruikt.
Wat natuurlijk ook een beetje onzin is, want ook 100% arabica is vaak weer een mix van verschillende bonen van verschillende plantages, tenzij je single estate koopt. Bij zo'n koffiehuis zit iemand die al zn hele leven bezig is met de mooiste melanges maken, en die zal er vast wel goed in zijn om voor mij iets spannends en smakelijks te maken. :9
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_100975682
Zo inmiddels heb ik een Rancilio Silvia gekocht, tweedehands. Als iemand nog een leuke 2e hands koffiemaler weet of er een te koop heeft staan, PM me even, ben op zoek...
pi_100975697
Oeps, 2x...
  zondag 21 augustus 2011 @ 02:38:24 #36
174598 zakstront
het gaat om de inhoud
pi_100991899
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 augustus 2011 17:26 schreef attamottamotta het volgende:
Zo inmiddels heb ik een Rancilio Silvia gekocht, tweedehands. Als iemand nog een leuke 2e hands koffiemaler weet of er een te koop heeft staan, PM me even, ben op zoek...

Gefeliciteerd en welkom bij de koffiegenieters :) Nu een lekker koffiemerk vinden, heeft mij wel even gekost. Molen had bij mij niet zo'n haast omdat de Rancilio sowieso al een grote vooruitgang was.
Op Marktplaats staan altijd wel wat Ascaso-molens en andere merken.
maar het oog wil ook wat
pi_101307276
Ik vraag me af of iemand aanraders heeft qua koffiebonen uit de supermarkt of enkele warenhuizen? Graag betaalbaar dus maximaal ¤8,- is wel het budget en niet al te sterk, gewoon ertussenin. ;)
We hebben sinds een week namelijk een maler dus we zijn wat verschillende bonen aan het uitproberen. Ik moet zeggen dat de Perla Gold tot nu toe niet slecht smaakt, goede koffie. :)
pi_101312241
8 euro per kilo bedoel je?
pi_101315858
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2011 22:44 schreef attamottamotta het volgende:
8 euro per kilo bedoel je?
Ja zoiets. We zijn hier thuis beginners in fijnproeven dus liever niet tegen de 20 euro ofzo. :P
  maandag 29 augustus 2011 @ 10:21:43 #40
97745 Thorical
finding a way
pi_101323615
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2011 21:37 schreef 1lluminati het volgende:
Ik vraag me af of iemand aanraders heeft qua koffiebonen uit de supermarkt of enkele warenhuizen? Graag betaalbaar dus maximaal ¤8,- is wel het budget en niet al te sterk, gewoon ertussenin. ;)
We hebben sinds een week namelijk een maler dus we zijn wat verschillende bonen aan het uitproberen. Ik moet zeggen dat de Perla Gold tot nu toe niet slecht smaakt, goede koffie. :)
Probeer de espressobonen van Aldi eens een keer.
Ik was verrast dat je voor zo weinig geld toch nog een redelijke espresso kon zetten.
pi_101546969
Vorige week koffie gehaald bij Blanche Dael hier in Maastricht, zeer gespecialiseerde winkel die zelf brand en melanges maakt.

Ik heb bonen laten malen voor mijn snelfiltermachine: echt geweldige koffie. Reguliere koffie valt er totaal bij in het niet.

Ze houden ook wel eens proeverijen daar, goed in de gaten houden dus :D
(en sparen voor een deugdelijke espressomachine)
Vogelbek-verdubbel-inator
pi_101616344
Is er in Nederland (overijssel/twente) ergens koffie te krijgen zoals bv. Starbucks of Tim Hortons?
Op 8 september 2013 schreef Yreal het volgende: Boterbartje is een kwaliteitsuser
Op 2 april 2015 17:54 schreef Joosie200 het volgende: The Boterbartje experience™, dat is 100% kwaliteit voor een kleine prijs.
  dinsdag 6 september 2011 @ 13:09:07 #43
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101629127
Heb net Arabica Espresso Medium van de Pelikaan uit Zutphen binnen. Is dezelfde boon als de standaard arabica espresso, maar anders gebrand (donkerder). Lekker, mooi vol en lang aroma en intensieve smaak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 6 september 2011 @ 23:45:47 #44
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101658131
Actie om Nespresso zover te krijgen fair trade te gaan doen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101658501
Ok de senseo gaat dood en dat vind ik niet erg. Tijd om weer koffie te gaan zetten met de cafetierre en de mokapot.
Iets meer werk maar véél lekkerder.

Nu ik dus binnenkort weer fulltime koffie ga zetten wil ik overstappen van gemalen koffie naar zelf malen.

Wat is jullie advies over malen/ malers?

Eisen:
-Ik wil koffiebonen kunnen malen voor de cafetierre en mokapot (grof en fijn dus)
- het moet betaalbaar zijn want anders gooi ik de gemalen koffie wel weer in de vriezer
- mijn vriendin moet ook kunnen malen. Dus geen oude zware molen oid
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
pi_101687720
Even iets anders dan zelf koffiezetten.

Weet iemand of er in Delft een mooie koffieshopbar is? Bij voorkeur een zo überhip mogelijke tent, maar als ze alleen maar uitstekende espresso serveren is dat ook al wat.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 7 september 2011 @ 20:50:34 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101687800
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 september 2011 23:54 schreef RoaRRR het volgende:
Ok de senseo gaat dood en dat vind ik niet erg. Tijd om weer koffie te gaan zetten met de cafetierre en de mokapot.
Iets meer werk maar véél lekkerder.

Nu ik dus binnenkort weer fulltime koffie ga zetten wil ik overstappen van gemalen koffie naar zelf malen.

Wat is jullie advies over malen/ malers?

Eisen:
-Ik wil koffiebonen kunnen malen voor de cafetierre en mokapot (grof en fijn dus)
- het moet betaalbaar zijn want anders gooi ik de gemalen koffie wel weer in de vriezer
- mijn vriendin moet ook kunnen malen. Dus geen oude zware molen oid
Wat wil je uitgeven?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101689207
in eerste instantie niet zo veel omdat ik eerst het verschil wil proeven tussen gemalen en zelf malen.
Mag dus een simpele machine zijn. Als dit bevalt ben ik wel bereid meer te betalen voor een machine die kwalitatief beter is/ langer meegaat.

Edit: de eerste machine mag van mij ook een handmaler zijn als ik daarmee koffie kan malen voor een moka pot
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
  FOK!fotograaf donderdag 15 september 2011 @ 15:01:31 #49
145146 Andyy
pi_101977274
Misschien dat jullie het weten maar:
Ik heb hier een volautomaat staan en ik heb drie verschillende bonen geprobeerd, en de koffie is allemaal zuur :@ Apparaat wordt vaak genoeg gereinigd dus daar kan het niet aan liggen, heb ik soms gewoon slecht geluk en koop ik steeds de verkeerde koffie? (haal het bij de Simon Levelt) of kan het te maken hebben met de malingsgraad? (heb 'm altijd op fijnste stand staan)
pi_101977547
quote:
6s.gif Op donderdag 15 september 2011 15:01 schreef Andyy het volgende:
Misschien dat jullie het weten maar:
Ik heb hier een volautomaat staan en ik heb drie verschillende bonen geprobeerd, en de koffie is allemaal zuur :@ Apparaat wordt vaak genoeg gereinigd dus daar kan het niet aan liggen, heb ik soms gewoon slecht geluk en koop ik steeds de verkeerde koffie? (haal het bij de Simon Levelt) of kan het te maken hebben met de malingsgraad? (heb 'm altijd op fijnste stand staan)
Dan zou hij eerder bitter dan zuur moeten zijn. Of het ding kan niet fijn genoeg malen om uberhaupt een soort espresso te maken, dat zou nog kunnen.
Ik weet het ook niet
pi_101990050
Ik ben weer wat verder in mijn espresso gebeuren.
Er is een "nieuwe" bonenmaler gekomen. maar dan in het rood.
Het is wel een enorm ding waar zelfs mijn vrouw zegt;"kan die hopper niet wat minder".
pi_102003161
quote:
0s.gif Op donderdag 15 september 2011 20:32 schreef Thorical het volgende:
Ik ben weer wat verder in mijn espresso gebeuren.
Er is een "nieuwe" bonenmaler gekomen.[ afbeelding ] maar dan in het rood.
Het is wel een enorm ding waar zelfs mijn vrouw zegt;"kan die hopper niet wat minder".
Daar kan ook de achterlijke hoeveelheid van een kilo bonen in, dus een beetje gelijk heeft ze wel :)
Of heb je een cafeetje?
Ik weet het ook niet
  zondag 18 september 2011 @ 13:42:41 #53
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_102093833
Een Rancilio kopen en mijn Solis Scala blijven gebruiken is vloeken in de kerk? :@
Godfather Bodybuilding topic reeks
pi_102095030
quote:
11s.gif Op zondag 18 september 2011 13:42 schreef Mr.J het volgende:
Een Rancilio kopen en mijn Solis Scala blijven gebruiken is vloeken in de kerk? :@
Met die combinatie ga je nooit een 30 seconden shot halen.. daarvoor maalt een Scala simpelweg niet fijn genoeg.
pi_102368136
Ik ben op zoek naar een bonenmaler, doserless maar niet te groot. Iemand ervaringen met de Mahlkonig Vario?
pi_102376099
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 18:28 schreef attamottamotta het volgende:
Ik ben op zoek naar een bonenmaler, doserless maar niet te groot. Iemand ervaringen met de Mahlkonig Vario?
Ja, en ben er supertevreden mee. Aanrader.
Ik weet het ook niet
pi_102388612
quote:
0s.gif Op zondag 25 september 2011 18:28 schreef attamottamotta het volgende:
Ik ben op zoek naar een bonenmaler, doserless maar niet te groot. Iemand ervaringen met de Mahlkonig Vario?
Ik heb een grafhekel aan de mijne.. het ontwerp van verstelmechanisme is gewoon niet goed. Om de haverklap moet ik het ding uit elkaar halen, schoonmaken en opnieuw calibreren. Anders is de maling in de fijnste stand nog niet grof genoeg.

De problemen waren eerder nog groter (toen behielden de verstelschuiven hun positie niet na het malen), maar dat is door een modificatie onder garantie door ESW verholpen.
pi_102448468
Ik herken dat probleem niet, lijkt me werk vervelend. Misschien een rot exemplaar?
Ik weet het ook niet
pi_102918983
De Siemens Espresso-/koffievolautomaat TK529NL bij http://www.ah.nl/garagesale voor 200 euro. Is dat een beetje een goed model om mee te beginnen?
  FOK!fotograaf maandag 10 oktober 2011 @ 16:43:11 #60
145146 Andyy
pi_102919067
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2011 16:41 schreef Rejected het volgende:
De Siemens Espresso-/koffievolautomaat TK529NL bij http://www.ah.nl/garagesale voor 200 euro. Is dat een beetje een goed model om mee te beginnen?
Hij is toch al uitverkocht :P
pi_103113495
Zo, eindelijk een bonenmaler. Een demoka m-203. Via MP. Past goed bij mijn Silvia die ik voor 40 euro op de kop getikt heb *O*
  zaterdag 15 oktober 2011 @ 18:38:28 #62
8369 speknek
Another day another slay
pi_103119769
quote:
6s.gif Op donderdag 15 september 2011 15:01 schreef Andyy het volgende:
Misschien dat jullie het weten maar:
Ik heb hier een volautomaat staan en ik heb drie verschillende bonen geprobeerd, en de koffie is allemaal zuur :@ Apparaat wordt vaak genoeg gereinigd dus daar kan het niet aan liggen, heb ik soms gewoon slecht geluk en koop ik steeds de verkeerde koffie? (haal het bij de Simon Levelt) of kan het te maken hebben met de malingsgraad? (heb 'm altijd op fijnste stand staan)
Ik vond Simon Levelt voor de prijs niet heel boeiend. Probeer eens Lavazza (gewoon te koop bij de AH)?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_103131786
quote:
6s.gif Op donderdag 15 september 2011 15:01 schreef Andyy het volgende:
Misschien dat jullie het weten maar:
Ik heb hier een volautomaat staan en ik heb drie verschillende bonen geprobeerd, en de koffie is allemaal zuur :@ Apparaat wordt vaak genoeg gereinigd dus daar kan het niet aan liggen, heb ik soms gewoon slecht geluk en koop ik steeds de verkeerde koffie? (haal het bij de Simon Levelt) of kan het te maken hebben met de malingsgraad? (heb 'm altijd op fijnste stand staan)
Zuur betekent meestal dat het water niet warm genoeg is. Laat je hem wel voldoende lang voorverwarmen?
  zaterdag 15 oktober 2011 @ 23:27:15 #64
11043 TheFrankey
Ja. Dat zeg jij wel....
pi_103131943
Vandaag weer reinigingstabletten en een waterfilter gekocht voor mijn c9 jura. Die tabletten oke, maar dat filter vind ik een beetje dubbel. Volgens het boekje moet je hem na 50 liter vervangen. Na 200 bakkies dus. Is dat niet wat snel? Gemiddeld komen er maar 6 bakkies per dag uit maar toch.. Wel 10 euro dat filter

We gebruiken nu DE Exellence bonen. Echt een prima boon . Beter heb ik ze in de super nog niet kunnen vinden
Boef!
pi_103132652
200 bakkies? Volgens haal je uit 50 liter water ruim 1600 epresso's, dat vind ik best lang voor een filter.
  zondag 16 oktober 2011 @ 00:06:18 #66
11043 TheFrankey
Ja. Dat zeg jij wel....
pi_103133396
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2011 23:46 schreef Bigs het volgende:
200 bakkies? Volgens haal je uit 50 liter water ruim 1600 epresso's, dat vind ik best lang voor een filter.
Rond de 250 bakkies gewone koffie. Hij spoelt ook veel he ook weer water
Boef!
pi_103158906
Ik hoop dat jullie kenners mij op weg kunnen helpen!

Onlangs heb ik een Gaggia Baby Class gekocht, tweedehands op Marktplaats voor minder dan 100 euro. De eerste keer dat ik hem door liet lopen was het water erg wit en kalkerig, omdat hij een tijd op zolder had gestaan volgens de koper, maar na een ontkalkingssessie zag het water er al een stuk beter uit!

Maar dan, haha. Ik ben helaas niet in het bezit van een grinder. De eerste keer ben ik dus naar een koffieshop (Parti) in de buurt gegaan, en heb een zak Bicanero (eigen merk volgens mij) door hun laten malen op de fijnste (espresso, volgens hen) stand. Uiteraard dezelfde middag nog geprobeerd, maar binnen de tien seconden is het espresso-kopje volgelopen. Het loopt dus veel te snel door!

Verschillende dingen geprobeerd. Harder aangestampt, zachter aangestampt, maar dat maakte geen verschil. Tevens nog een zak voorgemalen Espresso-koffie gehaald van het huismerk van de Albert-Heyn, maar dat mocht natuurlijk ook niet helpen.

Op Engelse Barista fora lees ik dat de espresso-machine het accessoire is van de grinder en ik vroeg mij af of jullie die mening delen. Punt is dat ik niet zeker weet of mijn Gaggia nog wel in orde is (tweedehands, geen ervaring) en dat ik niet nog eens een maler wil kopen, met het risico dat de koffie nog steeds veel te snel doorloopt. Hebben jullie ideeën? Iets wat ik anders aan kan pakken?

Samenvatting: de espresso in mijn tweedehands Gaggia loopt te snel door (10 seconden), lost een eigen grinder dit op, of kan het ook ergens anders aan liggen?
pi_103168108
Te snel doorlopen is volgens mij altijd op te lossen met een fijnere maling. Echter, het is wel even nuttig om te kijken of je een pressurized of non-pressurized filter hebt (bij gebrek aan een Nederlandse term). Want bij die eerste zegt de doorlooptijd volgens mij niet zoveel.



Links een pressurized bakje, rechts een normale.
pi_103177977
fijner malen en/of grotere dosis.
Alle voorgemalen espresso in de supermarkt is te grof gemalen.
Het aanstampen heeft nauwelijks invloed.

