abonnement bol.com Unibet Coolblue
  dinsdag 11 oktober 2011 @ 00:19:11 #101
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_102942287
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2011 00:14 schreef Clan het volgende:
De film 'Den vaderlant ghetrouwe' geeft met gebruik van historisch materiaal een beeld van de gebeurtenissen voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog en het eerste oorlogsjaar. Er zijn beelden te zien de Nederlandse mobilisatie en de Duitse expansie. De film kon worden gemaakt met medewerking van The American Information Office, Profilti en Polygoon.
Mooie beelden blijven dat, vooral het stukje met de FT17.
pi_102942787
quote:
17s.gif Op dinsdag 11 oktober 2011 00:19 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Mooie beelden blijven dat, vooral het stukje met de FT17.
Inderdaad, je krijgt de foto's, die we veelal hiervoor zagen, nu in beweging te zien. Dat tankette van Renault blijft een leuk ding, er staat op YouTube een filmpje van een Amerikaans programma waarin ze deze tankette van stal halen en erin gaan rijden, heel grappig.
pi_102984676
Welke types lichte en middelzware tank waren door Nederland besteld?
“[i]Waat ein waer, waat ein waer[/i]” zei Mien taege Bair en Bair neukdje Mien door ut banksjtil haer.
pi_102985160
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2011 00:26 schreef DDDDDaaf het volgende:
Welke types lichte en middelzware tank waren door Nederland besteld?
quote:
In Nederland heeft men in 1938 elk geval besloten tot de bestelling van 40 Vickers MK-IV tanks, met ik meen een 20 mm kanon (ipv mitrailleur). Deze bestelling is ook geplaatst. Ik weet niet of deze tanks in Indie zijn geleverd ipv in Nederland. Ze waren al wel betaald. Vermoedelijk hebben de Engelsen ze zelf gehouden.

De middelzware tanks die men heeft willen bestellen waren vermoedelijk de Mathilde I (Engels) of de Renault R-35 (F) of de Hotchkiss H-39 (F). Ook de Somua S-35 (F) zou zijn overwogen. Ik weet niet of er indertijd bestellingen voor deze tanks zijn geplaatst of dat er daadwerkelijk al een geconcentreerde interesse was voor een van deze types. Ik weet wel dat Nederland zocht in de range van 4-20 ton. Geen zware tanks dus.

Het KNIL had meer dan 500 MH (Marmom Harrington) lichte tanks besteld - het merendeel hiervan was met een 37 mm kanon uitgerust. Hiervan waren slechts een handvol aanwezig in december 1941. Verder waren er enkele tientallen pantserwagens van Vickers Cardon-Lloyd (met twee Lewis machine geweren). Daarnaast hadden we waarschijnlijk de beschikking over een handvol Vicker MK-II lichte tanks (zeker is dat zo'n 20 tanks zijn geleverd aan Nederlands Indie). Daarnaast zijn enkele Alvis Straussler (twee assige) pantserwagens en Krupp-Braat pantserwagens in dienst geweest. Er schijnen daarnaast enkele Zuid-Afrikaanse pantserwagens in dienst te zijn geweest. Ik ken hiervan de naam en type niet.

Verder verwijs ik maar naar: http://www.geocities.com/dutcheastindies/KNIL_armour.html

Die weten meer dan ik.
Bron: http://www.grebbeberg.nl/(...)=5328&group=1&view=3
  woensdag 12 oktober 2011 @ 00:47:05 #105
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_102985255
Het Grebbeberg forum. 14.gif
Ik zal morgen eens in de boeken van John Bom kijken, staat ook het eea in meen ik me te herinneren.
Het Nederlands Indisch Leger had ook een aantal afdelingen (?) vechtwagens, maar dat staat los van de bestellingen door de Landmacht, misschien weet Clan daar het fijne van.
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 17 oktober 2011 @ 02:33:28 #106
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_103177010
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_103651258
Prins Bernhard - Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten 1944-1945


