abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zaterdag 6 augustus 2011 @ 23:03:42 #26
344644 computerprobleem
I am not fat, I AM FLUFFY!
pi_100405921
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 augustus 2011 22:50 schreef TimMer1981 het volgende:
Ben ik niet met je eens; het huidige leger is zeker wel professioneel. Het is alleen te klein om echt een verschil uit te maken. Vraag is dan ook of dat uberhaupt wel nodig is; lijkt me handiger om een Europees leger te creëeren (Europees in de zin van West-Europese landen, niet die Balkanrotzooi en die nietsnutten in het zuiden erbij).
Die nietsnutten in het Zuiden en Balkanrotzooi? Nederland zou een oorlog tegen verschillende Zuid-Europese en Balkanlanden niet kunnen winnen hoor. Vooral omdat het leger zo klein is, er zoveel wordt bezuinigd etc.
pi_100405978
quote:
7s.gif Op zaterdag 6 augustus 2011 23:03 schreef computerprobleem het volgende:

[..]

Die nietsnutten in het Zuiden en Balkanrotzooi? Nederland zou een oorlog tegen verschillende Zuid-Europese en Balkanlanden niet kunnen winnen hoor. Vooral omdat het leger zo klein is, er zoveel wordt bezuinigd etc.
Dat hoeft ook niet en was mijn punt ook niet. Lees mijn post nog maar een keer.

Het gaat mij niet om het leger in die landen, maar de volledige mentaliteit. Het moraal van je land bepaalt ook voor een groot deel het moraal van je leger.
  Moderator zaterdag 6 augustus 2011 @ 23:25:51 #28
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_100406737
quote:
7s.gif Op zaterdag 6 augustus 2011 22:45 schreef computerprobleem het volgende:
De dienstplicht was er en als mensen gemobiliseerd werden, zou het misschien wel weken uitgemaakt hebben.
Oh, en de mobilisatietijd dan, je weet wel, waar er manschappen werden opgeroepen tot en met de lichtingen van 1924?
quote:
Argumenten als 'de Duitsers hadden betere wapens en meer manschappen etc. etc' gaat niet op. De Russen hadden slechtere wapens en meer manschappen en hebben uiteindelijk ook nog gewonnen.
Correct, qua wapenarsenaal was er weinig verschil. De Nederlandse Hembrug en Duitse KAR98 zijn ongeveer even oud en zijn kwalitatief gelijk. Enkel heeft de Hembrug een kleiner kaliber (6.5mm).
Het Duitse leger was in 1940 lang niet zo geavanceerd als vaak wordt gedacht; de divisies die Nederland binnenvielen bestonden veelal uit Dritte of Vierte Welle reservisten. Hoe lager de Welle, hoe lager ook de mate van 'modern' materieel. Zo was de Vierte Welle amper gemotoriseerd en moesten zij ook grotendeels moderne machinegeweren zoals de MG.34 ontberen. Watergekoelde wapens uit de twintiger jaren waren eerder de standaard.
Nederlandse zware machinegeweren zoals de Vickers M.18 en Spandau M.25 hadden een lagere vuursnelheid dan hun Duitse tegenhangers, maar dat was niet doorslaggevend. De betrouwbaarheid accuratesse waren prima. Het verschil was de hoeveelheid zware machinegeweren die er beschikbaar waren. Dit aantal was enigszins in Duits voordeel.
Veel pantser hadden de Duitsers ook niet, buiten het zuiden van Limburg bestond het overgrote deel van de invasiemacht 'gewoon' uit voetvolk. Duitse suprematie op het gebied van mechanisatie was er zeker niet. De Duitsers waren slechts beter in het concentreren van hun gemotoriseerde onderdelen en de samenwerking daarvan. Dit komt onder andere door de betere communicatie en beter opgeleide staven.
Dan was er nog de luchtafweer, deze heeft serieuze schade toegebracht aan de Duitse Luftwaffe. In totaal verloren de Duitsers naar schatting 525 vliegtuigen tijdens de meidagen, waarvan ongeveer 350 werden afgeschreven.
quote:
Nederland had slechtere wapens, maar aangezien de oorlog in Nederland uitgevochten werd, had Nederland makkelijk meer manschappen kunnen inzetten dan de Duitsers.
Allereerst is de Duitse invasiemacht op geen enkel moment groter geweest dan onze eigen gemobiliseerde leger van 280000 man. Aan Nederlandse zijde sneuvelden 2341 militairen in de periode 10-18 mei 1940. Aan Duitse zijde vielen in datzelfde tijdsbestek 2132 slachtoffers, dit aantal wordt nog met enige regelmaat (naar boven) bijgesteld. Daarnaast werden er ongeveer 1350 man die krijgsgevangen gemaakt en 'op de boot gezet' naar Engeland.
quote:
het nieuwe, moderne, grote Duitse leger.
Misvatting.