Voor de smaak is het vers malen het belangrijkst, na enkel uren gaat de smaak al achteruit. Dus zelf malen is de enige optie voor lekkere koffie.
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 15:25:47 #70
310990 Granduppaaaaah
Dolfijnen Reiki Specialist
pi_103375112
Ik zoek eigenlijk het topic met de links naar webwinkels met de bijbehorende verzendkosten, heb zelf net een winkel gevonden die voor 1,35 verzend (echter wel alleen als je 500 gram besteld).

http://www.mastersteaandcoffee.nl/

Zou hem er graag bij hebben want het wordt tijd dat alle leveranciers overgaan van pakketpost op brievenbuspost en dit stimuleert de concurrentie.
pi_103421395
heeft iemand hier een civetkat ?

c_/

* Ja mods dit is on topic ;)
[quote][img]http://i.fokzine.net/templates/forum2009/i/p/1s.gif[/img] Op zondag 16 januari 2011 18:23 schreef Witchfynder het volgende:[..]
Soort mix tussen Hawkwind, Immortal en een Nespresso reclame.[/quote]
pi_103422133
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2011 17:34 schreef N.I.M.B.Y. het volgende:
heeft iemand hier een civetkat ?

c_/

* Ja mods dit is on topic ;)
Alleen een europese korthaar. Maar als je interesse hebt, wil ik haar best eens een paar koffiebonen voeren en laten uitpoepen ;)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_103422317
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2011 17:56 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Alleen een europese korthaar. Maar als je interesse hebt, wil ik haar best eens een paar koffiebonen voeren en laten uitpoepen ;)
:D

Maar zonder gekheid heeft iemand hier dat al eens geproefd?
En zo ja hoe beviel het? :)
[quote][img]http://i.fokzine.net/templates/forum2009/i/p/1s.gif[/img] Op zondag 16 januari 2011 18:23 schreef Witchfynder het volgende:[..]
Soort mix tussen Hawkwind, Immortal en een Nespresso reclame.[/quote]
pi_103440005
:D

Okay dit klinkt ongeloofwaardig maar,

Ik heb net voor het eerst in mijn leven Kopi Luwak op !!

Het zit zo ik was mijn pa zijn laptop terug aan het brengen na upgrade tot ubuntu 11.04 (nee geen 11.10)
En hij had dus uit Indonesië Kopi Luwak meegenomen en vroeg of ik het eens wilde proberen :D
Ik gelijk JA gezegd wat zo'n kans krijg je niet elke dag.

Morgen zal ik een foto posten van de verpakking ;)

Maar goed het is toebroek gemaakt dus poeder in het glas en dan kokend water erop gooien.
Dan direct het glas afdekken met een deksel om het aroma te behouden.

En dan minimaal 3 minuten wachten.....

Toen de ervaring, Ik vond het eigenlijk ruiken als gewone koffie misschien iets zoeter of beter gezegd minder scherp.

De eerste slok was ook een verademing het was echt lekker volle koffiesmaak maar de kenmerkende bitterheid was veel genuanceerder of zachter is misschien een beter omschrijving.

Het is dus geen robuuste koffie maar meer een zachte met toch nog een volle smaak.

Erg lekker dus en ik heb nog een pakje meegekregen ook *O* *O*

Waar je wel mee op moet letten is dat je de koffie na openen van de verpakking niet lang kan bewaren het aroma gaat dan snel verloren dus kleine verpakkingen kopen of met veel vrienden ervan genieten ;)

c_/
[quote][img]http://i.fokzine.net/templates/forum2009/i/p/1s.gif[/img] Op zondag 16 januari 2011 18:23 schreef Witchfynder het volgende:[..]
Soort mix tussen Hawkwind, Immortal en een Nespresso reclame.[/quote]
pi_103440893


Net dezelfde verpakking gegoogeld ;)
[quote][img]http://i.fokzine.net/templates/forum2009/i/p/1s.gif[/img] Op zondag 16 januari 2011 18:23 schreef Witchfynder het volgende:[..]
Soort mix tussen Hawkwind, Immortal en een Nespresso reclame.[/quote]
pi_103705641
Ik heb vandaag een cafétierre gekocht! Dit icm mijn al eerder gekochte bonenmaler :7

Heerlijk!
pi_103780555
Nog een paar pads en de Senseo gaat de deur uit! *O*

Zelfs ouderwets koffie opgieten in een filterzakkie is lekkerder dan die pleur uit een pad.

Ben steeds een grotere fan aan het worden van een lekker bakkie koffie! Nu nog een bonenmaler :D

Zijn er nog een beetje betaalbare alternatieven voor een bonenmaler? kan op dit moment geen 200¤ uitgeven aan zo'n ding......
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
  maandag 31 oktober 2011 @ 12:29:29 #78
97745 Thorical
finding a way
pi_103781351
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 12:08 schreef RoaRRR het volgende:
Nog een paar pads en de Senseo gaat de deur uit! *O*

Zelfs ouderwets koffie opgieten in een filterzakkie is lekkerder dan die pleur uit een pad.

Ben steeds een grotere fan aan het worden van een lekker bakkie koffie! Nu nog een bonenmaler :D

Zijn er nog een beetje betaalbare alternatieven voor een bonenmaler? kan op dit moment geen 200¤ uitgeven aan zo'n ding......
Dat vind ik nou zo raar, bewust vieze dingen drinken omdat je ze nog in huis hebt.
Voor een bonenmaler kan je je op de 2e hand markt kunnen oriënteren. En dan kan je voor rond 50¤ best wel leuke dingen vinden.
pi_103781488
Ach ikzelf heb altijd weinig Senseo gedronken maar de vriendin vond het gemakkelijk. Ik slinger zelf meestal de espresso-pot op het vuur of zet koffie met de cafetierre.

Ding de deur uit en er niet meer over lullen :7
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 31 oktober 2011 @ 16:03:05 #80
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_103789059
Ik ga mijn old school Francis Francis (beginners machine) de deur uit doen en wil een machine voor betere espresso's waar bij tijd en wijlen wat melk geschuimd gaat worden.

Is de Vibiemme Domobar de juiste machine voor mij? B-)
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_103789686
quote:
6s.gif Op maandag 31 oktober 2011 16:03 schreef Dark_Angelus het volgende:
Ik ga mijn old school Francis Francis (beginners machine) de deur uit doen en wil een machine voor betere espresso's waar bij tijd en wijlen wat melk geschuimd gaat worden.

Is de Vibiemme Domobar de juiste machine voor mij? B-)
Even mijn aanrecht spammen hoor :)



Als je vooral espresso's wilt maken, en slechts af en toe cappu's: prima ding! Hij heeft een single boiler, dus je zult moeten switchen van water naar stoom, en daarna weer terug. Maar daar zijn handige truukjes voor, om na een melksessie weer snel de temperatuur omlaag te hebben voor koffiezetten. Ik ben er helemaal dol op. En er kan ook bijna niks aan kapot ^O^
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_103883048
Ik, wil eigenlijk ook een bonen maler kopen, maar vind 100 euro beetje teveel eigenlijk.

Hoe zijn zulke molens nou eigenlijk?
http://link.marktplaats.nl/498894723

of is dat echt een no go?
pi_103892497
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 17:56 schreef _-Kaas-_ het volgende:
Ik, wil eigenlijk ook een bonen maler kopen, maar vind 100 euro beetje teveel eigenlijk.

Hoe zijn zulke molens nou eigenlijk?
http://link.marktplaats.nl/498894723

of is dat echt een no go?
De belangrijkste vraag is: voor wat voor zetmethode wil je malen?
pi_103913746
Gisteren een belachelijke voorraad koffie ingeslagen :)
Bij van Pommeren in Utrecht is de zoon van de eigenaar een micro-branderijtje begonnen achterin in de winkel. Kleine batches, aparte koffies, en vers gebrand. 2 collega's die pas een keer bij mij koffie hadden gedronken wilden ook wel wat kopen, dus ik ging met een boodschappenlijstje op pad.

Wat guatemala, honduras, een blend, malawi en colombiaanse koffies aangeschaft, allemaal van eigen branderij, en afgelopen maandag gebrand.

Met 6 zakken krakend verse koffie in huis rook het erg lekker :9. verder zelf een naked PF aangeschaft om eens mee te prutsen. De eerste resultaten zijn prima, en ik heb zowaar niet mn keuken ondergespetterd!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_103916959
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 21:07 schreef Bigs het volgende:

[..]

De belangrijkste vraag is: voor wat voor zetmethode wil je malen?
Voor een normaal koffie zet apparaat, of zo'n mokka express. Waar zijn deze dan voor geschikt?
pi_103917446
Zulke handmolens schijnen voor dat soort malingen meer dan prima te zijn, buiten het feit dat je je een lamme arm draait ;)
Espresso vereist een dusdanig fijne en consistente maling, dat ze het niet allemaal aankunnen. Maargoed, daar zijn ze toendertijd natuurlijk ook niet voor gemaakt.

Zoek eens op PeDe op koffiefora bijvoorbeeld, of Zassenhaus
Jeremy Clarkson: You can buy one of these cars and tell people you drive a mid-engined, rearwheel drive, turbocharged, convertible Mercedes Benz
pi_103918619
Zo, dit ga ik ook eens volgen, een broer van een goede vriend van mij is heel erg thuis in deze wereld en ik vind het zelf ook interessant. Hoop hier wat tips te vinden om wat goedkoop ook iets lekkers te maken thuis.

Ik dacht zelf aan de combinatie maler + french press, met goede bonen kan dat echt goede koffie opleveren. Alleen zijn die malers nogal duur, en met de hand malen blijft wel een rotklus.
Buy it, use it, break it, fix it,
Trash it, change it, mail - upgrade it,
Charge it, point it, zoom it, press it,
Snap it, work it, quick - erase it,
pi_103918666
Of gaat het hier louter of espresso's?
Buy it, use it, break it, fix it,
Trash it, change it, mail - upgrade it,
Charge it, point it, zoom it, press it,
Snap it, work it, quick - erase it,
pi_103918823
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 16:30 schreef Agiath het volgende:
Of gaat het hier louter of espresso's?
Nee joh, filterkoffie is juist aan een opmars bezig en de cafetière is een eeuwige klassieker :Y

Voor cafetières heb je trouwens geen heel dure maler nodig (alhoewel het wel smaakverschil kan geven natuurlijk).. een Solis Scala, Bodum of een Delonghi kan dat prima verzorgen.
pi_103918941
Hoe weet je trouwens of een maling goed is voor bijvoorbeeld filterkoffie of dergelijke? Bij espresso is het vrij eenvoudig te merken wanneer het niet goed is (goed krijgen is een tweede)
Jeremy Clarkson: You can buy one of these cars and tell people you drive a mid-engined, rearwheel drive, turbocharged, convertible Mercedes Benz
pi_103921714
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 16:39 schreef Blamm het volgende:
Hoe weet je trouwens of een maling goed is voor bijvoorbeeld filterkoffie of dergelijke? Bij espresso is het vrij eenvoudig te merken wanneer het niet goed is (goed krijgen is een tweede)
Goede vraag en ik weet het antwoord niet. Ik denk alleen dat de marge bij filterkoffie veel groter is.
pi_103947182
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 16:39 schreef Blamm het volgende:
Hoe weet je trouwens of een maling goed is voor bijvoorbeeld filterkoffie of dergelijke? Bij espresso is het vrij eenvoudig te merken wanneer het niet goed is (goed krijgen is een tweede)
Als het te fijn is, loopt het filter voor geen meter door omdat alle poriën in het papier verstoppen, en kun je drab onderin je kopje krijgen. Filterkoffie is niet zo snel te grof, er worden tenslotte in de supermarkt ook meerder malingen van verkocht.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_103989276
Omdat ik veel op reis ben voor mn werk en een lekkere espresso mijn grootste gemis is, heb ik een handpresso gekocht :P

vanavond voor het eerst proberen, ben erg benieuwd.
pi_104172047
Ik zit eraan te denken om een Solis Master Espresso 113 (http://www.kieskeurig.nl/(...)espresso_113/292276/) aan te schaffen.

Al een tijdje kijk ik uit naar een barista espresso apparaat en mijn oog is hierop gevallen door de mooie, degelijke uitstraling en de aangeboden programmeerbare instellingen.

Nu ben ik zelf geen expert en na een beetje rondkijken vind ik over het algemeen positieve reviews. Ik vraag me alleen af hoe het merk Solis zich verhoud tegenover de bekendere merken en of iemand een indicatie kan geven van wat ik van de kwaliteit kan verwachten (prijs rond de ¤550,-).
Now and then, I announce "I know you're listening" to empty rooms.
If I'm wrong, nobody knows.
And if I'm right, maybe I just freaked the hell out of some secret organization.
// http://xkcd.com
  woensdag 9 november 2011 @ 20:19:41 #95
97745 Thorical
finding a way
pi_104175831
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 november 2011 10:09 schreef Byte_Me het volgende:
Omdat ik veel op reis ben voor mn werk en een lekkere espresso mijn grootste gemis is, heb ik een handpresso gekocht :P

vanavond voor het eerst proberen, ben erg benieuwd.
En? Is het wat je er van verwachtte?
pi_104177243
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2011 20:19 schreef Thorical het volgende:

[..]

En? Is het wat je er van verwachtte?
nee, had hem bij mn ouders laten bezorgen omdat ik een weekje weg was, waren ze hem vergeten mee te brengen :')

zaterdag heb ik hem waarschijnlijk.
pi_104179861
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2011 19:13 schreef r2dGeert het volgende:
Ik zit eraan te denken om een Solis Master Espresso 113 (http://www.kieskeurig.nl/(...)espresso_113/292276/) aan te schaffen.

Al een tijdje kijk ik uit naar een barista espresso apparaat en mijn oog is hierop gevallen door de mooie, degelijke uitstraling en de aangeboden programmeerbare instellingen.

Nu ben ik zelf geen expert en na een beetje rondkijken vind ik over het algemeen positieve reviews. Ik vraag me alleen af hoe het merk Solis zich verhoud tegenover de bekendere merken en of iemand een indicatie kan geven van wat ik van de kwaliteit kan verwachten (prijs rond de ¤550,-).
Het is wel een gebruiksvriendelijk apparaat (as in niet heel kritisch qua maling e.d.) wat er zeker vet uitziet. Maar als je de perfecte espresso wil gaan najagen is hij ongeschikt. Dan is een veel goedkopere Gaggia Classic bijvoorbeeld veel geschikter. Bij nader inzien weet ik dat even niet zeker meer, misschien haal ik eea door elkaar.
pi_104179984
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2011 21:36 schreef Bigs het volgende:

[..]

Het is wel een gebruiksvriendelijk apparaat (as in niet heel kritisch qua maling e.d.) wat er zeker vet uitziet. Maar als je de perfecte espresso wil gaan najagen is hij ongeschikt. Dan is een veel goedkopere Gaggia Classic bijvoorbeeld veel geschikter.
Ik snap de beargumentatie niet goed. Zeg je nu dat hij dit apparaat er wel goed uit ziet maar eigelijk niet zoveel voorstelt wat betreft een goede kop espresso? Of is dat te zwart wit?
Now and then, I announce "I know you're listening" to empty rooms.
If I'm wrong, nobody knows.
And if I'm right, maybe I just freaked the hell out of some secret organization.
// http://xkcd.com
pi_104193569
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2011 21:38 schreef r2dGeert het volgende:

[..]

Ik snap de beargumentatie niet goed. Zeg je nu dat hij dit apparaat er wel goed uit ziet maar eigelijk niet zoveel voorstelt wat betreft een goede kop espresso? Of is dat te zwart wit?
Dat klopt ja.. dit apparaat heeft een thermoblock om het water te verwarmen. Dit geeft over het algemeen slechtere resultaten dan een boiler (waar alle andere espressomachines uit de prijsklasse van de Solis mee uitgerust zijn). Voordeel is echter wel dat een thermoblock snel opwarmt, dat bedoel ik met gebruiksvriendeiljk.

Hetzelfde geldt voor het filter.. dit heeft een dubbele bodem waardoor het zelf druk opbouwt onafhankelijk van de maling van de koffie. Het voordeel is dat je zelfs met voorgemalen supermarktkoffie een redelijke espresso kunt brouwen. Het nadeel is dat je qua smaak gelijk aan het plafond zit.. het trekken van een mooi 30 seconden shot behoort niet tot de mogelijkheden.

Tot slot is de Solis ook geschikt voor pads, bij de meeste machines betekent dit dat er een compromis is gesloten in de zetgroep omdat de meeste machines voor pads het water over een kleiner oppervlak verdelen. Dit betekent dat de waterverdeling niet optimaal is op het moment dat je gewoon losse koffie gebruikt.

Owja en de stoomarm die erbij zit is een 'panarello' model. Ook weer gebruiksvriendelijk (een aap kan daar nog melk mee opschuimen), maar niet geschikt voor het maken van het begeerde microfoam.

Ik heb zelf ook naar de Master Espresso gekeken, maar ben uiteindelijk voor een Ascaso Dream gegaan. Zelfde prijsklasse, ook een mooi design, maar met een degelijke bronzen boiler, 'normale' stoompijp en zonder onnodige technische snufjes. Echter dan heb je wel een machine waar een goede maling van belang is, dus je zult ook gelijk een koffiemolen moeten aanschaffen. En als je met die 'normale' stoompijp aan de slag gaat (er zit ook een panarello bij) dan kun je wel 3 liter melk in huis halen om mee te oefenen. Dat bedoel ik met iets minder gebruiksvriendelijk :) Het kan dus best zijn dat de Master Espresso veel beter bij je wensen past. In de rest van de wereld heet het ding trouwens Breville BES820.
pi_104201438
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2011 10:04 schreef Bigs het volgende:

[..]