Ritmeester à la suite

Zijn eerste stappen op het pad van een lange, militaire loopbaan, zette de prins op q december 1936, toen hij bij Koninklijke Besluit tot luitenant-ter-zee der eerste klasse én ritmeester à la suite (boven de sterkte, red.) werd benoemd. Negentien dagen later beëdigde luitenantgeneraal Roël Bernhard tot officier, tijdens de Grote Parade op het Malieveld.
Op 7 januari 1937 traden Bernhard en Prinses Juliana in het huwelijk. Zijn achternaam werd veranderd in `Van Lippe-Biesterfeld' en hij kreeg de titel `Prins der Nederlanden'. Tijdens de eerste maanden van het huwelijk reisden het jonge, koninklijk echtpaar veelvuldig door Europa. Zo brachten zij op 9 mei 1937 aan boord van Hr.Ms. Gelderland een bezoek aan het Harwich in Engeland.

De eerste oorlogsjaren


Kapitein der Grenadiers

Bij de Duitse inval in Nederland van mei 1940, verschenen Duitse vliegtuigen boven Huis ten Bosch.
De koninklijke familie evacueerde naar Paleis Noordeinde, om vervolgens op bevel van Koningin Wilhelmina naar Groot-Brittannië te vertrekken. Kort na aankomst in Londen, stak Prins Bernhard, inmiddels benoemd tot adjudant in buitengewone dienst van Hare Majesteit de Koningin, weer het kanaal over.

In Zeeuws-Vlaanderen maakte hij een tocht langs het Nederlands leger - dat bestond uit 3.000 schamel bewapende mannen - om ze een hart onder de riem te steken. Ook bezocht hij de mijnenlegger Hr.Ms. Van Meerlam, die ondanks vijandelijke luchtaanvallen vanuit Vlissingen de haven van Duinkerken had bereikt, om vervolgens naar GrootBrittannië uit te wijken.
Na de capitulatie van Nederland keerde Bernhard via Parijs terug naar Londen. Daar werd hij op 3 augustus 1940 benoemd tot kapiteinterzee à la suite, alsmede tot kolonel à la suite van de Koninklijke Landmacht én kolonel-titulair à la suite van het Koninklijke Nederlands-Indisch Leger. Tijdens deze eerste periode in Londen hield de prins zich voornamelijk bezig met het uitdenken van strategieën, waarmee de Nederlandse Krijgsmacht nieuw leven ingeblazen kon worden. Met de oprichting van het Prins Bernhard Fonds - op 10 augustus 1940 - kreeg hij de gelegenheid om een aantal plannen daadwerkelijk uit te voeren.

Voor vrede en vaderland

Het Prins Bernhard Fonds - waarvan Bernhard het regentschap aanvaardde - verenigde meerdere actiecomités die geld inzamelden om de Britten in de oorlogvoering alle mogelijke steun te verlenen. Zo bekostigde het fonds de aankoop van `Spitfire'-jachtvliegtuigen. Later kwam het geld ook ten goede aan de versterking van de uitgeweken Nederlandse strijdmacht. Ook werd een Indische afdeling van het fonds in het leven geroepen, die uiteindelijk het leeuwendeel van de inkomsten binnenbracht.

Met gelden uit het Prins Bernhard Fonds konden onder meer 32 `Lockheed Hudson'-bommenwerpers, honderd `Vickers Supermarine Spitfire'-jachtvliegtuigen, zes tanksen drie motortorpedoboten worden aangeschaft. Op 26 augustus 1941 gaf de prins tenslotte, door middel van een radiotoespraak, de aftrap voor een groots opgezette campagne om nog geld voor een torpedobootjager, Hr.Ms. Van Galen, in te zamelen.