[ Bericht 0% gewijzigd door Nibb-it op 07-08-2011 14:09:33 ]
pi_100455422
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Het Nederlands leger was en is ook gewoon een lachertje. Na 5 dagen strijd opgegeven, tja, Rotterdam was gebombardeerd ja. Maar dat is oorlog en als je je vanwege een bombardement overgeeft... Nederland had tijdens WW2 ook een grote bevolking (9 miljoen).
Klopt omdat de Duitsers dreigden met meer steden te bombarderen. de Nederlandse luchtmacht was zo goed als uitgeschakeld en het luchtafweer was zo goed als door de munitie heen. Dus ze konden Utrecht zo met de grond gelijk maken. En als aanvallende partij ben je altijd in het voordeel je weet als verdedigende partij nooit waar de vijand aanvalt dus als je een lijn hebt van 130 km moet je overal soldaten hebben.

quote:
Daarnaast had Nederland heel erg weinig verzet gedurende de oorlog, misschien wel het minste van alle landen die echt betrokken waren bij de Tweede Wereldoorlog. Heel veel Joden werden verraden door Nederlanders, de regering vluchtte in no-time en werden als 'helden' onthaald. In Nederland zijn er meer Joden vermoord dan in Frankrijk, terwijl de Joodse bevolking in Frankrijk velen malen groter was dan dat van Nederland. De Fransen hielpen elkaar over het algemeen velen malen beter, er zaten minder verraders tussen.
bron Wikipedia:

Anno 2010 bestaat echter de neiging om allen die zich actief of passief onttrokken aan of teweerstelden tegen de Duitse bezetters en hun medestanders uit onder meer de NSB, te kenschetsen als verzetsmensen, al was het alleen al omdat ook op bijvoorbeeld het simpele onderduiken zelf steeds forsere straffen stonden, die vaak niet onderdeden voor hulp geven aan onderduikers.
Relatief is er in geen land zoveel ondergedoken als in Nederland, en evenmin is er in een ander bezet land zoveel gestaakt. Stakingen in bedrijven waren een specifiek wapen van het communistisch verzet; de communisten organiseerden veel stakingen waar andersgezinden zich dan vaak bij aansloten. De omvangrijkste stakingen waren:
de Februaristaking van 1941
de studentenstaking van 1941
de metaalstaking van februari 1941
de April-meistakingen van 1943
de Spoorwegstaking van september 1944.
Van Luxemburg en Denemarken zijn stakingen bekend, waarbij in beide landen lange jaren het idee bestond, dat zij ieder voor zich de enigen in heel bezet Europa waren geweest die ooit staakten. In de Nederlandse literatuur gelden stakers echter niet zonder meer als verzetsmensen. Bij de eerste staking, van metaalarbeiders in Amsterdam-Noord op 17 februari 1942, ging het om de verplichte tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in Duitsland. Er was ook al een staking geweest voor een hogere uitkering aan werklozen.
Opvallend is wel, dat grote groepen Duitse militairen in Nederland zich nooit bedreigd hebben gevoeld tijdens de oorlog, wat een indicatie kan zijn voor de omvang en werking van het gewapend of gewelddadig verzet, dat overigens zeker de eerste twee jaar van de oorlog niet over wapenvoorraden van enige omvang kon beschikken. Daarnaast bood het dichtbevolkte, platte Nederland weinig gelegenheid voor verzetsbewegingen van grotere omvang zoals die in bijvoorbeeld Frankrijk (Maquis), Wit-Rusland (Bielski's) of Joegoslavië of Griekenland (partizanen) voorkwamen. Een lichte uitzondering vormden groepen die zich ophielden in de Noordoostpolder (bijnaam 'Nederlands Onderduikers Paradijs'), bosrijk Oost-Nederland, waar het verzet zelfs tijdens de oorlog een krijgsgevangenkamp voor Duitse militairen had (kamp Bernhard) en de ontoegankelijke Biesbosch, waar ook korte tijd Duitse krijgsgevangenen werden vastgehouden door het verzet.