Dat klopt ja.. dit apparaat heeft een thermoblock om het water te verwarmen. Dit geeft over het algemeen slechtere resultaten dan een boiler (waar alle andere espressomachines uit de prijsklasse van de Solis mee uitgerust zijn). Voordeel is echter wel dat een thermoblock snel opwarmt, dat bedoel ik met gebruiksvriendeiljk.

Hetzelfde geldt voor het filter.. dit heeft een dubbele bodem waardoor het zelf druk opbouwt onafhankelijk van de maling van de koffie. Het voordeel is dat je zelfs met voorgemalen supermarktkoffie een redelijke espresso kunt brouwen. Het nadeel is dat je qua smaak gelijk aan het plafond zit.. het trekken van een mooi 30 seconden shot behoort niet tot de mogelijkheden.

Tot slot is de Solis ook geschikt voor pads, bij de meeste machines betekent dit dat er een compromis is gesloten in de zetgroep omdat de meeste machines voor pads het water over een kleiner oppervlak verdelen. Dit betekent dat de waterverdeling niet optimaal is op het moment dat je gewoon losse koffie gebruikt.

Owja en de stoomarm die erbij zit is een 'panarello' model. Ook weer gebruiksvriendelijk (een aap kan daar nog melk mee opschuimen), maar niet geschikt voor het maken van het begeerde microfoam.

Ik heb zelf ook naar de Master Espresso gekeken, maar ben uiteindelijk voor een Ascaso Dream gegaan. Zelfde prijsklasse, ook een mooi design, maar met een degelijke bronzen boiler, 'normale' stoompijp en zonder onnodige technische snufjes. Echter dan heb je wel een machine waar een goede maling van belang is, dus je zult ook gelijk een koffiemolen moeten aanschaffen. En als je met die 'normale' stoompijp aan de slag gaat (er zit ook een panarello bij) dan kun je wel 3 liter melk in huis halen om mee te oefenen. Dat bedoel ik met iets minder gebruiksvriendelijk :) Het kan dus best zijn dat de Master Espresso veel beter bij je wensen past. In de rest van de wereld heet het ding trouwens Breville BES820.
Bedankt voor de toelichting, het is me nu een stuk duidelijker! Ik moet dus even nadenken over waar de prioriteiten liggen; ik waardeer een goede bak koffie, maar ik hoef niet 'hardcore' de beste bak te hebben. Snelheid en gebruiksvriendelijkheid staan daarom voor mij misschien meer voorop.

Heb je misschien ook wat informatie over de verschillen in onderhoud waar ik rekening mee moet houden tussen een apparaat als de Solis en b.v. de Ascaco (het type wat jij noemt)?
Now and then, I announce "I know you're listening" to empty rooms.
If I'm wrong, nobody knows.
And if I'm right, maybe I just freaked the hell out of some secret organization.
// http://xkcd.com
pi_104264383
Iemand hier ervaring met de Technivorm filtermachines? Mijn oma heeft er al sinds jaar en dag een en die doet het nog perfect, volgens mijn oma is de koffie uit een Technivorm heter dan bij de meeste andere machines.

Op de website spreken ze ook over een speciaal permanent filter met gouden laagje, dat de aroma's beter door zou laten, feit of fabel?

Vind het namelijk prachtige machines en zou er graag een bezitten, ben een fervent zwarte-filterkoffiedrinker.
(En 10 jaar garantie, langer dan op een Kia, en bijna net zo duur! :P)
Vogelbek-verdubbel-inator
pi_104821558
ik kwam er toevallig achter dat dit weekend in eindhoven de finale van de dutch barista championship is. kun je daar zo gaan kijken? er is nauwelijks info te vinden.

http://www.scae-dcp.nl/index.php

ik dacht, in dit topic zijn vast meer mensen die er naartoe gaan/willen
het is om 14.00 in de ozzo bar vh vdvalk hotel. ik ga zeker even kijken c_/
pi_104904647
Iemand nog een mening over de DeLonghi ECAM 23.450.S?
  maandag 28 november 2011 @ 10:30:15 #104
97745 Thorical
finding a way
pi_104913970
quote:
0s.gif Op zondag 27 november 2011 23:17 schreef oltskool het volgende:
Iemand nog een mening over de DeLonghi ECAM 23.450.S?
Nee maar op http://www.kieskeurig.nl/(...)450s/reviews/891921/ zijn de gebruikers er best positief over.
pi_104914184
Daarom vroeg ik het hier ook. Info over die Delonghi van de site van Oostendorp (Tiel):

DeLonghi ECAM 23.450 Intensa. rating* 92/100. De compacte nieuwe volautomaat van DeLonghi.
ECAM 23450 3e versie alleen bij Oostendorp met 4 jaar garantie, evt. een DeLonghi welkomstpakket en extra koffie, test van uw toestel en instructie. BEL ONS EERST OF HET TOESTEL BESCHIKBAAR IS.

- Half the size, double the punch.
De ECAM 23450 S OneTouch is ongeveer 1/2 zo klein als andere automaten bijv. een 'kleine' WMF 800 of Jura Z7. De watertank en afvalbakje zijn even groot, de molen en zetgroepdiameter van de ECAM is veel groter dan van de Jura Z7 en de Philips Xelsis. Een superkleine automaat die veel krachtigere espresso en dus smaakvollere cappuccino kan maken, maar net zo snel en net zo vaak als z'n grotere collega's. En vooral: veel heter! Naar verwachting vraagt de ECAM Intensa minder zorg en onderhoud.

DeLonghi ECAM 23.450 Intensa alleen bij Oostendorp met 4 jaar garantie



- Money matters.
Al eens nagedacht hoeveel een OneTouch machine u de komende 5 jaar gaat kosten? Misschien wel meer dan een 2e auto als u niet oppast... Afschrijving, reinigingsmiddelen, koffieverbruik, energieverbruik en onderhoud- en reparatiekosten. De ECAM 4-50 is het systeem met de laagste kosten. Mits u hem bij uw dealer Oostendorp laat onderhouden natuurlijk.

- Basic and effective engineering: Keep it simpel.
DeLonghi test en verbetert voortdurend. Bij de ECAM 23.450 is veel geinvesteerd in de ontwikkeling. Dat merken we in nog hogere betrouwbaarheid. Dat blijkt inmiddels wel uit onze langdurige tests. Ook heeft DeLonghi al 10 jaar ervaring met een effectief melkopschuimsysteem, dat nu gecopieerd wordt door Philips topmodel Xelsis. De ECAM 4-50 heeft een nieuw systeem dat veelzijdig en hygenisch is.

Inmiddels is Oostendorp absoluut dé DeLonghi specialist in Nederland. Wij gaan nooit uit van gevestigde namen en reputaties: elk nieuw model moet goed zijn! Als u een goede espresso-automaat met technische ondersteuning en service wilt, zijn wij hét adres.


Oostendorp superautomaten adviseert Geels koffiebonen. Klik op afbeelding voor info.




DeLonghi en kwaliteit. In alle grote forums zijn consumenten het eens; DeLonghi maakt betaalbare en betrouwbare automaten, met een top epresso- en cappuccino-smaak. Dan gaat het nog om de oude EAM en ESAM series, niet over de moderne Intensa's en Perfecta's. De Perfecta is door koffiebranders al uitgeroepen tot beste volautomaat ter wereld. En de nieuwe ECAM Intensa is gebouwd om elke serieuze test te winnen. De eerste test (TV-Week, Oosterrijk) is al binnen: ECAM Intensa nr.1, Saeco Syntia nr.2

De ECAM Intensa beschikt over een 'warmhoudplaatje' voor de kopjes. Alleen bij de ECAM 23.450S is dit elektrisch verwarmt. Alle ECAM´s hebben het A+ energy label, 10-30% zuiniger dan label . Met Philips (Syntia HD 8838, SNT6720, Xelsis) en DeLonghi zijn de enige die A-klasse toestellen bouwen.

Waarom is de DeLonghi ECAM zo populair ?
- de Intensa ECAM Brewgroup heeft de grootste diameter van alle volautomaten. Hierdoor is het 'koffiebed' het dunste. De extractie is dan zeer gelijkmatig en de kans op 'verstopping' is minimaal.
- Dankzij, of beter omdat de laag koffie zo dun is moet er heel fijn worden gemalen. DeLonghi gebruikt hiervoor de grootste, sterkste molens, veel groter dan Jura, Saeco, Bosch/Siemens etc. Elke molen wordt met een laser afgesteld.
- Zoals een Barista dat doet oefent een ECAM mechanische druk uit op het koffiebed. De ECAM blijft nadrukken, ook tijdens het voorbroeien van de koffie. De uitgeworpen koffiedik-schijfjes zijn kurkdroog en keihard door het persen en decompressie.
- De constructie van het systeem laat een zeer hoge watertemperatuur toe. Dit is heel belangrijk voor speciale espresso melanges. Maar ook goed nieuws voor liefhebbers van gloeiend hete koffie.
- Elk systeem wordt gedurende 50 minuten getest op een testbank. Een percentage van de machines ondergaat ook duurtests om levensduur en componentkwaliteit te controleren.

ECAM 22.110 SB, ECAM 22.110B en ECAM 23.450 B en S zijn meestal op voorraad. Bel ons voor de zekerheid 0344-613289 . Over service en garantie hoeft u zich bij ons geen zorgen te maken. Elke ECAM krijgt het uitgebreide Oostendorp-pakket:

- 4 jaar NL-garantie (jaar 1 en 2 aan huis) op gehele toestel max. 12.000 kps.
- DeLonghi NL welkomstpakket, varieert per maand. Informeer!

- laag tarief werkplaatsservice (bij onderhoud en reparatie na garantieperiode)
- gratis vervangtoestel tijdens onderhoudsbeurten en reparatie
- gedegen uitleg en controle van het toestel bij aflevering
- Oostendorp pakket 1 kg kwaliteitkoffie bij ECAM 23.450.

Nieuw 8/10; De ECAM 23.450S 3e versie wordt nú alleen bij Oostendorp met 4 jaar garantie verkocht in onze winkel. Nieuw tov. de ´gewone´ ECAM 23.450 zijn;
- lager waterverbruik,
- kortere bereidingstijd cappuccino
- nieuwe lekbak, met stoomreflector
- nieuwe bonenmolen.
sept/10 De rating* van de ECAM 23.450 S3 is gestegen met 2 punten. Van 86 naar 88.
dec./10 Door betere garantievoorwaarden met 4 punten gestegen; Van 88 naar 92!

Rating* wordt samengesteld uit ratio winkelverkoopprijs, service, betrouwbaarheid, onderhoudskosten, koffiekwaliteit, verbruik. Het maximum aantal is 100 punten. Niet alle parameters zijn constant, dus de rating kan wijzigen.

Foute modellen, hieraan herkent u direct dat een bedrijf zich met grijze import bezighoudt;
- ECAM 23.240 (franse markt)
- ECAM 23.440 (franse markt)
- ECAM 23.210 WH (duitse / italiaanse markt)
- ECAM 23.420 SR (duitse markt)
- ESAM 04.320 (duits)
- ESAM 5400, andere dan versie ´BLACK`
- ESAM 5450 (WH)
- ESAM 6700 (duits)
pi_105202468
Ik hoorde gisteren een medewerker van de mediamarkt zeggen dat ze 1 op de 4 delonghi's terugkrijgen voor reparatie omdat er zoveel plastic inzit. Is de mediamarkt dan een bedrijf dat "foute" modellen importeert?
Volgens hem was Saeco beter ( dat lijkt mij nou op en top plastic)

( Ik hou het nog wel ff bij m'n pruttelkannetje)
pi_105203063
quote:
0s.gif Op maandag 5 december 2011 11:35 schreef quirina het volgende:
Ik hoorde gisteren een medewerker van de mediamarkt zeggen dat ze 1 op de 4 delonghi's terugkrijgen voor reparatie omdat er zoveel plastic inzit. Is de mediamarkt dan een bedrijf dat "foute" modellen importeert?
Volgens hem was Saeco beter ( dat lijkt mij nou op en top plastic)

( Ik hou het nog wel ff bij m'n pruttelkannetje)
Ik vertrouw eigenlijk nooit Mediamarkt verkopers. Niets persoonlijks, maar ik heb daar gewoon al teveel onzin voorbij horen komen.

Het kan best zijn dat er veel DeLonghi's terugkomen, alhoewel je dat altijd af moet zetten tegen de verkoopaantallen. Maar ik betwijfel of dat door de hoeveelheid plastic, want inderdaad Saeco's uit gelijke klassen bevatten waarschijnlijk net zoveel plastic.

Zonder degelijk onderhoud begeeft elke automaat het binnen 3 jaar sowieso volgens mij.
  maandag 5 december 2011 @ 12:10:44 #108
8369 speknek
Another day another slay
pi_105203521
Kun je voor 740 euro niet gewoon beter een Jura kopen met metalen binnenkant?

edit: ik zie nu dat die DeLonghi als beste getest is door de consumentenbond, en hoewel dat ook niet altijd klopt, lijkt me dat je er geen buil aan zult kopen.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_105212239
740 euro is een aardige prijs om een buil aan te vallen.
Metaal is toch duurzamer dan plastic? Dan kan een Jura toch alleen maar beter zijn dan een plastic Delonghi?
  donderdag 15 december 2011 @ 20:48:49 #110
310990 Granduppaaaaah
Dolfijnen Reiki Specialist
pi_105630944
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 november 2011 21:24 schreef drdoofenshmirtz het volgende:
Iemand hier ervaring met de Technivorm filtermachines? Mijn oma heeft er al sinds jaar en dag een en die doet het nog perfect, volgens mijn oma is de koffie uit een Technivorm heter dan bij de meeste andere machines.

Op de website spreken ze ook over een speciaal permanent filter met gouden laagje, dat de aroma's beter door zou laten, feit of fabel?

Vind het namelijk prachtige machines en zou er graag een bezitten, ben een fervent zwarte-filterkoffiedrinker.
(En 10 jaar garantie, langer dan op een Kia, en bijna net zo duur! :P)
Hmm ja heb er ervaring mee, maar kan er weinig over zeggen, behalve dat hun smaak en bouwkwaliteit overal (wereldwijd) de lucht worden in geprezen. Heb zelf een Technivorm van Douwe Egberts, en sta op het punt een andere kleur te kopen, echter nu lees ik op de website van Filterkoffieapparaat.nl dat de 1450 Watts van de normale Technivorm Moccamaster voor een hogere temperatuur zorgt dan de 1200 Watts van de DE machine, en het is mij qua dat apparaat nu juist te doen om de juiste temperatuur. Ik dacht altijd dat het met zetsnelheid had te maken, maar dat is helaas alleen maar een gok, en een thermometer heb ik niet dus ik sta nog in dubio over welke te kopen, de DE machine is namelijk 40 euro goedkoper.

Wanneer je een goedkope gekleurde Technivorm wil moet je trouwens bij Koffiewarenhuis.nl zijn, en de standaard zilveren versie is nu in de aanbieding bij Filterkoffieapparaat.nl voor 159 euro geloof ik.
Trouwens ik weet niet of anderen dit kunne verifiëren, maar thermoskannen hebben de neiging de koffie iets van zijn temperatuur te ontdoen, dus dat is misschien iets om qua overweging mee te nemen.
  donderdag 15 december 2011 @ 20:54:15 #111
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_105631239
quote:
0s.gif Op maandag 5 december 2011 11:35 schreef quirina het volgende:
Ik hoorde gisteren een medewerker van de mediamarkt zeggen dat ze 1 op de 4 delonghi's terugkrijgen voor reparatie omdat er zoveel plastic inzit. Is de mediamarkt dan een bedrijf dat "foute" modellen importeert?
Volgens hem was Saeco beter ( dat lijkt mij nou op en top plastic)

( Ik hou het nog wel ff bij m'n pruttelkannetje)
Ik zou een mediamarkt medewerker verder niet zo vertrouwen, maar een delonghi zou ik ook niet kopen. Neem een jura en wees er lief voor, gaat een leven lang mee.
Bij veel riu hotels staan bij het zelfbedienings ontbijtbuffet jura's
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 17 december 2011 @ 16:17:08 #112
8369 speknek
Another day another slay
pi_105695224
Bah, ik koop altijd Lavazza bonen bij de plaatselijke super, maar ik was van de week in de AH en daar hadden ze alleen DE (wat ik sowieso niet probeer), en AH Excellent/Perla in de aanbieding. Dus maar twee zakken van die laatste gekocht. Smaakt gewoon naar senseo/filterkoffie! Ik heb hem maar op z'n sterkst gezet en doe kleine kopjes, dan is het nog wel okay, maar ik zit nu dus met een kilo niet lekkere bonen, grrr.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  donderdag 5 januari 2012 @ 11:23:15 #113
3011 E.T.
hormonaal stuiterballetje
pi_106431796
Advies gevraagd! ;)
Ik heb nu een (goedkope) volautomaat die aan vervanging toe is.. We willen wel weer een volautomaat, maar wel eentje die hetere koffie aflevert, goed degelijk .. Melk-kunstjes zijn leuk, niet noodzakelijk. Stoompijpje wel noodzakelijk ;)

Budget tot 800 euro ofzo.
Zit zelf te denken in de richting van een Siemens/Bosch EQ.7 serie (of een van de 'betere' modellen uit de EQ.5 serie), een Saeco Exprelia (nu ook een seaco die maakt op zich wel prima koffie).. of misschien toch Jura of Gaggia?

