abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:09:38 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100640024


Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie? De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over :7. Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar Nespresso, what else... Deel 8. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic ([KSC#2076] over serieuze zaken).

Die laatste link is toch al na een dag weer verleden tijd, dus zoek zelf even de meest recente versie op in GC. Hij staat bijna altijd bovenaan :)

Barista? De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos Er zijn vier verschillende typen espresso-machines: 1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde. 2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk 3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand. 4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP! Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt :P

Goede bonen dus... Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen :? ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn? Zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man! Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art? Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen) (de mooiste rosetta ooit) (consumer koffiebrander) (koffie in een popcorn machine :D )

Plaatjes!







"Naked portafilter"




Links Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie :)
Winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Nog een winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Espresso woordenboek van A tot Z

Vorige delen: [url]http://forum.fok.nl/topic/805818
Het Grote Barista Topic Deel II Het grote Baristatopic deel 3 Het grote Baristatopic deel 4 Het grote Baristatopic #5 Het grote Baristatopic #6 Koffie voor de fijnproever Koffie voor de fijnproever (2) Koffie voor de fijnproever (3)

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE


[/quote]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100640168
Zo, zodadelijk mijn Rancilio Silvia bestellen! *O*
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:17:38 #3
242879 Onnoman
The On And Only
pi_100640312
Ik wil nog even speciaal aandacht schenken aan douwe egberts.. die het voor mij mogelijk gemaakt hebben een geweldige volautoamtische espressomachine bij elkaar te sparen in de vorm van Punten..
190.000 douwe egberts punten aangetekend en verzekerd versturen onder het mom van.. neem gerust een kopje koffie uit mijn espressoapparaat bij het natellen van al mijn punten.
'

eindresultaat: 300 euro betaald voor een nieuwe espressomachine twv 900 euro!
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_100640344
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:08 schreef attamottamotta het volgende:

[..]

Rocky doserless?
Een Rocky is niet stepless toch of wel? Hij zou trouwens ook best lelijk staan naast mijn Ascaso Dream :')
pi_100640361
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:17 schreef Onnoman het volgende:
Ik wil nog even speciaal aandacht schenken aan douwe egberts.. die het voor mij mogelijk gemaakt hebben een geweldige volautoamtische espressomachine bij elkaar te sparen in de vorm van Punten..
190.000 douwe egberts punten aangetekend en verzekerd versturen onder het mom van.. neem gerust een kopje koffie uit mijn espressoapparaat bij het natellen van al mijn punten.
'

eindresultaat: 300 euro betaald voor een nieuwe espressomachine twv 900 euro!
Maar daarvoor heb je wel veel Douwe Egberts moeten drinken :P
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:18:50 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100640367
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:17 schreef Onnoman het volgende:
\
190.000 douwe egberts punten \
Hoe krijg je die bij elkaar? Punten knippen in een bedrijfskantine?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:20:33 #7
330125 Hans_van_Baalen
Zondag naar de kerk
pi_100640434
Dat ik dit topic niet eerder heb ontdekt ^O^
pi_100640848
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:18 schreef Bigs het volgende:

[..]

Een Rocky is niet stepless toch of wel? Hij zou trouwens ook best lelijk staan naast mijn Ascaso Dream :')
Oeps nee, je hebt gelijk....
  Moderator vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:32:47 #9
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_100640927


is de hoogste kwaliteit die ik drink, naast espresso's in café's toch zie ik mezelf als koffie liefhebber.

(ohja die punten knip ik ook uit maar ik zit aan iets van 500 punten ofzo :') )
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:33:23 #10
242879 Onnoman
The On And Only
pi_100640953
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoe krijg je die bij elkaar? Punten knippen in een bedrijfskantine?
vrienden/marktplaats
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:39:24 #11
330125 Hans_van_Baalen
Zondag naar de kerk
pi_100641206
Hoe werden de bonen vroeger gebrand, toen de koffiebrander nog niet was uitgevonden?

edit: http://www.vanpommeren.nl/how-to-guides-zelf-koffie-bonen-branden

Gelijk proberen zodra het binnen is.

