abonnement Unibet Coolblue
pi_99268438
Nou ja, ik ben dus niet zo receptvast en vooral heeeeel slecht in het opvolgen van recepten, maar ik maak wel eens wat en zeker bij inmaak is het dan toch handig te noteren wat je maakt, en hoe, omdat je het resultaat pas weken/maanden later proeft. En het dan best handig is de betere experimenten nog eens ietwat na te kunnen doen.

Bovendien is dit hét topic om recepten uit te wisselen, tips en truuks voor het redden van experimenten, opdoen van inspiratie en meer van zulks.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_99268446
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 juli 2011 11:24 schreef stavromulabeta het volgende:
Mijn eerste vulling voor de voorraadkast dit jaar: 4 potten jam van zure kersen met rozemarijn...


Ziet er mooi uit! Heb je ervaring met dat recept?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zondag 10 juli 2011 @ 10:15:05 #3
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_99269391
Kan er een sticky van gemaakt worden?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_99269791
quote:
0s.gif Op zondag 10 juli 2011 10:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Kan er een sticky van gemaakt worden?
Ik heb gevraagd er een reeks van te maken, dan krijgt iedereen die in deel 1 postte ook deze in z'n AT.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_99282370
Er staat deze maand in de Foodies ook een stuk over inmaak!
Be someone that makes you happy
pi_99293460
quote:
14s.gif Op zondag 10 juli 2011 08:06 schreef sigme het volgende:

[..]

Ziet er mooi uit! Heb je ervaring met dat recept?
Ja hoor, 2 jaar geleden al eens gemaakt, maar toen met normale, zoete kersen. Toen vond ik het wat te zoet, vandaar dat ik nu heel gelukkig was met de zure kersen die ik op de markt vond. De combinatie met rozemarijn is verrassend lekker.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_99863264
Wegens een overschot aan gember, twee potten ingelegde ("Japanse") gember gemaakt. Een versie volgens het recept van RobinOok's website. En een andere versie met (Koreaanse) appelazijn en honing.
  zondag 24 juli 2011 @ 03:30:23 #8
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_99866314
Cool! Heb je geen foto's?
pi_99900207


De grote pot is met appelazijn en de kleinere met rijstazijn. Nu maar hopen dat ze lichtroze worden, maar ik gok van niet.
  maandag 25 juli 2011 @ 15:25:29 #10
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_99923191
Ja, ik ben ook ben dat je gari geel blijft. Dat stuk gember op de voorgrond ziet er niet echt jong genoeg uit. Maar ach, volgens mij maakt het voor de smaak niks uit. Als je gele gari hebt weet je tenminste zeker dat er geen kleurstoffen in zitten. Dus eigenlijk zou gele gari de nieuwe standaard moeten zijn. ;-)
pi_100023010
hallo allemaal
heb de hele middag al achter jullie topic zitten lezen
weck al heel lang maar heb toch erg veel geleerd
moest wel even reageren
ben gisteren naar duitsland geweest om geleisuiker en azijn te halen
ga morgen beginnen met de courgettes
en dan zijn de pruimen aan de beurt
  dinsdag 2 augustus 2011 @ 22:05:03 #12
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_100249307
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juli 2011 22:13 schreef hochhekse het volgende:
hallo allemaal
heb de hele middag al achter jullie topic zitten lezen
weck al heel lang maar heb toch erg veel geleerd
moest wel even reageren
ben gisteren naar duitsland geweest om geleisuiker en azijn te halen
ga morgen beginnen met de courgettes
en dan zijn de pruimen aan de beurt
En is het nog wat geworden?

Ik hoop morgen aan het einde van de markt flink wat tomaten te scoren om morgenavond een aantal potten tomatenbasissaus te wecken.
pi_100398966
Vandaag een lading boontjes geoogst & verwerkt.

In het 15-liter zuurkoolvat heb ik 5 kg boontjes gedaan:
Boontjes zijn 2,5 minuten geblancheerd.
Daarna 8 liter water met 120 gr zout & 3dl magere yoghurt eroverheen gegoten
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_100403359
In de weckketel zitten nu 4 flessen paprikasoep.
Morgen een paar potten augurken maken en een paar potten atjar.
De wintervoorraad wordt heel langzaam opgebouwd. *O*
  zondag 7 augustus 2011 @ 13:32:20 #15
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_100420319
Bij gebrek aan een weckketel gebruik ik nu tijdelijk een snelkookpan.