Toch hield prins Bernhard zich niet alleen bezig met het materieel, want ook de personeelsproblematiek ging hem aan het hart. Met name waar het de wederopbouw van de Nederlandse Koninklijke Marine in Groot-Brittannië betrof, speelde de prins een belangrijke rol. Mensen wisten hem dan ook te vinden. Dit bleek wel uit een brief die hij ontving van twee zeeofficieren uit Soerabaja. Op 1 juli 1941 schreven zij hem: `De bemanningen van Harer Majesteits schepen willen vechten voor hun land en niet achteraf worden gehouden, alsof zij behoorden tot de zeemacht van een neutrale mogendheid, slechts bereid tot morele en niet te onvoordelige economische steun aan de oorlogvoering'.

Naar Hotel De Wereld

Tijdens de Londense jaren groeide de prins verder in zijn militaire rol. Nadat hij in mei 1941 zijn vliegbrevet haalde, werd hij in augustus benoemd tot Hoofd der Koninklijke Militaire Missie te Londen. Ook in deze functie onderhield hij nauw contact met de marine. Zo bezocht hij de kruiser Hr.Ms. Jacob van Heemskerdc in Belfast, voordat het schip eernok om de zeemacht in de indische wateren te gaan versterken. Ook onderhield hij in deze periode een goede band met Nederlandse militairen en schrok hij er niet voor terug om mee te gaan met bombardementsvluchten boven bezet gebied.


London 1940

In maart 1942 hield de prins een toespraak voor Radio Brandaris, gericht op zeevarenden, waarin hij refereerde aan het zeevarende karakter van Nederland: `Wij Nederlanders, zijn altijd een zeevarend volle geweest. Wij zijn er trots op. En nu meer dan ooit..., want op de vrije zeeën kunnen wij ons aandeel blijven nemen in de strijd, ook na de overweldiging van ons vaderland. In deze oorlog is iedere zeeman een frontsoldaat'.

Op 13 mei 1943 bracht de prins - inmiddels benoemd tot schoutbijnacht van de Koninklijke Marine, generaal-majoor van de Koninklijke Landmacht en generaal-majoor titulair van het Koninklijk NederlandsIndisch Leger - een bezoek aan Nederlandse motortorpedoboten in Dover. Ook was Prins Bernhard aanwezig bij de indienststelling van de onderzeeboot Hr.Ms. Zwaardvisch, te Barrowin-Furness.

Op 15 december werd de prins benoemd tot vice-admiraal der Koninklijke Marine, luitenant-generaal van de Koninklijke Landmacht en luitenant-generaal titulair van het Koninklijk Nederlands-Indisch leger. Eind maart 1944 bracht hij samen met Koningin Wilhelmina een bezoek aan Hr.Ms. Flores en Soemba, voordat deze schepen naar Normandië vertrokken voor `Operation Overlord' van D?day.


Wageningen 1945

Op 3 september 1944 werd Prins Bernhard benoemd tot Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten.
In deze hoedanigheid vormde hij de bindende factor tussen de diverse verzetsorganisaties. Ook was hij in deze functie aanwezig toen de Duitsers in mei 1945 in het Wageningse Hotel De Wereld de capitulatie ondertekenden.

Bron: http://www.visser-maritiem.nl/Het%20mil.%20leven%20van%20PB.html
pi_104274321
Uit: de OnderOfficier, mei 1996








pi_105396330
Ik was bijna begonnen met het inscannen van de kranten, maar ze staan al op internet;