Reviews zijn niet dikgezaaid, die machines worden natuurlijk ook niet zo vaak verkocht als bijv. senseo's ofzo ;)

Welke volautomaat heeft jullie voorkeur bij genoemd budget?
I can only please one person per day. Today is not your day. Tomorrow isn't looking too good either.
pi_106644400
Binnenkort de trotse eigenaar van een X7 iperEspresso van illy. Vandaag wezen proeven en ik vond het echt een van de beste espresso's die ik ooit heb gedronken uit een automatische machine. ^O^

Koning.
pi_106645394
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 15:53 schreef tha_dark het volgende:
Binnenkort de trotse eigenaar van een X7 iperEspresso van illy. Vandaag wezen proeven en ik vond het echt een van de beste espresso's die ik ooit heb gedronken uit een automatische machine. ^O^

[ afbeelding ]
Leuke machine inderdaad.. voordeel is de stabiele boilertemperatuur (dankzij elektronische regeling). Dat helpt wel bij het verkrijgen van constante kwaliteit.
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 10 januari 2012 @ 16:23:32 #116
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_106645575
Heb nog een X1 staan die we mogelijk verkopen :Y)
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_106645649
De X1 is voor mij iets te prijzig als student zijnde. ;)
Koning.
  dinsdag 10 januari 2012 @ 17:23:03 #118
105905 peejdorie
... kinderpindakaas!
pi_106647769
Ik heb net via marktplaats een X1 gekocht (als student zijnde ;) ¤40). Moet nu alleen even een nieuw ringetje plaatsen en een uitloopverdeler erop schroeven, de eerste was kapot en de tweede miste. Wel een tof apparaat!

quote:
6s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 16:23 schreef Dark_Angelus het volgende:
Heb nog een X1 staan die we mogelijk verkopen :Y)
Hoezo doe je 'm weg trouwens?
pi_106686434
kookpunt weigert mn machine te onderhouden want niet bij hen gekocht... kinderachtig, maar wie weet n alternatief in de regio rotterdam?
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 11 januari 2012 @ 16:53:26 #120
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_106687062
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 17:23 schreef peejdorie het volgende:

[..]

Hoezo doe je 'm weg trouwens?
Gaat vervangen worden voor een Vibiemme.
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_107115038
Welke melk schuimt het beste ? Iemand tips ?

Ik gebruik tegenwoordig een Saeco Xelsis hd8942 http://www.koffiecenter.(...)42-xelsis-focus.html
Min-e zei het volgende: Als jij een vrouw was geweest, was je echt een slet geweest..
  maandag 23 januari 2012 @ 13:31:31 #122
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_107136817
quote:
7s.gif Op woensdag 11 januari 2012 16:53 schreef Dark_Angelus het volgende:

[..]

Gaat vervangen worden voor een Vibiemme.
Daar word je blij van, fijne machine!

Ik heb ook weer lekkere boontjes: kwam van de zomer vaak Bristot tegen als veelgetapt huismerk in Italiaanse espressobars, en nu vond ik m bij toeval bij Intratuin. Je weet natuurlijk nooit hoe vers het is, bonen die al vanuit Italië geimporteerd zijn en dan nog eens x weken bij Intratuin in een magazijn liggen. Maar deze zijn prima! c_/

@ clio sport: ik heb de beste ervaring met friesche vlag langlekker, en dan de volle variant. Albert heijn heeft speciale cappuchino melk, die is ook wel ok. Beiden buiten het koelvak te vinden.

[ Bericht 10% gewijzigd door Gripper op 23-01-2012 13:57:51 ]
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_107137070
quote:
0s.gif Op maandag 23 januari 2012 13:51 schreef Gripper het volgende:

@ clio sport: ik heb de beste ervaring met friesche vlag langlekker, en dan de volle variant. Albert heijn heeft speciale cappuchino melk, die is ook wel ok. Beiden buiten het koelvak te vinden.
Friesche vlag gehaald, even proberen. Thx :)
Min-e zei het volgende: Als jij een vrouw was geweest, was je echt een slet geweest..
  maandag 23 januari 2012 @ 14:01:44 #125
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_107137093
Iemand hier bekend met SEI Caffé?



http://www.seicaffe.it/seicaffe/public_html/en/index.htm

Ben zeer enthousiast over deze bonen, maar de verkrijgbaarheid is nogal beperkt.
In Amsterdam, voor zover ik weet, alleen bij Feduzzi in de Scheldestraat.
Of weet iemand nog andere adresjes in Amsterdam voor deze koffiebonen?
pi_107137094
Speciale cappuccinomelk is onzin.. dat gebruiken de Italianen toch ook niet :') Misschien is het wat als je melk opklopt in een steelpan, maar als je stoom gebruikt kun je het beste gewoon koude, verse, volle melk gebruiken. Magere melk kan ook, maar geeft naar mijn mening in minder mooie structuur en minder smaak.
  † In Memoriam † maandag 23 januari 2012 @ 14:51:21 #127
230491 Zith
pls tip
pi_107138841
Speciale cappuccinomelk is melk met een beetje teogevoegde suiker, kan je zelf ook maken.

Koude volle melk inderdaad, ik gebruik zelf echter gewoon de lang-houdbare.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_107186848
Gepasteuriseerde (vind ik persoonlijk lekkerder dan gesteriliseerde) volle melk inderdaad. Zorgen dat die goed koud is en de melkkan ook. Vervolgens opschuimen en veel lobbiger kan de melk niet worden.
Qua koffiebonen is versheid echt het belangrijkste. Ik heb zelf een Silvia en mijn pa een Saeco-iets. Hij gebruikte relatief oude bonen (illy etc..) en ik had nog wat verse bonen meegenomen. Het verschil was echt enorm. Zijn bonen gaven een kleine cremalaag + slappe smaak, terwijl mijn bonen een volle smaak (afkomst en single origin maakt natuurlijk ook uit) met een mooie cremalaag.
Investeer dus niet in die 'hele bekende' merken, maar koop bij een plaatselijke brander in uw stad/dorp of bestel via internet. Je zal het verschil merken.
pi_107198353
Ik gebruik gewone halfvolle melk. Ben ik nou een koffiebarbaar?
pi_107199141
Nee :)

Ik heb m'n nespresso binnen. Wilde m'n bazzar ep7 (=isomac tea) hx machine voor onderhoud wegbrengen maar kookpunt weigerde. Heb m dus nu zelf opengeschroefd en wat slangetjes losgehaald en schoongemaakt (kalk), de stoomdruk iets verhoogd en de overdrukklep aangepast zodat de zetdruk nu 11 ipv 13 bar is. Wel tweemaal de stop door laten slaan :)
Leuk om te zien hoe zon machine werkt. Eigenlijk heel eenvoudig. En wát n verschil met nespresso!
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
pi_107226283
Ons huis-tuin-en-keuken filterkoffiezetapparaat was een tijdje terug kapot, en daarom goten we zelf heet water over de koffie. Die bakkies smaakten toen veel beter! Kan iemand dit verklaren? Een hogere watertemperatuur? Meer geduld (minder verzadiging van de prut)? Of was 't alleen psychologisch, omdat het meer werk was rees de verwachting dat het lekkerder zou moeten zijn?

Oh, en nog iets anders: produceert een cafetière echt merkbaar betere bakkies? En krijg je zo geen prut in je koffie?

Dank!
pi_107285050
Zelf opgieten kan een stuk beter smaken dan een koffiezetapparaat, vooral als die laatste al jaren stond te verkalken en daardoor het water onvoldoende verwarmde etc.

Cafétiere produceert heel andere koffie dan een filterapparaat. Ik vind het zelf erg lekker, maar er zijn er ook die de voorkeur geven aan filter. Je hebt wel altijd een klein beetje gruis in je koffie, afhankelijk van hoe consistent de maling is. Overigens vind ik die gruis zelf geen probleem, in m'n espresso zitten ook vaak wel een paar spikkeltjes.
  zondag 29 januari 2012 @ 20:29:31 #133
175950 Marurk
Baggeraar
pi_107374424
quote:
14s.gif Op woensdag 25 januari 2012 18:33 schreef vriendelijkevriend het volgende:
Ons huis-tuin-en-keuken filterkoffiezetapparaat was een tijdje terug kapot, en daarom goten we zelf heet water over de koffie. Die bakkies smaakten toen veel beter! Kan iemand dit verklaren? Een hogere watertemperatuur? Meer geduld (minder verzadiging van de prut)? Of was 't alleen psychologisch, omdat het meer werk was rees de verwachting dat het lekkerder zou moeten zijn?

[..]

Dank!
Zit op dit moment in de VS, en veel mensen hier gebruiken een "French Press Coffee Maker" (zoek maar eens op Google). Kwestie van verse bonen "grinden" in een maalapparaat, dat in die coffee maker doen, heet water erbij doen, roeren en als laatste de hendel omlaag drukken om alle drab naar beneden te laten zakken. Gewoon heet water + koffie dus, precies zoals jij beschrijft. Vind het zelf inderdaad veel beter smaken dan koffie van een koffiezetapparaat, maar geef zelf wel de voorkeur aan een Nespresso-machine o.i.d.
pi_107386165
Heeft iemand een suggestie voor het volgende? In een heugelijk verleden had ik een werkende koffiemaler, deze is echter gesneuveld (don't ask). Nu zit ik met meer dan 2 kilo bonen, liefdevol gekregen van deze en gene, maar er is geen winkel die ze voor me wil malen (ook niet tegen betaling en/of afname van hun eigen merk bonen). Ik heb Brandmeesters, Simon Levelt, Wijs en Zn, etc. geprobeerd (allemaal in Amsterdam). Het argument is dat ze niet weten waar de bonen vandaan komen (i.e. het zijn geen 'eigen bonen' ) en dus niet van plan zijn hun machine te slopen.
De bonen zelf zijn van de Eenhoorn (Kampen), de Pelikaan (Zutphen), Blanche Dael (Maastricht) e.d. afkomstig, in ieder geval niet de grootste verschrikkingen op koffiegebied (althans volgens mij). Ze zijn vacuum geseald in de verpakkingen van de desbetreffende winkels, dus er zou weinig twijfel moeten zijn over de afkomst.

Hoe dan ook, ik kan nog wel meegaan in het argument, dus heb ik wat dat betreft gewoon pech.

Maar wat is nu de optie? Zelf een maler kopen? Dat zou het beste zijn, maar ik wil gelijk een goede (Mazzer Mini of iets soortgelijks) en dat laat het budget voorlopig niet toe.
Bonen in de vriezer en wachten op betere tijden? :'(

Of heeft iemand een goed idee.

Alle tips en ideeen zijn van harte welkom :)
pi_107386373
Dank voor jullie antwoorden, Bigs en Marurk. En volgens wikipedia is een french press hetzelfde als een cafetière :) Ik weet het trouwens, ik ga investeren in een pruttelpotje / percolator. ^O^
pi_107392821
quote:
0s.gif Op zondag 29 januari 2012 23:48 schreef DucatiOwner het volgende:
Heeft iemand een suggestie voor het volgende? In een heugelijk verleden ...

Alle tips en ideeen zijn van harte welkom :)
Als die bonen ook uit een "heugelijk verleden zijn" (alles ouder dan 3 maanden ofzo), kun je ze wel weggooien, die smaken nergens meer naar. En in de vriezer stoppen en wachten op betere tijden is ook niet nodig, die betere tijden komen niet meer terug.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_107462847
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2012 09:38 schreef Gripper het volgende:

[..]

Als die bonen ook uit een "heugelijk verleden zijn" (alles ouder dan 3 maanden ofzo), kun je ze wel weggooien, die smaken nergens meer naar. En in de vriezer stoppen en wachten op betere tijden is ook niet nodig, die betere tijden komen niet meer terug.
De bonen zijn van eind december, dus het valt nog mee :). Maar ze zullen achteruit gaan, ik hoop daarvoor wel actie te kunnen ondernemen.
  vrijdag 3 februari 2012 @ 14:26:37 #138
4921 blup
Shoarma Sin Farma
pi_107557134
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2011 18:02 schreef N.I.M.B.Y. het volgende:

[..]

:D

Maar zonder gekheid heeft iemand hier dat al eens geproefd?
En zo ja hoe beviel het? :)
Ja, ik. In indonesië bij een koffieboer.


Het is heerlijk.
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 3 februari 2012 @ 14:41:18 #139
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_107557756
Iemand hier misschien geïnteresseerd? We doen onze X1 voor ongeveer ¤150 - ¤200 weg. Waarom zo goedkoop? Nou er moet een nieuw verwarmingselement in. Bij de espressomonteur kost je dat pakweg ¤120 - ¤150,-.

Aangezien wij toch voor een nieuwe machine gaan (Vibiemme) is het misschien interessant voor iemand om de machine over te nemen? DM / PM maar even bij interesse :Y
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
  † In Memoriam † vrijdag 3 februari 2012 @ 15:11:13 #140
230491 Zith
pls tip
pi_107558919
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 februari 2012 14:26 schreef blup het volgende:

[..]

Ja, ik. In indonesië bij een koffieboer.

Het is heerlijk.
En in vergelijking met andere vers-gebrandde koffie? :)
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  woensdag 15 februari 2012 @ 15:22:37 #141
50458 Mert
___,,,,_(º-º)_,,,,___
pi_108008018
Wij hebben sinds kort een Solis Type 110 in de keuken staan:

We zijn er erg blij mee maar hebben een klein "probleem". Na het zetten van een espresso blijft er erg veel water achter in de piston, je moet echt uitkijken dat je niet alles onderspettert bij het eruit halen van de piston. Weet iemand hoe dit kan komen?
We laten onze bonen malen in een koffie winkel hier in Nijmegen en die hebben een lijstje met de maal instellingen ook voor Solis. Maar misschien is dit wel te fijn, of te grof?

Verder een super machine, en je mag tenminste ook nog wat zelf doen ;)
Learn young about hard work and manners - and you'll be through the whole dirty mess and nicely dead again before you know it. ~F. Scott Fitzgerald
XboxLive Gamertag: S2K Mert
pi_108011056
Als je nou ook nog zelf gaat malen gaat er helemaal een wereld voor je open. Koffie is nl. al binnen enkele uren na het malen "oud"

Dat kan ook die drijfnatte puck verklaren trouwens, komt vaker voor bij oude koffie.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  woensdag 15 februari 2012 @ 17:38:41 #143
242879 Onnoman
The On And Only
pi_108013664
ik heb mijn huidige nivona 750 serie volledig betaald uit douwe egberts koffiepunten! :D
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_108032714
Ik gebruik tegenwoordig bonen van Lavazza.. Hiervoor altijd DE gebruikt.
Vind Lavazza veel lekkerder, lijkt wel minder bitter/sterk wat ik eigenlijk liever niet zou willen, maar op de 1 of andere manier is het gewoon lekkerder..

Wellicht kan ik geen sterke koffie meer op :'(
Min-e zei het volgende: Als jij een vrouw was geweest, was je echt een slet geweest..
  donderdag 16 februari 2012 @ 09:15:38 #145
50458 Mert
___,,,,_(º-º)_,,,,___
pi_108036413
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2012 16:34 schreef Gripper het volgende:
Als je nou ook nog zelf gaat malen gaat er helemaal een wereld voor je open. Koffie is nl. al binnen enkele uren na het malen "oud"

Dat kan ook die drijfnatte puck verklaren trouwens, komt vaker voor bij oude koffie.
Dat willen we ook nog doen maar die krengen zijn verschrikkelijk duur en we weten niet goed waarop te letten. Maar na wat surfen, en koffiepraat.nl gecheckt te hebben, lijkt de Nemox Lux een goede keuze. Hebben jullie ervaring met de Nemox of andere tips?
Learn young about hard work and manners - and you'll be through the whole dirty mess and nicely dead again before you know it. ~F. Scott Fitzgerald
XboxLive Gamertag: S2K Mert
pi_108127142
Wie weet waar je mooie cappuccino glazen (Doorzichtig glas) kan kopen.
Bijenkorf V&D hebben helemaal niets.
Min-e zei het volgende: Als jij een vrouw was geweest, was je echt een slet geweest..
  zaterdag 18 februari 2012 @ 21:47:48 #147
4921 blup
Shoarma Sin Farma
pi_108129820
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 februari 2012 15:11 schreef Zith het volgende:

[..]

En in vergelijking met andere vers-gebrandde koffie? :)
Nou, ik ben geen fijnproever, maar normaal drink ik melk/suiker, latte etc.