quote:
Argumenten als 'de Duitsers hadden betere wapens en meer manschappen etc. etc' gaat niet op. De Russen hadden slechtere wapens en meer manschappen en hebben uiteindelijk ook nog gewonnen. Nederland had slechtere wapens, maar aangezien de oorlog in Nederland uitgevochten werd, had Nederland makkelijk meer manschappen kunnen inzetten dan de Duitsers. Dit is niet gebeurd. De Polen vochten ook tot het eind, tot ze echt niet meer konden. Ze hadden nóg slechtere wapens dan de Nederlanders, maar hielden het wel lang vol tegenover het nieuwe, moderne, grote Duitse leger. Voor hen stond het ook vast dat ze zouden verliezen, maar gelukkig was dat niet voor elk land wat in oorlog was met Duitsland een reden om op te geven.
Weet je hoeveel russen er door zijn gejaagd? Als er 1 viel stonden er 4 achter om zijn plek in te nemen. En bij de Grebbeberg bv hadden de Nederlanders ook geen reserves achter de hand. sommige vochten uren achter elkaar ter wel de Duitsers weet ik niet hoeveel man achter de hand hadden. Ze hadden bijna geen luchtsteun stonden tegen over SSers en konden geen artillerie aanvragen. En toch hebben ze het 3 dagen volgehouden. Bij Kornwerderzand is geen Duitser de dijk over gekomen. Vliegvelden zijn weer heroverd. 1600 Duitse paras zijn op de boot gezet naar Engeland. meer dan 500 Duitse vliegtuigen zijn kapot geschoten. Waar door waarschijnlijk de slag om Engeland is verloren.

En daarbij het moraal bij de Duitsers lag ook vele malen hoger. Hier had je huisvaders, dienstplichtige en zo. En hun wapens waren toch wel vele malen beter. Machine geweren, vliegtuigen, artillerie.
  maandag 8 augustus 2011 @ 16:57:21 #30
329284 ReNero
Ohw look, a flying cow.....
pi_100467417
Hier hebben we het in een vorige versie van dit topic al over gehad maar even herhalen:

Tijdens de eerste wereldoorlog was Nederland er maar net buiten gebleven met hun neutraliteit. Dit was de beste keuze gezien de schade van Duitsland en Engeland maar vooral België en Frankrijk. Hierdoor geloofde het nederlandse volk en de staat in hun neutraliteits-beleid en werden wapens gezien als onnodig, vooral de zwaardere wapens. (gebroken geweertje) Toen de recessie insloeg was defensie nog zwaarder onder druk gezet om te bezuinigen. geen enkele minister van defensie kon zijn positie houdbaar maken zonder bezuinigen door te voeren. De dienstplicht was met lotingen gereduceert, opleidingsduur en lengte van de dienst waren verlaagd. Dit kwam in dezelfde periode als de technische vooruitgang met luchtvaart en tanks waarin Nederland dus helaas achter de feiten aanliep en een achterstand opbouwde.

Samengevat Nederland wilde niet in oorlog raken maar door de geografie was dit onvermijdelijk. Toen Nederland moest vechten was het al te laat. Mooi voorbeeld is de bestelling die in Duitsland geplaatst was voor een aantal howitzers waarvan er slechts enkele geleverd werden, enkele maanden voor de inval van Duitsland.

