abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 3 juni 2011 @ 14:24:20 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97656945
quote:
Onderzoek naar EHEC-bacterie in Nederlandse groenten

DEN HAAG - De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit begint een onderzoek naar de vraag of er in Nederland groenten uit Duitsland worden verkocht. Volgens een woordvoerster hoeft het onderzoek niet lang te duren. Het staat volgens haar niet vast of er daarna ook testen worden uitgevoerd of de groenten besmet zijn met de gevaarlijke darmbacterie EHEC.

De Duitse overheid waarschuwde woensdag voor het eten van tomaten, komkommers en sla uit Noord-Duitsland. De groenten zijn vermoedelijk besmet door de bacterie. De oorzaak van de uitbraak is nog onduidelijk.

De EHEC-bacterie heeft in Duitsland al zeker twee levens geëist. Donderdag meldden de autoriteiren dat een 41-jarige vrouw uit Nedersaksen en een 89-jarige dame uit Sleeswijk-Holstein zijn bezweken aan diarree, bloedarmoede en nierfalen, de symptomen van een infectie. 140 Duitsers zijn ziek.

Wetenschappers van de Universiteit van Münster hebben ontdekt dat de gevaarlijke darminfectie wordt veroorzaakt door een al bekende bacterie, die echter uitzonderlijk agressief is en resistent tegen veel gangbare antibiotica. Dat melden Duitse media donderdag.

Het was als bekend dat de gevreesde ziekteverwekker behoort tot de EHEC-groep.

Dat zijn varianten van de darmbacterie E.coli die darmbloedingen veroorzaken. De onderzoekers hebben nu kunnen vaststellen om welke van de 42 bekende varianten het precies gaat.

Onderzocht wordt nu welke veranderingen de bacterie heeft ondergaan die hem zo gevaarlijk maken. Ook proberen de wetenschappers vast te stellen welke antibiotica wel vat kunnen krijgen op de ziekteverwekker.
Dit nav eerdere berichten op Nu.nl:

http://www.nu.nl/buitenla(...)en-in-duitsland.html
http://www.nu.nl/buitenla(...)e-bacteriedoden.html

Zag hier nog geen topic over (of ik ben echt blind aan het worden), is denk ik wel interessant om te volgen...
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_97657721
Ik ontwikkel straks nog smetvrees als het zo door gaat....
pi_97657934
Van RTLnieuws.nl
Volgens een voedselexpert combineert EHEC een gifstof met een zeldzame lijmstof.
Door die combinatie blijft de bacterie goed plakken aan ingewanden waar het gif in wordt gespoten. Normaalgesproken wordt deze lijm alleen ontdekt bij kinderen in ontwikkelingslanden.

Misschien moeten ze eens kijken naar de overeenkomst in een ontwikkelingsland en DLD, misschien toch besmet water?

Las ergens ook nog dat de kans aanwezig is dat de bron nooit gevonden zal worden.
Dat zal frusterend zijn, ik wil het gewoon weten! Laat staan de zieken.

Ook nog wat positief nieuws
Het aantal nieuwe besmettingen met de agressieve darmbacterie EHEC in Duitsland lijkt af te nemen. Het nationale gezondheidscentrum meldde dat er 199 nieuwe verdachte gevallen bij zijn gekomen. Dat is al minder dan de helft van het aantal nieuwe gevallen dat woensdag werden gemeld.
pi_97658438
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juni 2011 13:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Rauwe aarbeien? Oh dear..
Ik heb het overleefd, dus ik blij het ook nog even volgen :P
pi_97659564
quote:
De EHEC-bacterie, komt die niet gewoon uit Hamburg?

De top van Duitse wetenschap zit met de handen in het haar: waar komt nou toch die EHEC-bacterie vandaan? Door het voorbarige vingerwijzen van Hamburgse gezondheidsdiensten naar Spaanse en Nederlandse komkommers, stortte de export in en hebben telers een klap opgelopen. Gisteravond greep staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker in Nieuwsuur de kans aan om terug te slaan: 'Wie zegt dat het niet de Hamburgse brätwursten zijn?'