http://www.oorlogskranten.nl/
pi_105428040
Voor mijn grootmoeder was Prins Bernhard een held met wie ze ook nog wel eens contact had. Later denk ik dat ze wel min of meer besefte dat hij fouten heeft gemaakt, als ik daar naar vroeg wilde ze echter daar niet al te veel woorden aan vuil maken dus wat dat betreft blijft het enigszins ook speculatie, ik weet nog altijd niet wat ik van Bernhard moet denken, verrader of niet.
Haha
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 10 december 2011 @ 21:04:05 #111
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_105428310
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 20:58 schreef Joker89 het volgende:
Voor mijn grootmoeder was Prins Bernhard een held met wie ze ook nog wel eens contact had. Later denk ik dat ze wel min of meer besefte dat hij fouten heeft gemaakt, als ik daar naar vroeg wilde ze echter daar niet al te veel woorden aan vuil maken dus wat dat betreft blijft het enigszins ook speculatie, ik weet nog altijd niet wat ik van Bernhard moet denken, verrader of niet.
Ik denk dat we wel mogen stellen dat, mocht hij inderdaad een verrader zijn, er wel verscheidene kabinetten gevallen zouden zijn en hij geen Prins de Nederlanden meer was.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_105428390
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:04 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Ik denk dat we wel mogen stellen dat, mocht hij inderdaad een verrader zijn, er wel verscheidene kabinetten gevallen zouden zijn en hij geen Prins de Nederlanden meer was.
Mede dankzij de redenen die jij noemt denk ik dat er nog veel meer argumenten te bedenken zijn waarom ze het juist daarom maar al te graag zouden willen verzwijgen.
Haha
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 10 december 2011 @ 21:07:36 #113
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_105428466
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:05 schreef Joker89 het volgende:

[..]

Mede dankzij de redenen die jij noemt denk ik dat er nog veel meer argumenten te bedenken zijn waarom ze het juist daarom maar al te graag zouden willen verzwijgen.
Dat had nooit verborgen kunnen blijven.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_105428587
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:07 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Dat had nooit verborgen kunnen blijven.
Dat we erover praten zegt misschien al meer dan genoeg.
Haha
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 10 december 2011 @ 21:12:39 #115
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_105428660
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:10 schreef Joker89 het volgende:

[..]

Dat we erover praten zegt misschien al meer dan genoeg.
Als, alle geheimen (als die er zijn) openbaar waren, hadden we het er nooit meer over gehad?
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_105428785
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:12 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Als, alle geheimen (als die er zijn) openbaar waren, hadden we het er nooit meer over gehad?
Jij stelt dat het nooit verborgen had kunnen blijven.
Wat dat betreft is er ook genoeg over geschreven om als tegenargument te fungeren lijkt mij.
Waarmee ik doel dat je misschien wel gelijk hebt maar dat het dus ook niet verborgen is gebleken. Maar dat het grotendeels slechts ontkend wordt door de overheid en het koningshuis.
Haha
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 10 december 2011 @ 21:23:03 #117
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_105429112
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:15 schreef Joker89 het volgende:

[..]

Jij stelt dat het nooit verborgen had kunnen blijven.
Wat dat betreft is er ook genoeg over geschreven om als tegenargument te fungeren lijkt mij.
Waarmee ik doel dat je misschien wel gelijk hebt maar dat het dus ook niet verborgen is gebleken. Maar dat het grotendeels slechts ontkend wordt door de overheid en het koningshuis.
Er is zat over geschreven. En er zijn genoeg bewijzen vanuit de pers e.d. en bergen ontkenningen, bevestigingen of "geen commentaar" vanuit Koningshuis en Regering.

Maar dat heeft niks te maken met jouw stelling: " dat we er over praten zegt genoeg". Dat is natuurlijk kul.

Of er nu wel of geen verborgen feiten zijn. Er zal altijd over gesproken worden. Hier, in C&H, TRU of BNW.

En dat zal ook nooit stoppen.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_105429218
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:23 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Er is zat over geschreven. En er zijn genoeg bewijzen vanuit de pers e.d. en bergen ontkenningen, bevestigingen of "geen commentaar" vanuit Koningshuis en Regering.

Maar dat heeft niks te maken met jouw stelling: " dat we er over praten zegt genoeg". Dat is natuurlijk kul.

Of er nu wel of geen verborgen feiten zijn. Er zal altijd over gesproken worden. Hier, in C&H, TRU of BNW.