De Duitsers schatte dat Nederland in 2 dagen zich zou overgeven, dit werden er 5 nadat Rotterdam gebombardeerd was. Dit laatste was geen onderdeel van het orginele plan van Duitsland maar was een methode om snel de Nederlandse campagne af te handelen. Ik heb diep respect voor elk lid van de toenmalig strijdkrachten, iets wat menig fokker van zijn zolderkamer niet snel zal evenaren.

(Bron Bericht van de tweede wereldoorlog en een boek over Wilhelmina, sorry titel vergeten)
When you post one, it is a tradigy. But when you post ten million, it is a statistic.
Het feit dat je een mening hebt betekent niet dat deze ergens op gebaseerd is.
  Moderator maandag 8 augustus 2011 @ 19:14:39 #31
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_100472906
quote:
0s.gif Op maandag 8 augustus 2011 11:23 schreef bertjand het volgende:
Klopt omdat de Duitsers dreigden met meer steden te bombarderen. de Nederlandse luchtmacht was zo goed als uitgeschakeld en het luchtafweer was zo goed als door de munitie heen.
Niet per sé, een vrij groot deel van de LuA is volledig 'in bedrijf' geweest tot de capitulatie. Natuurlijk raakten aanvoerlijnen verstoord, dus er is hier en daar zeker sprake geweest van munitie-schaarste. De Luchtvaartafdeeling had nog wel wat jagers rondvliegen, maar veel heeft het niet meer uitgemaakt. De Luftwaffe was uiteraard superieur.
Voor sommige batterijen van de Luchtdoelartillerie was het de eerste keer dat er met scherp geschoten werd, desondanks werden door bijvoorbeeld de 10e en 156e Batt. rond de twintig vijandelijke toestellen neergehaald.
Verklaring van dpl. soldaat G.L. Opdebeke:

"Toen ik zag, dat de mitrailleurs ongebruikt bleven ben ik er heen gegaan en heb er één bediend. (...) Ik had nog nooit een luchtdoelmitrailleur bediend, doch ha dik wel gezien hoe het moest. De duikbommenwerper kwam recht op ons aan. De bommen, die uitgeworpen werden, vielen juist buiten de batterij en ontploften alle twee. Toen ik bij de mitrailleur aankwam was deze geladen en gereed tot vuren. Ik heb de hele band patronen verschoten (250 patronen). Ik ben met vuren begonnen voordat het toestel de bommen afwierp. Nadat ik had geschoten zag ik dat achter uit de staart van het toestel zwarte rook kwam."
quote:
En bij de Grebbeberg bv hadden de Nederlanders ook geen reserves achter de hand. sommige vochten uren achter elkaar ter wel de Duitsers weet ik niet hoeveel man achter de hand hadden. Ze hadden bijna geen luchtsteun stonden tegen over SSers en konden geen artillerie aanvragen. En toch hebben ze het 3 dagen volgehouden. Bij Kornwerderzand is geen Duitser de dijk over gekomen. Vliegvelden zijn weer heroverd. 1600 Duitse paras zijn op de boot gezet naar Engeland. meer dan 500 Duitse vliegtuigen zijn kapot geschoten. Waar door waarschijnlijk de slag om Engeland is verloren.
Op de Grebbeberg was in de namiddag van 13 mei het stellinggedeelte van het 8e Regiment Infanterie op enkele plaatsen doorbroken. De in de vroege ochtend ingezette Nederlandse tegenaanval mag als mislukt worden beschouwd. Gezien deze ongunstige ontwikkeling besloot de Commandant van het Veldleger, na machtiging van Winkelman, in de namiddag het bevel tot terugtocht van het Veldleger naar het oostfront van Vesting Holland te geven. Aan het begin van de avond ontruimden de troepen hun stellingen in de Grebbestelling, de Betuwestelling en de Waal-Lingestelling, om in westelijke richting terug te trekken.
Bij Kornwerderzand, waar de Duitsers na een hevige artilleriebeschieting tegen de avond een infanterie-aanval op de Nederlandse stellingen lanceerden, verliepen de gevechten beter. De aanval werd met grote Duitse verliezen resoluut afgeslagen.
Zie ook: Nederlandse leger in de Tweede Wereldoorlog #2
quote:
En daarbij het moraal bij de Duitsers lag ook vele malen hoger. Hier had je huisvaders, dienstplichtige en zo.
Een belangrijk deel van de Duitse invasiemacht bestond ook uit matig opgeleide reservisten (Dritte tot Vierte Welle). Daarbij waren wij al sinds augustus 1939, de Luchtdoelartillerie zelfs al sinds april van dat jaar, gemobiliseerd. De mobilisatie duurde lang en dit had logischerwijs gevolgen voor de discipline en in mindere mate het moraal. Ik denk dat de vijandelijke luchtaanvallen, artilleriebeschietingen en het feit dat vijandelijke troepen in Vesting Holland letterlijk uit de lucht kwamen vallen er zwaarder ingehakt hebben. Ook had het vertrek van HM de Koningin en de regering, wat op 14 mei via de radio bekend werd gemaakt, de Nederlandse troepen zeer geschokt.
quote:
En hun wapens waren toch wel vele malen beter. Machine geweren, vliegtuigen, artillerie.
Zie hierboven :)