Zwart vind ik normaal, te. Maar de luwak dronk ik uiteraard zwart. Heel zacht, niet bitter, was bijna zoet te noemen. Dronk fijn weg.
  zaterdag 18 februari 2012 @ 21:48:42 #148
4921 blup
Shoarma Sin Farma
pi_108129849
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 februari 2012 20:35 schreef ClioSporT het volgende:
Wie weet waar je mooie cappuccino glazen (Doorzichtig glas) kan kopen.
Bijenkorf V&D hebben helemaal niets.
xenos
  woensdag 22 februari 2012 @ 09:45:07 #149
247356 infp2009
More cowbell!
pi_108252772
Porseleinen espressoapparaat anybody?

http://manuelbirnbacher.com/Arvid/index.html
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  woensdag 22 februari 2012 @ 21:14:07 #150
97745 Thorical
finding a way
pi_108279325
quote:
0s.gif Op woensdag 22 februari 2012 09:45 schreef infp2009 het volgende:
Porseleinen espressoapparaat anybody?

http://manuelbirnbacher.com/Arvid/index.html
Bij de Ikea voor niet veel? Maar ik rommel nog wel ff door met mijn quick-mill.
  woensdag 22 februari 2012 @ 21:16:48 #151
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108279446
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 15:53 schreef tha_dark het volgende:
Binnenkort de trotse eigenaar van een X7 iperEspresso van illy. Vandaag wezen proeven en ik vond het echt een van de beste espresso's die ik ooit heb gedronken uit een automatische machine. ^O^

[ afbeelding ]
Goh, waar zouden ze dat design vandaan hebben
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 26 februari 2012 @ 16:43:32 #152
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_108422055
Ook wel grappig. Koffie uit de kraan.


http://www.stylecowboys.nl/Lifestyle/2615
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  † In Memoriam † zondag 26 februari 2012 @ 17:23:26 #153
230491 Zith
pls tip
pi_108423594
perfect for a barista? :') rly
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 15 april 2012 @ 12:59:51 #154
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_110346437
Kom net tussen alle koffiebonenbestelwebsites (3x woordwaarde) deze tegen: http://www.koffiebonen-bestellen.nl/

Ziet er erg netjes en overzichtelijk uit. Heb nu van deze 2 een zakje van 250gr gekocht. Ben benieuwd naar de smaak. :)

http://www.koffiebonen-be(...)erra-rainforest.html
http://www.koffiebonen-be(...)lvador-pacamara.html
Godfather Bodybuilding topic reeks
pi_110488559
Net mijn rancilio silvia weer eens goed schoongemaakt. Water wat er uit kwam was niet te zuipen (veel te zuur), bleek dat ik iets teveel Cafiza had gebruikt bij het backflushen en iets te weinig had doorgespoeld....

Alles is nu weer spik en span, heb de machine ontkalkt, 7 liter water er doorheengespoeld en ook de groepsring vervangen, er lekte continue water langs mijn portafilter. Nu helemaal niet meer en is de koffie ook gewoon droog als ik het uit de portafilter haal, was eerder altijd zeiknat.

Weer zoals het hoort! :Y
  donderdag 19 april 2012 @ 08:06:25 #156
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_110519724
ik heb trouwens deze bonen in de uitprobeer enne bevallen erg goed :9
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_110519976
Single Estate? Is dat de nieuwste trend in koffieland of is dat een marketeer die bij de Whisky distilleerders heeft gezeten?
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_110520228
quote:
0s.gif Op donderdag 19 april 2012 08:29 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Single Estate? Is dat de nieuwste trend in koffieland of is dat een marketeer die bij de Whisky distilleerders heeft gezeten?
Het is een hele gebruikelijke term hoor. Je hebt single origin, dat is koffie die uit 1 regio komt maar wel van verschillende plantages (estates) kan zijn. Dat zou in theorie nog steeds kwaliteitsverschillen kunnen opleveren. Niet dat jij dat proeft, maar de blender heeft er wel meer werk aan om een constante smaak te creëren.
En single estate komt dus van 1 plantage, constanter van kwaliteit en "terroir".

Sebastiaan van Pommeren brouwt trouwens een paar hele lekkere eigen koffie's daar in Utrecht! Ik heb die bruine zakken ook regelmatig in de molen.

Maar nu even niet, de molen ligt achterin mn auto: de maalschijven zijn versleten denk ik, zelfs in de fijnste stand krijg ik er geen espressomaling meer uit. Vanmiddag even langs de koffieshop voor nieuwe schijven :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_110520294
ok, bedankt voor de uitleg :)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  donderdag 19 april 2012 @ 18:02:58 #160
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_110541101
Waar vind ik goede winkels voor accesoires, zoals (bijvoorbeeld) een melkthermometer, een 57mm blindfilter, en van die schoonmaak-meuk voor het backflushen? Of kan ik dat allemaal beter online bestellen?
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_110541948
Dat laatste ja. Alhoewel dat wat jij vraagt redelijk standaard is....

On-line is altijd goedkoper en daar kun je ook reserve-onderdelen bestellen, die hebben normale koffie-winkels nooit op voorraad...
  maandag 23 april 2012 @ 20:23:58 #162
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_110690025
Zo'n rubbertje in plaats van een 'echt' blindfilter, werkt dat ook gewoon goed? Ik kan zo snel geen (Nederlandse) webshop vinden die een blindfilter heeft in 57mm. Wie heeft dat trouwens ooit verzonnen, 57mm, wat maakt die ene millimeter minder nou uit?
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
  maandag 23 april 2012 @ 23:31:53 #163
130803 Gripper
Get a grip
pi_110701680
quote:
5s.gif Op maandag 23 april 2012 20:23 schreef V2 het volgende:
Zo'n rubbertje in plaats van een 'echt' blindfilter, werkt dat ook gewoon goed? Ik kan zo snel geen (Nederlandse) webshop vinden die een blindfilter heeft in 57mm. Wie heeft dat trouwens ooit verzonnen, 57mm, wat maakt die ene millimeter minder nou uit?
Tja, wie heeft ooit verzonnen dat fietswielen 28 inch moeten zijn? Het is gewoon zo, je kunt een of andere italiaan uit de 60'er jaren de schuld geven als dat je een goed gevoel geeft ;)

quote:
E-61 groep
De E61 groep verwijst naar de zetgroep die in 1961 door Faema werd geïntroduceerd en sinds die tijd als standaard geldt voor de hedendaagse espressotechniek.
Een echt stalen blindfilterbakje (4 of 5 ¤) voor in je filterhouder is trouwens beter dan een rubberlapje.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  woensdag 25 april 2012 @ 21:10:57 #164
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_110786640
Nee nou ja ik vind op zich die maat prima. Maar waarom 57mm én 58mm! Dát bedoelde ik. Niet handig. Neem tenminste aan dat ik een 58mm filterbakje niet in m'n 57mm filterdrager kan douwen.
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
  † In Memoriam † woensdag 25 april 2012 @ 21:13:17 #165
230491 Zith
pls tip
pi_110786927
Zodat je bij een 57mm machine nog meer 57mm accessoires moet kopen.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_111020671
Ik wil een nieuw koffiezetapparaat voor mijn ouders kopen. Ze hebben nou senseo maar dat ding doet het altijd maar half. Dus ik wil graag een degelijk koffiezetapparaat.

Budget: ongeveer 200 euro (mag minder)

Ik heb gekeken voor zo'n nespresso apparaat maar ik hoorde dat die cups vrij duur zijn. Mijn vader drinkt zo'n 4 kopjes per dag dus zouden die cups wel erg duur worden ofniet?

Alvast bedankt voor de tips!
  dinsdag 1 mei 2012 @ 23:28:24 #167
8369 speknek
Another day another slay
pi_111021441
Ja, maar hij zal geheid iets minder nespresso drinken dan hij senseo drinkt, omdat het een stuk sterker is. Daarnaast hoeven ze natuurlijk hun senseo niet weg te gooien. Een volautomaat is op zich nog makkelijker, maar ik denk niet dat je die voor 200 al hebt.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_111021955
Maar ik vind het zo lullig om goedkoop zo'n nespresso te geven en dan hun met de kosten van de cups te laten zitten :P

Ik zag deze net op de DE website, is Philips een no go of zou het wel kunnen?

http://www.douweegbertsen(...)Emeer&productid=3061
  dinsdag 1 mei 2012 @ 23:47:51 #169
8369 speknek
Another day another slay
pi_111022334
Die kun je volgens mij wel goedkoper krijgen. Op zich is Philips niet heel slecht, maar dit is gewoon een filterkoffie automaat, met toegevoegde bonenmaler. Daar wordt je koffie dan wat zuiverder van (alhoewel de maler niet best schijnt te zijn), voor de rest heeft het niet de handigheid van een senseo.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_111022417
Oh ok dat had ik dus niet in de gaten.

Ik zal toch nog eens rondsnuffelen op het internet en wat meer research doen voor zo'n nespresso.

Thanks :)
  donderdag 3 mei 2012 @ 17:30:46 #171
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_111092900
Ik wil graag een koffiezetapparaat waarbij ik op een knop druk en er dan een portie koffie uitkomt in mijn kopje. Water en koffiebonen/poeder/mengsel wil ik niet elke dag hoeven aanvullen eigenlijk. Qua smaak ben ik verder niet zo veeleisend, als het maar niet naar Senseo smaakt, die vind ik vies. Verder moet het ook geen 40 cent per kopje gaan kosten. Grollen als cappuccino en espresso zijn niet nodig, gewone koffie is voldoende.

Wat zouden jullie aanbevelen?

Edit: als dit het goede topic is, ik ben namelijk geen koffiesnob :'(

[ Bericht 15% gewijzigd door BasEnAad op 03-05-2012 17:39:28 ]
pi_111688969
Als je geen koffiebonen/poeder/mengsel en water wilt aanvullen zou ik gewoon een glas water drinken elke dag i.p.v koffie.
Min-e zei het volgende: Als jij een vrouw was geweest, was je echt een slet geweest..
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 17 mei 2012 @ 23:43:33 #173
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_111689280
Morgen nieuwe machine halen *O*

Vibiemme Domobar chroom :9
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_111691609
quote:
0s.gif Op donderdag 3 mei 2012 17:30 schreef BasEnAad het volgende:
Ik wil graag een koffiezetapparaat waarbij ik op een knop druk en er dan een portie koffie uitkomt in mijn kopje. Water en koffiebonen/poeder/mengsel wil ik niet elke dag hoeven aanvullen eigenlijk. Qua smaak ben ik verder niet zo veeleisend, als het maar niet naar Senseo smaakt, die vind ik vies. Verder moet het ook geen 40 cent per kopje gaan kosten. Grollen als cappuccino en espresso zijn niet nodig, gewone koffie is voldoende.

Wat zouden jullie aanbevelen?

Edit: als dit het goede topic is, ik ben namelijk geen koffiesnob :'(
Koop gewoon een simpel filterapparaat met goede filterkoffie, klaar. Zo veel werk is dat toch niet?
Vogelbek-verdubbel-inator
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 18 mei 2012 @ 22:47:21 #175
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_111724338


:9
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
  zaterdag 19 mei 2012 @ 14:47:30 #176
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_111741124
Sexy!
Hier iemand nog verlossende tips voor goed microfoam? Blijf het lastig vinden. Ik krijg nu wel een goede hoeveelheid stevig schuim op de melk, en met scheppen+schenken krijg ik een redelijke cappucino, maar eigenlijk wil ik de holy grail van de latte art natuurlijk bereiken....
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_111741142
Ik hou van dubbele expresso's

als ik drugs gebruik moet ik wel wat voelen
Het liefst zou ik koffie zo opsnuiven maarja dat staat zo raar
pi_111746184
quote:
5s.gif Op zaterdag 19 mei 2012 14:47 schreef V2 het volgende:
Sexy!
Hier iemand nog verlossende tips voor goed microfoam? Blijf het lastig vinden. Ik krijg nu wel een goede hoeveelheid stevig schuim op de melk, en met scheppen+schenken krijg ik een redelijke cappucino, maar eigenlijk wil ik de holy grail van de latte art natuurlijk bereiken....
Vooral niet te lang lucht toevoegen, dus niet je stoomtip heel lang boven het oppervlak houden, maar al snel net onder het oppervlak houden. Deze guide vond ik zelf wel behulpzaam: http://coffeegeek.com/guides/frothingguide
  zaterdag 19 mei 2012 @ 17:30:02 #179
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_111746361
Jah, die guide heb ik gelezen natuurlijk, goed beschreven. Ik vind het lastig te zien of ik 'm er op of er onder houd, ik heb het idee dat er heel weinig gebeurt als ik de tip onder het oppervlak hou, dan wordt de melk alleen warm, en ontstaat er weinig schuim. Maar ik zal er binnenkort anders nog eens een kannetje melk aan spenderen, tip continu net iets onder het oppervlak en kijken wat er gebeurt...
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
  dinsdag 22 mei 2012 @ 00:08:00 #180
318211 hemarookworst
Man bijt worst
pi_111860223
Moet ik voor het opgieten van heet water op filterkoffie op een filterpapier snelfilter of grove maling gebruiken? En welke filterkoffie zijn aanraders?
Uw ADH vitamine Worst
Met vriendelijke groenten
pi_111926441
Mijn portafilter sluit pas volledig af op ongeveer 5 uur (bovenaanzicht) terwijl ik er een nieuwe groepring in heb gezet (dat was de beoogde oplossing voor lekken en de 5 uur stand); kan ik hier iets aan doen? (opvulringen of iets dergelijks?)
Immer.
  † In Memoriam † woensdag 23 mei 2012 @ 15:39:30 #182
230491 Zith
pls tip
pi_111929468
Misschien heb je een .5mm dikkere O-ring gebruikt (had ik ook met mijn Rancilio Silvia) dan dat er in zit, misschien wordt dit over tijd dunner (omdat je hem keer na keer wat verder plat-drukt). Maakt qua functionering niet uit. Eventueel kun je ervoor zorgen dat de uitlopen toch parallel gaan staan door een dun ringetje tussen de uitloopschroef en de portafilter te plaatsen.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_111932401
Het probleem is juist dat hij te ver doordraait; misschien eens gaan kijken of er een zelde maat ring te vinden is die wat dikker is. Ik neem aan dat er maar een kleine opvulling nodig is voor een goede passing.

Wat uitstroom en functie betreft heb ik geen problemen, kopjes passen er wel diagonaal-ig onder.
Immer.
  † In Memoriam † woensdag 23 mei 2012 @ 16:47:03 #184
230491 Zith
pls tip
pi_111932516
Oh ja, 5 uur en niet 7 uur :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_114836904
Iemand hier toevallig nog van plan om binnenkort zijn bonenmaler te upgraden O-) ?
Immer.
  maandag 30 juli 2012 @ 13:41:30 #186
20330 knuppelhout
ouwe dibbes
pi_114844283
ja... de vario, bezzera of compak modellen van 200-400 euro zijn voor mij boeiend. heb nu n rossi rr45 met destijds nieuwe schijven, dus heb geen haast want dat is een beest van een apparaat maar wat groot voor op t aanrecht.
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  maandag 30 juli 2012 @ 14:05:54 #187
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_114845348
Ik ben ook aan het kijken naar een bonenmaler, heb nog een doosje tegoedbonnen van de Mediamarkt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 30 juli 2012 @ 14:12:55 #188
20330 knuppelhout
ouwe dibbes
pi_114845692
verkopen ze daar niet vooral princess en krups messenmalers?
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
pi_114855555
Er is tegenwoordig goede koffie te krijgen bij benzinestations.
  maandag 30 juli 2012 @ 17:37:24 #190
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_114855682
quote:
0s.gif Op maandag 30 juli 2012 14:12 schreef knuppelhout het volgende:
verkopen ze daar niet vooral princess en krups messenmalers?
Nope
http://www.mediamarkt.de/(...)shop&query=Kafee%20mühle
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 30 juli 2012 @ 17:38:08 #191
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_114855713
quote:
0s.gif Op maandag 30 juli 2012 17:34 schreef lipper het volgende:
Er is tegenwoordig goede koffie te krijgen bij benzinestations.
Als in, om te drinken of om te zetten?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_114856474
quote:
1s.gif Op maandag 30 juli 2012 17:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als in, om te drinken of om te zetten?
Om te drinken. En dan echt de gewone koffie. Vorige week veel gereden en gedronken en het viel me op.
  maandag 30 juli 2012 @ 17:58:49 #193
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_114856586
quote:
1s.gif Op maandag 30 juli 2012 17:56 schreef lipper het volgende:

[..]

Om te drinken. En dan echt de gewone koffie. Vorige week veel gereden en gedronken en het viel me op.
Sinds ik door de leasemaatschappij veroordeeld ben tot shell ga ik naar een onbemande pomp want dat geleur met hun snoepaanbieding gaat me op mijn zak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 5 augustus 2012 @ 10:10:50 #194
296997 Smoef
They keep me rollin'
pi_115128907
Dag mede-FOK!ers!

Vraagje over een nieuw te kopen koffiezet-apparaat.
Nadat mijn Senseo is overleden moet ik het nu doen met oploskoffie. Smaakt prima maar is niet ideaal.