En dat zal ook nooit stoppen.
Ik bedoel niet dat we erover praten dat het ook daadwerkelijk waar is. Jij stelde dat het nooit verborgen had kunnen blijven, ik bedoelde door te zeggen dat wij erover praten, dat het ook niet verborgen is gebleven (stel dat het waar is). Niet dat ons gesprek al per definitie impliceert dat het waar is ;) :). Ik ben wel benieuwd wat jouw mening is wat betreft de beschuldigingen.
Haha
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 10 december 2011 @ 21:27:31 #119
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_105429322
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:25 schreef Joker89 het volgende:

[..]

Ik bedoel niet dat we erover praten dat het ook daadwerkelijk waar is. Jij stelde dat het nooit verborgen had kunnen blijven, ik bedoelde door te zeggen dat wij erover praten, dat het ook niet verborgen is gebleven (stel dat het waar is). Niet dat ons gesprek al per definitie impliceert dat het waar is ;) :). Ik ben wel benieuwd wat jouw mening is wat betreft de beschuldigingen.
Het kan ook nooit verborgen blijven. Want elk soort informatie komt binnen een gestelde termijn vrij ter inzage.

Of het nu de regering of Koningshuis betreft. Alles komt ooit boven water.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 10 december 2011 @ 21:28:28 #120
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_105429371
En mbt de beschuldigingen. Ik wacht met mijn oordeel tot alle feiten boven tafel komen.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_105429489
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:27 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Het kan ook nooit verborgen blijven. Want elk soort informatie komt binnen een gestelde termijn vrij ter inzage.

Of het nu de regering of Koningshuis betreft. Alles komt ooit boven water.
Misschien wel maar zolang je niet alles weet kan je dat eigenlijk ook niet zeggen denk ik.

quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:28 schreef Cobra4 het volgende:
En mbt de beschuldigingen. Ik wacht met mijn oordeel tot alle feiten boven tafel komen.
Maar ik neem aan dat je nu ook toch wel min of meer iets vermoedt, of denkt, ik ben benieuwd.
Haha
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 10 december 2011 @ 21:32:25 #122
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_105429551
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:31 schreef Joker89 het volgende:

[..]

Misschien wel maar zolang je niet alles weet kan je dat eigenlijk ook niet zeggen denk ik.
Eens ^O^
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_105429566
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:32 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Eens ^O^
;) :)
Haha
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 10 december 2011 @ 21:33:20 #124
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_105429595
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:31 schreef Joker89 het volgende:
Maar ik neem aan dat je nu ook toch wel min of meer iets vermoedt, of denkt, ik ben benieuwd.
Correct. Maar dat krijg je van mij niet te horen zonder alle berichten en feiten. ;)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_105429653
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:33 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Correct. Maar dat krijg je van mij niet te horen zonder alle berichten en feiten. ;)
Haha dat is jouw recht wel jammer hoor.
Haha
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 10 december 2011 @ 21:37:52 #126
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_105429803
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:34 schreef Joker89 het volgende:

[..]

Haha dat is jouw recht wel jammer hoor.
In tegenstelling tot parlementariers ben ik daar wel stellig in. ;)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_105429858
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:37 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

In tegenstelling tot parlementariers ben ik daar wel stellig in. ;)
Maar jij bent dan ook geen volksvertegenwoordiger (denk ik) dus heb je dat recht dan nog wel?!
Haha
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 10 december 2011 @ 21:52:07 #128
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_105430471
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:39 schreef Joker89 het volgende:

[..]

Maar jij bent dan ook geen volksvertegenwoordiger (denk ik) dus heb je dat recht dan nog wel?!
Ik kies hen. Dus volgens de wet wel.

Maar in de praktijk gaat het helaas wel anders. ;)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_105439343
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:52 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Ik kies hen. Dus volgens de wet wel.