Gisteren tomaten gehaald op de markt(¤1,25 per kilo :o) en vanochtend in dezelfde snelkookpan in hun geheel gekookt. Net met hun eigen sap in potjes gedaan en het staat nu weer op het vuur.
pi_100434750
Net voor het eerst Atjar gemaakt. Ben benieuwd of het gelukt is.
Ook een potje mierikswortelpasta gemaakt. Ook dat is voor het eerst.
pi_100474682
quote:
0s.gif Op zondag 7 augustus 2011 20:49 schreef Oceanonix het volgende:
Net voor het eerst Atjar gemaakt. Ben benieuwd of het gelukt is.
Ook een potje mierikswortelpasta gemaakt. Ook dat is voor het eerst.
Oh, naar Atjar ben ik ook wel heel benieuwd! Als het lukt wil ik graag een recept.

Ik laat mierikswortelpasta altijd maken door mijn moeder, ik heb wat schik van het malen (sommige mensen worden daar hondsberoerd van). Volgens mij doet zij er alleen een beetje zout en een drupje azijn door. Erg lekker in elk geval!
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_100477300
De mierikswortel heb ik een mini-blender gemaakt. Die is redelijk luchtdicht en gaat lekker snel.
Het openmaken heb ik buiten gedaan. Al zaten mijn ogen toch al dicht door het bakken van sambal en pepers voor de atjar. :+
pi_100478673
Ook bij bereiding in zo'n mini-blenderding worden sommige mensen heel beroerd, dus vermoedelijk ben jij niet al te gevoelig voor de dampen :).
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  maandag 8 augustus 2011 @ 22:45:05 #20
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_100484556
Iemand toevallig bekend met het inleggen/op smaak brengen van stukken geroosterde paprika? Dat roosteren lukt me wel, maar vraag me af of er meer mee kan.
pi_100536169
quote:
0s.gif Op maandag 8 augustus 2011 22:45 schreef Redcoon het volgende:
Iemand toevallig bekend met het inleggen/op smaak brengen van stukken geroosterde paprika? Dat roosteren lukt me wel, maar vraag me af of er meer mee kan.
Ik heb het wel eens met azijn geprobeerd. Dat werd veel te zuur en een soort snot. Daarna heb ik het nooit meer gedaan.

Je zou ze als een soort antipasto kunnen gebruiken.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_100540287
Kan het niet op eigen sap en dan wecken?
  woensdag 10 augustus 2011 @ 08:36:09 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100540506
quote:
0s.gif Op maandag 8 augustus 2011 22:45 schreef Redcoon het volgende:
Iemand toevallig bekend met het inleggen/op smaak brengen van stukken geroosterde paprika? Dat roosteren lukt me wel, maar vraag me af of er meer mee kan.
In wat azijn en vooral olie leggen in potjes en dat wecken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100645810
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 augustus 2011 22:05 schreef Erasmo het volgende:

[..]

En is het nog wat geworden?

Ik hoop morgen aan het einde van de markt flink wat tomaten te scoren om morgenavond een aantal potten tomatenbasissaus te wecken.
pi_100645976
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 augustus 2011 22:05 schreef Erasmo het volgende:

[..]

En is het nog wat geworden?

Ik hoop morgen aan het einde van de markt flink wat tomaten te scoren om morgenavond een aantal potten tomatenbasissaus te wecken.
ja hoor heb 9 potten courgette zoetzuur
in totaal 35 potten rode gele pruimenjam
18 potten rode pruim en 26 potten gele pruim en 11 potten suikerperen ingemaakt
het seizoen is nog niet afgelopen dus we gaan vrolijk verder
morgen proberen om een vulsel voor pruimentaart in te maken
zal het resultaat delen
groet gerrie
pi_101453831
Heeft er iemand goede aanraders wat betreft boeken over inmaken?