[ Bericht 0% gewijzigd door Nibb-it op 08-08-2011 20:11:38 ]
pi_100473774
registreer om deze reclame te verbergen
BANG ON! 8-)
Expert talking
  maandag 8 augustus 2011 @ 20:14:46 #33
344644 computerprobleem
I am not fat, I AM FLUFFY!
pi_100475721
Een beetje triest om stakingen en onderduiken als echt verzet te zien. Onder verzet versta ik verzet waarbij je de vijand hard raakt. Onderduiken... tja, daar had je de Duitsers niet mee hoor. Voor de Joodse burgers opkomen, de Joodse burgers niet verraden voor een paar gulden, aan wapens komen en sabotage plegen, dat noem ik pas verzet. Zoals ze dat deden in landen als België, Frankrijk en Joegoslavië.

Ik vind het argument dat in Nederland niet zo veel verzet mogelijk was als in andere landen maar onzin. Kijk maar bijvoorbeeld naar de Opstand van Warschau. Dat vond plaats in een stedelijk, plat gebied. In Nederland had je ook heel veel stedelijke gebieden. Ze hebben er in Warschau een hel van gemaakt en de Duitsers hard geraakt, ondanks dat ze zelf zware verliezen leden. Natuurlijk hebben de Polen en de Joden hulp gekregen. Maar dit is slechts één voorbeeld om dat argument dat Nederland te plat/dichtbevolkt was en dat hierdoor veel verzet onmogelijk was, te niet te doen.
  maandag 8 augustus 2011 @ 20:36:45 #34
203635 Ugjerke
God of tits and wine
pi_100476766
Ja, die opstanden waren echt een goed idee zeg.

Daardoor is de wederopbouw een stuk zwaarder geweest dan nodig was, en wat is er nou mee bereikt?
Op maandag 29 april 2013 16:56 schreef Moira. het volgende:
Ug, je bent af en toe een (leuke) mafkees, maar ook een wijs man.
  maandag 8 augustus 2011 @ 20:46:16 #35
344644 computerprobleem
I am not fat, I AM FLUFFY!
pi_100477258
quote:
0s.gif Op maandag 8 augustus 2011 20:36 schreef Ugjerke het volgende:
Ja, die opstanden waren echt een goed idee zeg.

Daardoor is de wederopbouw een stuk zwaarder geweest dan nodig was, en wat is er nou mee bereikt?
Als we gaan beginnen met 'wat is er nou mee bereikt', kan dit hele topic achterwege gelaten worden. Want wat heeft het Nederlandse leger bereikt tijdens WO2? Ook niets.
pi_100477432
quote:
7s.gif Op maandag 8 augustus 2011 20:46 schreef computerprobleem het volgende:

[..]