Omdat ik die cups eigenlijk te duur vind om steeds opnieuw aan te moeten schaffen wil ik ook geen DolceGusto of Nespresso apparaat.

Wat blijft er dan over voor een mainstream koffiedrinker: een koffiezetmachine die bonen automatisch maalt, of hoe het hier ook wordt genoemd.
Nu zit ik een beetje krap bij kas waardoor mijn budget niet al te groot is en is mijn oog gevallen op de volgende machine:
http://www.koffiediscount(...)ifica-art-162263.htm

Ik hoef geen twee aparte machines waarvan de één de bonen maalt en de ander daadwerkelijk de koffie zet.
Een all-in-one voldoet voor mij prima.

Hebben jullie een idee of deze machine voldoet? Of zijn er andere adviezen?

Tnx,
Smoef
  zondag 5 augustus 2012 @ 10:18:22 #195
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115128990
Delongie is beter dan zijn naam zeg maar, had er eentje op mijn bouwplaats staan. Het kan altijd beter, maar als je er goed mee omgaat is het goed.
Ik heb wel altijd mineraalwater (zonder gas) gebruikt, omdat we het water uit de kraan niet wilden gebruiken om te drinken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_115599803
Iemand toevallig nog ergens een kapotte francis x1 staan? M'n temperatuurmeter is kaduuk :(.
  woensdag 15 augustus 2012 @ 22:52:19 #197
373863 Paardlants
Alles kan kapot!!!
pi_115621922
Hey allemaal,

Ik heb deze koffiezetter van Philips besteld:



Maar kan niet wachten en ben benieuwd naar ervaringen van andere gebruikers.
Is er iemand die er ervaring mee heeft en of het echt een toppertje is?
Op zaterdag 19 april 2014 15:12 schreef Frank_Drebin het volgende:
De herinnering zal voornamelijk bestaan uit het feit dat jij met het paardenvleesschandaal genoodzaakt was je naam te veranderen en verder vooral stoned bent.
pi_115636208
Bedenk goed voordat je een apparaat koopt: de bonenmaler is het belangrijkste onderdeel. Als ik krap bij kas zou zitten zou ik een tweedehands maler van MP kopen (heb ik ook gedaan, een Demoka voor 125 euro) en vervolgens voor 30 euro een cafetiere halen, of een moka-express als je meer van espresso houdt. Ben je voor 155 euro klaar en heb je betere koffie dan je ooit uit een all-in-one zult halen. Een cafetiere is zo klaar: bonen malen, heet water erop, doorroeren, 3 minuten laten staan en dan pressen. Een moka-express geeft wat meer handelingen, aangezien je deze op je fornuis moet zetten. De echte liefhebber koopt natuurlijk een espresso-apparaat, maar ik kan me voorstellen dat je soms wat snellere koffie wilt zetten. Gebruik dan een cafetiere en blijf weg van all-in-ones en geintegreerde bonenmalers.

Wil je per se filter, haal dan een Mocca Master voor 179 euro. Maar sinds ik cafetiere drink, heb ik geen behoefte meer aan filter.
pi_116818948
Vraagje:

Zo'n mokkapot/ espressopot mag die ook door de vaatwasser :W Natuurlijk zonder rubberring.

Maar dat ding begint nu wel erg vies te worden en niet meer goed schoon te krijgen met de hand.

DOEN? of BIG NO NO ?
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
  zaterdag 15 september 2012 @ 17:18:19 #200
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116819279
quote:
0s.gif Op woensdag 15 augustus 2012 15:30 schreef Anti-vermoeidheid het volgende:
Iemand toevallig nog ergens een kapotte francis x1 staan? M'n temperatuurmeter is kaduuk :(.
Heb de mijne vorig jaar weggegeven, die staat nu als decoratie in een meubelwinkel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 26 oktober 2012 @ 21:45:52 #201
97745 Thorical
finding a way
pi_118476450
Potverdikke, mijn quickmill is gestopt mij heerlijke espresso's te serveren.
Stomen en heet water levert ie nog wel maar z'n koffie is net hele sterke filter koffie.
Ik weet ff niet wat te doen, want ik heb hem voor zover ik weet altijd regelmatig en nog een keer ontkalkt. Ook de maling is niet veranderd.
Wie weet waar ik nog verder naar kan kijken en of een monteur die dat voor een redelijk bedrag kan doen in de regio Amsterdam.
Ik ben nu ook al op .lagondola.it aan het kijken naar een vervanger. Heeft er iemand ervaring met deze site of is er een beter alternatief.
pi_118480360
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 21:45 schreef Thorical het volgende:
Potverdikke, mijn quickmill is gestopt mij heerlijke espresso's te serveren.
Stomen en heet water levert ie nog wel maar z'n koffie is net hele sterke filter koffie.
Ik weet ff niet wat te doen, want ik heb hem voor zover ik weet altijd regelmatig en nog een keer ontkalkt. Ook de maling is niet veranderd.
Wie weet waar ik nog verder naar kan kijken en of een monteur die dat voor een redelijk bedrag kan doen in de regio Amsterdam.
Ik ben nu ook al op .lagondola.it aan het kijken naar een vervanger. Heeft er iemand ervaring met deze site of is er een beter alternatief.
Er kan weinig kapot aan: of je pomp of je doorslagventiel. Misschien is ie wel voor minder dan 100 ¤ te fixen!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  zaterdag 27 oktober 2012 @ 11:40:53 #203
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_118491211


quote:
De Senseo-koffiepads van Douwe Egberts zijn jarenlang bewust slap gehouden door Sara Lee, de voormalige moedermaatschappij van de koffieproducent. Dat zegt bestuursvoorzitter Michiel Herkemij van Douwe Egberts in een interview met de Volkskrant.

De hoeveelheid koffie in de pads werd door Sara Lee uit kostenbesparing teruggebracht van 7,5 gram naar 7 gram. Herkemij noemt dat als voorbeeld van de manier waarop D.E. werd verwaarloosd door de Amerikaanse moedermaatschappij. Douwe Egberts was tientallen jaren eigendom van Sara Lee, maar ging deze zomer zelfstandig verder als D.E. Master Blenders 1753.
Verwaarlozing

Op consumentenwebsites wordt al jaren geklaagd over de slappe smaak van de koffiepads van D.E. Herkemeij zegt dat de halve gram koffie er meteen weer bij is gedaan toe Sara Lee was vertrokken.

Volgens de bestuursvoorzitter was er onder de Amerikanen sprake van schromelijke verwaarlozing van Douwe Egberts en onderinvestering. "In 2001 is Senseo op de markt gebracht. Sindsdien is er geen klap meer gebeurd", zegt hij in de Volkskrant. De groei kwam alleen doordat de prijzen werden verhoogd.
Bron
  zaterdag 27 oktober 2012 @ 11:52:00 #204
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118491446
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 oktober 2012 11:40 schreef Erasmo het volgende:
[ afbeelding ]

[..]

Bron
Verdiende loon voor senseokopers
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 11 november 2012 @ 00:37:56 #205
377024 Quotidien
fetchez la vache
pi_119074422
Nog koffieliefhebbers actief hier?
Ik ben nie hier voor de pingpong te schpelen
  zondag 11 november 2012 @ 01:36:24 #206
97745 Thorical
finding a way
pi_119075610
Ja hoor, ik heb m'n oude Gaggia van stal gehaald en weer aan de praat gekregen.
Helemaal uit elkaar getrokken en ontkalkt maar helaas vind ik de koffie uit het apparaat niet super.
De quickmill zal ook wel gemaakt worden maar als het te lang duurt of als het me teveel gaat kosten dan ga ik in Italië op zoek naar een nieuwe vervanger en dat kan een paar honderd euro schelen.
  zondag 11 november 2012 @ 01:42:28 #207
377024 Quotidien
fetchez la vache
pi_119075682
Ik heb sinds een paar weken mijn eerste koffieaparaat. Zo'n Moka ding van 2 tientjes. Ben nu echt koffie aan het leren drinken. Ik weet allen nog niet zo goed wanneer de koffie uit zo'n ding nou echt "goed" is of wanneer niet, ik heb tenslotte gaan vergelijkingsmateriaal/
Ik ben nie hier voor de pingpong te schpelen
pi_119091493
Ik ga binnenkort mijn rancilio miss silvia met PID en macap MC4 in de verkoop doen. Neemt me teveel ruimte in voor de 4 fantastische bakjes in het weekend..... Wellicht hier iemand interesse voordat ik marktplaats / geekfora afga. Hij is ook ooit via het forum aangeschaft enkele jaren geleden.
pi_119091746
quote:
0s.gif Op zondag 11 november 2012 17:28 schreef Underdoggy het volgende:
Ik ga binnenkort mijn rancilio miss silvia met PID en macap MC4 in de verkoop doen. Neemt me teveel ruimte in voor de 4 fantastische bakjes in het weekend..... Wellicht hier iemand interesse voordat ik marktplaats / geekfora afga. Hij is ook ooit via het forum aangeschaft enkele jaren geleden.
Je verkoopt alles natuurlijk het liefst in een keer, maar wat zou de maler moeten kosten?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_119123148
Macap MC4 is 2 jaar oud, weinig gebruik (de 4 fantastische bakjes in het weekend).
Nieuwprijs 298. Mag weg voor 198

Timing overigens wel even in overleg
pi_119127116
En voor het geheel? Wel zonde dat je het wegdoet joh, zelfs voor die vier bakjes in het weekend zou ik het nog meer dan de moeite waard vinden. Lekkere koffie is zo'n intens genot.
Ik weet het ook niet
pi_119127667
quote:
0s.gif Op maandag 12 november 2012 15:31 schreef Dunckie het volgende:
En voor het geheel? Wel zonde dat je het wegdoet joh, zelfs voor die vier bakjes in het weekend zou ik het nog meer dan de moeite waard vinden. Lekkere koffie is zo'n intens genot.
Ik snap ook niet zo goed waarom het alleen bij die 4 bakjes in het weekend moet blijven. Als ik thuiskom, zet ik mn machine aan tijdens het koken, en tap ik tussen 7 en 10 uur 's avonds ook wel 3-4 kopjes. In het weekend staat ie soms wel de hele dag aan en kom ik trillend van de cafeïne de dag door... :')

Maar goed: als iemand anders hierdoor weer een mooie set kan verkrijgen voor een nette prijs, dan is het toch hartstikke mooi !
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_119133078
quote:
0s.gif Op maandag 12 november 2012 15:31 schreef Dunckie het volgende:
En voor het geheel? Wel zonde dat je het wegdoet joh, zelfs voor die vier bakjes in het weekend zou ik het nog meer dan de moeite waard vinden. Lekkere koffie is zo'n intens genot.
400 voor het geheel zat ik aan te denken, met name vanwege de PID en de relatief nieuwe maler. Overigens krijg je zaken als melkkannetjes, uitkopbak mooie tamper etc er dan bij

Overigens met pijn in mijn hart. Ik kom vaak 's avonds laat uit mijn werk en dan drink ik geen koffie meer.
  dinsdag 13 november 2012 @ 10:54:27 #214
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_119157215
underdoggy; als je dan juist de silvia wegdoet? De maler kun je voor alle zetmethodes nog gebruiken. Sinds ik zelf een Aeropress heb aangeschaft laat ik de quickmill 820 vaak uitstaan! lekker snel bakkie heerlijke koffie.
Tokai Love Rock LS-90q :)
  woensdag 14 november 2012 @ 10:22:47 #215
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_119192961
quote:
0s.gif Op maandag 12 november 2012 13:47 schreef Underdoggy het volgende:
Macap MC4 is 2 jaar oud, weinig gebruik (de 4 fantastische bakjes in het weekend).
Nieuwprijs 298. Mag weg voor 198

Timing overigens wel even in overleg
Hm ik heb misschien wel interesse... Ik heb nu een Solis Maestro waar ik niet helemaal gelukkig mee ben, hij maalt maar net fijn genoeg, op de fijnste stand, voor redelijke espresso, dus ik denk dat een Macap wel een verbetering gaat zijn, toch? Is dit de doserless variant, of heeft 'ie een doser?
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_119366337


Voor mijn winterhok in de Alpen.

Zal de Rocket thuis ook wel vervangen als deze bevalt.
pi_119393020
quote:
5s.gif Op woensdag 14 november 2012 10:22 schreef V2 het volgende:

[..]

Hm ik heb misschien wel interesse... Ik heb nu een Solis Maestro waar ik niet helemaal gelukkig mee ben, hij maalt maar net fijn genoeg, op de fijnste stand, voor redelijke espresso, dus ik denk dat een Macap wel een verbetering gaat zijn, toch? Is dit de doserless variant, of heeft 'ie een doser?
Slecht nieuws voor je. Ik heb me bedacht, ipv een volautomaat heb ik impulsief voor een veel te mooie prijs een prachtige Vibiemme Domobar Super gekocht op marktplaats.

De Rancilio Miss Silvia met PID is dus per direct te koop tegen elk aannemelijke bod. Ik maak er graag een liefhebber blij mee
pi_119396561
quote:
0s.gif Op maandag 19 november 2012 18:05 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Slecht nieuws voor je. Ik heb me bedacht, ipv een volautomaat heb ik impulsief voor een veel te mooie prijs een prachtige Vibiemme Domobar Super gekocht op marktplaats.

De Rancilio Miss Silvia met PID is dus per direct te koop tegen elk aannemelijke bod. Ik maak er graag een liefhebber blij mee
Dat klinkt verstandig :)
Ik weet het ook niet
  maandag 19 november 2012 @ 19:23:09 #219
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_119396642
quote:
0s.gif Op maandag 19 november 2012 18:05 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Slecht nieuws voor je. Ik heb me bedacht, ipv een volautomaat heb ik impulsief voor een veel te mooie prijs een prachtige Vibiemme Domobar Super gekocht op marktplaats.

De Rancilio Miss Silvia met PID is dus per direct te koop tegen elk aannemelijke bod. Ik maak er graag een liefhebber blij mee
Haha :D geen probleem, gefeliciteerd! En veel drinkplezier natuurlijk ;)
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
  maandag 26 november 2012 @ 00:10:35 #220
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_119626301
quote:
0s.gif Op maandag 19 november 2012 18:05 schreef Underdoggy het volgende:

De Rancilio Miss Silvia met PID is dus per direct te koop tegen elk aannemelijke bod. Ik maak er graag een liefhebber blij mee
U heeft DM. :)
Godfather Bodybuilding topic reeks
pi_119655464
quote:
0s.gif Op maandag 26 november 2012 00:10 schreef Mr.J het volgende:

[..]

U heeft DM. :)
en weer terug!
pi_119663305
mijn krups machientje is kapot :(
er komt geen water meer doorheen, ik heb hem eens opengemaakt, maar ik heb er weinig verstand van. ik zou zeggen dat de pomp kapot is. zou ik die laten repareren of gelijk voor een nieuwe gaan
pi_119664448
Ik heb bij een Saeco wel eens zo'n pompje uit elkaar gehaald. Was niet overdreven moeilijk. Als het mis gaan is het nog steeds kapot. Als het een goedkopere Krups is vraag ik me namelijk af of het de moeite is deze weg te brengen.

Tip: Als je er aan begint is het handig foto's per stap te maken en bij gelijk gekleurde draden: coderen.
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_119664537
Is zo'n Moka Express wat?
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_119666092
kan je best aardige koffie mee maken. Ook hierbij geldt dat de smaak uitenidelijk valt of staat met de kwaliteit van je koffie :)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_119773089
Als niet koffie drinker ben ik op zoek naar een leuk espresso apparaat & maler aangezien mijn bezoek ook allemaal aan de espresso is en nogal klaagt over mijn filterkoffie. Daarnaast wil ik mijn Golden Power verslaving opzij leggen en ook eens een lekkere bak koffie proberen. Tevens ben ik nogal vaak in de keuken te vinden en wil ik ook eens leren om een goed kopje koffie te zetten. Geld is niet echt een probleem, budget van ongeveer duizend euro wil ik echter niet veel overschijden. Mijn aandacht is getrokken door de Rancilio Silvia en een Mahlkonig Vario. Lijkt dat ergens op of slaat dat de plank volledig mis?
pi_119847845
quote:
0s.gif Op maandag 26 november 2012 00:10 schreef Mr.J het volgende:

[..]

