abonnement Unibet Coolblue
pi_99996395
Reptielen en amfibieën lijken een overblijfsel uit een ver verleden, niet aangepast aan de natuur van deze tijd. In deze aflevering: hoe een Venezolaanse padje stuitert, een schijnbeweging van een kamaleon en de dodelijke beet van de Komodovaraan.

Een uiterst traag padje - amper 2,5 centimeter groot en met een springvermogen van nog geen drie centimeter - lijkt het levende bewijs dat deze groep niet meer kan meekomen. Maar plotseling geconfronteerd met een vogelspin trekt de Venezolaanse pebble toad zijn poten in en stuitert als een bal de rotshelling af. Hij is klein en licht genoeg om er zonder kleerscheuren af te komen.

De groene basilisk uit Midden-Amerika is rap, maar een roofvogel is minstens even snel. De enige manier om te ontkomen is door de vogel met een schijnbeweging de verkeerde kant op te sturen en zo een paar seconden tijd te winnen.
Kameleons bewegen zo traag dat ze hun prooi nooit kunnen bijbenen. Toch is het één van de succesvolste jagers uit de reptielenwereld. Ze wachten tot hun prooi binnen schootsafstand is en slaan dan hun opgerolde tong uit. In extreme slow-motion zie je dat ze met feilloze precisie kunnen mikken en hun prooi vrijwel elke keer meteen bij de kop hebben.

Een van de grootste reptielen op aarde, de drie meter lange Komodovaraan heeft een unieke jachttechniek om een kolossale waterbuffel te overmeesteren. Varanen jagen niet gezamenlijk, zoals leeuwen, maar ze omsingelen hun prooi, soms wel met twaalf man sterk. Recent is gebleken dat hun beet bijna even giftig is als die van een slang. Eén beet in de achterpoot van de buffel is al dodelijk, maar het kan weken duren voordat hij sterft. En al die tijd volgt de Komodovaraan hem op de voet.

http://www.eo.nl/programm(...)esp?episode=12492401



[ Bericht 8% gewijzigd door Nober op 27-07-2011 11:31:03 ]
pi_100032192
Toch geen [TV-TIP], alleen voor mij dan.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')