Maar in de praktijk gaat het helaas wel anders. ;)
Haha ja.
Haha
pi_105461002
Standaardwerk Loe de Jong te downloaden

AMSTERDAM - Het standaardwerk van Loe de Jong over de Tweede Wereldoorlog is vanaf zondag te downloaden via de site van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Volgens een NIOD-woordvoerder is er jarenlang om gevraagd. Het gaat om de wetenschappelijke versie van 26 delen inclusief alle voetnoten.

Via de inhoudsopgave kan de geïnteresseerde lezer het hoofdstuk uitkiezen dat hij wil lezen. Foto's staan er niet bij. Dat heeft te maken met rechten op de foto's en veel foto's staan al in een beeldbank van het NIOD.

Bron: http://www.nu.nl/media/26(...)jong-downloaden.html
  zondag 11 december 2011 @ 18:10:53 #131
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_105461212
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2011 18:04 schreef Clan het volgende:
Standaardwerk Loe de Jong te downloaden

AMSTERDAM - Het standaardwerk van Loe de Jong over de Tweede Wereldoorlog is vanaf zondag te downloaden via de site van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Volgens een NIOD-woordvoerder is er jarenlang om gevraagd. Het gaat om de wetenschappelijke versie van 26 delen inclusief alle voetnoten.

Via de inhoudsopgave kan de geïnteresseerde lezer het hoofdstuk uitkiezen dat hij wil lezen. Foto's staan er niet bij. Dat heeft te maken met rechten op de foto's en veel foto's staan al in een beeldbank van het NIOD.

Bron: http://www.nu.nl/media/26(...)jong-downloaden.html
Kijk dat is mooi, alhoewel hij hier ook in de kast staat. Kan je er altijd bij als je dat zou willen.
  woensdag 14 december 2011 @ 13:36:20 #132
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_105573390
quote:
In samenwerking met bureau RAAP, dat al meer onderzoeken deed op de Grebbeberg, wordt binnenkort de commandopost van de op de Grebbeberg gesneuvelde majoor Jacometti - commandant van het 2e Bataljon van 8.RI dat midden op de Berg de hoofdweerstand bezette - nader onderzocht. Recent werd deze CP, waarvan de positie alleen nog globaal bekend was, door een particulier (beroepsmilitair) teruggevonden, nadat de door de Stichting de Greb enige jaren eerder geinterviewde veteraan Brus bij de zoektocht had geassisteerd. De nog steeds levende Brus was telefonist in de commandopost tijdens de drie dagen strijd om de Grebbeberg.

Majoor Jacometti sneuvelde tijdens de gevechten op de tweede dag van de slag, toen hij een tegenstoot tegen de aandringende SS stoottroepen persoonlijk leidde. Op de locatie even ten noorden van waar zich thans het ereveld bevindt, sneuvelde de majoor samen met een dozijn andere militairen.
pi_105731491
Onbekende foto's uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder ook met Nederlandse militairen;

http://onbekendewo2fotos.blogeiland.nl/
pi_105731843
Voor veel documentaires, waaronder WOII;

http://www.documentairenet.nl/reviews/tweedewereldoorlog/
pi_105756967
The Battle of the Netherlands 1940

Documentaire (Zwart wit/kleur)

pi_106138096


pi_106492050
Het is in het vorige topic al even ter sprake gekomen, maar wat is er precies bekend over de plannen van de UK om Nederland bij langdurige neutraliteit de bezetten?
  vrijdag 27 januari 2012 @ 18:28:58 #138
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_107302780
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 januari 2012 18:06 schreef Usert het volgende:
Het is in het vorige topic al even ter sprake gekomen, maar wat is er precies bekend over de plannen van de UK om Nederland bij langdurige neutraliteit de bezetten?
waren er niet.. wel in Wo1.
Britten kunnen wel wat gespeculeerd hebben maar ze hadden daar simpelweg de mankracht niet voor, naast een BEF in frankrijk.
De "wacht" naar het Westen was enkel symbolisch. Er zijn wel britse vliegtuigen bevuurd geloof ik ( neutraliteitshouding )