Als we gaan beginnen met 'wat is er nou mee bereikt', kan dit hele topic achterwege gelaten worden. Want wat heeft het Nederlandse leger bereikt tijdens WO2? Ook niets.
Mister ignorant, onze Nibb-it heeft nog al moeite gedaan om die lange post te typen. Ik raad u dan ook ten zeerste aan om post no. 35 is (met open ogen .. :') ) door te lezen, voordat u met onjuiste conclusies aan komt zetten.
  maandag 8 augustus 2011 @ 20:56:27 #37
344644 computerprobleem
I am not fat, I AM FLUFFY!
pi_100477792
quote:
10s.gif Op maandag 8 augustus 2011 20:50 schreef samthegreat5 het volgende:

[..]

Mister ignorant, onze Nibb-it heeft nog al moeite gedaan om die lange post te typen. Ik raad u dan ook ten zeerste aan om post no. 35 is (met open ogen .. :') ) door te lezen, voordat u met onjuiste conclusies aan komt zetten.
Ik heb zijn bericht al een tijd geleden gelezen en vond het niet nodig daarop te reageren (niet negatief bedoeld overigens). Vind ik nu ook niet, want mijn bovenstaande reactie staat los van zijn bericht. Die is er pas veel later gekomen en was een reactie op Ugjerke.
pi_100478818
quote:
7s.gif Op maandag 8 augustus 2011 20:56 schreef computerprobleem het volgende:

[..]

Ik heb zijn bericht al een tijd geleden gelezen en vond het niet nodig daarop te reageren (niet negatief bedoeld overigens). Vind ik nu ook niet, want mijn bovenstaande reactie staat los van zijn bericht. Die is er pas veel later gekomen en was een reactie op Ugjerke.
Ugjerke heeft niet op een tijdstip voorgaand aan jouw reactie gepost, hoe kan het daar dan een reactie op zijn :') ?

Even los daarvan en betreffende dit topic:
Hoe is het Nederlandse verzet überhaupt in deze discussie betrekken relevant? Staat in de tt niet ''Nederlandse leger in de Tweede Wereldoorlog''? Laatste keer dat ik keek waren het verzet en het leger 2 verschillende dingen.

Maar om nog maar eventjes op jouw statement in te gaan:
quote:
Een beetje triest om stakingen en onderduiken als echt verzet te zien.
Triest om het niet als verzet te zien.. typisch dat mensen altijd geweld als enig verzet zien. Wat dacht je van het ontregelen van infrastructuur, logistiek, troepencapaciteit en concentratie, levensmiddelencapaciteit, etc. Jij zou liever aan 1 stuk door roekeloze en onbaatzuchtige acties gehad hebben waardoor het leven van meer Joden en Nederlandse burgers op het spel zou hebben gestaan door represailles en massaexecuties? Dat gebeurde in Polen namelijk wel, overigens met veel vreugde door ''criminelen-afdelingen'' als de 36. Waffen-Grenadier-Division der SS .

Dan: in het verschil tussen Nederland en Polen zitten wel meer factoren dan alleen de naam van het land. Niet gedacht aan geografische ligging en begroeing? Partizanen in dichtbegroeide bossen/wouden met connecties met insiders in het ghetto waardoor bijvoorbeeld (onder andere) wapenleveringen mogelijk waren en expertise/hulp? Dichtbevolkt en erg verstedelijkt Nederland vergt een andere manier van verzet.
pi_100506141
quote:
Voor de Joodse burgers opkomen, de Joodse burgers niet verraden voor een paar gulden
je bedoelt die fl 7,50? of fl 15,- voor een straf jood? die waren alleen bedoelt voor lui die bij de Kolonne Henneicke zaten en dat waren er volgens mij niet meer dan 30 op het hoogte punt.