De CDA'er uitte in het actualiteitenprogramma zware kritiek op Duitsland. 'Ik vind dat Duitsland er een rommeltje van maakt. Ze trekken veel te vroeg conclusies.' Dat de Duitsers eerst naar importproducten als besmettingsbron wijzen, stuit Bleker tegen de borst. 'Wie zegt dat het niet het Duitse bier of de brätwursten zijn? Laat de Duitsers eerst eens kritisch naar bijvoorbeeld het water of de hygiëne in Hamburg kijken.'

Herleiden tot Hamburg
Ook al is er nog veel onduidelijk over de herkomst van de bacterie, de beweringen van Bleker snijden volgens wetenschapsjournaliste van de Volkskrant Ellen de Visser wel hout. 'Het zijn intrigerende dingen die hij zegt. De cijfers lijken vooralsnog vooral in de richting van Hamburg te wijzen.' Uit cijfers die de wereldgezondheidsorganisatie WHO gisteren publiceerde, vallen van de 1614 mensen waarbij een EHEC-besmetting is geconstateerd, 1612 te herleiden tot Hamburg. Op twee personen na is iedereen in Noord-Duitsland geweest of heeft direct contact gehad met iemand die daar is geweest. De infectie heeft zich inmiddels verspreid over tien landen, waaronder Nederland, Frankrijk, Groot-Brittanië en Zweden.

Het Duitse onderzoek komt ondertussen niet veel verder. Duitse onderzoekers hebben vandaag gezegd dat ze nog steeds niet weten waar de besmetting vandaan komt, maar sloten vlees en zuivel zo goed als uit. Dinsdag bleek dat de op twee Spaanse komkommers in Hamburg, die aanvankelijk werden gezien als de bron van ziekteverwekkers, wel EHEC-bacteriën waren gevonden - maar niet de variant O104.

Erg ongelukkig
De Spaanse minister van Landbouw zei hierop teleurgesteld te zijn over de manier waarop Duitsland de situatie aanpakt. Ze noemde het 'erg ongelukkig' dat Duitse politici naar Spanje wezen 'zonder betrouwbare gegevens.' EU-commissaris Dacian Ciolos zei te begrijpen dat de nationale autoriteiten in de EU maatregelen nemen om de consumenten te beschermen. 'Maar de maatregelen moeten proportioneel zijn.' Ciolos: 'Het is belangrijk de consumenten te beschermen zonder beschuldigingen aan landen of tuinders.'

Volgens Bleker hebben de Duitse beschuldigingen voor een 'vreselijk drama' gezorgd. Het verlies voor Nederlandse telers door het importverbod en het afzakken van de import naar Duitsland komt neer op vijf tot tien miljoen euro per dag. 'Men spreekt wel eens van Duitse degelijkheid, maar die woorden kan ik de komende maanden even niet uitspreken.'

De WHO zegt de aangesloten landen goed geïnformeerd te houden over de laatste ontwikkelingen en raadt handelsrestricties omwille van de EHEC-besmettingen af.
http://www.volkskrant.nl/(...)on-uit-Hamburg.dhtml
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  vrijdag 3 juni 2011 @ 16:59:14 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97662526
Bron ligt dus duidelijk in Hamburg
Bild heeft het over 2 Groothandels en 1 restaurant die in de nadere verdenking liggen
http://www.bild.de/region(...)n-18206530.bild.html
In Hamburg is de politie te water (Wasserschutzpolizei) voor levensmiddeldelicten verantwoordelijk (dit klinkt krom, hoe zeg je dat beter?)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_97662925
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juni 2011 16:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Bron ligt dus duidelijk in Hamburg
Bild heeft het over 2 Groothandels en 1 restaurant die in de nadere verdenking liggen
http://www.bild.de/region(...)n-18206530.bild.html
In Hamburg is de politie te water (Wasserschutzpolizei) voor levensmiddeldelicten verantwoordelijk (dit klinkt krom, hoe zeg je dat beter?)
Als dit zo is dan moet het makkelijk te verifieren zijn, alle buitenlanders die ziek of dood zijn moeten dan zeer waarschijnlijk het restaurant bezocht hebben.
Merkwaardig dat de Wasserschutzpolizei verantwoordelijk is voor het onderzoek, bij ons heb je daar toch gespecialiseerde diensten voor ?
Exaudi orationem meam
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
  vrijdag 3 juni 2011 @ 17:21:05 #8
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97663211
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juni 2011 17:10 schreef Oud_student het volgende:

[..]

Als dit zo is dan moet het makkelijk te verifieren zijn, alle buitenlanders die ziek of dood zijn moeten dan zeer waarschijnlijk het restaurant bezocht hebben.
Merkwaardig dat de Wasserschutzpolizei verantwoordelijk is voor het onderzoek, bij ons heb je daar toch gespecialiseerde diensten voor ?
Het strafrechtelijk onderzoek, uiteraard heb je ook het Bundesverband der lebensmittelkontrolleure enzo
http://www.lebensmittelko(...)meldeten-ehec-faelle
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator vrijdag 3 juni 2011 @ 19:05:56 #9
8781 crew  Frutsel
pi_97666425
Laten we het gewoon ontopic houden en de SC maar achterwege laten aub.
  Moderator vrijdag 3 juni 2011 @ 19:06:50 #10
8781 crew  Frutsel
pi_97666461
quote:
Ook groentenhandelaren verliezen fors

DEN HAAG - De schade voor Nederlandse handelsbedrijven in groenten als gevolg van de EHEC-uitbraak bedraagt naar verwachting 30 miljoen euro per week. Dat heeft groenten- en fruithandelsplatform Frugi Venta vrijdag bekendgemaakt.

''Deze maanden zijn de topperiode voor de handel in Hollandse kasgroenten. De exportwaarde in deze periode wordt onder normale omstandigheden geschat op 200 miljoen euro per week'', aldus de organisatie.

Frugi Venta is in nauw overleg met de overheid om zo snel mogelijk te komen tot een algemene vrijwaringsverklaring, die exporteurs kunnen overleggen aan buitenlandse afnemers.

Steeds meer landen stellen door de EHEC-uitbraak importrestricties in op verse groenten uit Europa. Zo eisen onder meer de Verenigde Arabische Emiraten en Oekraïne een EHEC-vrijverklaring en hebben de VS en Canada importcontroles afgekondigd, aldus de organisatie.
  † In Memoriam † vrijdag 3 juni 2011 @ 19:21:06 #11
21290 NorthernStar
Insurgent
pi_97666961
Het kwam mij wel goed uit. Meestal zijn de maaltijdsalades op of zijn de lekkersten er tussen uitgepakt. Nou had ik volop keus. :)
  vrijdag 3 juni 2011 @ 19:59:14 #12
1986 Jane
agnostic dyslexic insomniac
pi_97668531
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 juni 2011 16:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Bron ligt dus duidelijk in Hamburg
Zelfs voor een leek (zoals ikzelf) lijkt dat inmiddels inderdaad ook wel een stuk voor de hand liggender, als je de berichten zo hoort en leest.
Lying awake, wondering if there is a Dog...
Tijn won het Morlvision Songfestival 2023
  vrijdag 3 juni 2011 @ 22:48:10 #13
167941 hmmmz
Verlicht Despoot
pi_97677808
pandemic c_/ :Z
Op vrijdag 12 juni 2015 21:03 schreef Danny het volgende:
Jup. Ben dan ook apetrots op je ;)
pi_97688909
Geen Hamburg maar Lübeck !

zo zie je maar weer niet te snel conclusies trekken :')

en Yep restaurant :Y

http://www.rnw.nl/nederla(...)idt-naar-l%C3%BCbeck

EHEC-spoor leidt naar Lübeck
Gepubliceerd op 4 juni 2011

LÜBECK (ANP) - De Duitse autoriteiten zijn mogelijk een stap dichter bij de bron van de
EHEC-infecties, die al aan negentien mensen het leven heeft gekost.