[ Bericht 57% gewijzigd door Hans_van_Baalen op 12-08-2011 14:45:24 ]
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:41:18 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100641264
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:39 schreef Hans_van_Baalen het volgende:
Hoe werden de bonen vroeger gebrand, toen de koffiebrander nog niet was uitgevonden?
In een popcornmachine
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:47:12 #13
330125 Hans_van_Baalen
Zondag naar de kerk
pi_100641475
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In een popcornmachine
Ik denk het is een grap :') Maar zo'n ding heb ik nog wel ergens, zal ook wel wat beter gaan dan wokken denk ik zo. Thnx.
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:56:57 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100641853
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:47 schreef Hans_van_Baalen het volgende:

[..]

Ik denk het is een grap :') Maar zo'n ding heb ik nog wel ergens, zal ook wel wat beter gaan dan wokken denk ik zo. Thnx.
Voor thuis wat experimenteren met branden is een popcornmachine zeer geschikt. Niet teveel er in doen, maar het gaat verbazingwekkend goed, hij blaast zelfs alle schilletjes weg. Gaat dus idd stukken beter dan in een koekenpan.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100641902
Ik zit zelf voor de grinder te kijken naar een Baratza Virtuoso Precisio. Heeft een ander systeem, met macro/micro stand. Redelijk nieuw, maar de eerste reviews zijn lovend en kost $300. Schijnt met de Macap M4 mee te kunnen...

edit: niet ctrl-v indrukken.... :)
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 19:53:45 #16
174598 zakstront
het gaat om de inhoud
pi_100651719
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:13 schreef attamottamotta het volgende:
Zo, zodadelijk mijn Rancilio Silvia bestellen! *O*
Koop je hem nieuw? Ik hem hem voor E 200,- van Marktplaats maar er moest al snel een nieuwe boiler in voor E 180,-, dus spijt dat ik geen nieuwe had gekocht voor E 100,- meer. Maar hij geeft zalige koffie.

Ik was al gewaarschuwd dat je na een tijdje een molen wil en het gaat inderdaad opvallen dat de smaak minder wordt als het pak koffie bijna op is. Dus na een jaar ook een Ascaso-i-1-molen erbij.

Dan ga je ook echt veel verschil proeven tussen soorten bonen. Heb een keertje (on-)gebrand geprobeerd maar die viel erg tegen, veel te zuur (en je moet minimaal 1 kilo kopen:-(
Tegenwoordig haal ik ze altijd bij de Coffee Company, niet goedkoop maar wel erg lekker.
maar het oog wil ook wat
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 20:10:43 #17
8369 speknek
Another day another slay
pi_100652337
Bij m'n volautomaat kan ik de fijn/grofheid van de maling instellen. Iemand enig idee wat het voor verschil maakt? :').
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 20:21:52 #18
174598 zakstront
het gaat om de inhoud
pi_100652726
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 20:10 schreef speknek het volgende:
Bij m'n volautomaat kan ik de fijn/grofheid van de maling instellen. Iemand enig idee wat het voor verschil maakt? :').
Fijner geeft meer en sterkere smaak, te fijn trekt je machine niet meer dus dan krijg je maar een paar druppels koffie(-olie), maar daar zal je automaat wel tegen beveiligd zijn. De duurdere machines geven meer druk en kunnen dus fijnere maling aan om echte ristretto's te maken :9
maar het oog wil ook wat
pi_100653076
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 19:53 schreef zakstront het volgende:

[..]

Koop je hem nieuw? Ik hem hem voor E 200,- van Marktplaats maar er moest al snel een nieuwe boiler in voor E 180,-, dus spijt dat ik geen nieuwe had gekocht voor E 100,- meer. Maar hij geeft zalige koffie.

Ik was al gewaarschuwd dat je na een tijdje een molen wil en het gaat inderdaad opvallen dat de smaak minder wordt als het pak koffie bijna op is. Dus na een jaar ook een Ascaso-i-1-molen erbij.