Ik ben dit jaar echt begonnen.
2 weken geleden 5 potten kwetsenjam gemaakt, de eerst stoofpeertjes zijn van de week al weer gemaakt (en opgegeten en uitgedeeld..) en er staat een basistomatensaus in de kast.

Morgen dan wel zaterdag, wil ik weer een voorraad groente in slaan en in ieder geval nog wat tomatensaus/soep maken.

Iemand verder nog leuke/lekkere ideeen?
Sterkheidsbaas van alles.
pi_101453996
Sperziebonen kosten nu een paar kwartjes het pond, van de winter 3 euro.
Als je 20 potten maakt heb je 50 euro verdiend.
Wie dit leest is gek
pi_101454049
En sperziebonen maak ik in met azijn?
Sterkheidsbaas van alles.
pi_101454592
quote:
2s.gif Op donderdag 1 september 2011 17:45 schreef Lonaa het volgende:
En sperziebonen maak ik in met azijn?
Eh...nee. Gewoon wecken.
Ze zijn daarna ook gaar en hoeven bij consumptie alleen nog opgewarmd te worden. Dat is makkelijk als je weinig tijd hebt.
Wie dit leest is gek
pi_101721560
Ik kijk soms rond in dit topic en ik heb eigenlijk wel een paar vraagjes. Wat zijn de voordelen of eventuele nadelen van eigen conservering? Is het bijvoorbeeld smakelijker? Goedkoper? Etc
pi_101722195
quote:
0s.gif Op donderdag 8 september 2011 20:13 schreef xSuperboo het volgende:
Ik kijk soms rond in dit topic en ik heb eigenlijk wel een paar vraagjes. Wat zijn de voordelen of eventuele nadelen van eigen conservering? Is het bijvoorbeeld smakelijker? Goedkoper? Etc
Voor het geld hoef je het niet te doen, zeker als je ook je arbeidsuren erbij telt. Een uitzondering is wellicht als je een grote groente- en fruittuin hebt, waar je heel veel moet bewaren.

Ik vind het vooral leuk, en je kunt met smaken experimenteren. Ik heb nu bijvoorbeeld aardbeienjam met munt en zwarte peper gemaakt, een verrassend lekkere combinatie die je niet in de supermarkt krijgt. Daarnaast zijn de merken in de supermarkt toch altijd evenwicht tussen prijs en de smaak van de gemiddelde consument. Dus helemaal geoptimaliseerd op je eigen smaak zul je daar niet krijgen.

Maar de grootste motivatie is voor mij toch om na een uurtje prutsen op zaterdagmiddag, een boel potjes in de wandkast te kunnen zetten. En dat terwijl ik toch eerder in de categorie jonge, hippe post-materialistische kosmopoliet val, dan in de categorie overgrootmoeder ;)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  donderdag 8 september 2011 @ 20:37:27 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101722872
Al was het alleen maar dat je uitjes in het zuur kan maken zonder zoetstof maar met suiker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101723084
quote:
0s.gif Op donderdag 8 september 2011 20:24 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Voor het geld hoef je het niet te doen, zeker als je ook je arbeidsuren erbij telt. Een uitzondering is wellicht als je een grote groente- en fruittuin hebt, waar je heel veel moet bewaren.

Ik vind het vooral leuk, en je kunt met smaken experimenteren. Ik heb nu bijvoorbeeld aardbeienjam met munt en zwarte peper gemaakt, een verrassend lekkere combinatie die je niet in de supermarkt krijgt. Daarnaast zijn de merken in de supermarkt toch altijd evenwicht tussen prijs en de smaak van de gemiddelde consument. Dus helemaal geoptimaliseerd op je eigen smaak zul je daar niet krijgen.