Nederlanders waren in het geheim al vanaf 1938 in gesprek met GB en Frankrijk. Was een open relatie, maar wel geheim.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  vrijdag 27 januari 2012 @ 18:33:37 #139
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_107302901
kan iemand nog leuke oorlogsfilms aanraden?
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_107302926
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 januari 2012 18:33 schreef Pumatje het volgende:
kan iemand nog leuke oorlogsfilms aanraden?
Waterloo (1970)
Zelf eergisteren gekeken. Denk dat je het wel leuk vindt, daarvan heb ik laatst een fragmentje van een cavaleriecharghe in de SC gezet :).
  vrijdag 27 januari 2012 @ 18:38:13 #141
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_107303026
oke, thx..!
die charge was inderdaad mooi gedaan.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_107303315
Mooie quote:
'Our officers of cavalry have acquired a trick of galloping at everything. They never consider the situation, never think of manoeuvring before an enemy, and never keep back or provide a reserve.'

Wellington
pi_107321548
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 januari 2012 18:28 schreef Pumatje het volgende:

[..]

Er zijn wel britse vliegtuigen bevuurd geloof ik ( neutraliteitshouding )

[..]
Sterker nog, er is minstens één Britse bommenwerper (door een Fokker G-1) neergehaald. Foto's en extra info moet ik je nog even schuldig blijven; ik ben op het kleine schermpje van mijn telefoon aan't priegelen.
“[i]Waat ein waer, waat ein waer[/i]” zei Mien taege Bair en Bair neukdje Mien door ut banksjtil haer.
  zaterdag 28 januari 2012 @ 13:20:35 #144
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_107326079
Dat zal vast een paar vervelende telefoontjes hebben opgeleverd.
Knap van de Nederlandse leiding om dat aan te durven, maargoed neutraliteit is neutraliteit.

Toch achter de schermen was er een heleboel overleg, vooral met de Fransen welke werden beschouwd als koning van het slagveld door onze staf.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  woensdag 8 februari 2012 @ 21:36:34 #145
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_107770223


[ Bericht 36% gewijzigd door Nibb-it op 08-02-2012 21:42:03 ]
  donderdag 16 februari 2012 @ 14:42:31 #146
64670 Dagonet
Radicaal compromist
pi_108045036
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 januari 2012 23:42 schreef Nibb-it het volgende:
afbeelding

bron: Utrechtsch Nieuwsblad van donderdag 28 maart 1940, voorpagina

Kan de rest van dat krantenbericht ook wel plaatsen al daar iemand daar interesse in heeft..
Dat schip de SS Castlemoor van het bericht links ervan is nooit meer gevonden trouwens.
Op woensdag 24 sept. 2008 schreef Danny het volgende:
Dagonet doet onaardig tegen iedereen. Je bent dus helemaal niet zo bijzonder als je denkt...
Mijn grootste bijdrage aan de FP.
  vrijdag 16 maart 2012 @ 13:01:13 #147
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_109165542
http://www.grebbeberg.nl/(...)-uit-mobilisatietijd
quote:
Op de website van Stichting de Greb, de meeste van de lezers wel bekend, is een korte oude 8 mm film te zien van een vorig jaar overleden veteraan van MC-II-19.RI. De film is met name in het eerste deel erg interessant, omdat prachtige beelden worden getoond van de legering in Wageningen. Het tweede deel van de film laat vooral het kruiende ijs op de Rijn zien. Machtig (vast ook qua geluid) maar in het licht van de krijgshistorie minder boeiend.

Eerder dook al een film op, die ook al bij de Greb werd aangeboden, over het (gedwongen) vertrek van de regimentscommandant van 8.RI, die van pro-Duitse sympathie werd verdacht. Tijdens de oorlog werd hij regionaal directeur van de NSB gerelateerde Winterhulp. De parade ten bate van overste Viehoff, met daarbij o.a. majoor Landzaat te paard, toont een schitterend stukje film van de mobilisatieperiode.