Zeker zeventien mensen die ziek zijn geworden hebben half mei in een restaurant in het
Noord-Duitse Lübeck gegeten.

Experts doen onderzoek in de eetgelegenheid en bij de leveranciers van de zaak. Dat meldden Duitse media zaterdag.

Er zijn meer dan 2000 EHEC-infecties en verdachte gevallen
Duitsland adviseert geen rauwe groenten te eten, vooral geen tomaten, komkommers en sla, maar
volgens Italiaanse wetenschappers van een laboratorium gespecialiseerd in de E.colibacterie is er
geen wetenschappelijk bewijs dat die de besmettingsbron zijn.

Uit Duits onderzoek onder de mensen die de infectie hebben opgelopen is gebleken, dat 95
procent zeker een van die drie groenten had gegeten.

Er is nog geen behandelmethode voor de infecties gevonden.
Duitsland heeft een landelijk register geopend waarin alle behandelresultaten worden verzameld
om ze beter te kunnen vergelijken.

Die Duitsers hebben wel wat uit te leggen eerst de spaanse komkommer de schuld geven
en in Nederland ligt ook de hele groenteteelt op zijn gat :')

dat wordt dokken (8>
  zaterdag 4 juni 2011 @ 09:10:23 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97688931
quote:
11s.gif Op zaterdag 4 juni 2011 09:06 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Geen Hamburg maar Lübeck !

Zeker zeventien mensen die ziek zijn geworden hebben half mei in een restaurant in het
Noord-Duitse Lübeck gegeten.

Dat waren die dames van de vakbond voor belastingdienstpersoneel die daar op een seminar waren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 4 juni 2011 @ 09:11:37 #16
246313 Che_
Ape never kill Ape
pi_97688942
Als je de groenten goed wast is er niks aan de hand toch? Of zie ik dat verkeerd.
pi_97688945
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juni 2011 09:10 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat waren die dames van de vakbond voor belastingdienstpersoneel die daar op een seminar waren.
huh ??? tis nog vroeg :')

eerst effe koffie c_/
pi_97688950
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 juni 2011 09:11 schreef Che_ het volgende:
Als je de groenten goed wast is er niks aan de hand toch? Of zie ik dat verkeerd.
nee volgens mij zie je dat goed, hygiëne is restaurants is vaak heeeeeeeel ver te zoeken..... :Y
  zaterdag 4 juni 2011 @ 09:19:50 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97689010
quote:
10s.gif Op zaterdag 4 juni 2011 09:11 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:

[..]

huh ??? tis nog vroeg :')

eerst effe koffie c_/
In het vorige deel

quote:
[quote]0s.gif Op vrijdag 3 juni 2011 12:31 schreef Pietverdriet het volgende:
De Süddeutsche Zeitung meldt vandaag in de db uitgave dat er in 1 dag 100 nieuwe gevallen bij zijn gekomen, er nog steeds geen therapie is en de bron nog steeds niet gevonden is. Er is inmiddels de 18e dode gevallen, een 81 jarige vrouw.
Volgens Prof Helge Karg van de uni Münster gaat het om een zeer besmettelijke variant die zeer gevaarlijk is. Mensen zijn er zwaar ziek van. Complicaties zijn het stoppen van de nierfunctie, het aantasten van het zenuwgestel waardoor oa spraak en zicht storingen optreden. De Export van groenten gaat enorm terug, en in Duitsland geeft 59% van de vrouwen en 41% van de mannen aan dat ze voorlopig geen rauwe groenten eten uit angst besmet te raken (hoewel er geen enkele besmette groenten zijn aangetroffen note: PV) .
Een verdacht geval is het volgende
Er waren van 12 tot 14 mei 34 vrouwen die lid zijn van de vakbond voor medewerkers van de belastingdienst op een seminair in Lubeck. 4 van hen worden zwaar ziek en 1 daarvan overlijdt. Het is echter nog niet duidelijk waar de infectie is opgelopen.
[/quote]

Die vrouwen waren met elkaar naar een restaurant geweest
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_97689056
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juni 2011 09:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In het vorige deel

[..]