bron: kopgeld van Ad van Liempt


quote:
Kolonne Henneicke
De Kolonne Henneicke (ook: Colonne Henneicke) was tijdens de Tweede Wereldoorlog een groep Nederlandse premiejagers die ondergedoken joden en hun door anderen bewaarde bezittingen opspoorde.
Deze groep was actief van maart tot september 1943. De groep stond onder leiding van de zogenaamde Hausraterfassungsstelle, de Duitse afdeling die de registratie verzorgde van achterbleven eigendommen in woningen van joden nadat de bewoners waren vertrokken, al dan niet opgepakt en gedeporteerd, onder dwang verhuisd of ondergedoken.
De Kolonne Henneicke werd geleid door Wim Henneicke, een voormalige automonteur, en Willem Briedé. Iedere gearresteerde jood, ongeacht leeftijd, bracht een premie van fl. 7,50 op. In 6 maanden werden 8.500 joodse onderduikers opgepakt en aan de Duitsers uitgeleverd. De kolonne gebruikte verraders en betaalde hen een kleine vergoeding.
Henneicke werd in december 1944 gedood door het verzet. Briedé, die naar Duitsland gevlucht was, werd in 1946 ter dood veroordeeld. Dit vonnis werd echter nooit ten uitvoer gebracht en hij stierf in januari 1962 een natuurlijke dood.
  dinsdag 9 augustus 2011 @ 16:36:08 #40
344644 computerprobleem
I am not fat, I AM FLUFFY!
pi_100514881
Geloof je het zelf? 30 mensen die verantwoordelijk zijn voor de arrestatie van 8500 Joodse onderduikers. Dat is dan misschien één onderdeel van het totaal, maar velen waren verantwoordelijk en schuldig aan verraad. Veel mensen zijn na de Tweede Wereldoorlog helaas vergeven of vergeten.

Hoe verklaar je anders dat er in Nederland zo'n 105.000 Joden zijn omgekomen, terwijl het Frankrijk waren velen malen meer Joden woonden tijdens WW2, 'slechts' zo'n 80.000 Joodse burgers heeft verloren. Grootheid van het land vind ik geen acceptabel argument, want er waren daar ook meer Duitse troepen aanwezig waardoor dat gecompenseerd werd. Plus ze hadden de steun van Vichy en de SS was daar veel beter georganiseerd.
  dinsdag 9 augustus 2011 @ 16:39:41 #41
13456 AchJa
Shut up!!!
  dinsdag 9 augustus 2011 @ 16:50:44 #42
344644 computerprobleem
I am not fat, I AM FLUFFY!
pi_100515524
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 augustus 2011 16:39 schreef AchJa het volgende:
Oa. door onze eigen feilloze administratie.
Feilloze administratie is niet onverwoestbaar. Maar nee hoor, wat doen een stel verraders: alles bijna letterlijk overhandigen aan de Duitsers met alle gevolgen van dien (Joodse namen, adressen etc.).
Dit had makkelijk voorkomen kunnen worden. En in 1940 was het al méér dan duidelijk dat de Nazi's het niet zo op Joden voor hadden (er waren al Joden systematisch vermoord).
pi_100516687
Uit: De OnderOfficier, mei 1992

Onderofficiereninmei19401.jpg

Onderofficiereninmei19402.jpg

Onderofficiereninmei19403.jpg

Onderofficiereninmei19404.jpg

Onderofficiereninmei19405.jpg

Onderofficiereninmei19406.jpg

[ Bericht 1% gewijzigd door Clan op 09-08-2011 17:34:29 ]
  dinsdag 9 augustus 2011 @ 19:34:59 #44
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_100521291
prachtig spul :)
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  Moderator dinsdag 9 augustus 2011 @ 21:12:49 #45
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_100525558
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 augustus 2011 16:39 schreef AchJa het volgende:
Oa. door onze eigen feilloze administratie.
Correct
  dinsdag 9 augustus 2011 @ 22:04:53 #46
203635 Ugjerke
God of tits and wine
pi_100528057
quote:
7s.gif Op dinsdag 9 augustus 2011 16:50 schreef computerprobleem het volgende:

[..]