Dan ga je ook echt veel verschil proeven tussen soorten bonen. Heb een keertje (on-)gebrand geprobeerd maar die viel erg tegen, veel te zuur (en je moet minimaal 1 kilo kopen:-(
Tegenwoordig haal ik ze altijd bij de Coffee Company, niet goedkoop maar wel erg lekker.
Haha, nog niet besteld. Twijfel ook nog nieuw of tweedehands. Maarreh nieuw is 425 de laagste prijs en via MP kan ik een volledig gereviseerde voor 280 krijgen. Dus als je een adresje voor 300 euro nieuw hebt? Of was dat 200+180+100?
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 20:53:16 #20
174598 zakstront
het gaat om de inhoud
pi_100654243
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 20:29 schreef attamottamotta het volgende:

[..]

Haha, nog niet besteld. Twijfel ook nog nieuw of tweedehands. Maarreh nieuw is 425 de laagste prijs en via MP kan ik een volledig gereviseerde voor 280 krijgen. Dus als je een adresje voor 300 euro nieuw hebt? Of was dat 200+180+100?
yep ik zie ze alleen rond de E 500,- nieuw. voor 425 zou ik een nieuwe nemen.
maar het oog wil ook wat
pi_100755191
Toen ik deel 6 maakte was het winter, en paste die titel nog wel. Maar nu heeft deel 7 dezelfde titel, en ook al is et geen topzomer, nu al de open haard aansteken is wel erg veel van het goede... :P
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_100779861
Geen i8dee of ik het bij de goede topic post, maar toch ff dit:P :

Ik ben bij bekende fastfoodzaken langs geweest, op zoek naar een goed kopje snelle koffie om mee te nemen, voor een zacht prijsje . Tot nu toe vond ik de Segafredo van de Mac het lekkerst, daarna die van Verhage met Douwe Egberts espresso bonen. Bij de Burger King en KFC schenken ze volgens mij oploskoffie van DE, oftewel BOCHT!! Zonder crema of een ander romig laagje wat je wel ziet bij de Mac en Verhage. Nu nog eens langs bij Subway.

Ik drink trouwens nog niet zo heel lang koffie, maar begint het steeds meer te waarderen.
Uw ADH vitamine Worst
Met vriendelijke groenten
pi_100805325
Oeeeh, die koffie die uit het 'naked portafilter' loopt in de OP. Je reinste porno. Het water loopt me al in (en uit) de mond.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_100805848
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 21:50 schreef hemarookworst het volgende:
Geen i8dee of ik het bij de goede topic post, maar toch ff dit:P :

Ik ben bij bekende fastfoodzaken langs geweest, op zoek naar een goed kopje snelle koffie om mee te nemen, voor een zacht prijsje . Tot nu toe vond ik de Segafredo van de Mac het lekkerst, daarna die van Verhage met Douwe Egberts espresso bonen. Bij de Burger King en KFC schenken ze volgens mij oploskoffie van DE, oftewel BOCHT!! Zonder crema of een ander romig laagje wat je wel ziet bij de Mac en Verhage. Nu nog eens langs bij Subway.

Ik drink trouwens nog niet zo heel lang koffie, maar begint het steeds meer te waarderen.
Nou... De meeste mensen in dit topic malen en zetten zelf hun koffie, en dan ben je al snel verwend met wat je zelf kunt brouwen. Restaurant koffie vind ik meestal niet zo interessant, en de koffie van bovengenoemde ketens is inderdaad, zoals jij al zegt, bocht. Dus waarom daar tijd en geld aan spenderen? Ik wachte tegenwoordig steeds vaker met koffie drinken tot ik thuisben, en iets lekkers kan drinken :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_100807110
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 12:41 schreef Gripper het volgende:
Toen ik deel 6 maakte was het winter, en paste die titel nog wel. Maar nu heeft deel 7 dezelfde titel, en ook al is et geen topzomer, nu al de open haard aansteken is wel erg veel van het goede... :P
Als dit topic net zo lang meegaat als deel 6 dan komt het vanzelf wel goed :D
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')