Beide films zijn exclusief bij de Stichting de Greb te zien. Ze geven unieke sfeerimpressies.
  woensdag 21 maart 2012 @ 22:33:09 #148
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_109369154
quote:
Hobbyist vindt vliegtuigbom in Wageningse Bos

Experts van de EOD bij de vliegtuigbom in het Wageningse Bos. foto Herman Stöver
WAGENINGEN - De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie EOD ruimt dinsdagmiddag een vliegtuigbom die in het bos in Wageningen is gevonden. Een hobbyist met een metaaldetector vond de bom woensdag en deed bij de Wageningse politie een anoniem briefje in de bus.

Hij deed dat uit angst een boete te krijgen. Metaaldetectoren zijn verboden in het Renkumse deel van het bos tussen Wageningen en Renkum. Wageningen kent zo'n verbod echter niet.

Agenten die een kijkje namen in het bos, konden de bom echter niet vinden. De man deed maandag bij het politiebureau navraag naar het uitblijven van actie, waarna hij de politie de weg wees. Die schakelde de EOD in, die de bom vandaag meteen ruimt.

Volgens een politiewoordvoerder behoort de bom tot de minst gevaarlijke categorie, maar willen politie en defensie niet het risico lopen dat belangstellenden op de ruiming zouden afkomen. Die kans bestond omdat Omroep Gelderland maandagavond aandacht had besteed aan de kwestie.

http://www.gelderlander.n(...)n-Wageningse-Bos.ece

"De recent gevonden vliegtuigbom bij Wageningen is een 50 kg van Nederlandse type. Dat er Nederlands materieel van deze soort wordt gevonden, zeker een afgeworpen vliegtuigbom, is uniek.

Op 12 en 13 mei 1940 werd een aantal luchtaanvallen uitgevoerd door Nederlandse eskaders. Op 13 mei, het hoogtepunt van de Slag om de Grebbeberg, werd tweemaal door een eskader Fokker C-X lichte bommenwerpers een 32 tal bommen van 50 kg afgeworpen. In één van die gevallen was de Wageningse Berg, nabij Oranje Nassau Oord, het doelwit. Daar stond zwaar Duits geschut opgesteld. Met de vondst van deze bom ligt vast waar het doelgebied van de Nederlandse vliegtuigen lag, hoewel dit bij benadering al wel bekend was." - https://www.facebook.com/(...)7&id=210176415707958

Zie ook: http://www.grebbeberg.nl/(...)=6&view=3&guid=18590
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 31 maart 2012 @ 11:16:35 #149
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_109725506
Reconstructie van de zaak sergeant Meijer, die in de meidagen van 1940 door de Nederlandse krijgsraad ter dood werd veroordeeld op beschuldiging van desertie tijdens de strijd bij de Grebbelinie. Archiefbeelden van de mobilisatie en de meidagen worden afgewisseld met gespeelde scènes door acteurs, die personen uit de omgeving van sergeant Meijer uitbeelden, en duidelijk maken waarom het zover kon komen dat sergeant Meijer werd opgeofferd tijdens een verloren strijd. Met Peter Blok als sergeant Meijer en Helmert Woudenberg als generaal Harberts.

De zaak van Sergeant Meijer
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_109829813
Vanavond nieuw leesvoer in ontvangst genomen; het zojuist verschenen boek over de aanloop naar en de strijd op 10 mei 1940 in Roermond en omgeving. Ik heb er al even doorheen gebladerd en ben behoorlijk onder de indruk, dit is met 400 pagina's absoluut een bijbel als het gaat om de meidagen in midden-Limburg. Schitterende foto's waaronder veel foto's die ik nog nooit gezien had, zelfs uit mijn ouderlijk dorpje. Absoluut een aanrader!

“[i]Waat ein waer, waat ein waer[/i]” zei Mien taege Bair en Bair neukdje Mien door ut banksjtil haer.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')