Feilloze administratie is niet onverwoestbaar. Maar nee hoor, wat doen een stel verraders: alles bijna letterlijk overhandigen aan de Duitsers met alle gevolgen van dien (Joodse namen, adressen etc.).
Dit had makkelijk voorkomen kunnen worden. En in 1940 was het al méér dan duidelijk dat de Nazi's het niet zo op Joden voor hadden (er waren al Joden systematisch vermoord).
Pas in eind 1941 werden de eerste vernietigingskampen actief. En toen waren ze nog lang niet bekend.
Op maandag 29 april 2013 16:56 schreef Moira. het volgende:
Ug, je bent af en toe een (leuke) mafkees, maar ook een wijs man.
pi_100542776
quote:
Geloof je het zelf? 30 mensen die verantwoordelijk zijn voor de arrestatie van 8500 Joodse onderduikers. Dat is dan misschien één onderdeel van het totaal, maar velen waren verantwoordelijk en schuldig aan verraad. Veel mensen zijn na de Tweede Wereldoorlog helaas vergeven of vergeten.

Hoe verklaar je anders dat er in Nederland zo'n 105.000 Joden zijn omgekomen, terwijl het Frankrijk waren velen malen meer Joden woonden tijdens WW2, 'slechts' zo'n 80.000 Joodse burgers heeft verloren. Grootheid van het land vind ik geen acceptabel argument, want er waren daar ook meer Duitse troepen aanwezig waardoor dat gecompenseerd werd. Plus ze hadden de steun van Vichy en de SS was daar veel beter georganiseerd.
dat snap ik ook wel maar jij deed net of iedereen hier voor een paar gulden joden aangaven.
  Moderator woensdag 10 augustus 2011 @ 22:11:48 #48
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_100570037
BJ, heb jij toevallig het boek over de Huzaren Motorrijders van J.A. Bom in jouw boekenkast staan?
pi_100574409
Kort na de capitulatie van het Nederlandse leger in mei 1940 werd het Spitfire-fonds opgericht, bedoeld om gelden bijeen te brengen voor de aanschaf van de fameuze Engelse jagers. De Spitfires streden in het najaar van 1940 tegen de Duitse Luftwaffe in de Slag om Engeland.
VergeetRotterdamnooit1940.jpg
De Britse premier Winston Churchill kreeg op zijn verjaardag in 1940 een apart cadeau van prins Bernhard: geld voor negen Spitfires. De prins had naar Brits voorbeeld een speciaal Spitfire-fonds opgezet, bedoeld om de 'hoge kosten der krijgsvoering' van de geallieerden enigszins tegemoet te komen. Opmerkelijk genoeg is dit fonds de oorlogsvoorloper van het huidige, vredelievende, Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het fonds is op 10 augustus 1940 opgericht. ,,Het lukte de prins miljoenen in te zamelen bij het bedrijfsleven buiten bezet gebied -vooral de Antillen, maar ook Indonesië en Suriname'', vertelt de huidige directeur, Adriana Esmeijer. Een jaar na de Duitse inval had het fonds al 95 bommenwerpers, torpedobootjagers en Spitfires aan het geallieerde opperbevel geschonken.

,,Na de oorlog waren Spitfires niet meer aan de orde.'' Het fonds ging zich richten op cultuur. ,,Prins Bernhard wilde de morele weerbaarheid, zoals hij dat noemde, van de Nederlanders vergroten. Via amateurkunst, dans, toneel en zang kon de samenleving weer zelfvertrouwen, een nieuw gevoel van eigenwaarde krijgen.''

Het fonds heeft geen politieke doelstelling. Maar in de jaren zestig werd in het geheim wel geld geven aan het anti-apartheids Christelijk Instituut van Suidelike Afrika van dr. Beyers Naudé. En in de jaren zeventig kreeg het fonds ook een natuurdoelstelling.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent nu jaarlijks Zilveren Anjers toe (een koninklijke onderscheiding) aan vrijwilligers die werken aan natuur- of cultuurbehoud in Nederland. Ook geeft het prijzen en beurzen (jaarlijks zo'n 17 miljoen euro) aan veelbelovende musici, dansers, kunstenaars en wetenschappers.

[ Bericht 33% gewijzigd door Clan op 11-08-2011 00:15:36 ]
pi_100576001
Kun je er wat meer over vertellen Clan? Deze Spitfires kwamen dan in Indië terecht neem ik aan?

edit - Duidelijk, bedankt ^O^

[ Bericht 21% gewijzigd door Nibb-it op 11-08-2011 00:19:09 ]
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')