Die vrouwen waren met elkaar naar een restaurant geweest
[/quote]

als ik mijn alu hoedje opzet zou ik bijna zeggen dat het misschien wel opzet was,
wie heeft er nu geen hekel aan de belastingdienst :@

maar dat heb ik niet gezegd,

ik zet mijn alu hoedje nog effe weg oO< :')

wel vreemd...

nee ik hou op, dat gaat te ver :')
  zaterdag 4 juni 2011 @ 09:24:57 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97689064
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juni 2011 09:12 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:

[..]

nee volgens mij zie je dat goed, hygiëne is restaurants is vaak heeeeeeeel ver te zoeken..... :Y
Klopt, toen ik chef was, werd er bij mij in ieder vrij momentje gepoetst en schoongemaakt. Mensen die zich drukten daarvoor konden direct vertrekken. Koelkasten werden iedere dag schoongemaakt, alles in de keuken (planken, kastjes) minstens 1 keer in de week.
Ik had nooit, maar dan ook nooit kritiek van de VWA. Maar ik hoorde conculegas altijd klagen over de VWA. Ja, als liever gaat roken achter de keuken dan poetsen, dan krijg je dat.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 4 juni 2011 @ 09:25:48 #22
246313 Che_
Ape never kill Ape
pi_97689073
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juni 2011 09:12 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:

[..]

nee volgens mij zie je dat goed, hygiëne is restaurants is vaak heeeeeeeel ver te zoeken..... :Y
Ik heb nooit begrepen hoe sommige mensen zulke dingen niet wassen en schillen. Of hun handen. Maar misschien heb ik wel smetvrees.
  zaterdag 4 juni 2011 @ 09:26:15 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97689082
quote:
11s.gif Op zaterdag 4 juni 2011 09:24 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:

als ik mijn alu hoedje opzet zou ik bijna zeggen dat het misschien wel opzet was,
wie heeft er nu geen hekel aan de belastingdienst :@

maar dat heb ik niet gezegd,

ik zet mijn alu hoedje nog effe weg oO< :')

wel vreemd...

nee ik hou op, dat gaat te ver :')
Goh, die gedachte was me nog niet gekomen met mijn familie in Duitsland die allemaal ondernemer zijn.
>:) >:) >:) >:) >:)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_97689097
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juni 2011 09:24 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Klopt, toen ik chef was, werd er bij mij in ieder vrij momentje gepoetst en schoongemaakt. Mensen die zich drukten daarvoor konden direct vertrekken. Koelkasten werden iedere dag schoongemaakt, alles in de keuken (planken, kastjes) minstens 1 keer in de week.
Ik had nooit, maar dan ook nooit kritiek van de VWA. Maar ik hoorde conculegas altijd klagen over de VWA. Ja, als liever gaat roken achter de keuken dan poetsen, dan krijg je dat.
Ik heb verhalen gehoord over schoonmaakploegen in echt de sjiekste restaurants hotels die je
je maar kan bedenken (ik noem maar geen namen) hoe die keukens daar worden schoogemaakt
dat wil je ECHT niet weten :r

ECHT goor ! :Y
pi_97689104
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juni 2011 09:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Goh, die gedachte was me nog niet gekomen met mijn familie in Duitsland die allemaal ondernemer zijn.
>:) >:) >:) >:) >:)
was het niet eens zo'n gekke gedachte van mij? :D
Dat was namelijk echt het eerste wat ik dacht :')
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')