U heeft DM. :)
U hebt een Rancilio Miss Silvia :-)

Hij is dus niet meer te koop!
pi_119847933
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 09:44 schreef NutKees het volgende:
Als niet koffie drinker ben ik op zoek naar een leuk espresso apparaat & maler aangezien mijn bezoek ook allemaal aan de espresso is en nogal klaagt over mijn filterkoffie. Daarnaast wil ik mijn Golden Power verslaving opzij leggen en ook eens een lekkere bak koffie proberen. Tevens ben ik nogal vaak in de keuken te vinden en wil ik ook eens leren om een goed kopje koffie te zetten. Geld is niet echt een probleem, budget van ongeveer duizend euro wil ik echter niet veel overschijden. Mijn aandacht is getrokken door de Rancilio Silvia en een Mahlkonig Vario. Lijkt dat ergens op of slaat dat de plank volledig mis?
Goede set! Maar voor +- 1000 moet je ook richting Vibiemme Domobar (Met E61 groep) en prima maler (bijv. Macap MC4) kunnen gaan. Dan zit je wel echt klasse hoger.
pi_119868820
Is die Macap MC4 zoveel beter dan de Mahlkonig Vario? En ik denk dat ik terug moet komen op mijn budget en toch onder de 1000 euro wil blijven. Die Vibiemme Domobar ziet er heel mooi uit maar is me toch net weer even wat teveel van het goede met 300 euro meer dan de Rancilio.
  maandag 3 december 2012 @ 07:33:45 #230
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119868903
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 09:44 schreef NutKees het volgende:
Als niet koffie drinker ben ik op zoek naar een leuk espresso apparaat & maler aangezien mijn bezoek ook allemaal aan de espresso is en nogal klaagt over mijn filterkoffie. Daarnaast wil ik mijn Golden Power verslaving opzij leggen en ook eens een lekkere bak koffie proberen. Tevens ben ik nogal vaak in de keuken te vinden en wil ik ook eens leren om een goed kopje koffie te zetten. Geld is niet echt een probleem, budget van ongeveer duizend euro wil ik echter niet veel overschijden. Mijn aandacht is getrokken door de Rancilio Silvia en een Mahlkonig Vario. Lijkt dat ergens op of slaat dat de plank volledig mis?
Waarom ga je niet voor een volautomaat?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_119869309
M'n ouders hebben er een (DeLonghi), en ik ben er niet zo kapot van. Alles gaat vanzelf, ik ga waarschijnlijk meer plezier beleven aan het maken van de koffie dan aan het drinken.
pi_119910302
Waarom ontdek ik deze topic vandaag pas?

Ik heb een jaar geleden een tweedehands Gaggia Classic op de kop getikt. Na het vervangen van de doucheplaat en de holdingplate gaat deze weer als de brandweer. Na wat oefenen en zoeken komt er heerlijke espresso uit.

Volgende stap is een bonenmaler. Nieuw wat mij betreft te duur, dus ben ik rustig aan op zoek naar een tweedehands Demoka of iets in die geest.

"Volg topic"
pi_119926987
Net op SBS6 monte santos espressobonen van de Lidl kwamen het beste uit de smaaktest.
De slechtste waren de bonen van la place.
Ff ter info... c_/
  dinsdag 4 december 2012 @ 19:39:13 #234
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119929113
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 december 2012 18:51 schreef quirina het volgende:
Net op SBS6 monte santos espressobonen van de Lidl kwamen het beste uit de smaaktest.
De slechtste waren de bonen van la place.
Ff ter info... c_/
Had laatst de arabica espresso bonen van de aldi, smaak was niet slecht, maar weinig complex en de smaak bleef niet lang hangen.
Blijk lekker bij de bonen van de Pelikaan.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 4 december 2012 @ 19:40:07 #235
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119929164
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2012 08:27 schreef NutKees het volgende:
M'n ouders hebben er een (DeLonghi), en ik ben er niet zo kapot van. Alles gaat vanzelf, ik ga waarschijnlijk meer plezier beleven aan het maken van de koffie dan aan het drinken.
Ah, OK
Ik ook hoor, ben erg blij met mijn ECM
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_119950131
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 december 2012 19:40 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ah, OK
Ik ook hoor, ben erg blij met mijn ECM
Ojee, die krengen zijn duur. Ziet er kwalitatief wel een stuk beter uit! Maar laat ik het eerst met een instapmodel proberen, dan kan ik later nog altijd met plezier upgraden.

Nog iemand advies over een molen van rond de 3-400 euro?
pi_119974290
quote:
0s.gif Op woensdag 5 december 2012 11:35 schreef NutKees het volgende:

[..]

Ojee, die krengen zijn duur. Ziet er kwalitatief wel een stuk beter uit! Maar laat ik het eerst met een instapmodel proberen, dan kan ik later nog altijd met plezier upgraden.

Nog iemand advies over een molen van rond de 3-400 euro?
Macap MC4
Mazzer Mini
pi_119975259
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 december 2012 19:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Had laatst de arabica espresso bonen van de aldi, smaak was niet slecht, maar weinig complex en de smaak bleef niet lang hangen.
Blijk lekker bij de bonen van de Pelikaan.
Geweldig, vandeweek stond ik op. Espresso bij het ontbijt, smaak bleef heerlijk in de mond hangen, proefde het nog toen ik op mijn werk aan kwam. En toen op het werk een kop koffie -O-
  woensdag 5 december 2012 @ 22:04:27 #239
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119975361
quote:
0s.gif Op woensdag 5 december 2012 22:02 schreef Molleman het volgende:

[..]

Geweldig, vandeweek stond ik op. Espresso bij het ontbijt, smaak bleef heerlijk in de mond hangen, proefde het nog toen ik op mijn werk aan kwam. En toen op het werk een kop koffie -O-
Grrr
Automatenkoffie
Dan drink ik liever thee.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_119976346
Op het werk bij mij is de koffie ook niet te drinken, daarom heb ik voor op het werk een bodum cafetiere met drinktuit. Bij de simon levelt grof gemalen koffie kopen en je hebt een goed bakje koffie. :-)

Voor thuis moet ik het nu nog doen met een siemens volautomaat, ongeveer 3 jaar geleden aangeschaft, deze staat echter wel op de wishlist ter vervanging voor een semi automaat
Hardcore werkt niet op m'n zenuwen.. m'n zenuwen werken op Hardcore
pi_120012165
Ik heb op advies van de OP een Moka Express en een zakje versgemalen Mocca Turc bij Blanche Dael gekocht, en daar is me toch even een lekker kopje koffie uit gekomen zeg...hoewa!
pi_120174515
Maakt het voor filterkoffie nog wat uit wat voor apparaat (of filters?) je hebt voor een goede bak koffie? Of is eigenlijk alleen het soort koffie van belang?
  maandag 10 december 2012 @ 23:47:31 #243
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_120174947
Nee, bij het apparaat is het belangrijk dat het water goed op temperatuur komt. Dat geeft betere koffie.
The love you take is equal to the love you make.
pi_120176769
Oké en iemand nog tips voor lekkere filterkoffie?
  dinsdag 11 december 2012 @ 00:49:23 #245
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_120177391
Moccamaster wordt vaak goed beoordeeld. Wel prijzig.
The love you take is equal to the love you make.
pi_120202112
Dat is een apparaat toch? Ik bedoel de koffie zelf :)
  dinsdag 11 december 2012 @ 19:47:28 #247
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_120202245
Oh, vreemd.
The love you take is equal to the love you make.
pi_120202379
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 december 2012 18:51 schreef quirina het volgende:
Net op SBS6 monte santos espressobonen van de Lidl kwamen het beste uit de smaaktest.
De slechtste waren de bonen van la place.
Ff ter info... c_/
Ik vind die van de Hema ook prima, vrij volle smaak.
  dinsdag 11 december 2012 @ 20:37:12 #249
97745 Thorical
finding a way
pi_120204649
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 december 2012 00:27 schreef Arthur_Spooner het volgende:
Oké en iemand nog tips voor lekkere filterkoffie?
Als je niet zelf maalt is Goudmerk van de Aldi een aanrader.
Maar je kan het ook duurder maken en van de locale koffieboer zo vers gebrand mogelijke specialiteiten bestellen.
Kaffa op de Tsaar Peterstraat is bv zo iets. Het brengt koffie drinken weer op een heel ander niveau.
  dinsdag 11 december 2012 @ 20:39:38 #250
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_120204773
Goudmerk van de Aldi is IDD verrassend goed.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_120217689
Een poos geleden kreeg ik zo'n Krups volautomaat ding. Mocht ik hebben want de espresso was veel te slap. Na goed schoonmaken leek het wat beter te gaan, maar het apparaat liep vaak vast en de koffie was nog steeds een beetje slap. De "afgewerkte koffie" was nattig.
Ik heb het ding een poos geleden ik de schuur gekwakt, maar tijdens een weekje vrij ben ik het toch maar weer eens gaan proberen. Eerst alles uitelkaar.





op de foto hieronder zie je wat ik allemaal uit de machine heb gehaald. Naast de ranzige viezigheid van beschimmelde koffie bonen en gruis, bleek het frame waar het "zetgedeelte" in zit gescheurd te zijn. Daardoor kon het apparaat de benodigde druk niet opbouwen (twee zuigers) want dat frame boog steeds uitelkaar. Natuurlijk heb ik daar geen goede foto van gemaakt, maar op onderstaande foto rechts ligt het frame bovenop, met dat grote witte tandwiel.



Het frame heb ik gerepareerd met lijm, en een tiewrap. (twee gaatjes boren, tiewrap erdoorheen)
Het is lelijk, maar onzichtbaar en werkt goed.

O-ringen ingesmeerd met speciaal (?) siliconen vet en een stuk waterslang vervangen.

Alles zit weer inelkaar en lijkt te werken :)



Boontjes erin:



Bakje koffie :)



Het is natuurlijk niet de koffie zoals uit zo'n mooi apparaat die jullie in dit topic lieten zien, maar voor een gratis machine valt het niet tegen. Veel sterker ( en lekkerder) bakje dan voor mijn reparatie, en het afval (de gemalen en gebruikte koffie) is nu'praktisch droog, in plaats van nat en viezig.
Ik zou zo'n ding als ik nu heb nooit kopen. Veel te duur en te veel onderhoud nodig.
...
pi_120219526
Wel een leuk restauratieprojectje waar je waarschijnlijk wel veel lol aan gehad hebt.

En nu als de donder een echte espressomachine halen ;)
pi_120255101
Ja meneer :) Maar het is zo makkelijk....

Aan de andere kant lijkt zo'n siphon ding me ook wel eens leuk.

...
pi_120409778
Die staat ook nog op mijn lijstje, of zo'n ChemEx variant.

Ikzelf heb thuis een espressomachine (via MP) gekocht en opgeknapt, kost echt geen drol. En een cafetiere erbij voor de snellere koffie. Het belangrijkste blijft toch de bonenmaler, daar zit bij mij ook het meeste geld in (Demoka, 125 euro via MP).
pi_121155217
Shit. Ik heb bij Simon Levelt met een ECM Technica mogen spelen en ik denk niet dat ik nu nog een andere wil. Maar die prijs...
pi_121157032
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2013 15:50 schreef NutKees het volgende:
Shit. Ik heb bij Simon Levelt met een ECM Technica mogen spelen en ik denk niet dat ik nu nog een andere wil. Maar die prijs...
Koop een goede tweedehands, dingen zijn oerdegelijk en zeer waardevast!
  vrijdag 4 januari 2013 @ 16:42:09 #257
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121157631
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2013 15:50 schreef NutKees het volgende:
Shit. Ik heb bij Simon Levelt met een ECM Technica mogen spelen en ik denk niet dat ik nu nog een andere wil. Maar die prijs...
Heb er eentje sinds een aantal jaar, bijna vier geloof ik, en behalve dat hij even tijd nodig heeft om warm te worden ben ik er erg tevreden mee.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 4 januari 2013 @ 16:42:35 #258
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121157653
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2013 16:30 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Koop een goede tweedehands, dingen zijn oerdegelijk en zeer waardevast!
En godsklere zwaar.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_121159124
Hoe lang heeft ie nodig om warm te worden? Maar ik kan er natuurlijk gemakkelijk een timer tussen zetten, niet?
  vrijdag 4 januari 2013 @ 17:19:58 #260
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121159179
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2013 17:18 schreef NutKees het volgende:
Hoe lang heeft ie nodig om warm te worden? Maar ik kan er natuurlijk gemakkelijk een timer tussen zetten, niet?
10-15 minuten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 4 januari 2013 @ 17:38:28 #261
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_121159906
Cuba Turquino Lavado Dark roast is me een lekker boontje :9

http://www.hofjevanwijs.nl/prijslijst_koffie.php
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_121160052
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 januari 2013 17:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

10-15 minuten
Dat vind ik nog reuze meevallen. Zijn er eigenlijk nog andere (onvoorziene) dingen waar ik rekening mee moet houden? Behalve dat ik een behoorlijke maler nodig heb natuurlijk...
  vrijdag 4 januari 2013 @ 17:44:15 #263
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121160085
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2013 17:43 schreef NutKees het volgende:

[..]

Dat vind ik nog reuze meevallen. Zijn er eigenlijk nog andere (onvoorziene) dingen waar ik rekening mee moet houden? Behalve dat ik een behoorlijke maler nodig heb natuurlijk...
Onderhoud? Schoonmaken, ontkalken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_121161420
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 januari 2013 17:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Onderhoud? Schoonmaken, ontkalken
Schoonmaken en ontkalken zal wel niet zo'n drama zijn. Onderhoud? Als in... pereodiek na laten kijken door een specialist?
  vrijdag 4 januari 2013 @ 18:30:05 #265
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121161551
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 januari 2013 18:25 schreef NutKees het volgende:

[..]

Schoonmaken en ontkalken zal wel niet zo'n drama zijn. Onderhoud? Als in... pereodiek na laten kijken door een specialist?
Schoonmaken (reinigingstabletten of poeder) en ontkalken is voldoende, filters verwijderen en borstelen.
ECM komt met een boekje
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_121161831
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 januari 2013 18:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Schoonmaken (reinigingstabletten of poeder) en ontkalken is voldoende, filters verwijderen en borstelen.
ECM komt met een boekje
Dat klinkt als een koud kunstje. De grootste truuk is dus om de aanschaf te rechtvaardigen... ik moet er met molen en accessoires toch ruim 'n maandsalaris voor wegzetten.
pi_121443880
Binnenkort wil ik een een Moka Pot aanschaffen om fatsoenlijke koffie te zetten. Graag maal ik daarbij mijn bonen zelf. Zijn er nog bepaalde aanraders met betrekking tot bonenmalers? Wat mij betreft mag het een simpel mechanisch ding zijn. Fatsoenlijke kwaliteit en zo min mogelijk plastic. Hand aangedreven in plaats van elektrisch heeft de voorkeur. Mocht hand aangedreven een probleem zijn dan het liefste zonder netstekker.
Respect for one's elders gives character.
pi_121483422
ik wil mijn man graag een volautomaat espresso machine cadeau doen. alleen heb ik er totaal geen verstand van. Hij heeft nu nespresso, maar sinds hij fulltime thuis werkt gaan die capsules wel erg hard.

welk apparaat is aan te raden? budget maximaal 500 euro. wat mogelijk heden qua instellingen is fijn, maar 100.000knopjes en mogelijkheden is niet nodig.
  zaterdag 12 januari 2013 @ 23:01:32 #269
97745 Thorical
finding a way
pi_121487088
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 21:45 schreef Thorical het volgende:
Potverdikke, mijn quickmill is gestopt mij heerlijke espresso's te serveren.
Stomen en heet water levert ie nog wel maar z'n koffie is net hele sterke filter koffie.
Ik weet ff niet wat te doen, want ik heb hem voor zover ik weet altijd regelmatig en nog een keer ontkalkt. Ook de maling is niet veranderd.
Wie weet waar ik nog verder naar kan kijken en of een monteur die dat voor een redelijk bedrag kan doen in de regio Amsterdam.
Ik ben nu ook al op .lagondola.it aan het kijken naar een vervanger. Heeft er iemand ervaring met deze site of is er een beter alternatief.
Hij is gerepareerd er zit een nieuw pompje in en ik ga morgen weer een lekker kopje koffie drinken.
  woensdag 16 januari 2013 @ 13:41:06 #270
119606 habanero
577000 Scoville
pi_121633588
drink sinds enige tijd alleen nog maar Yanaloma van Illimani wat een prachtige koffie is dat !
heel mooi boeket en nu wil ik eigenlijk nergens anders meer koffie drinken dan thuis :(
nog meer koffie liefhebbers die ervaring hebben met Yanaloma ?
pi_121691610
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 21:24 schreef p_iglet het volgende:
heeft nu nespresso, maar sinds hij fulltime thuis werkt gaan die capsules wel erg hard.welk apparaat is aan te raden? budget maximaal 500 euro. wat mogelijk heden qua instellingen is fijn, maar 100.000knopjes en mogelijkheden is niet nodig.
Ik heb prima verhalen gehoord over DeLonghi. Kwalitatief superieur in die prijsklasse
  vrijdag 18 januari 2013 @ 14:58:40 #272
222927 Lurf
All you need is Lurf
pi_121722909
Ik ben al een tijdje op zoek naar een goede, niet al te dure halfautomaat met thermoblock als vervanging voor mijn kapotte Krups (een "antieke" Novo 2000, en de nieuwe Krups machines zijn nogal gammel). Barista-aspiraties heb ik niet en ik heb ook niet het geduld voor een boiler-machine als de Gaggia Classic, maar ik wil inmiddels wel weer eens wat anders dan filterkoffie.