Maar de grootste motivatie is voor mij toch om na een uurtje prutsen op zaterdagmiddag, een boel potjes in de wandkast te kunnen zetten. En dat terwijl ik toch eerder in de categorie jonge, hippe post-materialistische kosmopoliet val, dan in de categorie overgrootmoeder ;)
Dankje voor de uitgebreide post!
  vrijdag 9 september 2011 @ 10:26:39 #34
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101742881
Inmaken is idd leuk met een eigen tuin (en voldoende glazen) maar ook handig. Als je bv stoofpeertjes maakt is het verschil tussen 4 peertjes en 4 kilo peertjes alleen het schillen eigenlijk en ik vind het beter smaken als ik een grote pan maak. Dan schil ik kilo's en doe er goedkope rode wijn, kaneel en suiker bij, citroenschil als ik een onbehandelde kan vinden (steeds lastiger, zelfs de biologische is soms behandeld) en stoof ze gaar. Doe ze dan in potten en weck ze, ik neem mayonaise potten met metalen deksel, handiger dan weckglazen. Zet dat in de kelder en als ik dan bij een winterse maaltijd stoofperen wil pak ik ze gewoon. Stoofperen kant en klaar kopen zie je in NL volgens mij zelden en zeker niet half zo lekker.
Als je een tuin met kas heb,heb je in de zomer ineens veel komkommers, kan je inleggen in het zuur met veel mosterdzaad erbij, heerlijk, tomaten kan je ook goed conserveren, hoewel ik dat zelden doe, we eten ze op. Jam maken van je fruit is erg lekker, heb van 1 jaar dat we een tuin hadden nog steeds jam. We eten het niet zoveel, maar het is een erg leuk aardigheidje als je bij mensen langs gaat, zelfgemaakte conserven.
Ik geloof niet dat inmaken en conserveren geld bespaart, als het dat al doet, niet veel, en zeker niet als je de tijd rekent die je ook aan betaald werk had kunnen besteden. Het is wel leuk om te doen en lekker. En als je veel verschillende conserven maakt in batch, bespaard het soms tijd bij het koken, je hebt de stoofperen al klaar staan bijvoorbeeld.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_102511955
Ik ben nu kweepeergelei en een soort van kweepeerjam/moes aan het maken. De gelei zit inmiddels in potten, nu met het vruchtvlees verder knutselen :9
Proper names are scopally inert.
Normality is an invention of the power.
pi_102776381
Ik wil ook beginnen met inmaken, gewoon om te proberen :') Ga beginnen met komkommerplakjes, in azijn.
  donderdag 6 oktober 2011 @ 17:48:03 #37
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102777907
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2011 17:03 schreef DeltaCephei het volgende:
Ik wil ook beginnen met inmaken, gewoon om te proberen :') Ga beginnen met komkommerplakjes, in azijn.
Halveer de kommer in de lengte, haal het hart er uit en snij dikke blokken. Met wat zout en suiker bestrooien om vocht uit te trekken, twee uur laten staan. Spoelen, in pot stoppen met mosterdzaad, blaadje laurier, gedroogde dille, witte azijn half en half met water verdunnen en zoveel suiker als je lekker vindt. Pot opvullen hiermee en paar weken minstens wegzetten om op smaak te laten komen.
Beierse senfgurken, heerlijk bij een pot bier, een worst en een bretzel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 7 oktober 2011 @ 09:16:04 #38
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_102799030
Inmiddels is de complete appeloogst hier verwerkt tot appelmoes, dit weekend ga ik experimenteren met het maken en wecken van linzensoep.
pi_102813537
quote:
1s.gif Op donderdag 6 oktober 2011 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Halveer de kommer in de lengte, haal het hart er uit en snij dikke blokken. Met wat zout en suiker bestrooien om vocht uit te trekken, twee uur laten staan. Spoelen, in pot stoppen met mosterdzaad, blaadje laurier, gedroogde dille, witte azijn half en half met water verdunnen en zoveel suiker als je lekker vindt. Pot opvullen hiermee en paar weken minstens wegzetten om op smaak te laten komen.
Beierse senfgurken, heerlijk bij een pot bier, een worst en een bretzel.
thanks!
  vrijdag 14 oktober 2011 @ 16:38:56 #40
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_103079692
Vandaag tomatensoep gemaakt met de eerder ingemaakte tomaten. Tomaten tijdje laten pruttelen, kruiden, staafmixer erdoor en klaar is een simpel en supergezond soepje :)



Handig om flink wat potten verse tomaten op de planken te hebben :)
  vrijdag 14 oktober 2011 @ 17:08:55 #41
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103080731
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 16:38 schreef Erasmo het volgende:
Vandaag tomatensoep gemaakt met de eerder ingemaakte tomaten. Tomaten tijdje laten pruttelen, kruiden, staafmixer erdoor en klaar is een simpel en supergezond soepje :)

[ afbeelding ]

Handig om flink wat potten verse tomaten op de planken te hebben :)
Tomaten zijn imho uitermate geschikt op in te maken. Liever zongerijpte ingemaakte tomaten dan verse wintertomaten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_103200962
Bij gebrek aan diepvriesruimte en een overschot aan soep...