Met wat googlen kwam ik uit bij de machines van Ascaso (de basic, arc of uno). Over de oudere versies met boiler en zonder driewegklep zijn de recensies niet vreselijk enthousiast, maar van de nieuwe versies met thermoblock en mét driewegklep heb ik geen reviews kunnen vinden. Is er hier misschien iemand die ervaring heeft met één van deze machines?

[ Bericht 1% gewijzigd door Lurf op 18-01-2013 15:29:24 ]
Never explain, never apologize.
pi_121858762
De kogel is door de kerk, ipv een ECM Technika Profi heb ik voor de Bezzera Mitica gekozen. Nagenoeg dezelfde machine maar ruim 600 euro goedkoper.

Zoek de verschillen:


Nu nog even wachten tot het ding geleverd wordt aangezien mijn locale koffieboer hem niet in voorraad had. Ondertussen kan ik alvast op zoek gaan naar een lekkere koffieboon.
pi_121862761
quote:
0s.gif Op maandag 21 januari 2013 19:58 schreef NutKees het volgende:
De kogel is door de kerk, ipv een ECM Technika Profi heb ik voor de Bezzera Mitica gekozen. Nagenoeg dezelfde machine maar ruim 600 euro goedkoper.

Zoek de verschillen:
[ afbeelding ][ afbeelding ]

Nu nog even wachten tot het ding geleverd wordt aangezien mijn locale koffieboer hem niet in voorraad had. Ondertussen kan ik alvast op zoek gaan naar een lekkere koffieboon.
Gefeliciteerd met je mooie aankoop!

Mijn vaste leverancier:
http://www.fascino-coffee.net/

tip: Emporio Espresso
pi_121880777
Bedankt voor de tip! Is het trouwens aan te bevelen om direct met een goede boon te oefenen of zal ik dat met die veel goedkopere Lidl koffiebonen doen?
  dinsdag 22 januari 2013 @ 11:36:03 #276
97745 Thorical
finding a way
pi_121881228
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 januari 2013 11:21 schreef NutKees het volgende:
Bedankt voor de tip! Is het trouwens aan te bevelen om direct met een goede boon te oefenen of zal ik dat met die veel goedkopere Lidl koffiebonen doen?
Je hebt al vrij snel een redelijke espresso en als je ze allemaal zelf moet opdrinken?
Aan de andere kant die bonen van de Lidl zijn helemaal niet zo slecht. De juiste maling en tamping is toch weer voor iedere bonen soort anders.
pi_121881327
Na het aanklooien met dure apparaten, veel onderhoud, schoonmaakwerk en garantiereparaties ben ik de laatste keer dat mijn automaat weg was voor garantie (tijdelijk) voor een Aeropress gegaan.

Dat maakt koffie maken leuk zeg, kost geen reet in verhouding en je kan er gewoon knappe koffie mee maken. Neem hem gewoon mee in mijn tas met werkspullen en kan onderweg gewoon bij het tankstation lekkere koffie maken. Haal heet water uit de automaat en maak met wat van thuis meegenomen koffie een lekker bakkie.

Enige wat je onderweg nodig hebt is water van voldoende temperatuur eigenlijk. Ik verpak mijn koffie thuis al vacuüm in 'porties' voor in mijn tas, ik snap dat niet iedereen deze mogelijkheid heeft maar is echt een aanrader!
  dinsdag 22 januari 2013 @ 18:41:14 #278
119606 habanero
577000 Scoville
pi_121898476
helemaal mee eens hoor Deshain goede koffie kan je ook zetten met minder 'perfecte' apparatuur de boon maakt zo veel uit !

maar ik zou niet zonder mijn Domobar willen :)
pi_122069723
Ben alweer 2 dagen met m'n Bezzera in de weer. Ik krijg er al een redelijke shot uit al zeg ik het zelf, maar melk opschuimen is een fiasco. Het is overigens wel handig dat je wat mensen over de vloer haalt als je begint te oefenen, want ik sta al 2 dagen helemaal stijf van de koffie :)
pi_122109269
Zijn jura gebruikers hier ook welkom?
  woensdag 30 januari 2013 @ 17:07:28 #281
222927 Lurf
All you need is Lurf
pi_122260473
Ik ben ook weer een illusie armer. Na een uitgebreide literatuurstudie had ik mijn zinnen gezet op een Quickmill 820 als compromis tussen gemak, smaak en prijs. Maar de proef op de som viel (letterlijk) bitter tegen. Ik heb 'm uitgebreid uit mogen proberen in de winkel, maar ik vond het apparaat erg onhandig. Het portafilter is weliswaar lekker zwaar, maar je moet het met redelijk wat kracht aandraaien. En omdat de machine zelf nog licht is lukte mij dat niet zonder het apparaat tegen te houden, wat weer onhandig is omdat de hele bovenkant behoorlijk heet wordt. Daarnaast vond ik de espresso die eruit kwam zuur en bitter, ook nog na een paar keer proberen. Voorlopig hou ik het dus nog maar op filterkoffie en ga ik daar eerst eens experimenteren met een goede koffiemolen en bonen. Als ik dat een beetje onder de knie heb wil ik wel weer eens naar een espressoapparaat kijken.
Never explain, never apologize.
  woensdag 30 januari 2013 @ 17:21:16 #282
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_122261060
Zuur en bitter van de Espresso ligt toch echt aan de bonen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 30 januari 2013 @ 18:26:02 #283
97745 Thorical
finding a way
pi_122264459
quote:
0s.gif Op woensdag 30 januari 2013 17:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Zuur en bitter van de Espresso ligt toch echt aan de bonen
Ik denk eerder aan te koud en teveel koffie of te zwaar getampt.
pi_122329561
De eerste zijkerd heeft zich alweer gemeld (meneer wou een Normale kop koffie). Ik heb zojuist een Lungo en Americano proberen te zetten, maar was niet echt te spreken over de resultaten. Lungo te bitter, Americano te slap. Heeft iemand tips?
pi_122330151
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 februari 2013 07:28 schreef NutKees het volgende:
De eerste zijkerd heeft zich alweer gemeld (meneer wou een Normale kop koffie). Ik heb zojuist een Lungo en Americano proberen te zetten, maar was niet echt te spreken over de resultaten. Lungo te bitter, Americano te slap. Heeft iemand tips?
Ik zet toch vaak Americano's voor dit soort zeikers. Omdat ik mijn instellingen op mijn maler niet wil verprutsen ga ik niet grover malen voor een lungo.
Wellicht een doppio met heet water om hem toch sterker te krijgen?
pi_122330793
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 februari 2013 08:43 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Ik zet toch vaak Americano's voor dit soort zeikers. Omdat ik mijn instellingen op mijn maler niet wil verprutsen ga ik niet grover malen voor een lungo.
Wellicht een doppio met heet water om hem toch sterker te krijgen?
Lijkt me inderdaad het beste optie. Maalgraad wisselen gaat niet zo makkelijk op mijn maler, dus ik kan beter met Americano's gaan experimenteren. Hoe zit dat eigenlijk bij volautomaten als je daar op een grote kop drukt? Gaat er dan gewoon meer water door de puck?
pi_122330955
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 februari 2013 09:18 schreef NutKees het volgende:

[..]

Lijkt me inderdaad het beste optie. Maalgraad wisselen gaat niet zo makkelijk op mijn maler, dus ik kan beter met Americano's gaan experimenteren. Hoe zit dat eigenlijk bij volautomaten als je daar op een grote kop drukt? Gaat er dan gewoon meer water door de puck?
Ja, overigens is de maling daar sowieso een stuk grover tov een piston-machine. Daarom krijg je er ook geen "echte" espresso mee.
pi_122331067
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 februari 2013 09:24 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Ja, overigens is de maling daar sowieso een stuk grover tov een piston-machine. Daarom krijg je er ook geen "echte" espresso mee.
Duidelijk. Dankjewel!
  vrijdag 1 februari 2013 @ 11:43:58 #289
119606 habanero
577000 Scoville
pi_122335209
Zulke mensen geef ik altijd thee, dat drink ik bij hun ook ;)
  zondag 17 februari 2013 @ 13:24:36 #290
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_122983268
Krijg na lang puzzelen nog steeds geen goede espresso uit mijn Miss Sylvia. De smaak blijft ietwat zurig (fruitig?) terwijl de doorlooptijd wel ok lijkt (dus maling naw dan ook ok?).

Plaatje van koffie en puk:




Iemand nog meer tips voor mij? :)

Maler: Macap M4
Gebruikte bonen: http://www.meanbeans.nl/koffiebonen-arabicabonen.php?aid=1004
Temperatuur op PID: 106
Water altijd vers. Machine goed schoon dmv backflush en ontkalken via watereservoir.
Godfather Bodybuilding topic reeks
pi_123020956
Ik begeef me pas sinds kort in de wereld van koffie, maar heb gemerkt dat de versheid van de koffiebonen zo'n beetje het belangrijkste is. Ik heb nu 1,5 week oude bonen (er werd niet gebrand ivm Carnaval) in mijn machine zitten en vind de koffie al duidelijk minder. Ik vind je puck er overigens wat licht uit zien, heb je al eens andere bonen gebruikt? Ik heb online nog geen bonen besteld en kan niets over die webshop zeggen, maar heb je het al eens bij een locale branderij geprobeerd?

[ Bericht 0% gewijzigd door NutKees op 18-02-2013 09:29:51 ]
  maandag 18 februari 2013 @ 08:47:12 #292
118453 Pinnenmutske
Tante Sara maal 7
pi_123021017
Incidentje een tijdje geleden op m'n vrijwilligerswerk :@

Cappucino was ineens gewone koffie. 1 of andere koekwaus had het klepje van de melk dichtgedaan en ik wist dat niet.
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
pi_123041892
quote:
0s.gif Op zondag 17 februari 2013 13:24 schreef Mr.J het volgende:

De crema ziet er goed uit, de puk ook. Het lichte is misschien van je flits? Je zou naar twee dingen kunnen kijken:

• Temperatuur: verwarm je je apparaat wel lang genoeg voor? Ik weet niet waar die PID zit, maar ik hou als stelregel aan dat de portafilter te heet is om vast te houden. Evt kun je misschien de temperatuur van de PID varieren.

• Experimenteer met andere bonen, vraag aan iemand die je kent welke bonen hij/zij gebruikt en leen daar een onsje van. Moet wel iemand zijn die ook lekkere (met een intense maar cremige smaak, absoluut niet zuur) koffie zet. Dat klinkt logisch maar met voorgemalen espresso uit de supermarkt is absoluut geen drinkbare koffie te zetten, en toch verkoopt het. Ik snap daar niks van, maar ja...

Of probeer eens met jouw koffie in de cafetiere koffie te zetten, als dat een mooie volle smaak heeft, ligt het dus niet aan je koffie.
pi_123063800
Wat is nou DE aanrader voor een nieuwe volautomaat die ook automatisch cappuccino, latte etc kan maken? Mijn huidige is aan het overlijden dus er moet een andere komen. Misschien niet de beste koffie die je kan krijgen, maar het gemak van zo'n ding is mij toch ook wel wat waard....
May you never steal, lie or cheat. But if you have to steal, then steal away my sorrows. If you have to lie, then lie with me all the nights of our life. If you have to cheat, then cheat death because I don't want to live a day without you
pi_123066349
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 februari 2013 10:43 schreef LordLynx het volgende:
Wat is nou DE aanrader voor een nieuwe volautomaat die ook automatisch cappuccino, latte etc kan maken? Mijn huidige is aan het overlijden dus er moet een andere komen. Misschien niet de beste koffie die je kan krijgen, maar het gemak van zo'n ding is mij toch ook wel wat waard....
Jura? Ik zou in ieder geval geen deLonghi nemen. M'n ouders hebben er sinds 1,5 jaar een ('n dure ook nog) en die is al 2x kapot geweest. Bij normaal gebruik, ze zijn erg zuinig op hun spullen.
pi_123075108
Ik heb nu een delonghi en eigenlijk geen klachten, ding is nu 6 jaar en wel 2 keer voor reparatie weg geweest, maar met het gebruik hier vind ik dat nog geeneens onacceptabel. Vind ze alleen kwa prijs niet meer zo interessant als ze vroeger waren, een vergelijkbare Jura was toen ruim 2 keer zo duur maar nu scheelt dat lang niet zoveel meer....
May you never steal, lie or cheat. But if you have to steal, then steal away my sorrows. If you have to lie, then lie with me all the nights of our life. If you have to cheat, then cheat death because I don't want to live a day without you
pi_123077903
Halfautomaat geen optie? Ik heb er zelf sinds kort een en krijg erg lovende reacties over mijn koffie. Eigen haard is goud waard natuurlijk, maar ik vind de koffie nu -heel eerlijk gezegd- nergens meer zo lekker als op mijn eigen machine. Is wel wat meer werk uiteraard, maar ik begin er nu zelf aardig routine in te krijgen en dat valt reuze mee.
  dinsdag 19 februari 2013 @ 21:54:33 #298
384590 Studeur
Toen kregen wij ook patat
pi_123093477

Wist helemaal niet dat het zo moest
Heeft FOK!verkiring met Klojo120
  zaterdag 23 februari 2013 @ 20:20:47 #299
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_123252262
quote:
0s.gif Op zondag 17 februari 2013 13:24 schreef Mr.J het volgende:
Krijg na lang puzzelen nog steeds geen goede espresso uit mijn Miss Sylvia. De smaak blijft ietwat zurig (fruitig?) terwijl de doorlooptijd wel ok lijkt (dus maling naw dan ook ok?).

Plaatje van koffie en puk:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Iemand nog meer tips voor mij? :)

Maler: Macap M4
Gebruikte bonen: http://www.meanbeans.nl/koffiebonen-arabicabonen.php?aid=1004
Temperatuur op PID: 106
Water altijd vers. Machine goed schoon dmv backflush en ontkalken via watereservoir.
Ik zie toch duidelijk pitting, wat kleine gaatjes rechts langs de rand en nog op een paar plekjes, wat duidt op channeling. Misschien toch nog tikkie fijner malen, en klop niet meer tegen je bakkie na de eerste keer tampen ;) Kwam hij langzaam op gang? verder; sla de puck eens uit, en breek hem in twee. Je kunt dan zien of de extractie gelijkmatig was...

Edit; Verder zou ik geen andere bonen proberen voor de zuurtegraad. Je hebt een ongewassen koffie nu, waar je juist zoete, volle smaken uit zou moeten krijgen. Denk aan rijp fruit & kruidig. Speel maar flink met je afstellingen. Dosering, maling, anders tampen en temperatuur.
Tokai Love Rock LS-90q :)
  zaterdag 23 februari 2013 @ 20:25:13 #300
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_123252478
quote:
7s.gif Op dinsdag 19 februari 2013 21:54 schreef Studeur het volgende:

Wist helemaal niet dat het zo moest
Wees blij dat ik geen mod ben
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 23 februari 2013 @ 21:15:26 #301
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_123254760
quote:
0s.gif Op maandag 18 februari 2013 19:33 schreef kuifje_fok het volgende:

[..]

De crema ziet er goed uit, de puk ook. Het lichte is misschien van je flits? Je zou naar twee dingen kunnen kijken:

• Temperatuur: verwarm je je apparaat wel lang genoeg voor? Ik weet niet waar die PID zit, maar ik hou als stelregel aan dat de portafilter te heet is om vast te houden. Evt kun je misschien de temperatuur van de PID varieren.

• Experimenteer met andere bonen, vraag aan iemand die je kent welke bonen hij/zij gebruikt en leen daar een onsje van. Moet wel iemand zijn die ook lekkere (met een intense maar cremige smaak, absoluut niet zuur) koffie zet. Dat klinkt logisch maar met voorgemalen espresso uit de supermarkt is absoluut geen drinkbare koffie te zetten, en toch verkoopt het. Ik snap daar niks van, maar ja...

Of probeer eens met jouw koffie in de cafetiere koffie te zetten, als dat een mooie volle smaak heeft, ligt het dus niet aan je koffie.
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2013 20:20 schreef johnybh het volgende:

[..]

Ik zie toch duidelijk pitting, wat kleine gaatjes rechts langs de rand en nog op een paar plekjes, wat duidt op channeling. Misschien toch nog tikkie fijner malen, en klop niet meer tegen je bakkie na de eerste keer tampen ;) Kwam hij langzaam op gang? verder; sla de puck eens uit, en breek hem in twee. Je kunt dan zien of de extractie gelijkmatig was...

Edit; Verder zou ik geen andere bonen proberen voor de zuurtegraad. Je hebt een ongewassen koffie nu, waar je juist zoete, volle smaken uit zou moeten krijgen. Denk aan rijp fruit & kruidig. Speel maar flink met je afstellingen. Dosering, maling, anders tampen en temperatuur.
Thanks heren.

Na weer 500gram bonen verder begint het steeds beter te worden.

Over 2kg kunnen jullie langskomen om te proeven. ;)
Godfather Bodybuilding topic reeks
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')