Ik heb de hete (maar expres te geconcentreerd gemaakte) soep in gesteriliseerde potten gedaan en daarna nog een uurtje in kokend water gezet. Eens kijken of ik dat overleef... ;)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  maandag 17 oktober 2011 @ 22:02:11 #43
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_103212205
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 17:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tomaten zijn imho uitermate geschikt op in te maken. Liever zongerijpte ingemaakte tomaten dan verse wintertomaten.
Ze smaken nog prima :)

quote:
1s.gif Op maandag 17 oktober 2011 18:52 schreef stavromulabeta het volgende:
Bij gebrek aan diepvriesruimte en een overschot aan soep...

[ afbeelding ]

Ik heb de hete (maar expres te geconcentreerd gemaakte) soep in gesteriliseerde potten gedaan en daarna nog een uurtje in kokend water gezet. Eens kijken of ik dat overleef... ;)
Dat moet wel goed komen, makkelijke soep voor de volgende keren :)
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 14:51:43 #44
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_103707000
Ben nu bezig deze marmelade te maken: http://www.nrc.nl/thuiskok/2010/01/12/zoet-met-een-bittertje/

Wel met gewone sinaasappels.
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 17:41:04 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103712310
Heb gisteren een kilo granaatappels met een pondje suiker tot siroop verwerkt, smaakt geweldig!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 2 januari 2012 @ 19:37:16 #46
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_106323530
Vandaag 2 kilo uien een paar uur opgezet om basissen te maken voor uiensoep. Ben het nu aan het wecken, echter heb ik het aantal potjes ruim overschat want ik kan er net aan 3 mee vullen :')
  maandag 2 januari 2012 @ 19:39:12 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106323612
quote:
0s.gif Op maandag 2 januari 2012 19:37 schreef Erasmo het volgende:
Vandaag 2 kilo uien een paar uur opgezet om basissen te maken voor uiensoep. Ben het nu aan het wecken, echter heb ik het aantal potjes ruim overschat want ik kan er net aan 3 mee vullen :')
Maar wel lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 2 januari 2012 @ 19:42:06 #48
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_106323753
quote:
1s.gif Op maandag 2 januari 2012 19:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Maar wel lekker
Ik had nog even een paar stukjes geproefd voor ze de potten in gingen, volgens mij is dit prima broodbeleg. Deze week wat meer experimenteren.
pi_106331726
quote:
1s.gif Op donderdag 6 oktober 2011 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Halveer de kommer in de lengte, haal het hart er uit en snij dikke blokken. Met wat zout en suiker bestrooien om vocht uit te trekken, twee uur laten staan. Spoelen, in pot stoppen met mosterdzaad, blaadje laurier, gedroogde dille, witte azijn half en half met water verdunnen en zoveel suiker als je lekker vindt. Pot opvullen hiermee en paar weken minstens wegzetten om op smaak te laten komen.
Beierse senfgurken, heerlijk bij een pot bier, een worst en een bretzel.
Bovenstaande heb ik een paar weken terug gemaakt en afgelopen weekend aangebroken. Simpel, maar heerlijk, een goed begin van m'n hartige inmaak. Dank!
  maandag 2 januari 2012 @ 22:15:29 #50
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106331995
quote:
0s.gif Op maandag 2 januari 2012 22:10 schreef morg78 het volgende:

[..]

Bovenstaande heb ik een paar weken terug gemaakt en afgelopen weekend aangebroken. Simpel, maar heerlijk, een goed begin van m'n hartige inmaak. Dank!
Graag gedaan
Vind dit leuk te horen,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')